|
Бугари - 100% ТуркоМонголи |
Внеси реплика | страница <1 700701702703704 824> |
Автор | ||||||
Каснакоски
Сениор Регистриран: 03.Април.2009 Статус: Офлајн Поени: 4758 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|||||
Оставам ти ги сите оние кои се сметале за неБугари.
Оние кои се сметале за дел од поголемиот бугарски народ немам намера да ти ги харижам да им ги фалсификуваш сфаќањата, мислите, чувствата. Да ги правиш такви, какви не биле. |
||||||
Boogie
Профил од член
Испрати лична порака
Најди пораки од член
Посети го сајтот на членот
Додај во листа на пријатели
Модератор Слобода или Смрт Регистриран: 26.Октомври.2005 Статус: Офлајн Поени: 10652 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|||||
Ти си тој што негира,ти со тој кој не е задоволен од Руското измислување на Бугарската словенска симбиоза и бара уште - ние Македонците си тераме како што дедовците не учеле и затоа помниме и знаеме дека Македонец неможе ништо друго освен Македонско да има.
Имено треба да се решите еднаш за секогаш, или Аспарух и ТуркоМонголската хорда или Гроф Игнатиев и Славјанско Варшавскиот пакт |
||||||
Boogie
Профил од член
Испрати лична порака
Најди пораки од член
Модератор Слобода или Смрт Регистриран: 26.Октомври.2005 Статус: Офлајн Поени: 10652 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|||||
Твој проблем како ке го наречеш процесот - сепак Македонците останале имуни на Бугарското (што и да е) - Јазикот и ден денес е ист,писмото и ден денес е тоа,културата е иста и секако нацијата е една и единствена Македонска кој потполно се разликува од ТуркоМонголската на Аспарух
|
||||||
Platenik
Сениор Регистриран: 29.Октомври.2008 Статус: Офлајн Поени: 3600 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|||||
Колку би бил животот досаден, ако не се доаѓа до нови сознанија. Како ќе дојдеше до сознание како вистинските Македонци размислуваат и ја толкуваат бугарската историографија, ако не комуницираш на македонски форум? Никако! Ќе си останеше со она што те научиле Бугарите и ќе се убедуваш во исправноста на тоа учење. Додуша не дека имаме некое влијание, ама сепак ви даваме прилика да ја слушнете и другата страна, па белки нешто ќе остане. Јас мислам дека некој од претците се имаат откажано од името кога го прифатиле азиското. Колку и да ви претставува товар политичкото име кое сте го наследиле, односно точно да го дефинирате, убеден сум дека и да сакате нешто да сторите не би биле во состојба да промените нешто. Ќе си останете тоа во што сте убеден дека сте, Бугари. Изменето од Platenik - 25.Јули.2010 во 05:05 |
||||||
Гроф Игнатиев: "Ви се обрнувам Вам (г-дин Бахмачев), дека ЈАС ЈА СОЗДАДОВ ВЕЛИКА БУГАРИЈА, ЗАРАДИ РУСКИТЕ ИНТЕРЕСИ на исток "- (М.Цемовиќ - " Маќедонски проблеми и Маќедонци", Београд, 1913 ,33.)“
|
||||||
Каснакоски
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|||||
Тука се согласувам.
Разбирам на што се основат некои од вашите апсурдни тези.
Тоа се работи од пред 10 века, нема сега да ги судиме предците. Името е симбол на моќ. Па види дури и МАКЕДОНСКИОТ ЦАР САМУИЛ САКАЛ ДА СЕ КИТИ СО ТУЃИ ПЕРЈА. Ако не си бил од прабугарите, де, тоа е најверојатно.
Не ни е товар, а повод за национална гордост. Ајде ти ми дефинирај МАКЕДОНЕЦ и јас по аналогија ќе ти дефинирам БУГАРИН. ДАЈ ПРИМЕР КАКО БИ ТРЕБАЛО ДА ИЗГЛЕДА ДЕФИНИЦИЈАТА.
Тоа што јас дури и не замислував дека може да се случи, кога се зачленував на овој форум на 20 август 2008 г. веќе се случува. Секој може да си го искаже слободно своето мислење, а такво нешто напочетокот не се случуваше. Имаше едно огромно БУГИМЕШАЊЕ. И сега го има, ама е повеќе водење кон разговорот кон несериозност.
Па ти што очекуваш? Ти да ме убедуваш дека да се биде Бугарин е срамна работа и јас да речам, брејјј верно бе, многу е срамно да сум Бугарин, чекој да си измислам каков да бидам, само да не сум Бугарин. Бугаринот се гордее со својот народ, со своето минато, со својот јазик и се што е бугарско. Често пати си ја пцуе државата и политичарите, ама тоа е друго прашање. |
||||||
Platenik
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|||||
Се е во ред, знам дека Бугарија ви е прва радост.
Сепак името повеќе наликува на епитет, а не на етноним кога станува збор за словенското население пред 10 века. Името почнува да станува етноним некаде пред 2 века, а најголеми поборници на тоа име ќе станат баш македонските мигранти и бегалци. Баш кај тие каде етничка бугарска нога нестапнала. Како тоа може да се протолкува, сем како бугаризација?! Само подалеку од Македонија и македонската култура, традиција и историја и се ќе биде во ред. Јас неочекува ништо, но ако еден ден сватиш дека си бил изманипулиран тогаш сигурно разочарувањето ќе биде големо. |
||||||
Гроф Игнатиев: "Ви се обрнувам Вам (г-дин Бахмачев), дека ЈАС ЈА СОЗДАДОВ ВЕЛИКА БУГАРИЈА, ЗАРАДИ РУСКИТЕ ИНТЕРЕСИ на исток "- (М.Цемовиќ - " Маќедонски проблеми и Маќедонци", Београд, 1913 ,33.)“
|
||||||
Каснакоски
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|||||
Дај да зборуваме со факти, Платеник.
1. Вековите не се 2, а 10 најмалку. Ако сакаш да го обсудиме, ама ти секогаш бегаш од историска дебата, оти немаш факти, а влечеш кон философски размислувања, кои не се основат на фактологија. Јазикот е критериум. Ако го прашаш еден човек каков јазик зборува и ти каже Х-јазик, независно дали слави куќна слава или Денот на таткото, човекот најверојатно е од Х-народ. 2. На кои мигранти мислиш - Жефаровиќ, Крчовски, Пејчиновиќ? Единиот бил од бугарско отечество, а другите пишувале книги на бугарски јазик, ама згрешиле, оти не те прашале тебе. Или пак Џинот, кој кажал нешто многу поучително „Болгарин е срамота да се отрицава от својат род и јазик — тој Болгарин, којто родо свој си хули, името му е ни ден, ни ношт.“ 3. Претензии кон чисто македонската култура јас немам. Ама кон културата на македонските Бугари - да. Кај нас има еден принцип на наследување на имот. од родителите се дели на сите деца, па и за тоа сега повеќе од луѓето имаат по 4-5 декари. Во другите земи еден го зема целиот имот, а останатите ги компенсираат поинаку. 4. „Јас неочекува ништо, но ако еден ден сватиш дека си бил изманипулиран тогаш сигурно разочарувањето ќе биде големо. “ ако кажеше и во што сум бил изманипулиран, ќе ти бидам многу благодарен. А јас очекувам нешто. Очекувам да се откажете од апсурдното самозалажување. Гледам дека веќе се појавуваат такви луѓе, кои знаат кои се, што се и не се плашат од минатото. За мене тоа се вистинските Македонци, кои стапиле на здрави корења, кои ги прфаќаат фактите такви, какви што биле и не носат вода од девет кладенци да ги објаснуваат со философија. Што било, било. Нема да се повтори. |
||||||
Каснакоски
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|||||
Вашиот тертип на читање на историјата, особено по форумите е таков. Наместо да напишете Џинот кажал „Болгарин е срамота да се отрицава от својат род и јазик — тој Болгарин, којто родо свој си хули, името му е ни ден, ни ношт.“ ќе напишете Џинот кажал „Болгарин е срамота“ Ете видете Џинот се срамел од бугарското име што му било наметнато и т.н. и т.н. |
||||||
Boogie
Профил од член
Испрати лична порака
Најди пораки од член
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|||||
Аспарухов Бугарин или Руски Бугарин,кое е срамното сега
|
||||||
Каснакоски
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|||||
Џинот кажал - „Болгарин е срамота....“. повеќе нема што да се зборува.
|
||||||
Platenik
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|||||
И едното и другото се срамни. Нели сега ќе докажуваат дека бугарското име е автохтоно. Тие сакаат да се едноставно Бугари, кои зборуваат на бугарски јазик. Тоа што бугарскиот јазик бил туркомонголски, а Бугарите азијати е голем проблем за кој се чини дека немаат решение. |
||||||
|
||||||
Platenik
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|||||
Што би станало со светот ако простите си останат прости, селените селани, заостанатите, заостанати?! Дијалектика пријател, единство на спротивности, латерално размислување само тоа го носи човештвото напред. Зачауреноста, талогот, жабокречината се баласт и не носат ништо добро. Иако наликува дека историјата ни се повторува, сепак таа повеќе сличи на истегната спирала отколку на затворен круг. Ми се чини дека целокупното бугарско општество се врти во круг на нивото на 19 век и никако неможе да излезе од парадигмите кои ги креирале оние што ја препородиле бугарската држава. Според она како јас гледам на работите, Бугарија е една жабокречина. Растерајте ја, направете одвод, направете водата слободно да тече и ќе бидете пријатно изненадени од резултатите. Наполно се сочувствувам со вас, ако небеа Македонците, ќе немавте темели врз кои ќе ја градите новосоздадената бугарска држава. Од времето на Џинот па наваму знаеш колку вода има протечено? Знаеш колку луѓе добиле прилика да се образуваат и да се издигнат над рамништето на руските пропаганди и креацијата на словенобугарската држава? Знаеш на колку луѓе тие прилики им биле скусени и зошто? Убаво си велел Паисиј, значи имало и тогаш луѓе кои се срамеле од простотијата и сакале нешто повеќе од животот, како од матаријален, така и од духовен и национален аспект. Тие што не се срамеле од простотилокот или небиле свесни кога го прифатиле погрдниот егзоним само ним може поимот Бугарин да им биде прва радост. Останатите истрајале во борбата да си го задржат сопственото етничко име. Изменето од Platenik - 25.Јули.2010 во 06:08 |
||||||
|
||||||
Каснакоски
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|||||
И кое било тоа име? И кои се тие останати? Знам дека не си по фактите, ама нели за да се философствува, треба да има барем еден факт, од кој да се тргне. И пак те молам, немој да нафрлуваш огромни текстови, ако сакаш да ти се одговори. Кажи нешто, дај го обсудиме, да ти ги разбиеме фантазиите, па тогаш продолжи со друго. |
||||||
чоли
Сениор Регистриран: 15.Ноември.2008 Статус: Офлајн Поени: 2973 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|||||
сопственото етничко име требе да е било "рисjани", "каури" или во краeн случаj - "хондрокефали" |
||||||
Внеси реплика | страница <1 700701702703704 824> |
Tweet
|
Скок до | Овластувања Вие не може да внесувате нови теми на форумот Вие не може да одговарате на теми на форумот Вие не може да ги бришете вашите пораки од форумот Вие не може да ги менувате вашите пораки од форумот Вие не може да креирате анкета на форумот Вие не може да гласате на форумот |