IDIVIDI forum Веб сајт
почетна страница почетна страница > Стил на живот > Вероисповед
  Активни теми Активни теми RSS - Универзален Живот - Прахристијани
  најчести прашања најчести прашања  Пребарувај форум   Настани   Регистрирајте се Регистрирајте се  Влез Влез

Универзален Живот - Прахристијани

Внеси реплика Внеси реплика страница  <1 56789 26>
Автор
Порака
Majkl Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 20.Јуни.2008
Статус: Офлајн
Поени: 3019
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Majkl Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 25.Јули.2008 во 00:00
Originally posted by Nikki Nikki напиша:

Ги има ли целосно сите објави на Габриела на Мак Срб или Англ Јазик на Интернет, ако сакаш да ми дадеш линк ?

Постојат стотици, дури илјадници објави преку Габриеле. Некои се пократки, некои подолги, некои се достапни во форма на книга некои во аудио форма на касети и ЦД-а, а некои не се и нема да бидат бидејќи се однесувале на кругот присутни во моментот кога објавата била изговарана.

Еден дел од достапните објави и книги од Габриеле и Христовите пријатели се достапни и на интернет на разни јазици.

На германски јазик има најмногу книги и касети од едноставна причина што тие се на тој јазик изворно запишувани т.е. изговарани.
Најмногу материјали има достапно на италијански и шпански јазик. Но исто така има многу на хрватски и англески.

Првиот линк е веб-сајтот на Универзален живот(кликни на соодветно знаме за јазик).
http://www.universelles-leben.org

Вториот линк е веб-сајтот на издавачката куќа ДАС ВОРТ која ги издава книгите на Универзален живот.(кликни соодветно знаме за јазикот кој го разбирате-моментално нема македонски)
http://www.das-wort.com

На македонски јазик материјалите(книги, касети, ЦД, ДВД,брошури) како што повеќе пати наведов можат да се нарачаат преку интернет на и-мејл адреса:

info@univerzalen-zivot.org.mk или тел.++389/2/3111-043

Изменето од Majkl - 25.Јули.2008 во 00:05
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Majkl Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 28.Јули.2008 во 22:28
На македонски јазик во издание на Универзален живот, штотуку излезе од печат:

ПАТ КОН КОСМИЧКАТА СВЕСТ дел 1: Среќа, Слобода и Мир

Книжето има околу 50стр. меки пластиф. корици. Од содржината: За правилната молитва; Симбол на воскреснувачкиот Живот: Крстот без тело; Ние не сме само луѓе, туку божествени битија на светлината; Само собирањето духовно знаење не не` води напред; Партикуларната структура на душата; Ниското „јас„ - и вистинското Себство; Проширување на свеста преку профинување на сетилата; итн.

и меѓу другото содржи и кратка автобиографија на Габриеле - пророкот.

може да се нарача на:
info@univerzalen-zivot.org.mk или тел.++389/2/3111-043

Изменето од Majkl - 08.Август.2008 во 23:20
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Majkl Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 23.Август.2008 во 18:52
Во наредните неколку постирања накратко ќе презентирам дел од книгите во издание на Универзален живот.

Почнувам со книжичето „Татковите зборови - исто така и за тебе„ достапна и на македонски јазик.

Книгата представува збирка кратки пораки на нашиот Небесен Отец во текот на годината 1984, до Gabrielle своето дете кое во човечка облека му служи како инструмент - пророк. Овие зборови меѓутоа не и беа наменети само нејзе туку за сите луѓе со добра волја. Пренесувам неколку извадоци(во заграда го наведувам бројот на страницата во македонското издание):

Јас Сум при тебе(стр.8)

Дојди кај Мене секој миг.

Говори за се` со својот Татко, чиј Дух живее во тебе. Јас, животот, сакам да те водам и да те придружувам.

Оти, каде си ти, таму Сум Јас, зашто Јас живеам во тебе и во целото Постоење.

Дозволи твоето срце постојано да зрачи љубов; тогаш си поврзан со Мене, со оној кој Јас Сум во сите форми на живот, Духот на твојот Татко.
*           *              *               *          *

Смрт(стр.55)

Смртта е ограничено мислење. Смртта е земска, стеснета свест.

Кој живее во лицето на смртта, тој е веќе духовно мртов. Тој верува дека живее, меѓутоа не живее. Неговиот живот е едно вегетирање, едно чемреење, коешто завршува со смртта, туку во смртта веќе повторно започнува: натамошно вегетирање како душа, повторно отелотворување, вегетирање, чемреење и смрт. Тоа им е судено на душата и човекот толку долго додека не се разбудат и не зачекорат на патеката на себеосознавањето.
*             *               *                    *

Слобода(стр.18)

Дете Мое, да се биде слободен значи да се биде слободен од самиот себе.

Што значи да се биде слободен? Кога сетилата и стремежот на човекот се тој да Му се допадне само на Бога, тогаш уверувањата на својот ближен тој нема да ги направи свои уверувања. Копнежите и желбите на својот ближен нема да ги направи свои копнежи и желби. Неговиот копнеж се с остои во тоа да Му се допадне на Бога, за да Ми се приближува Мене, на Вечниот се` поблизу.

Види, во самодопаѓањето лежи себепреценување, поголемо вреднување на сопствената личност. Од тоа произлегува човечко задоволство. Меѓутоа, самозадоволството доведува до застој во духовниот живот, а со тоа до стеснување и неслобода.

Кој би сакал да биде слободен, тој нека Ме гледа само Мене, тој нека стреми кон целта во Духот. Тој нека не биде млак. Млакоста е отпаѓање од Мене и му отвора ширум врата на мислењето насочено кон личност.

Да се биде слободен значи да се биде едно со Мене во збор и дело. Тоа е навистина сеидбата, којашто донесува добра жетва за богочовекот и за ближниот, дете Мое.

*          *              *             *              

Изменето од Majkl - 12.Октомври.2008 во 12:51
Кон врв
zidarski Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор

Регистриран: 17.Декември.2007
Поени: 4385
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај zidarski Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 23.Август.2008 во 19:52
Мајкл, благодарам за текстовите. Сигурен ли си дека имаш авторски права и дозвола за копирање на текстот јавно?
Do what is right, come what may...
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Majkl Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 23.Август.2008 во 20:10
Originally posted by zidarski zidarski напиша:

Мајкл, благодарам за текстовите. Сигурен ли си дека имаш авторски права и дозвола за копирање на текстот јавно?

Веќе одговорив на ова прашање. Се работи за конкретно наведен цитат. Германскиот оргинал е достапен за бесплатно симнување од интернет на веб сајтот на издавачката куќа DAS - WORT, www.das-wort.com

Vaterworte auch an Dich - Tatkovite zborovi i za tebe(germanski)

Изменето од Majkl - 23.Август.2008 во 20:11
Кон врв
Messenger Кликни и види ги опциите
Администратор
Администратор

Vo ovoj svet, no ne od ovoj svet

Регистриран: 21.Април.2006
Поени: 18208
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Messenger Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 23.Август.2008 во 21:02
Ne znam dali navistina go gledate naslovot na temava... taa aludira deka religijata/filozofijata na zhiveenje narechena "Univerzalen zhivot" e identichna so prahristijanstvoto. Pretpostavuvam deka postavuvachot na temata pod terminot "prahristijanstvo" gi podrazbira religijata i filozofijata na zhiveenjeto na lugjeto za vreme na Isusoviot zhivot, kako i barem 300 godini po negovoto raspetie.

Ne sum siguren dali toj navistina znae sto se sluchuvalo vo toj period, dali gi prochital i razbral site dostapni apokrifni dela, dali ja znae istorijata na Konstantinoviot zhivot i negovata motivacija za ozakonuvanje na Hristinstvoto kako religija, turbulenciite vo togashnite hristijanski crkvi vo prvite 300 godini od nivnoto postoenje, kako i biografijata na glavnite usmeruvachi na hristijanstvoto vo toj period ?

Bez poznavanje i razbiranje na site navedeni raboti, sekoe diskutiranje e neinformirano, nekompletno i vo sushtina pretstavuva podrzhuvanje ili negiranje na nekoja dogma ili stavovi, bez vistinski istorijski argumenti.
Truth needs no laws to support it. Throughout history only lies and liars have resorted to the courts to enforce adherence to dogma.
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Majkl Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 23.Август.2008 во 21:09
Originally posted by Messenger Messenger напиша:

Ne znam dali navistina go gledate naslovot na temava... taa aludira deka religijata/filozofijata na zhiveenje narechena "Univerzalen zhivot" e i identichna so prahristijanstoto. Pretpostavuvam deka postavuvachot na temata pod terminot "prahristijanstvo" gi podrazbira reliogijata i filozofijata na zhiveenjeto na lugjeto za vreme na Isusoviot zhivot, kako i barem 300 godini po negovoto raspetie.

Ne sum siguren dali toj navisina znae sto se sluchuvalo vo toj period, dali gi prochital site dostapni apokrifni dela, dali ja znae istorijata na Konstantinovoit zhivot i negovata motivacija za ozakonuvanje na Hristinstvoto kako religija, turbulenciite vo togashnite hristijanski crkv vo prvite 300 godini od nivnoto postoenje, kako i biografijata na glavnite usmeruvachi na hristijanstvoto vo toj period ?

Bez poznavanje i razbiranje na site navedeni raboti, sekoe diskutiranje e neinformirani, nekompletno i vo sushtina pretstavuva podrzhuvanje ili negiranje na nekoja dogma ili stav, bez vistinski istorijski argumenti.

Не си разбрал добро messanger,разгледај малце низ темата особено последните неколку страни. Се работи за верската заедница која себе си се нарекува со следното име: „Прахристијанска заедница - Универзален живот„ на англески „Primordial Christian comunity in Universal Life - The Inner religion„(во САД постои црква Universal Life но таа нема врска со спомнатата), на германски Urchristliche gemeinde Universelles Leben e.V. и тн.

Nikki сакаше да дознае повеќе за учењето и ставовите кои јас ги имам(како следбеник на оваа духовна заедница), а јас колку што умеев одговорив.

Секако терминот прахристијани има повеќе значења. Терминот го употребувал и Кочо Рацин за да ги означи богомилите, а постојат и други верски заедници кои го користат називот прахристијани(на пр. некои братства во Германија слични на амишите, се нарекуваат прахристијански - но со нив нема никаква врска ПЗ Универзален Живот).

Изменето од Majkl - 23.Август.2008 во 21:19
Кон врв
Администратор
Администратор

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Messenger Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 23.Август.2008 во 21:31
OK, sega razbiram deka terminot "prahristijanski" e zemen samo figurativno i ne pretendira na originalnoto prahristijanstvo.

No sepak, vo toj sluchaj toa e krivonasochno bidejki implicira oti toa e onoa vistinskoto religiozno dvizhenje koe postoelo za Isusovoto vreme, kako i vednash posle nego.

Koj saka da se zapoznae so vistinskata hristijanska religija vo spomenatiot isorijski period treba barem da gi prochita i prouchi Noviot Zavet i site prezhiveani apokrifni pisanija.

Изменето од Messenger - 23.Август.2008 во 21:34
Truth needs no laws to support it. Throughout history only lies and liars have resorted to the courts to enforce adherence to dogma.
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Majkl Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 23.Август.2008 во 21:47

OK, sega razbiram deka terminot "prahristijanski" e zemen samo figurativno i ne pretendira na originalnoto prahristijanstvo.

No sepak, vo toj sluchaj toa e krivonasochno bidejki implicira oti toa e onoa vistinskoto religiozno dvizhenje koe postoelo za Isusovoto vreme, kako i vednash posle nego.

Koj saka da se zapoznae so vistinskata hristijanska religija vo spomenatiot isorijski period treba barem da gi prochita i prouchi Noviot Zavet i site prezhiveani apokrifni pisanija.

Не е фигуративно земен.

Прахристијанската заедница Универзален Живот го зема терминот прахристијани затоа што е со убедување дека го следи изворното христијанство кое го негувале апостолите под Исус Христовото водство - прахристијанството, а не подоцнежното рано-христијанство и потоа. Прахристијаните веруваат дека во нивната средина Бог повторно се објавува низ пророк, исто како во прахристијанството кое го негувало пророчкиот дар.

Секако, ти можеш да сметаш дека не е така, тоа е твое право, но темава е за запознавање со учењето на прахристијанската заедница Универзален Живот која официјално е така регистрирана.
Кон врв
Администратор
Администратор

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Messenger Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 23.Август.2008 во 22:45
Majkl, neznam dali ti seriozno go prifakjash toa tvrdenje ili ne, dali si zainteresiran za nivnoto propovedanje ili ne, no ako si iskreno zainteresiran za originalnoto prahristijansko veruvanje i zhiveenje jas bi ti preporachal da se napiesh od originalniot izvor, vmesto da se poish so nechii interpretacii. Obidi se da gi najdesh site apokrifni dela ili barem serioznite akademski trudovi koi gi obrabotuvaat istite i taka zapoznaj se so onoa sto navistina znachelo hristijanstvo pred negovoto institualiziranje vo pochetokot na chetvrtiot vek.

P.S. Potenciram, ne ja negiram, nitu ja podrzhuvam takanarechenata filozofija na Univerzalen Zhivot, tuku kako na star dobar chlen od ovoj forum ti davam ideja kako da se zapoznaesh so onoa za koe chitash od vtora raka.
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Majkl Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 23.Август.2008 во 23:05

Majkl, neznam dali ti seriozno go prifakjash toa tvrdenje ili ne, dali si zainteresiran za nivnoto propovedanje ili ne, no ako si iskreno zainteresiran za originalnoto prahristijansko veruvanje i zhiveenje jas bi ti preporachal da se napiesh od originalniot izvor, vmesto da se poish so nechii interpretacii. Obidi se da gi najdesh site apokrifni dela ili barem serioznite akademski trudovi koi gi obrabotuvaat istite i taka zapoznaj se so onoa sto navistina znachelo hristijanstvo pred negovoto institualiziranje vo pochetokot na chetvrtiot vek.

P.S. Potenciram, ne ja negiram, nitu ja podrzhuvam takanarechenata filozofija na Univerzalen Zhivot, tuku kako na star dobar chlen od ovoj forum ti davam ideja kako da se zapoznaesh so onoa za koe chitash od vtora raka.

Во ред, тоа е твое толкување на работите. Благодарам на советот. Јас сосема поинаку размислувам и сериозно ги прифаќам ставовите објавени од Христос во откровенијата добиени низ пророкот за денешно време, Габриеле од Вирцбург, во духовната заедница Универзален живот. За мене е токму тоа информирање од прва рака.

Доколку некој има натамошни прашања од информативен карактер(како што Никки тоа го стори), ако можам радо ќе ги одговорам.

Изменето од Majkl - 23.Август.2008 во 23:11
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Majkl Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 24.Август.2008 во 10:48
Следните две книги(првата составена од прахристијаните, втората објавена од Христос Божји преку пророкот за денешно време) што ќе ги претставам се камен темелник на учењето на Прахристијанската заедница Универзален живот.

Десетте Божји Заповеди - животот на прахристијаните (околу 80стр.)

Оваа книга ги опфаќа ширината и длабочината на Десетте Заповеди. Истовремено се покажува како прахристијаните во Универзален живот, Христовите пријатели, се повеќе се обидуваат конкретно да ги остварат Десетте Заповеди во секојдневните ситуации. Десетте Заповеди ни помагаат да изградиме еден позитивен животен програм со тоа што ни нуди конкретни животни упатства.

Секоја заповед од 1-та до 10-та е објаснета како ја сфаќаат и настојуваат во пракса да ја остварат прахристијаните во Универзален живот.

Книгата е достапна и на македонски јазик,како и на албански а на интернет може да се симне бесплатно во пдф формат на англиски јазик под The 10 Commandments of God - Desette Bozji Zapovedi (angliski)

Беседа на Гората: Живот според законот Божји - кон тоа се стремат прахристијаните во Универзален живот(околу 100стр.)

Ако сакаме да ја најдеме суштината на Исусовите поуки, тогаш би требало да посегнеме кон „Беседата на Гората". Во оваа книшка, која е само извадок од целокупното издание „Ова е Мојата Реч.Алфа и Омега. Евангелие Исусово. Христова објава којашто ја познаваат вистинските христијани" ги добиваме толкувањата и објаснувањата кои ни овозможуваат примена на „Беседата на Гората" во нашиот секојдневен живот. После секој стих од Исусовата Беседа на Гората (содржана и во Библијата во Евангелието според Матеј) Христос преку пророчката Реч го објаснува и продлабочува кажаното.
Од содржината: Блаженства - Вие сте светлоста на Светот - Следете Ме - Живеј спрема своето спознание - Прости и моли за прошка - Научи исправно да молиш - Остварувај ги своите молитви - Во негативното најди го позитивното - Врати се во својата внатрешност - Дај го прво самиот тоа што го очекуваш од ближниот - Не тагувајте по своите мртви - и т.н.

Подарок од Духот Божји за секој кој сака да ја сфати длабоката содржина на Беседата на Гората, а исто така, и да ја живее. Христос објаснува: „Беседа на Гората е Внатрешниот пат кон срцето Божјо, кој води до совршенство" .

Книгата е достапна и на македонски јазик, како и на албански јазик а на интернет може на англиски бесплатно да се симне под: The Sermon on the Mount - Beseda na Gorata (angliski)

Изменето од Majkl - 27.Август.2008 во 16:35
Кон врв
melhisedek Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 12.Август.2008
Поени: 225
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај melhisedek Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 24.Август.2008 во 21:01
majkl dali mislis deka ona sto go govori gabriele e prehristijanski zivot?????????
ili univerzalen zivot???????
majkl jas sakam hristijanski zivot i toa onakov kakov sto ziveele prvite hristijani koji poveruvale vo otecot sinot i svetiot duh a toa kaj gabriele ne go gledam!!no ubavo e da se procita nesto drugo kako vo slucajov za univerzalniot zivot sto ne e isto i so zivotot koj go ziveele prvite hristijani.
majkl eden sovet__________
povejke citaja biblijata otkolku taa gabriele te molam ne se luti na sovetot

Изменето од melhisedek - 24.Август.2008 во 21:04
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Majkl Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 25.Август.2008 во 00:43
Originally posted by melhisedek melhisedek напиша:

majkl dali mislis deka ona sto go govori gabriele e prehristijanski zivot?????????
ili univerzalen zivot???????
majkl jas sakam hristijanski zivot i toa onakov kakov sto ziveele prvite hristijani koji poveruvale vo otecot sinot i svetiot duh a toa kaj gabriele ne go gledam!!no ubavo e da se procita nesto drugo kako vo slucajov za univerzalniot zivot sto ne e isto i so zivotot koj go ziveele prvite hristijani.
majkl eden sovet__________
povejke citaja biblijata otkolku taa gabriele te molam ne se luti na sovetot

Мелхиседек, нема лутење , сум ја читал и Библијата и друга литература пред Универзален живот. Имав јас мнооогу свои сомнежи како тоа некоја си таму од Германија се „дрзнала„ да тврди дека прима откровенија од Исус Христос.

Што се однесува до тоа дали е оваа духовна заедница прахристијанска(значи не: предхристијанска)т.е. изворно христијанска заедница или не, веќе објаснив: ако смета некој поинаку, тоа е негово право. Идејата на темата(тоа и Nikki го објасни, она ја отвори - мене не ми текна, човек учи дур е жив!) е запознавање со учењето и ставовите на духовната заедница која себе си се нарекува(и така е официјално регистрирана ширум светот) Прахристијанска Заедница -Универзален Живот

Изменето од Majkl - 25.Август.2008 во 00:52
Кон врв
 Внеси реплика Внеси реплика страница  <1 56789 26>
  Сподели тема   

Скок до Овластувања Кликни и види ги опциите

Forum Software by Web Wiz Forums® version 10.03
Copyright ©2001-2011 Web Wiz Ltd.

Страницата е генерирана за 0,172 секунди.