|
Бугари - 100% ТуркоМонголи |
Внеси реплика | страница <1 608609610611612 824> |
Автор | ||
eptendosadno
Сениор Регистриран: 07.Декември.2009 Статус: Офлајн Поени: 1185 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Да , не сакам јас преку Вас да спорам со Дринов , Коледаров , Димитров , Златарски и.т.н., затоа што вие неможете да ми реплицирате во нивно име . Но кога Вие нивните ставови ги промовирате овде , тогаш предпоставувам дека вие се согласувате со истите и затоа се пастираат тука . Еве нешто соодветно на темата : Титулата кавхан е засвидетелствана и руннски натпис на Тонјукук во Северна Монголија, со што е можно читање на руните како qapagan или qapgan. Титулата се среќава и кај Аварите. Потеклото на оваа титула е од кинеското kap-kwan “чиновник од прв ранг“. Апропо : Пребонд (латински: Rex Prebond, Rex Prebont или Rex Prebondus) |
||
Дали говорот во Пиринска обогатен со бугаризми е македонски дијалект ?
|
||
Каснакоски
Сениор Регистриран: 03.Април.2009 Статус: Офлајн Поени: 4758 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
и што за Пребонд - Первунд?
Да дополнам дека Георги Војтех бил од родот на КОМХАНИТЕ. Македоне, дали не знаеш примери христјани да убиваат христијани? |
||
eptendosadno
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Поентата е титулата , чинот , звањето . Зборот нема корени од Монголија - Кина , не е дел од источната цивилизација . П.С. Зашто не ме праша за бугарските знаци - руните ? Изменето од eptendosadno - 01.Февруари.2010 во 16:56 |
||
|
||
Каснакоски
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Пак ќе те молам да појасниш за Перв(б)онд што сакаш да кажеш. Дали знаеш дека има еден прабугарски војвода Вунд, кој се заселил во Ерменија? во времето на Аршак?
И тој нема врска со Кина - Монголија. Да те прашам за руните! Што знаеш? А дали знаеш колку од руните се вклучени во КИРИЛИЦАТА? Дали тоа не се цртите и резките на Црноризец Храбар? |
||
eptendosadno
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Ме тераш да се повторувам : Пребонд (латински: Rex Prebond, Rex Prebont или Rex Prebondus) Поентата ми е тутулата , звањето , чинот на човек од 7 век , човек кој е евидентиран како составен дел од населениео на денешна Македонија . Апропо титулата , чинот , звањето на човек кој се сретнува во Кина , Монголија , дунавска Бугарија . Да , културолошка разлика . Инаку за руните , да , тоа е бугарско писмо кое е користено пред да бугарите да се “ хеленизираат “ и да почнат своите пораки да ги пишуваат на грчки јазик . Инаку , мое мислење е дека кирилицата е создадена во Бугарија , од бугарски владетели , за бугарски потреби и е копија на ГРЧКАТА АЗБУКА . Чинам , тоа е една од причините Симеон да биде нарекуван полугрк . Дали сте задоволни од мојот одговор ? |
||
|
||
Каснакоски
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Значи се согласуваш со стиховите
И ниј сме дали нешто на свет`т и на вси Славјани книги да четат. |
||
чоли
Сениор Регистриран: 15.Ноември.2008 Статус: Офлајн Поени: 2973 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Твоjот одговор не чини и 5 пари. Воистина кирилицата е создадена во Бугариjа - верно. Но не од владетелите - а по нихна порака. И не е копиjа на гръчката азбука - Кирилицата е иста со Глаголицата на 99,90 % ... само е записана со различни графеми. А Симеон е нарекуван полугрк заради академичното си образование придобито во Магнаурската школа во Константинопол. Се едно jас на запишам: Пребонд 007... толкоз чини твоjот одговор. Изменето од чоли - 01.Февруари.2010 во 18:58 |
||
Каснакоски
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
За Первунд - читни што напишал Златарски.
http://www.promacedonia.org/vz1a/vz1a_prit_05.html Тој бил од Ринхините, нарекувани и ВлахоРинхини. |
||
eptendosadno
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Тука е само проблемот , КОЈ СТЕ ТОА ВИЕ ? Јас мислев на Бугарите во 7/8 век , на тие со кинески титули |
||
|
||
eptendosadno
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Имаш право на свое мислење :
Колку од овие букви препознаваш , колку од нив умееш да прочиташ ? http://i125.photobucket.com/albums/p78/thexunit/10zz.jpg Прочитај некоја од овие , и кажи ми каде ги употребуваш : За руните , не си дораснат да ти соопштам “ новости “ |
||
|
||
Каснакоски
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Какви кинески титули бе Ептендосадно? Имаш слушнато кинески јазик?
Бугарија на кинески е БАОЅЈА, Македонија не знам како е, ама некој те излажал. Треба повеќе да се чита, одколку да се пишува, верувам ќе се согласиш со мене. Тоа се однесува на сите, и на мене се разбира. |
||
eptendosadno
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Во иднина ке престанам да ти одговарам ако морам да се повторувам , да знаеш :
Еве нешто соодветно на темата : Титулата кавхан е засвидетелствана и руннски натпис на Тонјукук во Северна Монголија, со што е можно читање на руните како qapagan или qapgan. Титулата се среќава и кај Аварите. Потеклото на оваа титула е од кинеското kap-kwan “чиновник од прв ранг“. |
||
|
||
lav4eto
Сениор Регистриран: 18.Април.2008 Статус: Офлајн Поени: 1540 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Jас сум задоволен, со мали поправки: Не од бугарските владетели, а по нивна порака, во Преславската книжевна школа. Полугрк е заради образованоста си во Магнаурската школа и големата начетеност. Изменето од lav4eto - 01.Февруари.2010 во 19:52 |
||
eptendosadno
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Да ви одговорам на двајцата .
Тоа е елитно школо , во тоа не се учло како да се стане Грк , па као Симеон не го довршил школото . Тоа е школо во кое учеле деца на Ерменци , Евреи и.т.н. , но само Симеон го има тој прекар “ полугрк “ . Словенското писмо е заслуга на Византискиот цар Михаил , Кирил и Методија се само “ егзекутори “ на таа ромејска политика . Па од таму и сметам дека Симеон е “ виновен “ за создавањето на кирилицата . Доволни ? |
||
|
||
Внеси реплика | страница <1 608609610611612 824> |
Tweet
|
Скок до | Овластувања Вие не може да внесувате нови теми на форумот Вие не може да одговарате на теми на форумот Вие не може да ги бришете вашите пораки од форумот Вие не може да ги менувате вашите пораки од форумот Вие не може да креирате анкета на форумот Вие не може да гласате на форумот |