![]() |
|
Занимливости околу исхраната |
Внеси реплика ![]() |
страница <1 56789 20> |
Автор | |
емил ![]() Сениор ![]() ![]() зависник идивидовски Регистриран: 11.Август.2009 Статус: Офлајн Поени: 85186 |
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Плодот од оревите содржи незаситени масни киселини, Б витамин и многу минерали: цинк, сулфур, јод, фосфор, магнезиум. Таквиот состав го поттикнува производството на црвените крвни зрнца, го јакне срцето, одбранбената сила на организмот, а се користи и како средство против цревни паразити и камен во бешиката. Дури и пациентите кои имаат заболен црн дроб и не поднесуваат маснотии, без проблеми може да јадат ореви во умерени количества. |
|
![]() |
|
емил ![]() Сениор ![]() ![]() зависник идивидовски Регистриран: 11.Август.2009 Статус: Офлајн Поени: 85186 |
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Омекнете го месото со киви
|
|
![]() |
|
емил ![]() Сениор ![]() ![]() зависник идивидовски Регистриран: 11.Август.2009 Статус: Офлајн Поени: 85186 |
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Пиперката - храна и лек
|
|
![]() |
|
емил ![]() Сениор ![]() ![]() зависник идивидовски Регистриран: 11.Август.2009 Статус: Офлајн Поени: 85186 |
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Ароматично масло
Во 300 мл маслиново масло ставете 1 дафинов лист, 4 чешниња лук, 4 лути пиперчиња, 1 лажичка сол и 2 лажици шеќер. Сето тоа добро измешајте го и оставете го да отстои, т.е. додека шеќерот и солта не се стопат. Ова масло е одлично за разни салати со лут вкус. |
|
![]() |
|
емил ![]() Сениор ![]() ![]() зависник идивидовски Регистриран: 11.Август.2009 Статус: Офлајн Поени: 85186 |
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Со риба и житарки полесно се дише
Стручњаците од националниот институт за здравје во Холандија изнесоа податок дека децата кои користат доволно количество на интегрални житарки и риби се во помала опасност да заболат од астма. Тоа е резултат од истражувањето спроведено врз 598 деца меѓу 8 и 13 години во кое се испитувала структурата на исхраната и ризикот од добивање на оваа болест. Покрај тоа, констатирано е дека кај помалите пациенти кои веќе имаат проблеми со дишењето, овие продукти влијаат да се ублажат тешкотиите. |
|
![]() |
|
емил ![]() Сениор ![]() ![]() зависник идивидовски Регистриран: 11.Август.2009 Статус: Офлајн Поени: 85186 |
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Дали знаете?
* Дека сувото овошје е природен засладувач кој може да се мери со медот. |
|
![]() |
|
емил ![]() Сениор ![]() ![]() зависник идивидовски Регистриран: 11.Август.2009 Статус: Офлајн Поени: 85186 |
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
|
|
![]() |
|
емил ![]() Сениор ![]() ![]() зависник идивидовски Регистриран: 11.Август.2009 Статус: Офлајн Поени: 85186 |
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Мали совети во кујната
|
|
![]() |
|
емил ![]() Сениор ![]() ![]() зависник идивидовски Регистриран: 11.Август.2009 Статус: Офлајн Поени: 85186 |
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Совети од кујната
|
|
![]() |
|
емил ![]() Сениор ![]() ![]() зависник идивидовски Регистриран: 11.Август.2009 Статус: Офлајн Поени: 85186 |
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
5 интересни податоци за доматотОдгледани во домашна градина, купени на пазар или во супер маркет, доматите се вистинско уживање во овој пролетен а особено во летниот период. Свежи или во конзерва секогаш даваат посебен шмек како главен продукт во салата или како додаток во јадењето кое го подготвувате. Во шопска или во грчка салата, наредени во ордевер или така, сечени на парчиња со малку сол, доматите секогаш ќе ве освежат и ќе ве направат да се чувствувате супер што сте ги изеле. Еве супер пет податоци за доматите:
|
|
![]() |
|
емил ![]() Сениор ![]() ![]() зависник идивидовски Регистриран: 11.Август.2009 Статус: Офлајн Поени: 85186 |
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
5 начини квалитетно да го употребите оревот![]() Ореви Оревите се едни од растенијата кои се многу богати со протеини. Богати се со влакна, витамин Б, магнезиум, витамин Е. Од сите јаткасти производи, оревите се најбогати со омега 3 масло, важно за намалување на лошиот холестерол и заштита на срцето. Еве 5 супер начини за употреба на оревот во секојдневната исхрана:
|
|
![]() |
|
емил ![]() Сениор ![]() ![]() зависник идивидовски Регистриран: 11.Август.2009 Статус: Офлајн Поени: 85186 |
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Совети од кујната
|
|
![]() |
|
емил ![]() Сениор ![]() ![]() зависник идивидовски Регистриран: 11.Август.2009 Статус: Офлајн Поени: 85186 |
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Да се спаси загореното јадење:
Препечен стек или ќофтиња.
Изгорениот дел отсечето го внимателно со остар нож и повторно испечете го месото во свежо масло. Супа, сос, варен зеленчук или пилав можат да се спасат, ако се тргнат од шпорет и ако се истурат од тенџерето: се што не е залепено за тенџерето се префрла во чист сад, но претходно не смее да се гребе од дното на загорениот сад. Мирисот од загорено може да се прикрие со кари во прав, цимет, прелив, сок од портокал или со мек оцет. Кој не сака да гребе по загореното јадење веднаш во садот или тавата тура врела вода. Се додава средство за миење садови и така се остава да стои цела ноќ. Следниот ден изгореното лесно се отстранува од дното на садот со сунѓер. Белката од јајце не се стврднува
Сето јадење треба да се префрли во чист сад, се додаде малку сол и сок од лимон и внимателно се работи понатаму. Ако сето тоа не помогне, помага едно: повторно да се употреби друго јајце.
Зеленчукот е преварен
Без оглед на тоа дали е карфиол, брокула или репка; премногу варен зеленчук има добар вкус во чорба со прелив или кокосово млеко во пире, како крем- супа, или подготвено како пире со малку путер и млеко.
Збрчкана кора на пудингот
Тоа не мора да се случи: врз сеуште врелиот пудинг се посипува шеќер или горната површина се покрива со фолија.
Топчиња
Сосот,пудингот или тестото од палачинки се нанесува со соодветна цедилка. Пудингот треба уште еднаш да го подготвите со мешање, инаку нема да биде тврд.
Колачот се лепи на тавата
Тавата треба да се излади со влажна крпа. Потоа лесно ќе може да го извадите колачот.
Колачот е пресув
Колачот треба да се боцне неколку пати со дрвени стапчиња. Сок од портокал и шеќерен сируп се мешаат и се прскаат врз колачот. Смесата се ароматизира, на пример, со малку рум или ликер.
Колачот е премногу темен
Ако колачот е подзагорен темните места се отстрануваат целосно и на колачот се нанесува шеќер во прав и глазура.
|
|
![]() |
|
емил ![]() Сениор ![]() ![]() зависник идивидовски Регистриран: 11.Август.2009 Статус: Офлајн Поени: 85186 |
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Мајонезот не е добар
|
|
![]() |
Внеси реплика ![]() |
страница <1 56789 20> |
Tweet
|
Скок до | Овластувања ![]() Вие не може да внесувате нови теми на форумот Вие не може да одговарате на теми на форумот Вие не може да ги бришете вашите пораки од форумот Вие не може да ги менувате вашите пораки од форумот Вие не може да креирате анкета на форумот Вие не може да гласате на форумот |