|
K10D/30D/D80/D200/5D/MkIII |
Внеси реплика | страница <1 45678 11> |
Автор | ||
Glecin
Сениор Регистриран: 11.Февруари.2007 Статус: Офлајн Поени: 450 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Uh dechki bash ste se iznapishuvale.....).....blagodaram za komentarite i potroshenoto vreme a voedno i zvinete sto me nemashe ovie den i polovina ( edno vreme netot me zezashe a deneska okapav cel den na rabota ).
Na prv pogled mnogu pomagate a na vtor bidejki site raspolagate so dobri i korektni informacii a i ste racionalni i napolneti so znaenje i iskustvo rabotite dopolnitelno se kompliciraat. Vo momentot sum povekje od zbunet i baram razbiranje od site: 1. Vo princip stalno izleguva neshto novo i ne se isplati da chekash no od druga strana eve ja fotokina i mnogu raboti kje bidat jasni vo Septemvri ( dali jas kje izdrzham bez kamera do Septemvri...HUH...HUH ) 2. Igrata vo visokata klasa se plakja i mislam sekoj sto saka da si igra tamu neka ne pomisluva da projde bez 2000....porano ili podocna....! Rasponot od 750 che i 1200che za telo e toj ( Canon 400/ 30D, Nikon D80. D200 ). posebna kategorija vo mojot izbor e 5D okolu 2200 telo...taka blisku a tolku daleku....! No od druga strana se znam sebesi i toj PLAFON PLAFON PLAFON porano podocna kje go napadnam.....! 3. No ako zemam 30D ili D80 odma se nametnuva praashanjeto koj srchi ponataka.....ako znam deka 5D mi e vo glava ili nekoj sleden Nikonov 1.1X krop. kako sto ima najava od Sony deka vlozil 500/000/000 dolari na jugot od Japan vo nova fabrika za senzori i spekulaciite deka Sony/Nikon kje istrcha so takov senzor 1,1x rabotite dopolnitelno se kompliciraat. 4.Idiotska rabota e ova izborot.......HUH 5.E aj da ne se zanesuvam tolku i da bidam prizemen.....so Alafata go imav senzorot na Sony i vo raw fajlovite barem spored dpreview rabotite ne se razlikuvaat mnogu megju Nikon D80 i Sony A100..daleku od toa da bev nezadovolen no igrata e Canon Nikon da bideme realni...bashka ova so objektivite zhiva maka. I ima uste nesto sto me fascinira a toa e mekosta na Canon i visokoto iso koe ne e da ne mi ptitrebalo nekolku pati. Prvo bev nasekiran okolu pomaliot broj na pikseli no povtorno na dpreview na 21/22/23 strana od analizata na Canon 30 D i komparacijata so drugite 10M DSLRi nema nekoja bitna razlika megju 10M i 8M na 30 D taka da ergonomijata. magneziumskoto telo, brzinata se izdvojuvaat kako dopolnitelen plus na 30D. Samo so Nikon D200 imashe poslabi rezultati no toa e kamera so povekje od 10M pikseli....da ne zboram za 5D. 6/ Okolu objektivite.....situacijata e seriozna....ako mi e vo glava 5D ili spekulaciite so noviot krop senzor na Sony 1.1x kade sto ne mi e bash najasno sto kje se sluchi so objektivite na Nikon.....rabotata e na tenok mraz .....mora chovek da ja cheka fotokina 2007 7/ NE MOZHAM DA CHEKAM MORA DA KUPAM NEKAKVO TELO ZA DO POCHEOKOT NA 2008ma. Od ona sto go gledav mora da bide telo sto kje bide lesno za prodavanje...na volku Canon lovers najverojatno 30D...kje bide najlesno za prodazhba ponatamu a do togash....ne znam sto da kazham....HUH ne mi e lesno....! Vo objektivi nema da investiram mnogu na pochetkot ....taka reshiv....barem dodeka ne se razjasnat rabotite a do togash kit objektivot i eden prajm 50 kje zavrshat rabota/ 8/ZASTO NEMAME SITE EDEN GRANT od 10/000 evra od nekoj svetski bogatash za da se bavime so umetnost ljubov poezija i kreatinost...hahahaha...t.e. fotografija, pa da si imame i eden Canon 5D i eden Nikon D200 9/Kje prodolzham ama nekako se umoriv vo momentov.....sleduva analiza na kombinacii za da se izdrzhi do pochetokot na 2008ma....haha BIDETE POZDRAVENI GO IZEDOVME KJURANOT PA SEGA KJE OFKAME....e@ate belja!! |
||
There is more in life than books you know, but not much more!
|
||
moz pos
Сениор Регистриран: 09.Декември.2006 Локација: Trinidad and Tobago Статус: Офлајн Поени: 335 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
mislam deka ako ti e za do pocetok na 2008 polesno bi mozel da go prodades d400 od 30D zatoa sto neveruvam deka od Canon kje izleze nov apatat od klasata na 400d, pa taka da tol model seuste kje bide baran... a interesot za 30D opadna so pojavuvanje na 400d a sto kje se sluci so pojavuvanje na negovata "zamena" neznam :) Изменето од moz pos - 13.Јуни.2007 во 20:28 |
||
Mire
Профил од член
Испрати лична порака
Најди пораки од член
Посети го сајтот на членот
Додај во листа на пријатели
Сениор Регистриран: 15.Септември.2005 Статус: Офлајн Поени: 1594 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Sasko, licno smetam deka tabelite ne se podlozni na steluvanje poradi favoriziranje (zatoa gi pretpocitam vo odnos na opisni ocenki), no pod uslov da e vo prasanje nekoj sto ne e biased. Problemot kaj tabelite, barem spored mene, e sto se koncentriraat na merliviot del na nestata: Distorzii, Rezolucija i Vinjetiranje. Nema nacin da se prikaze ulogata na mikrokontrastite vo kvalitetot na slikata, tuka onie so SQF-Subjective Quality Factor i so opisni ocenki se vo prednost, no pod uslov da ne se nakloneti kon eden ili drug proizveduvac, ili uste poloso, kon site (sponzori i sl) Sekogas postoi i faktorot defekten primerok. Golemite kuci cesto pati dobivaat po nekolku primeroci za testiranje. Kako i da e, i toa e korisna informacija, ako dobies defekten primerok, toa ukazuva na mozni quality control problemi. Ona sto golem del od onie sto testiraat bi mozele da stavat vo tabelarna forma, a ne go pravat e testiranje na renderiranjeto na boite. Se imame iznacitano informacii za toa kako poedini foto aparati gi renderiraat boite, no nikoj ne kazuva deka toa zavisi od objektiv do objektiv. Sto se odnesuva do prednostite na "prime" objektivite, soglasen sum vo potpolnost. Ova osobeno vazi za slikanje so otvorena blenda (vecita slabost na zumovite - onie koi voopsto imaat sirok otvor na blenda). Smetam deka sekoj objektiv koj (vo gornite tabeli) navleguva vo podracjeto "Very good" e dovolno dobro parce staklo za normalna upotreba. Na profesionalcite sekako im treba nesto povece. Realno, bi rekol deka malkumina od nas ce zabelezat prakticna razlika pomedju rezolucija od 2000 i 1900lpm , no prasanjeto e zosto da ne se obrne vnimanie i na toa? Za kraj, zosto se koncentrirav na rezolucijata? Od prosta pricina sto CA's, Distorzii, pa i vinjetiranjeto relativno lesno se cistat po softverski pat. Pritoa ne mislam na pesadija vo PS, tuku na programi kako DxO koi imaat vcitani performansi za poedini objektivi i seto toa go pravat avtomatski na sosema zadovolitelen nacin. Pozdrav, Mire PS Ludje ve udaviv nacisto ... prestanuvam na ovaa tema PPS Zarekla se svinja g.... da ne jede ... tuku ajde ce pocutam bar malku |
||
Da se obideme da pomogneme i na onie, navidum izgubeni slucai. Za preporacana postapka klikni TUKA
|
||
moz pos
Сениор Регистриран: 09.Декември.2006 Локација: Trinidad and Tobago Статус: Офлајн Поени: 335 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Mire od kade gi vadis brojkive...me interesiraat postari objektivi na canon...
|
||
Mire
Профил од член
Испрати лична порака
Најди пораки од член
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Od www.photozone.de
Na prethodnite postovi go pustiv linkot povece pati, da ne izleze deka kradam testovi |
||
Da se obideme da pomogneme i na onie, navidum izgubeni slucai. Za preporacana postapka klikni TUKA
|
||
saskojos
Нов член Регистриран: 09.Јануари.2007 Статус: Офлајн Поени: 13 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Eve eden umen fotograf, samo kako ke gi socuva parite preku toploto leto
|
||
Nikon D80, Tokina 12-24, Nikkor 85/1.4, Nikkor 18-137, Sigma 30 1.4, Sigma 70-200 2.8, SB800
|
||
Mire
Профил од член
Испрати лична порака
Најди пораки од член
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Ova epten drzi voda, moram da priznaam |
||
|
||
Zoran K
Модератор Регистриран: 17.Април.2006 Статус: Офлајн Поени: 3244 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
I jas se slozhuvam so toa!
Stom takvi ti se planovite (kupi sega, prodaj utre), zaboravi na 30D kako sto pochnaa site drugi da zaboravaat. |
||
Zoran K
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Vo brzanje zaboraviv neshto: problemot okolu koristenje ista oprema za sport i priroda. Za sport ti treba najbrzo staklo sto postoi, dodeka za priroda ne sekogas. E pa sega, misli mu ja. |
||
Zoran K
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Pa sto ne kazha deka vo glava ti e 5D? Kupi si go na pochetokot so 50/1,8 i pravi si go kjefot. Koga ke soberes pari kupi go sledniot objektiv sto ke ti se dopadne i t.n. Ne mora da chekas na Nikon i Sony i da plakas premijum za najnoviot model na telo i najnovite objektivi sto verojatno ke sledat vo toj paket. Chicha-micha gotova pricha, sto bi rekol jas ako bev sega 5-6 godini star. |
||
Mire
Профил од член
Испрати лична порака
Најди пораки од член
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Hehehe, ubavo kazano Zoran.
Igor, napraj muabet so Janus, da ne saka da go sitne negoviot 5D. Edno vreme velese deka mu e "overkill" |
||
|
||
Mire
Профил од член
Испрати лична порака
Најди пораки од член
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
A kolku e star 5D, znae nekoj?
Da ne im tekne 6D da izbacat sega skoro? Ako zazvuci malku ironicno ne zameruvajte, poentata e: It's a never ending story my friend. Vidi sto ti vrsi rabota. Izmeri koi osobini ti odgovaraat, a koi ne ... so sto mozes da se pomiris, a so sto ne i posle toa kupi. Ako si siguren deka 5D e toa sto ti treba, kupi go ... nie eden aparat vo toj cenoven rang ne mu e ramen. Sledniot Canon cini nad 6000EUR, a Nikon seuste i nema nesto slicno (D2x ima pomal senzor a i poskap e). Ako mislis deka 30D ce ti vrsi rabota, zaboravi na 40D so 11 ili 12Mp ... posteri nema da stampas, a i da sakas da stampas mozes i od 30D da gi izvadis. Nemoj da si ja cukas glavata nepotrebno so toa sto ce izleze sledno. Na kraj ce te strefi nekoja Sony Alfa200 ili 300 na esen, i ce zaglavis pak so istiot sistem, samo sto ce kupuvas odnovo |
||
|
||
Zoran K
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Mislam deka Canon 5D bi bila idelna za Glecin...mislam za onoa sto toj saka da fotografira (barem spored onoa sto imam videno).
P.S. Pa posle neka kazhe nekoj deka sum bil Nikondzhija. Изменето од Zoran K - 13.Јуни.2007 во 22:02 |
||
Mire
Профил од член
Испрати лична порака
Најди пораки од член
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Sram da ti e! Canonista stana!!
|
||
|
||
Внеси реплика | страница <1 45678 11> |
Tweet
|
Скок до | Овластувања Вие не може да внесувате нови теми на форумот Вие не може да одговарате на теми на форумот Вие не може да ги бришете вашите пораки од форумот Вие не може да ги менувате вашите пораки од форумот Вие не може да креирате анкета на форумот Вие не може да гласате на форумот |