![]() |
|
Окупација од Бугарската војска 1941 |
Внеси реплика ![]() |
страница <1 5859606162 98> |
Автор | |||
Македон ![]() Сениор ![]() Caesar Constantinus Регистриран: 20.Јули.2008 Локација: Macedonia Статус: Офлајн Поени: 9928 |
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
||
Што не е јасно во цитатот. Како што гледам, Шаторов истотака говори за окупација. Каква е таа национална слобода за која тежнееле Македонците, ако тие имале бугарско национално чувство и веќе биле обединети со Бугарија? Не може да се биде окупиран од сопствениот народ, зар не? |
|||
![]() |
|||
d4 b3 ![]() Сениор ![]() не можам да си дозволам неактуеленпотпис Регистриран: 19.Јуни.2010 Статус: Офлајн Поени: 4384 |
||
mne be i graganski vojni nesoshtestvuvat |
|||
![]() |
|||
Каснакоски ![]() Сениор ![]() Регистриран: 03.Април.2009 Статус: Офлајн Поени: 4758 |
||
I Vanco Mihajlov togas se borel za Nezavisna Makedonija. Sakal kako Pavelic da si ima NMD.
|
|||
![]() |
|||
mungos80 ![]() Модератор ![]() ![]() АНАРХИСТ Регистриран: 21.Октомври.2009 Статус: Офлајн Поени: 4330 |
||
Малку тешко дека се борел,повеќе глумел борец за вашите служби да го штитат да смрта.
Имаше една случка кога се фали кај бугарската власт дека му била понудена од Германците независна Македонија со тој на чело но тој тоа го одбива затоа што не сакал од бугарија да се дели. ![]() ![]() ![]() |
|||
“Додека ние се боревме,мизерувавме и гиневме,некои од народните пари си купуваат куќи и трупаат богатство“ - Ѓорѓи Сугарев
|
|||
![]() |
|||
Каснакоски ![]() Сениор ![]() Регистриран: 03.Април.2009 Статус: Офлајн Поени: 4758 |
||
Apostolski mnogu lazhel
![]() Arno, ama lugjeto na Apostolski vlegle na gotovo vo gradot Shtip, tochno po pobegnuvanjeto na Germancite pod napor na citiranata od nego 5 divizija. Imam gi tocno chas po chas site srazhenija na 5 peh.divizija, 18 i 33 peh. polkovi. Изменето од Каснакоски - 25.Јуни.2010 во 12:58 |
|||
![]() |
|||
fiks ![]() Профил од член
Испрати лична порака
Најди пораки од член
Посети го сајтот на членот
Додај во листа на пријатели
Администратор ![]() ![]() ПРАВДОЉУБЕЦ Регистриран: 18.Април.2005 Локација: Македонија Статус: Офлајн Поени: 24000 |
||
Ами ајде да ги видиме сражениата од толку прочуената дивизија?
|
|||
Само шлаг пена ќе бидеме.
Ни воздух,ни оган,ни вода,туку шлаг пена, само шлаг пена ќе бидеме и можеби неколку жолти ракии. |
|||
![]() |
|||
чоли ![]() Сениор ![]() ![]() Регистриран: 15.Ноември.2008 Статус: Офлајн Поени: 2973 |
||
Четвртата армија (командувана првично од генерал-мајор Бојан Урумов, а потоа од генерал-мајор Асен Сираков) дејствува на Горноџумајско-Велешко оперативно направление, каде што бугарската армија нанесува својот потпомагашт удар. Таму таа одржува од 15 октомври до 14 ноември Брегалнишко-Струмичката настапателна операција. Задачата на армијата е да се овладее регионот на Штип и да блокира направлениjата Струмица-Пехчево и од Штип за Кратово и да се обезбеди левото крило на бугарската армија. Првично Четвртата армија има во составот само 5-а пешадиска дивизија, но во текот на воените дејствија кон неjа се додава 7-а пешадиска дивизија и 2-ра конна бригада. Предвидена е помош и од југословенскиот Брегалнишко-Струмички корпус.
Настаплението на армијата започнува на 15 октомври. Како што го кршат последователно противничкиот отпор, војниците ослободуваат Кочани, а на 8-ми ноември овладеват регионот на Штип. Ова им овозможува да преминат во гонење на противникот кој се повлекува се кон долината на Вардар. На 10 ноември е овладен Велес, а три дена подоцна се окажува помош на Прва армија за ослободување на Скопје. Со тоа завршува Брегалнишко-Струмичката операција. Воена историjа Изменето од Македон - 26.Јуни.2010 во 13:04 |
|||
Мунгос - цензорот на Мисирков
|
|||
![]() |
|||
Македон ![]() Сениор ![]() Caesar Constantinus Регистриран: 20.Јули.2008 Локација: Macedonia Статус: Офлајн Поени: 9928 |
||
Согласно вашите кажувања, вие истотака бугарските војски влегле секаде први, па и не само тоа, туку и со радост биле дочекани, што секако веднаш поставува сомнеж како ќе биде дочекан некој со радост, особено во Прилеп,Велес и Скопје, места каде и порано имало штрајкови, стрелања,интернирања. |
|||
![]() |
|||
||
Како се борел во тој период, објасни ми те молам. Ако се борел за окупирање на Македонија од Бугарија, тогаш, да, се согласувам дека се борел некако. |
|||
![]() |
|||
||
Нема такви кажувања, партизаните влегувале први кога Германците веќе не биле таму. А за радоста не се чуди, а се замисли дали тоа што ви го кажувале било баш така. |
|||
![]() |
|||
||
Пак ќе кажам, нема што да се замислувам, биле дочекани како што е покажано на сликите, независно дали тоа некому одговара или не. Во однос на борбите, ако некој е учесник во борбите, секако дека ќе се потпрам на неговото сведоштво. П.С. Ти замисли се дали тоа што ви кажувале дека од 1941 до 1944 година станува збор за "ослоободување" е вистина или не, јас нема зошто да се замислам, ако "слободните" ми велат дека биле окупирани, не сум јас тој што треба да се замисли. |
|||
![]() |
|||
чоли ![]() Сениор ![]() ![]() Регистриран: 15.Ноември.2008 Статус: Офлајн Поени: 2973 |
||
Кажували са ми дека во 1948 година низ цела Македонија по патиштата се чекало повторното идване на Бугарија . Чул сум како луѓето од Куманово, Скопје чекали со букети повторно бугарските војници во сообраќајот, како очекувале дека ќе живеели повторно заедно.
Но судбината повторно не изневери. Всушност, јас лично никогаш не сум му верувал на Тито. Подоцна тој и неговите блиски, си дозволуваат да ja нарекуваат другарката Цола Драгоjчева, к*рва. Се сеќавам и еден друг момент. Есента 1948 година бев на гости на другарот Пело Пеловски. Тој тогаш живееше на ул Московска № 8. Доjдов во гости и тој ме дочекува усмихнат со зборовите: "Еј, види таму еден Македонец". Се свртив и видов едно познато лице. Ова беше другарот Петар Траjков (Пецо Траjков). Тој ме запраша: Од каде си ти? Одговорив му дека сум од село Вруток, Гостиварско. "- А-АА, да те прашувам тогаш. Ај кажи ми право, како се попиша на пописот - Македонец или Бугарин? "Одговорив му: "- Другар Траjков јас сум чист Бугарин. Подеднакво сакам и Бугарија и Македонија! " Спомени на Траjко Сергиев Божков Изменето од Македон - 26.Јуни.2010 во 15:47 |
|||
Мунгос - цензорот на Мисирков
|
|||
![]() |
|||
||
Значи, согласно пишаното, во 1948 година, кога човек бил затворан за една погрешна изјава кажана само пред најблиските, граѓаните од цела Македонија по патиштата ги чекале повторно да дојдат Бугарите?! ![]() Кој и да му го кажувал ова на авторот, можам, да заклучам дека имал бујна фантазија или дека се мајтапел со авторот. Во однос на тоа за пописот, може и да било така, тоа не го оспорувам, немам докази, ама во 1948 година, кога за мала работа се одело во затвор, некој да говори дека народ излегол со цвеќе во рацете да ја чека бугарската војска би било трагично, да не е смешно. |
|||
![]() |
|||
||
Се согласувам што кажаното од Траjко Божков е п'лно со хиперболи. Сепак може би е имало извесни нагласи во населението со оглед на тоа што проектот за "Голема Jугославиjа" (старата Jугославиjа + Бугариjа) е бил сеуште на дневен ред. Обичните луге не са знаели за сложните политически маневри кои довели до провалот на идеjата (видно и од материалот во соседната тема за англиското несогласие за таа формула) |
|||
![]() |
Внеси реплика ![]() |
страница <1 5859606162 98> |
Tweet
|
Скок до | Овластувања ![]() Вие не може да внесувате нови теми на форумот Вие не може да одговарате на теми на форумот Вие не може да ги бришете вашите пораки од форумот Вие не може да ги менувате вашите пораки од форумот Вие не може да креирате анкета на форумот Вие не може да гласате на форумот |