IDIVIDI forum Веб сајт
почетна страница почетна страница > Македонија и Свет > Историја
  Активни теми Активни теми RSS - Бугари - 100% ТуркоМонголи
  најчести прашања најчести прашања  Пребарувај форум   Настани   Регистрирајте се Регистрирајте се  Влез Влез

Бугари - 100% ТуркоМонголи

Внеси реплика Внеси реплика страница  <1 697698699700701 824>
Автор
Порака
Македон Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор

Caesar Constantinus

Регистриран: 20.Јули.2008
Локација: Macedonia
Статус: Офлајн
Поени: 9928
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Македон Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 15.Јули.2010 во 15:24
Originally posted by Pat Pat напиша:

Praeterea не значи сегашни, туку значи понатаму, потоа, покрај тоа итн. Мислам дека не е доволно само да се знаат некои зборови па да се разбере смислата на искажаното, туку токму спротивно од тоа, човек може да дојде до произволни и неточни заклучоци. За да го разбереме тој цитат(патем кажано, мислам дека воопшто не станува збор за тој цитат од бугарскиот текст), мислам дека треба да се преведе барем и дел од претходната страна,

Праетера има повеќе значења и може да значи: отсега па натаму, понатаму, покрај тоа и сл.
Кон врв
Pat Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 18.Август.2009
Поени: 1334
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Pat Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 15.Јули.2010 во 15:24
Точно, ама е предлог, а не придавка
Zero Tolerance For Silence
Кон врв
Boogie Кликни и види ги опциите
Модератор
Модератор
Лик (аватар)
Слобода или Смрт

Регистриран: 26.Октомври.2005
Поени: 10652
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Boogie Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 15.Јули.2010 во 15:34
Originally posted by Македон Македон напиша:

Originally posted by Каснакоски Каснакоски напиша:

Сегашни Бугари, порано биле Мизи, а и хипондил почесто така ги нарекува, а Србите се трибали нарекувани од него. Мислам дека на мене ми е јасно, за тебе не знам.

Не ги извртувај работите!
Бугари, наречени Миси (како што можеш да видиш глаголот е vocamus, во множина сегашно време), а не поранешни Миси, како што мислиш ти.

Никогаш не бил народот наречен Мизи затоа зошто се едно та исто туку поради територијата - инаку јасно се знае што некои византиски писатели (како, на пример, Македонецот Јован Кантакузин кој, откако доброволно се откажал од византискиот престол, ја напишал својата "Историја" во втората половина на 14. век, т.е. во последните децении од т.н. Втора бугарска држава) продолжиле Бугарија да ја нарекуваат Мизија, а нејзиниот народ - Мизи, иако таму веќе не живеел еден народ, туку шест засебни племиња: Печенези, Кумани, Татари, Власи, Трако - Словени и незначителен број Бугари.
Кон врв
Сениор
Сениор

Caesar Constantinus

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Македон Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 15.Јули.2010 во 15:39

Pat, постави го тоа во контекст на реченицата, па види што е смислата на зборот.
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Pat Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 15.Јули.2010 во 15:45

Pat, постави го тоа во контекст на реченицата, па види што е смислата на зборот.

Сега тоа и правам. Што значи "Trinabi"?
Кон врв
Каснакоски Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 03.Април.2009
Поени: 4758
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Каснакоски Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 15.Јули.2010 во 15:50
Trinabi znachi Trnovo. Mihail, miziskiot car imal stolica Trnovo.
Кон врв
Сениор
Сениор

Caesar Constantinus

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Македон Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 15.Јули.2010 во 15:57

Некаде се преведува како тројно,трикратно, помножено со три, ама тоа и нема смисла, зар не?

Ќе пробам да те следам и јас со преводот, најубаво збор по збор да одиме, ама ќе мора да внимаваме со падежите, некои се слични, да не ги згрешиме, затоа што може да добиеме реченица без никаква смисла.
Кон врв
Каснакоски Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 03.Април.2009
Поени: 4758
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Каснакоски Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 15.Јули.2010 во 16:08
Jas bez da imam poim od latinskiot vi kazhuvam shto Trinabi, Ternavon e Trnovo, stolicata na Mizija vie odite da se machite. Slushajte shto vi kazhuvam!!!
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Pat Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 15.Јули.2010 во 16:14

Некаде се преведува како тројно,трикратно, помножено со три, ама тоа и нема смисла, зар не?

Ќе пробам да те следам и јас со преводот, најубаво збор по збор да одиме, ама ќе мора да внимаваме со падежите, некои се слични, да не ги згрешиме, затоа што може да добиеме реченица без никаква смисла.

Грешиш, trini е трипати, а Тринаби е со голема буква, што значи дека Каснаковски е во право. Кој е "Stepan"?
Кон врв
Сениор
Сениор

Caesar Constantinus

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Македон Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 15.Јули.2010 во 16:16
Originally posted by Каснакоски Каснакоски напиша:

Jas bez da imam poim od latinskiot vi kazhuvam shto Trinabi, Ternavon e Trnovo, stolicata na Mizija vie odite da se machite. Slushajte shto vi kazhuvam!!!

Trinabi и Тernavon се исти зборови? Јас колку што знам Трново е наречено Третиот Рим, а не Trinabi. Никаде не сретнав објаснение дека Тринаби е Трново. Можеш ли да
го докажеш своето тврдење?
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Pat Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 15.Јули.2010 во 17:40
Ја барав книгата во превод, ама не успеав да ја најдам. А еве како јас со помош на еден онлајн речник го преведов тој дел од текстот:

„... Слушнав дека Михаил, водачот на Мизијците, кој што владеел со земјите крај Дунав, и столицата(главниот град)  на своето кралство ја поставил во Трново, постоел пред Степан(?). Потоа разбрав дека Бугарите, кои што Мизи ги викаме се населиле таму. Србите пак, или Сорабрите и Трибалите помеѓу себе различни, тогаш под  тоа име се појавиле. За да се разликуваат од другиот род на луѓе, не треба да се ставаат под едно.  За тоа како овие ќе бидат истиснати од своето кралство од страна на варварите,а потоа и ќе исчезнат,  ќе биде изложено во следното....“

Изменето од Pat - 15.Јули.2010 во 17:48
Кон врв
Сениор
Сениор

Caesar Constantinus

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Македон Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 15.Јули.2010 во 17:42

Ја барав книгата во превод, ама не успеав да ја најдам. А еве како јас со помош на еден онлајн речник го преведов тој дел од текстот:„... Слушнав дека Михаил, водачот на Мизијците, кој што владеел со земјите крај Дунав, и столицата(главниот град)  на своето кралство го поставил во Трново, постоел пред Степан(?). Потоа разбрав дека Бугарите, кои што Мизи ги викаме се населиле таму. Србите пак, или Сорабрите и Трибалите помеѓу себе различни, тогаш под  тоа име се појавиле. За да се разликуваат од другиот род на луѓе, не треба да се ставаат под едно.  За тоа како овие ќе бидат истиснати од своето кралство од страна на варварите,а потоа и ќе исчезнат,  ќе биде изложено во следното....“

Pat, можеш ли да појасниш, на кое име се мисли во здебелениот текст.
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Pat Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 15.Јули.2010 во 17:47

Мислам дека Халкондил тука всушност укажува на тоа дека Сорабрите и Трибалите не треба да се мешаат, ама не ме фаќај за збор, не сум сигурен.
Кон врв
Boogie Кликни и види ги опциите
Модератор
Модератор
Лик (аватар)
Слобода или Смрт

Регистриран: 26.Октомври.2005
Поени: 10652
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Boogie Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 15.Јули.2010 во 17:55
Многу е важно и да се додаде дека во периодот пред 10 век според историчарот András Róna-Tas Бугарите биле дел од Аварскиот каганат и како такви се населуваат околу Балканот - во тоа време не биле ни Бугари туку биле дел од Огурскиот сојуз на ТуркоМонголските племиња.
Според András Róna-Tas Маѓарите исто така имаат потекло од Кубрат кој се отцепил од Аварскиот каганат и ја поделил својата држава на своите синови - едните биле Црни Бугари- Кутруги,другите Оногури или Хоногур Булгар.

Дали Маѓарите и Бугарите се браќа по ТуркоМонголска крв
Кон врв
 Внеси реплика Внеси реплика страница  <1 697698699700701 824>
  Сподели тема   

Скок до Овластувања Кликни и види ги опциите

Forum Software by Web Wiz Forums® version 10.03
Copyright ©2001-2011 Web Wiz Ltd.

Страницата е генерирана за 0,436 секунди.