|
Дали Исус навистина бил распнат? |
Внеси реплика | страница <1 56789 10> |
Автор | |
hleb20
Сениор Регистриран: 25.Јануари.2009 Статус: Офлајн Поени: 126 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Ne mozesh da izlezish na kraj so mene .
Nikogash. I samiot sam siguren deka si znoish vistinata ama ete gavolot sho ti pravet nikako da ja prifatish. |
|
spiros
Сениор Регистриран: 28.Јули.2008 Локација: На пат Статус: Офлајн Поени: 4490 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Знаеш дека Исус - како и најголемиот дел на вистинските БОЖЈИ пророци - по мајка е Евреј (Јудеец)? Знаеш како според сите вистински пророци започнува еден ден? 1 Битие 1:5 Изменето од spiros - 22.Октомври.2009 во 00:06 |
|
Through the Blood of His Grace,
we are Forgiven and Free, in Time & Eternity! БОГ да го благослови Авраам, Исаaк, Израил ...! |
|
Pentakostalec
Сениор Регистриран: 11.Јули.2008 Статус: Офлајн Поени: 583 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
abe HLEB bivase li da ti tolku zaaman samo to kazi mi
|
|
Одете мегу сите народи и создавајте од нив мој ученици крштевајки ги во името на Таткото, Синот и Светиот Дух
|
|
Messenger
Администратор Vo ovoj svet, no ne od ovoj svet Регистриран: 21.Април.2006 Статус: Офлајн Поени: 18208 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
hleb20, bratot spiros ti veli onaka kako sto e... evreite denot go broele od nokjta koja mu prethodi.
Znam... i mene mi e toa chudno i ne mi se dopagja, ama toa e toa... kako reshile, taka pravele. |
|
Truth needs no laws to support it. Throughout history only lies and liars have resorted to the courts to enforce adherence to dogma.
|
|
EvAngelos
Профил од член
Испрати лична порака
Најди пораки од член
Посети го сајтот на членот
Додај во листа на пријатели
Сениор Doulos Evangelos Регистриран: 28.Февруари.2007 Статус: Офлајн Поени: 9913 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
"Естира пак му порача на Мардохеја: „Ајде собери ги сите Евреи, кои со наоѓаат во Шуша. Постете за мене: не јадете ниту пијте три дни и три ноќи. И јас ќе постам така со своите девојки. Така подготвена ќе влезам кај царот, иако е спротивно на законот, па ако треба да загинам ќе загинам.” Тогаш Мардохеј се повлече и направи како што му нареди Естира.
Во третиот ден, откако прекрати да пости ги соблече молитвените облеки и се облече во царската облека."
(Естира 4:15 - 5:1)
Еве уште една потврда за тоа што евреите подразбирале под терминот "три дена и три ноќи"
Зарем не е Библијата фантастична книга, секогаш спремна да се одбрани од лаичките напади на муслиманите
|
|
Посветен на изворното христијанство проповедано од Христос и апостолите.
|
|
hleb20
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
"Естира пак му порача на Мардохеја: „Ајде собери ги сите Евреи, кои со наоѓаат во Шуша. Постете за мене: не јадете ниту пијте три дни и три ноќи. И јас ќе постам така со своите девојки. Така подготвена ќе влезам кај царот, иако е спротивно на законот, па ако треба да загинам ќе загинам.” Тогаш Мардохеј се повлече и направи како што му нареди Естира.
Во третиот ден, откако прекрати да пости ги соблече молитвените облеки и се облече во царската облека." (Естира 4:15 - 5:1) Od kaj znaesh ti koga pocnal da posti ?? A shto ako pocnal da posti navecer t.e pocnuvajci od noc normalno e deka posle tretod den ke zavrsi . Noc Den Noc Den Noc Den Zavrsuvat so den. Sto me danesuvat do vakov zaklucok procitaj go dobro tekstot: 1- otkako prekrati da posti (ocigledno jadel neso za vecera) . 2- gi soblece molitvenite obleki (slucajno da ne se molel koga spiel ko sho tvrdish ti) . ZA fantasticna kniga, zdravje po fantasticna za toa se soglasuvam so tebe. Изменето од hleb20 - 22.Октомври.2009 во 22:47 |
|
AcaRank.
Група Регистриран: 17.Октомври.2009 Локација: Macedonia Статус: Офлајн Поени: 91 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Според верските писанија ДА.
Инаку кој може со точност да тврди. Ако некој има било какви докази нека каже да ги видиме и прочитаме. |
|
Toa shto ne se postigna vo 1966 da go npravime sega....
|
|
hleb20
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Eve uste eden jasen dokaz deka Isus ne RASPNAT koj samiot toj(Isus) ni go potvrdil:
1. Тогаш Духот Го одведе Исус во пустината за да биде искушуван од ѓаволот. 2. И откако постеше четириесет дни и четириесет ноќи, најпосле огладне. 3. А кога се приближи до Него, искушувачот Му рече: „Ако си Син Божји, заповедај овие камења да станат лебови.“ 4. А Тој му одговори и рече: „Напишано е - ‚човек не живее само од леб, туку и од секој збор што излегува од устата на Бога.‘“ 5. Тогаш ѓаволот Го одведе во Светиот град и Го постави на стреата од храмот 6. и Му рече: „Ако си Син Божји, скокни долу, зашто напишано е: ‚На ангелите Свои ќе им заповеда за Тебе да Те запазат и на раце ќе Те земат за да не Си ја сопнеш ногата од камен.‘“ 7. А Исус му рече: „Напишано е исто така - ‚Не искушувај Го Господ, Твојот Бог.‘“ 8. Потоа ѓаволот го одведе на многу висока планина и Му ги покажа сите царства на светот и нивната слава 9. и Му рече: „Сето ова ќе Ти го дадам, ако паднеш и ми се поклониш.“ 10. Но, Исус му рече: “Бегај од Мене, сатано, зашто е напишано: ‚На Господ, Твојот Бог, да Му се поклонуваш и само Нему да Му слузиш!“ (Матеја 4: 1-10) Pod citatot 6 (vo crveno) zabelezuvame neshto cudno t.e. Satanata zboruva za proroshtvoto na Isus uste pred da se rodi. I sega se prasuvate shto ima tuka cudno , shto pokazuva deka Isus ne RASPNAT??? Poglednete vnimatelno za ko proroshrtvo mu zboruva: Псалм 91 9 Зашто Господ е твое засолниште, го избра Сèвишниот за своја закрила. 10 Нема да те најде несреќата, неволјата нема да се приближи до твојот шатор. 11 Зашто им заповеда на Своите ангели, да те чуваат на сите твои патишта. 12 Ќе те носат на раце, за да не се сопнеш на камен. 13 Со ногата ќе газиш лав и лутица, ќе ги згазиш лавчето и змијата. 14 Ќе го избавам зашто ме љуби, ќе го закрилам зашто Го познава Моето име. 15 Ќе Ме повика, а Јас ќе го услишам, со него ќе бидам во неволја, ќе го спасам и ќе го прославам. 16 Ќе го наситам со многу денови, ќе му го покажам Моето спасение. I sega shto ke mi rechete ??? Jasno ko den. Isus go potvrduvat proroshtvoto od Psalm 91 ili Isus lazet ??? A vo proroshtvoto (Psalm 91) Bog ni kazuva deka ke go zastiti od sekoja nevolja i ke go spasi. A spored vas Bog lazet??? Isus mu se pomolil na Bog pred da bide predaden: ЕВАНГЕЛИЕ СПОРЕД МАТЕЈ Глава 26 39 И кога се поодалечи малку, падна ничкум; се молеше и говореше: "Оче Мој, ако е можно, нека Ме одмине оваа чаша; но не како Јас што сакам, туку како Ти." 42 Отиде пак, повторно, и се помоли, говорејќи: "Оче Мој, ако не може да одмине од Мне оваа чаша, да не ја пијам, тогаш нека биде волјата Твоја!" 44 И кога ги остави, отиде и се помоли по третпат, изговарајќи ги истите зборови. I kako sega se prashuvam prvo Bog velet ke go spasam od sekoja nevolja Isus istoto ni go potvrduva . A dodeka vie tvrdite deka Isus e raspnat , fakticki odet protiv voljata Gospodova koj ni ja kazal od porano i Isus ja potvrdil (vidi pogore). Ova e ushte eden od mng dokazi shto samata biblija ni gi pokazuva deka Isus ne e RASPNAT NITU VOSKRESNAT. POVELETE KOMENTIRAJTE ! Od mene: „Да ние, навистина, го убивме Месих (преведено Христос)," Иса, синот на Мерјем, Аллаховиот пратеник. Не го убија и не го распнаа! Туку тоа им се причини. А оние кои, навистина, не се согласија во тоа, во сомневање се: ништо не знаеја за него, само се сомневаа... Не го убија сигурно, Сурах 4 ред 157 |
|
Vo imeto na Allah Milostiviot,Somilosen.
|
|
Messenger
Администратор Vo ovoj svet, no ne od ovoj svet Регистриран: 21.Април.2006 Статус: Офлајн Поени: 18208 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Eve, jas ti veruvam. Ama hristijanskata dogma veli poinaku.
Ete i ti mozhesh mene da mi poveruvash deka Muhamed ne e posledniot prorok i dek Bog ne mu shepkal nishto, ama Islamskata dogma veli poinaku. I sto pravime sega? Ajde da napravime edna nasha religija? Sto velish? Polovina-polovina... |
|
Truth needs no laws to support it. Throughout history only lies and liars have resorted to the courts to enforce adherence to dogma.
|
|
KINGDAVID
Сениор Solomon's father Регистриран: 09.Октомври.2008 Статус: Офлајн Поени: 9420 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Rimskiot istoricar Tacit, koj ziveel na krajot na prviot vek od n.e. , napisal: " Imeto Hristijani poteknuva od imeto na covekot Hristos, koj bil kaznet so raspnuvanje vo tekot na vladeenjeto na Tiberij od racete na eden od porok*ratorite, Pontij Pilat." ( The Complete Works of Tacitus, New York, 1942, "The Annals", book 15 page 44). Eve eden istoriski dokaz deka Isus bil raspnat. |
|
Messenger
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Eeeee... rasipuvach na zabavi...
|
|
|
|
KINGDAVID
Сениор Solomon's father Регистриран: 09.Октомври.2008 Статус: Офлајн Поени: 9420 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
ZS ? Ve zafrknav vo sozdavanjeto na nova religija Изменето од KINGDAVID - 27.Октомври.2009 во 22:05 |
|
hleb20
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Ako se vratish na temava nanazad nekolku stranici ke vidish deka i EvAngelos i site dr. hristijani ovaa proroshtvo go smetaa deka ne namento na Isus proveri sam( da ne ti postiram) . Ova tie eden od mng dokazi za reshavanje na dogmata , epa sega ako ne mu veruvaat na Isus i na Bog nivnino pravo. A toa za Muhamed a.s. navedi nekoi argumenti kako e mozno nekoj nepismen da napise sam od sebe takva sveta kniga. Poveli. Ko shto gledash pogore ovie se argumenti i citati izavadeni pogodi od kade: BIBLIJATA. |
|
Vo imeto na Allah Milostiviot,Somilosen.
|
|
EvAngelos
Профил од член
Испрати лична порака
Најди пораки од член
Посети го сајтот на членот
Додај во листа на пријатели
Сениор Doulos Evangelos Регистриран: 28.Февруари.2007 Статус: Офлајн Поени: 9913 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Како што можеш да видиш (од болдираното) Исус се молеше да биде вољата на Отецот и бидејќи вољата на Отецот беше Исус да биде распнат за гревовите на луѓето, Бог му ја исполни оваа молитва на Исус. Доколку Исус се молел да биде избавен од невољите и доколку не додадел на крајот од Неговата молитва "но нека биде Твојата воља" тогаш Бог ќе го избавел од распнувањето, но Исус не го направил тоа, туку доброволно се даде Себе си како жртва за гревовите на луѓето.
Од каде знаеме дека Божјата воља била Исус да биде распнат?
Па тоа го читаме дури и во стариот завет, на пример кај пророкот Исаија:
"Но на Господа му беше угодно да Го порази, и Тој Го предаде Него на мачење; кога го жртвува Својот живот како принос за грев"
(Исаија 53:10, Библијата) Исто така и во новиот завет читаме...
"Зашто Бог толку го возљуби светот, што Го даде Својот Единороден Син, та секој, кој верува во Него, да не загине, туку да има вечен живот. "
(Исус Христос во ев. Јован 3:16, Библијата) Оттука, а и од многу други библиски стихови, гледаме дека Божјата воља била Исус Христос да биде распнат. И од едниот и од другиот стих можеме да го видиме и мотивот зошто Бог го направил тоа, а тоа е љубовта. Божјата љубов кон нас грешниците ја насочи Божјата воља да Го даде Својот единороден Син Исус Христос да биде принесен како жртва за нашите гревови, за секој што верува во Него да не загине, туку да има вечен живот. Ете тоа е Божјата воља и како што читаме погоре од стиховите што ги наведе hleb20 за оваа Божја воља се молеше дури и Исус Христос и знаеме дека таа воља беше исполнета.
KINGDAVID, еве ти еден цитат од еден друг историчар, Јосиф Флавие (37 - околу 100), еврејски генерал кој подоцна станал историчар и пишувал кон крајот на првиот век во своето дело "Антиквитетите на евреите" (или старините на евреите) и таму на два наврати го спомнува Исус, од кој едниот цитат е следниов:
"Таму во тој период се појави Исус, мудар човек, ако можеме да го наречеме човек, зашто правеше величествени дела и ги учеше луѓето кои вистината ја прифаќаа со задоволство. Тој придоби многу Евреи, а исто така и многу Грци. Овој човек бил Месија. И кога Понтиј Пилат Го осуди на смрт со распнување на инсистирање на нашите духовни водачи, оние што го сакаа не се разотидоа веднаш. По три дена тој повторно се појави пред нив, жив, како што претскажаа светите пророци, кои навестувале и многу други чудесни работи за него. А христијанството, движење чие име поттекнува токму од неговото, сеуште не е згаснато."
(Антиквитети на Евреите, 18та книга, 3то поглавје, 3ти стих)
|
|
Посветен на изворното христијанство проповедано од Христос и апостолите.
|
|
Внеси реплика | страница <1 56789 10> |
Tweet
|
Скок до | Овластувања Вие не може да внесувате нови теми на форумот Вие не може да одговарате на теми на форумот Вие не може да ги бришете вашите пораки од форумот Вие не може да ги менувате вашите пораки од форумот Вие не може да креирате анкета на форумот Вие не може да гласате на форумот |