![]() |
|
ПРАШАЊА ЗА РЕЛИГИИТЕ |
Внеси реплика ![]() |
страница <1 7273747576 98> |
Автор | |
Anthony ![]() Сениор ![]() ![]() Регистриран: 17.Декември.2007 Статус: Офлајн Поени: 3379 |
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
?
Изменето од Anthony - 21.Февруари.2008 во 17:10 |
|
It’s nice to be important....it’s important to be nice!
|
|
![]() |
|
EvAngelos ![]() Профил од член
Испрати лична порака
Најди пораки од член
Посети го сајтот на членот
Додај во листа на пријатели
Сениор ![]() ![]() Doulos Evangelos Регистриран: 28.Февруари.2007 Статус: Офлајн Поени: 9913 |
Nikki, си дозволив твоето прашање да го префрлам во оваа тема, сметајќи дека тука одговара со темата.
Nikki, Таткото, Синот и Светиот Дух се еднакви по Својата големина и моќ и невозможна е нивна споредба од причина што тие не се 3 "бога" па да ги споредуваме, туку 1 Бог во три лица т.е. она што ние го викаме Тројство.
Кога Христос се отелотвори преку Марија, Тој се лиши од некои Божествени атрибути, како што се: Славата што ја имал на Небото, сезнајноста, сеприсутноста и сл.
Во таква позиција точно е дека Христос т.е. Бог Синот бил помал од Бог Таткото, но тоа биле привремено, само неколку години од вечноста. Кога Христос воскреснал и се вратил на Небото, Тој повторно е еднаков со Таткото и Светиот Дух.
Овој мој одговор го потврдува следниов библиски стих:
"Имајте ја во себе истата мисла, која беше и во Исус Христос; Кој, иако е во Божјо обличје, не го сметаше како грабнато - тоа што е еднаков со Бога, туку се лиши Самиот Себе, и зеде обличје на слуга станувајќи сличен со луѓето. И откако се најде во лик како човек, Тој се понизи Самиот Себе и стана послушен до смрт, дури и до смрт на крст."
(Филипјаните 2:5-8) Овој стих кажува многу и одговара многу прашања кои го засегаат Тројството.
Прво, овој стих јасно кажува дека Синот е еднаков со Таткото.
Второ, кажува за позицијата на Христос на Земјата, дека Тој намерно, од љубов кон човекот се лиши од Небесната Слава, Сила, Моќ и Големина, и како што кажав, во дел од вечноста, се понизил и станал човек, станал слуга кој им ги миеше дури и нозете на апостолите. Тука е изразена Божјата љубов, се разбира за тие кои можат да ја разберат.
Значи, сума сумарум, Исус е еднаков со Таткото, но додека бил на Земјата Тој бил помал од Него.
Поздрав срц ![]() Изменето од EvAngelos - 08.Февруари.2008 во 22:16 |
|
Посветен на изворното христијанство проповедано од Христос и апостолите.
|
|
![]() |
|
Nikki ![]() Профил од член
Испрати лична порака
Најди пораки од член
Сениор ![]() ![]() Регистриран: 02.Февруари.2008 Статус: Офлајн Поени: 259 |
Fala
Prekrasen odgovor Navistina dobro ja objasni ovaa tema Toa so filipjanite e praviot stih za mene Ne bi mi teknalo ako ne me navedese Ke mora poveke da citam i podobro da go zapoznaam Sv Pismo |
|
![]() |
|
Испрати лична порака
Најди пораки од член
Kazimi stihovi, da znam kade pisuva vo Sv Pismo
Deka SVETIOT DUH e LICNOST, ednakva so Otca i Sina * Krstevajte gi site narodi vo imeto na Otca Sina i Sv Duh * Troica se koi svedocat na neboto, i troicata se edno Dali se ovie edinstveni stihovi koi go izednacuvaat Sv Duh so Otca i Sina, ili ima uste Ja sakam Uste I ova ako mi go kazes, mozes da bides Profesor Изменето од Nikki - 09.Февруари.2008 во 10:51 |
|
![]() |
|
Испрати лична порака
Најди пораки од член
Сениор ![]() ![]() Doulos Evangelos Регистриран: 28.Февруари.2007 Статус: Офлајн Поени: 9913 |
Интересно прашање Nikki. Вакви стихчиња јас им подарвам на Сведоците кои ми доаѓаат на врата и кои се обидуваат да ми докажат дека Светиот Дух не е личност, туку дека е Божјата делотворна активна сила, еден вид енергија и најчесто го илустрираат со електрична струја која му овозможува на вентилаторот да врти.
Ако и тебе ти чукнат на врата и ти ја постават оваа илустрација за Светиот Дух, прашај ги:
Дали една струја може да се ожалости? "И не жалостете Го Светиот Дух Божји, со Кој сте запечатени за денот на избавувањето!" (Ефесјани: 4:30) Дали една струја може да воздивнува? "но Самиот Дух посредува за нас со неискажливи воздишки." (Римјаните 8:26) Дали една струја може да одлучува? "Имено, Светиот Дух и ние одлучивме да не ставаме на вас никакво друго бреме, освен овие потребни работи" (Дела 15:28) Дали една струја може да сведочи? "Освен што Светиот Дух ми сведочи, во секој град, велејќи дека ме чекаат окови и маки." (Дела 20:23) Дали една струја може да испитува? "А Бог ни го откри тоа нам преку Духот, зашто Духот испитува сè, па дури и Божјите длабочини." (1 Коринтјани 2:10) Дали една струја може да поседува знаење? "Па и тоа не го зборуваме со зборови научени од човечката мудрост, туку со зборови научени од Светиот Дух" (1 Коринтјани 2:13) Дали една стрја може да комуницира, да зборува преку пророците, преку христијаните, да ни зборува во молитва, да забранува, да дозволува итн. Дали една струја, енергија, сила и сл. може да поседува знаење, разум, емоции? Се надевам дека на овие реторички прашања секој здраворазумен човек ќе одговори со катгегорично НЕ. Тоа се атрубити на личност. Робот или компјутерот можат да поседуваат знаење и информации, но не можат да поседуваат разум и чувства. Светиот Дух ги поседува овие атрибути, затоа тој не е ниту робот, ниту машина, ниту струја, туку Тој е личност - Бог. Изменето од EvAngelos - 09.Февруари.2008 во 10:56 |
|
|
|
![]() |
|
Испрати лична порака
Најди пораки од член
Fala, super mi objasni za Sv Duh
Ti posakuvam da prodolzis da propovedas so golem uspeh Aj uste za zenite I uste dve raboti ne mi se jasni: Zosto vo niedna crkva Zenite ne si gi pokrivaat glavite I zosto propovedaat Mislam deka Ap Pavle e jasen po ovie dve prasanja Zosto Pavle im zabranil na zenite da zborat i da odat so otrkiena glava Изменето од Nikki - 09.Февруари.2008 во 10:57 |
|
![]() |
|
Испрати лична порака
Најди пораки од член
Сигурна си дека уште две работи не ти се јасни?
![]() Немам време мило сега да ти пишувам, морам да излегувам, ќе ти одговорам вечер ако имам време или утре. А во меѓувреме може и православниве да ти одговорат, а не само икони и слики од манастири да лепат по форумов
![]() ![]() Поздрав
![]() |
|
|
|
![]() |
|
Испрати лична порака
Најди пораки од член
Каква православна си ти која му посакува на еден еретик да го шири ересот и тоа со успех?
![]() Тешко тебе ако те слушнат sard, pravoslavie, mali simo, aladin итн.
![]() |
|
|
|
![]() |
|
Испрати лична порака
Најди пораки од член
Fala ti prekrasen coveku
Edvaj cekam da odmine denot, i da mi ja razjasnis poslednata rabota sto ne mi e jasna od Sv Pismo I so radost da se predadam na Radosta Bozja Изменето од Nikki - 09.Февруари.2008 во 11:07 |
|
![]() |
|
Испрати лична порака
Најди пораки од член
Nema nikakva eres vo Protestantskite Crvki
Eres znaci pogresno ucenje za Sv Troica i za Spasenieto Razlikata e vo Bogosluzbata, vo Umetnosta .... vo DAROVITE sto posebno Bog gi izleal vo razlicni crkvi Изменето од Nikki - 09.Февруари.2008 во 11:09 |
|
![]() |
|
Pravoslaven ![]() Сениор ![]() Регистриран: 09.Февруари.2008 Статус: Офлајн Поени: 705 |
Se lazes nikki i toa mnogu. Vistinata i spasenieto se samo vo PRAVOSLAVNATA CRKVA, a site drugi se eresi otpadnici od pravoslavieto. Tipov sto ti odgovara (evangelos) pogresno ti gi odgovara prasanjata zatoa sto toj nema blagoslov od MPC i ne se drzi do svetata pravoslavna crkva i predanieto na svetite otci, tuku si gi tolkuva bibliskite stihovi kako sto toj si saka.
Vaka mozes da proveris dali toj e vistinski hristijanin ili lazen: Nateraj go da se pokloni pred ikonata na Presveta Bogorodica ili pred Sveti Petar. Ako se pokloni znaci vistinata e vo nego, a ako ne begaj od nego, Gospod ke mu sudi sto gi zaveduva lugjeto!!! Eve jas sum PRAVOSLAVEN i jas ke ti gi odgovoram tie prasanja od pravoslavna gledna tocka a ne od protestantska. Zenite ne si gi pokrivaat glavite sega zatoa sto toa pokrivanje bese vo stariot zavet, a vo noviot zavet nie site se pokrivame so pricesta, so krvta i teloto gospodovi, toa e eden vid duhovno pokrivanje. Blazhenstvoto i bogopodobieto ja pokrivaat zenata. Zenite ne treba da zborat vo crkva zatoa sto praznoslovieto e eden od najgolemite grevovi i sekoj treba da vnimava sto ke kaze, zatoa sto eden den site kje bideme sudeni po nasite zborovi, naseto da da bide da i naseto ne da bide ne, sto e povekje od lukaviot e. Ako imas uste prasanja slobodno postavi mi gi mene ili na nekoj drug PRAVOSLAVEN, a ne na protestanti koi i samite se izgubeni i daleku od vistinata a ne pa nekoi drugi da poucuvaat! |
|
![]() |
|
Испрати лична порака
Најди пораки од член
Zosto vikas deka pokrivanjeto na glavata na zenite e star zavet, koga toa go zapoveda Ap Pavle ?
Vo vrska so praznoslovieto, Ap Pavle zabranuva na zeni da zborat, osven ako se Vdovici, nad 50 godini Изменето од Nikki - 09.Февруари.2008 во 18:27 |
|
![]() |
|
Испрати лична порака
Најди пораки од член
Мило ми е што и некој од православната страна се нафати да ти одговара на прашањата Nikki. Овој изгледа е теолошки доста спремен, додека другите повеќе се по темите: Денес се слави - православен календар, Православна убавина и други теми каде се што се прави е копи-пејст и лепење на некои икони цркви манастири.
Околу навредите кон протестантите ќе оставам протестантите да коментариаат.
Околу одговорот хмм
![]() Сепак интересен ми се виде овој дел од неговиот коментар, критериумот за вистински христијанин:
Се што би додал на овој критериум е овој библиски цитат:
"А кога Петар влегуваше, Корнелиј му излезе во пресрет, падна пред неговите нозе и се поклони. А Петар го подигна, велејќи: „Стани! И јас сум само човек! "
(Дела 10:25-26)
|
|
|
|
![]() |
|
Испрати лична порака
Најди пораки од член
Cekam pojasen odgovor za zenite
Zosto da si ja pokrijat glavata I zosto da ne zborat ako se pomladi |
|
![]() |
Внеси реплика ![]() |
страница <1 7273747576 98> |
Tweet
|
Скок до | Овластувања ![]() Вие не може да внесувате нови теми на форумот Вие не може да одговарате на теми на форумот Вие не може да ги бришете вашите пораки од форумот Вие не може да ги менувате вашите пораки од форумот Вие не може да креирате анкета на форумот Вие не може да гласате на форумот |