Испечати | Затвори го прозорот

ЕДИНСТВОТО ВО ЦРКВАТА И КАКО СЕ РАЃА ЕРЕС

Испечатено од: IDIVIDI forum
Категорија: АРХИВА
Име на форумот: Вероисповед
Опис на форумот: право на избор
URL: http://forum.idividi.com.mk/forum_posts.asp?TID=8145
Датум на принтање: 22.Ноември.2024 во 01:42
Верзија на софтверот: Web Wiz Forums 10.03 - http://www.webwizforums.com

Тема: ЕДИНСТВОТО ВО ЦРКВАТА И КАКО СЕ РАЃА ЕРЕС
Постирано од: sard
Наслов: ЕДИНСТВОТО ВО ЦРКВАТА И КАКО СЕ РАЃА ЕРЕС
Датум на внесување: 27.Јуни.2007 во 21:04
Текстот е истовремено и одговор на прашањето на Аџија

Цитирај
АЈДЕ, ова нема храбри да одговорите...
Можеби следново:

КОГА ЧОВЕК ЌЕ ДОЈДЕ ДО ОТКРИВАЊЕ, КАКО ЌЕ ЗНАЕ ДЕКА ТОА Е ОД СВ. ДУХ А НЕ ОД ЛАЖНИОТ?

Со Божја помош јас ќе се обидам иако мислам дека за повеќето православни ова и не е некое тешко прашање.

Човек со личниот однос кон Бога може да доаѓа до сознанија и откровенија. Директно учи од Бога. Степенот на сознанијата зависи од искреноста на односот и од големината на барањето на верникот. „Кој бара ќе најде, кој тропа ќе му се отвори“. Сепак наместо Светиот дух може она што го доживува како откровение да биде од друг небожји дух. Искусниот повеќе знае да го испита тоа, но и најискусните паѓаат во прелест. Затоа испитувањето го врши Црквата како заедница на верните водена од Светиот Дух.

Црквата започнала со осенувањето од Светиот Дух на Соборот на Апостолите. Во тој момент Светиот Дух го „дефинирал“ духот на верата во кој верниците треба да пребиваат за да бидат водени по патот на вистината. Восхитени со даруваниот Свет Дух Дух на верата тие веднаш излегле надвор, проповедале и силата на нивната говорна проповед, но и проповедта на Духот кој зборувал од самата нивна појава била толку голема што веднаш привлекле неколку илјади верници. Тоа е педесетница, Духовден, денот на почетокот на новозаветната Црква. И таа од таму се шири со нови христијански верници. Секој што влегува во Божјата Црква влегува во тој Божји дух, Дух на верата. И со текот на времето зависно од вложувањата се повеќе е даруван и опфатен како дел од таа Божја Црква од истиот почетниот Свет Дух.

„Јас сум вистинска лоза, Мојот Отец е лозарот.“

На својот пат верникот повремено треба да се консултира со Црквата за своите сознанија и објави. Ако нешто може да има опасни последици веднаш се консултира со Црквата. За верникот, Црквата е другиот верник. Контактот со друг верник од истата вера е како тој човек да контактирал со целата Црква.  Другиот верник како верник кој пребива во Духот на верата бидејќи самиот не обземен од духот на откривањето ќе има добра подлога да процени дали доживеаното, објавеното, откриеното е складно со верата. Врз основа на тоа ќе му даде став. Ако не е сигурен ќе прашаат трет поискусен, па свештеник,  монах, духовни старци т.е. ќе ја консултираат целата заедница на верните Црквата.

Испитувајте ги духовите

Се испитувајте, за доброто држете се!

Духовното искуство на другиот кој добил други духовни дарови го открива недостатокот кај првиот. Другиот верник комуницира со други верници и целата Црква го вклопува сознанието во себе. Комуникацијата на верникот со Црквата може да биде и кога тој чита Православна литература и други форми на контакт на поединецот со внатрешното богатство на Црквата и при таа ситуација тој врши консултација на своите откривања со вкупното откровение на Црквата, како Црквата на живите така и Црквата на починатите верници. Врши консултација што значи и не мора веднаш целосно да прими. За она што не се согласува разговара со други и меѓусебно се решава проблемот. Тоа ја прави соборноста на Црквата.

„зашто, каде се двајца или тројца собрани во Мое име, таму сум и Јас посреде нив.“

„Испитувајте се сами себе дали сте во верата! Сами испитувајте се! Или не сте свесни дека Исус Христос е во вас? Освен, само ако сте недостојни.“

„и испитувајте се што Му е на Бога угодно!“

„Се испитувајте, за доброто држете се!“

Таму каде што постои соборност во „собрани во Мое име“ на Црквата таму постои единство. Така што проблемот на еретизмот и на обманата е спротивноста на принципот на Соборноста во Духот Божји т.е. индивидуализмот на човекот. Истакнувањето на сопствениот авторитет над авторитетот на заедницата на верните Црквата.

Ако откровението на верникот е лажно тоа ќе биде стопирано некаде од другите верници? Најчесто уште на почетокот при првите разговори со верниците, т.е. консултација со Црквата. Зошто тогаш некои ереси не биле стопирани уште во зачетокот? Пак е проблемот во злоупотреба на авторитетот. Одреден човек стекнал некаков добар авторитет и луѓето почнале да му веруваат без испитување. Оние кои потпаднале под силата на нечиј индивидуален авторитет ќе бидат поведени во обмана заедно со оној кој има ментално и духовно влијание на нивните ставови. Тоа лажно учење, сознание, откровение ќе биде отфрлено од другите, но оние чија волја потпаднала под волјата на авторитетот ќе му веруваат на
за нив „големиот“ авторитет. Наспроти тенденциозните атеистички и еретички напади за авторитарноста на Црквата, токму слободата на волјата во испитувањето го обезбедува единството на Црквата, а спротивното од соборноста,  индивидуализмот го создава модерниот атеизам и еретизмот.

Ако згреши против тебе братот твој, оди и искарај го насамо; ако те послуша, си го придобил брата си;
ако ли не те послуша, поведи со себе уште еден или двајца, па со устата на двајца или тројца сведоци нека се потврди секој збор;
ако ли, пак, не ги послуша и нив, кажи й на црквата; па, ако и црквата не ја послуша, тогаш нека ти биде тој како незнабожец и митник

Всушност и силата на ереста може да се пресмета со силата на авторитетот на оној кој западнал во ерес се додека не се потроши авторитетот. Така некој кој нема силен авторитет ќе го запрат најблиските со кои контактира, ако западне во индивидуализам, сам ќе остане во прелест. Доколку не се покае и покори на Црквата - заедницата на верниците ереста ќе заврши со него. Ако веќе стекнал авторитет врз некои луѓе,  тогаш кога ќе потпадне самиот од обмана, оние кои се со волја подложна на неговиот авторитет ќе бидат следбеници и поддржуватели на прелеста. Ако имал локален и регионален авторитет пример (поп Богомил) ќе ги заведе оние кои му веруваат на неговиот авторитет и тоа трае до неколку децении, може да фати и некој век. Ако има глобален авторитет првообманетиот, како Ариј, Ориген ереста и глобално ќе се прошири и ќе трае како зараза неколку века по што се стабилизира позицијата и полека стагнира. Едноставно авторитетот кој врши опресија на слободните волји на луѓето по тоа прашање се троши. Луѓето веќе не му веруваат на стара слава.

4.  Бидете во Мене, и Јас ќе бидам во вас. Како што прачката не може да роди плод сама од себе, ако не е на лозата, така и вие, ако не бидете во Мене.
5.  Јас сум лозата, а вие прачките; и кој што е во Мене, и Јас во него, тој ќе даде многу плод; оти без Мене не можете да направите ништо.
6.  Ако некој не остане во Мене, ќе биде исфрлен надвор, како прачката, и ќе се исуши; а такви ќе ги соберат, и во оган ќе ги фрлат, и ќе изгорат.

Ако има така да речам севселенски авторитет како со Римокатоличката ерес ќе трае со милениуми. Римокатоличката Црква се индивидуализира го напушта принципот на соборност од останатите помесни Православни Цркви на Едната Соборна Православна Црква. Уште пред расколот на каноските собори таа настапува индивидуалистички. Одлуките кои во целост важат за сите селективно ги бира кои ќе ги почитува кои не. Бара посебни покани, посебно издвојување и уважување на нејзиното мислење со еден збор индивидуалистички се наметнува во Соборот на верниците. Тоа ги води во создавање на самообмана т.е. појава на еретички учења најпрво со (филиокве) и нивно одвојување од Соборната (Католичанска) Православна Црква.
Ставовите засновани не на слободната волја на заедницата на верниците туку на пресијата „Јас знам“ порано или подоцна го зголемува внатрешниот бунт на потиснатите волји. Наметнатиот авторитет слабее. Протестантите го отфрлаат Римокатоличкиот авторитет со тоа што создаваат свој личен индивидуален авторитет. Меѓутоа самите не можат да основаат Соборна Црква, бидејќи Соборната Црква ја формира Господ. Ако излегле од мртва црква како што самите го обвинуваат римокатолицизмот како можат да формираат жива.

6.  Ако некој не остане во Мене, ќе биде исфрлен надвор, како прачката, и ќе се исуши; а такви ќе ги соберат, и во оган ќе ги фрлат, и ќе изгорат.

Лозата е Црквата и може да биде Една. Отпаднатата прачка се суши и како што од живот, живот се раѓа, од умрено, живот не се ствара. Лабараториски р'кулец не р'ти. Црквата е оформена и постои. Во нејзе може да се влезе, а не да се формира. Учењето може да се стекне и да се додаде, а не догмите одново да се градат. Но наместо да влезат во Црквата Божја створија разни цркви со разни свои толкувања со експлозија од индивидуализми и авторитети што повлекуваа луѓе под себе.

Бидете во Мене, и Јас ќе бидам во вас. Како што прачката не може да роди плод сама од себе, ако не е на лозата, така и вие, ако не бидете во Мене.

-------------
„Треба да се биде достоен на љубовта за да се биде љубен“ - Goethe
www.pravoslavna.mk

Коментари:
Постирано од: EvAngelos
Датум на внесување: 27.Јуни.2007 во 21:16
Sard. зошто повторно му посветуваш тема на Аџија?
Опсесија ли ти е Аџија? Smile
Зошто не му одговори на прашањето на Аџија таму каде што он ти го постави?
Зошто мора да отвараш нова тема за секое прашање?

Ако имаш нешто аргументирано и јасно да кажеш на темите, кажи, а не само да ги вртиш темите настрана од нивниот топик и кога ќе се заплеткаш одма да отвараш нови теми.
Извини ако претерав малку, ама дај маклу и ти поработи на случајов.
Поздрав!

-------------
Посветен на изворното христијанство проповедано од Христос и апостолите.

Постирано од: Isis
Датум на внесување: 27.Јуни.2007 во 21:32
и мрмотот ја виткаше чоколадата во фолија.... Geek
зошто знаев дека ке напише дека сите од НИВ се одвоиле Confused

Датум на внесување: 27.Јуни.2007 во 21:36
Ова прашање беше поставено на различни места. Најпрво јас пред некој месец му го поставив ова прашање на Аџија повеќе пати. Ама тој како и многу пати не го одговори. Потоа во слична форма Аџија прашуваше што ни гарантира дека денешното учење во МПЦ утре нема да биде ерес во темата Крштевање бебиња, потоа повторено, потоа ти се повика во истиот топик на тоа прашање, па Аџија го постави во некоја друга тема.  Едноставно се токмев од порано да го одговорам. А Аџија го внесов бидејќи и самиот побаруваше храбар кој ќе се обиде да го одговори прашањето.
За опсесијата за Аџија. Аџија навистина ми стана интересен бидејќи ми отвори нови непознати простори за тоа како човек може да биде свесен за лагата, да живее во неа и да негира секоја вистина до најочигледната.

-------------
www.pravoslavna.mk

Датум на внесување: 27.Јуни.2007 во 21:41
Мислам дека со моето изнесено гледиште за начинот на откривање кога нешто доаѓа од Св. Дух а кога од некој лажен дух ќе се сложат и православните верници, барем тоа го очекувам од оние со поголемо познавање на доктрините на Православието.
Дали може некој друг да даде поинаков одговор од искажаното гледиште за тоа како се утврдува објавата Божја од лажните објави?

-------------
www.pravoslavna.mk

Датум на внесување: 27.Јуни.2007 во 22:31
„Ќе ме побарате и ќе ме најдете ако ме побарате од се срце“
Ако од прво се откажуваме никогаш нема ни да го најдеме Бога.

Да знам дека се консултирате со поискусни и истовремено со тоа вршите негација на протестантскиот принцип:
Библијата е единствениот извор на верата во Бога
Библијата сама се толкува, не ти треба никој да ти ја толкува (реакција на Римокатоличкиот авторитет во толкувањето)
Светиот Дух секому лично целосно се објавува и самопотврдува

Едноставно неприродното правило Библијата сама се толкува, Светиот Дух сам си потврдува морате да го напуштите па се консултирате. Ама консултацијата не завршува до крај затоа што доследно извршената консултација ќе оформи цврста црква и хиеарархија каква што протестантизмот негираше, па позицијата не е ни ваму ни таму одлична за паѓање во прелест.

-------------
www.pravoslavna.mk

Датум на внесување: 27.Јуни.2007 во 22:47

Разликување на Дух од дух најдобро се прави преку призмата на Божјиот Збор - Библијата.
Таа е 100% сигурна и маестралното во неа е тоа што откако еднаш ќе ја провериме, таа е проверена за секогаш и не мора да се грижиме потоа за нејзината веродостојност, туку слободно можеме да ја користиме како наш духовен компас во овој огромен лавиринт од "духовни" учења - ереси.

Библијата вели дека Божјиот Збор е остар меч кој продира длабоко во внатрешноста на човекот до раздвојување на духот од душата.
Ако сакаме да видиме дали некој дух (проповед на човек, учење на некоја "црква", организација или сл.) зборува Божји зборови, најдобро е да го измериме/споредиме тоа учење со Божјиот Збор - Библијата.

Доколку тоа учење е спротивно на Библиското учење и доколку нештата што ги проповеда се работи за кои Христос и Апостолите не збореле и не ги практикувале, тогаш е јасно дека тоа е демонско учење - ерес.

Но доколку тоа учење е во согласност со Божјиот Збор и ако се вклопува во праксата на првата христијанска заедница (Христос и Апостолите), тогаш можеме да бидеме сигурни дека тоа е учење од Светиот Дух.

Нормално, имајќи предвид дека црквата е најотворената институција и дека во неа може да влезе кој сака, ние секогаш треба да бидеме будни за ересите и секогаш да ги отстрануваме со помош на Божјото Слово.
Ако сме затекнати во некоја "црква" која ги преминува границите за "поправка", поточно ако увидиме дека Христос не е глава на таа самонаречена "црква" - таквата треба да ја напуштиме и да си опбараме здрава, библиска и Христова Црква.

-------------

Датум на внесување: 27.Јуни.2007 во 23:02
Цитирај Разликување на Дух од дух најдобро се прави преку призмата на Божјиот Збор - Библијата.

Таа е 100% сигурна и маестралното во неа е тоа што откако еднаш ќе ја провериме, таа е проверена за секогаш и не мора да се грижиме потоа за нејзината веродостојност, туку слободно можеме да ја користиме како наш духовен компас во овој огромен лавиринт од "духовни" учења - ереси.

Ако човек биде воден според своето рацио, бидејќи секој има свое рацио, секој ја толкува различно Библијата. Се постигнува единство во толкувањето ако толкувањето се врши според Духот на верата оној кој ја осенил Црквата уште пред да биде напишана Библијата. Преку истиот Дух била напишана, преку истиот Дух може да биде толкувана. Црквата го има Духот за толкување, а не поединецот. Тогаш наместо еден папа како неоспорен авторитет во толкувањето добиваме секој човек станува папа.

Цитирај Библијата вели дека Божјиот Збор е остар меч кој продира длабоко во внатрешноста на човекот до раздвојување на духот од душата.
Јасно е дека не секој кој ја прочитал поради таа голема сила на Библијата автоматски станал верник.

Цитирај Ако сакаме да видиме дали некој дух (проповед на човек, учење на некоја "црква", организација или сл.) зборува Божји зборови, најдобро е да го измериме/споредиме тоа учење со Божјиот Збор - Библијата.

Умот со ум. Духот со Дух се мери.

Цитирај Доколку тоа учење е спротивно на Библиското учење и доколку нештата што ги проповеда се работи за кои Христос и Апостолите не збореле и не ги практикувале, тогаш е јасно дека тоа е демонско учење - ерес.

Кој ќе суди? Кој ќе цени дали е ерес?

Цитирај Но доколку тоа учење е во согласност со Божјиот Збор и ако се вклопува во праксата на првата христијанска заедница (Христос и Апостолите), тогаш можеме да бидеме сигурни дека тоа е учење од Светиот Дух.

Кој ќе суди? Само Бог може да знае каква била првата христијанска заедница. Ние луѓето ќе треба да веруваме на прекажување. Впрочем верата не стои туку се развива.

Цитирај Нормално, имајќи предвид дека црквата е најотворената институција и дека во неа може да влезе кој сака, ние секогаш треба да бидеме будни за ересите и секогаш да ги отстрануваме со помош на Божјото Слово.
Ако сме затекнати во некоја "црква" која ги преминува границите за "поправка", поточно ако увидиме дека Христос не е глава на таа самонаречена "црква" - таквата треба да ја напуштиме и да си опбараме здрава, библиска и Христова Црква.

Во секој случај друга Црква не може да биде Христова и веднаш треба да се отфрли бидејќи Христови Цркви нема многу туку ЕДНА и сега за сега очигледно е Која е Таа.

-------------
www.pravoslavna.mk

Датум на внесување: 27.Јуни.2007 во 23:32
Ќе реплицирам (EvAngelos) со црвено...

Originally posted by sard sard напиша:

Originally posted by EvAngelos EvAngelos напиша:

Разликување на Дух од дух најдобро се прави преку призмата на Божјиот Збор - Библијата.

Ако човек биде воден според своето рацио, бидејќи секој има свое рацио, секој ја толкува различно Библијата. Се постигнува единство во толкувањето ако толкувањето се врши според Духот на верата оној кој ја осенил Црквата уште пред да биде напишана Библијата. Преку истиот Дух била напишана, преку истиот Дух може да биде толкувана. Црквата го има Духот за толкување, а не поединецот. Тогаш наместо еден папа како неоспорен авторитет во толкувањето добиваме секој човек станува папа.

Кој ја толкува правилно Библијата? Вартоломеј или Папата? МПЦ? СПЦ? или ГПЦ?

Зошто Исус "протолкува" дека нема човек роден од жена кој се издигнал над Јован Крстител, а православните "толкуваат" дека има - Марија?

Точно е, секој има свое рацио, па и попчето. Од каде ќе занеш дека неговото рацио е водено од Светиот Дух? А што ако ти каже работи што се спротивни на Библијата? А што ако ти ја протолкува 2та Божја Заповед наопаку "Прави си икони, целивај ги и поклонувај им се" Smile

Библијата вели дека Божјиот Збор е остар меч кој продира длабоко во внатрешноста на човекот до раздвојување на духот од душата.
Јасно е дека не секој кој ја прочитал поради таа голема сила на Библијата автоматски станал верник.

Ама ако му дозволел и ако не му се противел, ќе станел. Исус вели: Светлината дојде во светот, но луѓето повеќе ја засакаа темнината и се скрија во неа, затоа што делата им беа зли.

Значи не е до интелигенцијата кој ќе ја свати Евангелсакта порака, туку до ставот на срцето.
Исус вели: Оној кој е од вистината, го слуша Мојот глас.

Ако сакаме да видиме дали некој дух (проповед на човек, учење на некоја "црква", организација или сл.) зборува Божји зборови, најдобро е да го измериме/споредиме тоа учење со Божјиот Збор - Библијата.

Умот со ум. Духот со Дух се мери.

Многу мудро, штета што Соломон го заборавил да го напише во Поговорките.

Доколку тоа учење е спротивно на Библиското учење и доколку нештата што ги проповеда се работи за кои Христос и Апостолите не збореле и не ги практикувале, тогаш е јасно дека тоа е демонско учење - ерес.

Кој ќе суди? Кој ќе цени дали е ерес?

Божјиот Збор преку оние кои го имаат тој духовен дар во локалната црква!

Но доколку тоа учење е во согласност со Божјиот Збор и ако се вклопува во праксата на првата христијанска заедница (Христос и Апостолите), тогаш можеме да бидеме сигурни дека тоа е учење од Светиот Дух.

Кој ќе суди? Само Бог може да знае каква била првата христијанска заедница. Ние луѓето ќе треба да веруваме на прекажување. Впрочем верата не стои туку се развива.

Точно, Бог знае, но Бог сакал и човекот да знае и затоа ни го направил Новиот Завет, евангелијата, делата апостолкси, посланијата, од каде совршено можеме да видиме каква била првата христијанска заедница.

Нормално, имајќи предвид дека црквата е најотворената институција и дека во неа може да влезе кој сака, ние секогаш треба да бидеме будни за ересите и секогаш да ги отстрануваме со помош на Божјото Слово.

Во секој случај друга Црква не може да биде Христова и веднаш треба да се отфрли бидејќи Христови Цркви нема многу туку ЕДНА.

А зошто православната црква во 1054 год ја отфрли Мајката Црква - Католичката, изврши раскол и си создаде нова (ВТОРА!) црква во Цариград? LOL

Христос вели: Лицемере, извади си ја гредата во окото, па потоа ќе можеш подобро да ја видиш раската во окото на туѓиот.

-------------

Постирано од: аџија
Датум на внесување: 28.Јуни.2007 во 01:15
Се радувам што конечно се најде еден ХРАБАР (иако не и достоен) да одговори на поставеното прашање, иако во погрешна тема, заради некаква си своја цел... но еве, нека му биде... иако тоа издава страв...

Најдов МНОГУ нелогичности, а уште пострашно, најдов МНОГУ анти-христијански пораки во „одговорот“. Ќе почнам скромно, но полека ќе ги разобличуваме сите...

Христос рече: Одете по сите народи и учете ги на тоа што ЈАС ви го заповедав.

Христос никаде не и дал задача на црквата таа да одлучува што и како треба да се проповеда, да одржува концили, да црта икони, да наплаќа за свеќи или за доброволен прилог, да менува, додава и изменува, туку да го проповеда КАКО ШТО ТОЈ им заповедал. А Светото Предание Христово го имаме запишано од тие апостоли. Значи тука нема никаков маневарски простор оставен на црквата. Таа има јасна и едноставна задача: да го проповеда Христа и Неговото учење. А не учењето на светите оци, на Вселенските Собори, на Патријархот овој или оној. Ние не сме посредници на Господ, туку негови амбасадори, негови сведоци...

Дури зборот црква не се ни спомнува во Новиот завет. Се користи грчкиот термин еклесио (ек-од; калео-повикан), значи повиканите, собраните... Тука нема никаков збор за институции, згради, хиерархии, парламенти или посредства. Станува единствено збор за повиканите да го следат Христа. Тоа е црквата.

Затоа црквата е најмалку „место“ како што ти тоа го прикажа. Црквата е тело, динамичка материја - Христовите верни чеда. Затоа секогаш кога ќе кажеш „Св. Дух ја вдахновува Црквата“, имај на ум дека тука се зборува за „повиканите“, за СИТЕ ЛУЃЕ собрани под Христовиот Крст. Нема тука ни збор за некаква виша каста на свештеници кои на нас неуките ќе ни го отворат рајот. НИЕ сме црквата. Нас Св. Дух не вдахновува. И НИЕ СМЕ тие што го отелотворуваат Неговото учење, го слушаат Неговиот Збор и ја проповедаат Неговата порака...

-------------

Постирано од: Bronhi
Датум на внесување: 28.Јуни.2007 во 02:48

Axi>Дури зборот црква не се ни спомнува во Новиот завет. Се користи грчкиот термин еклесио (ек-од; калео-повикан), значи повиканите, собраните... Тука нема никаков збор за институции, згради, хиерархии, парламенти или посредства. Станува единствено збор за повиканите да го следат Христа. Тоа е црквата.

Matej 16,18. A Jas tebe ti velam: *ti si Petar i +na toj kamen }e ja izgradam crkvata Svoja, i vratite na pekolot nema da ja nadvladeat.
*Jovan 1,42; +Efes.2,20;

Matej 18,17. ako li, pak, ne gi poslu{a i niv, ka`i и na crkvata; pa, ako i crkvata ne ja poslu{a, toga{ neka ti bide toj kako neznabo`ec i mitnik.

Matej 23,17. Bezumni i slepi! [to e pogolemo, navistina: zlatoto ili crkvata, koja go osvetuva zlatoto? 18. Isto taka velite: Ako nekoj se zakolne vo `rtvenikot, ni{to ne e; no, ako nekoj se zakolne vo darot {to e na nego, vinoven e.

19. Bezumni i slepi! [to e, navistina, posveto: darot ili *`rtvenikot, {to go osvetuva darot?
*2.Moj.29,37;

21. i koj se zakolne vo crkvata, se kolne vo nea i vo Onoj, Koj `ivee vo nea;

Лука 2,47. Falej}i Go Boga bea omileni kaj site lu|e. A *Gospod sekoj den ja umno`uva{e Crkvata so onie {to sakaa da se spasat.
*Dela 5,14; 11,24;

Eve ja crkvata kako HRAM - ZGRADA,  kako ПАРЛАМЕНТ - СОБОР КОЈ ОДЛУЧУВА и како  ЕКЛЕСИЈА - ЗАЕДНИЦА НА ВЕРНИ.

Ова е само дел да пишувам понатаму?Wink

Баш ме интересира  ова како го толкувате:

Дела 13,1. *Vo Antiohijskata crkva ima{e nekoi proroci i u~iteli, kako: Varnava i Simeon, nare~en Niger, Lucij Kirineecot, i Manil, odgledan so Iroda чetvorovlasnikot, i Savle.
*Dela 6,6;

Можеби Помесна црква?

Дела 14,23. Pa, otkako im rakopolo`ija sve{tenici za - sekoja crkva, se pomolija so post, i gi predadoa na Gospoda, vo Kogo bea poveruvale.

А овој е убав за да се види односот и авторитетот на апостолите и останатите членови на Црквата:

Дела 15,22. Toga{ apostolite i stare{inite so celata crkva najdoa za dobro da gi izberat me|u sebe Juda, nare~en Varsava, i Sila, lu|e istaknati me|u bra}ata, i so Pavla i Varnava da gi pratat vo Antiohija.

-------------
Земете БРОНХИ полесно се дише

Постирано од: rome
Датум на внесување: 28.Јуни.2007 во 02:50
bravos bronhi taka je

-------------
Zaljubena vo Hristos nashiot Edinstven Spasitel

Постирано од: Реакт
Датум на внесување: 28.Јуни.2007 во 09:26
Originally posted by аџија аџија напиша:

Се радувам што конечно се најде еден ХРАБАР (иако не и достоен) да одговори на поставеното прашање, иако во погрешна тема, заради некаква си своја цел... но еве, нека му биде... иако тоа издава страв...

Најдов МНОГУ нелогичности, а уште пострашно, најдов МНОГУ анти-христијански пораки во „одговорот“. Ќе почнам скромно, но полека ќе ги разобличуваме сите...

Христос никаде не и дал задача на црквата таа да одлучува што и како треба да се проповеда, да одржува концили, да црта икони, да наплаќа за свеќи или за доброволен прилог, да менува, додава и изменува, туку да го проповеда КАКО ШТО ТОЈ им заповедал. А Светото Предание Христово го имаме запишано од тие апостоли. Значи тука нема никаков маневарски простор оставен на црквата. Таа има јасна и едноставна задача: да го проповеда Христа и Неговото учење. А не учењето на светите оци, на Вселенските Собори, на Патријархот овој или оној. Ние не сме посредници на Господ, туку негови амбасадори, негови сведоци...

Кој е татко на лагата? А оној кој лаже е негов син! Каде Црквата вели дека учи нешто свое, различно од Христа???

Дури зборот црква не се ни спомнува во Новиот завет. Се користи грчкиот термин еклесио (ек-од; калео-повикан), значи повиканите, собраните... Тука нема никаков збор за институции, згради, хиерархии, парламенти или посредства. Станува единствено збор за повиканите да го следат Христа. Тоа е црквата.

Ти одговори Бронхи. Па дури и роме му кажа браво?! Ама во Светото писмо не се спомнува ниту зброт морал, етика, религија, компјутер, модератор.... Па зарем тие нешта не постојат???

Затоа црквата е најмалку „место“ како што ти тоа го прикажа. Црквата е тело, динамичка материја - Христовите верни чеда. Затоа секогаш кога ќе кажеш „Св. Дух ја вдахновува Црквата“, имај на ум дека тука се зборува за „повиканите“, за СИТЕ ЛУЃЕ собрани под Христовиот Крст. Нема тука ни збор за некаква виша каста на свештеници кои на нас неуките ќе ни го отворат рајот. НИЕ сме црквата. Нас Св. Дух не вдахновува. И НИЕ СМЕ тие што го отелотворуваат Неговото учење, го слушаат Неговиот Збор и ја проповедаат Неговата порака...

И сега, какви се овие контрадикторности??? Има или нема Црква? Ако има - што е? Ако нема -  рамисли пред да кажеш дека не постои!  Еден куп прашања има за тоа што е и каква е Црквата, ама на нив може да одговори само оној кој е член на Црквата. Оној кој не е -  ниту може, ниту знае!

-------------
Без коментар

Датум на внесување: 28.Јуни.2007 во 09:52

Реакт, дали ти го читаш постот пред да реплицираш на истиот? Smile

Ако од тоа што Аџија ти го објасни ти не свати што е, а што не е Црква, навистина тешко ќе се разбереме овде на форумов.
Ајде пробај препрочитај го уште еднаш, полека, се си пишува, и што е Црквата, и што не е Црката, и кој ја сочинува итн.

-------------

Датум на внесување: 28.Јуни.2007 во 10:02
А ти адвокат да не си му на аџо??? Или тој има друга работа, па ти си му портпарол???
Аџи кажува - ама не дека знае. Само онака - колку да се каже. Толкави постови напишал (чудно за него - па дури, морам да признаам - се обидел и сериозно да пристапи кон темите), а ниту еден библиски цитат???!!!! Па како е тоа можно.
п.с. свати се пишува со ф, а не со в. Со в е за сватови (оние на свдба)!

-------------
Без коментар

Датум на внесување: 28.Јуни.2007 во 10:14
Originally posted by Реакт Реакт напиша:

п.с. свати се пишува со ф, а не со в. Со в е за сватови (оние на свдба)!

ClapClapClap Знаев дека едне ден и ти ќе кажеш нешто паметно. Верував во тебе и никогаш не се откажав од таа надеж.
Но, штета што тоа не е поврзано со темата и кај тебе открива еден очајнички обид да најдеш грешка во во моите постови, па макар тоа било и една булва, пардон, буква Cry

-------------

Датум на внесување: 28.Јуни.2007 во 10:21
Не верувај во мене, туку во Бога. И има разлика во печатна и правописна грешка.
Ова не беше со намера да ти барам правописни грешки, туку малку ирнија, ти текнува, нели?Wink А и може ќе ти користи понатаму. И од ваква поправка, каде немаш што да кажеш, се гледа како реагираш на вистината. Сам си се лизна. Ама, ај стани и продолжиClap!
И така, ред аџо, ред евангелос........ Или поинаку кажано, ред лага, ред невистина.....

-------------
Без коментар

Датум на внесување: 28.Јуни.2007 во 10:48
Тоа шо вие сте си пишале ЦРКВА во преводот на грчкиот збор Еклесио (повиканите)(и му давате сосема друго значење) не докажуват ама баш НИШТО. Значи, ЦРКВАТА како парламент, како институција, како организација, како Агенција за Иселеници и за чувување на фолклорните елементи, во НОВИОТ ЗАВЕТ НЕ ПОСТОИ!!! Постојат собраните (црквата) што мислам дека многу убаво го објаснив во мојот пост, ама кој не сака, нема да види...Big%20smile НИЕ сме црквата, а не некаква каста на духовна елита (демек свештеници, со печат и параф од Севишниот... која глупост!) LOLLOLLOL

-------------

Датум на внесување: 28.Јуни.2007 во 11:11
Лични филозофии. Панаѓур на суетата и лагата!

-------------
Без коментар

Датум на внесување: 28.Јуни.2007 во 15:25
Цитирај Кој ја толкува правилно Библијата? Вартоломеј или Папата? МПЦ? СПЦ? или ГПЦ?
Зошто Исус "протолкува" дека нема човек роден од жена кој се издигнал над Јован Крстител, а православните "толкуваат" дека има - Марија?

Точно е, секој има свое рацио, па и попчето. Од каде ќе занеш дека неговото рацио е водено од Светиот Дух? А што ако ти каже работи што се спротивни на Библијата? А што ако ти ја протолкува 2та Божја Заповед наопаку "Прави си икони, целивај ги и поклонувај им се" Smile

Во МПЦ, СПЦ или ГПЦ толкувањето на Библијата е толкување на Црквата - целата заедница на верниците. Синодот може само да официјализира одреден став на Црквата - целата заедница на верниците, а не создава свои ставови. Ако измисли став може да има внатрешно несогласување кое ќе доведе до раскол, а и ако успее да го наметне над верниците од својата област, другите синоди ќе го отфрлат како еретички, неправославен и ќе го исклучат од Православната Црква. Ако попчето проповеда некоја догма поинаква од онаа која одсекогаш го проповедала Црквата православниот верникот ќе извика „ерес“ пред сите и ќе го постави прашањето пред епископот, Синодот или Соборот на верниците. Затоа секое попче и да биде забегано се плаши да учи нешто различно од она што го пишува во илјадниците православни книги и од она што другите попчиња учат, а знае дека не смее да учат различно оти ќе го кажат пред Црквата пред сите верници. За да учи едно попче различно од учењето на Црквата треба многу попчиња одеднаш да се договорат да почнат да учат по ново и да ги избришат сите книги каде што за тоа пишува по библиотеките, домовите и храмовите. Земи ги православните книги од пред илјада години и укажи ни каде учи попот различно од тогаш, ќе ти бидеме благодарни за да го поставиме тоа прашање пред Црквата.
Од друга страна од каде ќе знаеш еден протестант дека неговото  рацио е водено од Светиот Дух кога ја чита Библијата кога нема собор на верници да го контролираат како ја разбира.
Прашањата за Богородица и иконите ќе ја одговараме и разговараме на друга тема овде пишувај за темата како да се разликува Божјото откровение од лажното.

Цитирај EvAngelos: Библијата вели дека Божјиот Збор е остар меч кој продира длабоко во внатрешноста на човекот до раздвојување на духот од душата.
Сард: Јасно е дека не секој кој ја прочитал поради таа голема сила на Библијата автоматски станал верник.

EvAngelos: Ама ако му дозволел и ако не му се противел, ќе станел. Исус вели: Светлината дојде во светот, но луѓето повеќе ја засакаа темнината и се скрија во неа, затоа што делата им беа зли.

Што значи Библијата автоматски не прави верници и не отвора срца. Туку отворањето на срцето кое Господ стрпливо го очекува  и гради е процес низ целиот живот на верникот и не зависи само од прочитувањето на Библијата.

Цитирај Значи не е до интелигенцијата кој ќе ја свати Евангелсакта порака, туку до ставот на срцето.
Исус вели: Оној кој е од вистината, го слуша Мојот глас.

Добро е напредуваме. Фала му на Бога се согласивме дека срцето е попримарно од разумот во верувањето? Досега ме убедуваше дека разумот има предност над срцето во верата? Па така нели и дете од 5 години со срце верува во Бога иако не е доволно разумно развиено за тоа да го образложи.

Цитирај Евангелос: Ако сакаме да видиме дали некој дух (проповед на човек, учење на некоја "црква", организација или сл.) зборува Божји зборови, најдобро е да го измериме/споредиме тоа учење со Божјиот Збор - Библијата.

Сард: Умот со ум. Духот со Дух се мери.

Многу мудро, штета што Соломон го заборавил да го напише во Поговорките.

Може и конкретно да го запишал во поговорките! Но Солмоновиот пример е дека ни најголемата мудрост иако дарувана од Бога која еден човек ја имал не е доволна за самиот човек да не падне во отпадништво од Бога и тешки гревови. Не не учи ли Господ со тоа нас новозаветните верници да не се потпираме сами на својата индивидуална верничка мудрост туку на мудроста Негова пренесена на целата Црква?

Цитирај Евангелос: Доколку тоа учење е спротивно на Библиското учење и доколку нештата што ги проповеда се работи за кои Христос и Апостолите не збореле и не ги практикувале, тогаш е јасно дека тоа е демонско учење - ерес.
Сард: Кој ќе суди? Кој ќе цени дали е ерес?

Божјиот Збор преку оние кои го имаат тој духовен дар во локалната црква!

Добро е и за ова се сложивме. Значи оние кои го имаат духовниот дар како на пример Светителите. Бидејќи не рече „сите“ туку „оние“ кои го имаат духовниот дар.

Цитирај Евангелос: Но доколку тоа учење е во согласност со Божјиот Збор и ако се вклопува во праксата на првата христијанска заедница (Христос и Апостолите), тогаш можеме да бидеме сигурни дека тоа е учење од Светиот Дух.

Евангелос:Точно, Бог знае, но Бог сакал и човекот да знае и затоа ни го направил Новиот Завет, евангелијата, делата апостолкси, посланијата, од каде совршено можеме да видиме каква била првата христијанска заедница.

Во Новиот Завет го имаш само нуклеусот на Црквата. Ако се она што го научила Црквата за Бога низ вековите го отфрлаш и се враќаш на Првата христијанска заедница (која впрочем ја немала ни Библијата) и за која повеќе може да се научи од преданието на Црквата отколку од Новиот Завет, тогаш се враќаш од нула, а Стартерот го немаш.

Цитирај Евангелос: Нормално, имајќи предвид дека црквата е најотворената институција и дека во неа може да влезе кој сака, ние секогаш треба да бидеме будни за ересите и секогаш да ги отстрануваме со помош на Божјото Слово.

Сард: Во секој случај друга Црква не може да биде Христова и веднаш треба да се отфрли бидејќи Христови Цркви нема многу туку ЕДНА.

Евангелос: А зошто православната црква во 1054 год ја отфрли Мајката Црква - Католичката, изврши раскол и си создаде нова (ВТОРА!) црква во Цариград? LOL

Христос вели: Лицемере, извади си ја гредата во окото, па потоа ќе можеш подобро да ја видиш раската во окото на туѓиот.
Кога во рамноправна дружина со еден се скаруваат, како велиме, тие го избркаа од дружината или тој ги избрка нив од дружината.

-------------
www.pravoslavna.mk

Постирано од: korisnik
Датум на внесување: 28.Јуни.2007 во 15:30
протестантите се избркани од дружината?

Датум на внесување: 28.Јуни.2007 во 15:40
сард, заклучив дека или ти воопшто не читаш пред да реплицираш, или намерно или не намерно, но сигурно погрешно ме толкуваш (даваш погрешни заклучоци од моите искази) и потоа си разработуваш километарска дискусија за нешто што јас не сум кажал и што нема врска со темата, со други зборови, си правиш монолог кој мене не ми е нешто интересен.
Само продолжи си така, но кај мене си прочитан.

-------------

Датум на внесување: 28.Јуни.2007 во 16:15
Цитирај Се радувам што конечно се најде еден ХРАБАР (иако не и достоен) да одговори на поставеното прашање, иако во погрешна тема, заради некаква си своја цел... но еве, нека му биде... иако тоа издава страв...

Во секој случај недостоен. Но и покрај недостојноста  даруван со тајните на сознанието тогаш кога е во позиција да ја брани Христовата Црква со самото тоа што е припадник на правата Христова Црква. И дотолку повеќе поради недостојноста за  да се покаже Светиот Дух во која Црква пребива и да ги привлече останатите во Христовата Црква.
Од друга страна и најдостојниот еретик нема да добие никакви сознанија од Господ Светиот Дух, бидејќи тогаш Господ Светиот Дух ќе работи против Христовата Црква, а тоа не може да биде.
Па така еве ти како достоен повели одговори на прашањето:
КОГА ЧОВЕК ЌЕ ДОЈДЕ ДО ОТКРИВАЊЕ, КАКО ЌЕ ЗНАЕ ДЕКА ТОА Е ОД СВ. ДУХ А НЕ ОД ЛАЖНИОТ?“

Цитирај Најдов МНОГУ нелогичности, а уште пострашно, најдов МНОГУ анти-христијански пораки во „одговорот“. Ќе почнам скромно, но полека ќе ги разобличуваме сите...

Христос никаде не и дал задача на црквата таа да одлучува што и како треба да се проповеда, да одржува концили, да црта икони, да наплаќа за свеќи или за доброволен прилог, да менува, додава и изменува, туку да го проповеда КАКО ШТО ТОЈ им заповедал.

Христос е глава на Црквата и не престанал да и издава заповеди на Црквата, бидејќи ако престанал тогаш престанал да ја води. Тогаш само и дал наредба и ја оставил сама. А ако и предава нови и нови заповеди тие се согласни со првите и тоа како го прави освен преку своите верници и пред се богоугодници како што тоа го правел преку апостолите, Светителите како што и ден денес го прави со и преку верните.

Цитирај А Светото Предание Христово го имаме запишано од тие апостоли. Значи тука нема никаков маневарски простор оставен на црквата. Таа има јасна и едноставна задача: да го проповеда Христа и Неговото учење.
Секоја задача си поставува во животот потпрашања. Црквата прашува Господ и одговара.

Цитирај А не учењето на светите оци, на Вселенските Собори, на Патријархот овој или оној.
Сите тие кои ги наброја се дел од Црквата, а особено она „Собори“ бидејќи тука во Соборите е Црквата. Ако не тие кому, на обичниот верник да му се довери сам да учи по свое за Бога. Впрочем да не биле Соборите немало да ја има ни Библијата.

Цитирај Ние не сме посредници на Господ, туку негови амбасадори, негови сведоци...

Јас би избрал соработници.

Цитирај Дури зборот црква не се ни спомнува во Новиот завет. Се користи грчкиот термин еклесио (ек-од; калео-повикан), значи повиканите, собраните...

Повели прочитај го православниот став за Црквата.

Црква (κυριακόν) - Дом Господов, храм
Во обичниот говор зборот „црква“ се употребува со различни значења. Многу често црква се нарекува зградата во која христијаните се собираат за молитва и богослужение. Така за поединечни храмови коишто можат да бидат во едно место велиме: православна црква, римокатоличка, реформаторска, евангелистичка итн. Сектантските богомоли обично не се нарекуваат „цркви“, туку „собранија“ или „зборници“ (сали за собирање) или едноставно „богомоли“, со исклучок на адвентистичките и баптистичките богомоли, коишто нивните верници ги нарекуваат „цркви“ од сосема одредени пропагандни причини. Богомолите на останатите нехристијански религии имаат посебни имиња. Муслиманската богомола е џамија, еврејската - синагога, будистичката - пагода итн. Посебен случај претставува една американска верска заедница - сектата на мормоните. Тие имаат и „црква“ и „храм“. Црквата е зграда или просторија во која држат предавања и поуки за нечленовите, за оние кои се уште не ја примиле нивната вера, а сакаат да ја запознаат, а храмот е нешто одделно. Во него ги извршуваат богослужбите и тука не влегуваат оние што не се „посветени“, односно оние што се уште не станале членови на нивната верска заедница.
Од каде таа појава храмот Божји во кој се извршуваат богослуженијата да се нарекува „црква“? Зборот „црква“ е од грчко потекло. Грците велат „киријакон“ (κυριακόν), што буквално преведено значи „дом Господов“. Од тој грчки збор во разни јазици потекнуваат изразите: старословенски - „церков“, српски и македонски „црква“, германски „кирхе“ (Kirche), шведски „кирха“ (Kirka), англиски „черч“ (Church) итн.

Црква (Εκκλησία) — Заедница на верните

Зборот „црква“ кај православните народи има и поинакво значење. Тоа значење на зборот „црква“ е изразено во грчкиот јазик со зборот „еклисија“ (εκκλησία), од кој настанал латинскиот збор „еклезија“ (ecclesia), а оттаму се изведени сличните називи во разните романски јазици. Зборот „еклисија“ во најширока смисла значи собир, заедница. Каква заедница? Во случајов за кој зборуваме значи верска заедница, а не некоја политичка, економска, спортска, уметничка или воена. Но верски заедници има многу и различни. Дали тогаш зборот „црква“ ја означува токму секоја религиозна заедница, како што понекогаш во таа смисла зборуваат и пишуваат небогословските автори, неупатени во работата, кога. на пример, велат „будистичка црква“? Не, никако! Муслиманската, будистичката и другите нехристијански религиозни заедници ниту сакаат некој да ги нарекува цркви, ниту пак тие се тоа. Тие се просто верски заедници на тие религии. Зборот „црква“ означува само христијанска верска заедница. Кога ќе се изговори зборот црква во неговото вистинско значење, секогаш се мисли на Црквата Христова.
Зборот црква може да се употреби во поширока и во потесна смисла. Во поширока смисла на зборот. Црквата Христова е заедница на сите слободно-разумни суштества коишто веруваат во Христа Спасителот на родот човечки и коишто се соединети во него како во единствена своја глава. Апостол Павле, зборувајќи за избавувањето на човечкиот род во Христа, вели дека тоа избавување е израз на Божјата благонаклоност и волја „да соедини се небесно и земно под една глава - во Христа“ (Ефес. 1, 10). Кога црковниот поет зборува за целта и причината за Христовото доаѓање во светот, всушност ја повторува оваа мисла на апостолот, кога вели дека Христос дојде во светот „собрати расточенаја“, т.е. да го соедини разединетото: небесниот ангелски и земниот човечки свет. Со Христовиот крст „едино стадо бист ангелов человјеков и во едином соборе небо и землја веселјатсја'“. Затоа на празникот на св. Архангел Михаил пееме: „Постојано Те величаме Тебе, Христе, Којшто неискажливо ги соедини небесното и земното и ја создаде единствената Црква на ангелите и луѓето“.
Според досега реченото, Црквата е Божја установа, а според историското постоење може да се зборува за старозаветната и ново-заветната Црква, како што Светото Писмо се дели на старозаветно и новозаветно. Бидејќи Црквата е заедница на сите разумно-слободни суштества што Бог ја остварил, таа се појавува веќе во рајот при создавањето на првите луѓе. Ако првите луѓе останеа во Божјата благодат, т.е. да не му се потчинеа на сатаната и неговите искушенија, заедницата на луѓето и ангелите со Светата Троица ќе останеше вечна и непоматена, а историјата на светот ќе беше сосема поинаква од сегашната конкретна историја на светот. Но, и по гревовното паѓање, Бог не ја прекинува заедницата со луѓето. Со својата промисла ја води историјата на човештвото и уште на првите луѓе им ветува дека „семето на жената“ ќе го победи сатаната (1. Мој. 3, 15), што всушност значи ветување дека ќе дојде Избавителот и Спасителот на човечкиот род. Тоа ветување дека ќе дојде времето кога во еден потомок на Ева, а во семето на Авраам, „ќе бидат благословени сите родови на земјата“ (1. Мој. 12, 3) Бог повеќе пати го повторувал преку пророците (1. Мој. 22, 18; 26, 4; 28, 14; 49, 10; 4. Мој. 24, 16-17; 5. Мој. 18, 15; Иса. Н, 1-2; Мих. 5, 2; Дан. 9, 24-27), па така старозаветната Црква била заедница на луѓе коишто верувале во Месијата, т.е. во Христос Којшто ќе дојде, за разлика од новозаветната Црква која верува во Месијата - Христа, Којшто веќе дошол. И не само што Бог го повторувал ветувањето за доаѓањето на Месијата, Христос, туку целиот старозаветен Закон им е даден на луѓето како „педагог за Христа“ (Гал. 3, 24). Кога апостол Павле во Посланието до Евреите зборува за сведоците на делотворната вера, тој ги спомнува сите старозаветни генерации, почнувајќи од Авел, напоменувајќи дека почетник и усовршител на таа вера е Исус Христос (Евр. 11, 1-40 и 12, 2). А во богослужбените текстови во Неделата на православието читаме дека Бог „ги положи почетоците на Црквата во рајот“.
Од се што е досега речено следува заклучокот дека Црквата Божја не ја сочинуваат само живите луѓе на земјата, туку и ангелите небесни и душите на оние покојници за кои Светото Писмо вели - на пример апостол Павле - дека добра борба изборија, трката ја завршија, верата ја зачуваа и на кои Господ им подготви „венец на правдата“ (2. Тим. 4,7-8), оти „Бог не е Бог на мртвите, туку на живите, оти во Него се сите живи“ (Лука 20, 38). Според тоа, постои невидлива или небесна Црква и видлива или земна Црква, а двете го сочинуваат единственото таинствено тело чија глава е Господ Исус Христос, како што вели Светото Писмо: „Христос е глава на Црквата“ (Ефес. 5,
23).

Др. Лазар Милин

Цитирај Тука нема никаков збор за институции, згради, хиерархии, парламенти или посредства. Станува единствено збор за повиканите да го следат Христа. Тоа е црквата.

Не знам како поврзуваш згради со текстот кој го пишував кога нагласував заедницата на верните Црквата, а зборот собор, соборност е еден од најчестите зборови кои ги употребив во текстот. Или ја верглаш вообичаената касета со која ги заблудуваш неупатените.

Цитирај Затоа црквата е најмалку „место“ како што ти тоа го прикажа. Црквата е тело, динамичка материја - Христовите верни чеда. Затоа секогаш кога ќе кажеш „Св. Дух ја вдахновува Црквата“, имај на ум дека тука се зборува за „повиканите“, за СИТЕ ЛУЃЕ собрани под Христовиот Крст. Нема тука ни збор за некаква виша каста на свештеници кои на нас неуките ќе ни го отворат рајот. НИЕ сме црквата. Нас Св. Дух не вдахновува. И НИЕ СМЕ тие што го отелотворуваат Неговото учење, го слушаат Неговиот Збор и ја проповедаат Неговата порака...

Зошто го кажуваш она кое друг веќе го кажал и велиш дека не го кажал! Во суд на адвокатите таквите капциозни реченици им се забранети.

-------------
www.pravoslavna.mk

Датум на внесување: 28.Јуни.2007 во 16:50

сард, заклучив дека или ти воопшто не читаш пред да реплицираш, или намерно или не намерно, но сигурно погрешно ме толкуваш (даваш погрешни заклучоци од моите искази) и потоа си разработуваш километарска дискусија за нешто што јас не сум кажал и што нема врска со темата, со други зборови, си правиш монолог кој мене не ми е нешто интересен.
Само продолжи си така, но кај мене си прочитан.

Cry Немој бе така Евангелос, таман стана интересно. Вака излегува дека сакаш само неупатените да ги заведуваш, разговарај и со оние кои имаат поинакви одговори од тебе. Ама секако ти си во мисија на заведување, неисплатливо ти е да си го губиш времето со некој кој колку толку нешто научил.

Само наоружани пред се со вера во Бога ќе дојдеме на сите топици и од таму ќе бегаш ти и останатите извртувачи на вистината, па ќе бегате од целиот форум, па ќе бегате од цела Македонија... Ќе ги исчистиме еретиците или ќе ги вратиме кај Бога, да не ја гнасат светата Вера Христова.
Времето на лагите истекува Евангелос! Избери сакаш да те боли како што те боли или ќе се смириш пред вистината за Христовото учење.

-------------
www.pravoslavna.mk

Датум на внесување: 28.Јуни.2007 во 17:02
Сега дури и јас испаднав тој што ги менува темите и бега од истите LOL
Човек со кучиња да те брка тебе нема да може да те фати на некоја тема, пошто и на сите теми да постави стража, ти ќе отвориш нова тема LOL

Како да ти објаснам дека кога ти ми пишуваш мене, ти не ми пишуваш мене, туку на некој си замислен протестант во твојата глава?
Да не си имал некое лошо искуство се некој протестант па сега тоа искуство те прогонува?
Извини, ама јас не сум психијатар за да те лечам од такви трауми.
Јас сум христијанин и моите убедувања се втемелени во Божјиот Збор - Библијата.

Во нашите дебати се судираат моите Библиски стихови со твоите лични филозофирања и затоа нема прогрес.
Со други зборови, јас и ти немам ист извор на Вистина.
Тебе ти пречи тоа што јас нон-стоп се повикувам на Библијата, а мене пак ми пречи тоа што ти се повикуаш на скоро се друго освен Библијата, а кога ќе ја цитираш Библијата, тоа го правиш пострашно и од муслиманите кои се обидоа да ја цитираат Библијата на форумов.
Без читање на контекстот, без најосновни теолошки разбирања за природата на Исус, за боговдахновеноста на Библијата, за канонизацијата на Библијата, за природата на Марија, итн итн.. а згора на тоа си слепо упорен во секоја дискусија и воопшто не читаш што ти пишуваат, туку само водиш монолози.

Сваќам зошто ме обвинуваш за заведување Smile
Љубоморен си што никој не падна на твоите реторички акробации и филозофирања, а многумина беа привлечени од Божјиот Збори и Христовото кристално јасно учење Smile
Епа што да ти правам, Божјиот Збор е посилен и од мојот, ама и од твојот збор.
Поздрав!

-------------

Датум на внесување: 28.Јуни.2007 во 17:21

Сега дури и јас испаднав тој што ги менува темите и бега од истите LOL
Човек со кучиња да те брка тебе нема да може да те фати на некоја тема, пошто и на сите теми да постави стража, ти ќе отвориш нова тема LOL

Како да ти објаснам дека кога ти ми пишуваш мене, ти не ми пишуваш мене, туку на некој си замислен протестант во твојата глава?
Да не си имал некое лошо искуство се некој протестант па сега тоа искуство те прогонува?
Извини, ама јас не сум психијатар за да те лечам од такви трауми.
Јас сум христијанин и моите убедувања се втемелени во Божјиот Збор - Библијата.

Во нашите дебати се судираат моите Библиски стихови со твоите лични филозофирања и затоа нема прогрес.
Со други зборови, јас и ти немам ист извор на Вистина.
Тебе ти пречи тоа што јас нон-стоп се повикувам на Библијата, а мене пак ми пречи тоа што ти се повикуаш на скоро се друго освен Библијата, а кога ќе ја цитираш Библијата, тоа го правиш пострашно и од муслиманите кои се обидоа да ја цитираат Библијата на форумов.
Без читање на контекстот, без најосновни теолошки разбирања за природата на Исус, за боговдахновеноста на Библијата, за канонизацијата на Библијата, за природата на Марија, итн итн.. а згора на тоа си слепо упорен во секоја дискусија и воопшто не читаш што ти пишуваат, туку само водиш монолози.

Сваќам зошто ме обвинуваш за заведување Smile
Љубоморен си што никој не падна на твоите реторички акробации и филозофирања, а многумина беа привлечени од Божјиот Збори и Христовото кристално јасно учење Smile
Епа што да ти правам, Божјиот Збор е посилен и од мојот, ама и од твојот збор.
Поздрав!

Штом било така тогаш да продолжиме каде што застанавме на темата!? Да ги расчистиме моите незнаења. Ако навистина јас толку лошо ги знам работите ќе ме доведеш до ситуација на очигледна погрешност на моите ставови во врска со темата. Еве почни со серија од прашања и доведи ме до таква ситуација. Ако мислиш дека тоа е невозможно пушти ме јас да ти поставам серија од прашања.

-------------
www.pravoslavna.mk

Датум на внесување: 28.Јуни.2007 во 17:37
Твоите подавања со прашања (едно тебе, едно мене) а јас немам сега многу време за да ти го играм орото, кое неколку пати заврши во погрешна насока. Такви подавања со прашања и игри на зборови си најдобри при дебата во живо, е за такво нешто можеме и да се договориме некогаш (во догледна блиска иднина).
А од друга страна, себично е малку, можеби и други ќе сакаат да пишуваат на темава, а ние ќе ги караме дека ни се мешаат.
Ама ако те одбијам, ќе се занесуваш дека Висината се плаши од лагата. Затоа ќе ти дадам шанса, иако сум песимист дека ова ќе успее во рамките на темата.

Јас сега морам да излегувам, ама ќе ти оставам едно прашање да ми го одговориш, а вечер ќе го побарам твојот одговор и ќе продолжиме

Христос им заповеда на апостолите да одат низ сите народи и да ги научат на СЕТО ОНА ШТО ТОЈ ИМ ГО ЗАПОВЕДАЛ.

Зошто да ги учам народите нешто друго од она што Христос ни го заповедал?

-------------

Датум на внесување: 28.Јуни.2007 во 17:49

Затоа секое попче и да биде забегано се плаши да учи нешто различно од она што го пишува во илјадниците православни книги и од она што другите попчиња учат, а знае дека не смее да учат различно оти ќе го кажат пред Црквата пред сите верници.

Овој извадок најмногу ми се „допадна“...LOLLOLLOL Вреди ли да се прави и понатаму муабет со некој што е до толку самозаљубен до нарцисоидност, што дури не може да види дека тие попчиња шо ви ја водат црквата, ја немаа прочитано БИБЛИЈАТА, а не па ИЛЈАДНИЦИ КНИГИ... LOLLOLLOLLOL

-------------

Датум на внесување: 28.Јуни.2007 во 18:01
Цитирај Твоите подавања со прашања (едно тебе, едно мене) а јас немам сега многу време за да ти го играм орото, кое неколку пати заврши во погрешна насока. Такви подавања со прашања и игри на зборови си најдобри при дебата во живо, е за такво нешто можеме и да се договориме некогаш (во догледна блиска иднина).

Јас сум сериозно заинтересиран за ова?

Цитирај А од друга страна, себично е малку, можеби и други ќе сакаат да пишуваат на темава, а ние ќе ги караме дека ни се мешаат.
Ама ако те одбијам, ќе се занесуваш дека Висината се плаши од лагата. Затоа ќе ти дадам шанса, иако сум песимист дека ова ќе успее во рамките на темата.

Јас сега морам да излегувам, ама ќе ти оставам едно прашање да ми го одговориш, а вечер ќе го побарам твојот одговор и ќе продолжиме

Христос им заповеда на апостолите да одат низ сите народи и да ги научат на СЕТО ОНА ШТО ТОЈ ИМ ГО ЗАПОВЕДАЛ.

Одговорот: Не постои таква причина на светот за да ги учиш другите друго од она што Христос ни го заповедал и ни го заповедува!

-------------
www.pravoslavna.mk

Датум на внесување: 28.Јуни.2007 во 18:03

Затоа секое попче и да биде забегано се плаши да учи нешто различно од она што го пишува во илјадниците православни книги и од она што другите попчиња учат, а знае дека не смее да учат различно оти ќе го кажат пред Црквата пред сите верници.

Овој извадок најмногу ми се „допадна“...LOLLOLLOL Вреди ли да се прави и понатаму муабет со некој што е до толку самозаљубен до нарцисоидност, што дури не може да види дека тие попчиња шо ви ја водат црквата, ја немаа прочитано БИБЛИЈАТА, а не па ИЛЈАДНИЦИ КНИГИ... LOLLOLLOLLOL

За да се биде свештеник, треба да се заврши теологија и сигурно нема да заврши факултет без детално познавање на целата Библија, Стар и Нов Завет, како други предмети за христијанска поука.
Од друга страна секој лаик протестант независно од интелектот ако ја прочита Библијата станува проповедник и толкувач на најдлабоките Божји тајни во неа по свое наоѓање.

-------------
www.pravoslavna.mk

Датум на внесување: 28.Јуни.2007 во 18:05
Те прашав да ми објасниш КОГА ЧОВЕК ЌЕ ДОЈДЕ ДО ОТКРИВАЊЕ, КАКО ЌЕ ЗНАЕШ ДЕКА ТОА Е ОД СВ. ДУХ А НЕ ОД ЛАЖНИОТ?

-------------
www.pravoslavna.mk

Датум на внесување: 28.Јуни.2007 во 18:14
ќе се стрпиш уште малце за одговор на тоа прашање, кое можеби, по твојот пример, ќе го отворам во НОВА ТЕМА....WinkWinkWink

сега треба да доразработиме, каква лакрдија од одговор даде самиот...

-------------

Датум на внесување: 28.Јуни.2007 во 18:16
Како сакаш нова тема стара тема како сакаш?

-------------
www.pravoslavna.mk

Датум на внесување: 28.Јуни.2007 во 18:17

За да се биде свештеник, треба да се заврши теологија и сигурно нема да заврши факултет без детално познавање на целата Библија, Стар и Нов Завет, како други предмети за христијанска поука.
Од друга страна секој лаик протестант независно од интелектот ако ја прочита Библијата станува проповедник и толкувач на најдлабоките Божји тајни во неа по свое наоѓање.

па веројатно форумов е најдобар показател колку мизерно малку попоите шо се овде знаат за Библијата, што дури и лаици христијани ги надвишуваат со познавањата, разбирањата и проникливоста на Светиот Божји Збор.

а ти ако се уште си до толку несвесен што зборуваш, и си уверен дека попоите прочитале илјадници православни книги, ти реков, НЕ СИ ЗА ТУКА... ти си за некој потежок третман, за да се освестиш што зборуваш...

додека не се случи барем такво основно признание дека си погрешил, ќе се двоумам дали вреди да се дебатира со некој толку слепо заведен и упорен кон невистината...

-------------

Датум на внесување: 28.Јуни.2007 во 18:37

па веројатно форумов е најдобар показател колку мизерно малку попоите шо се овде знаат за Библијата, што дури и лаици христијани ги надвишуваат со познавањата, разбирањата и проникливоста на Светиот Божји Збор.

а ти ако се уште си до толку несвесен што зборуваш, и си уверен дека попоите прочитале илјадници православни книги, ти реков, НЕ СИ ЗА ТУКА... ти си за некој потежок третман, за да се освестиш што зборуваш...

додека не се случи барем такво основно признание дека си погрешил, ќе се двоумам дали вреди да се дебатира со некој толку слепо заведен и упорен кон невистината...

Проблемот е што нашите свештеници и христијани се скромни и сакаат мир а не да се расправаат со извртувачи. Ви даваа факти тука присутните православни, ви цитираа делови од Библијата, ама вие само филмот во главата си го теравте. Некои малце се вознемирија, тоа ги иритираше, ама се смирија кога видоа нема фајде.
За третман може да биде некој кој Св. Јован Златоуст догматот на Православието го направи протестант.

-------------
www.pravoslavna.mk

Датум на внесување: 28.Јуни.2007 во 18:40

Проблемот е што нашите свештеници и христијани се скромни и сакаат мир а не да се расправаат со извртувачи.

И понатаму ми даваш причини да оваа дебата со тебе ја доведам при крај. Ако вашите свештеници биле скромни, тогаш и магарето може да пропее...LOLLOLLOL ДО КОГА ВАКА БЕСРАМНО ЌЕ ЛАЖЕШ???

п.с. Златоуст не бил протестант, бил христијанин... нешто несфатливо за денешниот кривославец...

-------------

Датум на внесување: 28.Јуни.2007 во 19:01

Проблемот е што нашите свештеници и христијани се скромни и сакаат мир а не да се расправаат со извртувачи.

И понатаму ми даваш причини да оваа дебата со тебе ја доведам при крај. Ако вашите свештеници биле скромни, тогаш и магарето може да пропее...LOLLOLLOL ДО КОГА ВАКА БЕСРАМНО ЌЕ ЛАЖЕШ???

п.с. Златоуст не бил протестант, бил христијанин... нешто несфатливо за денешниот кривославец...

Не јас не сум како тебе да ги бранам своите и кога не сум во право. Кога реков скромни мислев на внатрешниот карактер на Православниот христијанин и свештеник кој избегнува расправии. Сакаат во мир да го живеат христијанскиот живот, иако лично знам дека тоа нема да потрае. Или ќе се разбудат дека не смеат да отстапуваат и ќе го бранат Единственото Христово учење на светот или ќе отпаднат од него. Но навистина огромно мнозинство од Православното свештенство во Македонија се зарази со среброљубието. Оној старец Пајсиј кој ти го спомнав со дар за прозорливост при истиот контакт со пријателот иако никогаш не бил во Македонија му вели: народот ви е добар, побожен, ама владиците ви се ...
И што треба тоа да значи, да ја оставиме Христовата вера заради нечиј личен грев, не ќе се бориме за верата и ќе бараме од Владиците истото да го прават.

-------------
www.pravoslavna.mk

Датум на внесување: 28.Јуни.2007 во 19:05

[QUOTE=sard]

Точно бил христијанин не бил протестант. Христијанин монах, патријарх, испосник пример што доликува да биде углед на Православен Христијанин

-------------
www.pravoslavna.mk

Датум на внесување: 28.Јуни.2007 во 19:43
И секој што вели дека Св. Јован Златоуст бил протестант навистина треба да оди на некаков третман.

-------------
www.pravoslavna.mk

Датум на внесување: 28.Јуни.2007 во 22:36

И секој што вели дека Св. Јован Златоуст бил протестант навистина треба да оди на некаков третман.

Toчно! Исто така и секој што вели дека е православен! WinkWink

-------------

Датум на внесување: 28.Јуни.2007 во 22:41

Не јас не сум како тебе да ги бранам своите и кога не сум во право. Кога реков скромни мислев на внатрешниот карактер на Православниот христијанин и свештеник кој избегнува расправии. Сакаат во мир да го живеат христијанскиот живот, иако лично знам дека тоа нема да потрае. Или ќе се разбудат дека не смеат да отстапуваат и ќе го бранат Единственото Христово учење на светот или ќе отпаднат од него. Но навистина огромно мнозинство од Православното свештенство во Македонија се зарази со среброљубието. Оној старец Пајсиј кој ти го спомнав со дар за прозорливост при истиот контакт со пријателот иако никогаш не бил во Македонија му вели: народот ви е добар, побожен, ама владиците ви се ...
И што треба тоа да значи, да ја оставиме Христовата вера заради нечиј личен грев, не ќе се бориме за верата и ќе бараме од Владиците истото да го прават.

Понекогаш можеш и ти да изненадиш со убаво разбирање. Тоа што не оди никако во мојата глава, е како тоа ќе се вратите во Христовата вера, се додека ве водат среброљупци, славољупци и мора да се признае во голема мерка еретици? (чест на исклучоците).

Значи јас што зборувам цело време на овој форум? Ако сака да се викаш ПРАВОСЛАВЕН, ВИКАЈ СЕ! Никој овде не бара да станете протестанти. Се што повикувам е да СТАНЕТЕ ХРИСТИЈАНИ! Да се ослободите од стегите на кривите учења, на поповите кои место да го учат го заведуваат народот, и да се вратите кон ЧИСТОТО ХРИСТОВО УЧЕЊЕ...

Толку ли е погрешно тоа? Толку ли е грев, гревот да се нарече грев? Толку ли е грев, ересот да се нарече ерес? И тоа само затоа што гревот и ересот го прават лица во одора? Big%20smile

-------------

Датум на внесување: 29.Јуни.2007 во 01:45

Одговорот: Не постои таква причина на светот за да ги учиш другите друго од она што Христос ни го заповедал и ни го заповедува!

Ајде сега отвори малку Библија и да бидеме малку попрецизни.
Стихот, цитиран, оди вака...
"Одете и направете од сите народи Мои ученици, крштевајќи ги во името на Таткото, Синот и Светиот Дух! Учејќи ги да пазат се што Сум ви заповедал." Матеј 28:19

Глаголот "заповедал" е во минато-свршено време.
Сега нема да дебатираме дали Христос и потоа продолжува и на кој начин ни заповедува нови работи за локална или лична изградба (кога добиваме откровение, како знаеме дали тоа е Светиот Дух), но овде ќе се сконцентрираме на Христовата заповед содржана во ова големото пратеништво на Исус Христос.

Значи Христос не вели: "Учете ги да пазат се што Сум ви заповедал и она што допрва ќе ви Го заповедам на седмиот вселенски собор (на пример иконите!)"
Туку вели: "Учете ги да пазат се што Сум ви заповедал." Точка!

Божјото Слово е Христоцентрично. Христос е нашиот Учител, кој меѓу другото и ни забрани никого на земјата да не го нарекуваме наш учител. Христос заповеда да ги учиме народите на сето она што Тој (Христос!) ни го заповедал.

И повторно истото прашање...

п.с. Очекувам краток, но подобар одговор.

-------------

Датум на внесување: 29.Јуни.2007 во 02:04

Понекогаш можеш и ти да изненадиш со убаво разбирање. Тоа што не оди никако во мојата глава, е како тоа ќе се вратите во Христовата вера, се додека ве водат среброљупци, славољупци и мора да се признае во голема мерка еретици? (чест на исклучоците).

Значи јас што зборувам цело време на овој форум? Ако сака да се викаш ПРАВОСЛАВЕН, ВИКАЈ СЕ! Никој овде не бара да станете протестанти. Се што повикувам е да СТАНЕТЕ ХРИСТИЈАНИ! Да се ослободите од стегите на кривите учења, на поповите кои место да го учат го заведуваат народот, и да се вратите кон ЧИСТОТО ХРИСТОВО УЧЕЊЕ...

Толку ли е погрешно тоа? Толку ли е грев, гревот да се нарече грев? Толку ли е грев, ересот да се нарече ерес? И тоа само затоа што гревот и ересот го прават лица во одора? Big%20smile

Ние сме во Христовата вера. Нашиот внатрешен православен духовен живот ни обезбедува мир и исполнување во срцето. Треба да се вкуси и да се почувствува што значи тоа да бидеш раат. Гревот се гаси и полека ја губи силата. Ја чувствуваш сопствената стабилност на личноста и знаеш дека неповратно си се извлекол од демонските канџи на гревот. Ние имаме духовен живот! Знам дека тој поим духовен те збунува. Не ти е јасно: „Што е тоа духовно?“. Протестантизмот со своите гледишта го пренесува верникот во друга сфера која не продира длабоко во сржта на душата, нејзиното чезнеење за се она што го добива од Бога, измачувањето со влечењата на страстите, ропството на гревот и не ги извлекува луѓето од таму. Гревот си останува внатре бидејќи бил само формално покриен. Ако добие прилика избива надвор. Се додека протестантот е во движење, во активност добро му е, ама штом застана паѓа и од се она што го правел како ништо самиот да не стекнал за да го задржи од пад. Не е независен од надворешните позитивни или негативни влијанија. Затоа настојува да биде што е повеќе под позитивни надворешни влијанија. Што се случува со православниот верник? Изгледа дека бавно напредува и дека ништо не се случува, ама внатре се случува и се што постигнува останува во него. Со годините тоа се складира. После години гледаш дека истиот едноставно царува. Царува со својата независност. Повеќе нема врска што се случува околу него, тој си се движи напред според внатрешните текови. Господ му е во срцето и мислите, Тој му е се и нема за што да се вознемирува повеќе. Душата претходно растргнувана на сите страни веќе не ја влечат желбите туку и се радува на слободата. При сето тоа таа личност станува Христоподобна. Токму Христос кој внатре во него како едно дете да чучи и треперливо чека да му се подотвори вратата, па другата, па другата се додека не го освоил со својот мир целиот простор на целиот човек.
Може некој да каже јас верувам во Бога, јас сум христијанин и што ако не го запознае живиот Христос туку само така зборува. Пред верникот христијанинот има долг пат до крајот на неговиот живот на Христоподобување. Знаејќи го идеалот на протестантизмот можеш ли да ја видиш разликата во последиците на двете учења.
Зарем најдоа од запад да не учат на верата, на духовноста, на Христа. Тие се што се фалат се фалат со материја. Ништо немаат постигнато. Од кого научија за Христос. Малку ли луѓе овде оставија се заради Него и црпеа од непресушниот Извор. И тие смирените пред Бога ги сметате за лажговци.
Кога ќе слушнете за Богородица од што ви рекле да се гнасите од идолопоклонство и ви влегло тоа в глава па се гнасите кога ќе чуете за Неа, а не знаете како е кога ќе ја кажеш во себе „Богородице Дево“.
Никој да не те знае влези некоја летна вечер во некое старо планинско црквиче. Во темнината ќути си и гледај си околу. Ем си сам, ем си со сите кои биле тука пред тебе. И самиот оставаш дел од себе. И без да сакаш молитвата излегува. Тоа смирување што ќе го стекнеш не те остава.
И Лутер повторно ќе ни го открива Христос. Не го знае Св. Антониј Христос Лутер го знаел. Еден див за кого другите духовни дивови се џуџиња ќе му кажува некој кој се измислил за да си направи оправдување за да легни една жена. Се е исто кај сите лажови како Мухамед, така и Лутер. Кој можи да зборува за Христос!? Оној кој се оставил и тргнал по Него. Нели така е напишано!?
Го исмеваш отец Пајсиј со дарови на прозорливост ветени од Бога во Новиот Завет, го почитуваш Били Греем кој се гушка со Бил Клинтон блудникот.

Кај протестантите е се едно исто. Една иста касета нон стоп. Како не ви се здосадува? Твое е дали ќе веруваш ама мене Господ секој ден ми открива кардинални тајни. Се чудам зошто? И колку се имаме да кажуваме? Кога ќе се сретнам со некои христијани,  навистина не се многу, тие ми отвораат некои хоризонти за кои не сум знаел јас им пренесувам мои. Како бескрајно тивко ноќно небо од кое можеш да црпиш до бескрај.

Знам за почетниот занос кој го имате, еланот да се проповеда, да се зборува за Христос, ама знам и за други работи и крајните последици ама еве да не ве навредувам ќе си го кажам мислењето после вас. Вам Ви оставам да зборувате за духовноста на протестантизмот.

И сега таа вистина на Христовата вера која не учи на Господ Христос ти ја нарекуваш ерес. А ереста која го проповеда Неговото име, ама нема појма за Него ќе ја шириме таму каде што се Неговите први ученици. Не те научи ли Библијата дека во верата ученикот не може да го надмине учителот? И што сега нема да ја гледаме суштината на Верата ќе гледаме овој поп има куќа, оној владика имал џип и ќе плукаме на Светата Вера Христова. Тоа не чини, ама што тоа има врска со нашето спасение или со спасението на било кој Православен верник.

-------------
www.pravoslavna.mk

Датум на внесување: 29.Јуни.2007 во 02:10
Требаше да ставиш и некој наслов.... Можеби „поезија за лековерните“...

прво и основно, бараташ со две измислени личности. Со протестантот по своја мерка, што не постои. И со православецот како духовен џин, што е митолошка фигура колку Зевс и Јупитер.

Значи за да дискутираш сериозно, мора да имаш познавања: какви се тоа вистинските христијани, и какви се, за жал, православните верници.

А ти ги немаш ни двете, и затоа можеш да напишеш вака убав sci-fi напис, што може да влезе единствено во некој православен блог или евентуално во Политикин забавник...

-------------

Постирано од: ZakHay
Датум на внесување: 29.Јуни.2007 во 02:29

Ajde malce opsto da otideme,A sto pak ako ucenikot se usovrsi i go nadmine vo site nisani svojot ucitel...Ako stane semokjen kao i samiot Isus sto gi nadmina site i bese najdobar,Toj  e spasitelot sekako, posledniot no...Sto ako nekoj obicen  smrtnik stane genie vo svoeto pole,kao golemite umovi naucnicite i inovatorite....?Dali tie nemaat nemale pravo da se istaknat i da gi upotrebat svoite sposbnosti vo zivotot....Amnogu od niv bile posveteni na Isusa....Sto e so vakvite lugje....

Датум на внесување: 29.Јуни.2007 во 02:45
Цитирај Евангелос:

sard

Евангелос:Ајде сега отвори малку Библија и да бидеме малку попрецизни.
Стихот, цитиран, оди вака...
"Одете и направете од сите народи Мои ученици, крштевајќи ги во името на Таткото, Синот и Светиот Дух! Учејќи ги да пазат се што Сум ви заповедал." Матеј 28:19

Глаголот "заповедал" е во минато-свршено време.
Сега нема да дебатираме дали Христос и потоа продолжува и на кој начин ни заповедува нови работи за локална или лична изградба (кога добиваме откровение, како знаеме дали тоа е Светиот Дух), но овде ќе се сконцентрираме на Христовата заповед содржана во ова големото пратеништво на Исус Христос.

Значи Христос не вели: "Учете ги да пазат се што Сум ви заповедал и она што допрва ќе ви Го заповедам на седмиот вселенски собор (на пример иконите!)"
Туку вели: "Учете ги да пазат се што Сум ви заповедал." Точка!

Божјото Слово е Христоцентрично. Христос е нашиот Учител, кој меѓу другото и ни забрани никого на земјата да не го нарекуваме наш учител. Христос заповеда да ги учиме народите на сето она што Тој (Христос!) ни го заповедал.

И повторно истото прашање...

п.с. Очекувам краток, но подобар одговор.

Христовата проповед на земјата завршува. Богочовекот ја извршил својата Спасителна мисија, затоа на заминување вели да пазат се што им заповедал. Меѓутоа

Но Јас вистината ви ја кажувам: подобро е за вас Јас да си отидам, оти, ако не си отидам, Утешителот нема да дојде при вас; ако, пак, заминам, ќе ви Го пратам

Јас ќе Го помолам Отецот, и Он ќе ви даде друг Утешител, за да
биде со вас Довека

А Утешителот, пак, Духот Свети, Кого што Отецот ќе Го испрати во Мое име, Он
1. ќе ве научи на се, и 2. ќе ви напомни за се што сум ви зборувал.

А кога ќе дојде Утешителот, Кого што ќе ви Го испратам Јас од Отецот, Духот на вистината, Кој излегува од Отецот, Он
ќе сведочи за Мене;

Како што се гледа од стиховите, значи Богочовекот, Синот Божји Еден од трите лица на Света Троица ја завршил земската спасителна мисија и истата ја превзема Господ Светиот Дух Еден од трите лица на Света Троица. Едниот Господ ги водел додека бил на земјата, другиот Господ ги води откако замине Синот Божји отелотворен во Богочовекот Исус Христос.

А кога ќе дојде Он, Духот на вистината, ќе ве упати во секоја вистина; но од Себе нема да зборува, а ќе говори што чуе, и ќе ви ја каже иднината;

Нема никаква разлика во водењето на Бог Син од Бог Свет Дух бидејќи и двајцата го зборуваат она на кое ги учи Бог Отец.

Едниот во минато време заповедал Другиот во идно време ќе ги води упатувајќи ги во секоја вистина.

Така што никогаш нема да се случи Црквата да го заборави учењето кое ќе се продлабочува со нови знаења во склад со претходните за некој повторно да ја открива и се да отфрла и да и се враќа наводно на изворната, а всушност да ги одвојува од вистинската Црква, да го осакатува сето она што Господ Светиот Дух им го открил на верните изобличувајќи го почетното со буквалистичко толкување. Заблагодари му на лажливците како Лутер Евангелос што те одвлекоа од Бога и Црквата Негова и те воведоа во голема и смислена лага на сатаната.

-------------
www.pravoslavna.mk

Датум на внесување: 29.Јуни.2007 во 02:54

Требаше да ставиш и некој наслов.... Можеби „поезија за лековерните“...

прво и основно, бараташ со две измислени личности. Со протестантот по своја мерка, што не постои. И со православецот како духовен џин, што е митолошка фигура колку Зевс и Јупитер.

Значи за да дискутираш сериозно, мора да имаш познавања: какви се тоа вистинските христијани, и какви се, за жал, православните верници.

А ти ги немаш ни двете, и затоа можеш да напишеш вака убав sci-fi напис, што може да влезе единствено во некој православен блог или евентуално во Политикин забавник...

Нашите сведоштва ете ги видливи. Ете ги манастирите, ете ги монасите подвижници по Света Гора и насекаде низ православието, метеори, ете ги чудотворните мошти, ете го единството на целата Црква. Што уште сакаш. Ако си се заблудел и задлабочил во твоите страсти и очигледното го негираш Господ ист си како Кајафа. Ќе го убиеш живиот Христос од Црквата заради твојата лична замисла за Бога.

-------------
www.pravoslavna.mk

Датум на внесување: 29.Јуни.2007 во 02:54

Но Јас вистината ви ја кажувам: подобро е за вас Јас да си отидам, оти, ако не си отидам, Утешителот нема да дојде при вас; ако, пак, заминам, ќе ви Го пратам

биде со вас Довека

А кога ќе дојде Утешителот, Кого што ќе ви Го испратам Јас од Отецот, Духот на вистината, Кој излегува од Отецот, Он
ќе сведочи за Мене;

А кога ќе дојде Он, Духот на вистината, ќе ве упати во секоја вистина; но од Себе нема да зборува, а ќе говори што чуе, и ќе ви ја каже иднината;

Ете ги библиските стихови што ги наведе во својот пост.
Каде се вели тука дека Светиот Дух ќе не учи нешто друго надвор од Христовото учење?

-------------

Датум на внесување: 29.Јуни.2007 во 03:09

биде со вас Довека

ќе сведочи за Мене;

Ете ги библиските стихови што ги наведе во својот пост.
Каде се вели тука дека Светиот Дух ќе не учи нешто друго надвор од Христовото учење?

Тоа нема да биде нешто друго, туку продлабочување на истото. Значи учењето продолжува врз темелите на старото.
Светиот Дух ќе ги упати во секоја вистина, Вистина која ќе чуе од Отецот, Истиот Кој го учел Синот при  проповедта на земјата.
Не можеш да заокружиш едно знаење и да речеш ова е тоа што е потребно. Секогаш може повеќе и подлабоко да се постигне за што е потребно уште поголемо и уште подлабоко познавање.
Темелите на знаењето беа удрени со Христовата мисија, а Духовната кула ќе ја градиме до височините (или длабочините) до кои ќе собереме одважност во барањето и тропањето пред Бога.

Ако после заминувањето на Синот Апостолите ги учеа верните кога заврши тоа учење. Не завршува ли едно од Евангелијата и сите книги да беа напишани нема да докажат за проповедта на Христос.

-------------
www.pravoslavna.mk

Датум на внесување: 29.Јуни.2007 во 03:25

Тоа нема да биде нешто друго, туку продлабочување на истото.

Дали си сигурен? Smile
Од кое тоа Христово учење е "продлабочена" на пример употребата на иконите (правење, целивање, поклонување и молење пред нив) во поедини ткн. цркви?

-------------

Датум на внесување: 29.Јуни.2007 во 03:34
Дали е ова второто прашање?

-------------
www.pravoslavna.mk

Датум на внесување: 29.Јуни.2007 во 03:43
[QUOTE=sard]Дали е ова второто прашање? [/QUOTE]

Откако ќе добијам точен одговор на првото, да ова ќе биде второ.
Но, ако се откажуваш од првото, не знам и дали воопшто да идеме на второто, бидејќи ова прашање е темелно, зашто ако тука не расчистиме Кој е изворот на вистините за еден христијанин, ти гарантирам дека дискусијата ќе продолжи во мечување на Божјото Слово со човечките преданија Smile

-------------

Датум на внесување: 29.Јуни.2007 во 04:13

Дали си сигурен? Smile
Од кое тоа Христово учење е "продлабочена" на пример употребата на иконите (правење, целивање, поклонување и молење пред нив) во поедини ткн. цркви?

Забрането да се прави било какви слики од она што е на Небото и она што е на земјата и ним да им се поклонува.
Било какви значи не секакви. Оние кои не се „било какви“ туку се под одредени критериуми дадени од Бога заслужуваат оддавање на почит.
Затоа истиот Господ кој забранува да се прават било какви слики од она што е на Небото и земјата и Самиот наредува да се направат предмети и слики кои претставуваат реликвии. Таков бил Ковчегот на Заветот. Ем имаме предмет за обожување ем форми и слики на него. Дали тоа значи дека Бог Самиот ја прекршува заповедта. Не. Туку
 тие предмети се осветени од Бога.
Исто така самиот Господ одредени физички предмети и појави ги нарекува за „свети“. Како такви ги пишува во Библијата. Светата планина Синај, светиот град Ерусалим. Кога Мојсеј пристапува кон местото на грмушката со огнот кој не согорува, Бог му вели да му оддаде почит на местото и да ги собуе обувките. Бидејќи местото е свето.
Во Новиот Завет предметите кои биле во контакт со Бога се осветувале и добивале исцелителна сила. Алиштата негови ги лекувале болните. Така и алиштата на апостолите дури и сенката нивна лекувала болни.
Бог е во се! Но јасно е дека Неговото присуство не е секаде исто. Онаму каде што го објавува своето присуство тие места се осветуваат со Неговата светост.
Предметите кои се во допир со Светиот се осветуваат.
Кога се врши служба, заедно со нас служи и Небесната Црква. Допирот на Небесниот свет и на Светиот ги осветува присутните и предметите. Секоја служба е света. Секоја служба го осветува просторот околу нас.
Како е продлабочено знаењето за осветените предмети? Црквата и да сакала не можела да го негира она што го гледала. Предметите кои останале од Бога, од Апостолите имале исцелителна сила. Затоа и оддавале почит на таа исцелителна Божја моќ во нив, а не на самите предмети. Штом одреден предмет ги покажува енергиите на Бога тогаш тие енергии врз нас го имаат Божјиот осветувачки ефект. Од друга страна она кое погоре го напишав било потврда за верните дека Бог оставил запис во Библијата дека признава свет простор, осветена материја.
Мислам дека ова е доволно да го сфатиш дека продлабоченото сознание било исправно. Времето тоа го покажало и потврдило. Доколку Духот на верата имал нешто погрешно во себе ќе имало погрешни ефекти врз верниците. Тоа ќе покажело уште поголеми забегувања, така што крајниот исход би кажувал се.
Земи го примерот на Римокатолицизмот.
Земи го примерот на Реформацијата.

-------------
www.pravoslavna.mk

Датум на внесување: 29.Јуни.2007 во 04:21

За ниедна причина на светот не треба да се учи било кој нешто друго од она што Христос ни го заповедал. Она што ни го заповедал се основата, рамките и патоказот врз кој ќе продолжиме да откриваме тајни за Бога, ќе се усовршуваме себе си и другите за да излеземе со што посовршена вера пред Бога.

-------------
www.pravoslavna.mk

Датум на внесување: 29.Јуни.2007 во 09:03
Нашиот соговорник Сард,

очигледно се обидува да кажува некаква бајка, некаква сказна за официјалната Православна Црква како некаков континуитет од Христа наваму....

Каков е тој континуитет?

Каков е тој континуитет кога на „црквата“ и требале 3 века да се сети дека Ориген е еретик, а не дека најпочитуван доктор на верата, за што бил сметан во тие три века? (да беше нашиот Сард верник во тие три века, слепо ќе му веруваше на Ориген, но после 3 века некој ќе го осудеше за ерес!)

Каков е тој континуитет кога на „црквата“ и требале 5 века да се сети дека животот на христијанинот не се живее во заедница (во црква) туку во монаштво, индивидуализам максимус?

Каков е тој континуитет кога на „црквата и требале 6-7 века да се сети дека Марија заслужува молитви?

Каков е тој континуитет кога на „црквата“ и требале 9 века да се смисли начин како да ја заобиколи 2 заповед за неправење на никакви идоли и слики, и да почне да светкува икони?

Па дури и тогаш, три века официјалната црква час била во ерес (со Цариградскиот Патријарх на чело) час во правоверие. Нашиот другар сард, веројатно исто така, бидејќи слепо им верува на луѓето, а не на Христа, би скокал од ерес во правоверие со секоја смена на Патријархот!

Каков е тој континуитет кога на „црквата“ и требале 5 века да се сети дека Апостолите Павле и Петар, како Тертулијан итн., ЗГРЕШИЛЕ што биле женети, и сега заповедаат целибати за денешните епископи и покрај „сексуалните односи“ кои ги практикуваат вон бракот?

Каков е тој континуитет кога на „црквата“ и требале 14 века, да се сети дека всушност спасението не е живот со Христа, туку гледање на „Таорската светлина“?

Каков е тој континуитет кога на „црквата“ и требале 18 века, да се сети дека таа не е овда за да служи на сите народи и по целата земја, туку дека треба да служи за ЕТНИЧКИТЕ интереси на одреден народ?

ЕПА ТОГАШ, КОЈА ЦРКВА БИЛА ВО ЕРЕС? Таа што 7 века не се молела на Марија или оваа што 13 се моли? Таа што 18 века била мултинационална, или оваа етнофилетистичка? Таа што била основоположена од женети Апостоли, или оваа со Владици со вонбрачни деца? Онаа црква која 9 векови се клонела од било какво идолопоклонство, или оваа која 11 векови црта икони, ги бацува и ги обожува? КОЈА???

ОВА БРАЌА И СЕСТРИ,

е далеку од исцрпна листа. Ова само докажува дека муабетите за континуитет се во рангот на сказна, мит или бајка. Фалат уште самовили и жаби што стануваат принцови.

Заклучокот е јасен. Официјалната црква, не е, ниту била, ниту може да биде изворот на правоверното учење, бидејќи самата себе многупати се осудувала за ерес, и бидејќи во едно се верува денес, во друго утре, во сосема трето, задутре... Нема да најдете ниту еден православец (по теркот на МПЦ) во 17 век, ниту во 13ти, ниту во 10-ти, ниту во 7ми, ниту во 4ти, ниту никогаш! Само вие сега и во ова време верувате така како што верувате. Никој пред вас така не верувал и никој после вас така нема да верува.

-------------

Постирано од: Vlade
Датум на внесување: 29.Јуни.2007 во 10:41

Нашиот соговорник Сард,

очигледно се обидува да кажува некаква бајка, некаква сказна за официјалната Православна Црква како некаков континуитет од Христа наваму....

Каков е тој континуитет?

Каков е тој континуитет кога на „црквата“ и требале 3 века да се сети дека Ориген е еретик, а не дека најпочитуван доктор на верата, за што бил сметан во тие три века? (да беше нашиот Сард верник во тие три века, слепо ќе му веруваше на Ориген, но после 3 века некој ќе го осудеше за ерес!)

Каков е тој континуитет кога на „црквата“ и требале 5 века да се сети дека животот на христијанинот не се живее во заедница (во црква) туку во монаштво, индивидуализам максимус?

Каков е тој континуитет кога на „црквата и требале 6-7 века да се сети дека Марија заслужува молитви?

Каков е тој континуитет кога на „црквата“ и требале 9 века да се смисли начин како да ја заобиколи 2 заповед за неправење на никакви идоли и слики, и да почне да светкува икони?

Па дури и тогаш, три века официјалната црква час била во ерес (со Цариградскиот Патријарх на чело) час во правоверие. Нашиот другар сард, веројатно исто така, бидејќи слепо им верува на луѓето, а не на Христа, би скокал од ерес во правоверие со секоја смена на Патријархот!

Каков е тој континуитет кога на „црквата“ и требале 5 века да се сети дека Апостолите Павле и Петар, како Тертулијан итн., ЗГРЕШИЛЕ што биле женети, и сега заповедаат целибати за денешните епископи и покрај „сексуалните односи“ кои ги практикуваат вон бракот?

Каков е тој континуитет кога на „црквата“ и требале 14 века, да се сети дека всушност спасението не е живот со Христа, туку гледање на „Таорската светлина“?

Каков е тој континуитет кога на „црквата“ и требале 18 века, да се сети дека таа не е овда за да служи на сите народи и по целата земја, туку дека треба да служи за ЕТНИЧКИТЕ интереси на одреден народ?

ЕПА ТОГАШ, КОЈА ЦРКВА БИЛА ВО ЕРЕС? Таа што 7 века не се молела на Марија или оваа што 13 се моли? Таа што 18 века била мултинационална, или оваа етнофилетистичка? Таа што била основоположена од женети Апостоли, или оваа со Владици со вонбрачни деца? Онаа црква која 9 векови се клонела од било какво идолопоклонство, или оваа која 11 векови црта икони, ги бацува и ги обожува? КОЈА???

ОВА БРАЌА И СЕСТРИ,

е далеку од исцрпна листа. Ова само докажува дека муабетите за континуитет се во рангот на сказна, мит или бајка. Фалат уште самовили и жаби што стануваат принцови.

Заклучокот е јасен. Официјалната црква, не е, ниту била, ниту може да биде изворот на правоверното учење, бидејќи самата себе многупати се осудувала за ерес, и бидејќи во едно се верува денес, во друго утре, во сосема трето, задутре... Нема да најдете ниту еден православец (по теркот на МПЦ) во 17 век, ниту во 13ти, ниту во 10-ти, ниту во 7ми, ниту во 4ти, ниту никогаш! Само вие сега и во ова време верувате така како што верувате. Никој пред вас така не верувал и никој после вас така нема да верува.

I Pavle bil zenet? Si procital li sto vika toj vo negovite poslanici za onie sto se vo brak i za onie sto se uste ne stapile vo nego? Potseti se pa ke ti se razjasni.

Ti Origenovata filozofija ja smetas za ispravna? Ocigledno ne si go procital. Ona sto Pravoslavnata Crkva go osudila kaj nego e negoviot "apla" paganizam. Origen e "duhoven tatko" na mnozina podocnezni Gnostici. A, toa deka on imal i dobri momenti, nikoj i ne go spori, tuku i po "osudata" mnogumina go spomnuvaat kako primer. Ponekogas ne e se crno i belo. Tertulijan e isto taka velikan kako i Origen, no toj zapadnal vo radikalna krajnost, sto sekako ne e vo kontekst na sustinata na hristijanstvoto kako "ljubov i radost". Ona sto nie sovremenite hristijani cesto go zaboravame, pletkajki se vo "mudruvanja i dlabocini". toa i go osudila crkvata kaj nego.

na Crkvata ne i trebalo 9 veka za ikonite, tuku tie se prisutni uste vo prvite vekovi od ranoto hristijanstvo. Sum bil vo katakombi od toj period i sum gi videl izobrazbite po dzidovite.

Si go procital li Palama (veruvam deka ne)? Toj ne smislil nisto novo, tuku svojata teorija ja baziral vrz osnova na drevnite teorii na ocite, koi ti kaza deka gi pocituvas. Palama, vo sporot so Akindin i Varlaam, go branel 'misticnoto" vo hristijanstvoto, poradi toa sto vo osnova i Bog postoi na toj nacin. Palama odgovoril na prasanjeto kako se spasuvame. Ne sekoj sto ke rece gospodi, Gospodi e spasen, neli? tuku e potreben i podvig (askeza). Onoj sto zivee pravedno, redovno ja praktikuva molitvata, nemu i Bog ke mu se otkrie. Bog nikoj nikogas ne go videl, a kako nie togas komunicirame so svojot Bog. Toa teoriski go obrazlozil tokmu Palama. Vprocem i pred Palama ocite go praktikuvale istoto, samo sto mu doslo vreme toj da go zapise. hristijanite nikogas nemaat potreba od intelektualni "mastrubacii" ili pak, od "siluvanje" na Biblijata. Bog e sekadeprisuten, a vo isto vreme i nedostizen. Togas kako da go "dopreme" Boga, e tokmu toa go objasnil Palama. Palama objasnil kako srceto na apostol Pavle postojano vika "Ava Oce!" Molete se postojano, duri i koga spiete, rekol Apostol Pavle e tokmu toa go primenuval i Palama i onie pred nego (koi ti gi pocituvas), pa i one do den deneska (koi ti gi navreduvas).

Monastvoto ne se kosi so principite na Biblijata, tuku naprotiv. Monastvoto se pojavilo vo specificno istorisko vreme i toa slobodno mozeme da kazeme go spasilo avtenticnoto rano hristijanstvo, zasto go primenuva evangelskiot maksimalizam. i onie koi gi pocituvas bile monasi, pa zatoa vnimavaj da ne padnes vo kontradikcija pri iznesuvanjeto tezi.

Ne bidi cinicen, bidi konstruktiven, ako ja baras vistinata.

Датум на внесување: 29.Јуни.2007 во 10:57
За т.н. вистински христијани, оние кои демек се вратиле кон изворното христијанство, кои ги слушаа нивните лажни учители (Лутер и пријателите - од кои дојде до бескрајното делење на безброј секти), еве што вели свети апостол Павле: А целта на заповедта е: љубов од чисто срце, добра совест и нелицемерна вера. Некои, откако не ги постигнаа тие работи, се отклонија во празнословија, сакајќи да бидат учители по Законот, но не разбираат ни што зборуваат, ниту што утврдуваат (1 Тимотеј 1, 5-7).
Таквите, синовите на таткото на лагата, биле препознаени уште во павлово време. Лаги и измислици - колку сакаш! Апсурд - еретици и отпадници од вистинната - а толку "добро" го знаат православното учење, да не ти се верува????!!!! Па и го толкуваат, објаснуваат, бараат некави лаги и измислици - како тие да се критериумот на верата.
Но на таквите и пречи вистината - затоа со нив може  само со лага да се  разговара.

-------------
Без коментар

Датум на внесување: 29.Јуни.2007 во 14:53
Цитирај Нашиот соговорник Сард,

Каков е тој континуитет?

Малку си ги помешал лонците. Ориген кога западнал во ерес бил веднаш гонет од Црквата и веднаш започнал меѓусебен судир и гонење на православните со оригенистите. Она што се случило после 3 века е тоа што се расчистило со оригенизмот со тоа што сите следбеници на Оригеновата ерес, (не на она претходно што го кажувал, туку на она кое подоцна се занесол), биле изгонети од Православната територија. Одредени Храмови и манастири биле мешани и со поддржувачи и противници на оригенистичката ерес, но најчесто едни храмови биле оригенистички додека повеќето други биле православни. Кога се утврдиле позициите и кога веќе секој си останува на своето православните рекле: не може да се остане вака вечно и да се егзистира едни покрај други. Или ние да одиме одовде и да си бараме ново место или вие одете настрана и барајте место за вашите убедувања. Ама бидејќи ние сме многу повеќе вие напуштете го Православието. Тој принцип се почитувал низ историјата на Православната Црква. Онаму каде што ереста ќе се покажела во поголем број од таму Православната Црква се повлекувала и ги оставала на нивните заблуди како на пример монофизитите во Етиопија и поголемиот дел од Египет. Проблемот е во тоа што се напушти тој принцип и сега еве ние не му се натураме на протестантизмот, а тој ни се натура нам, заборавајќи

И така, се погрижив да го проповедам Евангелието не таму, каде што името Христово беше веќе извесно, за да не ѕидам врз туѓ темел

Значи Оригеновата ерес била веднаш осудена и гонета. Ако некој не им верува на старите документи кои зборуваат за ова, тогаш нека и верува на својата логика. Главната точка на ереста на Ориген кој претходно силно напредувал во верата но сатаната го занесол во ерес на сопствената гордост и убеденост дека знае повеќе од Црквата па  занесувајќи се дошол до сознание дека: „Сите ќе се спасат, Господ на сите ќе им прости, дури и на демоните дури и самиот ѓавол ќе се спаси.“. Ако има некој логика нека размисли дали на ваква небулоза би ќутеле православните 3 века. Значи и оној кој плука на Бога во текот на целиот свој живот (Господ нека ми прости за реченицава) ќе се спаси исто како и оној кој го посветува својот живот на Господ Христос, само малце подоцна. Тоа е спротивно на кажаното дека тесен е патот кон спасението и малкумина го наоѓаат. Тоа ја обезвреднува и Христовата жртва и тн.
Од друга страна Аџија самиот се порекнува. Ниеден човек, ниеден Светител не е прифатен без да помине низ ситото на Соборноста на Црквата која ја води Светиот Дух. Така ако Ориген набрзо отпаднал, а други не отпаднале после векови, така патот на Црквата е цврсто зацртан и тешко е да биде воведувана ерес во Православието. Ако некој е 10 века потврдуван и она што ја научил Црквата, она што ги научил останатите христијани комплетно се слеало во Црквата и не донесло никакви негативни последици како ќе можеме истото да го негираме. Така што ако се појави некој после многу векови да го негира, тогаш проблемот е со тој некој. А тој некој се протестантите.

Цитирај Каков е тој континуитет кога на „црквата“ и требале 5 века да се сети дека животот на христијанинот не се живее во заедница (во црква) туку во монаштво, индивидуализам максимус?
И монахот живее во општежителна заедница, само што таа заедница се исклучува од светските немири за целосно да му се посвети на Бога. Монахот отшелник е исто така во контакт со својот матичен манастир и живее во близина на манастирот се исповедува, причестува и се проверува со монасите од општежителната монашка заедница. Монахот отшелник не заминува на своја одлука туку во договор со старешината на манастирот. Тоа му се дозволува само на многу искусен и тој не ги прекинува контактите. На неискусниот му требаат почести контакти со Црквата за корекција на поискусниот поретки. Монаштвото не започнало од 5 век туку го имало од почеток, a e и библиски. Пример Св. Јован Крстител се повлекол во пустината. Самиот Господ се повлекол 40 дни во осаменост во пустината. Првиот монашки типик е од Св. Антоној Велики средината на 3 век. Братството на Св. Антониј веќе броело 3000 луѓе. И пред тоа има сигурно предание за подвижништва пример Марија египетска.

Цитирај Каков е тој континуитет кога на „црквата и требале 6-7 века да се сети дека Марија заслужува молитви?

Додека Апостол Павле бил на земјата, не го молеле ли луѓето да се помоли на Бога и да ги исцели Бог благодарение на неговата молитва. Кога Апостолот преминал дали неговата душа умрела или сеуште е жива. Дали Апостолот кој е жив и е сега со Бога е незаинтересиран за Црквата за која го вложил целиот труд на земјата. Така спонтано луѓето и се молеле и на Марија и на Апостолите и на сите Божји угодници. Тоа природното во почетокот никој не може да го спори, меѓутоа подоцна има заблудени кои не знаат за она почетното па почнуваат со умот да резонираат и да го спорат, па Црквата морала да завземе став и да го официјализира ставот за почитта кон Богородица Апостолите и од Бога потврдените со Божји знаци и дела. Го гледаш ли континуитетот на вистината?

Цитирај Каков е тој континуитет кога на „црквата“ и требале 9 века да се смисли начин како да ја заобиколи 2 заповед за неправење на никакви идоли и слики, и да почне да светкува икони?
Иконите, сликите и облиците постоеле од почетокот, дури и од Стариот Завет. Само требало 9 века за да се најдат будали за да ја спорат способноста на Бога за да ја осветува материјата, па Црквата морала да го објави ставот на Божјата вистина од почетокот.

Цитирај Па дури и тогаш, три века официјалната црква час била во ерес (со Цариградскиот Патријарх на чело) час во правоверие. Нашиот другар сард, веројатно исто така, бидејќи слепо им верува на луѓето, а не на Христа, би скокал од ерес во правоверие со секоја смена на Патријархот!

Православието не го води еден Патријарх туку го сочинуваат многу помесни Цркви. Отпаѓањето на еден од верата ќе биде осудено од другите затоа што заедницата на верниците во Бога е посилна од ставот на еден. Таквите поединци патријарси, биле гонети од останатите и нормално сменувани. Сепак стабилноста на Православната вера е зачудувачка, поединци може да забегуваат но Црквата имала и сега има силно Единство обезбедено од Духот кој ја води Црквата.

Цитирај Каков е тој континуитет кога на „црквата“ и требале 5 века да се сети дека Апостолите Павле и Петар, како Тертулијан итн., ЗГРЕШИЛЕ што биле женети, и сега заповедаат целибати за денешните епископи и покрај „сексуалните односи“ кои ги практикуваат вон бракот?

Павле не бил женет. Прв пат слушам некој да измислува ваква работа. Ако си протестант кој „се држи само за Библијата“ од каде ти најде таков податок.
Апостол Петар бил женет и имал дете и никогаш на Црквата не и паднало на памет да го осудува за тоа.
Тертулијан не е Православен и нема што да го коментирам.

Цитирај Каков е тој континуитет кога на „црквата“ и требале 14 века, да се сети дека всушност спасението не е живот со Христа, туку гледање на „Таорската светлина“?

Веројатно мислиш за исихазмот. Нормално е дека со текот на вековите луѓето ќе научат и извесна „техника“ на концентрација за да се исклучат од надворешниот свет и да ја продлабочат силата на молитвата што автоматски не им ветува ништо. Дали техниката за концентрација ќе донесе нешто, т.е. духовно посилна молитва зависи од односот на верникот и Господ.

Цитирај Каков е тој континуитет кога на „црквата“ и требале 18 века, да се сети дека таа не е овда за да служи на сите народи и по целата земја, туку дека треба да служи за ЕТНИЧКИТЕ интереси на одреден народ?

Затоа што во 18 век се појави и модерниот национализмот во светот со појавата на Наполеон. Така што кога Французите рекоа ние сме нешто различно од другите и треба да се гордееме со тоа, вклучувајќи го католицизмот во француското. Тогаш и Германците, Холанѓаните и останатите рекоа тогаш ние сме Германци вклучујвајќи го протестантизмот во Германското, тогаш мораа и Православните да речат ние сме Руси, Срби, Македонци вклучувајќи го православното во националното. Инаку оној кој физички ќе те потисне како нација истовремено те потиснува и духовно. Дека тоа важи се гледа од поделеноста со по некој исклучок на романи - католици, германи - протестанти, словени - православни.

Цитирај ЕПА ТОГАШ, КОЈА ЦРКВА БИЛА ВО ЕРЕС? Таа што 7 века не се молела на Марија или оваа што 13 се моли? Таа што 18 века била мултинационална, или оваа етнофилетистичка? Таа што била основоположена од женети Апостоли, или оваа со Владици со вонбрачни деца? Онаа црква која 9 векови се клонела од било какво идолопоклонство, или оваа која 11 векови црта икони, ги бацува и ги обожува? КОЈА???

ОВА БРАЌА И СЕСТРИ,

Дали ќе му веруваме на стариот факт или на новиот. Ако стариот факт е фалсификуван тогаш новиот уште повеќе. Дали доказите кои се видливи ќе ги отфрламе и ќе создаваме свое мислење од ум. Ако уште првите христијани не се осветувале со осветените предмети тогаш тие ќе исчезнеле бидејќи првата Црква наводно не ги почитувала. Тогаш ќе ги снемало. Така и моштите на Светителите како Св. Јован Крстител и Апостол Јаков од времето на Христовата проповед на земјата ги имаме во Македонија до ден денес и до ден денес ја имаат чудотворната Божја сила. Зарем ќе веруваме на некоја нова замисла и нема да веруваме на она што како факт стар 2000 години го има по црквите и манастирите.
Дали Бог би давал одеднаш нова објава без покритие од старото. Тоа се демонските објави. Како што Мухамед одеднаш добил објава која не може да ја поврзе со минатото така и Протестантизмот открива нешто ново кое не може да го поврзе со минатото па скока 15 века и отфрла се во тие 15 века.
Затоа и Библијата не е дадена веднаш туку во текот на долг период, за да има покритие за никој да не може да ја спори. Така и Православната Црква се она што учи е серија од континуирани откривања со континуирано покритие од она претходно за да не може никој разумен да ја спори. Може ли да се затвори потребното знаење во сите правци и нагоре и надолу и налево и надесно. Знаењето има рамки и патоказ но нема граници, може да се продлабочува и извисочува до бескрај. Најмалку знаењето за Бога може да има завршни граници.

-------------
www.pravoslavna.mk

Датум на внесување: 29.Јуни.2007 во 14:54

Дали си сигурен?
Од кое тоа Христово учење е "продлабочена" на пример употребата на иконите (правење, целивање, поклонување и молење пред нив) во поедини ткн. цркви?

Забрането да се прави било какви слики од она што е на Небото и она што е на земјата и ним да им се поклонува.
Било какви значи не секакви. Оние кои не се „било какви“ туку се под одредени критериуми дадени од Бога заслужуваат оддавање на почит.

Ако тоа не се иконите, баш ме интересира кои се тие "други слики" на кои се однесува 2та Божја заповед. Фотографските слики? Уметничките слики? Ајде прочитај го контекстот (барем 1та и 3та Божја заповед) и кажи ми го твоето мислење.

Затоа истиот Господ кој забранува да се прават било какви слики од она што е на Небото и земјата и Самиот наредува да се направат предмети и слики кои претставуваат реликвии.

Теолошки лапсуз!
10те Божји заповеди и Целиот Закон (Тората) не се наменети за Господ, туку за човекот.  2та Божја заповед не вели "Нема да си правиме слика...", туку вели: "Немој да си правиш (ТИ) слика...".

Ако не го прифатиш ова ќе си имаш сличен проблем и со фактот дека Бог неколку пати во Стариот Завет ја прекршил и шестата Божја заповед (Не убивај!) со тоа што неколку пати наредил дирекно убиство на поединци, па и цела група народи (1 Царства 15:3; 4 Мојсеева 31:17,18; 5 Мојсеева 20:16).

Епа ако Бог со 2та Божја заповед ти дозволува да си правиш "одредени" (незабранети) икони, тогаш Тој ист Бог со 6-тата заповед ти дозволува да убиваш "одредени" луѓе. Smile

Таков бил Ковчегот на Заветот. Ем имаме предмет за обожување ем форми и слики на него. Дали тоа значи дека Бог Самиот ја прекршува заповедта. Не. Туку тие предмети се осветени од Бога.

Добар обид сард, ама неуспешен.
Ако сакаш да не убедиш дека Бог му наредил на Мојсеј да изработи икони во Светилиштето, тогаш одговори ми зошто не му заповедал да изработи икона од на пример праведниот Авраам?
Зар не потекнуваат евреите од Авраам? Зарем не е тој таткото на верата за нив? Зарем Бог не го нарекува него пријател? Зарем нему ги дава на него прв Своите ветувања?
Зарем не го почитувале многу евреите Авраам?
Тогаш зошто Бог не им заповедал да си направат икона од него? Или од праведниот Јов? Или од праведниот Ное?

Ако ковчегот на сведоштвото, завесата и херувимите биле икони, тогаш зошто свештениците не им се клањале, зошто не им палеле свеќи, зошто не ги целивале?

Не, пријателе мој, тоа не биле икони.

Целото Светилиште, Шаторот на Средбата, Ковчегот на Заветот, Светињата над Светињите, Завесите, Оделата на Свештениците, па ако можеш да примиш, и самите Свештеници биле СЛИКА на нешто многу поголемо кое доаѓа до израз во Новиот Завет.
Па така Жртвеното Јагне било слика за Христос, Крвната жртва била слика за Христовата жртва, Лебната жртва слика за Неговото Тело, Облеките на свештениците биле слика на Човечкото облекување (крштевање, осветување) со Христос во Новиот Завет итн.

Но неопходно беше сликите во Стариот Завет да исчезнат во Новиот Завет. Во Новиот Завет, сите пророштва, сите слики, сите "реликвити" станаа реалност, жива приказна. Христос рече "Јас Сум Лебот" (за кој вие зборевте во Стариот Завет), Божјото Живеалиште (Шаторот на Средабта) се премести во Божјите избраници - христијаните, издигнатата змија на Мојсеј во пустината стана Распнатиот Христос на Голготскиот Крст итн. Стариот Завет се исполни во Новиот и сликите, ритуалните обреди, свештеничките одела и куп обврски - ИСЧЕЗНАА!

Исто така самиот Господ одредени физички предмети и појави ги нарекува за „свети“. Како такви ги пишува во Библијата. Светата планина Синај, светиот град Ерусалим. Кога Мојсеј пристапува кон местото на грмушката со огнот кој не согорува, Бог му вели да му оддаде почит на местото и да ги собуе обувките. Бидејќи местото е свето.

Ова нема врска со иконите, се плашам да не ја смениш темата.

Во Новиот Завет предметите кои биле во контакт со Бога се осветувале и добивале исцелителна сила.

Зошто не го целивате Магарето? Tongue
Бог на Цветници влегол (значи бил во контакт) со Магаре во Ерусалим. Тоа според твоето толкување значи дека Магарето е осветено затоа што било во контакт со Бог. Тогаш зошто не му се клањате на магарето, зошто не воведете и магаропоклонение, зошто не го целивате магарето?

Мислам дека ова е доволно да го сфатиш дека продлабоченото сознание било исправно. Времето тоа го покажало и потврдило.

Да, доволно ми беше да сфатам дека секој ваш изговор за иконопоклонство е еден трагичен обид да се прекрши 2та Божја заповед.
Времето го покажа и потврди тоа.
Христос и Апостолите воопшто не користеле икони, (а можеле да си направат икона од на пример Пророкот Илија?) ниту пак учеле дека тоа било "православното христијанство".
Никаде во Новиот Завет нема да го сретнеш зборот икона, освен неколку пати во Откровението и тоа секаде, без исклучок, во контекст на "Иконата на Ѕверот"!
Едно проповедале Христос и Апостолите, друго проповедате вие.
Едно практикувале они, друго вие.
Допирни точки на ова поле - нема!

Доколку Духот на верата имал нешто погрешно во себе ќе имало погрешни ефекти врз верниците. Тоа ќе покажело уште поголеми забегувања, така што крајниот исход би кажувал се.

Крајниот исход е бизнис и шверц со икони, иконите го заменуваат Бог, се претвараат во сакрални предмети што помагаат за време на испити, обесени на ретровизорите штитат од сообраќајќи, се создава суеверие итн итн. Доволно кажува исходот?
Поздрав!

-------------

Датум на внесување: 29.Јуни.2007 во 16:50
Крајниот исход е бизнис и шверц со икони, иконите го заменуваат Бог, се претвараат во сакрални предмети што помагаат за време на испити, обесени на ретровизорите штитат од сообраќајќи, се создава суеверие итн итн. Доволно кажува исходот?
Поздрав!

Кој го тоа така вели, а?????? Каде?????? Ако нема одговори - има лаги.
А еве нешто и за лагата, и тоа, замислете, библиски :Вашиот татко е ѓаволот, и вие сакате да ги исполнувате желбите на својот татко, тој е човекоубиец од почетокот и не стои во вистината, зошто во него нема вистина. Кога зборува лага (како вие протестанти и секташи што правите!), говори од себе, зошто е лажец и татко на лагата.  А бидејќи  Јас
вистината
ви ја кажав, не ми верувате (Јован  8, 44)!

-------------
Без коментар

Датум на внесување: 30.Јуни.2007 во 01:12
Цитирај EvAngelos:

И има ветува дека со Неговото заминување ќе слезе врз нив Господ Светиот Дух и ќе ги упати на секоја потребна вистина која нема да биде различна од она што Тој им го заповедал.

Цитирај Зошто да ги учам народите нешто друго од она што Христос ни го заповедал?

Не може да се каже ете сега се исполнувам се што е потребно, туку секогаш може уште повеќе да се открие Христос. Ако некој сака да биде Христоподобен нема граници на уподобувањето. Како што Христос е бесконечен, така и бесконечна е длабочината на потрагата во Него. Оној кој ќе го стави Христос во одредени граници затворени од сите страни Тој сака да се верува во некоја статична слика за Христос добиена со формалното толкување на буквата, а не живиот Христос. Затоа „буквата убива духот оживува“.

Цитирај Сард:Тоа нема да биде нешто друго, туку продлабочување на истото.

EvAngelos:
Дали си сигурен?
Од кое тоа Христово учење е "продлабочена" на пример употребата на иконите (правење, целивање, поклонување и молење пред нив) во поедини ткн. цркви?

sard:

Ако тоа не се иконите, баш ме интересира кои се тие "други слики" на кои се однесува 2та Божја заповед. Фотографските слики? Уметничките слики? Ајде прочитај го контекстот (барем 1та и 3та Божја заповед) и кажи ми го твоето мислење.

Да уметничките слики или обидите за фотографско доловување на Небесниот свет се погрешни. Затоа иконите не се фотографски затоа што не прават обид да го доловат физичкиот изглед туку она што верата го оддава, меѓу што е и верата во Бога на авторот кој ја изработува иконата. Иконата има строги правила како треба да биде изведена, строги правила за состојбата на авторот, строги правила кога треба да се почне иконопис со неколку неделна молитва и пост. Иконите ја изразуваат верата во Бога и од нив се пројавува Духот на таа вера.

Цитирај Затоа истиот Господ кој забранува да се прават било какви слики од она што е на Небото и земјата и Самиот наредува да се направат предмети и слики кои претставуваат реликвии.

Теолошки лапсуз!
10те Божји заповеди и Целиот Закон (Тората) не се наменети за Господ, туку за човекот.  2та Божја заповед не вели "Нема да си правиме слика...", туку вели: "Немој да си правиш (ТИ) слика...".

Ако не го прифатиш ова ќе си имаш сличен проблем и со фактот дека Бог неколку пати во Стариот Завет ја прекршил и шестата Божја заповед (Не убивај!) со тоа што неколку пати наредил дирекно убиство на поединци, па и цела група народи (1 Царства 15:3; 4 Мојсеева 31:17,18; 5 Мојсеева 20:16).

Ако законите кои Бог им ги дава на луѓето не важат и за Него тогаш  Бог не учи на нешто друго од самиот себе си. Тие заповеди произлегуваат од Неговата природа и затоа Бог нема нив да ги прекршува бидејќи би постапувал против себе. Затоа Бог не убива, не лаже, не е неверен и тн. Ако велиш дека десетте Божји заповеди важат за човекот, а не важат за Бога, дека давал овластување за прекршување на заповедта убивање тогаш ќе може да даде право и на лажење, неверност и тн. Тогаш целата историја и се што се случува не ќе знаеме дали Бог не не излагал т.е. не си дал право на лажење. Твоето лично како и протестантското незнаење за Бога од Него ќе направи Бог кој има право да биде лажов и убиец, да е неверен, неправеден и тн.
Мене и нас Православната Христова вера не научила и ни открила. Бог не може да прави зло, така што кога ќе се случи некоја казна заради некој грев не е Бог Тој кој казнува. Казнува самиот грев. Самата природа на гревот во целокупната околина ја губи Божјата заштита и она кое чини грев ја нема повеќе Божјата заштита која го штитела од несреќа. Бог тоа го знае и може да го навести. Бог може да се закани дека нема повеќе да ја задржува силата на Светиот Дух која штити од несреќи и дека Тој ќе се повлече и казната ќе се случи самата. Тогаш Тој вели ќе те казнам, но всушност Тој не казнува туку остава на пропаста на своите дела. Самата казна доаѓа од природата која во крајна линија е произлезена од Неговата природа, така што таа казна произлегува не лично од Него туку од принципите кои излегуваат од природата според Него. Тогаш тој вели дека го казнува грешникот со тоа што повеќе нема да го штити. А самата казна природно ќе си дојде во форма соодветна на гревот. Бог е љубов и Бог не казнува. Бог не го создава пеколот, пеколот на горењето, јадот го создава самата енергија на душата која без да се храни со Божјите енергии гори и пати во себе. Тоа е пеколот. Затоа кога рационалистите го спорат постоењето на Бога, пеколот, рајот, Стариот Завет протестантите не знаат да одговорат. Затоа рационалистичката мисла ја победува протестантската и се шири атеизмот на протестантско поле. Бог народите кои тешко згрешиле пред него „им ги предава на Израелците“ а не им наредува да ги убиваат. Затоа пишува заради гревовите „земјата на која што живеат ги брка“ им ги предава на Израелците.

Кога ќе се приближиш до некој град, за да го преземеш, предложи му мир.
 Ако се согласи на мир со тебе и ти ги отвори портите, целиот народ што се наоѓа во него, ќе ти плаќа данок и ќе ти работи.
Ако, пак, не се согласи на мир со тебе, и почне да војува против тебе, опколи го;
и, кога Господ, твојот Бог, ќе го предаде во рацете твои

Самата земја ги брка и без тоа тие веќе би биле уништени доколку Бог сепак по милост им дарува енергија на живот и заштита. Кога Израелците одат кон својата земја прашуваат дали може да поминат и да се населат на територијата од нивните татковци. Значи Бог не им вели одете и убивајте ги туку им вели одете и побарајте им да поминете иако однапред знае дека тие нема да им дозволат. Ако читаш добро ќе видиш дека Израелците не преминуваат веднаш, Бог ги воздржува се додека први не се нападнати. Во случаите со Содом и Гомор. Градовите кои завлегле во тешки гревови Бог ги чувал од самоуништување. Кога се иставил тие биле уништени од природна појава. Како огнените топки кои паѓаат се предизвикани, привлечени од самата уништувачка енергија на гревот кој постоел во градовите е тешко да се објасни но тоа е објаснувањето. Животот на човекот му ги носи оние настани според самиот човек.

Цитирај Епа ако Бог со 2та Божја заповед ти дозволува да си правиш "одредени" (незабранети) икони, тогаш Тој ист Бог со 6-тата заповед ти дозволува да убиваш "одредени" луѓе. Smile

Погрешно, никого не овластил да прекрши во било која ситуација дел од Десетте Божји заповеди. За тоа погоре објаснив. Така што Бог не го прекршува законот за правење на предмети за поклон туку го почитува, со тоа што заповеда да се направат такви предмети кои не се „било какви“ туку ги исполнуваат Божјите критериуми.

Цитирај Таков бил Ковчегот на Заветот. Ем имаме предмет за обожување ем форми и слики на него. Дали тоа значи дека Бог Самиот ја прекршува заповедта. Не. Туку тие предмети се осветени од Бога.

Добар обид сард, ама неуспешен.
Ако сакаш да не убедиш дека Бог му наредил на Мојсеј да изработи икони во Светилиштето, тогаш одговори ми зошто не му заповедал да изработи икона од на пример праведниот Авраам?
Зар не потекнуваат евреите од Авраам? Зарем не е тој таткото на верата за нив? Зарем Бог не го нарекува него пријател? Зарем нему ги дава на него прв Своите ветувања?
Зарем не го почитувале многу евреите Авраам?
Тогаш зошто Бог не им заповедал да си направат икона од него? Или од праведниот Јов? Или од праведниот Ное?

Во Стариот Завет немаме икони на праведниците затоа што 1. спасувањето по вера е дадено во Новиот Завет и 2. Господ Светиот Дух е даруван во Новозаветниот период. Човек преку вера и Светиот Дух може да слика но не „било како“ туку по одредени критериуми. Верата и Светиот Дух го прават предметот да ја носи Божјата енергија која верникот ќе ја почувствува ако пристапи со вера во Бога. Главно е прашањето е дали Бог може одреден простор-материја да осветува. Дека може се гледа од овде:

И Он рече: »Не приоѓај ваму. Собуј ги обувките твои од нозете, зашто ова место, на кое стоиш, е света земја.

Ако Бог осветува материја тогаш таа носи енергија од Светиот, таа е проткаена со Светиот и ефективна за ОНОЈ КОЈ ВЕРУВА ВО БОГ.

Кога одреден предмет е во допир со Светиот се осветува. Така и многу предмети од Христово и апостолско време се зачувани до ден денес. Ако тие предмети не ги почитувала првата христијанска заедница на која наводно се повикувате како останале до ден денес. Напротив тие предмети продолжувале да лекуваат и кога Апостолите биле живи и кога апостолите преминале затоа што биле осветени од Светиот Дух. Но само ако биде изразена вера во Бога. Затоа денес имаме и во Македонија мошти од Св. Јован Крстител, Св. Апостол Јаков и други Светители кои сеуште ја имаат Божјата моќ за исцелување. Како опстанале тие предмети и мошти ако првата Црква не ги чувала.

Цитирај Ако ковчегот на сведоштвото, завесата и херувимите биле икони, тогаш зошто свештениците не им се клањале, зошто не им палеле свеќи, зошто не ги целивале?

Не, пријателе мој, тоа не биле икони.

Никој не вели дека биле икони. Како што пишав погоре човек може да прави икони со Свет Дух и вера кои ги има во времето на Новиот Завет. Кога првосвештеникот се молел во скинијата сигурно не се молел произволно, туку свртувајќи се кон некој од светите предмети? Па токму тоа ние го правиме се молиме на Бога свртени кон одреден осветен предмет, а поклоните се акти на молитвата.

Цитирај Целото Светилиште, Шаторот на Средбата, Ковчегот на Заветот, Светињата над Светињите, Завесите, Оделата на Свештениците, па ако можеш да примиш, и самите Свештеници биле СЛИКА на нешто многу поголемо кое доаѓа до израз во Новиот Завет.
Па така Жртвеното Јагне било слика за Христос, Крвната жртва била слика за Христовата жртва, Лебната жртва слика за Неговото Тело, Облеките на свештениците биле слика на Човечкото облекување (крштевање, осветување) со Христос во Новиот Завет итн.

Но неопходно беше сликите во Стариот Завет да исчезнат во Новиот Завет. Во Новиот Завет, сите пророштва, сите слики, сите "реликвити" станаа реалност, жива приказна. Христос рече "Јас Сум Лебот" (за кој вие зборевте во Стариот Завет), Божјото Живеалиште (Шаторот на Средабта) се премести во Божјите избраници - христијаните, издигнатата змија на Мојсеј во пустината стана Распнатиот Христос на Голготскиот Крст итн. Стариот Завет се исполни во Новиот и сликите, ритуалните обреди, свештеничките одела и куп обврски - ИСЧЕЗНАА!

Ритуалите беа заменети со нови форми соодветни на новозаветниот однос на човекот и Господ.

ниту, пак, се става ново вино во стари мевови; инаку, мевовите ќе напукаат, и виното ќе истече и мевовите ќе пропаднат; туку ново вино се става во нови мевови, па така ќе се запази и едното и другото

Човек вообичаено љубовта ја изразува некако. Скоро и невозможно е да се изрази љубов без никакво надворешно дело. Изразувањето има одредена форма. Пример некого можеш да го сакаш и без надворешно покажување, ама сакањето го изразуваш во одредена форма пример прегрнување. Старите облици биле израз на стравопочит, новите облици на нашиот однос кон Бога се акти на изразување соодветни на Верата и љубовта како новозаветни. А без акти прво е и невозможно и би било како да го сакаш некого, а да не го покажеш тоа никако.

Цитирај

Ова нема врска со иконите, се плашам да не ја смениш темата.

Од ова се друго зависи. Ако се согласиш дека Бог осветува материја тогаш ќе се согласиш за се друго во врска со светите предметите, формите на изразување, иконите и тн.

Цитирај Во Новиот Завет предметите кои биле во контакт со Бога се осветувале и добивале исцелителна сила.

Бог на Цветници влегол (значи бил во контакт) со Магаре во Ерусалим. Тоа според твоето толкување значи дека Магарето е осветено затоа што било во контакт со Бог. Тогаш зошто не му се клањате на магарето, зошто не воведете и магаропоклонение, зошто не го целивате магарето?

Да го сретнам тоа магаре кое го носело Бога би го целивал до бескрај и знам дека Господ нема да ми се налути туку ќе му биде мило оти ќе знае што значи тоа.

Цитирај Мислам дека ова е доволно да го сфатиш дека продлабоченото сознание било исправно. Времето тоа го покажало и потврдило.

Да, доволно ми беше да сфатам дека секој ваш изговор за иконопоклонство е еден трагичен обид да се прекрши 2та Божја заповед.
Времето го покажа и потврди тоа.
Христос и Апостолите воопшто не користеле икони, (а можеле да си направат икона од на пример Пророкот Илија?) ниту пак учеле дека тоа било "православното христијанство".
Никаде во Новиот Завет нема да го сретнеш зборот икона, освен неколку пати во Откровението и тоа секаде, без исклучок, во контекст на "Иконата на Ѕверот"!
Едно проповедале Христос и Апостолите, друго проповедате вие.
Едно практикувале они, друго вие.
Допирни точки на ова поле - нема!

Се ти е објаснето погоре. Значењата на Библијата ги откриваме низ вековите. Црквата со Светиот Дух ја толкувала нејзината комплексна материја низ вековите и ни ги разјаснувала значењата. Одделни делови навидум се сосема противречни, затоа атеистите, муслиманите, евреите и верниците на другите вероисповеди ја напаѓаат за контрадикторност. Кога ќе се открие нивното значење тогаш се станува сложно. Како може Бог Самиот да ја прекршува наредбата која ја издава? Да така изгледа, ама Црквата од Светиот Дух го добила одговорот и се е јасно. Бог не казнува, самиот грев казнува и се станува јасно. Ако се нема вистинско толкување христијанската мисла губи од атеистичката. Тоа се случи на запад каде рационалистите ги победија погрешните толкувања пред се на протестантите, а и на римокатолиците. Затоа последните векови поради тој пораз на извитопереното учење за Бога на запад безбожништвото завладеа и ги даде своите плодови во грешниот начин на живот на луѓето.

Цитирај Доколку Духот на верата имал нешто погрешно во себе ќе имало погрешни ефекти врз верниците. Тоа ќе покажело уште поголеми забегувања, така што крајниот исход би кажувал се.

Поздрав!

За да правиш бизнис не ти се потребни икони. Со верата може и се прави бизнис и без икони. Протестантите од Библијата направија „икона“ (во негативна смисла на зборот) и наместо Библијата да биде патоказ и да му служи на Бога, Господ и служи на буквата на Библијата. Лукаво смислен сатански план.

-------------
www.pravoslavna.mk

Датум на внесување: 30.Јуни.2007 во 01:25
Многу ме радува фактот што до толку се вознемири што Евангелието на овој форум продира, што ги впрегнуваш сите мозочни келии да најдеш некаков си одговор, поточно оправдание за застранувањата... Многу ме радува што сега секој ќе може да прочита низ твоите постови, дека тоа што го зборувавме цело време, не е производ на нашата суета, ТУКУ Е ВИСТИНА. Вие сте завлезени во таква збрка самите со себе не знаете што да правите, во што верувате, во што не верувате, и ЗОШТО!

Се очекував да чујам, ама да чујам дека Библијата е зло, и е всушност Збор кој го користи Сатаната, а не Бог, не очекував... Ги надмина и моите нескромни очекувања...

п.с. во најгорниот пост, е кристално јасно се....прочитај го еднаш со отворен ум, бидјеќи умот не ни е даден за негирање, туку за да биде од каква-таква корист...

-------------

Датум на внесување: 30.Јуни.2007 во 01:43
Протестантите од Библијата направија „икона“ (во негативна смисла на зборот) и наместо Библијата да биде патоказ и да му служи на Бога, Господ и служи на буквата на Библијата. Лукаво смислен сатански план.

-------------
www.pravoslavna.mk

Датум на внесување: 30.Јуни.2007 во 01:45

Во Новиот Завет предметите кои биле во контакт со Бога се осветувале и добивале исцелителна сила.

Да го сретнам тоа магаре кое го носело Бога би го целивал до бескрај и знам дека Господ нема да ми се налути туку ќе му биде мило оти ќе знае што значи тоа.

А зошто мораш да го сретнеш баш "тоа магаре" за да го целиваш т.е. извршиш магаропоклонение? Tongue

Зошто не бараш да го сретнеш "тој крст" на кој Христос бил распнат за да го целиваш, туку бакнуваш и други крствови?

Зошто не бараш да го сретнеш баш тој и тој светец за да го целиваш, туку се задоволуваш и со неговата слика?

Зошто не си направиш икона и од магарето, па да си го целиваш, да му се поклонуваш, да му се молиш да посредува за тебе пред Бог (нели не му е потребен разум за тоа, како на лавчињата во Стариот Завет)

Зошто?

-------------

Датум на внесување: 30.Јуни.2007 во 01:47
 LOLLOLLOLLOLLOL леле евангелос, кај ти текнува бе... ClapClapClapLOLLOLLOL

-------------

Датум на внесување: 30.Јуни.2007 во 02:11
Цитирај

Сард

А зошто мораш да го сретнеш баш "тоа магаре" за да го целиваш т.е. извршиш магаропоклонение?

Дали Господ би ми се налутил ако се поклонам со почит пред магарето ЗАРАДИ ТОА ШТО ТОА ГО НОСЕЛО НЕГО во Ерусалим?

Цитирај Зошто не бараш да го сретнеш "тој крст" на кој Христос бил распнат за да го целиваш, туку бакнуваш и други крстови?
Па ние Православните го бакнуваме и ТОЈ КРСТ за тоа што делови сеуште постојат и сите крстови налик на чесниот Крст. И Господ знае дека заради понизност кон Него и почит на Неговата крсна жртва го правиме тоа. Но вие ја немате таа љубов и таа почит. Вие покажувате љубов само со збор, без акти, без дела, бидејќи нели според вас делата не се важни, важна е верата.

Цитирај Зошто не бараш да го сретнеш баш тој и тој светец за да го целиваш, туку се задоволуваш и со неговата слика?

Дали би ми се налутил тој и тој светец ако кога го немам физички ја бакнувам неговата слика или ќе му биде мило за тоа?

Цитирај Зошто не си направиш икона и од магарето, па да си го целиваш, да му се поклонуваш, да му се молиш да посредува за тебе пред Бог (нели не му е потребен разум за тоа, како на лавчињата во Стариот Завет)
Зошто?

Човекот е направен по образот Божји! Животните не се!

-------------
www.pravoslavna.mk

Датум на внесување: 30.Јуни.2007 во 02:59
Ќе реплицирам со виолетово...

Цитирај

Сард

А зошто мораш да го сретнеш баш "тоа магаре" за да го целиваш т.е. извршиш магаропоклонение?

Дали Господ би ми се налутил ако се поклонам со почит пред магарето ЗАРАДИ ТОА ШТО ТОА ГО НОСЕЛО НЕГО во Ерусалим?

Да мило, Господ во Првата Божја Заповед ни забранува да имаме други богови и да им се поклонуваме (2 Мојсеева 20:5)

Но ако сметаш дека Бог, како што направил исклучок со Втората Заповед, така прави и со Првата..тогаш продужи! Само не знам до каде ќе ги разводнувате заповедите вака ако наоѓате некои вон-библиски исклучоци на истите.. така ќе најдете утре исклучок и за шестата заповед, па ќе убивате, па и се 7та па ќе прељубодејствувате итн итн, за се ќе си најдете изговор само за да Го прејдете Бога, а заборавате дека сите ќе се најдеме пред Неговиот Суд еден ден!

Цитирај Зошто не бараш да го сретнеш "тој крст" на кој Христос бил распнат за да го целиваш, туку бакнуваш и други крстови?

Па ние Православните го бакнуваме и ТОЈ КРСТ за тоа што делови сеуште постојат и сите крстови налик на чесниот Крст.

Тоа можете да ги лажете странците кога ги посетуваат манастирите за да ви плаќаат по 100ден за влезница. Добар бизнис, поставуваш едно парче дрво под стакло, а странецот со имресии го фотографира мислејќи дека Исус или Петар бил распнат на него.

Ако се соберат од цел свет сите "парчиња од дрвото на кое бил распнат Христос" ќе испадне дека дрвото било големо околу 2 километри LOL И после муслиманите ќе ни се смеат како можеле Христос и Киринеецот да носеле толку тежок крст. Епа ќе ни се смеат. Не може да си правиме бизнис со парчиња од дрва и да ја чуваме веродостојноста на Библијата.

Зошто Павле не ни донел и некаква коскичка од Магарето? Или парче од неговата мрша (од моштите на Магарето) па да го ставевме сега во Св Јован Бигорски ехеее атракција ќе беше, странци од Зимбабве ќе доаѓаа да го сликаат

Зошто ова би било смешно? Па нели Христос го осветил Магарето и сега тоа има свето месо со чудутворна моќ и гарант и мршата не му се распаѓа - бар како што толкуваат "право"славните.

Ако Павле при неговата посета на Македонија донел некакво парче дрво од крстот на Исус, тој ќе ни го напишел тоа во неговите посланија. Но нема ни збор за тоа! Напротив, на Павле не му било важно дрвото, туку Оној кој бил распнат на Него!

Фокусот е во Христос, а не во дрвото! Целта на лукавиот е по секоја цена да го тргне фокусот од Христос па макар било тоа и крстос на кој бил распнат. Но нас христијаните Божјиот Збор и Светиот Дух не штити да го чуваме фокусот цврсто втемелен во Христос!

Цитирај Зошто не бараш да го сретнеш баш тој и тој светец за да го целиваш, туку се задоволуваш и со неговата слика?

Дали би ми се налутил тој и тој светец ако кога го немам физички ја бакнувам неговата слика или ќе му биде мило за тоа?

Само внимателно, да не предизвикаш љубомора кај жена ти или девојка ти Smile
Кога еден човек (Корнелиј) се обидел да му се поклони на апостол Петар, Петар гласно го укорил со зборовите: "Стани! И јас сум човек како и ти" (Дела 10:26)

Цитирај Зошто не си направиш икона и од магарето, па да си го целиваш, да му се поклонуваш, да му се молиш да посредува за тебе пред Бог (нели не му е потребен разум за тоа, како на лавчињата во Стариот Завет)
Зошто?

Значи си толкуваш што сакаш и кога како ти одговара?
Еднаш животните имаат човечки особини и ги земаш за пример за да докажеш дека бебињата иако немаат капацитет разумски да го разберат евангелието, да се покајат и поверуваат во Христос, сепак можат да се крстат, а друг пат велиш дека тие не се по образот Божји?
Доста провидно!

-------------

Датум на внесување: 30.Јуни.2007 во 03:53
Цитирај Ќе реплицирам со виолетово...

Да мило, Господ во Првата Божја Заповед ни забранува да имаме други богови и да им се поклонуваме (2 Мојсеева 20:5)

Но ако сметаш дека Бог, како што направил исклучок со Втората Заповед, така прави и со Првата..тогаш продужи! Само не знам до каде ќе ги разводнувате заповедите вака ако наоѓате некои вон-библиски исклучоци на истите.. така ќе најдете утре исклучок и за шестата заповед, па ќе убивате, па и се 7та па ќе прељубодејствувате итн итн, за се ќе си најдете изговор само за да Го прејдете Бога, а заборавате дека сите ќе се најдеме пред Неговиот Суд еден ден!

Зошто драга Евангелос, па јас тоа ќе го сторам заради љубов кон Него. Зошто би ми се налутил? Cry

Ова со исклучоциве е многу смешно. Бог прави исклучоци од вечниот закон. Или нема исклучок туку таква е потребата на протестантизмот за да се сокрие дека Бога ја осветува материјата. Бог заповедал да се направат предмети и ги исполнил со Својот Дух, а заповедта се однесува на „било какви“, а не секакви. Ти веќе направи два исклучока, 1. Господ заповедал да се направат предмети како симболи на Небото, а претходно (според вас) забранил секакви 2. Исклучок направи кога рече дека Бог им наредил на Израелците да убиваат и ги ослободил од заповедта Не убивај.

Па ние Православните го бакнуваме и ТОЈ КРСТ за тоа што делови сеуште постојат и сите крстови налик на чесниот Крст.

Тоа можете да ги лажете странците кога ги посетуваат манастирите за да ви плаќаат по 100ден за влезница. Добар бизнис, поставуваш едно парче дрво под стакло, а странецот со имресии го фотографира мислејќи дека Исус или Петар бил распнат на него.

Што правиме кога истиот странец доживее необјасниво доживување пред парчето дрво па од неверник почне да го признава Христовото име. Дали некој може Христос да го нарече Бог, ако тоа не му е дадено од Светиот Дух.

Цитирај Ако се соберат од цел свет сите "парчиња од дрвото на кое бил распнат Христос" ќе испадне дека дрвото било големо околу 2 километри LOL И после муслиманите ќе ни се смеат како можеле Христос и Киринеецот да носеле толку тежок крст. Епа ќе ни се смеат. Не може да си правиме бизнис со парчиња од дрва и да ја чуваме веродостојноста на Библијата.

Да има и шарлатани? Само шарлатаните немаше да имаат ќар да измислуваат лажни крстови ако никој досега не видел аир од вистинските крстови.

Цитирај Зошто Павле не ни донел и некаква коскичка од Магарето? Или парче од неговата мрша (од моштите на Магарето) па да го ставевме сега во Св Јован Бигорски ехеее атракција ќе беше, странци од Зимбабве ќе доаѓаа да го сликаат

Зошто ова би било смешно? Па нели Христос го осветил Магарето и сега тоа има свето месо со чудутворна моќ и гарант и мршата не му се распаѓа - бар како што толкуваат "право"славните.

Можеби! Сигурно и ковчегот на заветот, железната змија и сл. се некаде. Господ знае каде ги крие од светот. Сигурно и местото со капината е сеуште свето како некогаш. Ете видливи докази се моштите на Светителите кои се нераспаднати.

Цитирај Ако Павле при неговата посета на Македонија донел некакво парче дрво од крстот на Исус, тој ќе ни го напишел тоа во неговите посланија. Но нема ни збор за тоа! Напротив, на Павле не му било важно дрвото, туку Оној кој бил распнат на Него!

Сепак алиштата на Апостол Павле лекувале и луѓето ги чувале поради тоа. Се разбира дека на Апостол Павле му бил важен Оној кој бил распнат на Него, но сигурно и дрвото доколку можел да го види и држи немало да го уништи туку ќе го чувал и ќе плачел пред него.

Цитирај Фокусот е во Христос, а не во дрвото! Целта на лукавиот е по секоја цена да го тргне фокусот од Христос па макар било тоа и крстот на кој бил распнат. Но нас христијаните Божјиот Збор и Светиот Дух не штити да го чуваме фокусот цврсто втемелен во Христос!

Фокусот на лукавиот е да се заборави споменот на се она кое било поврзано со Бога. Да нема никаква трага за Него. Ако не ги чувавме осветените предмети, ако од почетокот немаше верници туку еретици како вас, сега после 2000 години, ќе немаше никаква трага дека тој постоел. Така што некој би ви рекол дека Христос е само во Вашите глави, нема ништо што не поврзува со Него.

Само внимателно, да не предизвикаш љубомора кај жена ти или девојка ти Smile
Кога еден човек (Корнелиј) се обидел да му се поклони на апостол Петар, Петар гласно го укорил со зборовите: "Стани! И јас сум човек како и ти" (Дела 10:26)
И Христос рекол:

Исус му рече: »Зошто ме наречуваш добар? Никој не е добар, освен единиот Бог!

Дали тоа значи дека не е добар?

Зошто?

Значи си толкуваш што сакаш и кога како ти одговара?
Еднаш животните имаат човечки особини и ги земаш за пример за да докажеш дека бебињата иако немаат капацитет разумски да го разберат евангелието, да се покајат и поверуваат во Христос, сепак можат да се крстат, а друг пат велиш дека тие не се по образот Божји?
Доста провидно!

Човечките особини ги добиле животни во Библијата тогаш кога Господ им дал таква способност за кратко да го кажат она што е во нивната безсловесна свест. А нивната безсловесна свест веќе од нивното создавање има способност да го препознае Творецот нивни.

-------------
www.pravoslavna.mk

Датум на внесување: 30.Јуни.2007 во 10:13
Интересно колку Библијата му е нејасна и колку му пречи на еден самонаречен „христијанин“...

-------------

Датум на внесување: 30.Јуни.2007 во 14:13

Интересно колку Библијата му е нејасна и колку му пречи на еден самонаречен „христијанин“...

Тоа е се? Како да ти понедостасаа аргументи за кажување!

-------------
www.pravoslavna.mk

Датум на внесување: 30.Јуни.2007 во 17:01
Не сард, туку не ми презентираш ништо што може да ме мотивира (прво!) да го читам и (второ) ништо што ги побило моите тврдења. Не гледам дека еден, освен самиот себе ( а и тоа е дискутабилно) го убеди со твоите филозофии... Но ок, тука секој може да си процени што и како...Embarrassed

-------------

Датум на внесување: 01.Јули.2007 во 11:38
Половина и повеќе од коментарите на протестантите на овој форум ВООПШТО НЕ СЕ ОДНЕСУВААТ НА ПРАВОСЛАВНАТА ЦРКВА, ТУКУ НА РИМОКАТОЧИКАТА. Дај читнете прво и видете кој е кој а по тоа пишувајте. Смешни сте.

-------------

Постирано од: Ангелче
Датум на внесување: 01.Јули.2007 во 12:09
Прочитај ја Бронхи првата страна на оваа тема (табелата) и се ќе ти стане јасно како ден колку застраниле православната и католичката црква од онаа прва христијанска заедница (Христос и неговите апостоли и ученици). Хаос!

-------------
1 2 3

Датум на внесување: 01.Јули.2007 во 14:11
Ангелче која табела? Да не си ја утнала темата. Табела има на Кривославие, католицизам... па и таа не е точна. Најголем авторитет во Православната црква е Света Троица па натаму, додека да стигнеш до Помесен собор има уште еден куп др. авторитети. Да не зборувам понатаму...
А на втората страна од овој форум напишав нешто никој нема коментар, дури и модераторот кому му е и упатен. Зошто? ПАК ЛАЖЕ!

-------------

Датум на внесување: 02.Јули.2007 во 14:04

Доживуваме протестантска инквизиција на сопствена територија.

Сард, дали Македонија е секуларна држава или не е? Tongue

А некој ве чепне со Словото вие одма протестантска инквизиција LOL
Алергични сте на Словото а?

-------------

Постирано од: Azrael
Датум на внесување: 02.Јули.2007 во 17:19
.

-------------
ΧΡΙΣΤΟΣ ΑΝΕΣΤΗ !     

Постирано од: Azrael
Датум на внесување: 02.Јули.2007 во 17:22
тука би додал , дека никој не држи сто посто до Христос, се е некако ставено во служба на парите, и на замајување на народот.

Датум на внесување: 03.Јули.2007 во 00:53
Што стана Евангелос со прашањата кои требаше да ми ги поставуваш?

-------------
www.pravoslavna.mk

Датум на внесување: 04.Јули.2007 во 13:52
Originally posted by Ангелче Ангелче напиша:

Прочитај ја Бронхи првата страна на оваа тема (табелата) и се ќе ти стане јасно како ден колку застраниле православната и католичката црква од онаа прва христијанска заедница (Христос и неговите апостоли и ученици). Хаос!

Хаосот е на друго место. Целата приказна е измислена. Знам на која табела мислиш, ама таа не е овде. Е, ајде сега среди си го хаосот кај тебе, па кажи нешто свое (ако имаш), а не само браво по секој пост на твоите ментори овде им кажуваш.

-------------
Без коментар

Датум на внесување: 06.Јули.2007 во 23:43
Што стана Евангелос со прашањата кои требаше да ми ги поставуваш?
Ако заврши може ли јас да поставувам прашања?

-------------
www.pravoslavna.mk

Датум на внесување: 07.Јули.2007 во 01:22
Што стана со прашањата? Еве ти каде заглави брате...

А зошто мораш да го сретнеш баш "тоа магаре" за да го целиваш т.е. извршиш магаропоклонение? Tongue

Зошто не бараш да го сретнеш "тој крст" на кој Христос бил распнат за да го целиваш, туку бакнуваш и други крствови?

Зошто не бараш да го сретнеш баш тој и тој светец за да го целиваш, туку се задоволуваш и со неговата слика?

Зошто не си направиш икона и од магарето, па да си го целиваш, да му се поклонуваш, да му се молиш да посредува за тебе пред Бог (нели не му е потребен разум за тоа, како на лавчињата во Стариот Завет)

Зошто?

-------------

Датум на внесување: 07.Јули.2007 во 01:40
Одговорите ти беа веќе дадени. Им недостасува ли нешто, приговарај на одговорите, а не да ги поставуваш истите прашања.

Цитирај

Сард

Па ние Православните го бакнуваме и ТОЈ КРСТ за тоа што делови сеуште постојат и сите крстови налик на чесниот Крст. И Господ знае дека заради понизност кон Него и почит на Неговата крсна жртва го правиме тоа. Но вие ја немате таа љубов и таа почит. Вие покажувате љубов само со збор, без акти, без дела, бидејќи нели според вас делата не се важни, важна е верата.

Зошто?

Магарето го има на иконите како го носи Господ. Следниот пат кога ќе го видам ќе му ги бакнам нозете заради светата улога која ја имало. Дали Бог ќе ми се налути. Не напротив тоа ќе зборува за нашата Христоцентричност да се понизуваме и да ги љубиме животните и предметите кои на било каков начин му послужиле Нему.
А икона само за ослето нема бидејќи човекот е направен по образот Божји! Животните не се!

-------------
www.pravoslavna.mk

Датум на внесување: 07.Јули.2007 во 03:53

Да сард, Господ ќе ти се налути ако го направиш тоа, а и магарето доколку би имало свест би те осудило.
Бог јасно кажува да не се клаљаме на никој и на ништо друго освен на Бог!
Кога апостол Јован се поклонил пред еден ангел, тој го укорил:
"Јас сум слуга, како ти и твоите браќа, пророците и сите оние кои ги пазат зборовите на оваа книга. Поклонувај Му се на Бог!" Откровение 22:9
Од ова појасно здравје!

Кога Корнелиј му се поклонил на апотол Петар, овој исто така го укорил:
"Петар го подигна велјќи: Стани! И јас сум само човек!" Дела 10:26

Епа сарде, ако ангел и човек одбиле и укориле поклонување (без разлика на изговорот кој го имале поклонувачите) тогаш што би рекло магарето на тоа?

Магарето било во контакт со Исус само неколку саати, а Петар бил 3.5 години во постојан контакт со Исус, така што Корнелиј можел да рече: "Ама јас не ти се поклонувам тебе лично, туку со почит на тоа што ти си бил 3.5 години со мојот Господ"
Но што Му вели Петар? "Стани! И јас сум само човек!"
Што вели ангелот? "Јас сум слуга...Поклонувај Му се на Бог!"

Што би ти рекло магарето? "и ааа и аааа, станувај сарде, јас сум само животно..Поклонувај Му се само на Бог!" Tongue

-------------

Испечати | Затвори го прозорот

Forum Software by Web Wiz Forums® version 10.03 - http://www.webwizforums.com
Copyright ©2001-2011 Web Wiz Ltd. - http://www.webwiz.co.uk