IDIVIDI forum Веб сајт
почетна страница почетна страница > Македонија и Свет > Историја
  Активни теми Активни теми RSS - Окупација од Бугарската војска 1941
  најчести прашања најчести прашања  Пребарувај форум   Настани   Регистрирајте се Регистрирајте се  Влез Влез

Окупација од Бугарската војска 1941

Внеси реплика Внеси реплика страница  <1 7172737475 98>
Автор
Порака
mungos80 Кликни и види ги опциите
Модератор
Модератор
Лик (аватар)
АНАРХИСТ

Регистриран: 21.Октомври.2009
Статус: Офлајн
Поени: 4330
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај mungos80 Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 19.Септември.2010 во 14:57
Originally posted by Каснакоски Каснакоски напиша:

Македоне, не парадирај со титовистички митинг.

Одењето е ЗАДОЛЖИТЕЛНО.

Од 1941 до 1944 година биле од се срца,исто како што по 9 сеп. 1944 година од се срце одевте на митинзи со русите а потоа и кај Димитров или кај Тодор Живков
“Додека ние се боревме,мизерувавме и гиневме,некои од народните пари си купуваат куќи и трупаат богатство“ - Ѓорѓи Сугарев
Кон врв
Македон Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор

Caesar Constantinus

Регистриран: 20.Јули.2008
Локација: Macedonia
Поени: 9928
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Македон Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 19.Септември.2010 во 15:42

Македоне, не парадирај со титовистички митинг.

Одењето е ЗАДОЛЖИТЕЛНО.

Каснакоски, ако било задолжително, ќе имало многу повеќе од 60 000 граѓании. Сеуште не била слободна А за задолжителноста, подобро и да не говориш, во време на окупацијата многу нешта беа задолжителни, кои не ти се во прилог.

И секогаш имај на ум дека меѓу тоталитаристичка Бугарија и Југославија имало разлика. Кај нас многу работи беа поразлични отколку кај вас и земјите од социјалистичкиот свет.
Кон врв
d4 b3 Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор

не можам да си дозволам неактуеленпотпис

Регистриран: 19.Јуни.2010
Поени: 4384
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај d4 b3 Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 19.Септември.2010 во 15:44
sreka shto bea razlichni
Кон врв
Каснакоски Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 03.Април.2009
Поени: 4758
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Каснакоски Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 19.Септември.2010 во 16:08
Originally posted by Македон Македон напиша:

во време на окупацијата многу нешта беа задолжителни, кои не ти се во прилог.

На мене сите факти ми се во прилог.
Значи не толкувањата на фактите, а голите факти. Дај ми факти, јас ќе си ги протолкувам.

Ете Мунгосот ветуваше некакви сведоштва од Нова година 1942 кои се однесувале на Илинден 1941, ама ништо не покажа.

Ете што знаат борците од Битола за Илинден 1941

Цитирај 2 Август 1941 година
Ратурени летоци во II реон по повод Илинден

Непосредно пред големиот празник на Македонскиот народ- Илинден 1941 година, кога МК вршел подготовки за илинденската манифестација во Битола, за да се почувствува правилно македонското тумачење на Илинден, на територијата помегу Бистрица и Драгош, преку членовите на КПЈ Ристо Трпеновски, Петар Нешковски - Пјер и други, биле растурени многу летоци.1 Во нив биле изнесени борбите за национално ослободување на македонскиот народ во минатото, како и потребата од нови борби од новиот поробувач.

2 Август 1941 година
Илинденска демонстрација во Битола

Партиската организација во Битола ја осуети бугарско-окупаторската готвена помпезна церемонија. Имено, членови на КПЈ и СКОЈ од Битола и околните села придружени од симпартзери на Партијата, развија транспарент на кој беше напишана паролата „Да живее слободна Македонија“.2 Манифестантите со извици „Долу предателите на македонскиот народ“ 3го оневозможија пробугарски ориентираниот Мицко Романо да одржи говорот на „Ат пазар“ каде беше предодредена церемонијата, зошто тука беше обесен војводата од периодот на Илинденската револуција Алексо Турунџев.
Овој настан е познат како Илинденска демонстрација.
Бугарската коњичка и моторизирана полиција со сила ги растера демонстрантите, па и церемонијата изостана.

Што имаме како факти /непотврдени/
1.Од Ристо Трпеновски, Петар Нешковски - Пјер и други/?/, биле растурени многу летоци.
2.развивање транспарент на кој била напишана паролата „Да живее слободна Македонија“.
3.извици „Долу предателите на македонскиот народ“

Не е јасно колку биле демонстрантите. Еден транспарент го држат обично двајца, ајде да има со нив уште 3-4. Ако биле повеќе ќе напишеле барем уште еден транспарент.

Не ми стана јасно дали пробугарски ориентираниот одржал говор или не или кога говорел тогаш извикувале.

Имам одено на демонстрации точно тоа „Долу предателите на македонскиот народ“ не ми звучи како извикување. Нема никаква рима. Да не шушукале „демонстрантите“ во време на ПОМПОЗЕНАТА ЦЕРОМОНИЈА.

И што значи церемонијата ИЗОСТАНА, исто не ми е многу јасно.

Ревизија е потребна!!!
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Каснакоски Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 19.Септември.2010 во 16:14
Уште една херојска демонстрација

OSUETUVANJE CELTA NA OKUPATORSKI VLADIKA SO NARUSUVANJE NA GROBNATA TISINA, PREKU NAPUSTANJE NA CRKVATA

Цитирај 28 Август 1941 година
Дочек на владиката во село Ѓавато

Окупаторската власт сакајќи што повеќе да се здобие со симпатии мегу населението, му приредила помпезен пречек на владиката Борис Симонов Неврокопски, родум од Ѓавато, нашколуван од Егзархијата и приврзаник на окупаторските сили. Во селската црква владиката одржал говор во кој почнал да го напаѓа комунизмот, Советскиот Сојуз како и народноослободителната војска. Тогаш младите комунисти и симпатизери од Ѓавато на чело со Јонче Мурџевски демонстративно ја напуштиле црквата со што „гробната“ тишина била нарушена, а целта на владиката осуетена.

O
Кон врв
Сениор
Сениор

Caesar Constantinus

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Македон Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 19.Септември.2010 во 16:20

во време на окупацијата многу нешта беа задолжителни, кои не ти се во прилог.

На мене сите факти ми се во прилог. Значи не толкувањата на фактите, а голите факти. Дај ми факти, јас ќе си ги протолкувам.

Штом се сите "факти" во прилог, повели приложи ги, докажи да видиме за какво "ослобождение" станува збор. Јас досега докажав, покажав, наведов примери од кои дури и некои кои многу не се занимаваат со историја сфатија дека станува збор за окупација. Впрочем, нема потреба јас да докажувам, тоа е правно релугирано како окупација, сакале вие или не. Значи не сум јас институцијата која треба да докажува и покажува нешто. Tи тврдиш, ти треба да ни докажеш, ама како што гледам, сите на форумов, дури и оние кои помалку учествуваат во тоа, не ти веруваат.

Не случајно дел од членовите кои учествуваа на дебатава како на пример којсумјас ти наведоа дека на секој факт да имаш очајнички обид да докажеш нешто кое не е вистинито, па и не се вклучија понатаму во дебатата.

Ете Мунгосот ветуваше некакви сведоштва од Нова година 1942 кои се однесувале на Илинден 1941, ама ништо не покажа.

Ете што знаат борците од Битола за Илинден 1941

Цитирај 2 Август 1941 година
Ратурени летоци во II реон по повод Илинден

Непосредно пред големиот празник на Македонскиот народ- Илинден 1941 година, кога МК вршел подготовки за илинденската манифестација во Битола, за да се почувствува правилно македонското тумачење на Илинден, на територијата помегу Бистрица и Драгош, преку членовите на КПЈ Ристо Трпеновски, Петар Нешковски - Пјер и други, биле растурени многу летоци.1 Во нив биле изнесени борбите за национално ослободување на македонскиот народ во минатото, како и потребата од нови борби од новиот поробувач.

2 Август 1941 година
Илинденска демонстрација во Битола

Партиската организација во Битола ја осуети бугарско-окупаторската готвена помпезна церемонија. Имено, членови на КПЈ и СКОЈ од Битола и околните села придружени од симпартзери на Партијата, развија транспарент на кој беше напишана паролата „Да живее слободна Македонија“.2 Манифестантите со извици „Долу предателите на македонскиот народ“ 3го оневозможија пробугарски ориентираниот Мицко Романо да одржи говорот на „Ат пазар“ каде беше предодредена церемонијата, зошто тука беше обесен војводата од периодот на Илинденската револуција Алексо Турунџев.
Овој настан е познат како Илинденска демонстрација.
Бугарската коњичка и моторизирана полиција со сила ги растера демонстрантите, па и церемонијата изостана.

Што имаме како факти /непотврдени/
1.Од Ристо Трпеновски, Петар Нешковски - Пјер и други/?/, биле растурени многу летоци.
2.развивање транспарент на кој била напишана паролата „Да живее слободна Македонија“.
3.извици „Долу предателите на македонскиот народ“

Не е јасно колку биле демонстрантите. Еден транспарент го држат обично двајца, ајде да има со нив уште 3-4. Ако биле повеќе ќе напишеле барем уште еден транспарент.

Ниту си ги видел летоците претпоставувам, но сепак тврдиш дека "фактите" се на твоја страна.

Има ли потреба да ти објаснувам каде е грешката? Јас мислам нема.

Не ми стана јасно дали пробугарски ориентираниот одржал говор или не или кога говорел тогаш извикувале.

Имам одено на демонстрации точно тоа „Долу предателите на македонскиот народ“ не ми звучи како извикување. Нема никаква рима. Да не шушукале „демонстрантите“ во време на ПОМПОЗЕНАТА ЦЕРОМОНИЈА.

И што значи церемонијата ИЗОСТАНА, исто не ми е многу јасно.

Ревизија е потребна!!!

Потребно е уште повеќе да читаш, па и без ревизијата да сфатиш што значи зборот изостана.

Изменето од Македон - 19.Септември.2010 во 16:25
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Каснакоски Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 19.Септември.2010 во 16:40
Македоне, нешто не ме разбираш. Каде јас тврдам дека фактите се на моја страна и која е мојата страна?

Тоа што јас го тврдам е следното
1. Македонците ја дочекале окупацијата како ослободување од српско ропство. - тоа е факт и колку и да скокаш не можеш да докажеш дека некој тагувал за српската власт /со исклучок на србоманите/

2. На 11 октомври 1941 не започнало никакво востание, тоа си била една тѕерористичка акција на неколкумина комунисти, воспитувани во идеите на ЈКП надвор од Македонија

3. Партизанско масовно движење не се забележува во делот на Вардарска Македонија под бугарска власт до 1943 г.

4. Се појавувало незадоволство од власта - факт

5. Имало лошо однесување /вкл. и убиства/ кон противници на власта

и т.н.

Кон врв
Сениор
Сениор

Caesar Constantinus

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Македон Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 19.Септември.2010 во 17:02

Македоне, нешто не ме разбираш. Каде јас тврдам дека фактите се на моја страна и која е мојата страна?

Каснакоски, зарем да почнам да се сомневам дека повеќемина пишуваат од твојот профил? Ајде, повторно прочитај во претходните постови што си напишал, да не мораме да се повторуваме непотребно.

Тоа што јас го тврдам е следното

1. Македонците ја дочекале окупацијата како ослободување од српско ропство. - тоа е факт и колку и да скокаш не можеш да докажеш дека некој тагувал за српската власт /со исклучок на србоманите/

Македонците ја дочекале како ослободување од српското ропство, тоа е точно, но тие чекале слобода Каснакоски, а дочекале нова окупација и бугаризација, па дури тагувале подоцна и за Германците што биле заменети со Бугари, тоа и други членови ти го кажаа, а така било и во Скопје.

2. На 11 октомври 1941 не започнало никакво востание, тоа си била една тѕерористичка акција на неколкумина комунисти, воспитувани во идеите на ЈКП надвор од Македонија

Тоа е симболичен почеток на востанието, иако не е прва акција, бидејќи првата акција се случила порано, од страна на Првиот скопски партизански одред. Инаку сите борци го поздравиле востанието, тоа е факт, независно од каде биле.

3. Партизанско масовно движење не се забележува во делот на Вардарска Македонија под бугарска власт до 1943 г.

Можеби не било масовно, но се забележува, присуство на партизански единици во 1942 година има мошне, не случајно се и стрелањата кај Пуста Кула во 1942 година.

4. Се појавувало незадоволство од власта - факт

Незадоволство од власта и бугаризацијата, имало уште од самиот почеток. Чинам, го читавме сведоштвото на скопјанецот кој ги дочекувал ослободителите. Самиот објаснил најдобро, чекале македонска слобода, добиле смена на окупаторот.

5. Имало лошо однесување /вкл. и убиства/ кон противници на власта

и т.н.

Убиства, масовни крадења, мачења, тепања, досадувања и многу други нешта.

А сето ова погоре чини окупација, а не ослободување.

За разлика од сето тоа, борба против Германци во Македонија немало, германски злосторства врз македонскиот народ се само оние настанати во крајните борби, а цивили се убиени само во Берово. Крадења немало. Цркви не гореле, момини чеизи не краделе, злато не краделе, не им земале на луѓето од куќите ништо што не е дел од воена опрема.

Заклучокот донеси си го сам.

Кон врв
Модератор
Модератор
Лик (аватар)
АНАРХИСТ

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај mungos80 Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 19.Септември.2010 во 17:03
Како се викаше главниот на БКП за Македонија?
Каснаковски и ако го знаеш тоа кажи каква потреба имал тој од постојана комуникација со...???
“Додека ние се боревме,мизерувавме и гиневме,некои од народните пари си купуваат куќи и трупаат богатство“ - Ѓорѓи Сугарев
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Каснакоски Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 19.Септември.2010 во 17:17
Македоне, заради тоа ти викам дека треба ревизија. Еден на друг форум ми тврди дека дедо му го тепале само заради тоа што се викал Александар. Кога се премацвнат сите измислени спомени и се работи со документи, тогаш може да се зборува за историја.

А дали некој од моминските чеизи некој татко на мома не го продал и ги испил парите, па кога дошле други времиња за да се претстави како жртва ги оптужил лошите Бугари?

Со тебе видовме дека смрта на Циривири не е многу јасна.

Има многу уште за изјаснување, но вие не сакате да излезете од шемата.

Во тој однос одите со 20 г. по нас. Комунистичките митови и легенди се срушени и сега зборуваме со факти.

Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Каснакоски Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 19.Септември.2010 во 17:19
Originally posted by mungos80 mungos80 напиша:

Каснаковски и ако го знаеш тоа кажи каква потреба имал тој од постојана комуникација со...???

Имало претставник на БКП - Бојан Б`лгаранов.

Е ти кажи на што мислиш. Или мислиш дека немало неопходност од комуникација помеѓу комунистите?

Кон врв
Сениор
Сениор

Caesar Constantinus

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Македон Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 19.Септември.2010 во 17:34

Македоне, заради тоа ти викам дека треба ревизија. Еден на друг форум ми тврди дека дедо му го тепале само заради тоа што се викал Александар. Кога се премацвнат сите измислени спомени и се работи со документи, тогаш може да се зборува за историја.

За таков случај не знам, ама знам затоа за тепани невини, согласно народната поговорка, а и знам за бугарското тепање, десет удри- едно брои. Не случајно подоцна луѓето кои беа тепани (покрај тепањето следувало и корнење коса со клешти и други садистички методи), останаа со уништено здравје засекогаш.

А дали некој од моминските чеизи некој татко на мома не го продал и ги испил парите, па кога дошле други времиња за да се претстави како жртва ги оптужил лошите Бугари?

Случајот со моминскиот чеиз бил познат и во времето на окупацијата. Тоа е сведоштво на бугарски службеник пред македонскиот суд, не на момата.

Со тебе видовме дека смрта на Циривири не е многу јасна.

Има многу уште за изјаснување, но вие не сакате да излезете од шемата.

Да, но со мене "виде" и за ѕверствата на Богданов, за тепањата, за убиствата на деца, за ѕверската смрт на Маца Овчарова, за децата во Ваташа, за убиството на детето на Пандо Масев, за масовните кражби, за палењето и грабежот на скопската црква "Рождество на Пресвета Богородица", за позирањата пред исечените глави, за ужасите во скопскиот затвор, за отсекувањето и изложувањето на главата на Невена Георгиева Дуња, масакрот кај Пуста Кула, логорите и слични други нешта.

Ако треба да излезам од "шемата по бугарски терк" и да мижам пред сите докази со кои располагам и да плачам за "едниот народ, разделен од мајка Бугарија" на погрешна адреса си дојден. Слеп при очи никому не сум му дозволувал да ме прави, па ниту отсега имам намера тоа да го дозволам.

Во тој однос одите со 20 г. по нас. Комунистичките митови и легенди се срушени и сега зборуваме со факти.

Не сме ние во чии учебници се говори за ослобождение во 1941 година, спротивно на сите други во светот.
Кај нас сите мобилизирани се запишани како принудно мобилизирани, освен оние кои доброволно биле дел од контрачетите, кај вас сите се запишани како доброволци. Ние имаме документи за барање оштета и за тие нешта, признаени од тие кои треба тоа да го сторат, ама наивноста на Југославија друго стори.

Изменето од Македон - 19.Септември.2010 во 17:36
Кон врв
Модератор
Модератор
Лик (аватар)
АНАРХИСТ

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај mungos80 Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 19.Септември.2010 во 17:45

Originally posted by mungos80 mungos80 напиша:

Имало претставник на БКП - Бојан Б`лгаранов.

Е ти кажи на што мислиш. Или мислиш дека немало неопходност од комуникација помеѓу комунистите?

А зошто тој бил неразделен другар со Темпо!!!!!!!!!!!!!
Кон врв
Сениор
Сениор

Caesar Constantinus

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Македон Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 20.Септември.2010 во 00:12
Originally posted by чоли чоли напиша:

Originally posted by d4 b3 d4 b3 напиша:

brej glej gi be - nemat strav bash vo godinite na najteshka okupacija kakov miting napravile vo okupiraano skopieto ima poveke luge otkolku na govorot na Tito beизненадувањеkade  e logikatakade e razumot

Грешка, митингот на кој говорел Тито за ослободувањето и можното обединување на Македонија е нешто кое собрало најголем број народ, околу 60 000 души. Чинам дека досега истото е надминато само со митингот на ВМРО-ДПМНЕ, на кој присуствуваа 100 000 граѓани.
Сепак, на митингот на кој говорел Тито биле дојдени скопјаните, а на митингот на ВМРО-ДПМНЕ граѓани од сета Македонија.

Во времето на окупацијата никаде нема таква масовна посететност, тоа е факт, кој сакале или не е реалност.

И митингот во 1943 бил внушителен. Може и да са биле далеч по малко од 60 000, но е показателен.
---
Сапак за први пат научив за вакав митинг во 1943 г. (во врска со собитиjата во Кичево после капитулациjата на Италиjа). За прв пат чух и името на Велко Спанчев. Бил е интересна фигура - основател на поmуларни кооперативни банки во Македониjа и директор на Скопската популарна банка. Од 1934 г. до 1941 г. бил затворен во разни концентрациони логори.
Убиен без суд и присуда од jугословенските комунисти после отвлекуването му од Кустендил во 1944 г.

Чоли, мошне интересно, зошто Македонците би излегле на митинг во кој би ги поддржале партизанските активности, истите оние партизани насочени против бугарската окупаторска администрација? Зошто би барале поддршка за оние кои се борат против оние кои, согласно бугарското толкување на настаните, ги ослободиле? Тоа е исто како некој да бара поддршка за оние кои се обидуваат да го срушат државниот поредок, зар не?

Изменето од Македон - 20.Септември.2010 во 00:49
Кон врв
 Внеси реплика Внеси реплика страница  <1 7172737475 98>
  Сподели тема   

Скок до Овластувања Кликни и види ги опциите

Forum Software by Web Wiz Forums® version 10.03
Copyright ©2001-2011 Web Wiz Ltd.

Страницата е генерирана за 0,250 секунди.