![]() |
|
ДОБРИТЕ РАБОТИ ВО РЕЛИГИИТЕ |
Внеси реплика ![]() |
страница <1 45678> |
Автор | |
oblachinja ![]() Сениор ![]() Регистриран: 12.Март.2006 Локација: United Kingdom Статус: Офлајн Поени: 4990 |
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Vo hristijanstvoto duri i smrtta e pomalku strashna koga si vernik..... Znachi i vo smrtta verata e uteha.
|
|
|
|
![]() |
|
aladin ![]() Сениор ![]() Регистриран: 30.Октомври.2006 Статус: Офлајн Поени: 2043 |
edinstvena!
![]() |
|
![]() |
|
belichka ![]() Сениор ![]() Регистриран: 30.Октомври.2006 Статус: Офлајн Поени: 2023 |
Jas mislam deka prashanjeto za smrtta vo pravoslavieto se gleda od nekolku aspekti......
ako covekot e vistinski vernik toj nema od sto da se plasi, i kopnee soedinuvawe vo Hrista,
dodeka gresnikot koj e svesen za negoviot gresen zivot, toj sekoj den go zivee vo strav od Vtoroto Hrisdtovo doaganje, od Bozjiot sud....ako ne gi ispovedal svoite grevovi i ne se vistinski pokajal i so solzi ne go ocistel svoite grevovi......
a za onie nevernite.........so smrtta se prestanuva.....i najverojatno nemaat nikakov strav, a mozebi i imaat-sto potoa......a ako ima nesto? Neznam ovie poslednive sto razmisluvaat, ama mislam deka i niv gi fakja strav ![]() Изменето од belichka - 16.Јануари.2007 во 21:58 |
|
![]() |
|
oblachinja ![]() Сениор ![]() Регистриран: 12.Март.2006 Локација: United Kingdom Статус: Офлајн Поени: 4990 |
Belichka jas mislam deka tie sto ne veruvaat vo nishto najmnogu se plashat od smrtta,za niv duri i ne postoi uteshen zbor koga nekoj ke pochine...shto bi mu kazala na takov chovek
![]() |
|
|
|
![]() |
|
belichka ![]() Сениор ![]() Регистриран: 30.Октомври.2006 Статус: Офлајн Поени: 2023 |
da vo pravo si beleg mozebi inajmnogu se plashat.......nie vernite-svesnite za postoeweto na Bog, znaeme sto sleduva.........a tie mislam deka cel zivot gi maci potsvesno prashaweto a sto potoa, a sto ako ima? A za uteshniot zbor, od drugo mu zdravje.........
![]() ![]() ![]() |
|
![]() |
|
begu ![]() Сениор ![]() ![]() Регистриран: 30.Август.2006 Локација: Macedonia Статус: Офлајн Поени: 763 |
Vernikot pred se ima nadez, koja pokraj verbata vo gospoda go pravi mnogu polesno da mine niz teskotii pa duri i mnogu pospremen da ja doceka i smrta.
|
|
![]() |
|
mali simo ![]() Сениор ![]() ![]() Регистриран: 22.Октомври.2006 Статус: Офлајн Поени: 1132 |
а најдоро човек може да се припреми за смрта со пост , молитва и светата тајна Причест..... со Телото и Крвта на нашиот Спасител и Бог Господ Исус Христос
|
|
ХРИСТОС ВОСКРЕСНА ОД МРТВИТЕ СО СМРТА СМРТА ЈА ПОБЕДИ И НА ТИЕ ВО ГРОБОВИТЕ ЖИВОТ ИМ ДАРИ
![]() |
|
![]() |
|
........iskreno pokajanie ispoved....
|
|
![]() |
|
butel2 ![]() Сениор ![]() ![]() Регистриран: 26.Јули.2005 Статус: Офлајн Поени: 4138 |
So koj zbor vie ke go utesite covekot pred smrt? Ke mu recete, ne se sekiraj, raduvaj se sto umiras...utre ke dobies vecen zivot?
Ne se plasam voopsto od smrta, toa e priroden proces, se sto se rodilo, eden den ke umre. Edinstveno sto ne sakam , a toa sigurno i sekoj normalen covek ne go saka, da zalegnam pa da stanam teret na moite najbliski, a eutanazijata se smeta kako nemoralen cin i ne e dozvolena. |
|
![]() |
|
butel2 dali imas procitaaano bar edna pravoslavna kniga, nezemajki ja vo predvid Biblijata.........?
|
|
![]() |
|
butel2 ![]() Сениор ![]() ![]() Регистриран: 26.Јули.2005 Статус: Офлајн Поени: 4138 |
imam , megutoa vo tvoeto prasanje nema nikakov odgovor na moeto, so koi zborovi vie gi tesite lugjeto na umiranje?
Изменето од butel2 - 25.Јануари.2007 во 10:28 |
|
![]() |
|
аџија ![]() Сениор ![]() ![]() Регистриран: 25.Октомври.2006 Статус: Офлајн Поени: 5474 |
Човек на умирање треба да е утешен пред самата смрт. Ако стигнало до таму, тогаш тој човек пропуштил цел еден живот да биде духовно подготвен за тој момент, момент кој е сигурно најстрашниот кој секој од нас ќе го проживее (или проумре не знам што е правилно)...
За вистинскиот христијанин, кој низ целиот свој живот ја искусува добрината Божја, смртта нема да биде страшен момент, туку како и секој друг момент во кој му се препушта на Бога, знаејќи дека никогаш дотогаш не го изнверил, па нема ни тогаш... Зборовите тогаш се излишни, за човек кој го чувствува и кој слободно му се моли и го слуша Бога... Поздрав. |
|
![]() |
|
Znaci i za vernikot i za nevernikot nema utesen zbor.
|
|
![]() |
|
аџија ![]() Сениор ![]() ![]() Регистриран: 25.Октомври.2006 Статус: Офлајн Поени: 5474 |
Ако ова си го сфатила после моето објаснување, не знам... Или јас слабо објаснувам, или ти слабо капираш... |
|
![]() |
Внеси реплика ![]() |
страница <1 45678> |
Tweet
|
Скок до | Овластувања ![]() Вие не може да внесувате нови теми на форумот Вие не може да одговарате на теми на форумот Вие не може да ги бришете вашите пораки од форумот Вие не може да ги менувате вашите пораки од форумот Вие не може да креирате анкета на форумот Вие не може да гласате на форумот |