IDIVIDI forum Веб сајт
почетна страница почетна страница > АРХИВА > Вероисповед
  Активни теми Активни теми RSS - ЕДИНСТВОТО ВО ЦРКВАТА И КАКО СЕ РАЃА ЕРЕС
  најчести прашања најчести прашања  Пребарувај форум   Настани   Регистрирајте се Регистрирајте се  Влез Влез

ЕДИНСТВОТО ВО ЦРКВАТА И КАКО СЕ РАЃА ЕРЕС

Внеси реплика Внеси реплика страница  <1 456
Автор
Порака
аџија Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 25.Октомври.2006
Статус: Офлајн
Поени: 5474
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај аџија Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 30.Јуни.2007 во 17:01
Не сард, туку не ми презентираш ништо што може да ме мотивира (прво!) да го читам и (второ) ништо што ги побило моите тврдења. Не гледам дека еден, освен самиот себе ( а и тоа е дискутабилно) го убеди со твоите филозофии... Но ок, тука секој може да си процени што и како...Embarrassed
Кон врв
Bronhi Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 06.Февруари.2007
Локација: Macedonia
Поени: 348
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Bronhi Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 01.Јули.2007 во 11:38
Половина и повеќе од коментарите на протестантите на овој форум ВООПШТО НЕ СЕ ОДНЕСУВААТ НА ПРАВОСЛАВНАТА ЦРКВА, ТУКУ НА РИМОКАТОЧИКАТА. Дај читнете прво и видете кој е кој а по тоа пишувајте. Смешни сте.
Земете БРОНХИ полесно се дише
Кон врв
Ангелче Кликни и види ги опциите
Група
Група
Лик (аватар)

Регистриран: 20.Јуни.2007
Поени: 45
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Ангелче Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 01.Јули.2007 во 12:09
Прочитај ја Бронхи првата страна на оваа тема (табелата) и се ќе ти стане јасно како ден колку застраниле православната и католичката црква од онаа прва христијанска заедница (Христос и неговите апостоли и ученици). Хаос!
1 2 3
Кон врв
Bronhi Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 06.Февруари.2007
Поени: 348
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Bronhi Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 01.Јули.2007 во 14:11
Ангелче која табела? Да не си ја утнала темата. Табела има на Кривославие, католицизам... па и таа не е точна. Најголем авторитет во Православната црква е Света Троица па натаму, додека да стигнеш до Помесен собор има уште еден куп др. авторитети. Да не зборувам понатаму...
А на втората страна од овој форум напишав нешто никој нема коментар, дури и модераторот кому му е и упатен. Зошто? ПАК ЛАЖЕ!
Земете БРОНХИ полесно се дише
Кон врв
EvAngelos Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Doulos Evangelos

Регистриран: 28.Февруари.2007
Поени: 9913
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај EvAngelos Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 02.Јули.2007 во 14:04
Originally posted by sard sard напиша:

Доживуваме протестантска инквизиција на сопствена територија.

Сард, дали Македонија е секуларна држава или не е? Tongue

А некој ве чепне со Словото вие одма протестантска инквизиција LOL
Алергични сте на Словото а?
Посветен на изворното христијанство проповедано од Христос и апостолите.
Кон врв
Azrael Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Поени: 382
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Azrael Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 02.Јули.2007 во 17:19
.

Изменето од Azrael - 17.Април.2008 во 00:31
ΧΡΙΣΤΟΣ ΑΝΕΣΤΗ !     
Кон врв
Azrael Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Поени: 382
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Azrael Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 02.Јули.2007 во 17:22
тука би додал , дека никој не држи сто посто до Христос, се е некако ставено во служба на парите, и на замајување на народот.
Кон врв
sard Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 28.Октомври.2005
Локација: Прилеп
Поени: 1440
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај sard Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 03.Јули.2007 во 00:53
Што стана Евангелос со прашањата кои требаше да ми ги поставуваш?
„Треба да се биде достоен на љубовта за да се биде љубен“ - Goethe
www.pravoslavna.mk
Кон врв
Реакт Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 22.Мај.2007
Локација: Burundi
Поени: 373
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Реакт Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 04.Јули.2007 во 13:52
Originally posted by Ангелче Ангелче напиша:

Прочитај ја Бронхи првата страна на оваа тема (табелата) и се ќе ти стане јасно како ден колку застраниле православната и католичката црква од онаа прва христијанска заедница (Христос и неговите апостоли и ученици). Хаос!

Хаосот е на друго место. Целата приказна е измислена. Знам на која табела мислиш, ама таа не е овде. Е, ајде сега среди си го хаосот кај тебе, па кажи нешто свое (ако имаш), а не само браво по секој пост на твоите ментори овде им кажуваш.
Без коментар
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај sard Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 06.Јули.2007 во 23:43
Што стана Евангелос со прашањата кои требаше да ми ги поставуваш?
Ако заврши може ли јас да поставувам прашања?
www.pravoslavna.mk
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Doulos Evangelos

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај EvAngelos Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 07.Јули.2007 во 01:22
Што стана со прашањата? Еве ти каде заглави брате...

Во Новиот Завет предметите кои биле во контакт со Бога се осветувале и добивале исцелителна сила.

Originally posted by EvAngelos EvAngelos напиша:

Зошто не го целивате Магарето? Tongue
Бог на Цветници влегол (значи бил во контакт) со Магаре во Ерусалим. Тоа според твоето толкување значи дека Магарето е осветено затоа што било во контакт со Бог. Тогаш зошто не му се клањате на магарето, зошто не воведете и магаропоклонение, зошто не го целивате магарето?

Да го сретнам тоа магаре кое го носело Бога би го целивал до бескрај и знам дека Господ нема да ми се налути туку ќе му биде мило оти ќе знае што значи тоа.

А зошто мораш да го сретнеш баш "тоа магаре" за да го целиваш т.е. извршиш магаропоклонение? Tongue

Зошто не бараш да го сретнеш "тој крст" на кој Христос бил распнат за да го целиваш, туку бакнуваш и други крствови?

Зошто не бараш да го сретнеш баш тој и тој светец за да го целиваш, туку се задоволуваш и со неговата слика?

Зошто не си направиш икона и од магарето, па да си го целиваш, да му се поклонуваш, да му се молиш да посредува за тебе пред Бог (нели не му е потребен разум за тоа, како на лавчињата во Стариот Завет)

Зошто?

Изменето од EvAngelos - 07.Јули.2007 во 01:23
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај sard Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 07.Јули.2007 во 01:40
Одговорите ти беа веќе дадени. Им недостасува ли нешто, приговарај на одговорите, а не да ги поставуваш истите прашања.

Цитирај
Во Новиот Завет предметите кои биле во контакт со Бога се осветувале и добивале исцелителна сила.

Зошто не го целивате Магарето? Tongue
Бог на Цветници влегол (значи бил во контакт) со Магаре во Ерусалим. Тоа според твоето толкување значи дека Магарето е осветено затоа што било во контакт со Бог. Тогаш зошто не му се клањате на магарето, зошто не воведете и магаропоклонение, зошто не го целивате магарето?

Сард
Да го сретнам тоа магаре кое го носело Бога би го целивал до бескрај и знам дека Господ нема да ми се налути туку ќе му биде мило оти ќе знае што значи тоа.

А зошто мораш да го сретнеш баш "тоа магаре" за да го целиваш т.е. извршиш магаропоклонение?

Дали Господ би ми се налутил ако се поклонам со почит пред магарето ЗАРАДИ ТОА ШТО ТОА ГО НОСЕЛО НЕГО во Ерусалим?

Цитирај Зошто не бараш да го сретнеш "тој крст" на кој Христос бил распнат за да го целиваш, туку бакнуваш и други крстови?
Па ние Православните го бакнуваме и ТОЈ КРСТ за тоа што делови сеуште постојат и сите крстови налик на чесниот Крст. И Господ знае дека заради понизност кон Него и почит на Неговата крсна жртва го правиме тоа. Но вие ја немате таа љубов и таа почит. Вие покажувате љубов само со збор, без акти, без дела, бидејќи нели според вас делата не се важни, важна е верата.

Цитирај Зошто не бараш да го сретнеш баш тој и тој светец за да го целиваш, туку се задоволуваш и со неговата слика?

Дали би ми се налутил тој и тој светец ако кога го немам физички ја бакнувам неговата слика или ќе му биде мило за тоа?

Цитирај Зошто не си направиш икона и од магарето, па да си го целиваш, да му се поклонуваш, да му се молиш да посредува за тебе пред Бог (нели не му е потребен разум за тоа, како на лавчињата во Стариот Завет)
Зошто?

Магарето го има на иконите како го носи Господ. Следниот пат кога ќе го видам ќе му ги бакнам нозете заради светата улога која ја имало. Дали Бог ќе ми се налути. Не напротив тоа ќе зборува за нашата Христоцентричност да се понизуваме и да ги љубиме животните и предметите кои на било каков начин му послужиле Нему.
А икона само за ослето нема бидејќи човекот е направен по образот Божји! Животните не се!
www.pravoslavna.mk
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Doulos Evangelos

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај EvAngelos Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 07.Јули.2007 во 03:53

Дали Господ би ми се налутил ако се поклонам со почит пред магарето ЗАРАДИ ТОА ШТО ТОА ГО НОСЕЛО НЕГО во Ерусалим?

Да сард, Господ ќе ти се налути ако го направиш тоа, а и магарето доколку би имало свест би те осудило.
Бог јасно кажува да не се клаљаме на никој и на ништо друго освен на Бог!
Кога апостол Јован се поклонил пред еден ангел, тој го укорил:
"Јас сум слуга, како ти и твоите браќа, пророците и сите оние кои ги пазат зборовите на оваа книга. Поклонувај Му се на Бог!" Откровение 22:9
Од ова појасно здравје!

Кога Корнелиј му се поклонил на апотол Петар, овој исто така го укорил:
"Петар го подигна велјќи: Стани! И јас сум само човек!" Дела 10:26

Епа сарде, ако ангел и човек одбиле и укориле поклонување (без разлика на изговорот кој го имале поклонувачите) тогаш што би рекло магарето на тоа?

Магарето било во контакт со Исус само неколку саати, а Петар бил 3.5 години во постојан контакт со Исус, така што Корнелиј можел да рече: "Ама јас не ти се поклонувам тебе лично, туку со почит на тоа што ти си бил 3.5 години со мојот Господ"
Но што Му вели Петар? "Стани! И јас сум само човек!"
Што вели ангелот? "Јас сум слуга...Поклонувај Му се на Бог!"

Што би ти рекло магарето? "и ааа и аааа, станувај сарде, јас сум само животно..Поклонувај Му се само на Бог!" Tongue

Кон врв
 Внеси реплика Внеси реплика страница  <1 456
  Сподели тема   

Скок до Овластувања Кликни и види ги опциите

Forum Software by Web Wiz Forums® version 10.03
Copyright ©2001-2011 Web Wiz Ltd.

Страницата е генерирана за 0,188 секунди.