![]() |
|
Пилешки специјалитети |
Внеси реплика ![]() |
страница <1 45678 12> |
Автор | ||||||
Valerija ![]() Модератор ![]() ![]() Регистриран: 07.Ноември.2005 Статус: Офлајн Поени: 105588 |
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
|||||
Изменето од Valerija - 12.Февруари.2018 во 16:44 |
||||||
Јакиот човек има само една слаба страна-жената што ја сака!
|
||||||
![]() |
||||||
Valerija ![]() Модератор ![]() ![]() Регистриран: 07.Ноември.2005 Статус: Офлајн Поени: 105588 |
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
|||||
Изменето од Valerija - 12.Февруари.2018 во 16:46 |
||||||
Јакиот човек има само една слаба страна-жената што ја сака!
|
||||||
![]() |
||||||
емил ![]() Сениор ![]() ![]() зависник идивидовски Регистриран: 11.Август.2009 Статус: Офлајн Поени: 85186 |
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
|||||
Најпрво пилешкиот стек го подваруваме малку. Потоа го сецкаме на мали парченца, а истото го правиме и со печурките
и киселите краставички. На загреано масло го пржиме стекот, па ги додаваме печурките и киселите краставички, и се така заедно пржиме уште некоја минута. Најпосле ги додаваме павлаката и кари зачинот, и на крај се така измешано добива специфична жолто-зелена боја и прекрасен вкус! |
||||||
![]() |
||||||
Valerija ![]() Модератор ![]() ![]() Регистриран: 07.Ноември.2005 Статус: Офлајн Поени: 105588 |
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
|||||
Пилешко Cordon BleuСостојки: 4 парчиња пилешко филе, 3 лажици вегета, 200мл вода, лебни трошки, 2 лажици стопен путер, лук по желба, 1/2 лажица оригано, 100г шунка, 2 лажици мелен црвен пипер, 2 лажици рендан пармезан, кашкавал или сирење Подготовка: Истолчете го месото на тенки парчиња. Одозгора зачинете го со вегета. Течна смеса: Во сад ставете ја водата, 2 лажици вегета, путерот, лукот и ориганото. Загрејте додека водата не почне да врие и гответе неколку минути. Смеса за поховање: Измешајте ги лебните трошки, црвениот мелен пипер и пармезанот. На секое парче месо ставете парче шунка, преку него сирење или кашкавал, свиткајте и зацврстете со чепкалки. Подготвеното месо извалкајте го во течната смеса, па во смесата за поховање. Похованите шницли наредете ги во тепсија, одозгора налејте ги со остатокот од течната смеса и печете во рерна на 200 степени околу 40 минути. Изменето од Valerija - 12.Февруари.2018 во 16:47 |
||||||
Јакиот човек има само една слаба страна-жената што ја сака!
|
||||||
![]() |
||||||
емил ![]() Сениор ![]() ![]() зависник идивидовски Регистриран: 11.Август.2009 Статус: Офлајн Поени: 85186 |
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
|||||
Замотан стек1. Компирот излупен сварете го во млеко во кое ке |
||||||
![]() |
||||||
емил ![]() Сениор ![]() ![]() зависник идивидовски Регистриран: 11.Август.2009 Статус: Офлајн Поени: 85186 |
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
|||||
Пиле на мексикански начин1. Огноотпорно тавче се намастува и се редат парчиња од пиле предходно зачинети со вегета и црвен пипер. Се додаваат пиперките исечени на траки, доматите на коцкички и пченката. |
||||||
![]() |
||||||
емил ![]() Сениор ![]() ![]() зависник идивидовски Регистриран: 11.Август.2009 Статус: Офлајн Поени: 85186 |
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
|||||
Кинато пилеГо ставаме пилето да се вари. Кромидот и морковите ги рендаме и ги ставаме во тавче со загреано масло да се пржат. Кога ќе се испржат ги додаваме доматно пире и печурките. Кога пилето убаво ќе се свари го чистиме убаво од коските, го киниме на ситни парчиња, го додаваме во тавата на оган и го пржиме. Ја тргаме тавата од оган и ја претураме во тава за печење. Одгоре рендаме пола од кашкавалот и тураме 3 црпалки од водата што се вареше пилето. Павлаката ја разматуваме со малку вода и го прекриваме месото. Најгоре го рендаме преостанатиот кашкавал и го ставаме пилето да се печи. Сервираме со претходно варени компири. |
||||||
![]() |
||||||
Valerija ![]() Модератор ![]() ![]() Регистриран: 07.Ноември.2005 Статус: Офлајн Поени: 105588 |
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
|||||
Пилешко во сос од крем сирење,Пилешкото речиси сите го обожаваат, а кога е дополнет со сос никој не може да му одолее. За денеска ви предлагаме да го подготвите со сос од крем сирење. Состојки:500г пилешки шницли Подготовка:Во кеса за замрзнување ставете ги крекерите и скршете ги на ситни парчиња. Измештајте со пармезанот. Пилешкото посолете го, наросете бибер, па извалкајте го во крекерите и пармезанот. Испржете ги во мешавина од зејтин и путер, извадете ги и држете ги на топло. Во истата маснотија додајте ја супата, крем сирењето, истолчениот лук и магдоносот, гответе неколку минути додека сосот згусне, а потоа со него прелијте го месото. Совет:Може да користите и готово крем сирење со разни зачини. Изменето од Valerija - 12.Февруари.2018 во 16:47 |
||||||
Јакиот човек има само една слаба страна-жената што ја сака!
|
||||||
![]() |
||||||
Valerija ![]() Модератор ![]() ![]() Регистриран: 07.Ноември.2005 Статус: Офлајн Поени: 105588 |
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
|||||
Роловано бело месоСекогаш со нетрпение очекувате да видите што има во ролатот од месо на трпезата? А, кога во чинијата ќе се растече сочниот фил сите сетила се будат уживаат. Пробајте го овој ролат од бело пилешко месо и нема да погрешите. На загреан зејтин испржете ги ситно исечканите лук и сланината исчена на коцки. Додајте го оризот и пржете со постојано мешање. Кога течноста ќе се впие, налевајте по малку вода додека оризот не омекне. Готовата смеса нанесете ја на едната половина на месото, поклопете и добро притиснете од двете страни за да не истече филот. Врзете го месото со кујнски конец, извалкајте го во брашно и пржете додека не зарумени. Намалете го оганот и пржете уште 15 минути. Може да го послужите со пире од компир. Добар апетит! Изменето од Valerija - 12.Февруари.2018 во 16:48 |
||||||
Јакиот човек има само една слаба страна-жената што ја сака!
|
||||||
![]() |
||||||
емил ![]() Сениор ![]() ![]() зависник идивидовски Регистриран: 11.Август.2009 Статус: Офлајн Поени: 85186 |
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
|||||
Динстано пилешко месоПилешкиот стек ситно го сецкаме, го свалкуваме во крем супата и го пржиме. Откако ќе се испржи ги додаваме печурките, пржиме и го додаваме виното. Го оставаме стекот настана на шпоретот да се динста. Кога убаво ќе извари виното го претураме стекот во тавче за печење и одгоре го рендаме кашкавалот и печиме |
||||||
![]() |
||||||
емил ![]() Сениор ![]() ![]() зависник идивидовски Регистриран: 11.Август.2009 Статус: Офлајн Поени: 85186 |
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
|||||
Теријаки пилешки крилцаСе мешаат сите состојки за маринадата. Се додаваат крилцата од кои претходно се отстранети крајните делови. Се меша добро и се остава да отстои во фрижидер најмалку 1 час. |
||||||
![]() |
||||||
емил ![]() Сениор ![]() ![]() зависник идивидовски Регистриран: 11.Август.2009 Статус: Офлајн Поени: 85186 |
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
|||||
Запечен стек со патлиџан и зачински билки1. Модриот патлиџан се сече на дебели 4 кришки,со салфета се подсушува, се посолува, побиберува, му се става од зачинската билка (јас користам оригано и грчка детелина)/ |
||||||
![]() |
||||||
Valerija ![]() Модератор ![]() ![]() Регистриран: 07.Ноември.2005 Статус: Офлајн Поени: 105588 |
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
|||||
ДИНСТАНИ КОПАНИ Потребно: Приготвување: месото убаво зачинете го со сол и бибер. Морковите излупете ги и исечете ги на коцкички. Празот исечете го на тркалца, печурките на ливчиња, а кромидот на мали коцкички. Месото пропржете го во загреаните мало и путер, па додадете го исечканиот зеленчук и сето тоа пржете го уште малку. Измијте ја мајчината душица, ливчињата ситно исечкајте ги и додадете ги во јадењето. Сето тоа посипете го со брашно, прелијте го со супата и динстајте го 40-тина минути. Извадете го месото, а во зеленчукот додадете ја павлаката, па сето тоа зачинете го со сол и бибер. Сервирајте го месото со зеленчукот во сос. Изменето од Valerija - 12.Февруари.2018 во 16:48 |
||||||
Јакиот човек има само една слаба страна-жената што ја сака!
|
||||||
![]() |
||||||
емил ![]() Сениор ![]() ![]() зависник идивидовски Регистриран: 11.Август.2009 Статус: Офлајн Поени: 85186 |
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
|||||
Пилешко кари со хопла и доматен сосКромидот се пропжува во маслиново масло. Се додава лукот и зелените пиперки, предходно насечкани на мали коцки. Се додава стекот, исто така насечкан на коцки со средна големина. Се наросува карито и уште малку се продолжува со пржење. Се додава и половина лажичка црвена пипер. Во меѓувреме коцката за супа се раствора во половина филџан топла вода и се додава. Се прелива со неутралната хопла и убаво се промешува. Се додава и доматниот сос и на крај се зачинува. Се остава на тивок оган околу половина час, со повремено промешување. |
||||||
![]() |
Внеси реплика ![]() |
страница <1 45678 12> |
Tweet
|
Скок до | Овластувања ![]() Вие не може да внесувате нови теми на форумот Вие не може да одговарате на теми на форумот Вие не може да ги бришете вашите пораки од форумот Вие не може да ги менувате вашите пораки од форумот Вие не може да креирате анкета на форумот Вие не може да гласате на форумот |