IDIVIDI forum Веб сајт
почетна страница почетна страница > Македонија и Свет > Историја
  Активни теми Активни теми RSS - Бугари - 100% ТуркоМонголи
  најчести прашања најчести прашања  Пребарувај форум   Настани   Регистрирајте се Регистрирајте се  Влез Влез

Бугари - 100% ТуркоМонголи

Внеси реплика Внеси реплика страница  <1 726727728729730 824>
Автор
Порака
Boogie Кликни и види ги опциите
Модератор
Модератор
Лик (аватар)
Слобода или Смрт

Регистриран: 26.Октомври.2005
Статус: Офлајн
Поени: 10652
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Boogie Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 13.Август.2010 во 16:20
Што кажал,видел или му кажале
Да не е грешка у превод,да не станува эа племиња повеке а не эа Бугари,има во неколку Грчки преписки кога сите варварски напади ги оэначуваат со напади на Вулгарни племиња(Вулгарои)
Кон врв
Каснакоски Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 03.Април.2009
Поени: 4758
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Каснакоски Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 13.Август.2010 во 17:56
Ако се сите племиња означени како вулгарни, многу треба да се шетал пратеникот додека им ги најде земјите.

Деновиве ги препрочитам изворите и заклучив дека и Склавините не се многу јасно дефинирани. Примерно - дојделе кај Ромеите тројца Склави со гадулки дури од брегот на Океанот и патувале 18 месеци!!!
Ако Бугарите /вулгари/ се вулгарни, дали пак Словените /склави/ не се

Во никој извор не најдов Словен или Славјан или нешто без К.
Насекаде се СКЛАВИ.

Кон врв
Platenik Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 29.Октомври.2008
Поени: 3600
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Platenik Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 14.Август.2010 во 10:42
Originally posted by Каснакоски Каснакоски напиша:

Еден интересен документ. Туркомонголските Бугари, номади, кои живееле во шатри, биле покажувани на статуите како орат со волови.

Туркомонголските Бугари правеле крепости, подигнувале палати, селаните сееле и орале, а според бугарските научници и Буги и Платеникот биле туркомонголи.
Бре да му се невиди и парадокс.

Кому да веруваме, на научниците туркомонголски хипотезисти и Буги и платеникот или на Ромеите, кои ги виделе со сопствените очи тие туркомонголи.

Те молам немој мене да ми вреуваш, гледам дека неможеш, а неможеш да му веруваш и на Буги. Верувај им на твоите, односно бугарските научници. Убеден сум дека си производ на бугарскиот образовен систем или ремек дело на тие бугарски научници.

Мислам дека не е во ред да се плука по оние кои те осознале како таков.

Сосема е друго ако се чувстуваш излажан од тие научници, но тоа незначи да одиш во друга крајност, односно да го обезвреднуваш нивниот труд и по секоја цена да се трудиш да ја оправдаш бугарштината од некој нов аспект.

Бугарштината како концепт наметната на небугарските етноси е најголемата грешка во историјата. Најголемата неправда која им е нанесена на небугарските етнички екстракти.

Како сега, ќе тврдиш дека т’зи дупка не е дупка?!
Гроф Игнатиев: "Ви се обрнувам Вам (г-дин Бахмачев), дека ЈАС ЈА СОЗДАДОВ ВЕЛИКА БУГАРИЈА, ЗАРАДИ РУСКИТЕ ИНТЕРЕСИ на исток "- (М.Цемовиќ - " Маќедонски проблеми и Маќедонци", Београд, 1913 ,33.)“

Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Каснакоски Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 14.Август.2010 во 11:19
И зошто треба да им верувам на тие научници, кога гледам јасно - тие ме лажеле дека сум туркомонгол.

А и историјата не е религија да верувам во нешто.

Како може Бугарите кои се опишани од Никифор да се мизиски Бугари, кога секој кој може да чита ќе види дека тоа се македонски Бугари.
Ако биле мизиски ќе ги воделе лотките од Варна, а не од Солун.

И зошто ќе му прават статуја на Бугаринот како земеделец, ако тој бил изклучиво чобан?

Бугарштината деновиве ми се пројасни, особено кога ја препрочитав македонската археолошка книга, а и латинските и грчките документи. Видов колку пробојни има во тезата на туркомонголските хипотезисти.

Значи тази дупка не може да е дупка, оти дупка во ништото неможам да замислам.

Нејасно ми останува сега засега склавинството.
Јавно несловенски племиња како Берзити и Сагудати Грците ги нарекуваат склавински.

Племето Севери, кое туркомонголските хипотезисти го представуваат како словенско е всушност Савири од следниот расказ

Carot im se vikal VALAH, неговата вдовица Боа - рикс. Бугарите ги расположиле во Стара планина да ја чуваат границата со Византија. Тие го прифатиле името на царот и започнале да се нарекуваат Валахи. Можеби Петар, Асен и Калојан се имено од тие Влахи.

Дај да го дефинираме сега СКЛАВИНСТВОТО.

Изменето од Каснакоски - 14.Август.2010 во 11:21
Кон врв
Модератор
Модератор
Лик (аватар)
Слобода или Смрт

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Boogie Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 14.Август.2010 во 11:44
Фала богу да признаеш дека твоите научници те лажат - исто како што лажат дека Македонците може да имаат нешто заедничко со Бугаритеголема%20насмевка
Веке одиме на некаде,барем се мрднавме од точката на „све е Бугарско„
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Каснакоски Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 14.Август.2010 во 11:50
Za nauchnicite turkomongolski hipotezisti si vo pravo. No tie bugarshtinata vo Makedonija ja objasnuvaat od 9-10 vek, a se gleda, deka taa si postoela i vo 6-7 i 8 vek.

Pomogni za sklavinstvoto da go definirame.

Ili Platenikot beshe po definiciite.

Кон врв
Модератор
Модератор
Лик (аватар)
Слобода или Смрт

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Boogie Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 14.Август.2010 во 12:00
Касно ти текна,некои твои колеги веке и раце дигнаа за Славјаните - уште од кога е отворена темата за нивното потекло и кои се тиенамигнувањенамигнувањенамигнување
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Каснакоски Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 14.Август.2010 во 12:23
Подобро касно, одколку никогаш.

Та кои се Склавините? Зошто ги немало никакви до 10 век на територијата на денешна РМ?

Какви луѓе живееле таму?

Тие побегнале од Маџарите од Панонија и биле примени во Бугарија.

Тоа го пишува во житието на Св. Наум, ама ти не веруваш на преписки, нели?

Кон врв
Модератор
Модератор
Лик (аватар)
Слобода или Смрт

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Boogie Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 14.Август.2010 во 12:24
Како ги нема - имаш илјада докази за контакти нивни со Македонците - дури Александровите експедиции и точно кажуваат за нивните Венетски корени намигнување
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Каснакоски Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 14.Август.2010 во 12:53
Нема ги оти македонските археолози не можат да најдат траги од Словените на територијата на РМ порани од 10 век.

Заради тоа ти кажувам, тие се населиле во рамките на бугарската држава, бегајќи од Маџарите од Панонија.

Изменето од Каснакоски - 14.Август.2010 во 12:53
Кон врв
Модератор
Модератор
Лик (аватар)
Слобода или Смрт

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Boogie Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 14.Август.2010 во 16:11
Има - ете Скопје сега најдоа полно статуички на Славјански божества,има и у Охрид а посебни има Битола,Прилеп и Струмица
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Каснакоски Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 14.Август.2010 во 16:34
Od koe vreme se?

Ili podobro daj da gi vidime, oti na makedonskite pisuvanja ne e za veruvanje, polni se so tolkuvanje.
Кон врв
Platenik Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 29.Октомври.2008
Поени: 3600
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Platenik Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 14.Август.2010 во 17:30
Originally posted by Каснакоски Каснакоски напиша:

Od koe vreme se?

Ili podobro daj da gi vidime, oti na makedonskite pisuvanja ne e za veruvanje, polni se so tolkuvanje.

Со самиот факт што сакаш да се оградиш од бугарските научници кои ја дефинираат бугарштината, како туркомонгослка, памирска, алтајски, угрофинска, иранска, хунска...... ти правиш голема грешка.

Наместо да се прашаш каков јазик зборувам, каква култура практикувам, кои се песните што ме ранат (тоа ранат е битолски дијалект, храни, најадува) ти си запнал да ја докажуваш бугарштината. Ќе заглавиш уште повеќе, а разочарувањето ќе биде уште поголемо.

Мислам дека најбезболно би било ако тие 2-3 милиона бугарски државјани си признаат дека се политчки бугаризирани Македонци.

Имам силно претчувство дека македонската култура, не само што те рани, туку те најадва (литературно е најадува, заситува).

Не се срами, не се плаши Македонец да си. Оставија бугарштината на бугарските научници кои те лажеле да си продолжат со сопствените теории. Јас мислам дека некои од нив се во право, кога станува збор аслите Бугари. Една теорија сигурно е точна, со гаранција потеклото е азиско.

Изменето од Platenik - 14.Август.2010 во 17:36
Гроф Игнатиев: "Ви се обрнувам Вам (г-дин Бахмачев), дека ЈАС ЈА СОЗДАДОВ ВЕЛИКА БУГАРИЈА, ЗАРАДИ РУСКИТЕ ИНТЕРЕСИ на исток "- (М.Цемовиќ - " Маќедонски проблеми и Маќедонци", Београд, 1913 ,33.)“

Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Каснакоски Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 14.Август.2010 во 17:45
Originally posted by Platenik Platenik напиша:

Наместо да се прашаш каков јазик зборувам, каква култура практикувам, кои се песните што ме ранат (тоа ранат е битолски дијалект, храни, најадува) ти си запнал да ја докажуваш бугарштината. Ќе заглавиш уште повеќе, а разочарувањето ќе биде уште поголемо.

Jas mnogu dobro znam koj jazik go zboruvam. Znam i kako se vikal toj jazik od govornicite na eden mnogu dolg period od vreme, a taka se vika i od pogolemiot del od niv i do den denesen.

Razocaruvanje ne moze da ima, oti jas nemam izgradena predvaritelno teza, koja sakam da ja dokazam i ako ne uspejam da se razocaruvam. Bidi spokoen.

Prvo gi sobiram materijalite, pa koga gi sredam, togas gradam hipoteza.

Ete sega imam gotova hipoteza za Bregalnickata misija, a vo takov varijant i so tolku mnogu svedostva ja nemam nikade videno. Cekam go Makedon pred da ja pokazam vo celost, za da mu gi slusnam kritikite.

A ti, namesto da pomognes so mala doza konstruktivizam, rasis propagandni klisea.

Koga veke si po generalizaciite i globalniot pogled na nestata, dali ke go definiras SKLAVENSTVOTO?

Изменето од Каснакоски - 14.Август.2010 во 17:45
Кон врв
 Внеси реплика Внеси реплика страница  <1 726727728729730 824>
  Сподели тема   

Скок до Овластувања Кликни и види ги опциите

Forum Software by Web Wiz Forums® version 10.03
Copyright ©2001-2011 Web Wiz Ltd.

Страницата е генерирана за 0,391 секунди.