IDIVIDI forum Веб сајт
почетна страница почетна страница > Македонија и Свет > Политика и вести
  Активни теми Активни теми RSS - BREAKING NEWS......!!!
  најчести прашања најчести прашања  Пребарувај форум   Настани   Регистрирајте се Регистрирајте се  Влез Влез

BREAKING NEWS......!!!

Внеси реплика Внеси реплика страница  <1 5960616263 75>
Автор
Порака
 Оцена: Оцена на тема: 1 Гласови, Просечно 4,00  Тема Пребарувај Тема Пребарувај  Опции за темата Опции за темата
brza Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 06.Февруари.2006
Локација: vidiFOTOupotpis
Статус: Офлајн
Поени: 34534
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај brza Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 14.Август.2009 во 16:13
bravo!....i nie znachi,...sme imale...ko........намигнување...plivach za trki....bravo za toni!
Patriotizmot e poslednoto skrivalishte na kriminalcite.-Albert Einstein
Mokjta od sekogash privlekuvala lugje so nizok moral.-Albert Einstein
Кон врв
brza Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 06.Февруари.2006
Локација: vidiFOTOupotpis
Поени: 34534
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај brza Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 18.Август.2009 во 23:54
Заменик министeрoт за надворешни работи на Тајван поднесе оставка поради последиците од тајфунот Моракот

pa, ....a, koj mu kriv...koga e kriv!....taka i mu treba,a ne ovie nashive "ministeri"...ni krivi ..ni dolzni...sakaat da im go soberat" bostanot"збунетост!
Patriotizmot e poslednoto skrivalishte na kriminalcite.-Albert Einstein
Mokjta od sekogash privlekuvala lugje so nizok moral.-Albert Einstein
Кон врв
Polaris Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 04.Октомври.2007
Локација: Turkey
Поени: 1514
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Polaris Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 21.Август.2009 во 17:25
Дискриминација на национална основа на базенот Бисер?изненадување
20.08.2009 17:51
постои ли дискриминација на национална основа на базенот Бисер во Скопје.

Дел од тврдењата се дека на базенот посетителите пред да влезат треба да се легитимираат со лична карта, ако се Албанци или Бошњаци за нив влезот е затворен. Синот на политичарот Мевљан Таири, две негови внуки но и тој самиот бил вратен од влезот на базенот.

„Кога јас бев овде, исто ми побараа лична карта. Јас одбив да се идентификувам, затоа што ова не е место каде што се идентификуваат луѓе. После тоа ми побараа пропусница. Во исто време влегуваа луѓе без никакви пропусници и никаква потреба од легитимација“, изјави Мевљан Таири, екс пратеник во Собранието на Македонија.

И додека го привршувавме разговорот со Таири, дојде и закупецот на базенот Александар Маниќ.

„Албанци не пуштаме така?“, изјави Маниќ.

„Мене не ме пуштивте, пред мене истиот ден кога сум бил на втори август една фамилија со деца не се пушти. Син ми пред тоа“, вели Таири.

„Вие знаете ли колку Македонци не се пуштаат внатре? Еве да застанеме десет минути да видите колку Македонци ќе се вратат. Без пешкири одат, прљави, со рани отворени. За тие не се буните, само за вас се буните? Ај да влеземе да видиме дали има Албанци може?“, додаде Маниќ.

Секој со својата вистина на своја страна. Маниќ за себе вели дека е космополит. Без предрасуди, но на базенот морале да се почитуваат правилата.

Легитимирате за да го видите името и презимето?

„Добро, тоа е нивно мислење. Како да ви кажам. Ова што го тврди Мевљан Таири дека Албанците се дискриминирани, па луѓево лубеници што продаваат по Аеродром, секој ден доаѓаат да се бањаат. Не ги пуштаме додека не донесат сапун и пешкир да се истушираат па да влезат“, рече Александар Маниќ.

Со случајот се зафати и дирекцијата за лични податоци. Не утврдиле дека на базенот се кршат правата на граѓаните. Вчера таму бил и народниот правобранител.

Концесионерот им донел како доказ Албанци кои биле таму да се забавуваат. Сепак правобранителот ќе се обрати до пазарната инспекција. Не може во мултиетничко општество да има дискриминација велат од таму.

„Наводите, значи на подносителите на претставката, беа демантирани од страна на концесионерот на објектот. Втората пречка, којашто не ни дозволува да го истражиме тој случај до крај, е фактот дека народниот правобранител не може да презема дејствија спрема правни субјекти или физички лица“, вели Уранија Пировска, портпарол на народен правобранител.

Семејството на Таири не е единственото вратено од базенот Бисер. Се собира група која ќе го алармира и Хелсиншкиот комитет, а ќе бараат на закупецот да му се одземе дозволата за работа.

„Од базенот Бисер ме упатија во Карпош“изненадувањеизненадувањеизненадувањеизненадување
21.08.2009 15:50

По објавениот прилог на А1 дека на базенот Бисер во Скопје се врши дискриминација по етничка основа, низа реакции од граѓани кои биле легитимирани и вратени од влезот на базенот без образложение.

Некому не му била побарана лична карта но не зборувал на македонски.

„Бев вратен поради две причини - затоа што сум Бошњак и затоа што го говорев босанскиот јазик. Побарав аргумент повеќе - не ми дадоа. Ми одговорија со прашање од каде сум, од каде доаѓам, и потоа ме упатија на базенот Карпош, и ми рекоа дека е таму отворено за вас“, изјави Един Личина.

А1 дојде до снимка од мобилен телефон на која е видливо кошкањето меѓу група Албанци и обезбедувањето на базенот. Убедувања и закани од двете страни.

Закупецот на базенот Александар Маниќ тврди дека гостите свесно дошле да направат инцидент. Тој вчера негираше дека на базенот се врши селекција на гостите по национална основа. Единствено дека се почитуваат пропишаните правила на хигиена и пристојно однесување.

„Не е проблемот дали си Албанец, Турчин, Србин, Македонец. Има правила на влез во базенот. Значи не може да се влезе без соодветни купаќи. Да преведам што е тоа. Значи не може да се бања со бели гаќи“, вели Александар Маниќ.

Министерството за одбрана е сопственик на базенот реагира.

„Не сакаме да веруваме дека станува збор за сценарио инструирано и конструирано од одреден политички врв за создавање на етнички тензии во Република Македонија, и доколку е тоа така искрено жалиме, и апелираме до сите инволвирани во овој случај, да се воздржат од појава која што е штетна за сите граѓани во Република Македонија“, рече Сашко Димов, портпарол на Министерство за одбрана.

Одбрана во 2001-та во време на министерувањето на Бучковски, на Маниќ му го доделила под закуп базенот за 25 евро центи од квадрат, или за околу 600 евра месечно. Веќе неколку години траат судските процеси на одбрана против закупецот. Сакаат да го раскинат договорот, но и поради узурпација на имотот на одбрана. Засега нема епилог.

Кон врв
МАРШАЛ Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
ГРОБАР ДО ГРОБА

Регистриран: 06.Февруари.2007
Поени: 44396
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај МАРШАЛ Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 21.Август.2009 во 17:58
Не е проблемот дали си Албанец, Турчин, Србин, Македонец. Има правила на влез во базенот. Значи не може да се влезе без соодветни купаќи. Да преведам што е тоа. Значи не може да се бања со бели гаќи

па луѓево лубеници што продаваат по Аеродром, секој ден доаѓаат да се бањаат. Не ги пуштаме додека не донесат сапун и пешкир да се истушираат па да влезат“

Без пешкири одат, прљави, со рани отворени

вакви не би пуштил па претходно да поминат и  во базен  со СОЛНА КИСЕЛИНА а не во базен со НЕПРОТОЧНА ВОДА газење%20од%20смеење
имаат црногпрците една убава поговорка ама не смеам да е напишам тага . кој сака да е знае , нека се обрати на ПП голема%20насмевка

Изменето од МАРШАЛ - 21.Август.2009 во 18:02
Кон врв
mamamd Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Почесна конзулка

Регистриран: 02.Ноември.2007
Поени: 25679
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај mamamd Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 21.Август.2009 во 18:25

И додека го привршувавме разговорот со Таири, дојде и закупецот на базенот Александар Маниќ.

„Мене не ме пуштивте, пред мене истиот ден кога сум бил на втори август една фамилија со деца не се пушти. Син ми пред тоа“, вели Таири.

----------------------------------------------------------------------------------------------

Manik ne izjavi tuku prasa ( sto ti pravi eden ispusten, ili namerno zamenet zbor) i mu ponudi na Tairi da vlezat vnatre  i da vidat dali nema Albanci na sto Tairi zakuti, ( ama ocigledno bese  deka mu e povredena  suetata deka ne e pustan toj kako poznata licnostизненадување). Manik bese deciden deka nieden koj ima povredi, otvoreni rani, ne nosi peskiri i drugi propozicii za vlez vo bazent nemoze da vleze bez razlika koja etnicka pripadnost e.

Ova veke gi minuva bajagi limitite.  

A slusam so eden pietet vernici i odzi kako zboruvaaat za pocetokot na golemiot muslimanski praznik koj megju drugoto gi obvrzuva vernicite da bidat solidarni, humani i da ja zboruvaat vistinata i pred sebe i pred boga.

изненадување

Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Почесна конзулка

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај mamamd Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 21.Август.2009 во 19:41
Realno nekoi mediumi kako da 'lovat" atrakcii na etnicka osnova. Cudo deka ima i eksperti na bazentite za boshnjacki, srpski, hrvatski jazik збунетост
Од базенот Бисер ме упатија во Карпош“
Кон врв
Polaris Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 04.Октомври.2007
Локација: Turkey
Поени: 1514
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Polaris Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 21.Август.2009 во 21:03
Originally posted by mamamd mamamd напиша:

----------------------------------------------------------------------------------------------

Manik ne izjavi tuku prasa ( sto ti pravi eden ispusten, ili namerno zamenet zbor) i mu ponudi na Tairi da vlezat vnatre  i da vidat dali nema Albanci na sto Tairi zakuti, ( ama ocigledno bese  deka mu e povredena  suetata deka ne e pustan toj kako poznata licnostизненадување). Manik bese deciden deka nieden koj ima povredi, otvoreni rani, ne nosi peskiri i drugi propozicii za vlez vo bazent nemoze da vleze bez razlika koja etnicka pripadnost e.

A slusam so eden pietet vernici i odzi kako zboruvaaat za pocetokot na golemiot muslimanski praznik koj megju drugoto gi obvrzuva vernicite da bidat solidarni, humani i da ja zboruvaat vistinata i pred sebe i pred boga.

изненадување

Kako i da e ne e ubo vaka,sto se odnesuva za slucajot,nekoj laze ama ne se znae kojзбунетост 
A deka treba da se analizira celiot slucaj treba,somnitelno mi e slucajot zatoa  sto  ne samo albanci tuku i bosnaci bile diskriminirani,a mozebi i drugite malcinstva.Samo nesto ne mi e jasno,ako e cesno i posetno kako sto kazuva gospodinot Manik,zosto se bara sekoj koj sto ke vlezi vo bazenot da ima licna kartaзбунетост  jas na naprmier lani bev vo Germanija-Hamburg  na bezen otidov so bratucetmi,megutoa pred da vlezam ne mi pobaraja licna karta,  samo nesto mi  pobaraa da imam kupaci,sapun peskir i tolku,,za razlika ovdeka ima slucaji kade sto im se pobarano licni karti so cel da se identifikuvat koi se i sto se? A gospodinot Manik sosema druga izjava dade pred kamerite na A1 deka секој ден доаѓаат да се бањаат. Не ги пуштаме додека не донесат сапун и пешкир да се истушираат па да влезат“. Ama ovdeka nisto ne e spomnato za licni karti,,ima i video snimki kade sto obezbeduvanjeto ima pobarano licni karti,a toa nema  NIKAKVA vrska so pravilata za da vleguvas vo bazenot..намигнување
Кон врв
Pacifist Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 28.Јули.2008
Локација: Switzerland
Поени: 1618
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Pacifist Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 21.Август.2009 во 23:14
Originally posted by mamamd mamamd напиша:

изненадување

za da gledas dali nekoj ja ima potebnata oprema ili ne ne treba da mu baras licna karta ili pasos ... i nemoj sega da mesas tuka babi i zabi zatoa sto praznikot nema vrska so ovie gnasni raboti koi sekojdnevo ne gusat ... rabotite se premnogu ocigledni no ne znam koj ni gi servisira ... steta sto najvaznoto ke go razbereme na kraj ...
....INDEPENDENCE IS BETTER THAN SEX...
http://www.youtube.com/watch?v=7c7GdLlVrwo&feature=related
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Почесна конзулка

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај mamamd Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 21.Август.2009 во 23:23
Originally posted by Pacifist Pacifist напиша:

za da gledas dali nekoj ja ima potebnata oprema ili ne ne treba da mu baras licna karta ili pasos ... i nemoj sega da mesas tuka babi i zabi zatoa sto praznikot nema vrska so ovie gnasni raboti koi sekojdnevo ne gusat ... rabotite se premnogu ocigledni no ne znam koj ni gi servisira ... steta sto najvaznoto ke go razbereme na kraj ...

Spomnuvanjeto na p-raznikot e vo konteks deka site nie kako vernici, bez razlika na verskata pripadnost vo oci na najgolemnite praznici koga posetuvame sveti mesta, se molime za blagosostojba, pokazuvame grst na humanost a od druga strana sme suetni, sme se navredile. Zarem ke izigravame advokati nekomu samo zatoa sto ne go pustile nekoj vo bazent. Pa mozebi licna karta mu e pobarana ako pravel problemi zaradi propoziciite koi se postaveni.
Ne diskutiram od drug aspekt tuku od ona sto go gledav na televizija. Covekot ljubezno go pokani da vleze vnatre i da vidi dali nema Albanci. Tairi ne prifatyi tuku se drzeshe do svoite argumenti deka negovoto dete ne bilo pusteno, pa ne bil pusten ni tojзбунетост
Кон врв
Pacifist Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 28.Јули.2008
Локација: Switzerland
Поени: 1618
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Pacifist Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 21.Август.2009 во 23:31
ne znam od kaj ste no ako ste od Skopje ke znaes deka covekot ima pravo sto se buni ...
inaku toj ne bill edinstveniot slucaj :
Бев вратен поради две причини - затоа што сум Бошњак и затоа што го говорев босанскиот јазик. Побарав аргумент повеќе - не ми дадоа. Ми одговорија со прашање од каде сум, од каде доаѓам, и потоа ме упатија на базенот Карпош, и ми рекоа дека е таму отворено за вас“, изјави Един Личина.

....INDEPENDENCE IS BETTER THAN SEX...
http://www.youtube.com/watch?v=7c7GdLlVrwo&feature=related
Кон врв
anakin Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Unidentified Flying Object

Регистриран: 08.Август.2005
Локација: Machku Pichku
Поени: 18535
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај anakin Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 22.Август.2009 во 21:28
sakam da kazam neso za Bazenot

ako saka da ima biznis, neka gi legimira oti niso od biznisot
taka istorija kazuva

a tip e biznismen se gleda... големо%20гушкање
SILATA NEKA E SO VAS a ako ne vi treba, neka, i taka ne e nekoj trosok, ja ima nasekade okolu nas.

Кон врв
Анастеа Кликни и види ги опциите
Администратор
Администратор
Лик (аватар)
ПИПИ долгиот чорап

Регистриран: 07.Април.2008
Поени: 35441
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Анастеа Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 08.Септември.2009 во 17:01
За сите корисници на популарниот Фејсбук, МВР предупредува:

МВР преупредува за крадење податоци преку “Фејсбук“

Единицата за борба против компјутерски криминал откриле неправилноста на веб порталот “Фејсбук“. Според информациите се работи за “аплодирана“ апликација на “Фејсбук“ која всушност е спам што води до посебно направена копија на страната на логирање на “Фејсбук“, на која што се прави “фишинг“ на податоците на корисникот, односно се крадат електронската пошта и лозинката кои се користат за логирање на профилот на “Фејсбук“.

Велат оваа апликација која се користи за крадење на податоците најчесто се наоѓа функцијата за известувања.

“Односно со нејзино активирање од страна на корисникот се отвара копија на страната за логирање на “фејсбук“, која не е дел од “Фејсбук“ веб страната и бара од корисникот повторно да ги внесе адресата на електронската пошта и пасвордот кои ги користи за логирање на својот профил на “Фејсбук“. Во тој случај доколку корисникот ги внесе бараните податоци на лажната страна за логирање на “Фејсбук“ истите се запишуваат на лажната страна за логирање на “Фејсбук“ и се достапни на креаторот на споменатата апликација, а потоа исто така се достапни за сите корисници на Интернет“, објаснуваат од МВР.

На овој начин голем број адреси и лозинки на корисниците на оваа мрежа за дружење можат да бидат злоупотребени за криминалците да дојдат до лични податоци на корисникот.

Еве како функционира системот за крадење на податоци од “Фејсбук“.

Корисникот кој има активирано фацебоок профил и дозволува на својот профил да биде активна спорната апликација, во Notification функцијата на профилот ќе се појави различна жжсликажж  која ја преставува одредена нотификација:

Со црвена боја е обележана лажната нотификација, додека пак со зелена боја е обележана правилната нотификација. Доколку корисникот сака да ја погледне нотификацијата и ја стартува преку Hyperlink wall (обележан со сина боја) се стартува спам апликација и ја отвара лажната страна за логирање на “Фејсбук“ 

На сликата е прикажана лажната страна за логирање на “Фејсбук“ , која може да се препознае само по дополнителните карактери во точната патека на страната за логирање на “Фејсбук“, а која се забележува во Browser делот (обележано со црвено).

Доколку се користи броузер кој навремено е надградуван, тогаш тој самиот ќе идентификува спам. Единицата за борба против компјутерски криминал сугерира  до сите корисници на “Фејсбук“ кои ја забележале оваа неправилност, а сепак ги оставиле Емаил адресата и пасвордот на лажната страна за логирање на “Фејсбук“  веднаш да направат промена на пасвордот на адресата на електронската пошта и пасвордот за логирање на својот профил на веб страната на “Фејсбук“ со што би се намалила можноста за злоупотреба на украдените податоци.

Кон врв
МАРШАЛ Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
ГРОБАР ДО ГРОБА

Регистриран: 06.Февруари.2007
Поени: 44396
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај МАРШАЛ Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 08.Септември.2009 во 17:04
иииииииииииииииииииии .......... којзнае колку пасворди се наоѓаат во туѓи раце ............ грицкање%20нокти
Кон врв
Neptun74 Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Orbiter

Регистриран: 23.Октомври.2008
Поени: 2643
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Neptun74 Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 08.Септември.2009 во 19:41

Me gajle, neam fejsbuk...
DeepBlue
Кон врв
 Внеси реплика Внеси реплика страница  <1 5960616263 75>
  Сподели тема   

Скок до Овластувања Кликни и види ги опциите

Forum Software by Web Wiz Forums® version 10.03
Copyright ©2001-2011 Web Wiz Ltd.

Страницата е генерирана за 0,152 секунди.