Испечати | Затвори го прозорот

ДОБРИТЕ РАБОТИ ВО РЕЛИГИИТЕ

Испечатено од: IDIVIDI forum
Категорија: АРХИВА
Име на форумот: Вероисповед
Опис на форумот: право на избор
URL: http://forum.idividi.com.mk/forum_posts.asp?TID=2997
Датум на принтање: 22.Ноември.2024 во 17:26
Верзија на софтверот: Web Wiz Forums 10.03 - http://www.webwizforums.com

Тема: ДОБРИТЕ РАБОТИ ВО РЕЛИГИИТЕ
Постирано од: vd
Наслов: ДОБРИТЕ РАБОТИ ВО РЕЛИГИИТЕ
Датум на внесување: 11.Февруари.2006 во 22:18

Ме немаше едно време, и кога се вратив почнав да читам некои коментари па гледам почнавте очи да си вадите сами со се*е ... и си реков, ај подобро да коментирам јас нешто па да си имаат на кого да се нафрлаат ... на кого да го истураат гневот ... сепак будалата рогови нема!

хех, ај ај да се смириме малку. Луѓе сме, нели? да се обидеме да бидеме добри, гледам вака никој никаде нема да стигне. Јас ќе кажувам мои факти кои ги побиваат вашите, вие ќе си кажувате некои ваши факти кои не секогаш побиваат нешто  но сепак се интересни за читање.

Значи, зошто отворив ваква тема? Да се обидам да докажам дека исламот нее воопшто лоша религија и дека ги толкува работите едноставно, смирено. Но, воедно сакам и христијанството да си ги покаже добрите страни. Сакам да говориме за се она што е добро во религијата, исламот и христијанството ... а на пример зошто не е добро да не се верува во Господ! Сепак, Исус ќе не соедини на сите кога ќе се врати на земјата, муслиманите, христијаните, сите ќе бидат и прават како што ќе рече Исус.

Ве молам без навреди, само да си кажеме како религијата ги толкува работите, секојдневниот живот ... како е според исламот и како е според христијанството.  Ај вие кажете нешто добро за христијантсвото, и јас ќе кажам нешто добро за исламот поврзано со тоа христијанското ... да видиме како се толкуваат работите од две разлилчни а сепак блиски религии.

Имам гледано филм со пророкот Мухамед, кога ги прогонувале идолопоклониците на муслиманите во Мека, пророкот Мухамед ги натерал во христијанска земја да бараат помош. Тие се зачудиле зошто тамо ги тера а пророкот Мухамед им рекол дека тие се пријатели, тие се луѓе од книгата, тие кои се нарекуваат христијани се ваши пријатели. Отишле овие тамо, а пред нив отишол еден преставник од идолопоклониците за да го наговори христијанскиов крал да ги зароби муслиманите и да ги предаде на идолопоклониците. Но, христијанинот ги ислушал нив, видел дека нема ништо лошо во нив и им ја пружил неговата помош! При тоа рекол: Нас и вас не дели една многу тенка линија!

Епа сеа луѓе, смирено да се обидеме да бидеме добри. Јас ова го презедов како иницијатива според тоа што прочитав во к*ранот, нешто што го имав заборавено! Читам јас и тамо пишува да не се навредуваат верувањата на луѓето затоа што тоа ќе придонесе и тие да те навредуваат те*е, ќе придонесе немир на земјата а Господ не сака немир! Ајде да бидеме добри, и мене и на вас ви тече крв!

ВЕ МОЛАМ уште еднаш, СМИРЕНО!

Коментари:
Постирано од: krale
Датум на внесување: 11.Февруари.2006 во 22:27
Добра ти е темава, немам ништо против.

Ама ме интересира како си гледал филм со Мохамед, кога нели не смее ликот негов да се претставува?

Датум на внесување: 11.Февруари.2006 во 22:32

крале, дури си тука, на филмот не се покажува ликот на пророкот Мухамед, знаеш кога пример треба нешто Мухамед да каже, тоа се зема како кажано според она што пишува во к*ранот, затоа што ние веруваме дека Мухамед го кажувал тоа што го слушал. Сваќаш? Искрено, ако несваќаш ќе се обидам да ти кажам културно се разбира, културни ќе бидеме    Тоа што се обидов да го објаснам за христијанскиот крал, тоа се работи земени од животот на Мухамед, ете тој тамо ги натерал и тие на филмот тамо отидоа дека Мухамед им рекол .... тоа во филмот не го кажува Мухамед затоа што нема лик кој го глуми него ... туку се зема од животот и историјата на Мухамед .... Хммм незнам дали ме сваќаш! ако не, ќе се обидам реков пак да ти објаснам.

-------------

Датум на внесување: 11.Февруари.2006 во 22:34
ОК, значи нема глумец ниту глас кој го претставува Мохамед? Така?

Датум на внесување: 11.Февруари.2006 во 22:44

е баш така. Гледаш дека се разбираме  Тоа што прават другите актери е базирано на животот на Мухамед, а не на тоа дека им го кажува тој тоа на филмот!

Ај сеа почни со нешто добро за христијанството, тоа е темава.

-------------

Датум на внесување: 12.Февруари.2006 во 20:07

mislam povikav na kazuvanje na dobroto kaj religiite! Sto vaka? ne ve interesira temava ili sto!

krale kaza: Добра ти е темава, немам ништо против.
Ajde krale, pocni! da bideme dobri ... barem da se obideme! pocni so prvoto dobro kaj hristijanstvoto .... od mnogute, pa jas ke prodolzam so islamot!

-------------

Датум на внесување: 12.Февруари.2006 во 23:00
ОК, еве една племенита работа во христијанството.

Христос ги учеше своите ученици да простуваат едни на други, ако сакаат да им прости Господ. Ако Бог кој нам ни простува многу повеќе, тогаш зошто не би си простувале едни со други?

Мислам дека простувањето е доблест, тоа е карактеристика која не може секој да ја има. Треба навистина силен карактер за да се прости. Ама сепак, човек кој ќе покаже милост, е повозвишен од оној кој ќе казни и нема да прости. Полесно е да се мрази и никогаш да не се простува, отколку да се има милост. Христијаните се повикани секогаш да простуваат, бидејќи нашиот Отец не*есен ни простил многу повеќе.

Еве толку за сега...

Датум на внесување: 12.Февруари.2006 во 23:15

Христос ги учеше своите ученици да простуваат едни на други, ако сакаат да им прости Господ. Ако Бог кој нам ни простува многу повеќе, тогаш зошто не би си простувале едни со други?

Супер, затоа си има прошка слава мислам  за да си простат луѓето меѓусебно! така? Ова го има и во Исламот. И ние сме учени да простуваме, исто како што викаш дека кога Бог простува тогаш зошто ние да не простиме еден на друг! Има во к*ранот пишува дека ако некој ти направи лошо, ти треба да му вратиш со добро, да му простиш за тоа лошото! сваќаш? Луѓето се оставени според своја желба да постапат, да си одлучат дали ќе простат или не, но сепак се потенцира во к*ранот дека да се прости е подобро, и Господ гледа дека ти си простил па тоа ќе ти се најде .... на овој и другиот свет.

Ама сепак, човек кој ќе покаже милост, е повозвишен од оној кој ќе казни и нема да прости. Секако крале, се сложувам.

Еве да кажам за простување на долгот на должникот што пишува

Бекаре 280: Ako bi (duznjak) bio u teskim prilikama (treba da mu dati rok) i pricekati (ga s naplatom duga) dok mu se ne popravi stanje, a jos vam je bolje da mu poklonite (dug) ako znate (sto je dobro).

Значи ако знаете дека е подобро да се прости долгот, тогаш простетего! Пророкот Мухамед ги учел на своите другари, нешто како апостолите на Исус, да бидат добри и да се однесуваат нешто како што се однесувал Мухамем. Еден другар на Мухамед му позајмил на еден човек пари. Тој другарот на Мухамед одел по пат со еден друг негов другар и, тамо пустина жешко па видел овој другиов дрво и рекол ајде да одмориме под сенката на дрвоно. Но, овој другарот на Мухамед му рекол на тој: Ова дрво е во поседовност на еден човек на кој јас му имам дадено пари на заем, и несакам да не види како седиме под ова дрво и ја користиме сенката на дрвото! Е зошто? па ќе му биде лошо на човекот и може да помисли дека затоа што ми должи, затоа јас сум дошол баш на ова дрво да одмарам!

-------------

Датум на внесување: 12.Февруари.2006 во 23:27

ова што го кажа Полесно е да се мрази и никогаш да не се простува, отколку да се има милост.

Мислам дека вака се оделуваат добрите од лошите луѓе, вака се делат вистинските верници на Господ од тие што така си се нашминкани и така се преставуваат!

-------------

Датум на внесување: 12.Февруари.2006 во 23:31
Originally posted by sayHI sayHI напиша:

ова што го кажа Полесно е да се мрази и никогаш да не се простува, отколку да се има милост.

Мислам дека вака се оделуваат добрите од лошите луѓе, вака се делат вистинските верници на Господ од тие што така си се нашминкани и така се преставуваат!

Да, баш така. Вистински верник заради верата во Господ ќе прости, а оние кои се само на зборови, ќе мразат и ќе се осветуваат.

Датум на внесување: 12.Февруари.2006 во 23:33

Еден другар на Мухамед му позајмил на еден човек пари. Тој другарот на Мухамед одел по пат со еден друг негов другар и, тамо пустина жешко па видел овој другиов дрво и рекол ајде да одмориме под сенката на дрвоно. Но, овој другарот на Мухамед му рекол на тој: Ова дрво е во поседовност на еден човек на кој јас му имам дадено пари на заем, и несакам да не види како седиме под ова дрво и ја користиме сенката на дрвото! Е зошто? па ќе му биде лошо на човекот и може да помисли дека затоа што ми должи, затоа јас сум дошол баш на ова дрво да одмарам!

Што мислите за ова? интресно нели? ете јас кажува дека ова е добро што го кажуваш за христијанството ... па си очекувам и ти да речеш ејјј ова е добро кај исламот  ако не за друго барем ќејфот да ми го напраиш

-------------

Датум на внесување: 12.Февруари.2006 во 23:36
Не бе добра е приказната нема што. Мислам така се однесува човек кој има страв од Бога. А овие другиве безбожници, тие и со сила ќе му бараат пари назад... 

Датум на внесување: 14.Февруари.2006 во 15:45

Значи замре малце темава. Ете да кажам мој став и да прашам за ваш!

Јас клањањето го сметам како добра работа,корисна за човекот спрема ГОспод и спрема сите други а воедно спрема самиот човек, што мислите вие?

-------------

Датум на внесување: 16.Февруари.2006 во 11:34

Да клањаш според мене е добра работа. Наведов но никој гледам не коментира ни добро ни лошо, можеби сакате повеќе да критикувате нешто отколку да кажете нешто добро! Сепак јас да се обидам накратко да кажам нешто основни работи.

Значи, обврзани сме да клањаме пет пати на ден, дома или во џамија, мажи и жени! Во петок се клања во џамиа дел од молитвата, неможе да се изврши дома! Сега се поставува прашање ЗОШТО да се клањам? Епа накратко ќе ви кажам. Порано па дури и сега, ние се поклонуваме на луѓе, икони и др? ДА! Порано на цареви, фараони се поклонувале на различни начини. Сега ние во клањањето според мое мислење имаме начини на поклонувањата што се вршеле спрема тие поранешни владетели како поклонувања на ЕДЕН ГОСПОД и само тој е достоен да му се поклонуваме! Значи, тоа е молење на Господ, покажување покорност на се*еси и Висост на Господ. Зошто да му се поклонувам на некојси кога можам тоа да го правам на Господ и само на Господ! Објаснив начинот накратко, сега ајетов што следува кажува дека можеме да се свртиме каде што сакаме при клањање, нешто што го потбива тоа дека треба само накај мека да се вртиме, дека си играме рингишпил и другите несовесности што се искоментираа!

Суре Бекаре, ајет 115: Bozji je istok i zapad, pa a koju se god stranu okrenete, tamo je Bozja strana. Bog je sveobuhvatan (svojom miloscu) i zna (sve).

Пред да клањаш треба да се измиеш, да бидеш чист во молбата! Ги миеме рацете, устата, носот, лицето, рацете до глужд, дел од косата (главата) се наквасува, ушите, вратот, и нозете! Значи пет пати да се миеш вака дали ќе ти остане некоја дамка од нечистотиа на телото! Исто така, треба да внимаваме на урината, крвта, и други писнотии кои го расипуваат Абдесот (тоа миењето, ако се расипи треба пак да се премиеш).

Еден студент бил во некој универзитет странство, ама студентов муслиман. Влага да земе Абдес во бањата тамо каде што се миеле луѓево, и овој миејќи нозете влегува еден професор и му вика: Како можеш нозете да ги миеш тука, ние лицето го миеме а ти нозете!!!

А муслиманов му одговара: Господине, вие вашето лице го миете само сабајле, евентуално и навечер, а јас моите нозе ги миам 5пати на ден!

После абдесот се вртиш накај што се вртиш (како на рингишпил како што љубите вие да кажете) и почнуваш со клањањето, молитвата! Во молитвата мора да си ептен концентриран, да ти е паметот тука, иначе тешко дека ќе ти се признае како молитва, тоа ест како скоро џабе! Нормално ќе бидеш награден за трудот но не онака 100%, знаете како на испит, нема да земеш 100 поени туку ќе земеш помалце, според напишаното во случајов според концентрацијата! За време на клањањето се кажуваат делови од к*ранот, но все*е или тивко да не се сметаат другите! Исто така се кажуваат молитви за те*е, за фамилијата и за се што си сакаш Господ да ти помогне. Завршуваш со клањањето и така.

Е сега зошто е добро овА? Некои викаат лош бил Исламот барал обврски, пет пати на ден да се клањаш! Хммм тоа според мене се површни размислувања без согледување на доброто! Значи сабајле ќе станеш, ќе се клањаш 4рекаати (5мин ти одзема време). Со тоа ти веќе си го споменал Господ и си се потсетил на заповедите што тој ти ги дал ... значи го започнуваш денот со Господ. Така со мислите на Еден Господ одиш си работиш, доаѓа пак време да клањаш, ти пак клањаш уствари ти се прочистува душата, мислите (треба како шо реков да бидеш сконцентриран). Вака 5пати во одредени периоди на денот. Е сега, зошто преку ден да се клаљаме, односно на 24саати 5пати! Епа ти ќе одиш вџамија да клањаш, така? Или дома, каде и да е! Ако не се клањаш ти останува време за трошење без потреба, а во тоа време ти може да правиш гревови! Значи за да не направиш некој грев, подобро да се клањаш а со тоа да бидеш награден! Епа сеа, пет пати да го спомнуваш Господ, пет пати да клањаш и да се оттргнуваш од гревови, да се потсетуваш на заповедите господови ... нема тоа да придонесе во подобрување на личноста твоја, на духот твој? Ако се бањаш ти пет пати ќе ти остане дамка на телово? НЕ! И клањањето е како бањање, прочистување! Јас пример ако не одам да клањам, како млад има шански да задирам некоја женска, да одам во кафиџ и стегнам некое пиво и незнам што друго! Со тоа само ќе ја влошам мојата личност. Клањањето ти е и втиснување на сексуалните барања! Пример маструбација! Ако пример имаш маструбирано или имаш спиено со некоја неможе да се клањаш пред да се бањаш! Ова со маструбацијава е интересно, има последици ако маструбираш, нее дозволено според христијанство, слушав на ТВ еден поп! Во к*ранот вели дека ако неможеш ете пример како млад да се воздржиш од маструбација, оди клањај ... тоа СИГУРНО ќе придонесе да се потсетиш на Господ а не на некоја гола женска од Плај бој или некој порнич!  

Друго, зошто во џамија во Петок? Па ете едноставно да се запознаваш со луѓе! Ако неможеш да одиш секој ден во џамија, барем во Петок да одиш и со тоа ќе си запознаеш луѓе што ти е подобро за те*е ... пример ти треба нешто, или му требаш некому за нешто ... и исто така тоа симболизира ЕДНАКВОСТ. И богатиот и сиромавиот, и малиот и големиот да се клањаат во иста џамиа, еден до друг, некој напред некој назат! Тоа кажува дека за Господ сите сме ИСТИ и нас не учи да не се делиме според сиромав и богат и тн. А за жените, жените обично се клањаат оделно или назат! Зошто? Одма ќе речете Ете Нерамноправност! Не не, тоа е заштитување и на мажот и на жената! Како? Епа ако некоја жена ти е напрад додека клањаш, многу е тешко да го задржиш погледот а камо ли концентрацијата во клањањето! И ете грев правиш  наместо да добиеш нешто!

Друго што да кажам не ми текнува, ако ми текне тогаш ќе кажам, нормално. Ајде сега да видиме дали има нешто слично во христијанството, молење на еден Бог, клањање на Еден Бог, молитви кои те тераат да ја подобриш личноста и тн!

-------------

Датум на внесување: 16.Февруари.2006 во 12:10
Само една работа не ми е јасна. Зошто се вртите накај Мека? Значи ли тоа дека не знаете дека земјата е округла и дека во исто време и вртите и ГРБ на Мека од другата страна на земјата? Нели е тоа смешно...

Постирано од: mikus
Датум на внесување: 16.Февруари.2006 во 12:24
samata religija nee dobra pa kade i dobri raboti vo neja

-------------
Unidentified Flying Object-- SILATA NEKA E SO VAS a ako ne vi treba ,neka i taka nee nekoj trosok, ja ima nasekade okolu nas

Постирано од: Pravoslavie
Датум на внесување: 16.Февруари.2006 во 13:37
Originally posted by mikus mikus напиша:

точно! Религијата не е добра! Верата во Христа Воскреснатиот и живеењето во Неговото Учење НЕ Е РЕЛИГИЈА! Ако сакаше да кажеш дека Верата не е добра, кажи зошто мислиш така

-------------
Да погледнеме околу нас, таму има МНОГУ СТРАДАЛНИЦИ. Да им помогнеме!
Оди на подфорумот http://forum.idividi.com.mk/forum_topics.asp?FID=100 - Хуманост на дело
Запамети, ЉУБОВТА ДЕЛОТВОРИ!!

Датум на внесување: 16.Февруари.2006 во 13:39
Originally posted by Pravoslavie Pravoslavie напиша:

точно! Религијата не е добра! Верата во Христа Воскреснатиот и живеењето во Неговото Учење НЕ Е РЕЛИГИЈА! Ако сакаше да кажеш дека Верата не е добра, кажи зошто мислиш така

cudno no se sl*gam so tebe
ova ne sum go ocekuval
SE sl*gAM
verata ne bi trebala da smeta
no kje razmislam na taa tema
znaes mnogu pizdarii se slucija vo ime na RELIGIJA
ili VERA? kje treba ti da mi objasnis oti sum laik vo ovie termini

-------------
Unidentified Flying Object-- SILATA NEKA E SO VAS a ako ne vi treba ,neka i taka nee nekoj trosok, ja ima nasekade okolu nas

Датум на внесување: 16.Февруари.2006 во 13:41
krstonosni vojni?
inkvizicija?
novi vojni i terorizam?
se vo imeto na vera ili religija?
pojma nemam

-------------

Постирано од: Чорбаџија
Датум на внесување: 16.Февруари.2006 во 13:55

Вистинскиот верник не учествува во војна и тероризам. Во името на религијата се повикуваат а се одзиваат и одат оние со слаб дух и оние кои мислат дека веруваат. Како што демократијата поведе и водеше страотни војни во име на слободата и демократијата, како што комунизмот водеше војни во името на работничката класа така и некои царства и монархии своите меѓусебни несогласувања ги решаваја со војни во име на религијата. Крстонсците кога го “освојуваа“ Ерусалем и палестина, ги опљачкаа сите куќи и џамии, а додека стигнаа до светата земја по пат нападнаја и опљачкаа доста христијански градови. Кога муслиманска Турција ги освои овие простори, примарна задача не им беше да го искоренат Христијанството, туку воведоа систем на даноци и администрација која го управува. Турција можеше многу порано да се истера од балканот (Србија, Македонија, Бугарија, Грција... но тука во тој вакум ќе дојдеше до судир на интереси на Франција, Англија, Австроунгарија и Русија. Како што рече Метерних (канцеларот на Австроунгарија и еден од највлијателните политичари на тоа време) Повеќе сакам во Белград да седи слаб турски паша одколку јак руски генерал, па така со договор на тие страни, христијанските им браќа останаа уште децении под турското ропство. Така да многу, многу често, религијата, како и патриотските пароли се злоупотребувани за да еден слој од луѓе да извлечи корист од некоја војна.

-------------

Датум на внесување: 16.Февруари.2006 во 15:05
Originally posted by krale krale напиша:

Само една работа не ми е јасна. Зошто се вртите накај Мека? Значи ли тоа дека не знаете дека земјата е округла и дека во исто време и вртите и ГРБ на Мека од другата страна на земјата? Нели е тоа смешно...

krale, ако сакаш само да исмејуваш нешто, ако немаш што да кажеш добро за твојата религија, те молам не критикувај! ОКАУ? нели рековме ќе бидеме добри, барем на оваа тема! што сега? кај ви исчезна добрината?
А за вртењето, ОБЈАСНИВ!!! пак читајте само ова:

Суре Бекаре, ајет 115: Bozji je istok i zapad, pa a koju se god stranu okrenete, tamo je Bozja strana. Bog je sveobuhvatan (svojom miloscu) i zna (sve).

А ако ви е баш до вртење, тоа покажува единство меѓу верниците, меѓу богат-сиромави, стари-млади, мажи-жени .. и тн! Но сепак видете ајетот погоре!!! ЦИТАТОТ ОД к*рАНОТ!

-------------

Датум на внесување: 16.Февруари.2006 во 15:08

Научете да пишувате па потоа коментирајте! Ова се сваќа како РЕЛИГИЈА во општ смисол нее добра! значи нее добро да се биде религиозен!
И ај ве молам, глупирања на друго место, тука ветивме добри ќе бидеме!
КАжете нешто добро за христијанството, па јас да продолжам за исламот.

-------------

Датум на внесување: 16.Февруари.2006 во 15:10

krstonosni vojni?
inkvizicija?
novi vojni i terorizam?
se vo imeto na vera ili religija?
pojma nemam

барај објаснување на друга тема, и ДОБРО прочитаја темата и придржувај се до неа! молам

А кај прашав јас дали знаете што е муслиман? кој е муслиман? !

-------------

Датум на внесување: 16.Февруари.2006 во 16:27
Па зошто да немам право да критикувам нешто, ако сметам дека тоа не е баш најдобро??? Мене вртењето кон Мека ми е смешно, бидејќи тоа е некако површно, некако суеверно... Што Бог не те слуша на другата страна ако се молиш??? Тогаш Бог не би бил Бог ако слуша само накај едната страна...

Баш затоа што и Коранот вели дека и истокот и западот е Божји, смешно е што не го слушате самите Коранот и си правите свои верувања спротивни на Коранот.

Датум на внесување: 16.Февруари.2006 во 16:46

Баш затоа што и Коранот вели дека и истокот и западот е Божји, смешно е што не го слушате самите Коранот и си правите свои верувања спротивни на Коранот.

Незнам кој прави верувања во светци, тројство, ги остава настрања законите на Библијата и прави како ќе си сака! но, ние го слушаме к*ранот, го читаме цел и според СЕ работиме! а ти за Мека ако ти е смешно, смејсе, или земи прочитај го целиот к*ран па ќе најдеш објаснување и за смешново ... а тогаш незнам дали ќе се смееш пак или ....

-------------

Датум на внесување: 16.Февруари.2006 во 16:49
туку ај кажи нешто добро за христијанството, па и јас да критикувам нешто ако сметам дека тоа нее баш најдобро! 

-------------

Датум на внесување: 16.Февруари.2006 во 20:50
Ама ти веќе критикуваш за тројството итн. Тоа можда може да се критикува, ама сега не е тоа темата...

Зошто се вртите накај Мека ако Коранот вели дека и истокот и западот е Божји??? Сте си направиле самите верување кое Коранот не го учи? Така или грешам?

Датум на внесување: 16.Февруари.2006 во 21:57

Ама ти веќе критикуваш за тројството итн. Тоа можда може да се критикува, ама сега не е тоа темата...

Зошто се вртите накај Мека ако Коранот вели дека и истокот и западот е Божји??? Сте си направиле самите верување кое Коранот не го учи? Така или грешам?

Што со верувањата кои Исус не ги учел а се практикуваат од христијаните? ќе ти напишам другпат и Ајети каде се зборува за Мека! и мислам ти објаснив ЗОШТО се вртиме натака, тоа нее ВЕРУВАЊЕ, пази, мешаш работи!
А што беше добро во христијанството ... нема да кажеш ништо!

Воедно да потсетам
А ако ви е баш до вртење, тоа покажува единство меѓу верниците, меѓу богат-сиромави, стари-млади, мажи-жени .. и тн! ќе супортирам со реченици од к*ранот, секако не зборам од памет!

-------------

Датум на внесување: 16.Февруари.2006 во 23:17
Каде во Коранот е наредено вртење кон Мека?

Датум на внесување: 17.Февруари.2006 во 00:50
Тоа е можно да е накнадно уредено со закони религиозни, како на пример крстењето со рака по одреден редослед кај правослвните или католиците, или градба на црквите исток - запад. Во  К’уранот се вели на пример: Првиот храм направен за луѓето, е оној во Мека, благословен е тој и патоказ на светот.“ Али Имран 96

-------------

Датум на внесување: 17.Февруари.2006 во 09:52
Јас те*е те прашав? Трај си кога не те бива да одговараш на прашања...

sayHI: КАДЕ ПИШУВА ВО КОРАНОТ???

Не да ми даваш примери од животот, оти така било арно да се праи... ВО КОРАНОТ барам... Нели вие сте толку верни што го слушате Коранот... Епа КАДЕ?

Датум на внесување: 17.Февруари.2006 во 13:11
ќе ти кажам де крале, ќе ти објаснам, само стрписе ти  се ќе биде ехеее, иначе ние муслиманите имаме САБР (трпение) ама те*е те сваќам, неси муслиман! 

-------------

Датум на внесување: 17.Февруари.2006 во 20:18

Bekare 143: “ ….. Mi smo ucinili Kiblu kojoj se vi okrecete samo zato da poznamo one koji se se okrenuti nazad. Zaista je nekim (tokretanje Kible) tesko, osim onima koje je Bog uputio na pravi put. Allah nece unistiti vase vjerovanje (molitve). Zaista je Bog ljudima milostiv (i) milosrdan”

144: “Mi vidimo da ti okreces svoje lice prema nebu. Mi cemo te zaista okrenuti prema Kibli s kojom ces ti biti zadovoljan. Pa okreci svoje lice prema Mesdzidil-haramu i, gdje god se budete nalazili, okrecite se prema toj strani! Oni kojima je poslana Knjiga sigurno znaju da je to odredba njihova Gospodara. Bog ne pusta iz vida ono sto oni cine”

148: “Svako (svaki narod) ima neku stranu kojoj se okrece, pa se natjecite u dobrim djelama! Gdje god se budete nalazili, sve ce vas Allah sakupiti. Zaista je Bog svemoguc”

150: “Odakle god izaces okreni svoje lice prema Mesdzidil-haramu i gdje god se budete nalazili okrecite svoje lice prema njemu kako bi svjet ne bi imao protiv vas dokaza, osim onih koji su cinili nasilje …”

177: “Nije dobrocinstvo (samo u tome) da okrecete svoje lice prema istoku ili zapadu; dobrocinstvo (cini i ide pravim putem) tko vjeruje Boga, sdunji dan, meleke, Knjigu, i poslanike, koji djeli imetak, koji mu je drag, rodbini, sirocadi, bijednicima, putniku, prosjacima ….. “

Читај, свати што ќе сватиш па ќе ти објаснам јас, тука сум не бери гајле

-------------

Датум на внесување: 17.Февруари.2006 во 23:14
Сватив една работа. Овде никаде не вели „вртете се накај Киблата“ туку вели „вие си се вртите накај Киблата“ итн... Значи во право си, се одобрува вртењето кон Мека, но не е наредено дека така мора... Тоа дека „така мора“ е ваше додавање...

Датум на внесување: 18.Февруари.2006 во 13:35

Сватив една работа. Овде никаде не вели „вртете се накај Киблата“ туку вели „вие си се вртите накај Киблата“ итн... Значи во право си, се одобрува вртењето кон Мека, но не е наредено дека така мора... Тоа дека „така мора“ е ваше додавање...

КРале, среќен си дека најде барем едно единствено нешто што ние сме додале во исламот а тоа нее така од Господ е браво, како успеа?

Ај ќе ти ги прокоментирам к*ранските ајети што ги наведов, изгледа ти си се обидел да ги сватиш ама не си ги сватил баш добро

-------------

Датум на внесување: 18.Февруари.2006 во 13:49

Bekare 143: “ ….. Mi smo ucinili Kiblu kojoj se vi okrecete samo zato da poznamo one koji se se okrenuti nazad. Zaista je nekim (to kretanje Kible) tesko, osim onima koje je Bog uputio na pravi put. Allah nece unistiti vase vjerovanje (molitve). Zaista je Bog ljudima milostiv (i) milosrdan”

Тука кажува дека не ние така се вртиме по наша желба, туку Господ така направил, исто така Господ знае дека на некои тоа им е тешко, но Господ нема да ги уништи молитвите при кои не се насочуваме накај Ќабето.

144: “Mi vidimo da ti okreces svoje lice prema nebu. Mi cemo te zaista okrenuti prema Kibli s kojom ces ti biti zadovoljan. Pa okreci svoje lice prema Mesdzidil-haramu i, gdje god se budete nalazili, okrecite se prema toj strani! Oni kojima je poslana Knjiga sigurno znaju da je to odredba njihova Gospodara. Bog ne pusta iz vida ono sto oni cine”

Тоа  име Mesdzidil-harame значи ете тоа Кибле што ти го викаш крале, за друго потре*ен е коментар?

148: “Svako (svaki narod) ima neku stranu kojoj se okrece, pa se natjecite u dobrim djelama! Gdje god se budete nalazili, sve ce vas Allah sakupiti. Zaista je Bog svemoguc”

150: “Odakle god izaces okreni svoje lice prema Mesdzidil-haramu i gdje god se budete nalazili okrecite svoje lice prema njemu kako bi svjet ne bi imao protiv vas dokaza, osim onih koji su cinili nasilje …”

Mesdzidil-harame, потсетисе што значи тоа!

177: “Nije dobrocinstvo (samo u tome) da okrecete svoje lice prema istoku ili zapadu; dobrocinstvo (cini i ide pravim putem) tko vjeruje Boga, sdunji dan, meleke, Knjigu, i poslanike, koji djeli imetak, koji mu je drag, rodbini, sirocadi, bijednicima, putniku, prosjacima ….. “

И сепак, во истото Суре, кажува понатаму дека нее сето добро да се вртиш накај исток или запад, да се вртиш некаде! значи, нее морално тоа, ако ги правиш ови други работи исто наведени во ајетот, тоа не ти е баш морално, ти прави другото па за вртењето лесна работа.

Мислам објаснив се што ве интересираше, Сега, видете кое е името на темата, па да продолжиме со таков вид на дискусија.

-------------

Датум на внесување: 18.Февруари.2006 во 14:48
There are 400,000 Muslims in Texas alone and Islam is the fastest growing religion in the USA. Eric was a Baptist preacher before he became a Muslim 14 years ago!!

Try this link to see a video about a converter to Islam! Isto taka osven sto ke ja gledate snimkata, SLUSAJTE sto kazuvaat!

http://www.turntoislam.com/pages/muslim_in_texas.html
http://video.google.com/videoplay?docid=-9184353144432289069 &q=islam
http://video.google.com/videoplay?docid=-1489047104871776788   --- ova mora da go gledate i da se nasmeete!! :))))))
http://video.google.com/videoplay?docid=-3702142814538252114
http://www.turntoislam.com/

Jas otvaram so Mozilla Firefox, neznam dali ke otvori na Internet Explorer! Probajte, videte, slusnete! CUDO A? neznam .gvp ekstenzijava so sto se otvara!!

-------------

Датум на внесување: 18.Февруари.2006 во 14:51
Иначе за да ги гледате овие снимки ви треба да инсталирате Гоогле Видео Плејер кој може да го земете ако се потрудите да најдете на десно од видеото, на посе*ен фрејм, линк! исто така ако сте воодушевени од снимките можете да ги даунлодирате 

-------------

Датум на внесување: 19.Февруари.2006 во 18:52
sayHI, немој пак да почнуваме со бројки, оти се уште ви стојат 6-те милиони во африка да ги објасните... Не се залетувајте многу без потреба.

Датум на внесување: 19.Февруари.2006 во 19:05

sayHI, немој пак да почнуваме со бројки, оти се уште ви стојат 6-те милиони во африка да ги објасните... Не се залетувајте многу без потреба.

Крале, реков ди погледнеш и да ти се видат интересни изјавите ... само онака чисто информативно! А за АФРИКА ти објаснив мислам многу убаво како стои работата и незнам кој се залетува!!!
Иначе ги гледаше снимките? Ги разбра што викаат луѓето?
А сепак, ништо не кажа за темава ... што така? или нема што да се каже!! тоа со Киблата како што ја викаш ти беше објаснето, мислам ред е да кажеш сега нешто добро за христијанството, нели?

-------------

Датум на внесување: 19.Февруари.2006 во 19:26
Хехе, добро. еве едно нешто, па малце нека биде и контраверзно...

Јас мислам дека во христијанството добро нешто е што Бог ни дава право да му се молиме и поклонуваме во дух и во вистина, без разлика каде се наоѓаме, на каде сме свртени, или кој ритуал го извршуваме...

Христос во средбата со Самарјанката беше запрашан дали треба да се поклонуваме и молиме накај Ерусалим или накај планината... Исус одговори, дека времето е исполнето, кога не треба да се грижиме на каде се молиме, туку да се молиме во „дух и вистина“, бидејќи Отецот е Дух...

Во оваа слобода гледам едно прочистување на суштинското од суеверното во христијанството. Вистинските Божји поклоници се привилегирано ослободени од стегите на суеверното, и ослободени да го слават Бога во срцата. Новиот завет, заветот на Христа, станува завет кој што не е запишан на камени плочи, во книги или во резбани законици, туку станува завет запечатен во срцата на Неговите верни. Заветот на срцата е повозвишен од заветот на законодавството, бидејќи станува внатрешен, интерен дел од самиот верник. Љубовта, а не стравот, станува основен мотив за Богоугодно живеење.

Датум на внесување: 19.Февруари.2006 во 19:38

Хехе, добро. еве едно нешто, па малце нека биде и контраверзно...

Јас мислам дека во христијанството добро нешто е што Бог ни дава право да му се молиме и поклонуваме во дух и во вистина, без разлика каде се наоѓаме, на каде сме свртени, или кој ритуал го извршуваме...

Христос во средбата со Самарјанката беше запрашан дали треба да се поклонуваме и молиме накај Ерусалим или накај планината... Исус одговори, дека времето е исполнето, кога не треба да се грижиме на каде се молиме, туку да се молиме во „дух и вистина“, бидејќи Отецот е Дух...

Во оваа слобода гледам едно прочистување на суштинското од суеверното во христијанството. Вистинските Божји поклоници се привилегирано ослободени од стегите на суеверното, и ослободени да го слават Бога во срцата. Новиот завет, заветот на Христа, станува завет кој што не е запишан на камени плочи, во книги или во резбани законици, туку станува завет запечатен во срцата на Неговите верни. Заветот на срцата е повозвишен од заветот на законодавството, бидејќи станува внатрешен, интерен дел од самиот верник. Љубовта, а не стравот, станува основен мотив за Богоугодно живеење.

Само те молам да ми го објасниш ова повеќе, затоа што вака не го разбирам воопшто! супортирај го со цитати од Библијата ... со нешто! Со примери од животот! Тоа во Болд, објаснив дека нее работата се во вртењето, значи и во Исламот нее работа да се вртиме туку да се молиме без разлика накај каде сме свртени. Тоа со Отецот е Дух (Господ) знам и јас, дека Господ нее тело! така? може човек да биде тело, а Господ е секаде околку нас ... а телото неможе да биде ... или неможе Господ да го чува телото некаде а да биде дух ... или така нешто!
Иначе јас мислев ќе кажеш нешто добро што учи христијанството, како да се однесуваш, како да живееш, како да ги гледаш светот и созданиата Господови и тн ...

-------------

Датум на внесување: 19.Февруари.2006 во 19:45
Немам сега време, но ќе се навратам на темава да дообјаснам... Ако заборавам, потсети ме...

Датум на внесување: 20.Февруари.2006 во 13:56
најди време крале и те молам подобјасни  тука сум јас, чекам!

-------------

Датум на внесување: 21.Февруари.2006 во 12:28
Евангелие по Јован 4:19-24

„ Жената Му рече: „Господине, гледам дека си пророк. Нашите татковци одеа на поклонение на оваа гора, а вие велите дека Ерусалим е местото за поклонение.“

Исус и' рече: „Верувај Ми, жено, доаѓа часот кога не ќе Му се поклонувате на Таткото ниту на оваа гора, ниту во Ерусалим.

Но доаѓа часот, и веќе настапи, кога вистинските поклоници ќе Му се поклонуваат на Таткото во дух и вистина, зашто Таткото сака такви поклоници. Бог е Дух, и оние кои Му се поклонуваат, треба да Му се поклонуваат во дух и вистина.“

Што значи ова? Значи дека вистинското поклонение се случува во духот, во срцето, во внатрешноста на човекот... во нематеријалниот дел од човекот... Каде се вртиме физички и дали физички се поклонуваме не игра улога, бидејќи човек може тоа да го прави и без вера, или механички, или без вистинска почит кон Бог. Но дури и да го прави со вистинска вера и вистинско поклонение во душата, физичкото поклонение на Бог не му значи ништо. Тој не ни става плусеви ниту минуси заради тоа.

Како што вели Христос, Отецот сака такви поклоници, кои во духот и вистината ќе се му се поклонуваат, а не оние кои тоа го прават надворешно.

И за крај, јас мислам дека ова е нешто добро што го учи христијанството, бидејќи учи на вистинска, суштинска вера, а не на суеверие. Па сега ти како сакаш сфати го ако не ти одговара.

Датум на внесување: 21.Февруари.2006 во 16:15

Конечно ме сфати крале.... бавно али сигурно

Што ќе ни се крале цркви и манастири, штѕо ќе ни се свештеници и обреди, верба во се*е и љубов кон Бога се патот на вистинскиот верник. Од каде бе крале толку злата и богатства црковни, од каде толку земјишта. Јас искрено би сакал крале да живеам в куќа на владика и да се возам в кола на владика крале шо да прам пуст материјалист сум сакам бе крале богатство и раскош. Значи се слагаш со мене излишно е се освен самиот човек неговиот дух и колку е во состојба тој да го засака и љуби Бога:

-------------

Датум на внесување: 21.Февруари.2006 во 16:44
Ти пак не ме сфати, ни бавно ни сигурно... Али нема везе, ме отече веќе со објаснувања на очигледни работи... Не се лути, ама мислам дека до сега поконфузна личност не сум сретнал.

Датум на внесување: 21.Февруари.2006 во 17:02

Евангелие по Јован 4:19-24

„ Жената Му рече: „Господине, гледам дека си пророк. Нашите татковци одеа на поклонение на оваа гора, а вие велите дека Ерусалим е местото за поклонение.

Исус и' рече: „Верувај Ми, жено, доаѓа часот кога не ќе Му се поклонувате на Таткото ниту на оваа гора, ниту во Ерусалим.

Тука цитатов,првиот, јас мислам дека кажува како луѓето го гледале на Исус (како тој ги учел да го гледаат) кога тој бил пратен на земјата. Ако жената грешела во тоа дека тој нее пророк Божји, тој сигурно ќе е напоменел (сигурно не би дозволил да го викаат тоа што нее)! Исто така, се гледа дека место на поклонување било Ерусалим, така како што Исус им рекол! Но, сега тоа е сменето, очигледно не според како што сакал ИСус да биде ... тој е сватен и овеликуван повеќе од она што е, пророк Божји.

Во вториот цитат следува одговорот на  Исус. Вели дека ќе дојде часот кога нема да се поклонуваме на Господ нити во ерусалим ниту на оваа гора! Ова јас го сваќам некако поинаку од те*е. Можеби навистина е дојден часот кога на луѓето им е кажано да се поклонуваат (вртат при молба) кон некоја гора, или кон Ерусалим, туку кон Ќабето. Исус добро зборувал но можеби бил погрешно разбран од луѓето! Исто така, тоа може да биде кажување на Исус дека ќе дојде судниот ден, кога нема да има нити некаква гора нити Ерусалим!

Но доаѓа часот, и веќе настапи, кога вистинските поклоници ќе Му се поклонуваат на Таткото во дух и вистина, зашто Таткото сака такви поклоници. Бог е Дух, и оние кои Му се поклонуваат, треба да Му се поклонуваат во дух и вистина.“

Окау, се молиме на Господ и го сваќаме како дух, а не како тело! исто така, објаснив мислам тука или на друго место дека кога се молиме треба тоа да го правиме искрено, вистински, со максимална концентрација.

Што значи ова? Значи дека вистинското поклонение се случува во духот, во срцето, во внатрешноста на човекот... во нематеријалниот дел од човекот... Каде се вртиме физички и дали физички се поклонуваме не игра улога, бидејќи човек може тоа да го прави и без вера, или механички, или без вистинска почит кон Бог. Но дури и да го прави со вистинска вера и вистинско поклонение во душата, физичкото поклонение на Бог не му значи ништо. Тој не ни става плусеви ниту минуси заради тоа.
Како што вели Христос, Отецот сака такви поклоници, кои во духот и вистината ќе се му се поклонуваат, а не оние кои тоа го прават надворешно.

Да, секако, тешко него кој оди во џамија само за да го видат луѓето дека оди, а срцето да му е расипано и никако предадено на Господ! Можно е, знаеме ние муслиманите дека не вреди физичкото, треба духот да ти е чист, тој ќе се издигне! Исто така, можеме да се клањаме и легнати, стоејќи, седејќи .... и тоа го кажува во к*ранот. Значи не игра улога многу тоа физичкото поклонување и во исламот! Тоа игра улога да се разликува оној кој се врти на назад ...  (ова нормално нее буквално наназад како што  перцептираме ние).

И за крај, јас мислам дека ова е нешто добро што го учи христијанството, бидејќи учи на вистинска, суштинска вера, а не на суеверие. Па сега ти како сакаш сфати го ако не ти одговара.

Суеверие! сега незнам што сакаш да кажеш со ова? онака го кажа или како некаков пат до некоја цел!

-------------

Датум на внесување: 21.Февруари.2006 во 17:15
Исус е пророк, така да жената не згрешила ништо. Но тој е и повеќе од пророк... Не го ставив целиот цитат, но понатаму жената открива дека тој е месијата, пратеникот, избавителот...

Второ, погрешно ме сфати, бидејќи мислиш дека Исус учел да се вртат кон Ерусалим. Не тоа „а вие велите дека Ерусалим...“ е бидејќи жената е Самарјанката, и вели вие (евреите) велите дека треба да се вртиме кон Ерусалим, но христос и вели дека не треба да се вртат кон ерусалим, туку во дух и во вистина.

Како што гледам за другите работи се сложуваме, па не знам зошто толку си агресивен. Единствената работа за која ти не се сложуваш е дека нема врска на каде се вртиме, но тоа е Христовото учење, па сега ти сфати го како сакаш.

Датум на внесување: 21.Февруари.2006 во 19:16
Јас мислам дека е тоа напишано алегориски и дека симболилката се однесува на сосема друго а пошто се однесува на друго тогаш автоматски може да се занемари целата ситуација и да се насочи вниманието на следната ставка, вртењето на црквите исток - запад сликање на светци внатре, ставање на крст како симбол на верата иако крстот како крст за првите христијани бил знак на стамот и не го користеле ниту како симбол на својата вера ниту како симбол на Исуса. Шо рекол Исус за тие правила, одредено оријентирање на црквите, гробовите, поставување на свои слики, слики од неговотоп потесно семејство (татко му мајка му) вапцањето на јајца, фрлање на крст во река а верниците да се такмичат кој ќе го најди па со него да шета по куќи и бери пари, поминување под маса за Великден, бацавње скутови и раце на свештеници, китење на цркви со злато сребро и мермер...... не мом појќе грч ме фати раката али ај да видам симболот наш дал има мислење за ова

-------------

Датум на внесување: 22.Февруари.2006 во 13:07

„ Жената Му рече: „Господине, гледам дека си пророк. Нашите татковци одеа на поклонение на оваа гора, а вие велите дека Ерусалим е местото за поклонение.

Второ, погрешно ме сфати, бидејќи мислиш дека Исус учел да се вртат кон Ерусалим. Не тоа „а вие велите дека Ерусалим...“ е бидејќи жената е Самарјанката, и вели вие (евреите) велите дека треба да се вртиме кон Ерусалим, но христос и вели дека не треба да се вртат кон ерусалим, туку во дух и во вистина.

---- vie evreite? Можеби има тука нешто за што зборува Чорбаџија, незнам! Таа му зборува на Исус кој го гледа како пророк, а да бил повеќе тој ќе е кажел или таа ќе го викала според тоа што е! Иначе, можеби со ВИЕ му се обратила заради почит! или треба да ги сваќаме работите поинаку, со метафори, алегорички или незнам како поинаку! Значи, таа вели тоа ама не вели тоа ... Исус вели едно ама не го вели тоа ..!

но понатаму жената открива дека тој е месијата, пратеникот, избавителот...

Да де, пратеникот, месијата .... ништо повеќе!

Можеби навистина е дојден часот кога на луѓето им е кажано да се поклонуваат (вртат при молба) кон некоја гора, или кон Ерусалим, туку кон Ќабето. Исус добро зборувал но можеби бил погрешно разбран од луѓето! Исто така, тоа може да биде кажување на Исус дека ќе дојде судниот ден, кога нема да има нити некаква гора нити Ерусалим!  ова види можно е да се стави во алегориата?!

Единствената работа за која ти не се сложуваш е дека нема врска на каде се вртиме, но тоа е Христовото учење, па сега ти сфати го како сакаш.
Не се сложува дека нема врска каде се вртиме?!! од каде сега ова?

И мене ме заинтересира ова што го кажа Чорбаџија, па ако може да подобјасниш!

вртењето на црквите исток - запад сликање на светци внатре, ставање на крст како симбол на верата иако крстот како крст за првите христијани бил знак на стамот и не го користеле ниту како симбол на својата вера ниту како симбол на Исуса. Шо рекол Исус за тие правила, одредено оријентирање на црквите, гробовите, поставување на свои слики, слики од неговотоп потесно семејство (татко му мајка му) вапцањето на јајца, фрлање на крст во река а верниците да се такмичат кој ќе го најди па со него да шета по куќи и бери пари, поминување под маса за Великден, бацавње скутови и раце на свештеници, китење на цркви со злато сребро и мермер......

-------------

Датум на внесување: 22.Февруари.2006 во 13:59
Па добро, ти ако сакаш да си бидеш суеверен, да се вртиш како рингишпил, да се клањаш како клукајдрвче и мислиш оти со тоа на бог си ми направил нешто добро... повели... Јас сакам да му служам на бога со суштинска вера и поклонение...

Датум на внесување: 24.Февруари.2006 во 15:53

Па добро, ти ако сакаш да си бидеш суеверен, да се вртиш како рингишпил, да се клањаш како клукајдрвче и мислиш оти со тоа на бог си ми направил нешто добро... повели... Јас сакам да му служам на бога со суштинска вера и поклонение...

Крале, знаеш што е суеверие? ако незнаеш ти предлагам да прочиташ, а и јас ќе прочитам да дознаам повеќе што навистина е тоа! Ти те молам ако знаеш да ми кажеш и потоа да не ги мешаш работите ... да не си мислиш дека се е суеверие! А тоа што и Исус се клањал ... или тоа е алегорично кажано во Библијата!

-------------

Датум на внесување: 27.Февруари.2006 во 15:23

Sto be? se isusi bunarot na dobrina?! a krale!

Датум на внесување: 27.Февруари.2006 во 17:39
Па ја докажав поентата: христијанството е вера на суштинско поклонение... За жал, другите вери се само човечки обиди да се задоволи „страшниот бог“, а уствари се сведуваат на суеверие.

Датум на внесување: 28.Февруари.2006 во 16:21

И мене ме заинтересира ова што го кажа Чорбаџија, па ако може да подобјасниш!

вртењето на црквите исток - запад сликање на светци внатре, ставање на крст како симбол на верата иако крстот како крст за првите христијани бил знак на стамот и не го користеле ниту како симбол на својата вера ниту како симбол на Исуса. Шо рекол Исус за тие правила, одредено оријентирање на црквите, гробовите, поставување на свои слики, слики од неговотоп потесно семејство (татко му мајка му) вапцањето на јајца, фрлање на крст во река а верниците да се такмичат кој ќе го најди па со него да шета по куќи и бери пари, поминување под маса за Великден, бацавње скутови и раце на свештеници, китење на цркви со злато сребро и мермер......
Крале, знаеш што е суеверие? ако незнаеш ти предлагам да прочиташ, а и јас ќе прочитам да дознаам повеќе што навистина е тоа! Ти те молам ако знаеш да ми кажеш и потоа да не ги мешаш работите ... да не си мислиш дека се е суеверие! А тоа што и Исус се клањал ... или тоа е алегорично кажано во Библијата!

Ништо не докажа крале, мене така ми се чини! еве те прашувам работи а ти ...! Нели и ти се бунеше за вртењето па јас ти објаснив и ти прекина со бунењето затоа што немаше што да кажеш! Па сега и јас имам право како што имаш ти право да кажам нешто што не ми е добро ... па ти следствено треба да ми објасниш! ај христијанине.

Датум на внесување: 28.Февруари.2006 во 16:55
Знам што е суеверие и те како... Исус не рекол ништо за овие работи. Дел од нив се воспоставени како симболи за полесно да се искажува верата... НИШТО ПОВЕЌЕ... Разгледајте само низ Македонија и ќе најдете цркви кои не се свртени како што „треба“, бидејќи тоа не е правило од кое нема мрдање, туку е само како препорака... А друго е ако некој верува дека ако не се поклони накај Мека, Бог нема да го благослови... Тоа е суеверие...

Датум на внесување: 28.Февруари.2006 во 17:00
Krale, ti kazav be za meka, tolku li ti e tesko da razberes ... da svatis? nee rabotata vo vrtenjeto ... pa da ne blagoslovi gospod!!! OSTAVI GO OVA ZAD SEBE, ZAPAMETIGO OVA OK?

a za ova: Знам што е суеверие и те како... Исус не рекол ништо за овие работи. Дел од нив се воспоставени како симболи за полесно да се искажува верата.

Hmmm, da nee nesto sto sami go nametnale lugeto kako sueverie primer?!! A? kako nesto za da bidat poveke sakani od gospod, blagosloveni kako so vikas ti!! A? se mi se cini toa e rabotata! Ako ISus ne rekol toa, togas ZOSTO ti odis po toa sto e od luge nametnato!!!

Датум на внесување: 28.Февруари.2006 во 17:15
Па јас не кријам дека некои христијани прават работи од суеверие, а не од суштина. Но барем тоа никогаш не било учењето на Црквата (Православната), тоа е многу различно од Исламот кој официјално учи на суеверие... Многу е примитивно тоа...

Датум на внесување: 28.Февруари.2006 во 17:23

Па јас не кријам дека некои христијани прават работи од суеверие, а не од суштина. Но барем тоа никогаш не било учењето на Црквата (Православната), тоа е многу различно од Исламот кој официјално учи на суеверие... Многу е примитивно тоа...

крале, ај те молам биди писмен и културен и човек пред се! на какво суеверие учи бе исламот? со Ќабето ти е муабетот? па ти кажав бе крале, ти кажав, треба малку да си паметен па да сватиш! кои некои? ти не правиш? не правиш тоа што Чорбаџија го кажа? НЕ! ма немој, ме зачуди!

Датум на внесување: 28.Февруари.2006 во 17:24
На ќабето, на рингишпилот, на клукајдрвчето, на бањањето нозе... на такви глупости...

Датум на внесување: 28.Февруари.2006 во 17:40

крале, ај те молам биди писмен и културен и човек пред се! на какво суеверие учи бе исламот? со Ќабето ти е муабетот? па ти кажав бе крале, ти кажав, треба малку да си паметен па да сватиш! кои некои? ти не правиш? не правиш тоа што Чорбаџија го кажа? НЕ! ма немој, ме зачуди!

На ќабето, на рингишпилот, на клукајдрвчето, на бањањето нозе... на такви глупости...

Аууу тешко тешко, знаеш што значи да ги читаш поранешните објаснувања!!! иначе не миеш нозе ти? затоа смрди до тука ... од те*е било!

Дефинитивно незнаеш што е суеверие!

Датум на внесување: 01.Март.2006 во 18:10
фрлање по крст, носење крст, вапцање јајца ...!

Постирано од: nindza
Датум на внесување: 18.Септември.2006 во 13:22
ova ke bide procitano Wink

-------------
OBAVESTUVANJE: gorenavedeniot tekst ne e za ogranicheni - od upravata

Постирано од: oblachinja
Датум на внесување: 14.Ноември.2006 во 12:19
Vo hristijanstvoto dobro e shto sekogash zabranuva nie sami da se odmazduvame ili da mu vratime nekomu oko za oko...toa vo hristijanstvoto go nema,tamu se uchi i najgolema nepravda nekoj da ti napravi ti da NE MU VRAKAS so losho,samo Bog ima pravo da sudi,a so toa i da vrati-chovekot ne!

-------------

Постирано од: aladin
Датум на внесување: 16.Ноември.2006 во 14:32
ova sto go kaza dali se odnesuva za site,sekogas,i za se?              dali imas pravo da vratis na navreda?

da te tepa nekoj?    da te siluva?-sto da se pravi?

ti ja ograbuvaat kukjata, sto ke pravis?dokolku gi prifakjas tvoite razmisluvanja-(za vrakjanje,oprostuvanje itn....)  ??????????????????????

molam za odgovor i pojasnuvanje.

-------------

Постирано од: аџија
Датум на внесување: 16.Ноември.2006 во 15:33
Originally posted by aladin aladin напиша:

ova sto go kaza dali se odnesuva za site,sekogas,i za se?              dali imas pravo da vratis na navreda?

da te tepa nekoj?    da te siluva?-
sto da se pravi?

ti ja ograbuvaat kukjata, sto ke pravis?
dokolku gi prifakjas tvoite razmisluvanja-(za vrakjanje,oprostuvanje itn....)  ??????????????????????

molam za odgovor i pojasnuvanje.

Ваквите хипотетични прашања се извитоперување на вистинитоста на реалноста во која живее верникот. Таа не е само еднозначна физичка димензија, од која може да се исклучи духовното. Во секоја од горенаведените ситуации забораваш еден важен параметар: а тоа е дека Бог постои. А ако Бог постои, тогаш тој е моќен и мудар да дозволи или не, пљачка, силување итн., и во таквата ситуација да ти даде христијанска можност за делување.

-------------

Датум на внесување: 16.Ноември.2006 во 19:46
STO STANA SO DELOT -KAJ STO SE RABOTI BEZ NEGOVA VOLJA?

STO E SO COVECKITE RABOTI KAJ STO , TOJ NE SE MESA?

-------------

Датум на внесување: 26.Ноември.2006 во 22:11
             dali imas pravo da vratis na navreda?

[/QUOTE]
za navreda sigurno znam deka se obiduvam da ne vratam,ednostavno da ne bidam tolku gorda i  dozvoluvam da me navredat,a jas da premolcham,so toa iskreno postignuvam da ne se trevozam i nerviram za nechii zborovi....znachi ne se nerviram i ne vrakamTonguebarem najchesto e taka...ima i drugi situacii normalno....a za siluvanje i tepanje.....ne sum se nashla fala Bogu vo takva situacija i neznam stvarno kako.....

-------------

Датум на внесување: 26.Ноември.2006 во 22:56
Originally posted by beleg beleg напиша:

dali imas pravo da vratis na navreda?

Имаш право да вратиш на навреда, со добро. Со зло, никогаш. Бидејќи злото самото по себе е непомирливо со Божјата нарав. Кој не е со Господ, тој е против него... Тука завршува аргументот дека злото може да се искористи за добро...

-------------

Датум на внесување: 16.Јануари.2007 во 21:25
Vo hristijanstvoto duri i smrtta e pomalku strashna koga si vernik..... Znachi i vo smrtta verata e uteha.

-------------

Датум на внесување: 16.Јануари.2007 во 21:38
edinstvena!Clap

-------------

Постирано од: belichka
Датум на внесување: 16.Јануари.2007 во 21:55

Jas mislam deka prashanjeto za smrtta vo pravoslavieto se gleda od nekolku aspekti......
ako covekot e vistinski vernik toj nema od sto da se plasi, i kopnee soedinuvawe vo Hrista,
dodeka gresnikot koj e svesen za negoviot gresen zivot, toj sekoj den go zivee vo strav od Vtoroto Hrisdtovo doaganje, od Bozjiot sud....ako ne gi ispovedal svoite grevovi i ne se vistinski pokajal i so solzi ne go ocistel svoite grevovi......
a za onie nevernite.........so smrtta se prestanuva.....i najverojatno nemaat nikakov strav, a mozebi i imaat-sto potoa......a ako ima nesto? Neznam ovie poslednive sto razmisluvaat, ama mislam deka i niv gi fakja stravConfused

Датум на внесување: 16.Јануари.2007 во 22:11
Belichka jas mislam deka tie sto ne veruvaat vo nishto najmnogu se plashat od smrtta,za niv duri i ne postoi uteshen zbor koga nekoj ke pochine...shto bi mu kazala na takov chovekConfusedstvarno-koj zbor bi mu go rekla da go uteshish vo bolkata koga toj vo nishto ne veruva???

-------------

Датум на внесување: 16.Јануари.2007 во 22:35

da vo pravo si beleg mozebi inajmnogu se plashat.......nie vernite-svesnite za postoeweto na Bog, znaeme sto sleduva.........a tie mislam deka cel zivot gi maci potsvesno prashaweto a sto potoa, a sto ako ima? A za uteshniot zbor, od drugo mu zdravje.........LOLLOLLOL

Постирано од: begu
Датум на внесување: 17.Јануари.2007 во 10:15
Vernikot pred se ima nadez, koja pokraj verbata vo gospoda go pravi mnogu polesno da mine niz teskotii pa duri i mnogu pospremen da ja doceka i smrta.

Постирано од: mali simo
Датум на внесување: 23.Јануари.2007 во 12:38
а најдоро човек може да се припреми за смрта со пост , молитва и светата тајна Причест.....    со Телото и Крвта на нашиот Спасител и Бог Господ Исус Христос   

-------------
ХРИСТОС ВОСКРЕСНА ОД МРТВИТЕ СО СМРТА СМРТА ЈА ПОБЕДИ И НА ТИЕ ВО ГРОБОВИТЕ ЖИВОТ ИМ ДАРИ

Датум на внесување: 24.Јануари.2007 во 00:30
Originally posted by mali simo mali simo напиша:

а најдоро човек може да се припреми за смрта со пост , молитва и светата тајна Причест.....    со Телото и Крвта на нашиот Спасител и Бог Господ Исус Христос   

........iskreno pokajanie ispoved....

Постирано од: butel2
Датум на внесување: 24.Јануари.2007 во 10:04
So koj zbor vie ke go utesite covekot pred smrt? Ke mu recete, ne se sekiraj, raduvaj se sto umiras...utre ke dobies vecen zivot?

Ne se plasam voopsto od smrta, toa e priroden proces, se sto se rodilo, eden den ke umre. Edinstveno sto ne sakam , a toa sigurno i sekoj normalen covek ne go saka, da zalegnam pa da stanam teret na moite najbliski, a eutanazijata se smeta kako nemoralen cin i ne e dozvolena.

Датум на внесување: 24.Јануари.2007 во 10:32
butel2 dali imas procitaaano bar edna pravoslavna kniga, nezemajki ja vo predvid Biblijata.........?

Датум на внесување: 25.Јануари.2007 во 10:27
imam , megutoa vo tvoeto prasanje nema nikakov odgovor na moeto, so koi zborovi vie gi tesite lugjeto na umiranje?

Датум на внесување: 25.Јануари.2007 во 16:52
Човек на умирање треба да е утешен пред самата смрт. Ако стигнало до таму, тогаш тој човек пропуштил цел еден живот да биде духовно подготвен за тој момент, момент кој е сигурно најстрашниот кој секој од нас ќе го проживее (или проумре не знам што е правилно)...

За вистинскиот христијанин, кој низ целиот свој живот ја искусува добрината Божја, смртта нема да биде страшен момент, туку како и секој друг момент во кој му се препушта на Бога, знаејќи дека никогаш дотогаш не го изнверил, па нема ни тогаш... Зборовите тогаш се излишни, за човек кој го чувствува и кој слободно му се моли и го слуша Бога...

Поздрав.

-------------

Датум на внесување: 26.Јануари.2007 во 11:01
Znaci i za vernikot i za nevernikot nema utesen zbor.

Датум на внесување: 26.Јануари.2007 во 14:07
Originally posted by butel2 butel2 напиша:

Znaci i za vernikot i za nevernikot nema utesen zbor.

Ако ова си го сфатила после моето објаснување, не знам... Или јас слабо објаснувам, или ти слабо капираш...

-------------

Датум на внесување: 27.Јануари.2007 во 10:12
ne e vazno, ionaka prasanjeto bese upateno kon onie koi rekoa deka na onie sto ne veruvaat vo boga ne znaat so koi zborovi da im se obratat za da gi utesat na umiranje, pa jas gi prasav so koi ke gi utesat onie sto veruvaat, ti nekako se ufrli i kaza deka zborovi ne se potrebni....site znaeme sto ne ceka koga ke ni dojde vremeto. ti veruvas deka odis ponatamu, vo vecniot zivot , jas ne veruvam, nema nisto sporno...

Постирано од: khaleefah
Датум на внесување: 27.Јануари.2007 во 13:56
Sekoj koj posledeni zborovi vo negoviot zivot ke mu bidat"Nema drug Bog osven Allah,i Muhammed  e negov pratenik ke vleze vo rajot"

Ova e  eden hadis na pejgamberot koj najprvo ja posocuva
vrednosta na tie  zborovi "LA ILAHE ILLA LLAH" a potoa i deka
toa e najgolemata  uteha na covekot pred  smrtta.

Zatoa i Allahoviot pratenik naredil da se potsetuvaat onie koi se
pred smrtta so ovie  zborovi, i so potsekanje na dobrite  raboti koi
go cekaat vernikot posle  smrtta.

Tokmu radi toa i mnogu muslimanski vojskovodci koga izleguvale
na bitka so nevernicite vikale" Nie ja sakame smrtta poveke otkolku vie vasiot zivot".

Seto ova normalno proizleguva od veteniot  Raj
kade  nema ni taga ni plac ni bolka i sekiracija,pa normalno e
cvrsto ubedeniot vernik da ima golema uteha pred smrtta.
Zatoa sto e ubeden deka nema da  zagubi nisto,naprotiv ona sto go
ceka e mnogu poubavo od ova sto go ziveel na zemjata

Kako sto Allah vo k*ranot vika"A Ahiretot(DRIUGIOT SVET) e mnogu
poubav i vecen" za razlika od ovoj svet koj e e poveke grd nego ubav
i sto e najbitno minliv

Isto vo drugo mesto Allah gi opomenuva vernicite" O vie koi veruvate!
Sto e so vas koga ke vi se kaze Izlezete na patot na Allah,a vie sedete kako zakovani za zemja,zar ste zadovolni so zivotot na ovoj svet a
go ostavate Drugiot,a navistina uzivanjeto na Ovoj svet vo odnost na Drugiot e mnogu malku"

No da  bidam realen ,mnogu od nas videle luge na smrtna postela i mnogu od nas videle kolkavi se bolkite pred smrtta,
kako sto i nasiot Pejgamber velel" Navistina smrtnite bolki se pijani" t.e. doveduvaat do gubenje na svesta.

Zatoa dolznost e na vernikot da gi potsetuva smrtno bolnite
na ubavi raboti za  da im se ublazi bolkata i da im se vnese nadez vo
nivnata beznadezna situacija.

I navistina onie koi se celosno osloneti na Allah (vozviseniot),
ne gi plasi koga i kako ke gi zadese smrtta.

-------------

Датум на внесување: 27.Јануари.2007 во 13:59

Pravoslavnite verni hristijani rajot go ziveeat uste tuka na zemjata, a smrtta e samo soedinuvanje so Tvorecot.

Постирано од: mali simo
Датум на внесување: 27.Јануари.2007 во 14:48
Originally posted by khaleefah khaleefah напиша:

Sekoj koj posledeni zborovi vo negoviot zivot ke mu bidat"Nema drug Bog osven Allah,i Muhammed  e negov pratenik ke vleze vo rajot"

и ке се насладува со девици ке пие од реките со мед и млеко ке јаде волови варени и печени.
ќе ждрига ќе прде.........

а ако е жена ?????????????(NO COMENT)Shocked

нели рајот е ДУХОВЕН СВЕТ

a Kalefahh??????????

-------------
ХРИСТОС ВОСКРЕСНА ОД МРТВИТЕ СО СМРТА СМРТА ЈА ПОБЕДИ И НА ТИЕ ВО ГРОБОВИТЕ ЖИВОТ ИМ ДАРИ

Датум на внесување: 27.Јануари.2007 во 16:03
ClapClapClap @mali simo... ClapClapClap

-------------

Датум на внесување: 28.Јануари.2007 во 11:21

OuchOuchOuch kade e kaleeeeeeee

Датум на внесување: 28.Јануари.2007 во 11:23
Originally posted by belichka belichka напиша:

OuchOuchOuch kade e kaleeeeeeee

Изгледа стварно се обеси LOLLOLLOL

-------------

Датум на внесување: 28.Јануари.2007 во 11:31

Izgleda voskresna LOL

-------------

Датум на внесување: 28.Јануари.2007 во 11:43
Слушај, едни ќе воскреснат за слава, други за осуда... LOLLOLLOL

-------------

Постирано од: Isis
Датум на внесување: 25.Август.2007 во 21:39
па ако копаме, во секоја религија може да се најде нешто добро.голема%20насмевка
но,зависи - што е добро за еден не е добро за другнамигнување
за некој е ок да има 4 жени, за некој е незамисливо
за некој е ок да е покриен а за друг тоа е ограничување

-------------

Датум на внесување: 25.Август.2007 во 23:27
Originally posted by ACELERA ACELERA напиша:

па ако копаме, во секоја религија може да се најде нешто добро.голема%20насмевка
но,зависи - што е добро за еден не е добро за другнамигнување
за некој е ок да има 4 жени, за некој е незамисливо
за некој е ок да е покриен а за друг тоа е ограничување

Точно! затоа не е важно што ние мислиме дека е добро, туку што ГОСПОД мисли дека  е добро.

А тоа што Господ го смета за добро го спознаваме се знае од каде! (помош за калифот: не е к*ранот) голема%20насмевка

-------------

Датум на внесување: 25.Август.2007 во 23:57
Originally posted by аџија аџија напиша:

Точно! затоа не е важно што ние мислиме дека е добро, туку што ГОСПОД мисли дека  е добро.

А тоа што Господ го смета за добро го спознаваме се знае од каде! (помош за калифот: не е к*ранот) голема%20насмевка

Jas znam deka pomos se nudi otkako covek neznae ili se misli sto da kaze. A jas  ne sum takov adzo ,gadno si se  zaebal голема%20насмевка

A inace toa sto kaj Gospod e dobro go spoznavame vo srceto големо%20гушкање

Датум на внесување: 26.Август.2007 во 01:16
Originally posted by khaleefah khaleefah напиша:

Originally posted by аџија аџија напиша:

Jas znam deka pomos se nudi otkako covek neznae ili se misli sto da kaze.

ахм. плазење

-------------

Постирано од: postariot brat
Датум на внесување: 26.Август.2007 во 16:41
Na posledenava strana nikoj ne pisuva za dobrite raboti vo religiite.
Kako prvo religijata vo osnova ne znaci vera tuku znaci pripadnost so odredena grupa ili masa lugje.
Znaci da se bide pripadnik na odredena religija moze da znaci da se bide podtiknat od odredeni interesi za javno da se deklarirame kako takvi.
A da se veruva toa e nesto drugo, znaci toa e intimno cuvstvo na sekoj od nas, vo Boga

-------------
Od iskona, do denes, a i vo vecnosta sekogas so nas e postariot brat Hristos, zosto se smiluva na nas i ni dade sansa da poveruvame, i da se nareceme ceda bozji.

Постирано од: Sektas
Датум на внесување: 26.Август.2007 во 22:13
I sam da bidam po Isus ke odam.среќа Zasto samo toa e vredno vo ovoj zivot,drugoto e trcanje po veter i magla(sueta).среќа

-------------
.............Тој е челник на назаретската секта. Дела 24:5

Постирано од: Rile
Датум на внесување: 27.Август.2007 во 14:50
Originally posted by Sektas Sektas напиша:

I sam da bidam po Isus ke odam.среќа Zasto samo toa e vredno vo ovoj zivot,drugoto e trcanje po veter i magla(sueta).среќа

Ispravno!!!

-------------
Veruvaj mu samo na svoite jajca !!!!

Испечати | Затвори го прозорот

Forum Software by Web Wiz Forums® version 10.03 - http://www.webwizforums.com
Copyright ©2001-2011 Web Wiz Ltd. - http://www.webwiz.co.uk