|
Тодор Александров - Македонија на Македонците |
Внеси реплика | страница <1 56789 15> |
Автор | |||||
Boogie
Профил од член
Испрати лична порака
Најди пораки од член
Посети го сајтот на членот
Додај во листа на пријатели
Модератор Слобода или Смрт Регистриран: 26.Октомври.2005 Статус: Офлајн Поени: 10652 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||||
Ѓорче Петров не е убиен од ВМРО - доказ за тоа е што прво нема пресуда а потоа и ред други работи како и писмото на Александров кој е зачуден од овој акт
|
|||||
чоли
Сениор Регистриран: 15.Ноември.2008 Статус: Офлајн Поени: 2973 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||||
Георги Баждаров во своете спомени е писал: Ѓорче Петров беше убиен на 28 јуни 1921 г. Ова стана без мое согласност. Чаулев беше тогаш уште во Софија. Тој сигурно бе дал согласност. Исто така во пролетта 1921 година, Славе Иванов, кој не знаеше дека ни се познати разбоjническите му дела, побара да го видам во куќата на Тома Баjaлцалиев на ул "Цар Борис". Славе тогаш се позакриваше и бил при Т. Александров, отгдето и се враќа. , Рече ми, дека Тодор му поръчал да дам и моето мнение за убиството на Ѓорче Петров. Јас се изрази против, како мотивирав тоа со околностите дека почнем ли еднаш расправа со убиства, не гледам каде ќе биде крајот им. Тие можеби ќе продолжат со паузи до бескрајноста. Еднаш да не се почне. Повеќе не бев прашуван, но не се изненадов кога чув дека е убиен Ѓорче. Одлучиле го, си реков, и без моја согласност. Не прашав Прличев дали тој дал согласност си, неудобно бе да го питам, откако стана [19]. Бев на погребот на Ѓорче. Многумина можеби мои противници счетоха дека тоа е лицемерие од моја страна или начин да се маскирам соучастничеството си. Не е точно, искрен бев. Пред гробот држал реч Славчо Ковачев и ме фиксираше, едвај ли не сум јас интелектуалниот убиец. Не ме уплаши со тоа. Подоцна Тодор ми објаснуваше дека Ѓорче бил убиен бидејќи подстрекавал земеделската влада да брка ВМРО и нејзините луѓе во Бугарија, дал список на овие луѓе на министерот за внатрешни работи Ал. Димитров и дека по негова сугестија станало апсењето на Протогеров и Александров. Тодор имал факти за тоа. |
|||||
eptendosadno
Сениор Регистриран: 07.Декември.2009 Статус: Офлајн Поени: 1185 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||||
Точно е тоа дека се бореле за автономна и обединета Македонија - ама таа да биде во прегратките на мајка Блгарија. Не го знаете значењето на зборот “АВТОНОМНА“ , не го знаете значењето на идејата “ независима Македонија “ , “ политичка автономија на тие две области “ и.т.н. Правите само извртување на тезите , им вршите услуга на бугарската пропаганда , и ништо повеќе. Изменето од eptendosadno - 01.Февруари.2010 во 12:52 |
|||||
Дали говорот во Пиринска обогатен со бугаризми е македонски дијалект ?
|
|||||
eptendosadno
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||||
Затоа што бил платен од Егзархијата во Штип да шири бугарска верзија на историјата , бугарскиот јазик и писмо . За Гоце Делчев ли ме праша ? |
|||||
|
|||||
lav4eto
Сениор Регистриран: 18.Април.2008 Статус: Офлајн Поени: 1540 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||||
За колегата eptendosadno статиjа на Тодор Александров во весникот "Камбана", бр.1198 од 17 март 1911г:
РЕВОЛУЦИJА ИЛИ ПРОВОКАТОРСТВО Изменето од lav4eto - 01.Февруари.2010 во 14:25 |
|||||
eptendosadno
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||||
2.Кое ги натера при избори за пратеници да употребат насилство и да ги дадат на Бугарите само 4 лица пратеници? (Скопски санџак според статистиката на Хилми паша има: 87 000 луѓе машка бугарско население, 79 000 - турско и 14 000 - еврејско, влашко, грчко, циганско и србоманско. На 50 000 луѓе машко население се избира 1 пратеник. Турците «избраа» таму за пратеници 2 Турци, 1 бугарски и 1 Србин.)...... Тука ме интригира квалификацијата “ србоманско “ население , и каде ја научил таа квалификација самиот Александров , секако , остава и впечаток и е еден поразителниот податок дека ние од Скопскиот Санџак не знаеме кој е бугарскот а кој српскиот представник во турскот парламент . 1. Во Паланечката околија, која е на границата на Бугарија и Србија, минатата година нема никакви чети, никакви убиства и напади. Од каде на Александров такво сознание , во 1911 год. , дека Паланка е ГРАНИЦА помеѓу Србија и Бугарија ? АПСУРД !!!! Го терат насила бугарските селани да станат Србомани и да прифатат српски учители и свештеници, за да се спасат од теророт. Повторно квалификацјата “ србомани “ а не срби . Повторно сме хендикепирани и не го знаеме ставот на “ србоманот “ од Скопскиот Санџак , а исто така и реакцијата на бугарскот представник во турскиот парламет во однос на таа политика на Турската држава . 2.На 12 август година се опожариха имотите на мохаджирското заселиште близина на селото Нивичани (Кочанско) и се избиха неколку луѓе мохаджири. Познавајки ги апелите и програмите на ТМОРО , ВМОРО и др. , тоа не се дела на таа органзација , тој етногеноцид , предпоставувам . 6. На 9 октомври се избиха близина на градот Штип 6-те лица Турци пазарджии И ова , спорд мене , не е дело на организацијата , туку провокација со други поводи и од други организации . 9. Во ноември се избиха тројца арнаути воденичари во Кемер, во близина на селото Злетово (Кратовско). Исто така ! Нека прочитам оставиме сомневањата на македонските револуционери воопшто, бугарските државници и Бугарија воопшто, со што правиме услуга на Турците, а ако има факти за некакви «набедени револуционери», нека ги извади најаве, за да го добијат заслуженото ваквите криминалци. Трт , ај сега ! Изменето од Македон - 07.Февруари.2010 во 14:57 |
|||||
|
|||||
lav4eto
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||||
eptendosadno против Тодор Александров, за коj ке навиваме?
|
|||||
eptendosadno
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||||
Јас се обидувам да не судам , да не прогласувам херои и предавници . Само факти , толку |
|||||
|
|||||
lav4eto
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||||
Во 1911, дали ти подобро знаеш од него, кога етничката карта е била сосема различна?
Па он е бил таму, е крстосувал цела Македониjа, е бил среде луѓето, е jадел нивниот леб. Сите кои се подлегнале на српската пропаганда, биле србомани, и тоа е далеку преди Тодора- во сите спомени на воjводите е присутен тоj поим (познаj коj поим го нема). |
|||||
eptendosadno
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||||
Во “ декларацијата “ од 1 Август 1924 год. , која ми ја пастиравте , најдоле стојат категории “ гркомани “ , “ србомани “ , што доволно зборува за “ воспитанието “ на Т. Александров , за школата која ја има поминато , начинот на размислување , сознание и сл. А тоа дали биле вистина србомани или срби , гркомани или Грци , треба аргументи да се докажат таквите негови тврдења. Аргументи за конкретните случаеви , за конкретните луѓе , ти и Александров не давате на форумов |
|||||
|
|||||
lav4eto
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||||
Коте Христов, Симо Стојанов, Павле Илиев, Павел Киров, Димитар Далипов - мислам знаеш кои се.
Како да ги нарекуваме нив, кои колеле заедно со грците браќата си? Ангелогласни елини? Изменето од Македон - 07.Февруари.2010 во 14:54 |
|||||
eptendosadno
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||||
Ако постојат славјанизирани Бугари ( Протобугари ) , зашто не и славјанизирани Грци , Власи , Турци , Роми , Албанци ? |
|||||
|
|||||
tanas_1902
Сениор Регистриран: 22.Октомври.2009 Статус: Офлајн Поени: 346 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||||
Па не е ли по просто е коj сам се определил за бугарин да си биде бугарин коj сака да биде македонец да си биде македонец!
Нека уважаваме правото на самоопределение! Инак ке пишуваме реферати като по горниот ! |
|||||
lav4eto
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||||
Никаде, ама баш никаде во документите на ВМОРО нема да намериш поим БУГАРОМАН.
Не само во тие на Тодора, а воопшто од создавањето на Организациjата. Не можеш да подлегнеш на самиот себе си... |
|||||
Внеси реплика | страница <1 56789 15> |
Tweet
|
Скок до | Овластувања Вие не може да внесувате нови теми на форумот Вие не може да одговарате на теми на форумот Вие не може да ги бришете вашите пораки од форумот Вие не може да ги менувате вашите пораки од форумот Вие не може да креирате анкета на форумот Вие не може да гласате на форумот |