IDIVIDI forum Веб сајт
почетна страница почетна страница > Стил на живот > Филозофија и психологиjа
  Активни теми Активни теми RSS - Што е смислата на животот
  најчести прашања најчести прашања  Пребарувај форум   Настани   Регистрирајте се Регистрирајте се  Влез Влез

Што е смислата на животот

Внеси реплика Внеси реплика страница  <1 7273747576 115>
Автор
Порака
 Оцена: Оцена на тема: 1 Гласови, Просечно 5,00  Тема Пребарувај Тема Пребарувај  Опции за темата Опции за темата
Joshua_Tree Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 27.Јуни.2007
Статус: Офлајн
Поени: 6477
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Joshua_Tree Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 21.Ноември.2010 во 14:25
edna ubava i od tebe смеење
“Talk, talk, talk: the utter and heartbreaking stupidity of words.”
― William Faulkner, Mosquitoes
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Joshua_Tree Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 21.Ноември.2010 во 14:25
Originally posted by viktorija123 viktorija123 напиша:

...BOG e nasekade,nemozhesh da izbegash

be aware what people say about God....gluposti zivi
Кон врв
viktorija123 Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Nishto Posebno, tuku EDNO

Регистриран: 04.Февруари.2010
Поени: 7300
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај viktorija123 Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 21.Ноември.2010 во 14:33
Joshua Tree e smislata na zhivotot
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Joshua_Tree Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 21.Ноември.2010 во 14:35
aj pak...uste ednas kolku za impresii de?

...let the games begin
Кон врв
vanesa Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор

Регистриран: 19.Јуни.2007
Поени: 1588
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај vanesa Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 21.Ноември.2010 во 15:36
Porano mislev poinaku,ama so ogled na toa deka chovekot postojano raste i se razviva duri i logichno e da smeni nekoi svoi mislenja i stavovi.
-Kako kje ja otkriesh smislata na svojot zivot?
Nie ne mozeme da zboruvame voopshteno.Sekoj traga i retkite mozebi i kje uspeat da ja najdat smislata na sopstveniot zivot.
Zastanuvash pred ogledaloto, navleguvash dlaboko vo sebe i kje dojdesh do samospoznanie(pa bash i ne e taka ednostavno).Ako pogreshish, kje gi sovetuvash drugite, ako uspeesh kje razviesh sopstvena filozofija.
No pred da trgne chovek na patot na samospoznanieto treba da gi otfrli site veruvanja.Inaku nema da moze da proveruva i kje tapka vo mesto.
I na krajot posle tolku traganje kje zaklucis deka i ne treba da se troshish vo reshavanje na misterijata na zivotot.GUBISH VREME! A vo sushtina zivotot e mnogu ednostaven i ubav.
Zivotot e najskapocen podarok i zatoa zivej go i uzivaj vo nego!
Кон врв
brza Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 06.Февруари.2006
Локација: vidiFOTOupotpis
Поени: 34534
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај brza Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 21.Ноември.2010 во 15:46
Originally posted by vanesa vanesa напиша:

............I na krajot posle tolku traganje kje zaklucis deka i ne treba da se troshish vo reshavanje na misterijata na zivotot.GUBISH VREME! A vo sushtina zivotot e mnogu ednostaven i ubav.
Zivotot e najskapocen podarok i zatoa zivej go i uzivaj vo nego!
.збунетост..toa jas odamna sum go kazal ama ete,..."kolumbovci" ima eden kup...koishto pokushavaat da  "otkrijat" neshto....shto ne postoi .изненадување
Patriotizmot e poslednoto skrivalishte na kriminalcite.-Albert Einstein
Mokjta od sekogash privlekuvala lugje so nizok moral.-Albert Einstein
Кон врв
vanesa Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор

Регистриран: 19.Јуни.2007
Поени: 1588
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај vanesa Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 21.Ноември.2010 во 15:52
Sekoj sam treba da dojde do toa soznanie.Sovet od strana e dobredojden, no patot sam go odish!
Кон врв
KINGDAVID Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Solomon's father

Регистриран: 09.Октомври.2008
Поени: 9420
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај KINGDAVID Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 21.Ноември.2010 во 23:34

Ako gi sozdal kako angeli ushte na pochetokot,kako kje znaele deka se angeli?

Interesni razmisluvanja, no sepak ne se slozuvam vo potpolnost so niv .

Da pocnam so red : Velis lugjeto se angeli? Ne bi rekol deka e taka .

Eden Hitler, Stalin i slicni na niv ubile milioni lugje bez da im trepne oko, zarem takvite lugje ti licat na angeli збунетост

Kako bi ja poznavale belata boja ako nema so shto da ja sporedime?

Ne mora da gi znaes site boi za da ja prepoznaes belata.

Na primer, ne mora da gi znaes site makedonski pari ,za da prepoznaes 100 denari, ako ti ja pokazat kako izgleda намигнување

Bi posteel li zhivotot ako ja nema smrtta?

Ne se soglasuvam deka nemalo da ima zivot ako ja nema smrtta изненадување

Zarem angelite i BOG ne se besmrtni ? Zarem TIE ne se zivi? среќа

Na BOG mu e potreben "nosach"(instrument)preku koj bi se dozhiveal i osoznal.

Na BOG ne mu e potrebno nisto ...najmalku "nosach".

Samo BOG(LJUBOVTA,SVESTA,DUSHATA) e besmrten,a.

Ovde BOG go poistovetuvas so nekoi apstraktni poimi kako sto se ljubovta, svesta i dusata.

Treba da imame na um deka BOG e licnost . Tocno e deka Sevisniot e besmrten.

Za da se uvidi VISTINATA, lagata treba da se otfrli no predhodno ne li treba da se "sozdade"?

BOG mozhe da se vidi samo preku negovot ODRAZ slichno kako shto nie se gledame vo ogledalo no ne sme nitu ogledaloto nitu pak odrazot vo nego.

Kolku ogledaloto e pochisto tolku slikata vo nego e pojasna.

Mozheme da go percepirame samo promenlivoto.A vechnoto da go osoznaeme preku promenlivoto,koe se sodrzhi vo vechnoto. Poinaku, kako kje go percepirame pojavnoto(promenlivoto)bez vecnoto?Zatoa i se veli deka se shto postoi,postoi vo vechnosta.Relativnoto vo apsolutnoto(BOG).

Ostanuva da vidime dali kje se ispolni bozhjata namera da zhiveeme kako angeli.

Onaka cisto me interesira od kade ja znaes Bozjata namera? Dali dobivas objavi od BOG ?

Pozdrav do tebe Viktorija ! Shalom !мир

SOLI DEO GLORIA
Кон врв
brza Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 06.Февруари.2006
Локација: vidiFOTOupotpis
Поени: 34534
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај brza Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 21.Ноември.2010 во 23:46
Originally posted by viktorija123

Bi posteel li zhivotot ako ja nema smrtta?

Ne se soglasuvam deka nemalo da ima zivot ako ja nema smrtta изненадување

Zarem angelite i BOG ne se besmrtni ? Zarem TIE ne se zivi? среќа

....zivi se TIE?!изненадување
Patriotizmot e poslednoto skrivalishte na kriminalcite.-Albert Einstein
Mokjta od sekogash privlekuvala lugje so nizok moral.-Albert Einstein
Кон врв
viktorija123 Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Nishto Posebno, tuku EDNO

Регистриран: 04.Февруари.2010
Поени: 7300
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај viktorija123 Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 22.Ноември.2010 во 08:49
KINGDAVID,
Gi isprevrtuvash moite zborovi kako tebe ti odgovara,toa e tvoe no ne e vo red da tvrdish neshto vo moe ime.

Zaboravash ochigledno koj ja spomna "bozhjata namera" i "angelite",prochitaj go ushte ednash tvojot post(a ne samo da gi vadish moite rechenici) pa kje sfatish deka nikade ne tvrdev deka lugjeto se "angeli" nitu pak deka ja znam "bozhjata namera".

Sekogash bukvalno gi tolkuvash moite zborovi no ne e vo red da gi predstavish istite pred drugite, kako moe tvrdenje ili pak kako moe tolkuvanje na neshtata.

Kako shto vo edna prilika kazhav:
"moite i tvoite ochi ne gledaat identichno".

Кон врв
Glenn Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Тата-Мата

Регистриран: 14.Јануари.2008
Поени: 3166
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Glenn Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 22.Ноември.2010 во 15:04
Мислам дека не постои генерална смисла на животот и дека не е една.
Секој дошол на овој свет со некоја намера, да го трасира својот пат и да ја усполни својата мисија.
Смислата се наоѓа и ја бараме во сите мали нешта што ги правиме за на крај да оформиме една целина.
Некој ја гледа смислата во барање на дијаманти, некој во создавање на нешто големо, скапо, профитабилно, некои ја истражуваат природата, некои сакаат само да имаат семејство и да се радуваат на своите деца. За еден палеонтолог смислата е пронаоѓање и истражување на животот на диносаурсите......Кога ќе ја откриеш својата вистинска природа и одиш по сопствената патека тоа е твојата смисла на опстојување.
А кога ќе се случи волшебниот момент на себенадминување тогаш некои се подготвени и да ја согледаат и разберат големата слика и да дојдат до посакуваните одговори.
Beauty fades, dumb is forever
Кон врв
stigma04 Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 29.Март.2010
Поени: 2661
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај stigma04 Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 23.Ноември.2010 во 01:24
zivotot e ubav   ...........

Изменето од stigma04 - 23.Ноември.2010 во 01:26
Jas sum pepel tamu kade sto bev ogan
Кон врв
stigma04 Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 29.Март.2010
Поени: 2661
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај stigma04 Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 23.Ноември.2010 во 01:25
. За мене смислата на животот е да бидеме секогаш гордо исправени пред секоја препрека, насмеани и полни со љубов. Да се живее, значи да се постои. Да се радуваш на успесите, да не тагуваш многу по несреќите и да бидеш оптимист. Живејќи треба да им помагаме на блиските, да делиме љубов и добрина и да очекуваме таа да ни биде возвратена.Да се бориш за своите идеали, да имаш своја цел во животот – таа е смислата на животот.
Jas sum pepel tamu kade sto bev ogan
Кон врв
KINGDAVID Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Solomon's father

Регистриран: 09.Октомври.2008
Поени: 9420
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај KINGDAVID Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 23.Ноември.2010 во 18:02

KINGDAVID,
Gi isprevrtuvash moite zborovi kako tebe ti odgovara,toa e tvoe no ne e vo red da tvrdish neshto vo moe ime.

Zaboravash ochigledno koj ja spomna "bozhjata namera" i "angelite",prochitaj go ushte ednash tvojot post(a ne samo da gi vadish moite rechenici) pa kje sfatish deka nikade ne tvrdev deka lugjeto se "angeli" nitu pak deka ja znam "bozhjata namera".

Sekogash bukvalno gi tolkuvash moite zborovi no ne e vo red da gi predstavish istite pred drugite, kako moe tvrdenje ili pak kako moe tolkuvanje na neshtata.

Kako shto vo edna prilika kazhav:
"moite i tvoite ochi ne gledaat identichno".

Ocigledno e deka imame razlicen pogled na rabotite.

Sepak, go pocituvam tvojot stav. Pozdrav Viktorija мир
   SOLI DEO GLORIA
Кон врв
 Внеси реплика Внеси реплика страница  <1 7273747576 115>
  Сподели тема   

Скок до Овластувања Кликни и види ги опциите

Forum Software by Web Wiz Forums® version 10.03
Copyright ©2001-2011 Web Wiz Ltd.

Страницата е генерирана за 0,406 секунди.