|
Дали си спасен?! |
Внеси реплика | страница <1 56789> |
Автор | ||||||
AlDra
Сениор Регистриран: 06.Јули.2008 Статус: Офлајн Поени: 823 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|||||
Убаво прочитај го стихот од Матеј!
Верата во Исуса има огромна практична вредност. Милиони и милијарди животи се променети благодарение на Оној Дрводелец од Назарет. |
||||||
Вера, надеж, љубов
|
||||||
Majkl
Сениор Регистриран: 20.Јуни.2008 Статус: Офлајн Поени: 3019 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|||||
Бидејќи ретко кој го практицира Исусовото учење, иако многумина веруваат во него и се информираат низ Библијата за неговиот живот и учења. |
||||||
EvAngelos
Профил од член
Испрати лична порака
Најди пораки од член
Посети го сајтот на членот
Додај во листа на пријатели
Сениор Doulos Evangelos Регистриран: 28.Февруари.2007 Статус: Офлајн Поени: 9913 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|||||
Не, туку јас го реков следново:
Хаха значи махерка си за заташкување и пренасочување на дисксуијата надвор од топикот Ми е гајле мене како лексиконот ја дефинира предестинацијата. Ако се навратиш на нашата дискусија со ahmar1 ќе видиш дека ние не зборевме за судбина или за предодреденоста на текот на твојот животот, туку за предодреденоста на спасените (како што и гласи темата). Во таа насока ќе го приложам и продолжението на горниот стих во кој исто така апостол Павле ја продолжува дискусијата за предодреденоста на спасените од страна на Бог, цитирам: „Зашто Писмото му вели на фараонот: „Имено, затоа те издигнав, за да ја покажам Мојата сила во тебе и за да се разгласи Моето име по целата земја.” Па така: му искажува милост кому сака, а кого сака го прави корав. Сега, ти ќе ми речеш: „Тогаш, зошто укорува? Зашто, кој може да му се воспротиви на Неговиот совет?” Та кој си ти, о човеку, да одговараш против Бога? Зар ракотворбата ќе му рече на својот творец: „Зошто си ме направил така?” Или зар грнчарот нема власт над глината: од истата смеса да направи еден сад за чесна, а друг за нечесна употреба? А што ако Бог - сакајќи да го покаже Својот гнев и да ја пројави Својата сила - со големо долготрпение, ги трпел садовите на гневот, приготвени за погибел, за да го пројави истовремено богатството на Својата слава над садовите на милоста, што ги приготвил отпорано за слава;“ (Римјаните 9:17-23, Библијата) Ете, јас досега наведов 3 библиски цитати во кои експлицитно се вели дека Бог ги определил/приготвил спасените однапред (или отпорано зависно од преводот), а ти не наведе ниту еден стих кој го вели спротивното, туку само обична демагогија, човечки мудрости и логики наспроти моќниот Божји суверен збор. Изменето од EvAngelos - 01.Април.2010 во 22:23 |
||||||
Посветен на изворното христијанство проповедано од Христос и апостолите.
|
||||||
Templarius
Сениор Регистриран: 12.Февруари.2008 Локација: Macedonia Статус: Офлајн Поени: 2754 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|||||
A sto ako ete pak pogreshish, ludje sme neli ????????????? |
||||||
Give me your secrets
Bring me a sign Give me a reason To walk the fire See another dawn Through our son's eyes You give me a reason To walk the fire. |
||||||
AlDra
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|||||
Нормално, ние не сме совршени но кон тоа треба да се стремиме. Библијата прави разлика меѓу грев, кој е сторен инцидентно, и живеење во грев, што значи човек постојано да го повторува истиот грев. Добра илустрација за ова би било, еве да речеме двајца луѓе, едниот е чесен но еден ден паѓа на искушението и лаже за одредена работа. Потоа, се кае за тоа, ја исповеда својата вина пред Бога и се обидува даја поправи грешката. Другиот човек е постојано нечесен, континуирано живее во некаква лага или пак постојано краде. За првиот човек велиме дека погрешил а вториот велиме дека живее во грев. Првиот се кае за стореното и се обидува да го поправи, а вториот воопшто не се чувствува виновен за таквиот живот. |
||||||
Вера, надеж, љубов
|
||||||
Templarius
Сениор Регистриран: 12.Февруари.2008 Локација: Macedonia Статус: Офлајн Поени: 2754 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|||||
Ok od ovaa ako e gresam izlaga deka ako se pokaes ce ti bide prosteno. Pa makar i ubil covek...
No sto ce se sluci eve nekoj zivee vo grev (ubiva ludje so godini) i posle se pokae ????????? |
||||||
Give me your secrets
Bring me a sign Give me a reason To walk the fire See another dawn Through our son's eyes You give me a reason To walk the fire. |
||||||
maria_magdalena
Сениор trouble seeker Регистриран: 25.Октомври.2007 Статус: Офлајн Поени: 8706 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|||||
Претпоставувам, ако искрено се покае, ќе му биде опростено како на разбојникот на крстот.
Но ако не се покае од срце и продолжи да греши, нема да му биде простено.(отвори инбокс) |
||||||
МИСЛИТЕ СЕ ОСЛОБОДЕНИ ОД ДАНОК.
|
||||||
AlDra
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|||||
Аха, само прашање е дали таквиот човек кој долго живее во грев ќе умее да се покае. Можеби совеста затапува кај таквите тешки злосторници. Како и да е... ако човек искрено се покае, обрати, поверува ќе му биде простено. Но, треба уште нешто- човекот да ја прифати прошката.
|
||||||
Вера, надеж, љубов
|
||||||
Templarius
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|||||
Vo red no ovaa ti go rece : "Затоа што Самиот Исус рекол дека сме спасени ако веруваме, а Неговите збоови се Божји токму затоа ако не верувате дека сте спасени штом верувате во Исус тогаш вие всушност не Му верувате на Бога. " Sega prashanje e dali da se pokaesh ili da veruvash ??????? |
||||||
Give me your secrets
||||||
AlDra
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|||||
Човек треба да се покае за своите гревови, да се обрати од своите грешни патишта и да се обрати кон Светиот Бог од Него да измоли милост и прошка. Верата е круцијална за спасението. Некој може цел живот да се кае за некој грев, но да не верува во Спасителот Исус, да не се исповеда и да не побара милост и прошка... па според тоа да не биде спасен.
|
||||||
Вера, надеж, љубов
|
||||||
Templarius
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|||||
Pa zarem toa ne e isto sto go propoveda Pravoslavieto ??? |
||||||
Give me your secrets
||||||
KINGDAVID
Сениор Solomon's father Регистриран: 09.Октомври.2008 Статус: Офлајн Поени: 9420 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|||||
Fala mu na Boga, isto propovedaat site Hristijani . Toa e vo soglasnost so Hristovoto ucenje. |
||||||
Messenger
Администратор Vo ovoj svet, no ne od ovoj svet Регистриран: 21.Април.2006 Статус: Офлајн Поени: 18208 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|||||
Ako go trgnesh Isus od kazhanoto, togash toa e poentata na mnogu religii vo svetov. |
||||||
Truth needs no laws to support it. Throughout history only lies and liars have resorted to the courts to enforce adherence to dogma.
|
||||||
Templarius
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|||||
TOA MI BESHE CELTA BRAVOOOO MESIIIIIIII |
||||||
Give me your secrets
||||||
Внеси реплика | страница <1 56789> |
Tweet
|
Скок до | Овластувања Вие не може да внесувате нови теми на форумот Вие не може да одговарате на теми на форумот Вие не може да ги бришете вашите пораки од форумот Вие не може да ги менувате вашите пораки од форумот Вие не може да креирате анкета на форумот Вие не може да гласате на форумот |