![]() |
|
ПРАШАЊА ЗА РЕЛИГИИТЕ |
Внеси реплика ![]() |
страница <1 7475767778 98> |
Автор | ||
EvAngelos ![]() Профил од член
Испрати лична порака
Најди пораки од член
Посети го сајтот на членот
Додај во листа на пријатели
Сениор ![]() ![]() Doulos Evangelos Регистриран: 28.Февруари.2007 Статус: Офлајн Поени: 9913 |
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
|
Библијата ја пишувале луѓе инспирирани од Светиот Дух. Тука спаѓаат Мојсеј, Исус Навин, Давид, Соломон, Јов, Пророците, Евангелистите, Апостолите итн. Тие на број се околу 40.
Библијата е пишувана околу 16 векови. Започната е околу 15 век пред Христос, а завршена е во 1век по Христос.
Заборавив да појаснам: Kога се вели Библијата луѓето најчесто мислат дека тоа е една кнгига па може да naстане недоразбирање потоа како можела една книга да се пишува толку долго. Библијата е збирка од 66 книги и сите заедно се напишани во периодот од 16 века. Изменето од EvAngelos - 10.Февруари.2008 во 22:22 |
||
Посветен на изворното христијанство проповедано од Христос и апостолите.
|
||
![]() |
||
anakin ![]() Сениор ![]() ![]() Unidentified Flying Object Регистриран: 08.Август.2005 Локација: Machku Pichku Статус: Офлајн Поени: 18535 |
|
Alo veronauticari
se zabavuvate tuka???? ![]() |
||
SILATA NEKA E SO VAS a ako ne vi treba, neka, i taka ne e nekoj trosok, ja ima nasekade okolu nas.
|
||
![]() |
||
anakin ![]() Сениор ![]() ![]() Unidentified Flying Object Регистриран: 08.Август.2005 Локација: Machku Pichku Статус: Офлајн Поени: 18535 |
|
dolgo pisuvanje toa kje mi dojde kako DINASTY so keringronovci i tie ne se znae koj komu kako |
||
SILATA NEKA E SO VAS a ako ne vi treba, neka, i taka ne e nekoj trosok, ja ima nasekade okolu nas.
|
||
![]() |
||
efendija ![]() Сениор ![]() ![]() Регистриран: 18.Декември.2007 Статус: Офлајн Поени: 2175 |
|
Јас пак прочитав дека кај римокатолиците Библијата е збирка од 73 книги. Објасни ми зошто кај нив е тоа така? И дали Библијата има веродостоен ланец на пренесувачи? |
||
"Zadovolen sum Allah da mi bide Gospod,Muhammed pejgamber a Islamot vera"
|
||
![]() |
||
misterX ![]() Сениор ![]() Регистриран: 08.Февруари.2008 Статус: Офлајн Поени: 342 |
|
16 vekovi i tolku mnogu avtori. Dali toa ne znaci deka biblijata ne e malku pogresno interpretirana od strana na tie koi ja pisuvale? Jas nemam nisto protiv hristijanite( sigurno se mnogu podobri od ateistite)no mislam deka ovoj podatok kazuva kolku e zloupotreben Isus od strana na onie koi profitiraat vo negovo ime.
Jas si go branam svoeto i go povikuvam Evangelos dokolku moze da najde k*ran i da procita barem del od nego.Ako ne mozes jas ke ti najdam od internet pa napravi nekoja komparacija,ke vidis deka toa se dva sosema sprotivni koncepti t.e za razlika od biblijata k*ranot e pisuvan vo tocno opredelen rok i vreme a zborovite koi se naogaat vo nego mu se prenesuvani na Muhamed a.s i na nikoj drug. Tie bile zapisuvani tokmu onaka kako sto bile citirani od nego i pri toa ne postoela nikakva moznost istite da se izmenat ili da se promeni nivnoto znacenje. Denes spored ovaa sveta kniga se podgotvuvat golem broj na zakonski odredbi a vo poveke islamski zemji istata pretstavuva i ustav i zakon. va znaci deka vo nego ne se pisuva za individualnite postignuvanja na odredeni licnosti, tuku tocno se opredeluvaat pravilata spored koi covekot treba da zivee za da ima ispraven,zdrav i dobar zivot. Ako smetas deka sum zgresil nekade popravime,a ako navistina zgresiv ti se izvinuvam. Pozdrav Изменето од misterX - 10.Февруари.2008 во 22:58 |
||
![]() |
||
Испрати лична порака
Најди пораки од член
Сениор ![]() ![]() Doulos Evangelos Регистриран: 28.Февруари.2007 Статус: Офлајн Поени: 9913 |
|
efendija, земи си бројче и чекај, моментално сум зафатен со misterX. А и твоите прашања се елементарни, може да ти ги одговори било кој од форумов.
misterX, писателите на библиските книги не интерпретирале, туку запишувале она што им било наложено од Светиот Дух. Препишувачите пак исто така не интерпретирале, туку едноставно препишувале. Тоа биле професионалци на кои препишувањето на библиските книги не им било хоби, туку професија.
Денес се најдени многу постари манускрипти (ракописи) кои можеме да ги искористиме за да ги потврдиме уште постарите ракописи. (Ова детално го образложив на темата Свитоците од Мртвото Море) Овие Свитоаци од Мртвото Море (Кумранските ракописи) датираат од 2-3 век пред Христос и содржат ракописи на 38 (од вкупно 39) книги од Стариот Завет. Споредбата на тие ракописи со денешниот текст на Стариот Завет е неверојатно идентична.
Фактички ние имаме на располагање огромена колекција на ракописи на кои можеме да се повикаме за да ја потврдиме текстуалната веродостојност на нашиот сегашен документ.
За ракописите на Новиот Завет (ММС) ние имаме 5.300 грчки манускрипти или фрагменти од нив, 10.000 од латинската Вулгата и најмалку 9.300 други рани преводи. Се на се, ние сега имаме повеќе од 24.000 манускрипти или делови од Новиот Завет на располагање. Очигледно ова ни е доволно материјал за да можеме да прецртаме некои варијабилни стихови кои евентуално би постоеле. Некој стих, или збор од некој стих, кој се појавува различно во некои манускрипти (пр. 70% го има во манускриптите, а 30% го нема) тоа е забележано во преводот со фуснота, најчесто доле под текстот. Вакви пропусти на препишувачите има занемарливо малку и ова воопшто не го нарушува угледот на непроменливоста на Библијата. Христијаните не одрекуваат дека имало печатни грешки во копиите на Стариот и Новиот завет. Тоа е надвор од можностите на секој човек, да не промаши ни една буква или знак при преписот на толкави книги било да се свети или обични.
Сепак можеме да бидеме сигурни дека оригиналните ракописи на Стариот и Новиот завет биле дирекно вдахновени од Бог и не содржеле никакви грешки. Но за жал, овие оригинали, поради нивната старост и неиздржливоста на материјалот на кој биле напишани, не постојат повеќе. Препишувачите биле наклонети кон два типа на печатни грешки, добро познати и документирани од експертите по манускриптална анализа. Едните се однесувале на правилното пишување на имињата (особено непознатите странски имиња), а другите се однесувале на броевите. Фактот што во основа биле овие два типа на грешки, го подржува аргументот за грешките на препишувачите. Ако навистина оригиналите биле контрадикторни, ние ќе имавме доказ за тоа во самата нивна содржина.
Важно е да се запомнe дека, како и да е, во Библијата не постои печатна грешка која засегнува некоја доктрина во Библијата. За жал, на нас луѓето, не ни е оставена таква прилика, поради некоја ситна печатна грешка, да имаме слобода да си го толкуваме Божјото Слово на свој начин и да си го приспособуваме кон нашите интереси. Далеку од тоа, Светиот Дух не допуштил таква грешка, и благодарение на Него, ние можеме да бидеме сигурни во веродостојноста и автентичноста на сегашните копии дека ја имаат истата порака од Бог за нас како и оригиналите.
Бидејќи Бог никаде не ветил беспрекорно препишување на Библијата, неопходно е да се признае дека само оригиналите биле вдахновени. Од таа причина, многу е важно ние да имаме еден постојан текстуален критички став, во смисла на детектирање на евентуално проникнатите грешки при процесот на препишувањето. Заклучокот од ова учење е дека Еврејските и Грчките текстови се толку неверојатно добро сочувани, што ние имаме полно право да тврдиме една посебна Божја промисла на ова поле и дека авторитетот на Библијата, во никој случај не е намален, поради тоа што копиите кои денес ги имаме содржат печатни грешки. Исто така, нема превод кој е, или кој може да биде совршен. Со други зборови, сите преводи се чекор подалеку од оригиналот. Сепак, заклучокот на лингвистичката наука е дека Христијаните кои зборуваат англиски, барем тие, се неизмерно добро снабдени со мноштвото на одлични преводи и немаат причина да се мачат да заклучат дека вистинскиот Божји Збор е во нивниот досег. Навистина, од аспект на постојаните повторувања на главните теми во Библијата, и со постојаното сведочење на Светиот Дух со и низ Словото, ни еден сериозен превод на Библијата нема толку да и го уништи значењето, така да се покаже како некорисен да го направи читателот "мудар за спасението преку вера во Исус Христос" (2 Тимотеј 3:15). Изменето од EvAngelos - 11.Февруари.2008 во 10:28 |
||
|
||
![]() |
||
maria_magdalena ![]() Сениор ![]() ![]() trouble seeker Регистриран: 25.Октомври.2007 Статус: Офлајн Поени: 8706 |
|
Ептен, бар јас лично уживам, се забавувам а и нешто поднаучувам, ама и тебе ти е интересно тука во ВЕРОНАУТИКА, признај... ![]() |
||
МИСЛИТЕ СЕ ОСЛОБОДЕНИ ОД ДАНОК.
|
||
![]() |
||
|
je
no samo koga nekoj kje napadne ateisti i lugje kako vo DOBAR ATEISTA vs LOSH VERNIK ili ateisti vodat nemoralen zivot ili covek e beden i gresen i trul pa cekam nekoja vakva izjava protiv covecnosta i civilizaciskite pridobivki pa se palam koto shkorce ![]() |
||
|
||
![]() |
||
Испрати лична порака
Најди пораки од член
|
Фала ти misterX, но нема потреба да ме снабдуваш со Kyр'ан, затоа што јас си го имам Кyр'анот и тоа во неколку преводи.
Чудно е како тоа ти ми зборуваш за компарација меѓу Кyранот и Библијата, а од твоите постови забележувам (можеби грешам) дека ти ја немаш прочитано Библијата. (највеќе заради твоето прашање што значат кратенките: Коринтјаните, Ефешјаните итн)
Такви компарации сум правел јас уште на времето и можам со право да ти кажам дека Библијата е неспоредлива со Кyранот. Тоа е мое убедување, што не мора да значи дека е и твое.
Прочитај ја Библијата, па потоа ќе ги споредуваме. Изменето од EvAngelos - 10.Февруари.2008 во 23:38 |
||
|
||
![]() |
||
maria_magdalena ![]() Сениор ![]() ![]() trouble seeker Регистриран: 25.Октомври.2007 Статус: Офлајн Поени: 8706 |
|
Од мене нема да ја дочекаш биди сигурен
|
||
МИСЛИТЕ СЕ ОСЛОБОДЕНИ ОД ДАНОК.
|
||
![]() |
||
efendija ![]() Сениор ![]() ![]() Регистриран: 18.Декември.2007 Статус: Офлајн Поени: 2175 |
|
![]() |
||
|
||
![]() |
||
|
Ајде јас и ти да ги споредуваме? ![]() |
||
|
||
![]() |
||
Испрати лична порака
Најди пораки од член
|
Нека ми помине испитната сесија и ќе отвориме таква тема и ќе ги споредуваме. А сега не замарај и оставиме со дечкото да си муабетам. Зарем не гледаш колку убаво ни тргна муабетот, одамна немам дискутирано вака културно со муслиман
![]() |
||
|
||
![]() |
||
misterX ![]() Сениор ![]() Регистриран: 08.Февруари.2008 Статус: Офлајн Поени: 342 |
|
Se razbira deka ne znam mnogu za Biblijata no jas sum opkruzen so hristijani gledam kako i vo sto veruvaat i megu niv vo nikoj slucaj nemam nieden neprijatel. Sepak i ako mozebi ke ti zvuci smesno jas imam procitano "mnogu malku od biblijata". Toa bese ilustrirana biblija koja ja citav koga bev sredno(pred 15 godini) vo internatot zdravko cvetkovski vo skopje a mi ja dade edna moja prijatelka. Znam deka toa e daleku od ona vistinskoto no seak ja procitav cela. So zadovolstvo gi gledam filmovite za Isus(isto taka i za mojsie i site drugi) i site gi imam gledano po nekolku pati.Sledam i drugi raboti na tv i internet kolku sto mozam. Vo sekoj slucaj se interesiram za hristijanstvoto zatoa sto sakam da naucam nesto poveke za da mozam da sporeduvam. Za nekoi od prasanjata koi ti gi postavuvam moram da ti kazam deka gi znaev odgovorite no so toa sakav da potenciram nesto drugo, za toa ke ti pisuvam pokasno. Na problematikata so religiite pocesto pristapuvam od politicka gledna tocka i zatoa sakav da te nateram da zapocneme eden konkreten dijalog vo koj ke gi ispomesame religioznite raboti so ona koe se slucuva denes.Za toa mi se potrebni nekoi tvoi odgovori so koi podocna ke mozes da sogledas i nekoi svoi t.e hristijanski greski.
Jas ne sakam i nemozam da napravam site luge naednas da bidat isti. Sekoj si ima pravo da si veruva kako sto saka. I jas sum svesen deka ne sum sekogas vo pravo. Ima eden koj e mnogu poumen od site nas i veruvam deka znae zosto nas ne sozdade razlicni. Ne e dobro da zboruvame za knigite koi ni se sveti zatoa sto tie vo sebe ni davaat jasna poraka i zboruvaat za dobroto. Mene kaj hristijanite mi smetaat nivnite losi naviki i nekoi raboti koi vo islamot se nezamislivi. Ti spomnav za vaseto poistovetuvanje na bozjiot pratenik Isus so bog. Pokraj drugoto; obozavanje na sliki,skulpturi i dr. vleguvanje na pijani vo hramovite,pijancenje na praznicite, site muslimani gi smetate za fanatici i fundamentalisti a voopsto ne ste se zaprasale koi se ovie luge i vo sto veruvat tie. Zboruvae za dzihadi i se drugo, kako da site hristijani na svetot sami od sebe stanale hristijani. ne zboruvate za hristijanskite krstonosni vojni koi se vodat i den denes(edna od niv bese i vojnata vo bosna)Zaboravate deka do pred nekoja godina hristijanskite velesili imaa(nekoi seuste imaat) svoi kolonii po svetot i od niv grabaa se sto mozea da odnesat vo svoite drzavi(kade e tuka verbata vo boga i vasite zapovedi da ne se napaga drugiot i da ne se zema tugoto). Ne zboruvate kako Amerikancite i evropjanite ziveat bogato i udobno uzivajki vo bogatstvata koi gi ukradoa od zemjite vo afrika i azija(i spored vas site onie koi zeiveat tamu treba da im go svrtat i drugiot obraz na onie koi gi ubivaat i kradat od niv,im ja pustosat zemjata i im nametnuvaat nivni normi i pravila). Vie smetate deka i dadovte pravo na zenata a nie muslimanite toa pravo go zloupotrebuvame a ne priznavate deka pred islamot zenite bile lincuvani a od niv samo nekoi bile ostavani za priplod. Poradi toa zenata morala da bide zastitena(sklucuvanjeto na brakovi so poveke zeni vo toa vreme bilo edno od najdobrite resenija so koja zenata za prv pat naogala odredena zastita) i toa se slucilo za prv pat so pojavata na islamot(ova e samo nafrelano a za istoto ke ti objasnam podobro dokolku imas interes za toa). Islamot e religija koja i pripaga na idninata. Sto poveke lugeto se trudat da ja unistat tolku poveke taa stanuva jaka. Za ova zboruva i samiot fakt deka posle napadite na kulite vo new jork, vo amerika enormno se zgolemi brojot na luge koi ja primaat islamskata religija. Zosto e toa taka? Zatoa sto tie naednas pocnaa da se interesiraat koi se muslimanite i koga utvrdija deka nisto od ona sto go tvrdi Amerika za niv ne e tocno, im stana poveke od jasno deka vo momentov se vodi edna golema mediumska i vistinska vojna protiv onie koi nemaat porobeno niedna tuga drzava a vo cii "dvorovi" bog daruval se sto i treba na edna drzava za da funkionira normalno i da zivee bogato. So tebe zboruvam zatoa sto smetam deka mozes da me razberes i iako si cvrst hristijanski vernik sepak imas doblest da popustis koga ne si vo pravo. Pisuvaj sto mislis okolu ova i bidi pozdraven |
||
![]() |
Внеси реплика ![]() |
страница <1 7475767778 98> |
Tweet
|
Скок до | Овластувања ![]() Вие не може да внесувате нови теми на форумот Вие не може да одговарате на теми на форумот Вие не може да ги бришете вашите пораки од форумот Вие не може да ги менувате вашите пораки од форумот Вие не може да креирате анкета на форумот Вие не може да гласате на форумот |