Месото е убиство !!!
Испечатено од: IDIVIDI forum
Категорија: Стил на живот
Име на форумот: Филозофија и психологиjа
Опис на форумот: „Разно“ ама на повисоко ниво
URL: http://forum.idividi.com.mk/forum_posts.asp?TID=13455
Датум на принтање: 30.Јануари.2025 во 23:28 Верзија на софтверот: Web Wiz Forums 10.03 - http://www.webwizforums.com
Тема: Месото е убиство !!!
Постирано од: james dean
Наслов: Месото е убиство !!!
Датум на внесување: 27.Април.2008 во 15:56
Ја отварам оваа тема во Филозофија и Психологиjа, а не во исхрана, бидејќи го поставувам ова прашање од филозофски и морален аспект, а инспириран од она што следи по Велигденкиот пост!
Па вака, сите ние кога ќе седнеме дома за ручек или во некоја кафана и кога ќе си нарачаме плескавици, кобасици, ражничи, вешалици и сл., можеби и не сме баш толку свесни што во тој момент всушност јадеме.
Ако за момент, кога го ставаме слаткиот залак во уста, се замислиме и сватиме дека она што го јадеме е всушност некое животинче (суштество, како и нас самите), кое можеби до неодамна трчало безгрижно на некоја ливада или можеби уште полошо - седело во наше заробеништво, за ние специјално да го одгледаме и да го спремиме за после да му го кркнеме ножот под грло, не знам дали би ни било баш се едно!
Значи, нашата месна исхрана е еден вид убиство - за кое ние, ако биде убиен човек, на пример, осудуваме (и тоа многу строго).
Знам дека многу луѓе можат да кажат дека не може да се споредуваат човечкиот живот и животот на некое животно, но сепак тоа е убиство на живо суштество, кое може да биде свиња, но и крава, јагне, срна, зајак, птица,.....
Некој ќе каже дека тоа е закон на природата, но ние сме свесни суштесва и имаме избор!!! Никој вегетаријанец не умрел до сега! Баш напротив. Живеел многу поздраво. Месото не само што е убиство, туку тоа е и убиец!!!
Па, аny opinion ???
|
Коментари:
Постирано од: La Ninja
Датум на внесување: 27.Април.2008 во 16:01
Е другар да си ми жив и здрав! Јас сум Веган и ете ме жива и здрава сум. Баш разгледував снимки од организам на човек кој јаде месо и од веган и тоа веке сто пати е докажано дека веганот има поздрав организам. Месото предизвикува многу бактерии иако човекот не верува во тоа. За тоа можам со денови да ти пишувам...ама џабе е . За жал ланецот на исхрана така им „наредува„ на лугето.....Ама јас не верувам во тоа. налет и месо и се...па оставете ги животните на раат да си живеат! Што ако не носите крзно голи ке останете? Ако не јадете месо ќе умрете? Без кожни чевли боси сте??? Премногу револтирана сум за ова...подобро да прекинам. Ке додадам само уште едно-порано препракав некој ептен иритирачки слики на месојадциве ама ни тоа не им сметаше...
П.С. Се надевам дека некогаш ке имат совест и кога ке јадат месо ке се замислат во тањир и самите тие.
------------- Ne sum pijan, samo lezam na zemja i se raduvam....
|
Датум на внесување: 27.Април.2008 во 16:07
Знаеш што Блу.... јас всушност не сум вегетријанец, меѓутоа се трудам да јадам колку што е можно помалку месо, а и сериозно размислувам целосно да се откажам од тоа. Дека месото е штетно, тоа е факт! Особено она црвеното, кое велат дека е многу канцерогено. Истовремено знам дека месото исто така содржи некои протеини кои му се потрбни на човекот, меѓутоа сигурно постои и некој друг прехрамбен производ што може да биде замена за тоа.
Но јас тука би сакал повеќе за нашиот морален однос кон животните. Ние сме "Матрикс" во "матриксот", ти текнува !!!
-------------
|
Датум на внесување: 27.Април.2008 во 16:12
Ми текнува. Мојот доктор редовно ми вели ....не му ја мисли што ти зборат....ти сепак внесуваш нешто од животинско потекло (млеко јогурт сирење кашкавал)..значи разликата е вкусот...а се друго е исто.
|
Датум на внесување: 27.Април.2008 во 16:17
Е добро сега, млекото е нешто друго. А тоа не е ни убиство. Па сите ние сме цицале од нашите мајки како мали!
-------------
|
Датум на внесување: 27.Април.2008 во 16:20
јасно. ете јас конзумирам тоа...ама тоа не штети на нив а ни на нас...ако добро ја одбереме фирмата.
|
Постирано од: maria_magdalena
Датум на внесување: 27.Април.2008 во 17:23
james dean напиша:
Ја отварам оваа тема во Филозофија и Психологиjа, а не во исхрана, бидејќи го поставувам ова прашање од филозофски и морален аспект, а инспириран од она што следи по Велигденкиот пост!
Па вака, сите ние кога ќе седнеме дома за ручек или во некоја кафана и кога ќе си нарачаме плескавици, кобасици, ражничи, вешалици и сл., можеби и не сме баш толку свесни што во тој момент всушност јадеме.
Ако за момент, кога го ставаме слаткиот залак во уста, се замислиме и сватиме дека она што го јадеме е всушност некое животинче (суштество, како и нас самите), кое можеби до неодамна трчало безгрижно на некоја ливада или можеби уште полошо - седело во наше заробеништво, за ние специјално да го одгледаме и да го спремиме за после да му го кркнеме ножот под грло, не знам дали би ни било баш се едно!
Значи, нашата месна исхрана е еден вид убиство - за кое ние, ако биде убиен човек, на пример, осудуваме (и тоа многу строго).
Знам дека многу луѓе можат да кажат дека не може да се споредуваат човечкиот живот и животот на некое животно, но сепак тоа е убиство на живо суштество, кое може да биде свиња, но и крава, јагне, срна, зајак, птица,.....
Некој ќе каже дека тоа е закон на природата, но ние сме свесни суштесва и имаме избор!!! Никој вегетаријанец не умрел до сега! Баш напротив. Живеел многу поздраво. Месото не само што е убиство, туку тоа е и убиец!!!
Па, аny opinion ??? |
Интересна тема... Не сум вегетаријанец, ама многу малку јадам месо. Всушност, кога морам. Нели, сепак сум мајка, готвам, па неможам баш да ги лишам и останатите од месо на трпезата, а за себе да правам посебно. Но, да речам, за мене ќе си црпнам од се друго, но тоа не е вегетаријанство, бидејќи е зготвено со месо, месото е сепак тука, дава вкус...
Кога се коле животинчето, што мислите, нели е тоа исплашено? Знам дека звучи сурово...ама така е. При стравот се лачи адреналин, па всушност ние го козумираме и адреналинот на животиончето, т.е. неговиот стрес. Погледнета ја срната што пасе....а погледнете го крволочниот ѕвер-месождер. А?
Мојот сопруг како мал присуствувал на стравична за него глетка. Имено, за некој празник, неговите купиле живо јагненце и го чувале неколку дена. Маж ми се разбира, како дете, му се радувал и го хранел. А потоа дошол и тој ден, кога за жал, јагнето било заклано, ама уште пожално-тој го видел тоа. До денес неможе да вкуси јагнешко месо, колку и да е вкусно приготвено. А што е со телињата во кланица? Сакате уште? Е сега, научниците велат демек месото имало аминокиселини неопходни за организмот. Не е точно, многу намирници од растително потекло ги содржат истите аминокиселини, како печурките на пример....
Ете пријателе, од постов можеш да го увидиш мојот став по однос на темава.
------------- МИСЛИТЕ СЕ ОСЛОБОДЕНИ ОД ДАНОК.
|
Датум на внесување: 27.Април.2008 во 17:40
Многу убав пример даде Марија!
Јас велам, не мора да присуствуваме на чинот на убиство на некое животно кое го јадеме за да сватиме што јадеме и што всушност сме направиле. Доволно сме умни за да го сватиме тоа и без очигледен пример!
Замислете си ги само "џелатите" кои им пресудуваат на кутрите животни! Какви срца ли имаат тие??? Или замислете си ги ловџиите!!! Убиваат од задоволство и рекреација, а после се знае - "Ручали смо месо и глодали смо кости добрих животиња" - Милан Младеновиќ (Ми мењамо дан за ноч).
-------------
|
Датум на внесување: 27.Април.2008 во 17:49
Да, затоа и го дадов примерот за сопругот, кој до
денес е “трауматизиран“ бидејќи видел, и затоа реков да ги замислиме
животните во кланица....
По однос на тоа прашање ми се допаѓа ставот на оние источнички религии
кои не јадат месо, незнам точно кои се, хинду? Или повеќе се можеби? Тоа ми се допаѓа кај нив многу...
|
Постирано од: mamamd
Датум на внесување: 27.Април.2008 во 22:39
...realno nie sme na sredinata... pred nas se kanibalite koi pecat i jadat luge... nie gi peceme i jademe zivotnite...a i zivotnite (barem nekoi) ne bi ni prostile ako ne nacekaat... verojatno toa e sindzirot na ishranata....
|
Постирано од: invader
Датум на внесување: 28.Април.2008 во 00:12
a be ajde
po selava sekojdnevno ki koljat ,svinji kokoski,telinja ,goveda!pa si gi krkaat odma posle.
|
Датум на внесување: 28.Април.2008 во 00:19
тоа треба да се спречи!
|
Датум на внесување: 28.Април.2008 во 00:38
covekot po priroda e poveke mesozder odkolku"trevopasen"
edina razlika megu nego i zverovite e sto toj go prigotvuva mesoto
ne go jade zivo!
|
Датум на внесување: 28.Април.2008 во 00:39
ма немооој збориш ко да мора да се јаде месо
|
Датум на внесување: 28.Април.2008 во 00:51
ne znam dali ima nekoj sto uste od kako mu izlegle prvite zabi ne jadel meso vo bilo kakva forma!
i kako ponataka se raxzvival do
i posle pubertetot! tesko!
|
Датум на внесување: 28.Април.2008 во 00:55
епа јас лично знам девојка која е растена мегу родители-вегани и од дете не јаде месо..нема смисла да ставам нејзина слика ама оди со наша позната личност..па сега ти види дали таа е убава или не!
|
Датум на внесување: 28.Април.2008 во 01:00
toa se isklucoci
ama koga bi bilo pravilo
sigurno,bi se pokazale nekoi znaci na apstinencijata od jadenje meso.
nisto ne moze da gi zameni(100 %) zivotinskite proteini.
|
Датум на внесување: 28.Април.2008 во 01:02
знаеш што??? ај направи статистика ти колку доктори ке ти го речат тоа ти што го велиш и колку доктори ке речат дека месото може да се замени со било што друго од животинско потекло па дојди речи. до тогаш не ти реплицирам веке...а тоа за исклучоци слободно бладај. ај да одме на лекар да видиме кој е поздрав од нас двајца. Пријатно!
|
Датум на внесување: 28.Април.2008 во 01:05
adios!
|
Постирано од: anakin
Датум на внесување: 28.Април.2008 во 01:05
SAKAM DA VI PISAM
SUM SE SRETNAL SO NUTRIOCIONISTOT MITIC TOJ KAZAL- KOLKU SO E STRUCEN
VIKA SITE VEGETARIJANCI- PRAVAT GRESKA NEPRIMAT ENZIMI OD MESO A NA 50 GODINI KJE IM VISI MUSKULITE NA RACETE I LICETO
PA DA VI PRENESAM
AKO ME LAZEL JAS VE LAZAM VAS
------------- SILATA NEKA E SO VAS a ako ne vi treba, neka, i taka ne e nekoj trosok, ja ima nasekade okolu nas.
|
Датум на внесување: 28.Април.2008 во 01:21
nikoj ne bil apsoluten vegetarijanec od da receme edna godina ,pa nataka
site sto sega se toa
i te kako bile mesozderi !
a,nekoi stvarno i ne treba meso da jadat
od zdravstveni poricini.
|
Постирано од: IQ
Датум на внесување: 28.Април.2008 во 03:13
invader напиша:
|
ova voopshto ne e tochno, ako sme nie mesozderi zabite ke ni imaa poinakov oblik.nash*te zabi se povekje ramni i tapi a ne shilesti i ostri kako kaj zivotnite koi se hranat so meso. isto taka digestivniot sistem ni e poslichen so zivotnite koi ne se hranat so meso!
lugjeto koi pochesto jadat meso se poagresivni od drugite koi poretko go konsumiraat.
jas ne sum vegetarijanec, ama retko jadam meso,otprilika ednash vo mesecot i toa vo mali kolichini.jadam iskluchivo meleno bidejki samo togash mi izgleda deka jadam neshto drugo a ne del od neshto koa pred nekoe vreme bilo zivo!
mnogu mi e zal za zivotnite. ne mora neshto da bide ubieno za jas da se nahranam. imam videno kako se kolat zivotni voopshto ne e prijatno za gledanje a ushte pomalku za SLUSHANJE...
za nosenje krzno ich ne pravam muabet, ne doagja vo predvid!
deneshnive zivotni gi klukaat so hormoni za pobrzo da porasnat i da dobijat na kilaza. decava koi jadat meso chesto rastat prebrgu, a imashe vest i vo vesnik deka od chesto konzumiranje na kopani na 4 godishni devojchinja im rastele gradi!
vo zivot ne sum zgotvila meso, nemam hrabrost za zgotvam,nitu pak sakam...mislam deka ke se chuvstvuvam kako ubiec
milo mi e shto temava ja postavi maz, bidejki mazite obichno mnogu povekje sakaat da jadat meso za razlika od zenite. milo mi e shto gledam deka postojat i mazi koi se protiv ubivanje na zivotni. pozdrav james
------------- http://imageshack.us">
[URL=http://g.imageshack.us/g.php?h=521&i=00001awbzx1.jpg][IMG]http://img521.imageshack.us/img521/
|
Датум на внесување: 28.Април.2008 во 10:38
Па, Invader, јас сум свесен дека човекот по природа е предатор. И знам што тоа значи! Дури еве ќе ви кажам и еден хипотетички пример.
Ние сме научени секогаш кога ќе ни се пријаде да си го отвориме фрижидерот и таму да си најдеме нешто за јадење и да ја задоволиме основната човекова потреба (или мотив - во психологијата). Ако ни е по некоја случајност празен фрижидерот секогаш имаме втора опција - да отидеме на пазарче, не ли???
Меѓутоа, замислете си еден ден да ја снема сета храна и навистина да нема што да се јаде! Тогаш човекот би се покажал во своето право светло. Знаете ли што во таа ситуација ќе прави човекот. Тој ќе биде покрволочен и од најголемиот ѕвер. Ниту лавови, ниту T-rex ќе му бидат рамни! Ќе се појави дури канибалство, а не нешто друго. (Сетете се на вистинската случка со преживеаните од авионската несреќа на Андите).
Меѓутоа, јас сметам дека човекот денес се наоѓа на доволно високо интелектуално ниво за да може на некој начин да "еволуира" во нешто друго, односно да промени нешто кај себе.
Дека настануваат промени во човековите потреби за месо ни кажува и еволуцијата на неговата крвна група од 0-та (која е месојадна), до AB (не сум баш сигурен сега дали е таа последна), која скоро да нема потреба од исхрана со месо!!!
-------------
|
Постирано од: RUSHKA
Датум на внесување: 28.Април.2008 во 16:04
Meso jadam retko, nekako ne mi bara dusata a mleko i mlecni proizvodi obozavam. Ima jadenja koi gi gotvam isklucivo bez meso, mi se cudat a jas niv im cudam zosto koristat meso vo jadenja koi se navistina po vkusni bez meso.Na eden prijatel mu tekna da si kupime jare , pa da go peceme na razanj i nie bidejki imame vikendica vo edno selo bevme zadolzeni da obezbedime jare.Koga dojde covekot sto cuva kozi so jarinjata i koga gi vidov kolu se ubavi i mili ne sakav da slusnam da kupime i da zakoleme jare.
------------- 4ISTA SOVEST=MIREN SON
|
Датум на внесување: 28.Април.2008 во 16:06
Ма темава глупости стана..некој ке ме убедува мене дека за 50 год. ке ми виселе мускулите...значи навистина има доктори кои ни Д од Диплома немаат.
|
Датум на внесување: 28.Април.2008 во 16:21
stalno gresat.......ednas ke kazat jadite " toa i toa " zatoa sto e dobro za "ova i ova", pa posle ke kazat ,ne, toa ne cini treba da se jade nesto sosema drugo.........kraj ne im se faka.
|
Датум на внесување: 28.Април.2008 во 16:22
да мила....ама доказите никој не може да ги демантира
|
Постирано од: Kali
Датум на внесување: 28.Април.2008 во 16:27
maria_magdalena напиша:
Кога се коле животинчето, што мислите, нели е тоа исплашено? Знам дека звучи сурово...ама така е. При стравот се лачи адреналин, па всушност ние го козумираме и адреналинот на животиончето, т.е. неговиот стрес. Погледнета ја срната што пасе....а погледнете го крволочниот ѕвер-месождер. А?
Мојот сопруг како мал присуствувал на стравична за него глетка. Имено, за некој празник, неговите купиле живо јагненце и го чувале неколку дена. Маж ми се разбира, како дете, му се радувал и го хранел. А потоа дошол и тој ден, кога за жал, јагнето било заклано, ама уште пожално-тој го видел тоа. До денес неможе да вкуси јагнешко месо, колку и да е вкусно приготвено. А што е со телињата во кланица? Сакате уште? Е сега, научниците велат демек месото имало аминокиселини неопходни за организмот. Не е точно, многу намирници од растително потекло ги содржат истите аминокиселини, како печурките на пример....
Ете пријателе, од постов можеш да го увидиш мојот став по однос на темава.
|
Ме потсети Марија на нешто, може и сум го напишала веќе.... Како помала, одев често на село кај роднини. Тие си чуваат свинчиња, телиња, кокошки, итн. Еднаш се погоди да колат теле. Нема да заборавам како плачеше телето. Не се помрдна, не испушти глас, само солзи му течеа. Таа зима ниеднаш не пробав телешко, но потоа подзаборавив. Јадам и сакам месо, не многу често, но еднаш неделно сигурно. Плус, организмот ми бара, чувствувам потреба од месо.
За убиството....не знам, но од друга страна и растенијата се жива природа, и зеленчукот и овошјето. Сето тоа е живо, расте, цвета, венее. Јас си правам муабет со цвеќињата и со дрвјата во двор, на пример
-------------
|
Датум на внесување: 28.Април.2008 во 16:29
Tocno sekoj sam cuvstvuva sto mu e ubavo i zdravo za jadenje.....a deka ke visnat muskuli posle 50 god. ako ne jademe meso malo sutra.....cista izmislica......
|
Датум на внесување: 28.Април.2008 во 16:33
точно такајас реков..нека разгледаат малце по нет тие што така велат
|
Датум на внесување: 28.Април.2008 во 17:21
blueprayer напиша:
Ма темава глупости стана..некој ке ме убедува мене дека за 50 год. ке ми виселе мускулите...значи навистина има доктори кои ни Д од Диплома немаат.
|
da se vika Mitic i go ima na Tv sekoja nedela
------------- SILATA NEKA E SO VAS a ako ne vi treba, neka, i taka ne e nekoj trosok, ja ima nasekade okolu nas.
|
Датум на внесување: 28.Април.2008 во 17:22
поим нема тој
|
Датум на внесување: 28.Април.2008 во 17:24
neznam jas rekov toj e nutricionist - i toa svetski priznat
rekov i pogore
ako me lazel mene , jas ve lazam sega vas
no - sekako mislam deka treba toa da se ispita
|
Постирано од: којсумјас
Датум на внесување: 28.Април.2008 во 17:24
Sto se tice tema,
ako mi e dozvoleno,
jas sum BI..
|
Датум на внесување: 28.Април.2008 во 17:29
те сконтав Анакин..ја коментирав за ајванот што те убедувал
|
Датум на внесување: 28.Април.2008 во 17:34
blue- navistina zborev so nego dva sati mi deluvase mnogu ubedlivo so site negovi termini i objasnuvanja
jas licno ne sum , vegetarijanec
no slusajki go- sepak mislam deka toj podatok - za oslabenosta na muskulaturata kaj vegetarijancite , treba da se ispita- radi vas 50 godini ne se mnogu covek taka da izgleda
ova go kazuvam vo najdobra namera nema potsmev ni cinizam prosto sakam vie vegetarijanci- da proverite- dali nutricionistot ( onoj star, so bela kosa 70 godisen na TV) e vo pravo ili ne
|
Датум на внесување: 28.Април.2008 во 17:37
секој производ со животинско потекло ја има истата содржина што и месото..само вкусот е разлика што се вели. видиш мојот доктор па не вика така.
|
Датум на внесување: 28.Април.2008 во 17:48
ok
kako so rekov
jas ne sum kompetenten da polemiziram za ova tema pojma nemam od nisto
|
Постирано од: Monuska
Датум на внесување: 28.Април.2008 во 20:47
james dean напиша:
Па, аny opinion ??? |
Моето семејство преживува од месната индустрија. За татко ми тоа е бизнис и ништо повеќе. И јас едно време сакав да преминам на вегетаријанство но се соочив со реалноста. Прво и основно според мојата крвна група морам да јадам месо, треба да ми биде основен продукт во исхраната. Второ научив да го прифатам ланецот на исхрана, кој не може да се игнорира и да се прекине. Оние кои не чувствуваат потреба за јадење месо, најверојатно најдобро е и да не јадат, но во никој случај не смеат да им солат памет на оние кои јадат. Тоа е индивидуален избор.
------------- Сите го сакаме она што не можеме да го имаме. Вистинските луѓе знаат да се помират со тоа...
|
Постирано од: brza
Датум на внесување: 28.Април.2008 во 23:04
IQ напиша:
invader напиша:
|
ova voopshto ne e tochno, ako sme nie mesozderi zabite ke ni imaa poinakov oblik.nash*te zabi se povekje ramni i tapi a ne shilesti i ostri kako kaj zivotnite koi se hranat so meso. isto taka digestivniot sistem ni e poslichen so zivotnite koi ne se hranat so meso!
lugjeto koi pochesto jadat meso se poagresivni od drugite koi poretko go konsumiraat.
jas ne sum vegetarijanec, ama retko jadam meso,otprilika ednash vo mesecot i toa vo mali kolichini.jadam iskluchivo meleno bidejki samo togash mi izgleda deka jadam neshto drugo a ne del od neshto koa pred nekoe vreme bilo zivo!
mnogu mi e zal za zivotnite. ne mora neshto da bide ubieno za jas da se nahranam. imam videno kako se kolat zivotni voopshto ne e prijatno za gledanje a ushte pomalku za SLUSHANJE...
deneshnive zivotni gi klukaat so hormoni za pobrzo da porasnat i da dobijat na kilaza. decava koi jadat meso chesto rastat prebrgu, a imashe vest i vo vesnik deka od chesto konzumiranje na kopani na 4 godishni devojchinja im rastele gradi!
vo zivot ne sum zgotvila meso, nemam hrabrost za zgotvam,nitu pak sakam...mislam deka ke se chuvstvuvam kako ubiec
milo mi e shto temava ja postavi maz, bidejki mazite obichno mnogu povekje sakaat da jadat meso za razlika od zenite. milo mi e shto gledam deka postojat i mazi koi se protiv ubivanje na zivotni. pozdrav james | se nadevam deka ova nekade si go prochitala( ama ,teshko da e taka !),...zatoa shto prednite zabi na chovekot se ostri i bash sluzat za kinenje na mesoto,...a,zadnite se tapi i sluzat za zvakanje samo ( kako i kaj site zverovi),...zatoa i se vikaat sekachi,...a,isto i digestivniot trakt,...toj ne e bash kako kaj trevopasnite,...povekje e kako kaj mesojadnite,...
------------- Patriotizmot e poslednoto skrivalishte na kriminalcite.-Albert Einstein Mokjta od sekogash privlekuvala lugje so nizok moral.-Albert Einstein
|
Постирано од: doriangray
Датум на внесување: 28.Април.2008 во 23:10
Токму од аспектот (философски и морален) од кој е поставена темава, но и здравствен, пред неколку години престанав да консумирам месо. Успешно се справив со потребата од месо, која за кратко време и ја снема. Не чувстував ниту потреба, ниту желба за месо и не ми недостигаше. Меѓутоа се судрив со голем проблем, моето смејство. Моите не го сфаќаа мојот избор, сепак вегетаријанството и веганството се избор, баш како што кажа и Монушка:
Monuska напиша:
Тоа е индивидуален избор. |
Mоите постојано инсистираа на тоа да почнам да јадам месо, а и на мајка ми и` беше навистина тешко да приготвува два оброка. После нецела година, со оглед на околностите бев принуден да се откажам од вегетаријанството (иако не по лична желба).
Но, до ден денеска гледам колку што можам да го изоставам месото. А кога конечно ќе се осамостојам од моите родители, повторно се враќам на тој начин на живот, без да имам грижа на совеста дека за задоволувањето на моите анимални инстинкти, некое животинче настрадало на суров начин!
------------- Don't tell me what to do 'cause I'll never be uptight like you.
Don't look at me that way 'cause I ain't never gonna change.
And if you're talking about my life you're only wasting your own time!
|
Датум на внесување: 28.Април.2008 во 23:11
vaka
za mesojadci--- covek ne e mesojadec da e toa jasno brzo
ima 4 sisari
mecka majmun svinja covek
tie se vikat SEJADCI
jadat bukvalno se i taka im e stomakot prilagoden
|
Постирано од: moira
Датум на внесување: 28.Април.2008 во 23:13
...jas ve molam diskutirajte na temata od filosofski aspekt, ne od fizioloski...
------------- ...have you already tried, the brand new fragrance..."The Desirable"...by "sweet poison" Moira...
|
Датум на внесување: 28.Април.2008 во 23:17
za mene nema niso filozovsko vo nejadenje meso
no kje ima forumdzii koi gledat filozofija i kje pisat
taka da ne se sekiraj, da ne ti propadnit temava
|
Датум на внесување: 28.Април.2008 во 23:21
Има филозофско и морално во тоа што за да јадеме месо треба да убиеме!
Прашањето е дали е тоа неизбежна потреба (нужно зло) или може тоа на некој начин да се избегне?
-------------
|
Датум на внесување: 28.Април.2008 во 23:26
james dean напиша:
Прашањето е дали е тоа неизбежна потреба (нужно зло) или може тоа на некој начин да се избегне?
|
moralno????
jas kje ti kazam so e moralno
miralno e da imas custvo deka si del od civilizacijata narecena covecka vrsta i da se grizis taa civilizacija da prezivee i da zivee vo blagobit
e toa e moralno
da se grizis za covekot a posle za ostanatoto
|
Датум на внесување: 28.Април.2008 во 23:28
no iskreno blagodarejki na moira sum procital so vsusnot - ti postavuvas ovde
iskreno ne citam mnogu uvodni zborovi- moja greska
kje se spremam i kje napisam za UBISTVO - koe ti sakas da go nametnes
|
Датум на внесување: 28.Април.2008 во 23:30
anakin напиша:
james dean напиша:
| moralno????jas kje ti kazam so e moralnomiralno e da imas custvo deka si del od civilizacijata narecena covecka vrstai da se grizis taa civilizacija da prezivee i da zivee vo blagobite toa e moralnoda se grizis za covekot a posle za ostanatoto |
Добро, точно.... тоа е јасно! Првенствена цел на секоја единка во природата е да опстане и да го продолжи својот вид! Ама што мислиш, не можеме да го продолжиме својот вид со јадење на овошје и зеленчук???
-------------
|
Датум на внесување: 28.Април.2008 во 23:34
a zasto bi go pravEle toa????????????? navistina NE VI E JASNO DEKA NA COVEKOT ZA DA BIDE POPOLNO ZDRAV MU E POTREBNO TOA SO PRIRODATA MU GO DODELILA
SE JADCI SME I MORAME I MESO- TOA E FAKT i ako dosta vegetarijanci ne se slozuvat i toa e nivno pravo
NO NASE PRAVO NA PLANETATA E DA SI PREZIVEEME
ISTO PRAVO GO IMAT SITE ZIVI SUSTESTVA
NA OVA PLANETA
AKO MU ZABRANIME NA COVEKOT - TREBA NA SITE- ORLITE LAVOT ..ITD ITD
|
Датум на внесување: 28.Април.2008 во 23:38
anakin напиша:
a zasto bi go pravEle toa?????????????navistina NE VI E JASNO DEKA NA COVEKOT ZA DA BIDE POPOLNO ZDRAV MU E POTREBNO TOA SO PRIRODATA MU GO DODELILASE JADCI SME I MORAME I MESO- TOA E FAKT i ako dosta vegetarijanci ne se slozuvat i toa e nivno pravoNO NASE PRAVO NA PLANETATA E DA SI PREZIVEEMEISTO PRAVO GO IMAT SITE ZIVI SUSTESTVANA OVA PLANETAAKO MU ZABRANIME NA COVEKOT - TREBA NA SITE- ORLITE LAVOT ..ITD ITD
|
Добро, ова ти е добар пример. Значи треба да се помириме со фактот дека тоа е законот на природата и да продолжиме вака?
-------------
|
Постирано од: IQ
Датум на внесување: 28.Април.2008 во 23:39
brza напиша:
IQ напиша:
invader напиша:
|
milo mi e shto temava ja postavi maz, bidejki mazite obichno mnogu povekje sakaat da jadat meso za razlika od zenite. milo mi e shto gledam deka postojat i mazi koi se protiv ubivanje na zivotni. pozdrav james | se nadevam deka ova nekade si go prochitala( ama ,teshko da e taka !),...zatoa shto prednite zabi na chovekot se ostri i bash sluzat za kinenje na mesoto,...a,zadnite se tapi i sluzat za zvakanje samo ( kako i kaj site zverovi),...zatoa i se vikaat sekachi,...a,isto i digestivniot trakt,...toj ne e bash kako kaj trevopasnite,...povekje e kako kaj mesojadnite,... |
da brza, go chitav ova vo eden vesnik, i ushte mnoogu drugi vakvi raboti, ama odamna beshe i samo na ova mi tekna da go napisham. inaku ne mozesh so zabi ti da zadavish elen
[URL=http://g.imageshack.us/g.php?h=521&i=00001awbzx1.jpg][IMG]http://img521.imageshack.us/img521/
|
Датум на внесување: 28.Април.2008 во 23:41
anakin напиша:
| Fallacy of weak analogy . Oрлите, лавот и сличните на нив немаат избор и не можат да размилуваат, за разлика од нас луѓето. Тоа под еден, а под два: животните меѓу себе не се убиваат така сурово, како што луѓето ги убаваат.
|
Датум на внесување: 28.Април.2008 во 23:43
james dean напиша:
anakin напиша:
a zasto bi go pravEle toa?????????????navistina NE VI E JASNO DEKA NA COVEKOT ZA DA BIDE POPOLNO ZDRAV MU E POTREBNO TOA SO PRIRODATA MU GO DODELILASE JADCI SME I MORAME I MESO- TOA E FAKT i ako dosta vegetarijanci ne se slozuvat i toa e nivno pravoNO NASE PRAVO NA PLANETATA E DA SI PREZIVEEMEISTO PRAVO GO IMAT SITE ZIVI SUSTESTVANA OVA PLANETAAKO MU ZABRANIME NA COVEKOT - TREBA NA SITE- ORLITE LAVOT ..ITD ITD
|
Добро, ова ти е добар пример. Значи треба да се помириме со фактот дека тоа е законот на природата и да продолжиме вака?
|
NE TREBA DA SE POMIRUVAME SO FAKTITE NIE SME NAJGORE VO LANECOT NA ISHRANA
( ova nevazi za individui poedeni od lav tigar ili ajkula)
SO IMA DA SE POMIRUVAM KOGA E TOA FAKT - PA MIE VLADEEME SO OVOJ SVET
I NASATA ZADACA E DA SE CUVAME PRVENSTVENO
ZNAES MI E NEKOGAS MRSKO- KOGA NEMA PARI ZA CRNCITE VO ETIOPIJA A SE TURAT MILIJARDI ZA NEKOI PINGVINI
NISO PROTIV PINGVINITE- NO SEPAK LUGJETO I AKO CRNI MI SE POVAZNI
|
Датум на внесување: 28.Април.2008 во 23:44
doriangray напиша:
anakin напиша:
| Fallacy of weak analogy . Oрлите, лавот и сличните на нив немаат избор и не можат да размилуваат, за разлика од нас луѓето. Тоа под еден, а под два: животните меѓу себе не се убиваат така сурово, како што луѓето ги убаваат. |
I NIE NEMAME IZBOR
NO TEBE TOA USTE NE E JASNO
JAS NEZBORAM ZA TEBE I MENE KAKO EDINKA
NEGO KAKO COVEK I CIVILIZACIJA
POD DVA- ti ocigledno ne si gledal so e surovo vo ANIMAL PLANET
|
Датум на внесување: 28.Април.2008 во 23:55
Сум гледал јас Animal Planet, верувај, таа програма ми е меѓу омилените и знам што се дава на неа . Kога зборувам за суровоста на човекот мислам на пушките, ножевите, секирите и сличните “орудија“ кои ги користи. А животните кога се убиваат што користат?
|
Датум на внесување: 28.Април.2008 во 23:58
Ако зборуваме за суровост - од човекот посурово суштество нема. Да не набројувам што се прави човекот, не само со животните, туку и со самиот човек!
-------------
|
Датум на внесување: 29.Април.2008 во 00:03
james dean напиша:
Ако зборуваме за суровост - од човекот посурово суштество нема. Да не набројувам што се прави човекот, не само со животните, туку и со самиот човек!
| Токму затоа! Човек на човека му е ѕвер. Дали е оправдана целата суровост на човекот?!? Дали човекот го има тоа право?!?
|
Датум на внесување: 29.Април.2008 во 00:05
Еве, ќе се вратам на примерот што го дадов малку погоре во врска со преживеаните од авионската несреќа на Андите. (Според кој е снимен и филмот Alive со Нандо и дружината). Тие јаделе од мртвите луѓе за да преживеат дур да бидат пронајдени од спасувачите. Знам дека заради тоа имало судски процес, но не сум сигурен каква била крајната пресуда! Но во секој случај - ако не јаделе - сигурно ќе умреле!
-------------
|
Датум на внесување: 29.Април.2008 во 00:17
za shto imalo sudski proces?,...zatoa shto nemale drug nachin da preziveat?,...ne e bash za veruvanje,...drugo e ,..doma nekoj da si go seckash za gotvenje ,..a,sosema treto ,...toa shto go kaza,..
------------- Patriotizmot e poslednoto skrivalishte na kriminalcite.-Albert Einstein Mokjta od sekogash privlekuvala lugje so nizok moral.-Albert Einstein
|
Датум на внесување: 29.Април.2008 во 00:24
brza напиша:
za shto imalo sudski proces?,...zatoa shto nemale drug nachin da preziveat?,...ne e bash za veruvanje,...drugo e ,..doma nekoj da si go seckash za gotvenje ,..a,sosema treto ,...toa shto go kaza,..
|
Јас ти гарантирам дека имало судски процес. Провери, ќе видиш! А и јас се изненадив. Па сите знаеле дека тоа им е единствената шанса да преживеат. Изгледа тужителите мислеле дека е подобро преживеаните да умрат отколку да јадат од нивните блиски!
-------------
|
Датум на внесување: 29.Април.2008 во 00:31
Малку забегав од првобитната идеја. Значи, самата еволуција во крвната група на човекот, кажува дека човекот може да се смени и да се храни со нешто друго, без опасност по опстанокот на цивилизацијата (за што збори Анакин).
-------------
|
Датум на внесување: 29.Април.2008 во 00:41
toa moze ( ako e voopshto mozno) samo spontano da bide,...a,ne ,...eve,...nema vekje chovek meso da proba od ,...utre,...kako da ne!
|
Постирано од: Aisha
Датум на внесување: 29.Април.2008 во 01:01
Jas sum golem ljubitel na zibotni, i sekogas tesko mi paga nivnoto zloupotrebuvanje, kako sto e primer so modnata industrija
Kolku se alarmantni povicite za zastita na retkite vidvoti na zivotni, no za dzabe se site tie kampanji i povici, koga malata slata bogataska resila da nosi bunda....
No od druga strana, konzumiram meso, vo mali kolicini i sosema retko.
Mesoto e edinstvenito produkt koj izbiluva so vitaminot B12 i so folna kiselina, koja e neophodna za covekoviot organizam...Zatoa e potrebno negovoto konzumiranje Ova e najverodostojna inf.
A za krvolocnoto ubivanje, pritoa...Sosemea se soglasuvam so vas na koi "kolenjeto " ne im se dopaga. Znam deka ova ne e veroispoved, no ete jas sum tuka. Pratenikot Muhammed,nbmn, pri kolenje na zivotnoto sekogas nezno go miluval, i mu zboruval se so cel da ne ja oseti "opasnosta" koja nadoga, i ne poducil nas istoto da go pravime. Da ne dozvolime zivotnoto da se izmacuva.
------------- PROUD TO BE A MUSLIM!!!!
|
Постирано од: којсумјас
Датум на внесување: 29.Април.2008 во 10:37
Ubi go,
ama gledaj neka ne se maci,
samo nezno !!!
Eee , toa ti se vika milosrdie !!!!!!!
|
Постирано од: Анастеа
Датум на внесување: 29.Април.2008 во 16:51
Ako go gledame jadenjeto meso od aspekt na ubistvo (da, ubistvo e, se slozuvam so James), jas sum sigurna deka golem procent od lugeto ke se otkazat od mesoto ili ke go namalat negovoto konzumiranje (toa bi mozele sekako da go napravime)... Fakt e deka lanecot na prirodata e takov kakov sto e.. Jademe meso zatoa sto ni e potrebno vo ishranata, barem za mene e (mozebi zaradi krvnata grupa, ne znam), iako ne e i nezamenlivo!.. Sigurno nema da umram ako go zamenam mesoto so nekoj drug produkt, no dali ke gi substituiram site negovi korisni sostojki ne sum sigurna.. Gi sodrzi vitaminite od grupata B12 (ne i folnata kiselina ili acido folico koja se sodrzi vo zelencucite so zeleni listovi), koi se neophodni za pravilno iskoristuvanje na folnata kiselina, koja pak ni e neophodna za proizvodstvo na DNK i za razvoj na nervniot sistem kaj fetusot uste vo bremenosta..itn, seto toa prirodata ubavo go podredila, pa jas nema sto mnogu tuka da storam!..
Da, i mene mi e zal i ne sakam da mislam kako li izgleda ubivanjeto na edno zivotno, no sto da se pravi, prirodata e surova, i covekot e surov (i kon covekot i kon zivotnite), zivotnite se surovi (samite megu sebe pa i sprema covekot)... Gi sakam zivotnite, no sepak go pretpocitam covekot (pa makar toj i da e crn, kako sto kaza nekoj)!.. Ne mi se dopaga lazno moraliziranje: da gi sakame zivotnite, da ne dozvoluvame da se ubivaat, a od druga strana ic oko da ne ni trepnuva za iljadnicite gladni usti sto umiraat sekojdnevno niz svetot!..
Pravo na sekoj e da odluci so sto ke se hrani i tuka ne e potrebno nikakvo ubeduvanje!..
|
Постирано од: mamma
Датум на внесување: 29.Април.2008 во 17:07
-"Navistina e chovekot kral na site zivotni, zatoa shto negovata zloba ja pominuva nivnata. Nie ziveeme od smrtta na drugite. Nie sme-podvizni grobovi"- L.Da Vinci
Shot at 2007-06-30[/IMG]
|
Датум на внесување: 29.Април.2008 во 17:30
mamma напиша:
-"Navistina e chovekot kral na site zivotni, zatoa shto negovata zloba ja pominuva nivnata. Nie ziveeme od smrtta na drugite. Nie sme-podvizni grobovi"- L.Da Vinci |
Navistina e taka! Tazno e ama taka e!
|
Постирано од: Zaspana
Датум на внесување: 29.Април.2008 во 17:32
Можеби подобро би било да бидеме ВЕГЕТАРИЈАНЦИ....
|
Постирано од: Aisha
Датум на внесување: 29.Април.2008 во 18:29
Датум на внесување: 29.Април.2008 во 18:42
mamma напиша:
-"Navistina e chovekot kral na site zivotni, zatoa shto negovata zloba ja pominuva nivnata. Nie ziveeme od smrtta na drugite. Nie sme-podvizni grobovi"- L.Da Vinci
|
prv pat smetam deka leonardo nemal vrska covek ne e zloben ni prema zivotni ni prema drugite lugje nie ziveeme kako i site na planetata nie sme del od zemjata i kje staneme zemja
ova vazi za covek generalno- ne za ludaci poedinci
|
Постирано од: vilazora
Датум на внесување: 29.Април.2008 во 19:20
Definitivno go poddrzuvam nekonzumiranjeto na mesoto! I apsolutno sum sigurna deka vo prirodata postojat supstancite koi se mozna zamena za ona shto se naoga vo mesoto! Samo treba da se pronajdat i usthe poteshkoto, da se smenat navikite na lugeto vo ishranata!
I shto ne pravi da sme na vrvot na lanecot na prehrana, ne chuv?! Pa toa i ne e bash dokazano! Ili zatoa e ogranicheno
vo koj del od moreto e bezbedno da se banjame, kako da i se pokoruvame na prirodata koga planinarime i kampuvame... Postoenjeto na svesta vo nas ne ne obdaruva i so vrvot vo lanecot na ishrana! Samo sme go kultivirale nachinot na zivot taka kako da preziveeme, da ne ne izedat!
Epa drugire vidovi evolutivno se seushte zad nas, da! No kako del od tie ke ja uzivaat svojata evolucija ako im se isprechvuame na patot porobuvajki gi na nash*te zeludnici , a shto e ushte pozalno i na nashiot viskoko stiliziran moronski nachin na zivot!
Zarem nemate primeteno kolku pobednichki se chuvstuvaat lugeto koga treba da go mezat mevceto... so kakva slast uzivaat togash vo zivotot?! A pobednici vrz shto!?
Zalno e shto poveketo ne se zamaraat so ova prashanje, duri e toa za niv glupost; of kakva beda, nastranosta i se potsmeva na ubavinata?!
No, koj priznava deka e nastran koga e nastran?! Bash togash se zatvoreni site kanali za preispituvanje na vistinata, zivotot, prirodata!
|
Датум на внесување: 29.Април.2008 во 19:34
vilazora напиша:
I shto ne pravi da sme na vrvot na lanecot na prehrana, ne chuv?! Pa toa i ne e bash dokazano! Ili zatoa e ogranicheno vo koj del od moreto e bezbedno da se banjame, kako da i se pokoruvame na prirodata koga planinarime i kampuvame... Postoenjeto na svesta vo nas ne ne obdaruva i so vrvot vo lanecot na ishrana! Samo sme go kultivirale nachinot na zivot taka kako da preziveeme, da ne ne izedat!
Epa drugire vidovi evolutivno se seushte zad nas, da! No kako del od tie ke ja uzivaat svojata evolucija ako im se isprechvuame na patot porobuvajki gi na nash*te zeludnici , a shto e ushte pozalno i na nashiot viskoko stiliziran moronski nachin na zivot!
Zarem nemate primeteno kolku pobednichki se chuvstuvaat lugeto koga treba da go mezat mevceto... so kakva slast uzivaat togash vo zivotot?! A pobednici vrz shto!?
Zalno e shto poveketo ne se zamaraat so ova prashanje, duri e toa za niv glupost; of kakva beda, nastranosta i se potsmeva na ubavinata?!
No, koj priznava deka e nastran koga e nastran?! Bash togash se zatvoreni site kanali za preispituvanje na vistinata, zivotot, prirodata! |
Lanecot na prirodata e takov kakov sto e, nekogas sme na vrvot, nekogas na dnoto, vo zavisnost od toa dali sme vo uloga na lovec ili plen! A sto e toa sto gi tera zivotnite da ubivaat luge (onie vidovi sto toa go pravat), nemanjeto svest? Zivotinskiot instinkt? Borbata za opstanok? Potrebata od covecko meso?...
I od koga toa stanalo moronski i nastrano da se jade meso?..
|
Датум на внесување: 29.Април.2008 во 19:34
vilazora напиша:
Definitivno go poddrzuvam nekonzumiranjeto na mesoto! I apsolutno sum sigurna deka vo prirodata postojat supstancite koi se mozna zamena za ona shto se naoga vo mesoto! Samo treba da se pronajdat i usthe poteshkoto, da se smenat navikite na lugeto vo ishranata!
I shto ne pravi da sme na vrvot na lanecot na prehrana, ne chuv?! Pa toa i ne e bash dokazano! Ili zatoa e ogranicheno
vo koj del od moreto e bezbedno da se banjame, kako da i se pokoruvame na prirodata koga planinarime i kampuvame... Postoenjeto na svesta vo nas ne ne obdaruva i so vrvot vo lanecot na ishrana! Samo sme go kultivirale nachinot na zivot taka kako da preziveeme, da ne ne izedat!
No, koj priznava deka e nastran koga e nastran?! Bash togash se zatvoreni site kanali za preispituvanje na vistinata, zivotot, prirodata! |
kje ti kazam so ne pravi
na vrvot sme- zatoa so ne lovime da se prahranime nego imame farmi i gaime zivotni da se prehranime zatoa sme na vrvot na lanecot
sega znaish
|
Датум на внесување: 29.Април.2008 во 19:35
I od koga toa stanalo moronski i nastrano da se jade meso?..
|
Постирано од: GrobarMKD
Датум на внесување: 29.Април.2008 во 20:00
da bilo prirodno , ce sme se radjale kako trevopasci a ne mesojadci
------------- MNOGO SMO JAKI
|
Постирано од: nikita
Датум на внесување: 29.Април.2008 во 20:07
i jas sum protiv toa da se jade meso,ne samo zaradi zastita na zivotnite,tuku poradi faktot deka mu steti na organizmot,ama aj idi pa dokazi im na nekoi....
sega seriozno razmisluvam da stanam vegetarijanka
------------- She sells seashells by the seashore...
|
Постирано од: Santijago
Датум на внесување: 29.Април.2008 во 20:09
ех без месо не можам да замислам ручек......
а како што прочитав тука......бре нешто....воа као да се прави организација за борба против јадење месо......
------------- I'm out bcz of pathetic around here
|
Датум на внесување: 29.Април.2008 во 20:09
poentata na temava e toa, da se odgovori na molaniot aspekt za konzumacijata na mesoto!
Nastranosta ja gledam tokmu vo toa shto ne sme svesni za posledicite od nashiot odnos kon vidovite koi gi varime vo zeludnikot;
ne sakame da se preispituvame za opravdanosta na taa rabota (mnogu malku luge se otvoreni za mozni promeni);
potchineti sme na nashiot nagon za prehrana, pravejki go toa bez izbor, shto ni se najde na patot toa jademe (kuchina i shto li ushte ne!)!
Nastrano gledano od aspket na moznostite na prirodata koja dava izbor da se prehranime i prziveeme (a nie so nashata svest toa go mozeme); a da, stanalo normalno i ochekuvano oti taka sme go kultivirale!
Svesta ne pravi da sme na vrvot no na moznosta za zachuvuvanje na ziviot svet na planetava!
|
Датум на внесување: 29.Април.2008 во 20:11
$BlackDevil$ напиша:
а како што прочитав тука......бре нешто....воа као да се прави организација за борба против јадење месо...... |
jas mozam i te kako.....ne podnesuvam bas bas meso,pogotovo jagnesko...po4nuva da mi se losi!
|
Датум на внесување: 29.Април.2008 во 20:51
nikita напиша:
$BlackDevil$ напиша:
а како што прочитав тука......бре нешто....воа као да се прави организација за борба против јадење месо...... |
jas mozam i te kako.....ne podnesuvam bas bas meso,pogotovo jagnesko...po4nuva da mi se losi! |
и ја не јадам јагнешко........кога велам месо.....мислам да прасиче
|
Датум на внесување: 29.Април.2008 во 20:55
vilazora напиша:
Nastranosta ja gledam tokmu vo toa shto ne sme svesni za posledicite od nashiot odnos kon vidovite koi gi varime vo zeludnikot;
ne sakame da se preispituvame za opravdanosta na taa rabota (mnogu malku luge se otvoreni za mozni promeni);
potchineti sme na nashiot nagon za prehrana, pravejki go toa bez izbor, shto ni se najde na patot toa jademe (kuchina i shto li ushte ne!)!
Nastrano gledano od aspket na moznostite na prirodata koja dava izbor da se prehranime i prziveeme (a nie so nashata svest toa go mozeme); a da, stanalo normalno i ochekuvano oti taka sme go kultivirale!
Svesta ne pravi da sme na vrvot no na moznosta za zachuvuvanje na ziviot svet na planetava!
|
Eve jas jadam meso pa voopsto ne se cuvstvuvam nitu moronski nitu nastrano, tuku ednostavno COVECKI,... a nastranost gledam vo sekoj onoj sto se trudi da me ubedi vo sprotivnoto...
|
Датум на внесување: 29.Април.2008 во 20:56
$BlackDevil$ напиша:
nikita напиша:
$BlackDevil$ напиша:
jas mozam i te kako.....ne podnesuvam bas bas meso,pogotovo jagnesko...po4nuva da mi se losi! |
и ја не јадам јагнешко........кога велам месо.....мислам да прасиче |
MA NI TAKVO NE JADAM,SAMO RIBA ,NAJZDRAVO I NAJVKUSNO!
|
Датум на внесување: 29.Април.2008 во 21:02
A ribata ne bila ziva pred da ja izedes???
|
Датум на внесување: 29.Април.2008 во 21:11
anastea напиша:
A ribata ne bila ziva pred da ja izedes??? |
e bila,ama poveke preferiram riba zasto e pozdrava otkolku svinsko,pilesko....
|
Датум на внесување: 29.Април.2008 во 21:18
Da, za vkusovite ne raspravame, ama i taa bila ZIVA neli?..
|
Датум на внесување: 29.Април.2008 во 21:53
Забележав дека темава се движи во сосема погрешна насока, од докажување на тоа дали е здраво или не консумирањето на месо, преку тоа кој какво месо јадел, до моронизам (и ренесанса).
Значи, јаmes dean ни даде друга насока.
Е сега сакав да реплицирам на нешто:
anastea напиша:
Ne mi se dopaga lazno moraliziranje: da gi sakame zivotnite, da ne dozvoluvame da se ubivaat, a od druga strana ic oko da ne ni trepnuva za iljadnicite gladni usti sto umiraat sekojdnevno niz svetot!.. |
За илјадниците гладни души кои што умираат не сме криви ни јас ни ти, ни никој друг директно. А ако сакаме да им помогнеме,наместо да седиме пред мониториве и млатиме празна слама (условно кажано) можеме да се зачлениме во Црвен крст и да заминеме како волонтери во Африка и да им помагнеме на гладните души. А ќе можеме да им помогнеме и тогаш?
Дискутабилно е...
А лажното морализирање мислам барем дека на овој форум не е присутно .
anastea напиша:
Pravo na sekoj e da odluci so sto ke se hrani i tuka ne e potrebno nikakvo ubeduvanje!.. |
Е oва е хајлајтот што сакам да го потенцирам, со кој апсолутно се согласувам. Секој има право на избор, без другиот да се меша! ------------- Don't tell me what to do 'cause I'll never be uptight like you.
|
Датум на внесување: 29.Април.2008 во 21:59
Се согласувам.
Ние сме дел од синџирот на исхрана, по природа сепак сме месојадни,
допаѓало тоа или не, некој сака повеќе, некој помалку, некој се решава
да не јаде месо, најважно е што сепак секој има избор.
|
Постирано од: Monuska
Датум на внесување: 29.Април.2008 во 22:01
doriangray напиша:
Токму од аспектот (философски и морален) од кој е поставена темава, но и здравствен, пред неколку години престанав да консумирам месо. Успешно се справив со потребата од месо, која за кратко време и ја снема. Не чувстував ниту потреба, ниту желба за месо и не ми недостигаше. Меѓутоа се судрив со голем проблем, моето смејство. Моите не го сфаќаа мојот избор, сепак вегетаријанството и веганството се избор, баш како што кажа и Монушка:
Monuska напиша:
Тоа е индивидуален избор. |
Mоите постојано инсистираа на тоа да почнам да јадам месо, а и на мајка ми и` беше навистина тешко да приготвува два оброка. После нецела година, со оглед на околностите бев принуден да се откажам од вегетаријанството (иако не по лична желба).
Но, до ден денеска гледам колку што можам да го изоставам месото. А кога конечно ќе се осамостојам од моите родители, повторно се враќам на тој начин на живот, без да имам грижа на совеста дека за задоволувањето на моите анимални инстинкти, некое животинче настрадало на суров начин! |
И јас нешто така си планирам, моја куќа - мои правила, но сега за сега - не. Инаку ако јадеш риба а не јадеш месо што си?
------------- Сите го сакаме она што не можеме да го имаме. Вистинските луѓе знаат да се помират со тоа...
|
Постирано од: becenevem
Датум на внесување: 29.Април.2008 во 22:18
GOLEM POZDRAV DO SITE TIE STO SE VEGETARIJANCI, I DO SITE TIE STO SE STREMAT TOA DA STANAT.
jAS MESO NE JADAM VOOPSTO A EDNATA OD MNOGUTE PRICINI E DEKA SO MESOTO SE VNESUVA INFORMACIJATA NA SMRT.
-------------
|
Датум на внесување: 29.Април.2008 во 22:20
Becenevam пред се драго ми е што пак си тука Интересен пост, можеш ли да ни го објасниш тоа DEKA SO MESOTO SE VNESUVA INFORMACIJATA NA SMRT?
Поздрав
|
Датум на внесување: 29.Април.2008 во 23:20
Znachi, da se pojasnam, ne gi smetam mesojadchite za moroni gledano zrno po zrno... tuku na pojavnosta chovekot kakov shto e denes (ne)svesno da bira da ja uskratuva evolucijata na drug vid poradi sopstvena ishrana za koja se poveke se dokazuva deka vo prirodata postoi soodvetna zamena bez ich malku negativni posledici vrz nashata DNK (opstanok)!
Koj go sfati moeto izlaganje kako lichna navreda neka me sfati prvo shto mi e poentata na kazanoto;
i vtoro SE IZVINUVAM za nesakano nanesenite povredi!
Pozdrav!
PS. a ako temava beshe polemiziranje okolu izborot (koj shto saka neka si jade) toa mi izgleda raspravanje okolu ednostano prashanje! No seedno...
|
Постирано од: ekszi88
Датум на внесување: 29.Април.2008 во 23:35
А тоа што се јаде растителна храна? Нели и таа расте, се храни и еден ден умира? Па зашто ја јадете неа? Дека не и го слушаме крикот и помалку тажно и болно изгледа сето тоа? Гревота за животните, но се е тоа синџир на исхрана, за опстанок...
------------- Never apologize for being sensitive or emotional. Let this be a sign that you've got a big heart aren't afraid to let others see it. Showing your emotions is a sign of strength!!
|
Постирано од: bond....james b
Датум на внесување: 29.Април.2008 во 23:38
aj da gi ostavime bilkite na strana! ama, ribite?! zarem tie im se pomalku zivi?! pravo da vi kazam, mi se smacilo vekje od licemeri, od bilo koj kov!
------------- You live only ONCE!
|
Постирано од: barmomk1
Датум на внесување: 29.Април.2008 во 23:41
Interesna tema.. MNogu diskutabilna... Jas jadam mnogu meso... po nekogas ne sakam, no sto da pravam organizmot bara greota sum..:)
Ne sala na strana..... Dokolku mislite deka mesoto e kancerogeno i deka ako ne jadete nema da zabolete toa nema nikakva vrska.. se individualno.. vo zavisnost od sklonosta na organizmot... ako e taka togas sto da kazat lugevo sto ziveat po selava( prasajte babi dedovci) vo mladost jadele sekojdnevno vo ogromni kolicini meso....
No tuka ima i uste nesto interesno... togas sepak na poinakov nacin gi hranele zivotnite, ne kako deneska...
gledav edna emisija...Uspevaat od malo pilence za ne znam kolku ali mn kratko vreme im davaat ne znam sto i rastat nenormalno brzo....:)
cuda na 21 vek
A inaku sepak smetam deka vo mali kolicini e dovolno da se konzumira poradi pozitivnite raboti sto gi dava..
Deka greota e toa sto go pravime svesno ubivanjeto na zivotni... Greota e...
No covek kako covek pravi mn polosi raboti a nepa li ova...
Sum cital deka i pri smrta pri kolenjeto ili slicno ispustaat nesto vo krvta koja potota loso vlijae na lugeto no i toa do kraj ne ispitano...
suma sumaro...
sekoj si ima izbor??? Koj saka neka jade koj ne....
|
Датум на внесување: 29.Април.2008 во 23:52
риби не јадам........
јагнешко не јадам......
телешко многу ретко.....
пилешко.....и така и така.....
прасечко..... е тоа е........
но како што и Џејмс појасна на почеток прашањето го поставува од филозофски аспект ќе поставам прашање......зарем ние сме виновни на крај што јадеме месо???? луѓето......не знам кој спомна синџир на исхрана......не мора да значи.....секој има своја определба.........и никој не е виновен за тоа.....што јаде месо.......а зошто некои отвориле фарма и одгледуваат разни видови животни???? од што му се мили него , што му се домашни љубимци???? тие од тоа живеат....што значи тука има пропорционалност.......а ако е тоа синџир на исхрана.....како што човекот го јаде месото од домашните животни(во најголем процент) а некои гледам и се загрижени за тоа.......тогаш како го оправдувате онај синџир на исхрана лав,гепард,тигар,хиена што се храни со антилопи,зебри и не знам што ти не.....волкот со овците и јагнината.......и многу други примери што со нив.....кој ќе им суди нив???? кога веќе ако е во крајност тоа дојдено на човекот-човекот........и на нив ли??? хм не гледам некоја поврзаност или логика во сето ова........освен едно кратко објаснување од моја страна.....човекот уште во неговата еволуција се хранел со месо......тоа останало и ќе остане.....а не верувам дека некој може да го смени.....да би било нешто ново....ок би имало некое оправдување.....но вака....се се сведува на да речам празни муабети и спротиставувања меѓу членовите.....
|
Датум на внесување: 30.Април.2008 во 00:40
Nekoj spomna deka sme bile potcineti na nasiot nagon za prehrana??.. Pa sto treba da mu se sprotivstavime na osnovniot nas nagon ili da odime protiv nego?.. I kako toa sto ni se najde na patot se jademe (kucinja..?), koj toa jade kucinja?.. Koga sme okolu toa, eve vo zapadnite zemji edno od najskapite i najzdravi vidovi meso e konjskoto meso, koe iako e edno od najcrvenite mesa (no ne i naj-kancerogeno) i lekarite go jadat i go preporacuvaat da se jade (i toa najdobro bilo za decata!). Lugeto jadat konji, ej, i divi magarinja, pa dali toa znaci deka smeeme da kazeme deka se moroni, nastrani,.. i uste sto li ne bese kazano?... A ako ne se moroni zrno-po-zrno znaci deka se moroni vo generala?!.. Ovde ne stanuva zbor za licni navredi i povredi, tuku za navreda na pogolemiot del od coveckiot rod?!...Sekoja cest!..
Sto se odnesuva do lazniot moral, mislam deka sekade go ima pa i ovde, kolku i da sme zatskrieni zad nickovite i avatarite, toa se cita megju redovi!..
A inaku gladnite dusi ne se samo vo Afrika, tie se i okolu nas, samo nekoj moze nesaka da gi vidi od premnogu griza za zivotnite.. Nekoj mozebi se grizi i za niv, a sepak jade i meso i ne e moron..
Sekoj so svojot izbor i so svoite svakanja za moralot...
|
Датум на внесување: 30.Април.2008 во 00:57
koj spomne ili povrze jadenje na meso so moral koj e totalno nerealen i idealizira so lazni moralisticki trakatashki
abe , vie diskutirate za fakt deka godisno se kolat 200 milijardi zivotni
abe moralizirate za 200 milijardiiiiiiii ribi, goveda ovci svini skolki rakovi kokoski fazani
za dvestotini milijardi vo svetot - a otvarate tema za moralot
ako nejademe meso so kje prajme so 200 milijardi zivotni
|
Датум на внесување: 30.Април.2008 во 01:22
anastea напиша:
<FONT face="Verdana, Arial, Helvetica, sans-serif" size=2>Nekoj spomna deka sme bile potcineti na nasiot nagon za prehrana??.. Pa sto treba da mu se sprotivstavime na osnovniot nas nagon ili da odime protiv nego?.. I kako toa sto ni se najde na patot se jademe (kucinja..?), koj toa jade kucinja?.. Koga sme okolu toa, eve vo zapadnite zemji edno od najskapite i najzdravi vidovi meso e konjskoto meso, koe iako e edno od najcrvenite mesa (no ne i naj-kancerogeno) i lekarite go jadat i go preporacuvaat da se jade (i toa najdobro bilo za decata!). Lugeto jadat konji, ej, i divi magarinja, pa dali toa znaci deka smeeme da kazeme deka se moroni, nastrani,.. i uste sto li ne bese kazano?... A ako ne se moroni zrno-po-zrno znaci deka se moroni vo generala?!.. Ovde ne stanuva zbor za licni navredi i povredi, tuku za navreda na pogolemiot del od coveckiot rod?!...Sekoja cest!..
Sto se odnesuva do lazniot moral, mislam deka sekade go ima pa i ovde, kolku i da sme zatskrieni zad nickovite i avatarite, toa se cita megju redovi!..
A inaku gladnite dusi ne se samo vo Afrika, tie se i okolu nas, samo nekoj moze nesaka da gi vidi od premnogu griza za zivotnite.. Nekoj mozebi se grizi i za niv, a sepak jade i meso i ne e moron..
Sekoj so svojot izbor i so svoite svakanja za moralot...
|
кинезите јадат кучиња
|
Датум на внесување: 30.Април.2008 во 01:31
ne znam, tolku li e tehsko da se sfati deka davam mislenje (ne sudam)iako i so samoto mislenje neminovono delumno se sudi, deka (aj da ne se fakame veke za zborovi) celoto chovechko odnesuvanje so svojot pristap kon drugite vidovi mi e nedolichen za nas (luge so svest) i deka drugite vidovi evolutivno se zad nas; nie sme tie shto moze da gospodarime momentalno za nivnata sudbina (dali da gi jademe, im ja trueme okolinata, im gi secheme shumite (zivealishtata))...
zboruvam za podlaboko tumachenje i na nash*to razvoj, filogenetski gledano.. ne dali nekoj denes e moron ili ne... tuku za moznostite na cel nash vid da prodolzi da se razviva pritoa blagodarejki na nashata svest da ne im go poprechuvame i patot na drugite...
NO TUKA ZAPIRAM... KOJ SFATI SFATI... ova stana besmisleno,, fakanje za zbor i voskresnuvanje na sopstvenoto ego na lit nachin....
A samo kako fina mentalna gimnastika... zamislete si da se pojavi vonzemen svet koj bi bil daleku evolutivno pred nas... i site nashi obidi za komunikacija (za koja choveshtvoto se sprema veke dolgi godini) so toj svet, propadnat poradi toa shto sme evolutvno seusthe zakrzlaveni za niv (znachi samo zamislete) i tie reshat da ne odgleduvaat na farma i da ne gostat za nekoj niven praznik!!!!
Bi propadnala vo tava so zejtin i jabolko v usta celata nasha borbena evolucija i razvoj, site bitki so mikroorganizmite koi sme gi nadziveale za da se zdobieme so imunitet.....
Se bi otishlo niz debeloto crevo na nekoj si vonzemjanin vo nivnata kanalizaciona mreza!!!!
GOOOOOOD NIGHT!
|
Датум на внесување: 30.Април.2008 во 01:34
ne znam so da ti kazam
nie sme civilizacija- nase pravo i obvrska e da preziveeme
se drugo tvoe kazano e kabare
|
|