|
Окупација од Бугарската војска 1941 |
Внеси реплика | страница <1 6364656667 98> |
Автор | |||||
Македон
Сениор Caesar Constantinus Регистриран: 20.Јули.2008 Локација: Macedonia Статус: Офлајн Поени: 9928 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||||
Д-р Зоран Тодоровски, во биографијата на К.Лазаров во книгата "Спомени", каде се поставени и спомените на Лазаров, пишува дека Крсто е стрелан во Јануари. |
|||||
Boogie
Профил од член
Испрати лична порака
Најди пораки од член
Посети го сајтот на членот
Додај во листа на пријатели
Модератор Слобода или Смрт Регистриран: 26.Октомври.2005 Статус: Офлајн Поени: 10652 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||||
Тоа е поради други дејствија поточно на Нунков и Брљо но да не навлегуваме у тоа ,иако го одбегнуваш фактот дека само Крсто ги пречекал Србите со добредојде- да се раэбереме чисто ме интересира эошто браниш убиец на Македонско население,эначи не эбориме эа воен напад на партиэани туку учител на Балисти кои колеле,убивале,палеле и силувале Македонски села со Македонско население |
|||||
d4 b3
Сениор не можам да си дозволам неактуеленпотпис Регистриран: 19.Јуни.2010 Статус: Офлајн Поени: 4384 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||||
jas ushte baram i baram i baram da gi vidam golemite MK ofanzivi za vreme na okupacijata
eve baram i shto namiram na MK wikipedijata: http://mk.wikipedia.org/wiki/%D0%97%D0%B0%D0%B2%D1%80%D1%88%D0%BD%D0%B8_%D0%BE%D0%BF%D0%B5%D1%80%D0%B0%D1%86%D0%B8%D0%B8_%D0%B7%D0%B0_%D0%BE%D1%81%D0%BB%D0%BE%D0%B1%D0%BE%D0%B4%D1%83%D0%B2%D0%B0%D1%9A%D0%B5_%D0%BD%D0%B0_%D0%9C%D0%B0%D0%BA%D0%B5%D0%B4%D0%BE%D0%BD%D0%B8%D1%98%D0%B0 Завршни операции за ослободување на Македонија
znachi 41 - ofanzivata e Pismo + Vostanie - za vostanieto znaeme koj kogo veke mi e dosadno da go pishuvam a i ne samo mene 42 - ofanzivata e silno undercover 43 - osnovavane na KPM 44 - Poxod stavete be - edna bitka stavete - so cifri - partizani 3 broja okupatori 5000, toklu zrtvi toklu raneti - pobednik - partizanite kade da baram? po taja logika mojte manageri ovde sekojdnevno pravat po 30-50 narodni borbi Изменето од d4 b3 - 31.Август.2010 во 12:19 |
|||||
d4 b3
Сениор не можам да си дозволам неактуеленпотпис Регистриран: 19.Јуни.2010 Статус: Офлајн Поени: 4384 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||||
Вкупниот број борци и старешини во воените единици во Македонија, во текот на Втората светска војна, ја надмина цифрата од 76 000. Оваа вооружена сила на македонскиот народ и националностите водеше секојдневни борби со германските сили, а исто така и со Петтата бугарска фашистичка окупаторска армија во Македонија, како и со балистичките формации во Западна Македонија. Според изјавата на германскиот командант Лер, при повлекувањето низ Македонија неговата армија претрпела бројни загуби во луѓе, а во исто време била принудена да остави големи количества воен материјал. Единиците на НОВ и ПО во Македонија, само на територијата на
Вардарскиот дел на Македонија, за време на војната врзуваа за себе над
60 000 фашистички окупаторски војници и полицајци (бугарски, германски и
италијански) sekojdnevni borbi 76 000 makedonci protiv 60 000 okupatorski skaj is da limit |
|||||
Македон
Сениор Caesar Constantinus Регистриран: 20.Јули.2008 Локација: Macedonia Статус: Офлајн Поени: 9928 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||||
Дел од писмото на Трајчо Костов до Тодор Павлов кон крајот на Мај, 1941 година:
„Ние сме должни да ги имаме предвид фактите. А фактите зборуваат дека еден голем дел од македонското население има веќе македонска, а не македонско-бугарска свест. Според нашите сигурни податоци, кои доаѓаат од компетентни другари од самата Македонија, македонската свест многу длабоко проникнала, особено кај младата генерација која не била зафатена со егзархиската пропаганда. Според тие другари... не помалку од 80% од словенското население во Македонија се чувствува како македонско, а не како бугарско население (не го разбира бугарскиот јазик).“ Извор: Крсте Црвенковски, Славко Милосавлевски „Нашиот поглед за времето на Колишевски“, „Мисла“, Скопје, 1996, 304-305 стр |
|||||
d4 b3
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||||
istoto go velam i jas i ne mi e problem proble mi e koga za zafatenite so ekzarhiska propaganda im velite deka bile so mak sovest Изменето од d4 b3 - 03.Септември.2010 во 10:08 |
|||||
Македон
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||||
Ова го поставив за да се види дека во 1941 година, најголем дел од народот го доживеал бугарското окупирање на Македонија не како ослободување, туку како нова окупација. |
|||||
d4 b3
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||||
daje partizanski akcii de
so fakti |
|||||
mungos80
Модератор АНАРХИСТ Регистриран: 21.Октомври.2009 Статус: Офлајн Поени: 4330 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||||
Како се викаше бугарската акција за окупација на Македонија???
Или да не случајно некој друг ја одработи таа акција? |
|||||
“Додека ние се боревме,мизерувавме и гиневме,некои од народните пари си купуваат куќи и трупаат богатство“ - Ѓорѓи Сугарев
|
|||||
Каснакоски
Сениор Регистриран: 03.Април.2009 Статус: Офлајн Поени: 4758 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||||
Абе вие зошто создававте Бугарски акционни комитети по градови и села, а сега си молчите? Да не ги создававме ние овие комитети? Изменето од Каснакоски - 05.Септември.2010 во 17:44 |
|||||
mungos80
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||||
Прво одговори ти на моето прашање а потоа јас ќе ти одговорам
|
|||||
“Додека ние се боревме,мизерувавме и гиневме,некои од народните пари си купуваат куќи и трупаат богатство“ - Ѓорѓи Сугарев
|
|||||
Каснакоски
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||||
Не знам и не можам да ти одговорам. Не само акционите комитети. Види што уште сакале Македонците.
Централниот транспарент. |
|||||
mungos80
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||||
Овие што ги носевте од Бугарија ,да да тие беа изгорени за Хитлер,ама види што правеле бугарските офицери откако им пропаднаа прославите на 2 август,види каков ќотек им тргнале на оние од Прилеп и Битола.
Знам дека не ти е лесно |
|||||
|
|||||
Каснакоски
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||||
Ne Hitler, be Mungos, sakaat Debar, Kicevo, Gostivar.
Hitler e samo sredstvoto za postignuvanje na celta. |
|||||
Внеси реплика | страница <1 6364656667 98> |
Tweet
|
Скок до | Овластувања Вие не може да внесувате нови теми на форумот Вие не може да одговарате на теми на форумот Вие не може да ги бришете вашите пораки од форумот Вие не може да ги менувате вашите пораки од форумот Вие не може да креирате анкета на форумот Вие не може да гласате на форумот |