IDIVIDI forum Веб сајт
почетна страница почетна страница > Македонија и Свет > Политика и вести
  Активни теми Активни теми RSS - КОДОШИТЕ во Република Македонија
  најчести прашања најчести прашања  Пребарувај форум   Настани   Регистрирајте се Регистрирајте се  Влез Влез

КОДОШИТЕ во Република Македонија

Внеси реплика Внеси реплика страница  <1 567
Прашање: Има ли сеуште скриени кодоши..и што со нив!?
Одговор Гласови Статистика
21 [87,50%]
2 [8,33%]
1 [4,17%]
Не може да гласате на оваа анкета

Автор
Порака
Messenger Кликни и види ги опциите
Администратор
Администратор

Vo ovoj svet, no ne od ovoj svet

Регистриран: 21.Април.2006
Статус: Офлајн
Поени: 18208
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Messenger Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 03.Октомври.2011 во 23:34
Originally posted by Platenik Platenik напиша:

Далеку од тоа да некој бара промоција на кодошењето како врдност. Но се чини дека таа појава постои на секое едно ниво и сметам дека е утопистички да се очекува дека истата ќе може да биде искоренета.

Рековме дека кодошењето не е системска слабост туку човечка. Сите системи бараат подобни односно лојални каркатери кои совесно ќе си ја извршуваат патриотската обврска. Исто како во САД каде се бара од граѓаните да делуваат според демократскиот Patriot Act.

Лустрацијата и судовите кои се бават со такви дела повеќе ми личат на ловци на вештерки. Лустрацијата е пред се политички мотивирана и далеку е од тоа да таа за цел го има кодошењето.

Ако некој е сериозен и навистина сака да ја атакува оваа негативна појава, тогаш би требело да знае дека истата не се решава политички. Тоа најдобро се чини преку образованието, воспитанието и промоцијата на моралните норми, започнувајќи со нивна примена уште од најраните детски гоини.

Кога на секој еден од нас ќе му стане јасно дека кодошењето и клеветењето не се вредности кои се ценат, а згора на тоа се свати дека тие нема да му донесат одредена бенефиција, туку напротив осуда, тогаш оваа појава би требело да исчезне. Јас слично во тоа неверувам. Секогаш ќе се најде некој кој ќе милси дека ќе може да извлече одередена лична корист од своите кодошки постапки и секогаш ќе има некој кому тие кодошки постапки ќе му го “олеснат“ животот.

Се е до понуда и побарувачка, па дури и за овја вид на услуги. Лошо е само кога позицијата вештачки ќе ја стимулира побарувачката.

Originally posted by Messenger Messenger напиша:

Kodoshenje znachi klevetenje. A klevetenje znachi krivo, tendenciozno i lazhno svedochenje ili svedochenje protiv lichnoto ili opshtonarodnoto dobro. Tokmu zatoa postoi lustracijata i sudovite - za da se otkrie i utvrdi dali nekoi bile kodoshi ili ne.

I tuka zastanuva parichkata.

Seto drugo e demagogija koja ne sluzhi za nishto drugo tuku za krienje i zashtita na kodosh*te, na onie mizernici koi klevetele, koi krivo, tendenciozno i lazhno svedochele protiv lichnoto i opshtonarodnoto dobro.

Najdobrata  lichna i opshtestvena zashtita od ovie bednici e tokmu nivnoto javno obelodenuvanje.

Truth needs no laws to support it. Throughout history only lies and liars have resorted to the courts to enforce adherence to dogma.
Кон врв
Platenik Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 29.Октомври.2008
Статус: Офлајн
Поени: 3600
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Platenik Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 04.Октомври.2011 во 01:41

Originally posted by Platenik Platenik напиша:

Далеку од тоа да некој бара промоција на кодошењето како врдност. Но се чини дека таа појава постои на секое едно ниво и сметам дека е утопистички да се очекува дека истата ќе може да биде искоренета.

Рековме дека кодошењето не е системска слабост туку човечка. Сите системи бараат подобни односно лојални каркатери кои совесно ќе си ја извршуваат патриотската обврска. Исто како во САД каде се бара од граѓаните да делуваат според демократскиот Patriot Act.

Лустрацијата и судовите кои се бават со такви дела повеќе ми личат на ловци на вештерки. Лустрацијата е пред се политички мотивирана и далеку е од тоа да таа за цел го има кодошењето.

Ако некој е сериозен и навистина сака да ја атакува оваа негативна појава, тогаш би требело да знае дека истата не се решава политички. Тоа најдобро се чини преку образованието, воспитанието и промоцијата на моралните норми, започнувајќи со нивна примена уште од најраните детски гоини.

Кога на секој еден од нас ќе му стане јасно дека кодошењето и клеветењето не се вредности кои се ценат, а згора на тоа се свати дека тие нема да му донесат одредена бенефиција, туку напротив осуда, тогаш оваа појава би требело да исчезне. Јас слично во тоа неверувам. Секогаш ќе се најде некој кој ќе милси дека ќе може да извлече одередена лична корист од своите кодошки постапки и секогаш ќе има некој кому тие кодошки постапки ќе му го “олеснат“ животот.

Се е до понуда и побарувачка, па дури и за овја вид на услуги. Лошо е само кога позицијата вештачки ќе ја стимулира побарувачката.

Kodoshenje znachi klevetenje. A klevetenje znachi krivo, tendenciozno
i lazhno svedochenje ili svedochenje protiv lichnoto ili
opshtonarodnoto dobro.
Tokmu zatoa postoi lustracijata i sudovite - za
da se otkrie i utvrdi dali nekoi bile kodoshi ili ne.
I tuka zastanuva parichkata. Seto drugo e demagogija koja ne sluzhi za nishto drugo tuku za krienje i zashtita na kodosh*te, na onie mizernici koi klevetele, koi krivo, tendenciozno i lazhno svedochele protiv lichnoto i opshtonarodnoto dobro.Najdobrata  lichna i opshtestvena zashtita od ovie bednici e tokmu nivnoto javno obelodenuvanje. 

Така е и јас сум за тоа, во принцип!

Замисли само колку би бил светов поубав без кодоши, болно амбициозни и политички забегани луѓе.
Гроф Игнатиев: "Ви се обрнувам Вам (г-дин Бахмачев), дека ЈАС ЈА СОЗДАДОВ ВЕЛИКА БУГАРИЈА, ЗАРАДИ РУСКИТЕ ИНТЕРЕСИ на исток "- (М.Цемовиќ - " Маќедонски проблеми и Маќедонци", Београд, 1913 ,33.)“

Кон врв
 Внеси реплика Внеси реплика страница  <1 567
  Сподели тема   

Скок до Овластувања Кликни и види ги опциите

Forum Software by Web Wiz Forums® version 10.03
Copyright ©2001-2011 Web Wiz Ltd.

Страницата е генерирана за 0,266 секунди.