IDIVIDI forum Веб сајт
почетна страница почетна страница > Македонија и Свет > Историја
  Активни теми Активни теми RSS - Бугари - 100% ТуркоМонголи
  најчести прашања најчести прашања  Пребарувај форум   Настани   Регистрирајте се Регистрирајте се  Влез Влез

Бугари - 100% ТуркоМонголи

Внеси реплика Внеси реплика страница  <1 775776777778779 824>
Автор
Порака
mungos80 Кликни и види ги опциите
Модератор
Модератор
Лик (аватар)
АНАРХИСТ

Регистриран: 21.Октомври.2009
Статус: Офлајн
Поени: 4330
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај mungos80 Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 23.Август.2012 во 18:51
Знам ми кажуваат за тебе , дека во меѓувреме си станал опсесивен во тоа ти да си најголемиот форумџија. НО , во книгат убаво си се вика дека уште од времето на Александар вие си се нарекувавте словени и Македонци. Е сега тоа што дојдоа тука некакви диви племиња наречени татар- монголци и што ви оставија едно уметничко име бугари кое си го присвоиле од некој трети предели , не е твоја вина. Но ти денеска да сакаш да величиш име на окупаторот твој е исто како јас да сум горд јужно србијанец , што е равно на самоубиство. Подобро смрт отколку јужносрбијанец. А кај тебе гледаш името бугари ти носи гордост иако ти е наметнато.
“Додека ние се боревме,мизерувавме и гиневме,некои од народните пари си купуваат куќи и трупаат богатство“ - Ѓорѓи Сугарев
Кон врв
Messenger Кликни и види ги опциите
Администратор
Администратор

Vo ovoj svet, no ne od ovoj svet

Регистриран: 21.Април.2006
Поени: 18208
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Messenger Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 23.Август.2012 во 18:59
Originally posted by емил емил напиша:

Прабугарите доаѓат во 681 година и се спојуват со траките и словените кои предходнобиле на овие територии . И така се формира денешниот бугарски етнос .Освен со Бугарите на Балканот во истото време постоеле Византија ,Власи (Даки ) ,Шиптарите ,Турците и Хрватите 

Македонците биле дел од сето тоа  и затоа не може да се говори за таков етнос . Македонец постои од 1945 година заради Тито .

голема насмевка Аман бре Емиле, дали самиот се читаш што пишуваш... голема насмевка

Поправо се читаш, ама не можеш да видиш што навистина пишуваш бидејќи имаш вградено бугарски пропаганден филтер кој не дозволува да разбереш што пишуваш и самиот ти...

Демек макeдонците си поcтоеле одамна на тие територии, како што постоеле и некои други народи, па кога бугарите дошле во седмиот век одеднаш сите станале бугари, а македонците не постоеле и биле измислени од Тито ?!?!? изненадување

Отвори си ги очите.  губитник

Изменето од Messenger - 23.Август.2012 во 19:07
Truth needs no laws to support it. Throughout history only lies and liars have resorted to the courts to enforce adherence to dogma.
Кон врв
Каснакоски Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 03.Април.2009
Поени: 4758
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Каснакоски Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 23.Август.2012 во 19:01
Ако гледаме книгата - пишува дека Бугарите си се тука од памтивек, го носеле името на Болг. Значи прво имало Бугари, а по тоа секакви други. Демек Бугарите си се автохтон народ, Трако-Илирите.

Какви окупатори ти се во глава и какви татар-монголци?
Бугарија била единствената држава што моела да иќ се спротивстави на Византија, па сите со гордост го носеле тоа славно име 1000 години.
Еден дел од Бугарите подпаднале под туѓи пропаганди па ги научиле дека да се биде Бугарин е лошо.
Заради тоа каде пишува Бугари тие го читаат Македонци.

Арно, ама историјата не се менува.
Што било било.
Кон врв
Администратор
Администратор

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Messenger Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 23.Август.2012 во 19:13
Каснакоски, која книга гледаш ? Бугарска ?

Бугарите биле тука од памтивек ? 

Originally posted by Messenger Messenger напиша:

Патем, еве три реченици од Историјата на Бугарија превземени од Wикипедиа со кое е кажано с'е за потеклото на бугарите и нивното "староседелство" на Балканот:

Meanwhile in 632 the Bulgars, originally from Central Asia,[1] formed an independent state that became known as Great Bulgaria under the leadership of Kubrat. Pressure from the Khazars led to the subjugation of Great Bulgaria in the second half of the 7th century. One of the Kubrat’s successors, Asparukh, migrated with some of the Bulgar tribes to the area, around the Danube delta, and subsequently conquered Scythia Minor and Moesia Superior from theByzantine Empire, expanding his new kingdom further into the Balkan Peninsula.[2]

Бугарите од памтивек биле во Централна Азија и од таму, под притисок на Казарите, се преселиле на Балканот.

Ако сакаш да си ја бараш бугарската земја од памтивек треба да одиш назад во Азија.

Не си го троши времето со празни бугарски пропаганди за некаква вековна бугарска земја на балканот и за непостоење на македонскиот народ оти воопшто не изгледаш сериозен.

Имаш право, историјата не се менува, затоа не се обидувај да го правиш тоа.

Изменето од Messenger - 23.Август.2012 во 19:14
Truth needs no laws to support it. Throughout history only lies and liars have resorted to the courts to enforce adherence to dogma.
Кон врв
емил Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
зависник идивидовски

Регистриран: 11.Август.2009
Поени: 85186
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај емил Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 23.Август.2012 во 19:14

Прабугарите доаѓат во 681 година и се спојуват со траките и словените кои предходнобиле на овие територии . И така се формира денешниот бугарски етнос .Освен со Бугарите на Балканот во истото време постоеле Византија ,Власи (Даки ) ,Шиптарите ,Турците и Хрватите 

Македонците биле дел од сето тоа  и затоа не може да се говори за таков етнос . Македонец постои од 1945 година заради Тито .

голема насмевка Аман бре Емиле, дали самиот се читаш што пишуваш... голема насмевка

Поправо се читаш, ама не можеш да видиш што навистина пишуваш бидејќи имаш вградено бугарски пропаганден филтер кој не дозволува да разбереш што пишуваш и самиот ти...

Демек макeдонците си поcтоеле одамна на тие територии, како што постоеле и некои други народи, па кога бугарите дошле во седмиот век одеднаш сите станале бугари, а македонците не постоеле и биле измислени од Тито ?!?!? изненадување

Отвори си ги очите.  губитник

Македонија и Македонци е географска одредница . Таков народ не постои . Вие што денес се декларирате како Македонци сте дел од нештото што се биле  или бидат други народи. Тоа е . И еднаш  Тито ви воскреснува и 1991 конечно добивате територија .
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Каснакоски Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 23.Август.2012 во 19:19
Месенџер - Книгата која ја гледаме со Мунгос е „Царственик“, напишана во 1844 г. од Христаки Павлович Македонецот, првата печатена бугарска историја.

Што се однесува до Централна Азија - нема никакви докази. Ако покажеш некој, ќе имаш голем придонес во историјата на прабугарите.
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Каснакоски Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 23.Август.2012 во 19:24
Цитирај Не си го троши времето со празни бугарски пропаганди за некаква вековна бугарска земја на балканот и за непостоење на македонскиот народ оти воопшто не изгледаш сериозен.

Имаш право, историјата не се менува, затоа не се обидувај да го правиш тоа.

Vekovnata bugarska zemja на Балканот ја покажа Мунгос, не јас.

Каде виде дека јас пропагирам непостоење на македонски народ?

Јас историја не менувам. Вие сте ја промениле, јас ви ги покажувам заблудите.

Имав едно прашање, до сега никој ништо не се обидел да одговори.

Зошто ги славите борците за блгарштината во Македонија, а ги прифаќате пропагандите на нивните противници - Грците и Србите?

Кон врв
Администратор
Администратор

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Messenger Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 23.Август.2012 во 19:24

И еднаш  Тито ви воскреснува и 1991 конечно добивате територија .

Ти и натаму не се разбираш што пишуваш... голема насмевка

Како можеш да воскресенеш некого кој веќе не постоел претходно.

Човек, си имаш сериозен проблем на идентификација, па не се разбираш ниту самиот себе што пишуваш.

И ќе ти кажам уште еднаш, ако сакаш да те сметам за бугарин (иако  еднаш те прашав, ама не прочитав твој одговор), тогаш ќе те сметам за бугарин. Ако сакаш да те сметам за монгол, тогаш ќе те сметам за монгол, а немам проблем да те прифатам и како марсовец.

И ако јас немaм проблем со твоето самоопредлување, не гледам зошто ти би имал проблем со моето.

Ако не си знаел, тоа е основно човечко право кое не само што е гарантирано со повелбата на ОН, туку е чисто хумано чувство и респект према секое човечко битие.

Биди си среќен и задоволен што си бугар и живееш во Бугарија. Ти пожеливам с'е најубаво во тојот живот и посакувам ти да се однесуваш истокон мене исто како што се однесувам и јас кон тебе. да

Кон врв
Администратор
Администратор

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Messenger Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 23.Август.2012 во 20:09
Originally posted by Каснакоски Каснакоски напиша:

Vekovnata bugarska zemja на Балканот ја покажа Мунгос, не јас.

Каде виде дека јас пропагирам непостоење на македонски народ? 

Јас историја не менувам. Вие сте ја промениле, јас ви ги покажувам заблудите.

Имав едно прашање, до сега никој ништо не се обидел да одговори.

Зошто ги славите борците за блгарштината во Македонија, а ги прифаќате пропагандите на нивните противници - Грците и Србите?

1. Не знам што зборувал Мунгос и со цел респект кон него, за мене тој е член како и секој друг, а не експерт по историја.

2. Ако не пропагираш непостоење на македонскиот народ тогаш значи го прифаќаш неговото постоење. Во тој случај не ги мешај македонците со бугарите, не им го одземај нивнот етнички идентитет и не им го оспорувај нивното егзистирање.

3. Не ми зборувај за некакви наши заблуди бидејќи истото можам и јас за тебе да го речам оти не сакаш да се сложиш со општоприфатената светска историја дека бугарите се доселени на Балканот од Азија. 

4. Мене не ме интересираат никакви посебни заведени борци за туѓи интереси. Точно е дека имало македонски заведени луѓе или продадени души кои се бореле за бугарски, српски и грчки интереси. Ако не си знаел, такви постојат и денес. Нивното егзистирање не е никаков доказ за корените на македонскиот етност, туку само потврда дека во Македонија одсекогаш постоеле продадени души.

Заклучок: ти чувствувај се како што милуваш и остави ги македонците да се чувствуваат како шо милуват. 

Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Каснакоски Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 23.Август.2012 во 20:43
Цитирај 1. Не знам што зборувал Мунгос и со цел респект кон него, за мене тој е член како и секој друг, а не експерт по историја.

Јас кога ќе напишам нешто ги читам и претходните постови.

Цитирај 2. Ако не пропагираш непостоење на македонскиот народ тогаш значи го прифаќаш неговото постоење. Во тој случај не ги мешај македонците со бугарите, не им го одземај нивнот етнички идентитет и не им го оспорувај нивното егзистирање.

1. Прифаќам го, зошто да не го прифаќам постоењето на македонскиот народ?
2. Не оспорувам егзистирање на никого. Ако некој сака да егзистира врз лажен идентитет тоа си е негово право. Јас разговарам за историја и ги покажувам фактите такви кави што се.
3. Па како да не ги мешам Македонците и Бугарите кога денешните етнички Македонци ги слават борците за блгарштината, Бугарите од Македонија борци против српската и грчката пропаганда како свои херои, а во исто време плукат по блгарштината и шират српски и грчки тези?

Тоа е неприфатливо за мене.

Цитирај 3. Не ми зборувај за некакви наши заблуди бидејќи истото можам и јас за тебе да го речам оти не сакаш да се сложиш со општоприфатената светска историја дека бугарите се доселени на Балканот од Азија.

Јас се сложувам со фактите. Кога некој ќе покаже факти дека Бугарите живееле во Азија тогаш ќе ја сметаме теоријата за докажана. До тогаш ќе си биде само теорија.

Цитирај 4. Мене не ме интересираат никакви посебни заведени борци за туѓи интереси. Точно е дека имало македонски заведени луѓе или продадени души кои се бореле за бугарски, српски и грчки интереси. Ако не си знаел, такви постојат и денес. Нивното егзистирање не е никаков доказ за корените на македонскиот етност, туку само потврда дека во Македонија одсекогаш постоеле продадени души.

Не сакам да да навлегувам во философски размислувања. Има докажани вистини кои преку никакви философии не можат да се променат.
Колку и да философираш, не можеш да ги направиш небугари луѓето кои 1000 г. биле Бугари, се нарекувале Бугари, зборувале бугарски јазик, се гордееле дека се Бугари, името Бугари им било посвето и од верата.
Кај мене нема празни приказни. се што сум го напишал можам да го докажам.

Убаво е да го прегледаш Мисирков.

Цитирај Заклучок: ти чувствувај се како што милуваш и остави ги македонците да се чувствуваат како шо милуват.

Јас не им се мешам во чувствата на Македонците.
Јас само разговарам за историја. Ништо друго.

Кон врв
goran-twin Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 02.Јануари.2012
Поени: 385
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај goran-twin Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 23.Август.2012 во 20:43

Мене не ме интересираат никакви посебни заведени борци за туѓи интереси. Точно е дека имало македонски заведени луѓе или продадени души кои се бореле за бугарски, српски и грчки интереси. Ако не си знаел, такви постојат и денес. Нивното егзистирање не е никаков доказ за корените на македонскиот етност, туку само потврда дека во Македонија одсекогаш постоеле продадени души.

Оф леле мори мајко,за какви продадени души зборуваш!?Сите ли бугарско-македонски револуционери од македонската историја кои се сржтта на самата етничност и државност,за тебе се продадени души!?Ти ги читаш ли воопшто делата на македонските револуционери.Уште од самиот почеток на револуционерната борба на нашите борци,идеологијата им е бугарска.
Ќе те прашам како се вика првиот устав на македонската револуционерна организација?Ама искрено да ми одговориш.
Знам дека нема да сакаш да ми одговориш како и обично што прават нашите ни историчари.
"Устав на бугарските македонско-одрински револуционерни комитети"
Тие кои ни ја направија државата,кои се бореа,гинеа и мачеа за нас ли се продадени души.
Затоа велам,жалам што не беа свесни за својот етнос.
Кон врв
Модератор
Модератор
Лик (аватар)
АНАРХИСТ

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај mungos80 Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 23.Август.2012 во 21:11
Каснаковски познатиот мајстор за извртување на тезите. Јас книгата ја покажав како доказ дека според  тој автор вие во минатото сте ти се викале Македонци. А ти плети мрежи од контроверзии околу но за џабе ти е. Она што важи за твојата историја , и понатаму ќе тврдиш дека за останатите балкански истории неможи да важи.
“Додека ние се боревме,мизерувавме и гиневме,некои од народните пари си купуваат куќи и трупаат богатство“ - Ѓорѓи Сугарев
Кон врв
Модератор
Модератор
Лик (аватар)
АНАРХИСТ

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај mungos80 Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 23.Август.2012 во 21:12
Originally posted by goran-twin goran-twin напиша:

Мене не ме интересираат никакви посебни заведени борци за туѓи интереси. Точно е дека имало македонски заведени луѓе или продадени души кои се бореле за бугарски, српски и грчки интереси. Ако не си знаел, такви постојат и денес. Нивното егзистирање не е никаков доказ за корените на македонскиот етност, туку само потврда дека во Македонија одсекогаш постоеле продадени души.

Оф леле мори мајко,за какви продадени души зборуваш!?Сите ли бугарско-македонски револуционери од македонската историја кои се сржтта на самата етничност и државност,за тебе се продадени души!?Ти ги читаш ли воопшто делата на македонските револуционери.Уште од самиот почеток на револуционерната борба на нашите борци,идеологијата им е бугарска.
Ќе те прашам како се вика првиот устав на македонската револуционерна организација?Ама искрено да ми одговориш.
Знам дека нема да сакаш да ми одговориш како и обично што прават нашите ни историчари.
"Устав на бугарските македонско-одрински револуционерни комитети"
Тие кои ни ја направија државата,кои се бореа,гинеа и мачеа за нас ли се продадени души.
Затоа велам,жалам што не беа свесни за својот етнос.

А ти имаш некаков доказ за тврдењето?
Татарчев те побива со секој негов збор од неговите спомени. И сега тебе да ти верувам или на Татарчев?
Кон врв
Pat Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 18.Август.2009
Поени: 1334
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Pat Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 23.Август.2012 во 21:16
Originally posted by mungos80 mungos80 напиша:

е исто како јас да сум горд јужно србијанец , што е равно на самоубиство. Подобро смрт отколку јужносрбијанец. .

Цитирај Подесувања на форумот
Измена на вашите подесувања.

На македонски нели е „нагодувања“?

Zero Tolerance For Silence
Кон врв
 Внеси реплика Внеси реплика страница  <1 775776777778779 824>
  Сподели тема   

Скок до Овластувања Кликни и види ги опциите

Forum Software by Web Wiz Forums® version 10.03
Copyright ©2001-2011 Web Wiz Ltd.

Страницата е генерирана за 0,344 секунди.