IDIVIDI forum Веб сајт
почетна страница почетна страница > АРХИВА > Вероисповед
  Активни теми Активни теми RSS - Дали Марија имала деца после Исус?
  најчести прашања најчести прашања  Пребарувај форум   Настани   Регистрирајте се Регистрирајте се  Влез Влез

Дали Марија имала деца после Исус?

Внеси реплика Внеси реплика страница  <1 56789 12>
Автор
Порака
EvAngelos Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Doulos Evangelos

Регистриран: 28.Февруари.2007
Статус: Офлајн
Поени: 9913
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај EvAngelos Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 26.Јануари.2008 во 01:07
Не забегувајте, темата не е Исламот и Марија, туку Дали Марија останала девица по Исус. Ако има Исламот што да каже на таа тема, бујрум, а ако не, немојте оф-топик.

Посветен на изворното христијанство проповедано од Христос и апостолите.
Кон врв
Pustinski-Lav Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 31.Декември.2007
Поени: 534
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Pustinski-Lav Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 26.Јануари.2008 во 01:07

I kada meleki rekoše: “O, Merjema, tebe je Allah

odabrao i čistom stvorio, i boljom od svih žena na

svijetu učinio. O, Merjema, budi poslušna svome

Gospodaru i licem na tle padaj i sa onima koji namaz

obavljaju i ti obavljaj!” (Ali ‘Imran, 42-43).

NEMOZETE DA GO NAUCITE NA DRUGI SO NISTO; MOZE SAMO DA MU POMOGNETE SOZNANIETO DA GO SPOZNAE VO SEBE
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Pustinski-Lav Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 26.Јануари.2008 во 01:08

Merjemu, kćer Imranovu, koja je nevinost svoju

sačuvala, a Mi smo udahnuli u nju život i ona je u

riječi Gospodara svoga i u Knjige Njegove vjerovala

i od onih koji provode vrijeme u namazu bila (At-

Tahrim, 12).

Изменето од Pustinski-Lav - 26.Јануари.2008 во 01:09
NEMOZETE DA GO NAUCITE NA DRUGI SO NISTO; MOZE SAMO DA MU POMOGNETE SOZNANIETO DA GO SPOZNAE VO SEBE
Кон врв
efendija Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 18.Декември.2007
Поени: 2175
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај efendija Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 26.Јануари.2008 во 01:09
Ok, eve sto veli k*r,anot za Merjem,ottuka najdobro ce go prepoznaete Islamskiot stav za ovaa golema zena:

16. I spomeni u Knjizi Merjemu: kada se od ukućana svojih na istočnu stranu povukla
17. i jedan zastor da se od njih zakloni uzela, Mi smo k njoj meleka Džibrila poslali i on joj se prikazao u
liku savršeno stvorena muškarca.
18. “Utječem se Milostivom od tebe, ako se Njega bojiš!’ – uziknu ona.
19. “A ja sam upravo izaslanik Gospodara tvoga” – reče on – “da ti poklonim dječaka čista!’
20. “Kako će imati dječaka” – reče ona – “kad me nijedan muškarac dodirnuo nije, a ja nisam nevaljalica!’
21. “To je tako!’ – reče on. “Gospodar tvoj je rekao; ’To je Meni lahko’, i zato da ga učinimo znamenjem
ljudima i znakom milosti Naše. Tako je unaprijed određeno!”
22. I ona zanese i bremenita se skloni daleko negdje.
23. i porođajni bolovi prisiliše je da dođe da stabla jedne palme. “Kamo sreće a sam ranije umrla i da sam
potupno u zaborav pala!” – uzviknu ona.
24. I melek je, koji je bio niže nje, zovnu; “Ne žalosti se, Gospodar tvoj je dao da niže tebe potok poteče.
25. Zatresi palmino stablo, posuće po tebi datule svježe,
26. pa jedi i pij i budi vesela! A ako vidiš čovjeka kakva, ti reci: “Ja sam se zavjetovala Milostivom da ću
šutjeti, i danas ni s kim neću govoriti.”
27. I dođe ona s njim porodici svojoj, noseći ga. “O Merjemo,” – rekoše oni – “učinila si nešto nečuveno!
28. Ej ti, koja u čednosti ličiš Harunu, otac ti nije bio nevaljao, a ni mati tvoja nije bila nevaljalica.”
29. A ona im na njega pokaza. “Kako da govorimo djetetu u bešici?” – rekoše.
30. “Ja sam Allahov rob” – ono reče -, “meni će On Knigu dati i vjerovjesnikom me učiniti
31. i učiniće me, gdje god budem, blagoslovljenim, i narediće mi da dok sam živ molitvu obavljam i
milostinju udjeljujem,
32. i da majci svojo budem dobar, a neće mi dopustiti da budem drzak i nepristojan.
33. I neka je mir nada mnom na dan kada sam se rodio i na dan kada budem umro i na dan kada budem iz
mrtvih ustajao!’
34. To je Isa, sin Merjemin, - to je prava istina o njemu, - onaj u koga oni sumnjaju.
35. Nezamislivo je da Allah ima dijete, hvaljen neka je On! kad nešto odluči, On za to rekne samo: “Budi!”
– i ono bude.
36. Allah je, uisitnu, i moj i vaš Gospodar, zato se klanjajte samo Njemu! To je pravi put.
37. i sljedbenici Knjige su se o njemu u mišljenju podvojili, pa teško onima koji ne vjeruju kada budu na
Danu velikom prisutni!
38. Kako će dobro čuti i kako će dobro vidjeti onoga Dana kad pred Nas stanu! A nevjernici su sada u
očitoj zabludi!
                 (Merjem:16-38)
"Zadovolen sum Allah da mi bide Gospod,Muhammed pejgamber a Islamot vera"
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Pustinski-Lav Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 26.Јануари.2008 во 01:10

I spomeni u Knjizi Merjemu: kada se od ukućana

svojih na istočnu stranu povukla i jedan zastor da

se od njih zakloni uzela, Mi smo k njoj meleka

Džibrila poslali i on joj se prikazao u liku savršeno

stvorena muškarca (Maryam, 16-17)

Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Pustinski-Lav Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 26.Јануари.2008 во 01:11

"Utječem se Milostivom od tebe, ako se Njega bojiš!"

- uzviknu ona (Maryam, 18).

Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај efendija Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 26.Јануари.2008 во 01:11
Brate dovolno e,vece postirav!
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Pustinski-Lav Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 26.Јануари.2008 во 01:12

"A ja sam upravo izaslanik Gospodara tvoga" - reče

on - "da ti poklonim dječaka čista!" (Maryam, 19).

A kada meleki rekoše: “O, Merjema, Allah ti javlja

radosnu vijest, od Njega Riječ: ime će mu biti Mesih,

Isa, sin Merjemin, bit će vi|en i na ovome i na onome

svijetu i jedan od Allahu bliskih (Ali ‘Imran, 45).

Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Pustinski-Lav Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 26.Јануари.2008 во 01:12

“Kako ću imati dječaka” - reče ona - “kad me nijedan

muškarac dodirnuo nije, a ja nisam nevaljalica?!”

“To je tako!” - reče on. “Gospodar tvoj je rekao: ‘To

je Meni lahko’, i zato da ga učinimo znamenjem

ljudima i znakom milosti Naše. Tako je unaprijed

odre|eno!” I ona zanese i bremenita se skloni daleko

negdje (Maryam, 20-22).

Ona reče: “Gospodaru moj, kako ću imati dijete kada

me nijedan muškarac nije dodirnuo?” - “Eto tako”,

- reče, - “Allah stvara što On hoće. Kada nešto odluči,

On samo za to rekne: ‘Budi!’ - i ono bude” (Ali

‘Imran, 47).

Кон врв
zidarski Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор

Регистриран: 17.Декември.2007
Поени: 4385
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај zidarski Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 26.Јануари.2008 во 01:13
EvAngelos, blagodaram za ubavoto objasnuvanje. Nemam konkreten odnos kon toa, samo navedov moj zakluchok.
(ova sega e lichen stav, ne crkoven, Hristijanski ili Pravoslaven)
Ne mi e bitno dali Marija imala deca po Isus... Zatoa shto lichno za mene, devstvenosta nejzina proizleguva od Zachnuvanjeto na Sinot, a ne od fizichkata devstvenost vo koja nie ja razbirame so nash*te sitni dushi. Taka shto i da imala deca potoa, taa e pak Deva, zatoa shto e samo Edna koja bila izbrana za Majka na Sinot Bozhji.
Vo kratki crti - spored mene, temava e dosta apsurdna sama po sebe...
Pozdrav
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Doulos Evangelos

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај EvAngelos Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 26.Јануари.2008 во 01:16
Модераторе ќе превземеш нешто за оф-топициве? среќа
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај efendija Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 26.Јануари.2008 во 01:16
Eve vaka i jas da se nadovrzam,Vo k*r,anot za Merjema ne se zboruva nisto povece od momentot koga go rodila Isa a.s.,ne se spomnuva nisto za toa dali taa imala drugi deca(sinovi i cerki).
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Pustinski-Lav Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 26.Јануари.2008 во 01:17
A mislam deka nema i Hadis od Pejkamberot s.a.w. po osnov na toa, ali sum vo pravo brat efendija?
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Doulos Evangelos

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај EvAngelos Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 26.Јануари.2008 во 01:26
интересен став zidarski, сепак во твојот став станува збор за поинаква дефиниција за поимот девственост (девица, дева) од тој кој ние досега го дебатиравме. Јас би го променил името на темата во: Дали Марија имала деца после Исус, така не би дошло до забуна среќа
Кон врв
 Внеси реплика Внеси реплика страница  <1 56789 12>
  Сподели тема   

Скок до Овластувања Кликни и види ги опциите

Forum Software by Web Wiz Forums® version 10.03
Copyright ©2001-2011 Web Wiz Ltd.

Страницата е генерирана за 0,156 секунди.