IDIVIDI forum Веб сајт
почетна страница почетна страница > Стил на живот > Вероисповед
  Активни теми Активни теми RSS - Што е ИСУС ХРИСТОС?
  најчести прашања најчести прашања  Пребарувај форум   Настани   Регистрирајте се Регистрирајте се  Влез Влез

Што е ИСУС ХРИСТОС?

Внеси реплика Внеси реплика страница  <1 56789 17>
Автор
Порака
Messenger Кликни и види ги опциите
Администратор
Администратор

Vo ovoj svet, no ne od ovoj svet

Регистриран: 21.Април.2006
Статус: Офлајн
Поени: 18208
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Messenger Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 10.Ноември.2010 во 15:08

Mislam deka kontradiktorish na Bitie i na seto Isusovo propovedanje za Bozhenstvenata priroda na lugjeto:

26 И Бог рече: „Да направиме човек во Нашиот лик, според Нашата сличност.
БИТИЕ - ПРВА КНИГА МОЈСЕЕВА, Глава  1

34 Исус им одговори: „Не е ли напишано во вашиот Закон: ‘Јас реков: богови сте?’
ЕВАНГЕЛИЕ СПОРЕД ЈОВАН, Глава  10

12 Вистина, вистина ви велам: кој верува во Мене, делата што ги правам Јас, ќе ги прави и тој. Ќе прави и поголеми од овие.
ЕВАНГЕЛИЕ СПОРЕД ЈОВАН, Глава  14

48 И така, бидете совршени, како што е совршен вашиот небесен Татко.”
ЕВАНГЕЛИЕ СПОРЕД МАТЕЈ, Глава  5                                           

Za prosvetluvanjeto, stanuvanjeto svesen za Ednobitieto na Bozhenstvenosta preku nadminuvanje na iluzijata na materijalniot svet:

16 Тие не се од светот, како што ни Јас не Сум од светот.

17 Освети ги во Својата вистина, Твоето Слово е вистината,

21 за да бидат сите едно; како што си Ти, Татко, во Мене, и Јас во Тебе, така и тие да бидат едно во Нас, за да верува светот дека Ти Ме испрати.

22 И славата што Ми ја даде, им ја дадов ним, за да бидат едно, како што Сме Ние едно;

23 Јас во нив, а Ти во Мене, за да бидат совршени во едно, за да знае светот дека Ти си Ме испратил, и дека ги љубеше нив, како што Ме љубеше Мене.

ЕВАНГЕЛИЕ СПОРЕД ЈОВАН, Глава  1
Truth needs no laws to support it. Throughout history only lies and liars have resorted to the courts to enforce adherence to dogma.
Кон врв
vanesa Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор

Регистриран: 19.Јуни.2007
Поени: 1588
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај vanesa Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 06.Јануари.2011 во 22:07
Megju drugoto i najgolemiot zen majstor.среќа
Кон врв
EvAngelos Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Doulos Evangelos

Регистриран: 28.Февруари.2007
Поени: 9913
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај EvAngelos Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 07.Јануари.2011 во 00:48
Originally posted by Messenger Messenger напиша:

Za prosvetluvanjeto, stanuvanjeto svesen za Ednobitieto na Bozhenstvenosta preku nadminuvanje na iluzijata na materijalniot svet:

Меси, помири се со реалноста. Исус едноставно не бил гностик среќа
Гностиците 2 века подоцна се обиделе да направат гностичка верзија од Исус (евангелие по Јуда, Филип, Тома), ама не успеале, фалсификатот веднаш им бил откриен.
Посветен на изворното христијанство проповедано од Христос и апостолите.
Кон врв
taorus Кликни и види ги опциите
Нов член
Нов член

Регистриран: 27.Декември.2010
Поени: 25
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај taorus Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 07.Јануари.2011 во 01:01
Originally posted by EvAngelos EvAngelos напиша:

Меси, помири се со реалноста. Исус едноставно не бил гностик среќаГностиците 2 века подоцна се обиделе да направат гностичка верзија од Исус (евангелие по Јуда, Филип, Тома), ама не успеале, фалсификатот веднаш им бил откриен.

mnogu tocno
Кон врв
KINGDAVID Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Solomon's father

Регистриран: 09.Октомври.2008
Поени: 9420
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај KINGDAVID Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 07.Јануари.2011 во 01:11

ISUS HRISTOS e Sinot Bozji .

Deneska, koga Pravoslavnite Hristijani go praznuvaat Rozdestvoto Hristovo, se prasuvam , dali Hristos navistina bese ovaa Badnikova vecer so nas i megju nas ...ili zaboravivme na Nego?

Dali tradiciite i obicaite okolu ovoj praznik go zasenuvaat znacenjeto na edna istoriska slucka koja se sluci pred povekje od 2000 godini ?

Mozebi e ova materijal za nova tema ...
   SOLI DEO GLORIA
Кон врв
ADVISOR Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 17.Февруари.2009
Поени: 1026
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај ADVISOR Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 07.Јануари.2011 во 01:22
Христос се роди , нека овој ден ни даде мир и спокој во нашите срца 
Кон врв
KINGDAVID Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Solomon's father

Регистриран: 09.Октомври.2008
Поени: 9420
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај KINGDAVID Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 07.Јануари.2011 во 01:23
Originally posted by ADVISOR ADVISOR напиша:

Христос се роди , нека овој ден ни даде мир и спокој во нашите срца 

AMIN !
   SOLI DEO GLORIA
Кон врв
endera Кликни и види ги опциите
Нов член
Нов член
Лик (аватар)

Регистриран: 17.Февруари.2010
Поени: 3
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај endera Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 07.Јануари.2011 во 12:18
Нека му е среќен роденденот, иако незнам дали е христијански да се слави роденден на умрен. Ве молам подучетеме.
Кон врв
HEPBO3EH Кликни и види ги опциите
Нов член
Нов член
Лик (аватар)

Регистриран: 04.Август.2009
Поени: 22
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај HEPBO3EH Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 07.Јануари.2011 во 13:01

Ако се работи за Спасител и Син Божји, христијански е.
Кон врв
viktorija123 Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Nishto Posebno, tuku EDNO

Регистриран: 04.Февруари.2010
Поени: 7300
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај viktorija123 Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 07.Јануари.2011 во 13:08
Mislam deka i teolozite i misticite gi promashija Isusovite zborovi(znam deka sega nekoj kje reagira ama toa e taka).

Isus kazhuva:"Kje vi go dadam ONA shto okoto ne go videlo, shto uvoto ne go chulo, nitu rakata dodirnala, i ONA shto se ushte ne se vozdignalo vo srceto chovechko."

Isus jasno i glasno ni ukazhuva deka treba da se otfrli sekoe usmeruvanje, se shto e nadvoreshno(svetovno) i da se svrtime kon vnatreshnoto, kon svoeto BITIE, koe e nedellivo od BOGA. Duri togash koga kje bideme kako HRISTOS, PRISUTNI(odeleni od iluzijata na umot), duri togash kje go spoznaeme TOA/ONA (shto saka Isus da ni go dade), togash kje bideme ONA - BOZHJI SINOVI - SITE VO EDNO. Drugoto ne postoi, ne kako shto nie lugjeto go gledame, percepirame. Postoi samo BOG se drugoto e BOZHJI SON.

ISUS e BOZHJI SIN, DA, i nie sme BOZHJI SINOVI, stvoreni od BOGA, zarem ne?

Изменето од viktorija123 - 07.Јануари.2011 во 13:17
Кон врв
alf Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор

Регистриран: 15.Септември.2009
Поени: 631
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај alf Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 07.Јануари.2011 во 13:34
.

Изменето од alf - 20.Септември.2011 во 16:51
Кон врв
Majkl Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 20.Јуни.2008
Поени: 3019
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Majkl Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 07.Јануари.2011 во 14:27
Originally posted by viktorija123 viktorija123 напиша:

Mislam deka i teolozite i misticite gi promashija Isusovite zborovi(znam deka sega nekoj kje reagira ama toa e taka).
Еве ја ако може да реагирам

Се согласувам дека теолозите промашија - затоа и повеќето од нив станале и останале теолози. Но мистичарите, барем ако зборуваме за вистинските мистичари го спознале и виделе Бога, инаку зошто би биле мистичари? Нивната цел е Unio mystica.
Originally posted by viktorija123 viktorija123 напиша:

ISUS e BOZHJI SIN, DA, i nie sme BOZHJI SINOVI, stvoreni od BOGA, zarem ne?
Да. И не само синови. Туку и синови и ќерки Божји, деца на Сè-Духот - Вечниот.

Но единствено на првородениот син Божји - Христос како Исус од Назарет, му тргнало од рака да го запре Падот на ангелите и опасноста која демнеела од тој настан: распаѓање на душите во безличен етер поради нивното оддалечување од пра-Изворот. Поради тоа и станал Спасител на сите луѓе и души. Единствено тој успеал паднатите светови(сатанските царства) да ги трансформира во чистилишни подрачја и подготвителни подрачја за влез во Апсолутноста.
Така барем јас верувам според кажаното во откровенијата кои Христос ги има дадено во денешно време.
Кон врв
Џо Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Каубоец

Регистриран: 17.Ноември.2009
Поени: 2121
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Џо Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 07.Јануари.2011 во 17:14
веќе ништо...
Ovo nebo nad nama
sjena je od zastora
kula na nebesima
u našim je prsima

Кон врв
Messenger Кликни и види ги опциите
Администратор
Администратор

Vo ovoj svet, no ne od ovoj svet

Регистриран: 21.Април.2006
Поени: 18208
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Messenger Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 07.Јануари.2011 во 19:39
Originally posted by EvAngelos EvAngelos напиша:

Меси, помири се со реалноста. Исус едноставно не бил гностик среќаГностиците 2 века подоцна се обиделе да направат гностичка верзија од Исус (евангелие по Јуда, Филип, Тома), ама не успеале, фалсификатот веднаш им бил откриен.

EvAngelose, nikoj ne zboruva za nikakov gnosticizam, nikakvi verzii ili drugi evangelija nadvor od onie objaveni vo Noviot Zavet.

No rabotata e shto navistina sekoj zbor ne e za sechii ushi. I ova ne go kazhuvam so nikakva druga namera, tuku samo kako ednostavna konstatacija kazhana od mnogu pomudri i poprosvetleni od mene.

Isus nastrada od farizeite poradi zborovi koi ne bea za nivni ushi... zatoa shto tvrdeshe deka toj e Sin Bozhji...

...zatoa shto gi potseti deka:

34 „Не е ли напишано во вашиот Закон: ‘Јас реков: богови сте?’
ЕВАНГЕЛИЕ СПОРЕД ЈОВАН, Глава  10

...zatoa shto ne samo shto veleshe deka toj ne e od ovoj svet tuku i onie koi go sledat...

16 Тие не се од светот, како што ни Јас не Сум од светот.

A toa e zatoa shto Bog go prati Isusa da ni ja otkrie ovaa Negova zhelba:

21 за да бидат сите едно; како што си Ти, Татко, во Мене, и Јас во Тебе, така и тие да бидат едно во Нас, за да верува светот дека Ти Ме испрати.

22 И славата што Ми ја даде, им ја дадов ним, за да бидат едно, како што Сме Ние едно;

23 Јас во нив, а Ти во Мене, за да бидат совршени во EDNO , за да знае светот дека Ти си Ме испратил, и дека ги љубеше нив, како што Ме љубеше Мене.

Farizeite krenaa raka na Isusa za da ja zamolknat vistinata... farzeite i den denes, oblecheni vo razni odori, ja zamolknuvaat vistinata razapnuvajkji go Isusa na sekoj chekor...

Nishto ne se promenilo od pred dve iljadi godini bidejki:

19 Светлината дојде во светот, а луѓето ја засакаа темнината повеќе од светлината.
ЕВАНГЕЛИЕ СПОРЕД ЈОВАН, Глава  3

Isus znaeshe deka Vistinata ne e za sekogo i deka taa kje bide sokrivana i iskrivokolchuvana, pa zatoa reche nema da gi poznae onie koi kje se povikuvaat vo negovo ime i poracha deka portata na spasenieto, portata koja vodi do Carstvoto Bozhje, portata koja e vlez vo zhivotot vechen e TESNA i malkumina... MALKUMINA kje minat niz nea.

Изменето од Messenger - 07.Јануари.2011 во 21:52
Truth needs no laws to support it. Throughout history only lies and liars have resorted to the courts to enforce adherence to dogma.
Кон врв
 Внеси реплика Внеси реплика страница  <1 56789 17>
  Сподели тема   

Скок до Овластувања Кликни и види ги опциите

Forum Software by Web Wiz Forums® version 10.03
Copyright ©2001-2011 Web Wiz Ltd.

Страницата е генерирана за 0,250 секунди.