Автор |
Тема Пребарувај Опции за темата
|
mungos80
Модератор
АНАРХИСТ
Регистриран: 21.Октомври.2009
Статус: Офлајн
Поени: 4330
|
Опции за коментарот
Благодарам(0)
Цитирај Одговор
Испратена: 20.Март.2010 во 20:41 |
Каснаковски во песната Т`га за Југ кој бугарски град го опева Миладинов.
|
“Додека ние се боревме,мизерувавме и гиневме,некои од народните пари си купуваат куќи и трупаат богатство“ - Ѓорѓи Сугарев
|
|
mungos80
Модератор
АНАРХИСТ
|
Опции за коментарот
Благодарам(0)
Цитирај Одговор
Испратена: 20.Март.2010 во 20:45 |
mungos80 напиша:
Како можи еден голем бугарин во ни една песна од многуте да не пее за некој голем бугарски водач,настан или град.
Од толку песни се само за Македонија? |
Да повторам бугарски водач,настан и град од Бугарија.
Пример Аспарух,Крум,Софија Првото Бугарско Царство,Борис ,Татари,некоја битка во бугарија.
Значи за некој настан на вашата страна
Јас не напишав за Македонец ,убаво напишав за Македонија
|
“Додека ние се боревме,мизерувавме и гиневме,некои од народните пари си купуваат куќи и трупаат богатство“ - Ѓорѓи Сугарев
|
|
Каснакоски
Сениор
Регистриран: 03.Април.2009
Поени: 4758
|
Опции за коментарот
Благодарам(0)
Цитирај Одговор
Испратена: 20.Март.2010 во 20:46 |
Депо види тоа.
DragancoLeskoec напиша:
mungos80 напиша:
Како можи еден голем бугарин во ни една песна од многуте да не пее за некој голем бугарски водач,настан или град.
Истото е и кај Жинзифов, немало ни една песна од Македонија кај шо се пеј за бугари па морал да вметни лични творби. |
Мунгос - Од толку песни се само за Македонија - НИТУ ЕДНА
Драганчо - немало ни една песна од Македонија кај шо се пеј за бугари - НЕКОЛКУ, види погоре
|
|
mungos80
Модератор
АНАРХИСТ
|
Опции за коментарот
Благодарам(0)
Цитирај Одговор
Испратена: 20.Март.2010 во 20:48 |
Значи Т`га за југ е за Франција песна така?
|
|
|
Каснакоски
Сениор
|
Опции за коментарот
Благодарам(0)
Цитирај Одговор
Испратена: 20.Март.2010 во 20:54 |
mungos80 напиша:
Каснаковски во песната Т`га за Југ кој бугарски град го опева Миладинов. |
Ти мислиш дека теба да го опева Шумен ли? Или Русчук? Секој си го опева родниот крај. Не ми се верува ако ти и Драганчо треба да опеете некој град нема да го опеете Битола. Зошто да ги опевате да речеме Струмица или Благоевград или Куманово.
Т'га за југ - Константин Миладинов
Од Wikibooks
Орелски крилја как да си метнех и в наши ст'рни да си прелетнех! На наши места ја да си идам, да видам Стамбол, Кукуш да видам, Да видам дали с'нцето и тамо мрачно угревјат, како и вамо.
Ако како овде с'нцето ме стретит, ако пак мрачно с'нцето светит: На п'т далечни ја ке се стегнам, и в други ст'рни ке си побегнам, каде с'нцето светло угревјат, каде небото ѕвезди посевјат.
Овде је мрачно и мрак м' обвива и темна м'гла земја покрива: мразој и снегој, и пепелници, силни ветришта и вијулици, Околу м'гли и мразој земни, а в’гради студој, и мисли темни.
Не, ја не можам овде да седам! Не, ја не можам мразој да гледам! Дајте ми крилја ја да си метнам и в наши ст'рни да си прелетнам: на наши места ја да си идам, да видам Охрид, Струга да видам.
Тамо зората греит душата и с'нце светло зајдвит в гората. Тамо дарбите природна сила со с'та раскош ги растурила: Бистро езеро, гледаш, белеит или од ветар синотемнеит: поле погледниш, или планина -сегде Божева је хубавина.
Тамо по с'рце в кавал да свирам, с'нце да зајдвит, ја да умирам!
Ама и Стамбул е опеан.
Изменето од Каснакоски - 20.Март.2010 во 20:56
|
|
mungos80
Модератор
АНАРХИСТ
|
Опции за коментарот
Благодарам(0)
Цитирај Одговор
Испратена: 20.Март.2010 во 21:06 |
Голем си ќе сфатиш
|
|
|
Pat
Сениор
Регистриран: 18.Август.2009
Поени: 1334
|
Опции за коментарот
Благодарам(0)
Цитирај Одговор
Испратена: 20.Март.2010 во 21:10 |
Каснакоски напиша:
Т'га за југ - Константин Миладинов
Од Wikibooks
Орелски крилја как да си метнех и в наши ст'рни да си прелетнех! На наши места ја да си идам, да видам Стамбол, Кукуш да видам, Да видам дали с'нцето и тамо мрачно угревјат, како и вамо.
Ако како овде с'нцето ме стретит, ако пак мрачно с'нцето светит: На п'т далечни ја ке се стегнам, и в други ст'рни ке си побегнам, каде с'нцето светло угревјат, каде небото ѕвезди посевјат.
Овде је мрачно и мрак м' обвива и темна м'гла земја покрива: мразој и снегој, и пепелници, силни ветришта и вијулици, Околу м'гли и мразој земни, а в’гради студој, и мисли темни.
Не, ја не можам овде да седам! Не, ја не можам мразој да гледам! Дајте ми крилја ја да си метнам и в наши ст'рни да си прелетнам: на наши места ја да си идам, да видам Охрид, Струга да видам.
Тамо зората греит душата и с'нце светло зајдвит в гората. Тамо дарбите природна сила со с'та раскош ги растурила: Бистро езеро, гледаш, белеит или од ветар синотемнеит: поле погледниш, или планина -сегде Божева је хубавина.
Тамо по с'рце в кавал да свирам, с'нце да зајдвит, ја да умирам!
|
И испуштен глас и темната самогласка се бележи со еден ист знак (’). Ајде да ве видам колку си го познавате јазикот- што е што? Каде е темната самогласка а каде испуштениот глас?
П.С. Ако го цитирам Каснакоски, тоа не се однесува на него.
Изменето од Pat - 20.Март.2010 во 21:18
|
Zero Tolerance For Silence
|
|
lav4eto
Сениор
Регистриран: 18.Април.2008
Поени: 1540
|
Опции за коментарот
Благодарам(0)
Цитирај Одговор
Испратена: 20.Март.2010 во 22:23 |
eptendosadno напиша:
Реков јас , темата е отворена само и само за пропаганда , односно , без да се води полемика , без да се изнесе став да се пастираат “ докази “ кој им ги спремила бугарската пропагандна машинерија - држава .
Темата е : “ или “
„Зборникот“ или Бугарски народни песни |
Сканирано оригинално писмо на Миладинов, во кое се спомнува молбата до Раковски во неговиот "Дунавски лебед" да бидат представени песни од зборникот, ти го нарекуваш пропаганда?
Ова не е доказ, да?
Ова е надвор од темата?
Доказ за тебе е пола страница обjаснување "што значело поимот бугар" или што сакал да каже Миладинов, дали бугар било словен, дали не било варварин или вулгарен?
Тоа што сакал, он едноставно го кажал во сите писма, кои за среќа се зачувани.
|
|
|
eptendosadno
Сениор
Регистриран: 07.Декември.2009
Поени: 1185
|
Опции за коментарот
Благодарам(0)
Цитирај Одговор
Испратена: 20.Март.2010 во 23:33 |
lav4eto напиша:
eptendosadno напиша:
Реков јас , темата е отворена само и само за пропаганда , односно , без да се води полемика , без да се изнесе став да се пастираат “ докази “ кој им ги спремила бугарската пропагандна машинерија - држава .
Темата е : “ или “
„Зборникот“ или Бугарски народни песни |
Сканирано оригинално писмо на Миладинов, во кое се спомнува молбата до Раковски во неговиот "Дунавски лебед" да бидат представени песни од зборникот, ти го нарекуваш пропаганда?
Ова не е доказ, да?
Ова е надвор од темата?
Доказ за тебе е пола страница обjаснување "што значело поимот бугар" или што сакал да каже Миладинов, дали бугар било словен, дали не било варварин или вулгарен?
Тоа што сакал, он едноставно го кажал во сите писма, кои за среќа се зачувани.
|
Како што напоменав , темата е “ или “ а не Миладинови и нивните активности
|
Дали говорот во Пиринска обогатен со бугаризми е македонски дијалект ?
|
|
Каснакоски
Сениор
|
Опции за коментарот
Благодарам(0)
Цитирај Одговор
Испратена: 21.Март.2010 во 09:35 |
Pat напиша:
И испуштен глас и темната самогласка се бележи со еден ист знак (’). Ајде да ве видам колку си го познавате јазикот- што е што? Каде е темната самогласка а каде испуштениот глас?
П.С. Ако го цитирам Каснакоски, тоа не се однесува на него. |
Само на едно место е испуштен глас.
|
|
Каснакоски
Сениор
|
Опции за коментарот
Благодарам(0)
Цитирај Одговор
Испратена: 21.Март.2010 во 10:16 |
depo напиша:
Каква е целта да се постираат песна по песна од Зборникот? Па има линк може секој да си ги прочита. На спамирање личи ова за да избегаш од дискусијата.
Ајде бугарину штом не сакаше да ги постираш преданијата еве јас ќе ги постирам.
Цар Александр. Цар Александр. сакаше да ходит да земит безсмртна вода. Но кој одеше никој не се врашташе назад; зашто дури да стигнит некој до неа, требеше да патуват три дни все во ноштна темнина, во коя лугето се заскитвеха, и не можеха да се вратат на бел ден. ЦарАлександр зеде со себе си кобили и ждребина. Во темнина-та в’рза кобила; и в растојание, што можит да се чует глас-от, в’рза ждребе; потамо кобила, после ждребе, и така подалеку дури стигна до безсм’ртна-та вода, која стоеше меѓу две планини, кои се отвораха и се затвораха. Тој со голема б’рзина нац’рпи едно шише, [*] и по гласови-те од кобили-те и ждребина-та, кои ‘ржеха, находвеше п’т-от, и така се врати на бел ден. Шише-то остави на прозорец-от за да се напиет утрина-та во недела; и нар’ча на сестра му, да вардит, дане некако истурит безсм’ртна-та вода. Сестра му [**] метеештем не догледа, и ск’рши шише-то. Цар Александр кога чу това, страшно се налути; а сестра му избегвеештем лјутина-та негова, се ф’рли во море и се престори делфин, кои, кога чует Александрово-то име, се криет в морски-те глобини.
|
Воден град, к’де се закопвеха МАКЕДОНСКИТЕ ЦАРЕВИ , окрепен од природа-та, велјат че, во време од некоја војна, беше се презел од непријатели-те, после д’лго обколисвене, со помошта од кози-те, кои им показаха скришно плтче, по кое тие обикновено се качвеха, и по кое непријатели-те влезоха в крепост-та. |
Серизно ти кажувам наместо да велиш на другите да се преиспитаат ти да си провериш очи бидејќи очигледно имаш проблем со гледањето. |
Ти најде две за македонските цареви. Јас - за болгарските.
1
Панѕур. Това је место на западното ребро од Галичица планина над
Охридското езеро. Вељат че тамо болгарските цареви држале панѕурлија војска до
четересет хиљади, и од тога остана да се викат Панѕур. |
2
В'лчеа јама. Надвор од Охрид в Месокастро имат дупка, во која можит да се
ходит под земја. Таја, вељат, се отвори од свети Георгија, кои удри на това место со
м'здракот, и од кога стоит н'тре образ. Други вељат че таја беше направена од
болгарските цареви за нихните им потреби во воено време. Вељат уште, че таја
износвит под земи на св. Петка (манастир). |
I uste 3 pesni
212,
СИРМА ВОЈВОДКА*)
Дека ѕе чуло видело,
Мома Војвода да бидит,
На седамдесет сејмени
На тија гори зелени,
На тија води студени?
Мома им веле говоре:
„Това сос људба не биват,
Това сос срдба не биват!
Земајте прстен от р'ка,
Врзејте прстен на бука,
Фрлејте редом на нишан;
Кој ке ударит прстенот,
Тој ке си бидет Војвода
И мене ке ме кердосат.”
Сите фрљаа со редом,
Никој ми прстен не удри.
Мома си веле, говоре:
„Подај ми, чауш, пушката!”
Пушката пукна от р'ка,
Падна ми прстен от бука,
Пак мома веле, говоре:
„Земајте камен фрлејте,
Кој ке ме мене натфрлит,
Тој мене нека кердосат,
Тој млад Војвода да бидет.”
Сите ми се редом фрљаа,
Никој се камен не натфрли;
Сирма ми камен натфрли
Десет чекори потамо;
И седамдесет дружина
Одбраа Сирма Војвода.
*) Таја песна је от Гаре, село од Долна Дебра - Сирма се роди во Дебарско село Тресанче. Девојка
бидвеештем под м'шко облекло обходи как Војвода планините Бабинтрап, Стогово, Барбура, Карчин.
Момците кои таја водеше, ја узнаха како девојка, кога је се скинаха петлиците от гр'дите. Таја на еден
ден от Крушово појде в Прилеп и се врати назат; и от Крушово појде в Кичево т.е. на еден ден истрча
растојание от осумнадесет часа. Таја се м'жи на еден Меак Б'лгарин от Крушово. Неја
осумдесетгодишна видохме во Прилеп, и от устата нејѕина чухме за младоста је. В одајата је под
перница држеше кубурите. полни и сабји, обесени на ѕидот, висеха нат неа.
Д. М. |
....„К'д,е е брат ти, и тој ли е поробен?
Драгана му жаљно отговарја:
„Кога додоха в Влашката земја
Турци избиха млади Б’лгари;
И брат ми беше во таја воиска;
А сега тридесет години,
Ка с'м аз братец не видела.” -.... |
....Стојан Неделку думаше:
„Неделко, свату Неделко!
Каква ште да сми роднина?
Ази с'м чисто Б'лгарче,
Пак тја е клето Чифутче.”
Кога си с' распитали,
Чи то били брат и сестра. |
Poslednite 2 treba da se od Istok.
Ama pak se vo vrska so tezata na Platenik za ruskite tvorbi i sl.
Изменето од Каснакоски - 21.Март.2010 во 10:17
|
|
Каснакоски
Сениор
|
Опции за коментарот
Благодарам(0)
Цитирај Одговор
Испратена: 21.Март.2010 во 10:29 |
mungos80 напиша:
mungos80 напиша:
Да повторам бугарски водач,настан и град од Бугарија.
Пример Аспарух,Крум,Софија Првото Бугарско Царство,Борис ,Татари,некоја битка во бугарија.
Значи за некој настан на вашата страна
Јас не напишав за Македонец ,убаво напишав за Македонија |
Види најдов една за Трново
..Чул ли си, цару, рaзбрал си,
За Стојан млади Војвода
От голема града Трнова,
Што се је с војска подигнал,
Царство да ти отрве,
Чи му је било баштино,
Баштино уште мајчино!”
Цар си Патрику думаше:
„Патрико милет башио!
Јас иска војска да прата
Срешту Стојана Војвода
Седумдесет и пет хилјади.”... |
Тие игри се кладоха с'де за љубопитство, и зашто в них се кријет имина
странни. Во Белица, не далеку од Струга, децата пејат со голема брзина и повторвеје
песна, во која с'де можехме да различиме едно слово: Богорасум (Борисом?). |
Изменето од Каснакоски - 21.Март.2010 во 10:41
|
|
Македон
Сениор
Caesar Constantinus
Регистриран: 20.Јули.2008
Локација: Macedonia
Поени: 9928
|
Опции за коментарот
Благодарам(0)
Цитирај Одговор
Испратена: 21.Март.2010 во 21:50 |
Pat, на секоја можна тема за буквите читам, за Конески, за страв од некаква буква и слично. Сите такви постови кои се надвор од темата ќе ти ги бришам, а ако продолжиш, ќе морам и да опоменувам. И ако видам да си употребуваш букви по желба, знаеш дека и за тоа ќе следи опомена.
Тоа што дозволив ограничена употреба на букви кои не се дел од современата македонска азбука за определени дискусии на темата за јазикот произлегува од самата потреба на таа тема, затоа што такви букви се користеле низ историјата, ама тоа не значи дека некој може овде да си пишува со какви сака букви, а другите да не можат да разберат. Тоа е само на темата за јазикот, значи ограничена употреба, а не употреба без мера.
|
|
Каснакоски
Сениор
|
Опции за коментарот
Благодарам(0)
Цитирај Одговор
Испратена: 25.Јуни.2010 во 07:03 |
Каснакоски напиша:
http://www.gbiblsk.edu.mk/adm/images/zbornik.pdf
В А Ш А П Р Е В О З В И Ш Е Н О С Т И П Р Е С В Е Т Л О С Т!
Пред неколку години б'лгарскиве песни собрани, оште много време ке
стојеха закопани в неизвесност, ако не беше високото Ваше участие. Ваша
Пресветлост глобоко почувствува че нарoдното образование је најголемотo
р'чателствo за благоденствието од народот; и ништо пред него не штадеештем,
штедро секога и секаде помогна
в полезни издавања и училишни потребности. При сите тие благородни стремленија
Ваша Превозвишеност благоизволи да обрни внимание и нa најјужните Славјани,
Б'лгари и да покажит великодушното је участие в издавањето на това општеполезно
сокровиште; и на конец, окрилатена од народното доброжелателство, захвати
најплодородната идеа и основа Југославјанската академија, тој драгоценен венец на
толку големи Ваши благодејанија.
При такви сијајни Ваши услуги на книжнината се осмелих да посветам на
името од Ваша Пресветлост това собрание од народните песни, кое, мољам,
благосклоно да приимит заедно со глобоката ми признателност, со која имам чест да
останам
на Ваша Превозвишеност и Пресветлост
Најпокорни слуга
К. М и л а д и н о в
или
|
Za Mungos80 povtorno.
I daj Mungos80 da ja vidime dopiskata na Miladinov kade naslovot e drug.
Koj go izmislil i toa?
|
|