IDIVIDI forum Веб сајт
почетна страница почетна страница > АРХИВА > Вероисповед
  Активни теми Активни теми RSS - Како се чита Библијата?
  најчести прашања најчести прашања  Пребарувај форум   Настани   Регистрирајте се Регистрирајте се  Влез Влез

Како се чита Библијата?

Внеси реплика Внеси реплика страница  <1 56789 11>
Автор
Порака
R-C-F Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 22.Септември.2006
Статус: Офлајн
Поени: 368
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај R-C-F Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 14.Јануари.2008 во 19:06
 nacinot  na  citajne  na  biblijata  e  da  ja  prifatis  sekoja  teorija*  sto  e  napisana  vo  nea  odnosno  da  i  dozvolis  da ti  go  isperi  mozokot
M O J O T    I Z B O R    E    I S L A M    N E K A    E    I     V A S
Кон врв
Sahih Bukhari Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 05.Декември.2007
Локација: Germany
Поени: 389
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Sahih Bukhari Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 14.Јануари.2008 во 19:49
Eve kako pravilno razmisluva covek koj znae da ja koristi mokta na razumot!!!!

Sekoja cest batka!!!!

OUR DIGNITY IS IN ISLAM!!!
Кон врв
zidarski Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор

Регистриран: 17.Декември.2007
Поени: 4385
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај zidarski Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 14.Јануари.2008 во 19:52
Originally posted by vd vd напиша:

sard, тоа што луѓето го критикуваат Исламот е вистина, некои од нив остануваат со тие критики, а некои други го критикуваат, го запознаваат вистински Исламот, гледаат дека критиките се неосновани, сите критики паѓаат во вода, ги разгледуваат критиките за Библијата и Христијанството, ги анализираат и тие критики, гледаат дека критиките за Библијата и Христијанството се основани (како критиката на George Bernard Shaw) и . . . го напуштаат Христијанството, ја напуштаат Библијата и преминуваат во Ислам, го прифаќаат Исламот со двете раце среќаЗначи, тоа е разликата. Тебе, наместо да пребаруваш вакви анти исламски веб страници по интернет и од нив да учиш Ислам, обрати се кај ДАИЈА во Студентски Клуб и запрашај и поразговарај за Исламот со некого кој навистина го познава Исламот. Значи, не се обраќај на погрешно место да учиш за Ислам, лекови не се купуваат во месара, побарај професионалец муслиман и со него поразговарај.

VD... prochitaj ubavo shto imash napishano vo pogorniov tekst... Od edna strana povikuvash da ne se chitaat anti-islamski tekstovi (sajtovi) kako izvor na informacija za Islamot, no od druga strana go davash Bernard Shaw kako relevanten izvor na tema Hristijanstvo!?
Prvo mislam deka pogreshno imash razbrano, Sard go dade samo kako primer od kade ne treba da se crpi informacija. Vtoro - Bernard Shaw VOOPSHTO ne e relevanten izvor na informacija. Toj e ednostavno pisatel (relativno dobar pri toa) koj e kraen socijalist po ubeduvanje i e krajno anti-hristijanski nastroen. Toa shto toj veli deka Sokrat e povisoko od Isus od aspekt na mislitel e samo i edinstveno negovo lichno viduvanje. No - so ogled na toa shto Shaw ne vleguva ni vo vrvnite 20 misliteli na zapadot, ne bi se oslonuval na negovite tezi, samo zatoa shto vi odgovara toa shto go pishuva.
Кон врв
efendija Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 18.Декември.2007
Поени: 2175
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај efendija Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 14.Јануари.2008 во 21:25
Originally posted by sard sard напиша:

sard, за која верзија на Библијата зборуваш? дали кажуваш како треба да се чита Протестантската Верзија на Библијата . . . Католичката Везија на Библијата, Православната Верзија на Библијата . . . или зборуваш за некој друга Верзија на Библијата?
Ова со верзиите користи го за оние кои не ја читаат Библијата. Бидејќи оној кој ја читал знае дека Библијата е иста во различните преводи. Во некои преводи во нејзе се внесени и апокрифните книги, а во некои не.Библијата е канонизирана на Првиот Вселенски Собор. Уште при канонизирањето на Библијата учесниците на Соборот утврдиле книги кои имаат историски, географски и хронолошки грешки иако имаат и точни податоци. Тие се однесуваат на времето од Стариот Завет и се апокрифни уште пред Христовата проповед. Тоа се верзии на старозаветни настани кои биле отфрлени како не сосема точни од самите еврејски свештеници. Тие книги се прифатени како книги со извесна поучност, но не со стандард како другите книги на Библијата, така што кога се читаат треба да се има на ум нивната апокрифност. Ги има во македонскиот превод на Библијата бидејќи во нив има податоци за Македонија, Македонците и Александар Македонски (Книга Макавеи). Некој ги вметнува во печатеното издание и нив, некој не, а некој некои од нив.Зошто барате разлики кои уште од почетокот не се прифатени од Црквата и не влегуваат во стандардната Библија. Значи повикувате на грешка која никогаш не се случила.Настрана од тие 11 апокрифни книги не постојат разлики.Еве линкови па споредувајЕдна од постарите најдени целосни оригинали.http://www.intratext.com/X/LAT0001.htmБиблија на српски порталhttp://www.hbk.hr/biblija/popis.phpНеколку преводи на Библијата на македонски портал.http://www.mkbible.net/biblija/index.php

Jas seuste od tebe Sard go cekam odgovorot na prasanjeto: DALI BIBLIJATA IMA VERODOSTOEN LANEC NA PRENESUVACI?-nekako kako namrno da mi go preskoknuvas prasanjevo!
"Zadovolen sum Allah da mi bide Gospod,Muhammed pejgamber a Islamot vera"
Кон врв
aaaaaaaaaaaaa Кликни и види ги опциите
Нов член
Нов член

Регистриран: 14.Јануари.2008
Поени: 10
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај aaaaaaaaaaaaa Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 14.Јануари.2008 во 21:26
Бидеки не сте го прочитале sard.Во три точки ке ви објаснам:
1.додека не ги проверите сите преводи тогаш читајтеја.Бидеки така во вашиот живот до сега ништо не успеавте.
2.кога ке направите 70 години тогаш, тогаш е времето.Ако даде Господ да доживеете нема да знаете за што ја држите таа книга
3.А тоа сето нај добро е да го започните од понеделник.Бидеки сите тоа го велат а никој не знае колку вие сте јаки АПСУРД.

вака се чита библијата во нашиот рафт за книги (каде беше)
Кон врв
La Ninja Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
She Hulk

Регистриран: 13.Јуни.2006
Поени: 1605
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај La Ninja Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 14.Јануари.2008 во 21:34
не%20вреден ова е преголема радост што ве гледам вас двајца овде....Сард и аааааааааааане%20вреден според мене најдобрите членови во вероисповед. секоја чест брака големо%20гушкање

Изменето од blueprayer - 14.Јануари.2008 во 21:35
Ne sum pijan, samo lezam na zemja i se raduvam....
Кон врв
Lolita Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 13.Ноември.2007
Локација: United Kingdom
Поени: 135
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Lolita Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 14.Јануари.2008 во 23:24

Цитирај
Господ Христос е кај Пилат повеќе време.

Znam deka Isus e kaj Pilat poveke vreme, no jas te prasuvam kade bil Isus vo petokot vo 6-ot cas?

Na krstot?

Марко
25 А беше третиот час, кога Го распнаа. (znaci od 3-ot cas pa natamu si bil na krstot)

Ili kaj Pilat?

Јован
14 А беше ден на подготовката за Пасха, околу шестиот час, и им рече на Јудејците: „Еве Го вашиот Цар!”

Kako e mozno vo 3-ot cas da go raspnale, a vo 6-ot da e kaj Pilat? Da ne se simnal od krstot pa otisol kaj Pilat? среќа

Јас мислам дека бев јасен, почетокот на страдањата Марко ги нарекува распнување уште пред Господ да биде поставен на крстот. Целината на сите страдања е распнување. Почетокот на измачувањата е во три часот. Почетокот на крусификација е во три часот, самиот акт на поставување на крстот е подоцна.

Bi sakala da si vo pravo sard, ama objasnuvanjevo ti e... cudno среќа
Marko veli: "А беше третиот час, кога Го распнаа." Tuka stanuva zbor za minato svrsheno vreme, svrshen cin. Da bese tamu "Go raspnuvaa" ili "vo 3-ot cas zapocna raspnuvanjeto" ili slicno kje imase prostor za takvo objasnuvanje, ama vaka kako sto stoi na sekoj covek so trezven um mu e jasno deka stanuva zbor za svrshen cin, svrsheno minato vreme.
"А беше третиот час, кога Го распнаа.", znaci Marko ni kazuva deka vo 3-ot cas go raspnale Isus t.e. togas mu gi zakovale racete i nozete na krstot i go ostavile tamu da visi.
Potoa Marko, a i Matej i Luka velat deka od 6-ot do 9-ot cas (dodeka Isus bil na krstot) nastanala temninata. No Isus seuste visi na krstot.
A Jovan veli deka Isus vo 6-ot cas bil pred rezidencijata na Pontij Pilat.
Kako e ova mozno? изненадување
Your sweetest nightmare
Кон врв
Messenger Кликни и види ги опциите
Администратор
Администратор

Vo ovoj svet, no ne od ovoj svet

Регистриран: 21.Април.2006
Поени: 18208
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Messenger Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 14.Јануари.2008 во 23:36
Gledam, skoro site se nafateni da dokazhat ili pobijat nekakvi istoriski momenti, a ne gledam nikoj da napishi neshto okolu Isusovite uchenja.

Mozheme tamu da ja navedeme diskusijava?

Mene lichno voopshto ne me interesira dali prenesenoto od apostolite e egzaktno tochno so vremeto na zbidnuvanjata. Mozhelo da bide i ovaka i onaka. Ne mi e voopshto vazhno dali neshtata se istoriski precizno navedeni vo saati i minuti ili ne. Vprochem toa se sekjavanja koi se podlozhni na nesakani promeni.

Onoa sto mislam deka na site vi bega od vid e UCHENJETO HRISTOVO. Zarem se vi e pointeresno i povazhno od toa? Ako Isus toa go zasluzhil od vas, togash vie ne go zavrednuvate onoa za sto bil toj razapnat.

Navistina ne vi ja razbiram poentata.

Изменето од Messenger - 14.Јануари.2008 во 23:38
Truth needs no laws to support it. Throughout history only lies and liars have resorted to the courts to enforce adherence to dogma.
Кон врв
Lolita Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 13.Ноември.2007
Локација: United Kingdom
Поени: 135
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Lolita Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 15.Јануари.2008 во 01:00
sard, bidejkji gledam deka ne komentiras poveke za slucajot so raspnuvanjeto, sakam da ti kazam deka jas go imav odgovorot uste na pocetokot голема%20насмевка Sakav samo da go procitam i pravoslavnoto objasnuvanje na ovoj "problem" vo biblijata. Sakav samo da vidam kako vie pravoslavnite ja citate Biblijata i da go sporedam toa so drugi citateli na Bibljata (hristijanite, muslimanite, ateistite).
Dokolku te interesira drugo objasnuvanje za gorniot problem, poveli procitaj go. Toj sto mi go dade ova objasnuvanje go procita i tvoeto, pa zatoa smetav deka e fer i jas da ti go dadam negovoto. pozdravce големо%20гушкање

Цитирај
Тука нема ни "К" од контрадикција. Се работи за недоразбирање во историскиот контекст. Едноставно Матеј, Марко и Лука го користеле еврејскиот начин на сметање на времето, додека Јован го користел римскиот. Римјаните го сметале времето како и ние денес, но не и евреите. Евреите го сметале времето на следниов начин:
Денот не започнувал како денес на полноќ, туку во 6 часот наутро. Па така она што кај нас денес е 7 часот, кај нив било 1. Она што кај нас е 9 часот, кај нив било 3. Пладнето кај нив било во 6 часот итн. Значи од нашето време одземаш 6 часа и добиваш староеврејско време. Така евреите ги сметале саатите во денот до зајдисонцето (12 часот по староеврејско, или 18 часот по наше), а потоа ноќта ја делеле на 4 ноќни стражи, секоја по 3 часа.
Па така, гледано по денешно сметање на времето, Исус не бил распнат во 3 часот после полноќ, туку утринта во 9 часот. Имајќи го ова предвид работите си доаѓаат на своето место. Исус бил кај Пилат во 6 часот, а го распнале во 9 часот (по денешно сметање на времето).
Тоа што ти Лолита го читаш како "третиот час" е всушност заради буквалниот превод на Библијата која ја користиш, која буквално го преведува часот не водејќи сметка при тоа за различното сметање на времето. Кај посериозните преводи секогаш стои фуснота која дава образложение за ваквите места во Библијата. Ова особено важи и за мерните единици, должина, тежина, за паричните вредности итн. Секако не би очекувале и тогаш да мереле во метри, килограми и да наплаќале во евра. намигнување

Изменето од Lolita - 15.Јануари.2008 во 01:02
Your sweetest nightmare
Кон врв
efendija Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 18.Декември.2007
Поени: 2175
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај efendija Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 15.Јануари.2008 во 01:51
Originally posted by efendija efendija напиша:

sard, за која верзија на Библијата зборуваш? дали кажуваш како треба да се чита Протестантската Верзија на Библијата . . . Католичката Везија на Библијата, Православната Верзија на Библијата . . . или зборуваш за некој друга Верзија на Библијата?
Ова со верзиите користи го за оние кои не ја читаат Библијата. Бидејќи оној кој ја читал знае дека Библијата е иста во различните преводи. Во некои преводи во нејзе се внесени и апокрифните книги, а во некои не.Библијата е канонизирана на Првиот Вселенски Собор. Уште при канонизирањето на Библијата учесниците на Соборот утврдиле книги кои имаат историски, географски и хронолошки грешки иако имаат и точни податоци. Тие се однесуваат на времето од Стариот Завет и се апокрифни уште пред Христовата проповед. Тоа се верзии на старозаветни настани кои биле отфрлени како не сосема точни од самите еврејски свештеници. Тие книги се прифатени како книги со извесна поучност, но не со стандард како другите книги на Библијата, така што кога се читаат треба да се има на ум нивната апокрифност. Ги има во македонскиот превод на Библијата бидејќи во нив има податоци за Македонија, Македонците и Александар Македонски (Книга Макавеи). Некој ги вметнува во печатеното издание и нив, некој не, а некој некои од нив.Зошто барате разлики кои уште од почетокот не се прифатени од Црквата и не влегуваат во стандардната Библија. Значи повикувате на грешка која никогаш не се случила.Настрана од тие 11 апокрифни книги не постојат разлики.Еве линкови па споредувајЕдна од постарите најдени целосни оригинали.http://www.intratext.com/X/LAT0001.htmБиблија на српски порталhttp://www.hbk.hr/biblija/popis.phpНеколку преводи на Библијата на македонски портал.http://www.mkbible.net/biblija/index.php

Jas seuste od tebe Sard go cekam odgovorot na prasanjeto: nekako kako namrno da mi go preskoknuvas prasanjevo!

Eve pred da mi odgovoris ti,jas ce ti napisam nesto,da podrazmislis za nego:

Biblijata,onakva,kakva sto ja znaeme denes,ja sredil Konstantin Veliki,koj bil PAGAN. Cel zivot bil pagan,koj go primil sakramentot na krstevanjeto vo negovata postela,pred samata smrt,koga ne bil mocen da se suprostavi na toa. Vo vremeto na Konstantin,oficijalna religija rimska bila obozavanje na sonceto-kultot SOLO INVIKTUS ili na nepobedlivoto sonce-a Konstantin bil negov glaven svestenik. Za negova nesreca,vo toa vreme Rim go zafacale povece verski nemiri.Tri veka,posle raspnuvanjeto na Isus,negovite sledbenici pocnale da se razmnozuvaat so neverovatna brzina.Hristijanite i Paganite,pocnale da se sudiraat i toj sudir tolku se rasiril sto doslo do toa da se podeli Rim na dva dela. Konstantin zaklucil deka treba nesto da se prevzeme. Vo 325 godina po Hrista,resil da go obedini Rim pod edna zaednicka religija-Hristijanstvo. Konstantin bil odlicen deloven covek.Istoricarite seuste se vosh*tuvaat na genijalnosta so koja Konstantin gi preobratil paganite koi go obozavale sonceto da bidat hristijani. So stopuvanje na paganskite znaci,rituali i datumi vo hristijanskata tradicija,koja se povece se sirela,sozdal edna hibridna vera,koja odgovara za dvete strani.

Tragite od paganskite religii vo hristijanskata simbologija ne moze da se negiraat. Egipetskite soncevi diskovi,stanaa oreoli okolu glavite na katolickite svetci. Prikaznata za Izida i za nejziniot cudesno zacnat sin Hor stanale obrasci za sovremenata prikazna za Devica Marija i nejziniot sin Isus. A recisi site elementi na katolickite rituali-temjanot,oltarot,napevite i pricesnata,"hranata na Bog"-se zemeni direktno od paganskite religii. Vo Hristijanstvoto,nisto ne e originalno. Pred Hristijanskiot "bog" Mitra-narecen sin bozji ili svetlina na svetot e roden na 25 dekemvri,umrel,i bil zakopan vo grobnica,a potoa voskresnal po tri dena. (Neznam kolku vi e poznato,no mene mi e mnogu poznato i siguren sum na kogo se odnesuva). Inaku,25 e denot na ragjanjeto na Oziris,Adonis i Dionis (svetoto trojstvo) Na novorodeniot Krisna isto taka,kako dar mu bile doneseni zlato,temjan i Mirta.Duri i hristijanskiot den Nedela e ukraden od paganite. Izvorno,hristijanite go slavele evrejskiot den Sabat 9sabota) no Konstantin toa go izmenil,taka sto toj den se poklopuva so paganskata pocit kon obozavanje na sonceto.Do denes,poveceto vernici sto odat na misa vo nedela,nemaat poim deka toa e povrzano so paganskiot den vo sedmicata,koga se pocituvalo sonceto-a toa e nedela.

Vo tekot na toa stopuvanje,Konstantin moral da ja zavrsi taa nova hristijanska tradicija i go odrzal slavniot ekumenski sobor,poznat pod nazivot "Prv opst koncil na hristijanskata crkva vo Nikeja" Na toj sobor se raspravalo i se resilo za mnogu aspekti na hristijanstvoto-datumot na Veligden,ulogata na biskupite,sproveduvanjeto na sakramentot i,se razbira,bozestvenosta na Isus.

Do toj Mig vo istorijata,sledbenicite na Isus,go gledale nego kako covek,smrtnik.Golem i Moken covek,no sepak,smrtnik. Statusot na Bozestvenosta na Isus e rezultat na glasanje. Utvrduvanjeto na bozestvenosta na Isus bilo presudno za natamosnoto obedinuvanje na Rimskoto Carstvo i nov temel na politicka moc na Vatikan. So oficijalnoto vtemeluvanje na Isus kako Sin Bozji Konstantin go pretvoril Isus vo bozestvo sto postoelo nadvor od ramkite na coveckiot svet,sustestvo cija moc nemozela da se ospori. Toa,ne samo sto gi sprecilo natamosnite osporuvanja na hristijanite od strana na paganite,tuku ottogas sledbenicite na Hristos mozele da se iskupat samo po pat na vtemelniot svet kanal-Rimskata katolicka crkva.

Se se svedelo na toa koj ce ja ima mocta.

Isus navistina bil golem i mocen covek.Tajnoto politicko dejstvie na Konstantin,ne ja namalilo velicestvenosta na zivotot na Isus.Nikoj ne veli deka toj bil izmamnik i ne negira deka odel po zemja i inspiriral milioni lugje i pravel cuda.... Se veli deka Konstantin go iskoristil vistinskoto vlijanie na Isus. I so toa go oblikuval liceto na Hristijanstvoto onakvo kakvo sto go poznavame denes.

Bidejci Konstantin go izdignal Isus,recisi 4 veka po negovata "smrt",dotogas vece postoele iljadnici dokumenti koi hronoloski go belezele negoviot zivot kako Smrtnik. Za da gi preraboti istoriskite knigi,Konstantin znael deka ce mora da napravi Hrabar poteg. Od toa proizlegol najdlabokoumniot mig vo istorijata na hristijanstvoto. Konstantin naracal i finansiral sostavuvanje na nova Biblija vo koja bile ispisani evangelijata sto zboruvale za coveckite obelezja na Hristos i gi razubavil onie vo koi e prestaven kako Bozestvena licnost. Poranesnite evangelija,bile zabraneti i zapaleni. Interesno bilo toa sto,onie sto se resile za zabranetite evangelija a ne za varijantata na Konstantin,bile proglaseni za Eretici. Zborot Eretik,se javuva od toj moment,prv pat vo Istorijata. Latinski zbor (hereticus). I spalenite naucnici,isto taka bile nareceni Eretici. Onie sto ja izbrale pravata izvorna istorija na Isus,bile prvite eretici vo svetot.

Za Istoricarite,bilo sreca,toa sto nekoi Evangelija,koi Konstantin se obidel da gi izbrise,nekako preziveaa. Vo 1950 godina,kaj zapadniot breg na Mrtvo more,vo edna pestera,nedaleku od Kumran vo Evrejskata pustina,bile pronajdeni stari hebrejski rakopisi. I se razbira,Koptskite dokumenti od 1945 godina vo Nag Hamadi. Tie dokumenti zboruvaat za dejstvuvanjeto na Isus Hristos kako covek. Se razbira,Vatikan,vo soglasnost so svojata tradicija,na pogresno informiranje,se obide da go spreci objavuvanjeto na tie dokumenti. Zosto ? Zatoa sto od niv se gledaat jasni istoriski nesoglasnosti i izmislici koi jasno potvrduvaat deka sovremenata Biblija ja sostavile luge sto imale odredeni politicki celi,a toa e da ja promoviraat bozestvenosta na Isus covekot,i da go koristat negovoto vlijanie za da ja zgolemat nivnata mok.

Jas go povlekov prviot poteg,sega si ti na red!

Изменето од efendija - 15.Јануари.2008 во 01:59
"Zadovolen sum Allah da mi bide Gospod,Muhammed pejgamber a Islamot vera"
Кон врв
sard Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 28.Октомври.2005
Локација: Прилеп
Поени: 1440
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај sard Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 15.Јануари.2008 во 02:18
15:25 А беше третиот час, кога Го распнаа.
15:33 А во шестиот час, настана темнина по сета земја, до деветтиот час.
15:34 А во деветтиот час Исус извика со силен глас: „Или! Или! Лама Савахтани!”- што значи: „Боже Мој, Боже Мој, зошто Ме остави!”

Ако Марко мислел на целосно распнување на крст тогаш зачудувачки е да направил превид дека третиот час го распнаа, а го предал духот во деветтиот час. Зарем 6 часа бил распнат се додека Христос не го напуштил телото. Ако речеш дека тука некој нешто додавал, тогаш тој што би додавал совршено складно ова би го поставил. Значи 2000 години никој не го видел ова??? Или немало што да видат при канонизирањето на Евангелијата, бидејќи се си е складно.

Еве и цитатот од Евангелието по Јован го потврдува редоследот кој претходно ти го пишав.

14 Тогаш беше петок пред Пасха, околу шестиот час. И им рече Пилат на Јудејците: “Еве Го вашиот Цар!”

Предавањето од Пилат на Јудејците и војската која го води на местото на распнувањето е во шестиот час.

Еве го редоследот на настаните:

Во сите Евангелија испрашувањето на Јудејците кого да пуштат, а кого да го однесат на крстот се случува пред почетокот на тортурите. Следи ги бројките на стиховите од секое Евангелие.

12 Пилат, пак, им одговори и рече: “Што сакате да направам со Оној, што Го именувавте Цар Јудејски?”
13 Тие одново извикаа, велејќи: “Распни Го!” (Марко)

20 А Пилат им се обрати пак, сакајќи да Го ослободи Исуса;
21 но тие викаа, велејќи: „Распни Го! Распни!” (Лука)

посебно обрни внимание на на Јован 18

39 Но при вас е обичај да ви пуштам по еден за Пасха. Сакате ли да ви Го пуштам Царот Јудејски?”
40 И пак повикаа сите, велејќи: “Не Овој, а Варава.” Варава, пак, беше разбојник. (Јован)

22 Пилат им рече: "А што да направам со Исуса, наречен Христос?" Му одговорија сите: "Да биде распнат!"
23 Управникот рече: "Па какво зло направил?" Но тие уште посилно извикаа и рекоа: "Да биде распнат!" (Матеј)

Можеби забуната која доаѓа кај тебе е

Јован 19
14 Тогаш беше петок пред Пасха, околу шестиот час. И им рече Пилат на Јудејците: “Еве Го вашиот Цар!”
15 Но тие викаа: “Земи, земи, распни Го!” Пилат им рече: “Царот ваш ли да Го распнам?” Првосвештеците одговорија: “Ние немаме цар, освен ќесарот.” (Јован)

Но тоа не е истиот настан за кој се зборува во другите Евангелија. Тој момент е во претходната глава

Јован 18
39 Но при вас е обичај да ви пуштам по еден за Пасха. Сакате ли да ви Го пуштам Царот Јудејски?”
40 И пак повикаа сите, велејќи: “Не Овој, а Варава.” Варава, пак, беше разбојник. (Јован)

Ја гледаш сличноста, затоа и доаѓа до забуната. Пилат во шестиот час последен пат излегува да ги праша Јудејците, тоа е забележано само кај Јовановото Евангелие.

Но меѓу првото повикување на Јудејците до последното во шестиот час започнуваат физичките измачувања. За тоа зборуваат две Евангелија

16 Војниците, пак, Го одведоа внатре во дворот, односно во просторијата, и повикаа цела чета,
17
па Му облекоа багреница, и откако сплетоа трнов венец, Му го кладоа на главата; (Марко)

28 па, откако Го облекоа, Му облекоа багреница;
29 исплетоа трнов венец, Му го кладоа на главата и Му дадоа во десната рака трска; и паѓајќи на колена, Му се потсмеваа и велеа: "Радувај се, Царе Јудејски!"
30 И плукаа на Него и, како ја зедоа трската, го удираа по главата.
31 И кога Го исмеаја, Му ја соблекоа багреницата, Му ги облекоа Неговите алишта и Го поведоа на распнување. (Матеј)

Ова се случува во дворот кај Пилат. Почетокот на измачувањата и исмевањата започнува во третиот час.

15:25 Беше третиот час, и Го распнаа. (Марко)

под распнување се мисли на почеток на страдањата, се до шестиот час кога Христос е предаден да биде однесен на Голгога.

14 Тогаш беше петок пред Пасха, околу шестиот час. И им рече Пилат на Јудејците: “Еве Го вашиот Цар!” (Јован)

истовремено

15:33 А во шестиот час настана темнина по целата земја, до деветиот час. (Марко)

45 И од шестиот час настана темнина по целата земја, до деветиот час; (Матеј)

23:44 А беше околу шестиот час и настана мрак по целата земја, до деветиот час;  (Лука)

Од предавањето во шестиот час Богочовекот е пренесен до крстот, поставен на него, каде во деветтиот час ги изговара последните зборови и Духот го напушта телото. Темнината трае до тој момент.

15:34 И во деветиот час Исус извика гласно, велејќи: “Елои, Елои, Лама савахтани?” А тоа значи: “Боже Мој, Боже Мој, зошто си Ме оставил?” (Марко)

44 А беше веќе околу шестиот час, кога настана темнина по целата земја до деветтиот час,
45
при што сонцето ја изгуби својата светлина, а завесата во Храмот се расцепи на средина.
46
Тогаш Исус извика со силен глас: „Татко, Го предавам Својот дух во Твои раце.” И кога го рече - издивна. (Лука)

46 а околу деветиот час извика Исус со висок глас и рече: "Или! Или! Лама савахтани?" А тоа значи: "Боже Мој, Боже Мој, зошто си Ме оставил?" (Матеј)

Да имав време и трпеливост ќе ги внесев и настаните од Пилат до Голгота пример носењето на крстот, превземањето од Симон Киринеецот, потоа настаните пред распнувањето и за време на распнувањето, со виното и оцетот бидејќи некои и за тоа се збунуваат. И тоа порано сум го правел штета што не сум го снимил за да ги спојам со ова овде па да биде комплетно се од моментот на донесувањето пред Пилат па се до моментот на Христовата жртва на крстот.

Сметај на ова дека Вселенските собори траеле од пролет до есен со учество на неколку стотици свештеници кои Новиот Завет го знаеле напамет како и големи делови од Стариот Завет, пример Псалмите. Покрај Вселенските Собори се одржале и бројни помесни собори. Така што секоја нескладност сигурно би била одамна приметена и таквото Евангелие отфрлено како апокрифно. Меѓутоа како што виде од примерот погоре, Евангелијата се надополнуваат и ја даваат комплетната слика на настаните, само треба внимателно да се проверат и протолкуваат. Ми беше задоволство да прикажам дека нема нескладности иако пак ќе повикам ако има некој нешто против христијанското учење нека го нападне неговиот концепт бидејќи ова со точки, запирки нема смисла и никогаш не би си докажале меѓу себе.
„Треба да се биде достоен на љубовта за да се биде љубен“ - Goethe
www.pravoslavna.mk
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај sard Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 15.Јануари.2008 во 02:25

Ова со Верзиите го знаеме сите ние, дека Верзии на Библијата постојат, значи постојат повеќе верзии на Библии, не е една. Некои го признаваат тоа, некои не го признаваат, некои го знаат и признаваат за себеси . . си имаат своја верзија на БИблијата која ја користат . . . но тоа го сокриваат од другите и не го кажуваат во јавноста.
Значи, ова со верзиите е факт кој постои, и една од причините за луѓето да ја отфрлат Библијата и да го прифатат к*ранот.
Би сакал да разговараме, можеби ќе отидеш во Студентски Клуб, ќе разговараш со некого тамо, можеби ќе се сретнеме некогаш и во живо ќе ги поразговараме овие работи. На форумов сум критикуван за анти-христијанство, за напаѓање на Христијанството, омаловажување . . . и за придонес некои членови христијани да го напуштаат форумот поради мене! Поради ова, нема да продолжам да дискутирам со тебе, ова е накратко, подолго во живо.
Со почит, vd.

Јас ги имам споредувано глава по глава читајќи го првиот и последниот стих на секоја глава на добар дел од Стариот Завет.
Бидејќи ако има разлика крајните стихови тоа ќе го покажат.

Ќе можеш ли да ми ги покажеш разликите во верзиите бидејќи освен она за апокрифните книги и две глави мислам кај пророк Даниил, нема разлики. Ако сакаш спореди ми две „верзии“ на Библијата и конкретно покажи ми ги разликите? Но немој пак со споредување на апокрифните книги.
Дај да го видиме сите тој „очигледен“ факт.

Со почит
Сард
www.pravoslavna.mk
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај sard Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 15.Јануари.2008 во 02:33

И да, не ми одговори, дали во темава даваш совети како да ја читам Католичката Верзија на Библијата?

Давам мислење како се разбира и чита Библија како сакаш наречи ја бидејќи Библиите на сите христијански вероисповеди се исти.
Барем околку авторитетот на Библијата и книгите во неа во христијанството никој не спори.
Пред неколку години добив пакет од 100 Библии од холандски протестанти, па ја раздадов на православни верници вклучувајќи и свештеници. Чудно никој не забележа разлики какви што ти си забележал, а уште не си ја прочитал.

www.pravoslavna.mk
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај sard Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 15.Јануари.2008 во 02:35
Originally posted by R-C-F R-C-F напиша:

nacinot  na  citajne  na  biblijata  e  da  ja  prifatis  sekoja  teorija*  sto  e  napisana  vo  nea  odnosno  da  i  dozvolis  da ti  go  isperi  mozokot

Баш ме интересира што мислиш за Qur'an от, бидејќи прилично сум сигурен сум дека ќе го разочараш Сахих Букхари.
www.pravoslavna.mk
Кон врв
 Внеси реплика Внеси реплика страница  <1 56789 11>
  Сподели тема   

Скок до Овластувања Кликни и види ги опциите

Forum Software by Web Wiz Forums® version 10.03
Copyright ©2001-2011 Web Wiz Ltd.

Страницата е генерирана за 0,172 секунди.