Испечати | Затвори го прозорот

Што е ИСУС ХРИСТОС?

Испечатено од: IDIVIDI forum
Категорија: Стил на живот
Име на форумот: Вероисповед
Опис на форумот: Право на личен избор
URL: http://forum.idividi.com.mk/forum_posts.asp?TID=21349
Датум на принтање: 29.Ноември.2024 во 18:33
Верзија на софтверот: Web Wiz Forums 10.03 - http://www.webwizforums.com

Тема: Што е ИСУС ХРИСТОС?
Постирано од: aladin
Наслов: Што е ИСУС ХРИСТОС?
Датум на внесување: 01.Јануари.2010 во 17:56
eve edna tema koja moze ,da posluzi za razjasnuvanjeto na prasanjeto sto e Isus Hristos, kako i zosto.......

moze da dademe i objasnuvanje ,posíroko,vo kontekst na SV:TROICA;no pred se temata neka bide posvetena na licnosta na Isus.

Коментари:
Датум на внесување: 01.Јануари.2010 во 18:02
najkratko kazano........

Toj e   BOGOCOVEK!

znaci edna licnost ,so dve prirodi.............
covecka i bozestvena...........
soedineta od SV.DUH....................
preku marija deva dobiva se sto e covecko........kako Bog Sin ,se soedinuva so TAA priroda,i kako licnost stanuva nositel na dve prirodi.......

Постирано од: Tetratka
Датум на внесување: 01.Јануари.2010 во 18:07
Духовноста во Православната црква не е еден апстрактен религиозен живот, нити пак е плод на психичките сили на човекот. Таа не е апстрактен религиозен живот, зашто Црквата е Тело Христово, а не просто религија која теоретски верува во некаков Бог. Второто Лице на Света Троица, Логосот Божји, заради нас прими човечка природа, ја соедини со Својата Ипостас на Божествената природа и стана Глава на Црквата. Затоа Црквата е Тело на Богочовекот Христос.

Поврзано со темата ... ќе биде корисно иако станува збор за http://forum.idividi.com.mk/forum_posts.asp?TID=17363&PN=4 - православната духовност ... види последниот коментар: за православната духовност.

-------------
за секој случај - користете ГРОМОБРАН!!!

Постирано од: el_kevser
Датум на внесување: 01.Јануари.2010 во 18:11
dali gledanjeto na isus e isto sto i gledanjeto vo boga bidiiki toj e vo tatkoto a takoto e vo nego,taka e nelii kako sto veli evangeleiteo od jovan 14,9,10.
kako ovaa ke go protumacis?poveli

-------------
kazuvajte ja vistinata kolku i da im e gorcliva na lugeto

Датум на внесување: 01.Јануари.2010 во 18:19
eve eden prekraseb tekst koj ,kolku sto moze po slabostite na svojot avtor gi izrazuva vistinite za licnosta HRISTOVA.
se izvinuvam sto e na stranski........

Ако има бића у коме су се стекле све свештене тајне не­ба и све тужне тајне земље, онда је то биће — Исус из Наза­рета. Све што је небеско, онострано, метафизичко, божанско, у Њему је постигло своју земаљску, овострану, физичку реалност. Кроз Њега је невидљиво постало видљивим, небеско-земаљским, божанско-човечанским, онострано-овостраним, трансцендентно-иманентним, Богочовеком. Све тајне неба и земље у Њему су тако чудесно здружене, сљубљене, сједињене, да је неосетан и природан прелаз оностраног у овострано, метафизичког у физичко, натприродног у природно, божанског у људско. Сва тајна Бога и сва тајна човека оваплотиле су се у Њему; сав Бог и сав човек оваплотили су се у Њему, и то је оно што Га је учинило јединственом и изузетном Личношћу, Личношћу која се не може поновити ни у једном све­ту. Као такав, Он је највеће чудо у свима световима, чудо како за људе тако и за Анђеле. А ако се и ђаволи ичему чуде, чуде се Богу у телу. Отуда је Он — „једино ново под сунцем" (το μόνον κοανόν ύπό τον ήλιον).

На све овостране истине навикао је ум људски, на све земаљске појаве навикло је око људско и чула људска, али и за ум и за чула људска Исус је тајанственији од свега тајанственог, необичнији од свега необичног, чуднији од свега чудног. Нема личности у историји света око које је никло толико питања; нема личности око које се толико спорило и го­ворило; нема личности око које су толики људи падали и по­падали, дизали се и подизали. Господ Исус је постао камен спотицања7, о који се мора спотаћи сваки који се иоле озбиљно замисли над тајном живота и смрти. Он се јавио као стена саблазни, коју не може обићи ни једна душа на своме путу ка истини вечној и бесмртној. „Шта је ово?" питали су се у чуду савременици и очевици Господа Исуса. Шта је ово? питају се људи свих времена чим се сретну са сетним Исусом из Назарета, за кога веле да се никад смејао није, али су Га често виђали где плаче. Као огроман, огроман пламени знак питања Он се протеже од земље до у врх неба, и мора га видети ко макар тренутно прогледа на свет вечних реланости. Он је најзагонетнији знак питања, на који сваки човек мора дати одговор себи или у овом или у оном свету. Тешко је, претешко уму човечијем и срцу снаћи се пред овако необичним проблемом, пред овако непоновљивим чудом, пред ова­ко небивалом тајном. А одговорити правилно на питање: ко је и шта је Исус из Назарета? немогуће је без помоћи Божје, без откривења Божјег. То посведочава сам Исус. Његови присни ученици, који су дуго времена ишли за Њим, пратили Га и дању и ноћу, присуствовали па и учествовали у његовим доживљајима, у његовим делима, у његовим поукама, никако нису могли да силом свог човечанског сазнања схвате: ко је Он, шта је Он. И Он, тајна над тајнама, претвара се сам у питање, и пита своје ученике: А ви шта мислите, ко сам ја? И када апостоли одговарају: Ти си Христос, Син Бога живога, Господ Христос им показује да им је ту истину о Њему открио Отац Небески, а не њихова људска крв, њихов људски ум, њихово људско срце. Јер је Он тајна која надраста све што се човек зове.

Тако је сам Господ Исус једном за свагда показао начин, на који се може једино правилно решити проблем његове Личности, и одговорити на питање: ко је и шта је Исус Хри­стос? Ту одговара сам Бог кроз Свето Откривење, јер „нико не зна Сина до Отац, нити Она ко зна до Син, и ако Син коме хоће открити", и јер „нико не може Исуса назвати Госпо­дом осим Духом Светим"; као што и обратно, по речи светог Кирила Александриског, нико не може рећи: анатема на Исуса, осим Велзевулом. Тајна Сина открива се Духом Светим. Речи Откривења: „У светлости твојој видимо светлост", значе, по тумачењу светог Григорија Богослова: у Ду­ху видимо Сина.

Божанско откривење казује нам три истине о Исусу Христу, три истине које се своде на једну истину. А те су три истине ове: 1) Исус Христос је истинити Бог, 2) Исус Хри­стос је истинити човек, и 3) Исус Христос је Богочовек.

oprostete za jazikot no moite intelektuelni sposobnosti,se daleku od dovolni za prevod na eden vakov tekst...........

Датум на внесување: 01.Јануари.2010 во 18:21
Домостројот,... или Божјиот план за спасение на родот човечки е тоа што сакаш да го слушнеш...

Значи за да го разбереш тоа, предходно треба да разбереш и многу други работи - ограничениот ум и закоравеното срце многу тешко може да се озари од светлината на Богопознанието...

Кој го гледа Христос го видел и Отецот....

-------------

Датум на внесување: 01.Јануари.2010 во 18:26
isus hristos bogo covek ..?a dali se soedineti bog i isus vo edno?

-------------

Датум на внесување: 01.Јануари.2010 во 18:27
Originally posted by el_kevser el_kevser напиша:

dali gledanjeto na isus e isto sto i gledanjeto vo boga bidiiki toj e vo tatkoto a takoto e vo nego,taka e nelii kako sto veli evangeleiteo od jovan 14,9,10.
kako ovaa ke go protumacis?poveli
...

da no toj stih isus e prasan....nesto posiroko....

za Isus se veli deka bese ,,OTSJAJ I OGLEDALO NA SLAVATA NA OTECOT;;:::...taka da vo toj kontekst moze da se vidi OTECOT VO Nego...vprocem zatoa i doagja Toj vo telo,najblisku da moze Bog da ,,objavi,, na covekot..........

Датум на внесување: 01.Јануари.2010 во 18:29

isus hristos bogo covek ..?a dali se soedineti bog i isus vo edno?
ne:! vo ISUS se soedineti BOG I COVEKOT:

Датум на внесување: 01.Јануари.2010 во 18:30
da se vidi bog na ovoj svet spored vasiot govor i vo evangelija toa e nevosmozno da se vidi isis nee isto kako se vidi bog vie gledanjeto go komentirate so soznanie, da se spoznae isus vo telesen smisol ito taka ne znaci soidinuvanje, tocnoe e samo toa deka onoj koj gi videl delata sto gi pravi isus e isto kako da gi videl bozjite dela,bidiiki tie se slucile po negova naredba i negova volja,.

-------------

Датум на внесување: 01.Јануари.2010 во 18:33
се чудам како Агарјаните во 9 век одлично го разбирале св Кирил (Константин) Философ, кога ги објаснувал овие работи (па примиле христијанство)... а денес се чудат ... или намерно се прават дека не разбираат,... затоа сметам дека со такви нема смисла човек да дискутира,..
п.с.
имајте убави празници

големо%20гушкањеголемо%20гушкањеголемо%20гушкање
големо%20гушкање

-------------

Датум на внесување: 01.Јануари.2010 во 18:33
KAKO NE E MOZNO KOGA TOJ BOGOCOVEK DOSOL ;BAS PORADI TOA DA BIDE VIDEN;DA ZBORUVA;DA JADE I DA PIE SO LUGJETO????

nema logika.....vo toa sto go zboruvas......

Датум на внесување: 01.Јануари.2010 во 18:35
mnogu dosega   mi go izbegnuvaat moeto prasanje   i nikoj ne mi go odgovoril dosegaa

zosto isus imal potreba da se moli na boga t.e tatkoto,
aKO TOJ BIL BOG?
evee gi citati od eevangelie spored matej

Тогаш Исус дојде со нив на местото, кое се вика Гетсеманија, и им рече на учениците: „Седете тука додека Јас отидам онаму да се помолам.”

37 И ги поведе со себе Петра и двајцата Зеведееви синови и почна да тагува и да се вознемирува.

38 Тогаш им рече: „Мојата душа е длабоко натажена до смрт; останете тука и бдејте со Мене!”

39 И отиде малку потаму и падна на Своето лице и се помоли, велејќи: „Татко Мој! Ако е можно, нека Ме одмине оваа чаша; но не како што сакам Јас, туку како Ти!”

40 И дојде при учениците, и ги најде како што спијат, и му рече на Петра: „Така! Не можевте ли да пробдеете со Мене еден час?

41 Бдејте и молете се, за да не паднете во искушение! Духот е бодар, но телото е слабо!”

42 Пак, повторно отиде и се помоли, велејќи: „Татко Мој! Ако не е можно да Ме одмине оваа чаша, да не ја пијам, нека биде Твојата волја.”

43 И кога дојде пак ги најде како што спијат, зашто очите им беа натежнале.

44 И пак ги остави и отиде да се помоли, по третпат, и ги изговори истите зборови.

45 Тогаш дојде при учениците и им рече: „Само спијте и почивајте. Еве, наближи часот кога Човечкиот Син ќе биде предаден во рацете на грешниците.

46 Станете, да одиме! Ете, наближи Мојот предавник

on imal potrebaa
poveliii,

-------------

Датум на внесување: 01.Јануари.2010 во 18:36
mnogu interesno e na pr.....zamisli ...

koga ISUS se probrazuva na gorata , vo svetlina.......sto ,,spoznale,,togas apostolite?

Датум на внесување: 01.Јануари.2010 во 18:39

mnogu dosega   mi go izbegnuvaat moeto prasanje   i nikoj ne mi go odgovoril dosegaa

aKO TOJ BIL BOG?

Тогаш Исус дојде со нив на местото, кое се вика Гетсеманија, и им рече на учениците: „Седете тука додека Јас отидам онаму да се помолам.”

37 И ги поведе со себе Петра и двајцата Зеведееви синови и почна да тагува и да се вознемирува.

38 Тогаш им рече: „Мојата душа е длабоко натажена до смрт; останете тука и бдејте со Мене!”

39 И отиде малку потаму и падна на Своето лице и се помоли, велејќи: „Татко Мој! Ако е можно, нека Ме одмине оваа чаша; но не како што сакам Јас, туку како Ти!”

40 И дојде при учениците, и ги најде како што спијат, и му рече на Петра: „Така! Не можевте ли да пробдеете со Мене еден час?

41 Бдејте и молете се, за да не паднете во искушение! Духот е бодар, но телото е слабо!”

42 Пак, повторно отиде и се помоли, велејќи: „Татко Мој! Ако не е можно да Ме одмине оваа чаша, да не ја пијам, нека биде Твојата волја.”

44 И пак ги остави и отиде да се помоли, по третпат, и ги изговори истите зборови.

45 Тогаш дојде при учениците и им рече: „Само спијте и почивајте. Еве, наближи часот кога Човечкиот Син ќе биде предаден во рацете на грешниците.

on imal potrebaa
poveliii,

pa koj ima potreba poveke da razgovara so tatkoto od sinot?taa ..,,potreba,,  se vika ljubov.....i taa e ,,sponata,, koja kaj nekoi se izgubila vo relacijata na licnostnite odnosi ....pa se nema predstava.....zosto ,,Otecot i Sinot komuniciraat vo ljubov,,..................

Постирано од: Македон
Датум на внесување: 01.Јануари.2010 во 18:40

aKO TOJ BIL BOG?

on imal potrebaa
poveliii,

Прашањата се одговорени во темата на The king, поткрепени се одговорите со цитати, а тоа што некои ги избегнуваат одговорите си е друга работа.

-------------

Датум на внесување: 01.Јануари.2010 во 18:59
Originally posted by aladin aladin напиша:

mnogu dosega   mi go izbegnuvaat moeto prasanje   i nikoj ne mi go odgovoril dosegaa zosto isus imal potreba da se moli na boga t.e tatkoto, aKO TOJ BIL BOG? evee gi citati od eevangelie spored matej Тогаш Исус дојде со нив на местото, кое се вика Гетсеманија, и им рече на учениците: „Седете тука додека Јас отидам онаму да се помолам.” 37 И ги поведе со себе Петра и двајцата Зеведееви синови и почна да тагува и да се вознемирува. 38 Тогаш им рече: „Мојата душа е длабоко натажена до смрт; останете тука и бдејте со Мене!” 39 И отиде малку потаму и падна на Своето лице и се помоли, велејќи: „Татко Мој! Ако е можно, нека Ме одмине оваа чаша; но не како што сакам Јас, туку како Ти!” 40 И дојде при учениците, и ги најде како што спијат, и му рече на Петра: „Така! Не можевте ли да пробдеете со Мене еден час? 41 Бдејте и молете се, за да не паднете во искушение! Духот е бодар, но телото е слабо!” 42 Пак, повторно отиде и се помоли, велејќи: „Татко Мој! Ако не е можно да Ме одмине оваа чаша, да не ја пијам, нека биде Твојата волја.” 43 И кога дојде пак ги најде како што спијат, зашто очите им беа натежнале. 44 И пак ги остави и отиде да се помоли, по третпат, и ги изговори истите зборови. 45 Тогаш дојде при учениците и им рече: „Само спијте и почивајте. Еве, наближи часот кога Човечкиот Син ќе биде предаден во рацете на грешниците. 46 Станете, да одиме! Ете, наближи Мојот предавник on imal potrebaa poveliii,

pa koj ima potreba poveke da razgovara so tatkoto od sinot?taa ..,,potreba,,  se vika ljubov.....i taa e ,,sponata,, koja kaj nekoi se izgubila vo relacijata na licnostnite odnosi ....pa se nema predstava.....zosto ,,Otecot i Sinot komuniciraat vo ljubov,,..................

ovie citati      se tokmu opis na sluckite vo koi isus se nasol, jasno ukazuvaat deka se molel samo na boga i deka oj nitue bog nitu sin bozji bidiiki onoj koj taguva strada se moli , ponizno se moli i umira moze da bide samo sodaden covek a nikako bog koj sozdava,
,, onoj koj ispraka nee ist kako onoj koj e ispraten.

-------------

Датум на внесување: 01.Јануари.2010 во 19:26

mnogu dosega   mi go izbegnuvaat moeto prasanje   i nikoj ne mi go odgovoril dosegaa zosto isus imal potreba da se moli na boga t.e tatkoto, aKO TOJ BIL BOG? evee gi citati od eevangelie spored matej Тогаш Исус дојде со нив на местото, кое се вика Гетсеманија, и им рече на учениците: „Седете тука додека Јас отидам онаму да се помолам.” 37 И ги поведе со себе Петра и двајцата Зеведееви синови и почна да тагува и да се вознемирува. 38 Тогаш им рече: „Мојата душа е длабоко натажена до смрт; останете тука и бдејте со Мене!” 39 И отиде малку потаму и падна на Своето лице и се помоли, велејќи: „Татко Мој! Ако е можно, нека Ме одмине оваа чаша; но не како што сакам Јас, туку како Ти!” 40 И дојде при учениците, и ги најде како што спијат, и му рече на Петра: „Така! Не можевте ли да пробдеете со Мене еден час? 41 Бдејте и молете се, за да не паднете во искушение! Духот е бодар, но телото е слабо!” 42 Пак, повторно отиде и се помоли, велејќи: „Татко Мој! Ако не е можно да Ме одмине оваа чаша, да не ја пијам, нека биде Твојата волја.” 43 И кога дојде пак ги најде како што спијат, зашто очите им беа натежнале. 44 И пак ги остави и отиде да се помоли, по третпат, и ги изговори истите зборови. 45 Тогаш дојде при учениците и им рече: „Само спијте и почивајте. Еве, наближи часот кога Човечкиот Син ќе биде предаден во рацете на грешниците. 46 Станете, да одиме! Ете, наближи Мојот предавник on imal potrebaa poveliii,

ovie citati      se tokmu opis na sluckite vo koi isus se nasol, jasno ukazuvaat deka se molel samo na boga i deka oj nitue bog nitu sin bozji bidiiki onoj koj taguva strada se moli , ponizno se moli i umira moze da bide samo sodaden covek a nikako bog koj sozdava,
,, onoj koj ispraka nee ist kako onoj koj e ispraten.

da ova e tvoe mislenje....................

no apostolite i ckvata Hristova imaat sosema poinakvo razbiranje i veruvanje.............
deka OTECOT I SINOT SE EDNO!    DEKA BOG E LJUBOV!     KOJ GO VIDEL SINOT GO VIDEL I OTECOT!
DEKA ISUS HRISTOS E BOGOCOVEK;I SO TOA JA SPASUVA CELA SOZDADENA TVAR!
DEKA KAKO SOVRSEN COVEK I BOG; MOZEL DA SE MOLI ,JADE, I DEKA TOA E NAJBLISKATA BLIZINA STO E BILO KOGA OSTVARENA POMEGJU BOGA I COVEKOT!
DEKA MOZE DA STRADA;SO COVECKATA PRIRODA,i DA VOSKRESNE KAKO I STO MU DOLIKUVA NA EDEN BOG!
DEKA MOZE DA SE RAZDAVA SEBE SI;POD FORMATA NA LEBOT I VINOTO;I DA PRAVI MILIONI I MILIONI DA BIDAT EDNO TELO SO NEGO!
TAKA I TIE DA SE NARECAT SINOVI KAKO I TOJ STO GO VOOSINOVUVA SO OTECOT!

Датум на внесување: 01.Јануари.2010 во 19:28

eve edna tema koja moze ,da posluzi za razjasnuvanjeto na prasanjeto sto e Isus Hristos, kako i zosto.......

moze da dademe i objasnuvanje ,posíroko,vo kontekst na SV:TROICA;no pred se temata neka bide posvetena na licnosta na Isus.

bozji verovesnik sin na merjem i eden e od najcesnite robovi na boga i eden od negovite najodbravi verovesnici nego gosodade bog bes tatko , kako sto go sozdade i tatkoto na site luge adam od zemja,
i toj bese ispraten od boga   na narodot narecen benu israil za da go obozavaat boga potrvrduvajki deka osven nego nema drug bog bog mu pomogna so negovite cuda za da im posluzi kako argumenti.

-------------

Датум на внесување: 01.Јануари.2010 во 19:31
DA NE SE ZABORAVA I TOA DEKA ISUS HRISTOS;SEKOGAS DAVAL PRIMER:::I GI POUCUVAL LUGJETO DEKA TREBA DA MU SE MOLAT NA BOGA I DA GO SLAVAT;VO SITE PRILIKI KOGA SE SREKNI NO I KOGA SE VO ISKUSENIJA:::::::

ZA STO I SAMIOT DAL PRIMER;DA SE MOLIME SEKOGAS KOGA SME VO ISKUSENIJA;

Датум на внесување: 01.Јануари.2010 во 20:10
PRASANJETO NA KEVSER e vprocem odlicno.......nameravam da se zadrzam ,na toa koga Isus se molel ......

no kevser ....ne mi odgovori ,kazi mi......sto im se otkrilo na apostolite .koga Isus se preobrazil vo neiskazana svetlina,pred niv,od koja sto popagjale na zemja,pa duri i ne mozele da gledaat vo nego?

sto tie spoznale so toa iskustvo?

Постирано од: Ebu-Hurejre
Датум на внесување: 01.Јануари.2010 во 21:02

najkratko kazano........

Toj e   BOGOCOVEK!

znaci edna licnost ,so dve prirodi.............
covecka i bozestvena...........
soedineta od SV.DUH....................
preku marija deva dobiva se sto e covecko........kako Bog Sin ,se soedinuva so TAA priroda,i kako licnost stanuva nositel na dve prirodi.......

Tekstovite od kade sto e napisana biblijata se podeleni na poveke kategorii textovi I takanareceni familii na textovi kade sto sekoja familija si ima I svoja textualna tradicija .

Deneska voglavno se razlikuvat 4 grupi na textovi ili se podeleni na 4 textualni familii od koi :

1.Aleksandriskiot text ( nastanat vo Egipet)
2. Zapadniot text (nastanal vo zapadna Afrika I Rim )
3. Vizantiskiot text ( istok, Konstantinopol =Vizantija )
4. Cesaria text ( nastanal vo Palestina )

Textovi koi spagaat pod Aleksandriskata grupa ili vidovi na textovi

Alexandriskite textovi deneska se smetaat deka se naj avtenticni i pod Aleksandriskata familija na primer spagaat :

1. P75 (Bodmer XIV-XV = Fragmenti von Lk und Joh)
2. P66 (Bodmer II = Evangeliite),
3. P46 (Chester Beatty II = pismata na Pavle),
4. P72 (Bodmer VII / VIII = pismata na Petar i pismata na Juda),
5. Codex  (Codex Sinaiticus; ca. 340 n. Chr.)
6. Codex B (Codex Vaticanus; ca. 300 - 325 n. Chr.),
7. Codex C (Codex Ephraemi ; ca. 5 Jh.)
8. Codex L (Codex Regius, 8 Jh. = Evangeliite)
9. Codex Q (Codex Guelferbytanus B, 5. Jh.)
10. Codex T (Codex Borgianus, 5. Jh.)

Bibliolozite i text kriticarite tvrdaat deka ovie vidovi textovi trpele korekturi I revidiranja so izemanje i dodavanje na zborovi i celi citati , no za toa ke pisuvam koa ke mu dojde redot da objasnuvam za tie raboti.

Pod grupata na zapadniot text na primer spagaat :
1 . Codex D (Codex Bezae, 5. Jh.; koj sto e glaven zastapnik i predvodnik na site ostanati tekstovi od ovaa grupa)
2 . Manuskriptite od Severna Afrika (Tertullian, Cyprian, I nekolku starolatinski prevodi),
3 . Manuskriptite od Italia (Novatian, nekolku latinski prevodi ) I Istocna Francija (Ireneus).

No mnogu karakteristicni Lazarti isto taka se naogaat vo Istok (Tatian, i Vetus Syra ) I eden dobar del vo Alexandria (nekoi citati od Clemens, vo P66 [vo Jovan 6-7], vo S [vo Jovan 1-8], I vo W [vo Mark 1-5]

Vizantiskiot vid na textovi

Pod ovaa grupa na textovi spagaat na primer:

1. Codex A (Codex Alexandrinus; od 450; no samo vo Evangeliite),
2. Stihovi od Antionskite svestenici ( Kappadocier, Chrysostomus [pocinat 407], Theodoret od Kipar);

Ovaa grupa ja socinuvaa 80% od Grckiot MSS na NZ.

Momentalno postojat okolu 5000 rakopisi na NT i 200.000 Lazarti, no se upotrebuvaat samo tie so postar datum koi sto datiraat do 5 vek , i toa samo tie koi sto vo sebe go socinuvaat minimum 50% od Bibliskiot text ( se prasuvam sto li napisale vo ostanatiot 50% od textot i pod cija inspiracija )Tuka spagaat Codex Sinaitikus (S), Alexandrius (A), Vaticanus (B), Ephraemi (C) od koi sto (S) e edinstveniot koj sto go sodrzi celosniot text i vo sporeduvanje so (A) i (B) kako sto velaat Bibliolozite nema ni celosni 3000 nesoglasuvanja ili sprotivstavuvanja od koi pak so gordost velat deka samo okolu 300 se so golemo znacanje ostanatoto ne e tolku bitno bidejki se raboti za promena na zborovite , promena na iminjata na mestata izostavuvanje na zborovi i dodavanje na drugi zborovi .( seto toa za niv e nebitno i toa oficijalno se okolu 2700 takvi nesoglasuvanja za koi tie smetaat deka se nebitni, no sto e so tie 300 za koi i samite velat deka se problematicni poradi toa sto direktno gi dopira osnovnite nacela na nivnoto veruvanje ).

Primer:
Jovan 1:4 vo izvorite (A),(B),(C) i nekolku rtugi rakopisi e napisano: VO NEGO BESE ZIVOT

Dodeka vo izvotor (S) i nekolku srugi Codexi pisuva : VO NEGO E ZIVOT

Ova se dva razlisiti znacanja so ogromna razlika , prvata verzija ni pokazuva deka toa e minato i e zavrseno , dodeka vtorata verzija ni pokazuva deka toa trae i ne zavrsuva , bila vo minatoto , e vo segasnosta i ke bide i vo idnina.

Toa se dva sosema razliciti znacanja

Vo Biblijata na makedonski jazik e prevzemen stihot od prvata verzija

Vtor primer :
Jovan 1:18 izvorite (A) i (R) =Rezeptus i nekolku drugi rakopisi koi vlijaele mnogu vo prevodite na Biblijite vo zapadnite prostori od 1600 do 1900)

Pisuva vaka : EDINORODENIOT SIN....

Dodeka vo izvorite (S), (B), (C) , pisuva : EDINORODENIOT BOG....

Vo Makedonskata biblija do 90’tite godini pisuvase EDINORODENIOT SIN...

No toa e sega promeneto i sega stoi : EDINORODENIOT SINBOG.....od kade sega stana sinbog mozete da gledate deka neznaejki od koj izvod da se zeme, se odlucile da gi zemat stihovite od dvata izvora so toa sto od SINOT napravija SINBOG , iako vo izvorite ne postoi nigde SINBOG tuku postoi ili SIN ili BOG zavisno na koi izvori ke poglednes , no ovie izgleda si sozdavaat svoja nova verzija .....

ЕВАНГЕЛИЕ СПОРЕД ЈОВАН
Глава 1
18 Бога никој никогаш не Го видел; Единородниот СинБог, Кој е во прегратката на Таткото, Тој Го објави.”

Датум на внесување: 01.Јануари.2010 во 21:05
ЕВАНГЕЛИЕ СПОРЕД ЈОВАН
Глава 1
18 Бога никој никогаш не Го видел; Единородниот СинБог, Кој е во прегратката на Таткото, Тој Го објави.”

Па тоа е така... зашо вие се клањате на непознатото (апстракното) а ние на Воплотеното...големо%20гушкање

-------------

Датум на внесување: 01.Јануари.2010 во 21:06
Originally posted by Tetratka Tetratka напиша:

ЕВАНГЕЛИЕ СПОРЕД ЈОВАН
Глава 1

Па тоа е така... зашо вие се клањате на непознатото (апстракното) а ние на Воплотеното...големо%20гушкање

a da procitase kako se fabrikuvalo toj stihнамигнувањеголема%20насмевка

Датум на внесување: 01.Јануари.2010 во 21:08
па сигурно не се фабрикувал во 6 век... паднат од небо...

а кога сме кај читањето - има многу да читате...

ај среќна нова година...големо%20гушкањебакнежљубов... или правам грев што те бакнувам...збунетостзбунетостзбунетост

-------------

Датум на внесување: 01.Јануари.2010 во 21:12
sekako , da ne ve ucel isus da baknuvate maski ?!!!плазењеголема%20насмевкаголема%20насмевкаголема%20насмевка

Датум на внесување: 01.Јануари.2010 во 21:16
member_profile.asp?PF=13315&FID=47 - Ebu-Hurejre ова хурејре како женско ми звучи... или па жениве немаат право на нет...збунетостзбунетостзбунетост

-------------

Датум на внесување: 01.Јануари.2010 во 21:21
Originally posted by Tetratka Tetratka напиша:

member_profile.asp?PF=13315&FID=47 - Ebu-Hurejre ова хурејре како женско ми звучи... или па жениве немаат право на нет...збунетостзбунетостзбунетост

Greska si prijatele, Ebu Hurejre znaci (tatko na mackite ) i e na Arapski jazik, a zenive sekako deka imaat pravo na Net.среќа

Датум на внесување: 01.Јануари.2010 во 21:23
големо%20гушкањеголемо%20гушкањеголемо%20гушкање

-------------

Датум на внесување: 02.Јануари.2010 во 00:41
znaci, tolku lugje da nemozat da koristat logika ne mi se veruva,edna religija koja nastanala vo 6 ti vek, i objasnuva na duga (6 veka postara)vo sto veruvala prethodnata i prvata ........
(a taa vo toa vreme ne postoela)  (sic!).... 

i gi revidira spisite iako samata taa religija nitu ucestvuvala ,nitu ima bilo kakva vrska so tie tekstovi........

dokazuva i brani stav rusejki go postaroto i....i revidirajki go toa sto ne go poznavaat,kako bogosluzbena ili teolosko-religiozna istoriska literatura......

od druga strana ,forsiraat i veruvaat vo kniga koja spored kontradiktornostite ,avtorite,i reviziite.....ama nema bas nikakov naucen ili tradicionalno (od monoteistickite prethodni relig.)avtoritet........

jas razbiram da recete ,vo koranot pisuva za isus taka,nie si veruvame ,i tocka......ke ve svatam,............no ova .....
ova se protivi na zdraviot razum.....
musliman,da tolkuva biblija......pa i da iznesuva fakti za ,,izmenite,,vo nea.

da ne se razbiralo deka crkvata ima predanie koe ja ,,tolkuva,, biblijata,znaci imalo vreme koga nemalo pisana biblija(ovaa denesnata) i lugjeto veruvale vo Isusl kako vo Bog..........
ednas za sekogas da vi e jasno!!!!!
zatoa dzabe glupostite so  izmeni ,procenti na vistinitost itn......

zemete gi dokumentite od rim koi govorat za toa vreme ,za prvte hristijani,  i nivniot odnos kon Isus Hristos.....i osvestete se!
ne vi treba biblija.......
ima drugi dokazi!arheolosko-istoriski..................alo..... 

Постирано од: Templarius
Датум на внесување: 02.Јануари.2010 во 00:44

znaci, tolku lugje da nemozat da koristat logika ne mi se veruva,edna religija koja nastanala vo 6 ti vek, i objasnuva na duga (6 veka postara)vo sto veruvala prethodnata i prvata ........

i gi revidira spisite iako samata taa religija nitu ucestvuvala ,nitu ima bilo kakva vrska so tie tekstovi........

dokazuva i brani stav rusejki go postaroto i....i revidirajki go toa sto ne go poznavaat,kako bogosluzbena ili teolosko-religiozna istoriska literatura......

od druga strana ,forsiraat i veruvaat vo kniga koja spored kontradiktornostite ,avtorite,i reviziite.....ama nema bas nikakov naucen ili tradicionalno (od monoteistickite prethodni relig.)avtoritet........

jas razbiram da recete ,vo koranot pisuva za isus taka,nie si veruvame ,i tocka......ke ve svatam,............no ova .....

da ne se razbiralo deka crkvata ima predanie koe ja ,,tolkuva,, biblijata,znaci imalo vreme koga nemalo pisana biblija(ovaa denesnata) i lugjeto veruvale vo Isusl kako vo Bog..........

zemete gi dokumentite od rim koi govorat za toa vreme ,za prvte hristijani,  i nivniot odnos kon Isus Hristos.....i osvestete se!

Sekoja cest ...

-------------
Give me your secrets
Bring me a sign
Give me a reason
To walk the fire
See another dawn
Through our son's eyes
You give me a reason
To walk the fire.

Датум на внесување: 02.Јануари.2010 во 00:54
I PTICKITE ZNAAT DEKA.:

Isus Hristos ------bese soblazna za eden del od evreite,bidejki se poistovetuval  SO BOGA!

toa e najgolemata pricina zosto evrejskite verski vodaci,go osudija na smrt.....i go predadoa da bide Raspnat.

malku logika...samo treba.....

Постирано од: the king
Датум на внесување: 02.Јануари.2010 во 14:30
Originally posted by Templarius Templarius напиша:

Sekoja cest ...

гледај сега што јас ќе ти речам!!!

после секој неуспех следи нов обид за успех !!!

а после успех нема потреба за ново !!!

-------------
!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Датум на внесување: 02.Јануари.2010 во 19:40
da mozebi ,koga verata vo ediniot vistinski Bog bi bila olimpijada.......

ti posakuvam poveke USPEH vo 2010.........na olimpiskite igri...газење%20од%20смеење

Датум на внесување: 02.Јануари.2010 во 19:52
Jevrejima !: 1 „Bog koji je nekada mnogo puta i različitim načinom govorio očevima preko proroka, govori i nama u posledak dana ovih preko sina,
2 Kog postavi naslednika svemu, kroz kog i svet stvori.
3 Koji budući sjajnost slave i obličje bića Njegovog, i noseći sve u reči sile svoje, učinivši sobom očišćenje greha naših, sede s desne strane prestola veličine na visini,
4 I toliko bolji posta od anđela koliko preslavnije ime od njihova dobi.
5 Jer kome od anđela reče kad: Sin moj ti si, ja te danas rodih? I opet: Ja ću Mu biti Otac, i On će mi biti Sin.
6 I opet uvodeći Prvorodnoga u svet govori: i da Mu se poklone svi anđeli Božiji.
7 Tako i anđelima govori: Koji čini anđele svoje duhove, i sluge svoje plamen ognjeni.
8 A sinu: Presto je Tvoj, Bože, va vek veka; palica je pravde palica carstva Tvog.
9 Omilela Ti je pravda, i omrzao si na bezakonje: toga radi pomaza Te, Bože, Bog Tvoj uljem radosti većma od drugova Tvojih.
10 I opet: Ti si, Gospode, u početku osnovao zemlju, i nebesa su dela ruku Tvojih:
11 Ona će proći, a Ti ostaješ: i sva će ostareti kao haljina,
12 I savićeš ih kao haljinu, i izmeniće se: a Ti si Onaj isti, i Tvojih godina neće nestati.
13 A kome od anđela reče kad: Sedi meni s desne strane dok položim neprijatelje Tvoje podnožje nogama Tvojim?
14 Nisu li svi službeni duhovi koji su poslani na službu onima koji će naslediti spasenje?
.

interesen text.................ova e od stariot zavet...........ovoj text starite evrei go smetale za Bogovdahnoven..........
i ne e predmet na nikakvo osporuvanje od strana na poznavacite na svetite pisma ......

za kogo stanuva zbor vo prorostvoto na CAR DAVID?????

Датум на внесување: 02.Јануари.2010 во 19:56
eve uste eden slikovit prikaz...............

Датум на внесување: 02.Јануари.2010 во 19:58

Датум на внесување: 02.Јануари.2010 во 19:59

Датум на внесување: 02.Јануари.2010 во 20:01

Датум на внесување: 02.Јануари.2010 во 20:03
po moe mislenje stanuva zbor .....zaaaaaaaaaaaaaa

ISUS OD NAZARET.............

Датум на внесување: 03.Јануари.2010 во 16:14
najnevoobicaenoto nesto na svetot.........BOGO-COVEK:::::

Постирано од: Mindy
Датум на внесување: 13.Септември.2010 во 12:46
Што е Исус ?   Хммм збунетост

Некаде на интернет прочитав дека Исус е симбол на маки и страдања

............ па тогаш по автоматизам , ние сме само негови копии не%20знам  или така некако ќе му дојде збунетост

Постирано од: LiDivio
Датум на внесување: 13.Септември.2010 во 13:18
Или подобро речено  http://hr.wikipedia.org/wiki/Isus - КОЈ е Исус Христос? среќа

Постирано од: teodul
Датум на внесување: 24.Октомври.2010 во 22:23

aKO TOJ BIL BOG?

Заради самата природа Негова зошто е Богочовек т.е. Бог дух кој се овоплоти во тело човечко за да преку неговиот живот на земјата ни покаже пат како треба и ние да живееме,како последна и најголема жртва Божја за наше ПОКАЈАНИЕ , кое патем уште во рајот требаше да се случи ( Адам наместо да се покае за гревот на непослушност и јадење од дрвото на спознанието тој ја префрли вината на Ева а таа на змијата - Гаволот) Е сега кога тој се обрака на Отецот и се моли се обрака со својата Човечка природа , како човек зошто тој бара да го одмине оваа чаша но воедно вели нека биде вољата твоја .

Сето ова погоре пишано е објаснување на неговото преобразување каде само двајца можеа да ја видат другата негова Половина - Божјата. НО КОГА ЈА ВИДОА СВЕТЛИНАТА...    А сето тоа го направи оти така беше претскажано - ако се вратите на книгите на Пророците ке видите оти Тој требаше да ги исполни пророштвата , а не имал потреба од нешто. Ако требало Тој ке ги разбудел ама не било така речено , туку од тоа требало да се извлеше поука ,ако сакал и имал потреба тогаш ке беше човек само и ке се скриел и немало да остави да го земат војниците иако како што наведе знаел дека ке биде предаден , каде и кога.

on imal potrebaa
poveliii,

ДА РЕЗИМИРАМЕ ТРЕБАЛО ДА ИСПОЛНИ СЕ И ДА ПОСТРАДА ТАКА КАКО ШТО БИЛО ПРОРЕЧЕНО.

-------------
Кој има уши нека чуе кој има очи нека виде.

Постирано од: DragancoLeskoec
Датум на внесување: 25.Октомври.2010 во 16:55
Дојде чоекот да ги укини сите религи и безвезни закони, па на него ја изградија најголемата религија.Иронија упм. И 2000 години подоцна не е разбран, па камоли тогаш.

-------------
Брсјачка нација !

Постирано од: Messenger
Датум на внесување: 25.Октомври.2010 во 18:35
Originally posted by DragancoLeskoec DragancoLeskoec напиша:

И 2000 години подоцна не е разбран, па камоли тогаш.

I toj mnogu dobro znaeshe deka kje dojde do ova, pa zatoa reche deka mnogumina kje se povikuvaat na negovoto ime, no toj kje im reche deka ne gi poznava.

-------------
Truth needs no laws to support it. Throughout history only lies and liars have resorted to the courts to enforce adherence to dogma.

Датум на внесување: 25.Октомври.2010 во 20:38

Дојде чоекот да ги укини сите религи и безвезни закони, па на него ја изградија најголемата религија.Иронија упм. И 2000 години подоцна не е разбран, па камоли тогаш.

Дојде БОГОЧОВЕКОТ за нас грешните и за спас на нашите души но многумина не го познаа , но ке дојде пак со слава да им суди на мртвите и живите и неговото царство не ке има крај.

Но едно не ми е јасно   Секој неверник кога ке падне во невоља , мака , болест ,или било какво страдание одма верува и одма го бара Бога но Тој тогаш можи и да не го познава...

-------------

Датум на внесување: 25.Октомври.2010 во 20:40
Штета да така угинуваат души човечки во неверието и водени од други сили но не тажете во покајанието е и спасението.ПОКАЈТЕ СЕ се приближи ЦАРСТВОТО НЕБЕСНО.

-------------

Датум на внесување: 25.Октомври.2010 во 23:57
Originally posted by teodul teodul напиша:

Штета да така угинуваат души човечки во неверието и водени од други сили но не тажете во покајанието е и спасението.ПОКАЈТЕ СЕ се приближи ЦАРСТВОТО НЕБЕСНО.

E.T.A. ?

Кај рекол дека е царството небесно Христос ?

-------------
Брсјачка нација !

Постирано од: ANTEROS
Датум на внесување: 26.Октомври.2010 во 01:25
Најголема мистерија ми е тврдењето за природата на Исус, имено верувањето дека тој е 100% човек и 100% бог.Еве мојот мозок тоа не може да го соџвака, а верувам не сум само јас. ИЛИ е бог или е човек...како функционирал така со богочовечка природа? Можете да замислите бог кој врши физиолошки потреби во некоја грмушка, или бог кој јаде,пие,спие...ова не се божествени својства!

Датум на внесување: 26.Октомври.2010 во 01:33
Originally posted by ANTEROS ANTEROS напиша:

Најголема мистерија ми е тврдењето за природата на Исус, имено верувањето дека тој е 100% човек и 100% бог.Еве мојот мозок тоа не може да го соџвака, а верувам не сум само јас. ИЛИ е бог или е човек...како функционирал така со богочовечка природа? Можете да замислите бог кој врши физиолошки потреби во некоја грмушка, или бог кој јаде,пие,спие...ова не се божествени својства!

То е ко ќе го замараш умот со глупости, со секакви лудори ќе излези за да си ги оправда лудите верувања.

-------------
Брсјачка нација !

Датум на внесување: 26.Октомври.2010 во 01:38
Toa e hristijanskata dogma i tuka nema kompromisi... ili ja prifakjash ili ne.

Patem, toa e samo hrsitijanska dogma. Isus e priznat i vo drugi veri i religii, no kako prosvetlen chovek, avatar ili prorok, a ne Bog ili bogochovek. Edinstveno shto drugite veruvanja dozvoluvaat za nego e shto prifakjaat deka negovata prosvetlenost bila na takvo nivo shto mu ovozmozhila Bozhje osoznavanje (sednuvanje od Negovata desna strana). Spored toa, za niv figurativno mozhe da se nareche Bozhji sin (kako osoznaen, prosvetlen), no od toj aspekt ima i drugi koi bi go nosele istiot epitet.

-------------
Truth needs no laws to support it. Throughout history only lies and liars have resorted to the courts to enforce adherence to dogma.

Постирано од: KINGDAVID
Датум на внесување: 26.Октомври.2010 во 01:41

Interesno e sto vo Biblijata ISUS ne e narecen Bogocovek, tuku toa e teoloska dogma vo Hristijanstvoto.

Bozji sin , da , se spomnuva . No, i za Adam se veli deka bil sin Bozji, taka da se soglasuvam so tebe messi.

Постирано од: *moon*
Датум на внесување: 26.Октомври.2010 во 01:43
a bozjiot sin po lik i dela e na svjot tatko

Постирано од: ANTEROS
Датум на внесување: 26.Октомври.2010 во 01:50
Па и тоа христијанско верување треба да се повика на недвосмислена и јасна изјава од светите книги, не верувам дека Бог *да претпоставиме дека тоа е Исус* не би им се објавил јасно на своите ученици велејќи ЈАС СУМ БОГ И ЌЕ МЕ ОБОЖАВАТЕ МЕНЕ, ама таква јасна изјава од Исус јас не наоѓам во НЗ *а и веродостојноста на овие книги е дискутабилна*, кој прочитал такво нешто нека постира тука врз основ на кој тврдења на самиот Исус му е припишана божја природа? Ако Исус бил бог и верувал дека е бог несомнено ќе имавме од него јасна изјава.Но за ова ден денес се дискутира, што значи не е јасно за сите луѓе тоа што е недискутабилна догма за христијаните,а и тие секако до своето верување морале да дојдат НЕКАКО, веројатно размислувале и веројатно своето верување го базираат на некои тврдења од светите книги...ме интересира на кои?

Датум на внесување: 26.Октомври.2010 во 02:13
Povekje pati Isus bil prashuvan dali e Bog i odgovaral deka ima samo eden Bog i toj e negoviot Otec.

Ama narodot bil neuk, naiven i neprosvetlen, pa za nego najdobra varijanta bila da go smetaat za Bog ili Bozhji sin so misla deka mu e lichno sin na Boga koj Ovoj si go prakja za da go zhrtvuva za iskupuvanje na grevovite na lugjeto koi ovie gi napravile tokmu zatoa shto Toj taka gi kreiral.

Neverojatno, no vistinito!

-------------

Постирано од: sk
Датум на внесување: 26.Октомври.2010 во 11:22
Sinot Bozji e i Pomazan Prvosveshtenik.

Датум на внесување: 26.Октомври.2010 во 18:46
И јас сум син Божји и мене Господ ме создал

-------------
Брсјачка нација !

Постирано од: alf
Датум на внесување: 26.Октомври.2010 во 19:22
.

Датум на внесување: 27.Октомври.2010 во 18:12

Greska ti si sin na tvoite roditeli , zosto samo eden e sinot Bozji a toa e Isus Hristos.

-------------

Датум на внесување: 27.Октомври.2010 во 18:51

Tochno taka. Site sme Bozhji sinovi i kjerki, no razlikata e vo nashata svest. Jas i ti mozheme da doznaeme, intelektualizirame i da verbalizirame deka sme Bozhji sinovi, a Isus toa go osoznal, go zhiveel i go transcendiral.

-------------

Датум на внесување: 28.Октомври.2010 во 11:06
Originally posted by Messenger Messenger напиша:

Tochno taka. Site sme Bozhji sinovi i kjerki, no razlikata e vo nashata svest. Jas i ti mozheme da doznaeme, intelektualizirame i da verbalizirame deka sme Bozhji sinovi, a Isus toa go osoznal, go zhiveel i go transcendiral.

I togash bidejki Sinot Bozji e spasitel, kako shto velat drugi, i site nie sme sinovi bozji, koga ke osoznaeme za toa stanuvame sami sebe spasiteli. Taka li e?

Датум на внесување: 28.Октомври.2010 во 13:32

Така е!Исус ја живеел таја вистина.А по "birthright" , сите сме еднакви.

-------------
Брсјачка нација !

Датум на внесување: 28.Октомври.2010 во 14:31
Originally posted by sk sk напиша:

I togash bidejki Sinot Bozji e spasitel, kako shto velat drugi, i site nie sme sinovi bozji, koga ke osoznaeme za toa stanuvame sami sebe spasiteli. Taka li e?

Ako ne mozhe nikoj da go zhivee nashiot zhivot, nikoj ne mozhe da ni izbavi spasenie dokolku samite toa ne go napravime.

http://bible.cc/john/14-6.htm - Isus e patot , no nie sme tie shto treba da go izodime i da stigneme do portata. Tie neshta ne se nasleduvaat, ne se zdobivaat samo so veruvanje vo niv, nitu nekoj mozhe da gi sraboti za nas.

6 Исус му рече: „Јас Сум Патот, и Вистината, и Животот. Никој не доаѓа при Татко Ми, освен преку Мене.
ЕВАНГЕЛИЕ СПОРЕД ЈОВАН, Глава  14 

-------------

Датум на внесување: 28.Октомври.2010 во 15:05
"6 Исус му рече: „Јас Сум Патот, и Вистината, и Животот. Никој не доаѓа при Татко Ми, освен преку Мене.
ЕВАНГЕЛИЕ СПОРЕД ЈОВАН, Глава 14 "

Tocno. Toa e najvaznata sushtina na Pomazaniot Prvosveshtenik, da posreduva megju lugjeto i Boga, i kako Vtor Adam On e Patot (nema drug prvosveshtenik koj e medijator megju Boga i lugjeto, zoshto Sinot Bozji sega sluzi vo Nebesniot Hram za Negovite sledbenici), On e vistinata (ne e farisejskiot prvosveshtenik medijatot, tuku Sinot Bozji) i On e zivotot (kako Pomazan Prvosveshtenik koj bez nikakov grev go pomina zivotot na zemjava iskushuvan vo se kako i sekoj covek, ima pravo dadeno od Nebesniot Tatko da posreduva za lugheto i site onie koi go sledat vo Negovoto ucenje imaat zivot vecen vo Nego). Stihot tocno go opisha Pomazanoto Prvosveshtenstvo.

Eden podatok koj e mnogu interesen. Pred rushenjeto na vtoriot hram, fariseite znaele deka neshto losho ke se sluci, zatoa shto voposlednite 40 godini se nema sluceno cudoto. Imeno, kako shto pishuva Talmudot, crvena lenena krpa se stavala na portite od hramot, koja gi prestavuvala grevovite na Israelot. Koga prvosveshtenikot na Yom Kippur ke posreduval pred Boga za oprostuvanje od grevot, ako Bog gi oprostel grevovite, taa crvena lenena tkaenina se pretvorala vo bela (doslovno ispolnuvanje na Isaija 1:18). No poslednite 40 godini taa crvena tkaenina ostanuvala crvena. Hramot bil unishten A.D.70. Odzemi od taa brojka 40 godini, i ke vidish deka i fariseite znaele deka A.D. 30 prvosveshtenstvoto bilo odzemeno od niv. Toa se sofpagja so vremeto na voskresenie na Pomazaniot Prvosveshtenik.

Датум на внесување: 28.Октомври.2010 во 15:21
Togash zoshto ne go sledish negoviot zbor ???

-------------

Датум на внесување: 28.Октомври.2010 во 15:21

Togash zoshto ne go sledish negoviot zbor ???

Bidi pokonkreten na shto mislish? ( I kako znaesh dali go sledam ili ne koga nie ne se znaeme
)

Датум на внесување: 28.Октомври.2010 во 15:26
EUREKA sk, znam po chitanjeto na tvoite komentari.

-------------

Датум на внесување: 28.Октомври.2010 во 15:27
Blaze si ti, se si znaesh!!!!

Датум на внесување: 28.Октомври.2010 во 15:30
Togash ne si iskren vo nivnoto pishuvanje.

Na krajot, chovek treba da znae koga da zastane so konverzacijata koga kje vidi deka od nea povekje ne biduva nishto...

Ajde, neka bide tvojot zbor posleden.

-------------

Датум на внесување: 28.Октомври.2010 во 15:31
Bez razlika na shegite, vo pravo si treba da se prestane, zatoa shto stavovite se izneseni, pa sekoj neka si procita i odluci za sebe.

Датум на внесување: 03.Ноември.2010 во 20:38

Ти имаш Божја природа? Роден си на божествен начин, без спојување на машка и женска полова клетка? Или можеби сметаш дека си еднаков со Бога?

-------------

Датум на внесување: 03.Ноември.2010 во 20:40

А двете заповеди што се ако не своевиден закон, иако не како оној од Стариот Завет?

Зарем Исус ја укина заповедта за неубивање, прељуба и сл?

Да те потсетам што и рече на прељубничката?   

-------------

Постирано од: Majkl
Датум на внесување: 03.Ноември.2010 во 22:25
Originally posted by Македон Македон напиша:

Ти имаш Божја природа? Роден си на божествен начин, без спојување на машка и женска полова клетка? Или можеби сметаш дека си еднаков со Бога?
Сите ние како души сме со божествена природа, бидејќи во Духот имаме еден Отец. Таа божествена природа била засенчена преку настанот на падот, а се засенчува кај многумина и денес со живеењето спротивно на Божјите закони. Последиците се болести, неволји, различни судбински удари и подлежност на овоземните катастрофи.

Христос во откровението од 1981 год. со наслов: „Школа на христијанските мистерии - Висока школа на Духот„ во поглавието „Седумте развојни степени или обвивки на душата„ објасни и опомена:
„...Многу битија на светлината поради првата `мисла на падот` - која беше едно противзаконито чувство, не можеа повеќе да останат во чистото Небо. Сфати оти и твојата душа некогаш била светла и чиста, и дека на вечните небесни ливади си имал свое вечно живеалиште и дека сеуште го имаш. Твојата татковина е царство на вечната Светлина. Исто така твојата душа еднаш го напуштила животот на вечноста, за да дејствува за или против Бога - твојот Отец. ... ..Спознај: ако твоето етерично тело повторно биде апсолутно чисто, ти ќе бидеш божествено битие, но никогаш Бог самиот.
Бог е Дух, Духот - Бог е сèприсутен. Ти си битие со божествено потекло, но не си Бог односно сèприсутниот Живот. Душите и луѓето ги оживува и ги одржува енергетското поле - Бог. Спознај ја добро оваа разлика, таа е од мошне големо значење за сиот вечен живот.„

Но со тоа што сме ние како души од божествена природа и сме сите синови и ќерки божји, ние не сме и богови, бидејќи Бог, пра-изворот е еден и никој не може да биде како Него. Не сме ниту христоси, иако во сите нас е присутна Христовата Избавителска искра. Христос е првородениот син Божји кој се отелотвори како Исус од Назарет за да падот на ангелите го донесе до пресвртница во (постепено) враќање на сите отпаднати души назад во изворната Татковина(Царството Небесно). Смисолот нас нашиот овоземен живот е токму тоа, да станеме повторно божествени.

Датум на внесување: 03.Ноември.2010 во 23:32

Да

-------------
Брсјачка нација !

Датум на внесување: 03.Ноември.2010 во 23:38

Да

Дали тоа значи дека не можеш да умреш?
Дали си Сезнаен?
Можеби Семоќен?

-------------

Датум на внесување: 03.Ноември.2010 во 23:41
Да, да.Смрт не постои.

-------------
Брсјачка нација !

Датум на внесување: 03.Ноември.2010 во 23:44

Да, да.Смрт не постои.

Сакаш да кажеш смртта не постои ни како смрт на телото?

-------------

Датум на внесување: 03.Ноември.2010 во 23:47
Па телото фактички и не постои како шо ние мислиме дека постои.

-------------
Брсјачка нација !

Датум на внесување: 03.Ноември.2010 во 23:51

Ти како тргна ќе не направиш и глуви и слепи.
Телото постои, тоа е факт. Телото наше некогаш престанува да ги врши сите функции и умира, тоа е факт, кој сакале или не, се случува.

Се додека сме во тело, се раѓаме, растеме, созреваме, покажува јасно дека не сме совршени, туку се стремиме да бидеме такви постојано.

А Бог е совршен.

Затоа и Исус Христос воскресна во тело.

-------------

Датум на внесување: 03.Ноември.2010 во 23:53

Ти како тргна ќе не направиш и глуви и слепи.
Телото постои, тоа е факт. Телото наше некогаш престанува да ги врши сите функции и умира, тоа е факт, кој сакале или не, се случува.

Се додека сме во тело, се раѓаме, растеме, созреваме, покажува јасно дека не сме совршени, туку се стремиме да бидеме такви постојано.

А Бог е совршен.

Затоа и Исус Христос воскресна во тело.

Постои де, ама не како шо си мислиш дека постои

-------------
Брсјачка нација !

Датум на внесување: 06.Ноември.2010 во 22:46
Херувимот на божествената Мудрост, за луѓето наречен Брат Емануел во објавата со наслов „Неличен и личен Бог - и човековото ограничено, индивидуално чувствување и мислење„ од 1981/1982 год. објасни кој е Христос.
Зборовите „негативна сила„ и „позитивна сила„ употребувани конкретно во овој текст/објава не се кажани во етички контекст, значи не се во смисла лошо-добро туку во смисла на поларитет: плус-минус(на пр. како кај батериите).

„Пра-централното сонце, духовното енергетско поле на бесконечноста, се состои од две третини позитивна и една третина негативна пра-сила. Двете сили, како позитивната така и негативната стојаат во постојано меѓусебно дејствување и ја творат пра-силата на бесконечноста.
Една третина на позитивната пра-сила е наследството на Синот, поради што Синот е со-управител(ко-регент) на бесконечноста. Оваа една-третина од позитивната прасила е претежно во четирите битности Божји: редот, волјата, мудроста и сериозноста, кои уште се нарекуваат и четирите елементарни сили на Духот.
Исус од Назарет, регентот на Небесата патувајќи во земна облека, јасно се искажа велејќи: „Мојот Отец е поголем од Мене.„ Создателската сила на Бог-Отец, Отецот Пра, ги опфаќа двете третини на позитивната пра-сила - а исто така и негативната сила. Синот, соуправителот другата третина на позитивната пра-сила. ...
... Како манифестираното, етеричното тело на Пра-Отецот така и на Неговиот Син и етеричните тела на сите чисти небесни битија се најчистите етерични форми. Секое чисто етерично тело со тоа е манифестиран закон, микрокосмосот во макрокосмосот. ...„

Датум на внесување: 10.Ноември.2010 во 01:09
Sin Bozhji, kako i site nas.

Samo toj bil svesen za toa, a nie kako nesvesni s'e ushte sme samo sinovi chovechki - zarobeni vo materijalnata ekspresija na Kreatorot, a pod vlijanie na nashata ignorantnost.

I tokmu toa znachi simbolot "sedenje od desnata strana". I tokmu zatoa apostolite go prashaa od koja strana tie kje sedat... go prashaa dali misli oti se prosvetlile... znaete shto im odgovori, neli?

Vo sekoj sluchaj, nie kje sedime od levata.

-------------

Датум на внесување: 10.Ноември.2010 во 14:32

Sin Bozhji, kako i site nas.

Дали сите сме родени од Мајка Девица?

Samo toj bil svesen za toa, a nie kako nesvesni s'e ushte sme samo sinovi chovechki - zarobeni vo materijalnata ekspresija na Kreatorot, a pod vlijanie na nashata ignorantnost.

Ние дури и да станеме свесни, тоа нема да смени ништо. Нема да имаме Божествена природа, нема да можеме да се преобразиме во светлина, ниту да воскреснеме ако не убијат, а ниту да се вознесеме.

Ние ќе треба да го чекаме Него за сето тоа.

Не случајно кажа дека нам ни треба вера во Него.

-------------

Датум на внесување: 10.Ноември.2010 во 15:08

Mislam deka kontradiktorish na Bitie i na seto Isusovo propovedanje za Bozhenstvenata priroda na lugjeto:

26 И Бог рече: „Да направиме човек во Нашиот лик, според Нашата сличност.
БИТИЕ - ПРВА КНИГА МОЈСЕЕВА, Глава  1

34 Исус им одговори: „Не е ли напишано во вашиот Закон: ‘Јас реков: богови сте?’
ЕВАНГЕЛИЕ СПОРЕД ЈОВАН, Глава  10

12 Вистина, вистина ви велам: кој верува во Мене, делата што ги правам Јас, ќе ги прави и тој. Ќе прави и поголеми од овие.
ЕВАНГЕЛИЕ СПОРЕД ЈОВАН, Глава  14

48 И така, бидете совршени, како што е совршен вашиот небесен Татко.”
ЕВАНГЕЛИЕ СПОРЕД МАТЕЈ, Глава  5                                           

Za prosvetluvanjeto, stanuvanjeto svesen za Ednobitieto na Bozhenstvenosta preku nadminuvanje na iluzijata na materijalniot svet:

16 Тие не се од светот, како што ни Јас не Сум од светот.

17 Освети ги во Својата вистина, Твоето Слово е вистината,

21 за да бидат сите едно; како што си Ти, Татко, во Мене, и Јас во Тебе, така и тие да бидат едно во Нас, за да верува светот дека Ти Ме испрати.

22 И славата што Ми ја даде, им ја дадов ним, за да бидат едно, како што Сме Ние едно;

23 Јас во нив, а Ти во Мене, за да бидат совршени во едно, за да знае светот дека Ти си Ме испратил, и дека ги љубеше нив, како што Ме љубеше Мене.

ЕВАНГЕЛИЕ СПОРЕД ЈОВАН, Глава  1

-------------

Постирано од: vanesa
Датум на внесување: 06.Јануари.2011 во 22:07
Megju drugoto i najgolemiot zen majstor.среќа

-------------

Постирано од: EvAngelos
Датум на внесување: 07.Јануари.2011 во 00:48

Za prosvetluvanjeto, stanuvanjeto svesen za Ednobitieto na Bozhenstvenosta preku nadminuvanje na iluzijata na materijalniot svet:

Меси, помири се со реалноста. Исус едноставно не бил гностик среќа
Гностиците 2 века подоцна се обиделе да направат гностичка верзија од Исус (евангелие по Јуда, Филип, Тома), ама не успеале, фалсификатот веднаш им бил откриен.

-------------
Посветен на изворното христијанство проповедано од Христос и апостолите.

Постирано од: taorus
Датум на внесување: 07.Јануари.2011 во 01:01
Originally posted by EvAngelos EvAngelos напиша:

Меси, помири се со реалноста. Исус едноставно не бил гностик среќаГностиците 2 века подоцна се обиделе да направат гностичка верзија од Исус (евангелие по Јуда, Филип, Тома), ама не успеале, фалсификатот веднаш им бил откриен.

mnogu tocno

Датум на внесување: 07.Јануари.2011 во 01:11

ISUS HRISTOS e Sinot Bozji .

Deneska, koga Pravoslavnite Hristijani go praznuvaat Rozdestvoto Hristovo, se prasuvam , dali Hristos navistina bese ovaa Badnikova vecer so nas i megju nas ...ili zaboravivme na Nego?

Dali tradiciite i obicaite okolu ovoj praznik go zasenuvaat znacenjeto na edna istoriska slucka koja se sluci pred povekje od 2000 godini ?

Mozebi e ova materijal za nova tema ...

-------------
   SOLI DEO GLORIA

Постирано од: ADVISOR
Датум на внесување: 07.Јануари.2011 во 01:22
Христос се роди , нека овој ден ни даде мир и спокој во нашите срца 

Датум на внесување: 07.Јануари.2011 во 01:23
Originally posted by ADVISOR ADVISOR напиша:

Христос се роди , нека овој ден ни даде мир и спокој во нашите срца 

AMIN !

-------------
   SOLI DEO GLORIA

Постирано од: endera
Датум на внесување: 07.Јануари.2011 во 12:18
Нека му е среќен роденденот, иако незнам дали е христијански да се слави роденден на умрен. Ве молам подучетеме.

Постирано од: HEPBO3EH
Датум на внесување: 07.Јануари.2011 во 13:01

Ако се работи за Спасител и Син Божји, христијански е.

Постирано од: viktorija123
Датум на внесување: 07.Јануари.2011 во 13:08
Mislam deka i teolozite i misticite gi promashija Isusovite zborovi(znam deka sega nekoj kje reagira ama toa e taka).

Isus kazhuva:"Kje vi go dadam ONA shto okoto ne go videlo, shto uvoto ne go chulo, nitu rakata dodirnala, i ONA shto se ushte ne se vozdignalo vo srceto chovechko."

Isus jasno i glasno ni ukazhuva deka treba da se otfrli sekoe usmeruvanje, se shto e nadvoreshno(svetovno) i da se svrtime kon vnatreshnoto, kon svoeto BITIE, koe e nedellivo od BOGA. Duri togash koga kje bideme kako HRISTOS, PRISUTNI(odeleni od iluzijata na umot), duri togash kje go spoznaeme TOA/ONA (shto saka Isus da ni go dade), togash kje bideme ONA - BOZHJI SINOVI - SITE VO EDNO. Drugoto ne postoi, ne kako shto nie lugjeto go gledame, percepirame. Postoi samo BOG se drugoto e BOZHJI SON.

ISUS e BOZHJI SIN, DA, i nie sme BOZHJI SINOVI, stvoreni od BOGA, zarem ne?

Постирано од: alf
Датум на внесување: 07.Јануари.2011 во 13:34
.

Датум на внесување: 07.Јануари.2011 во 14:27
Originally posted by viktorija123 viktorija123 напиша:

Mislam deka i teolozite i misticite gi promashija Isusovite zborovi(znam deka sega nekoj kje reagira ama toa e taka).
Еве ја ако може да реагирам

Се согласувам дека теолозите промашија - затоа и повеќето од нив станале и останале теолози. Но мистичарите, барем ако зборуваме за вистинските мистичари го спознале и виделе Бога, инаку зошто би биле мистичари? Нивната цел е Unio mystica.
Originally posted by viktorija123 viktorija123 напиша:

ISUS e BOZHJI SIN, DA, i nie sme BOZHJI SINOVI, stvoreni od BOGA, zarem ne?
Да. И не само синови. Туку и синови и ќерки Божји, деца на Сè-Духот - Вечниот.

Но единствено на првородениот син Божји - Христос како Исус од Назарет, му тргнало од рака да го запре Падот на ангелите и опасноста која демнеела од тој настан: распаѓање на душите во безличен етер поради нивното оддалечување од пра-Изворот. Поради тоа и станал Спасител на сите луѓе и души. Единствено тој успеал паднатите светови(сатанските царства) да ги трансформира во чистилишни подрачја и подготвителни подрачја за влез во Апсолутноста.
Така барем јас верувам според кажаното во откровенијата кои Христос ги има дадено во денешно време.

Постирано од: Џо
Датум на внесување: 07.Јануари.2011 во 17:14
веќе ништо...

-------------
Ovo nebo nad nama
sjena je od zastora
kula na nebesima
u našim je prsima

Датум на внесување: 07.Јануари.2011 во 19:39
Originally posted by EvAngelos EvAngelos напиша:

Меси, помири се со реалноста. Исус едноставно не бил гностик среќаГностиците 2 века подоцна се обиделе да направат гностичка верзија од Исус (евангелие по Јуда, Филип, Тома), ама не успеале, фалсификатот веднаш им бил откриен.

EvAngelose, nikoj ne zboruva za nikakov gnosticizam, nikakvi verzii ili drugi evangelija nadvor od onie objaveni vo Noviot Zavet.

No rabotata e shto navistina sekoj zbor ne e za sechii ushi. I ova ne go kazhuvam so nikakva druga namera, tuku samo kako ednostavna konstatacija kazhana od mnogu pomudri i poprosvetleni od mene.

Isus nastrada od farizeite poradi zborovi koi ne bea za nivni ushi... zatoa shto tvrdeshe deka toj e Sin Bozhji...

...zatoa shto gi potseti deka:

34 „Не е ли напишано во вашиот Закон: ‘Јас реков: богови сте?’
ЕВАНГЕЛИЕ СПОРЕД ЈОВАН, Глава  10

...zatoa shto ne samo shto veleshe deka toj ne e od ovoj svet tuku i onie koi go sledat...

16 Тие не се од светот, како што ни Јас не Сум од светот.

A toa e zatoa shto Bog go prati Isusa da ni ja otkrie ovaa Negova zhelba:

21 за да бидат сите едно; како што си Ти, Татко, во Мене, и Јас во Тебе, така и тие да бидат едно во Нас, за да верува светот дека Ти Ме испрати.

22 И славата што Ми ја даде, им ја дадов ним, за да бидат едно, како што Сме Ние едно;

23 Јас во нив, а Ти во Мене, за да бидат совршени во EDNO , за да знае светот дека Ти си Ме испратил, и дека ги љубеше нив, како што Ме љубеше Мене.

Farizeite krenaa raka na Isusa za da ja zamolknat vistinata... farzeite i den denes, oblecheni vo razni odori, ja zamolknuvaat vistinata razapnuvajkji go Isusa na sekoj chekor...

Nishto ne se promenilo od pred dve iljadi godini bidejki:

19 Светлината дојде во светот, а луѓето ја засакаа темнината повеќе од светлината.
ЕВАНГЕЛИЕ СПОРЕД ЈОВАН, Глава  3

Isus znaeshe deka Vistinata ne e za sekogo i deka taa kje bide sokrivana i iskrivokolchuvana, pa zatoa reche nema da gi poznae onie koi kje se povikuvaat vo negovo ime i poracha deka portata na spasenieto, portata koja vodi do Carstvoto Bozhje, portata koja e vlez vo zhivotot vechen e TESNA i malkumina... MALKUMINA kje minat niz nea.

-------------

Постирано од: viktorija123
Датум на внесување: 07.Јануари.2011 во 19:41
ALF, Viktorija se rodi na 04.Fevruari.2010

BOG e vo SE i SE e vo BOGA. Ukazhuva li kazhanovo na podelenost?

Постирано од: ahmar1
Датум на внесување: 07.Јануари.2011 во 19:51
А ова месинџер што го цитираше од евангелија се она правите зборови на Исус?!
Зашто колку што јас сеќавам имаше многу оригинален став кон евангелијата дека се фабрикувани ама ние христијаните не сме знеле кое е фалсиикат а кое е оригинал.

А од каде ти знаеш дека баш тие цитати се она правите?

-------------
Илја дин,Илја бил ел Месија+++
нема друга вера освен правоверната,Христос е Месијата+++

Испечати | Затвори го прозорот

Forum Software by Web Wiz Forums® version 10.03 - http://www.webwizforums.com
Copyright ©2001-2011 Web Wiz Ltd. - http://www.webwiz.co.uk