|
Месото е убиство !!! |
Внеси реплика | страница <1 56789 14> |
Автор | ||
Анастеа
Администратор ПИПИ долгиот чорап Регистриран: 07.Април.2008 Статус: Офлајн Поени: 35441 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Da, za vkusovite ne raspravame, ama i taa bila ZIVA neli?..
|
||
doriangray
Профил од член
Испрати лична порака
Најди пораки од член
Посети го сајтот на членот
Додај во листа на пријатели
Сениор Опсесивен компулсивец Регистриран: 03.Јануари.2008 Локација: Macedonia Статус: Офлајн Поени: 1460 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Забележав дека темава се движи во сосема погрешна насока, од докажување на тоа дали е здраво или не консумирањето на месо, преку тоа кој какво месо јадел, до моронизам (и ренесанса).
Значи, јаmes dean ни даде друга насока. Е сега сакав да реплицирам на нешто:
За илјадниците гладни души кои што умираат не сме криви ни јас ни ти, ни никој друг директно. А ако сакаме да им помогнеме,наместо да седиме пред мониториве и млатиме празна слама (условно кажано) можеме да се зачлениме во Црвен крст и да заминеме како волонтери во Африка и да им помагнеме на гладните души. А ќе можеме да им помогнеме и тогаш?
Дискутабилно е... А лажното морализирање мислам барем дека на овој форум не е присутно .
Изменето од doriangray - 29.Април.2008 во 21:57 |
||
Don't tell me what to do 'cause I'll never be uptight like you.
Don't look at me that way 'cause I ain't never gonna change. And if you're talking about my life you're only wasting your own time! |
||
maria_magdalena
Сениор trouble seeker Регистриран: 25.Октомври.2007 Статус: Офлајн Поени: 8706 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Се согласувам.
Ние сме дел од синџирот на исхрана, по природа сепак сме месојадни, допаѓало тоа или не, некој сака повеќе, некој помалку, некој се решава да не јаде месо, најважно е што сепак секој има избор. |
||
МИСЛИТЕ СЕ ОСЛОБОДЕНИ ОД ДАНОК.
|
||
Monuska
Сениор Регистриран: 27.Ноември.2007 Статус: Офлајн Поени: 2128 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
И јас нешто така си планирам, моја куќа - мои правила, но сега за сега - не. Инаку ако јадеш риба а не јадеш месо што си? |
||
Сите го сакаме она што не можеме да го имаме. Вистинските луѓе знаат да се помират со тоа...
|
||
becenevem
Сениор Регистриран: 27.Септември.2007 Статус: Офлајн Поени: 2108 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
GOLEM POZDRAV DO SITE TIE STO SE VEGETARIJANCI, I DO SITE TIE STO SE STREMAT TOA DA STANAT.
jAS MESO NE JADAM VOOPSTO A EDNATA OD MNOGUTE PRICINI E DEKA SO MESOTO SE VNESUVA INFORMACIJATA NA SMRT. |
||
maria_magdalena
Сениор trouble seeker Регистриран: 25.Октомври.2007 Статус: Офлајн Поени: 8706 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Becenevam пред се драго ми е што пак си тука
Интересен пост, можеш ли да ни го објасниш тоа DEKA SO MESOTO SE VNESUVA INFORMACIJATA NA SMRT? Поздрав |
||
МИСЛИТЕ СЕ ОСЛОБОДЕНИ ОД ДАНОК.
|
||
vilazora
Нов член Регистриран: 19.Март.2008 Статус: Офлајн Поени: 8 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Znachi, da se pojasnam, ne gi smetam mesojadchite za moroni gledano zrno po zrno... tuku na pojavnosta chovekot kakov shto e denes (ne)svesno da bira da ja uskratuva evolucijata na drug vid poradi sopstvena ishrana za koja se poveke se dokazuva deka vo prirodata postoi soodvetna zamena bez ich malku negativni posledici vrz nashata DNK (opstanok)!
Koj go sfati moeto izlaganje kako lichna navreda neka me sfati prvo shto mi e poentata na kazanoto; i vtoro SE IZVINUVAM za nesakano nanesenite povredi! Pozdrav! PS. a ako temava beshe polemiziranje okolu izborot (koj shto saka neka si jade) toa mi izgleda raspravanje okolu ednostano prashanje! No seedno... |
||
ekszi88
Сениор In Love Регистриран: 10.Јануари.2008 Статус: Офлајн Поени: 7008 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
А тоа што се јаде растителна храна? Нели и таа расте, се храни и еден ден умира? Па зашто ја јадете неа? Дека не и го слушаме крикот и помалку тажно и болно изгледа сето тоа? Гревота за животните, но се е тоа синџир на исхрана, за опстанок...
Изменето од ekszi88 - 29.Април.2008 во 23:36 |
||
Never apologize for being sensitive or emotional. Let this be a sign that you've got a big heart aren't afraid to let others see it. Showing your emotions is a sign of strength!!
|
||
bond....james b
Сениор Регистриран: 10.Ноември.2006 Статус: Офлајн Поени: 850 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
aj da gi ostavime bilkite na strana!
ama, ribite?! zarem tie im se pomalku zivi?! pravo da vi kazam, mi se smacilo vekje od licemeri, od bilo koj kov! |
||
You live only ONCE!
|
||
barmomk1
Нов член Регистриран: 25.Јануари.2008 Локација: Macedonia Статус: Офлајн Поени: 23 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Interesna tema.. MNogu diskutabilna... Jas jadam mnogu meso... po nekogas ne sakam, no sto da pravam organizmot bara greota sum..:)
Ne sala na strana..... Dokolku mislite deka mesoto e kancerogeno i deka ako ne jadete nema da zabolete toa nema nikakva vrska.. se individualno.. vo zavisnost od sklonosta na organizmot... ako e taka togas sto da kazat lugevo sto ziveat po selava( prasajte babi dedovci) vo mladost jadele sekojdnevno vo ogromni kolicini meso.... No tuka ima i uste nesto interesno... togas sepak na poinakov nacin gi hranele zivotnite, ne kako deneska... gledav edna emisija...Uspevaat od malo pilence za ne znam kolku ali mn kratko vreme im davaat ne znam sto i rastat nenormalno brzo....:) cuda na 21 vek A inaku sepak smetam deka vo mali kolicini e dovolno da se konzumira poradi pozitivnite raboti sto gi dava.. Deka greota e toa sto go pravime svesno ubivanjeto na zivotni... Greota e... No covek kako covek pravi mn polosi raboti a nepa li ova... Sum cital deka i pri smrta pri kolenjeto ili slicno ispustaat nesto vo krvta koja potota loso vlijae na lugeto no i toa do kraj ne ispitano... suma sumaro... sekoj si ima izbor??? Koj saka neka jade koj ne.... Изменето од barmomk1 - 29.Април.2008 во 23:42 |
||
Santijago
Сениор PubLiCenEmY LatInoLoVerBoY YNWA-LF Регистриран: 17.Јануари.2008 Локација: Tuka be ... Статус: Офлајн Поени: 21002 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
риби не јадам........
јагнешко не јадам...... телешко многу ретко..... пилешко.....и така и така..... прасечко..... е тоа е........ но како што и Џејмс појасна на почеток прашањето го поставува од филозофски аспект ќе поставам прашање......зарем ние сме виновни на крај што јадеме месо???? луѓето......не знам кој спомна синџир на исхрана......не мора да значи.....секој има своја определба.........и никој не е виновен за тоа.....што јаде месо.......а зошто некои отвориле фарма и одгледуваат разни видови животни???? од што му се мили него , што му се домашни љубимци???? тие од тоа живеат....што значи тука има пропорционалност.......а ако е тоа синџир на исхрана.....како што човекот го јаде месото од домашните животни(во најголем процент) а некои гледам и се загрижени за тоа.......тогаш како го оправдувате онај синџир на исхрана лав,гепард,тигар,хиена што се храни со антилопи,зебри и не знам што ти не.....волкот со овците и јагнината.......и многу други примери што со нив.....кој ќе им суди нив???? кога веќе ако е во крајност тоа дојдено на човекот-човекот........и на нив ли??? хм не гледам некоја поврзаност или логика во сето ова........освен едно кратко објаснување од моја страна.....човекот уште во неговата еволуција се хранел со месо......тоа останало и ќе остане.....а не верувам дека некој може да го смени.....да би било нешто ново....ок би имало некое оправдување.....но вака....се се сведува на да речам празни муабети и спротиставувања меѓу членовите..... |
||
I'm out bcz of pathetic around here
|
||
Анастеа
Администратор ПИПИ долгиот чорап Регистриран: 07.Април.2008 Статус: Офлајн Поени: 35441 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Nekoj spomna deka sme bile potcineti na nasiot nagon za prehrana??.. Pa sto treba da mu se sprotivstavime na osnovniot nas nagon ili da odime protiv nego?.. I kako toa sto ni se najde na patot se jademe (kucinja..?), koj toa jade kucinja?.. Koga sme okolu toa, eve vo zapadnite zemji edno od najskapite i najzdravi vidovi meso e konjskoto meso, koe iako e edno od najcrvenite mesa (no ne i naj-kancerogeno) i lekarite go jadat i go preporacuvaat da se jade (i toa najdobro bilo za decata!). Lugeto jadat konji, ej, i divi magarinja, pa dali toa znaci deka smeeme da kazeme deka se moroni, nastrani,.. i uste sto li ne bese kazano?... A ako ne se moroni zrno-po-zrno znaci deka se moroni vo generala?!.. Ovde ne stanuva zbor za licni navredi i povredi, tuku za navreda na pogolemiot del od coveckiot rod?!...Sekoja cest!..
Sto se odnesuva do lazniot moral, mislam deka sekade go ima pa i ovde, kolku i da sme zatskrieni zad nickovite i avatarite, toa se cita megju redovi!..
A inaku gladnite dusi ne se samo vo Afrika, tie se i okolu nas, samo nekoj moze nesaka da gi vidi od premnogu griza za zivotnite.. Nekoj mozebi se grizi i za niv, a sepak jade i meso i ne e moron..
Sekoj so svojot izbor i so svoite svakanja za moralot...
|
||
anakin
Сениор Unidentified Flying Object Регистриран: 08.Август.2005 Локација: Machku Pichku Статус: Офлајн Поени: 18535 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
koj spomne ili povrze jadenje na meso so moral
koj e totalno nerealen i idealizira so lazni moralisticki trakatashki abe , vie diskutirate za fakt deka godisno se kolat 200 milijardi zivotni abe moralizirate za 200 milijardiiiiiiii ribi, goveda ovci svini skolki rakovi kokoski fazani za dvestotini milijardi vo svetot - a otvarate tema za moralot ako nejademe meso so kje prajme so 200 milijardi zivotni Изменето од anakin - 30.Април.2008 во 01:29 |
||
SILATA NEKA E SO VAS a ako ne vi treba, neka, i taka ne e nekoj trosok, ja ima nasekade okolu nas.
|
||
Santijago
Сениор PubLiCenEmY LatInoLoVerBoY YNWA-LF Регистриран: 17.Јануари.2008 Локација: Tuka be ... Статус: Офлајн Поени: 21002 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
кинезите јадат кучиња |
||
I'm out bcz of pathetic around here
|
||
Внеси реплика | страница <1 56789 14> |
Tweet
|
Скок до | Овластувања Вие не може да внесувате нови теми на форумот Вие не може да одговарате на теми на форумот Вие не може да ги бришете вашите пораки од форумот Вие не може да ги менувате вашите пораки од форумот Вие не може да креирате анкета на форумот Вие не може да гласате на форумот |