IDIVIDI forum Веб сајт
почетна страница почетна страница > Стил на живот > Вероисповед
  Активни теми Активни теми RSS - Вонбрачен Sexappeal ?
  најчести прашања најчести прашања  Пребарувај форум   Настани   Регистрирајте се Регистрирајте се  Влез Влез

Вонбрачен Sexappeal ?

Внеси реплика Внеси реплика страница  <1 45678 14>
Автор
Порака
Templarius Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 12.Февруари.2008
Локација: Macedonia
Статус: Офлајн
Поени: 2754
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Templarius Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 08.Мај.2010 во 09:19
Originally posted by Македон Македон напиша:

Originally posted by Templarius Templarius напиша:

Site ovdeka zboruvame za brakot no nikako ne mozeme da dojdeme do onaa tocka t.e koga se smeta deka brakot zapocnuva, vo koj moment nekoj moze da kaze o.k eve od ovoj moment nie sme vo svet brak, zasto togash samo moze da definirame sto e vonbracno, mnogumina nema da se slozat so mene no mislam deka ni fali bas toj moment i mislam deka vsushnost so vekovi celoto covestvo zivee vonbracno, koga nesto nema pocetok nemoze ni da ima kraj, a koga istoto nema ni kraj ni pocetok togash dali toa voopsto postoi ...
Dali po ceremonijata vo crkvata (ili bilo kade druge) ???

Прашањето е доста комплексно, затоа што многу зависи од кој аспект се гледа на тоа прашање. Гледано од правен аспект, во македонското право бракот се смета за склучен кога брачните другари ќе се потпишат во матичната книга на венчаните. А граѓанскиот брак денес е услов за црковен брак. Порано, црковниот брак бил единствен начин за склучување брак, иако не секогаш и секаде. Пак ќе кажам, комплексно прашање е, па не може да се одговори едноставно.

Pa tokmu toa mi e i poentata brak e proizvod na coveckoto odnesuvanje i ne se znae tocno koga pocnuva nitu pak koga zavrsuva so toa ne moze da postoi "bracnost" ili vonbracnost...
Give me your secrets
Bring me a sign
Give me a reason
To walk the fire
See another dawn
Through our son's eyes
You give me a reason
To walk the fire.
Кон врв
Blagoj_s Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор

Регистриран: 28.Август.2009
Поени: 3057
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Blagoj_s Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 08.Мај.2010 во 11:23

Божјиот првобитен план за бракот бил, мажот и жената да живеат заедно во совршена хармонија. Пред да настапи гревот, Бог бил водач во домот. Во своето совршено опкружување, Адам и Ева доброволно се покориле на Бог како природен учесник во секојдневниот живот.

Многу луѓе погрешно го толкуваат извештајот за првиот брак во 1ва Мојсеева. Оние кои површно ја читаат 1ва Мојсеева или само слушаат што другите зборуваат, а не ги проучиле фактите, заклучуваат дека Бог го поставил Адам како водач во домот. Но, не било така во првобитниот план. Улогата на Ева како “соодветна на нему“ (1ва Мојсеева 2:18) не била помалку важна од улогата на Адам. Преземањето на различни улоги не значело инфериорност ни неспособност во тоа време, па не треба ниту денес.

Како резултат од гревот на мажот, жената и змијата кои учествувале во првата непослушност кон Бога изречено е проклетство. Мажот треба да работи со пот на своето лице (1ва Мојсеева 3:17-19), жената требала да пати при раѓањето на децата, а нејзиниот маж требало да владее над неа (16 стих). Змијата требала да се влече на својот стомак и еден ден да ја претрпи конечната смртна рана (стих 14, 15).

Бог ги створил мажот и жената за да се дополнуваат. Баш како што успешната компанија зависи од способноста на секој работник да исполни определена задача за да се произведе најдоброто што може, така е и бракот во меѓусебна зависност. Мажот и жената зависат еден од друг. Иако нивните одговорности и улоги се различни, сепак, тие се еднакви по важност бидејќи и двајцата се неопходни за добробит на здравото општество.

Библијата содржи неколку важни стихови кои го именуваат мажот како поглавар или водач на домот. Еден клучен стих се наоѓа во Ефесјаните 5: 23-25 “Зашто мажот е глава на жената, како што е и Христос Глава на Црквата,... Мажи, љубете ги своите жени, како што и Христос ја возљуби Црквата и Се предаде Сам Себеси за неа...“ Бидејќи многу малку мажи ќе бидат повикани да умрат за своите жени, што овие стихови всушност значат? Тие даваат духовен, побожен квалитет на улогата од мажот. Тие исто така нагласуваат дека мажите треба да им бидат на своите жени она што е Христос на Црквата.

Сеопфатното управување со домот паѓа на товар на мажот. Еве што буквално значи маж – машка глава во домот, оној кој управува или раководи со домаќинството. Мажот е заштитник на сите добра во домот.
www.myspace.com/sblagoj
Кон врв
Messenger Кликни и види ги опциите
Администратор
Администратор

Vo ovoj svet, no ne od ovoj svet

Регистриран: 21.Април.2006
Поени: 18208
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Messenger Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 08.Мај.2010 во 14:50
Osven Templarius nikoj drug ne se izjasni po prashanjeto:

Dali tvrdite deka vo promashenite brakovi, vo koi sopruzhnicite zhiveat vo sekojdnevno izmachuvanje, lugjeto moraat po sekoja cena da ostanat zarobeni vo mizernata zaednica namesto da si ja pobaraat svojata ljubov i srekja so onoj koj navistina bi ja ispolnil Bozhjata zhelba za nash prijaten, ubav, ploden, srekjen i blagosloven zhivot ???
Truth needs no laws to support it. Throughout history only lies and liars have resorted to the courts to enforce adherence to dogma.
Кон врв
spiros Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 28.Јули.2008
Локација: На пат
Поени: 4490
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај spiros Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 08.Мај.2010 во 16:09
... во добри и во лоши денови ... се' додека смртта не' раздели ...!

Тоа е ЉУБОВ!   

Изменето од spiros - 08.Мај.2010 во 16:10
Through the Blood of His Grace,
we are Forgiven and Free,
in Time & Eternity!

БОГ да го благослови Авраам, Исаaк, Израил ...!

Кон врв
connected Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 17.Јули.2007
Поени: 2787
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај connected Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 08.Мај.2010 во 19:26
Originally posted by Messenger Messenger напиша:

Dali tvrdite deka vo promashenite brakovi, vo koi sopruzhnicite zhiveat vo sekojdnevno izmachuvanje, lugjeto moraat po sekoja cena da ostanat zarobeni vo mizernata zaednica namesto da si ja pobaraat svojata ljubov i srekja so onoj koj navistina bi ja ispolnil Bozhjata zhelba za nash prijaten, ubav, ploden, srekjen i blagosloven zhivot ???

ај јас да ти одговорам, затоа што се сметам за компетентна намигнување

но најпрво ти треба да дефинираш какво е тоа измачување?
ако е тоа некој брак во кој има неверство, насилство...тогаш тоа и не е брак, туку некаков затвор. нема причина поради која некој од сопружниците мора да го трпи тој ужас.
но ако бракот е заснован на љубов, разбирање, лојалност, сите можни проблеми се минливи и краткотрајни (ако воопшто дојде до нив).

и по дифолт, не е можно да се најде друг сопатник додека некој е веќе во брак, затоа што тоа автоматски подразбира неверство.

за клучна компонента која би оправдала прекин или развод на брак е неверството.
неверството е еден и единствен знак дека љубовта не постои
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај connected Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 08.Мај.2010 во 19:29
уште би додала, многу е тешко да веруваш на некој кој веќе има направено неверство, особено ако веќе напуштил таква врска. штом еднаш изневерел некој/а, многу е веројатно и наредниот партнер да биде изневерен. 
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај connected Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 08.Мај.2010 во 19:29
Originally posted by spiros spiros напиша:

... во добри и во лоши денови ... се' додека смртта не' раздели ...!

Тоа е ЉУБОВ!   

да
Кон врв
maria_magdalena Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
trouble seeker

Регистриран: 25.Октомври.2007
Поени: 8706
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај maria_magdalena Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 08.Мај.2010 во 19:36

Еве што вели Исус:
"Јас, пак, ви велам: ,Секој што се разведува од својата жена - освен ако таа извршила прељуба - ја наведува на прељуба; и секој што стапува во брак со разведена жена - извршува прељуба.-" (Матеј 5:32)

Што велам јас-да се направи обид да се спаси бракот, самиот брак е компромис. Мора да се даде шанса, особено ако има деца. Ако ептен не оди, претставува измачување, а има услови за развод (многу бракови особено кај нас денес опстојуваат поради економски причини, односно економска зависност на едниот сопружник) подобро е да се разведе. Никој не е должен да трпи некого, особено не денес.
МИСЛИТЕ СЕ ОСЛОБОДЕНИ ОД ДАНОК.
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај connected Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 08.Мај.2010 во 19:41
Originally posted by maria_magdalena maria_magdalena напиша:

Еве што вели Исус:
"Јас, пак, ви велам: ,Секој што се разведува од својата жена - освен ако таа извршила прељуба - ја наведува на прељуба; и секој што стапува во брак со разведена жена - извршува прељуба.-" (Матеј 5:32)

Што велам јас-да се направи обид да се спаси бракот, самиот брак е компромис. Мора да се даде шанса, особено ако има деца. Ако ептен не оди, претставува измачување, а има услови за развод (многу бракови особено кај нас денес опстојуваат поради економски причини, односно економска зависност на едниот сопружник) подобро е да се разведе. Никој не е должен да трпи некого, особено не денес.

п.с. намигнување

1.Јас сум Господ Бог твој, немој да имаш други Богови освен мене!
2.Не прави си идоли ни од она што е горе на небото, ниту од она што е долу на земјата, ниту од она схто е под водата во земјата!
3.Не изговарај го напразно името на Господ, Твој Бог!
4.Помни го седмиот ден во неделата. Шесте дена работи, а седмиот ден посвети му го на Господ, Твој Бог!
5.Почитувај ги своите родители!
6.Не убивај!
7.Не врши прељуба!
8.Не кради!
9.Не лажи!
10.Не посакувај нешто што е туѓо и не завидувај!

Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
trouble seeker

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај maria_magdalena Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 08.Мај.2010 во 19:56
Така е конектед, ти ги болдираше заповедите кои се однесуват на прељубата-а ако разводот е дозволен само при прељуба, по дефолт, значи, во христијанството НЕМА РАЗВОД ОСВЕН ВО СЛУЧАЈ НА ПРЕЉУБА. Тоа е јасно како ден кажано, од страна на Исус лично.

Е сега, бидејќи Месинџер рече да дадеме свое мислење, затоа кон јасниот Библиски став, ставив и мое мислење и кажав дека е тоа мое мислење, односно како јас би постапила, што не значи дека секогаш моите постапки се библиски, чунки, јас сум човек грешен.
За мене добра причина за развод е измама на пример, брак со измамник, криминалец, алкохоличар...
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
trouble seeker

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај maria_magdalena Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 08.Мај.2010 во 20:12
Originally posted by spiros spiros напиша:

Жената е круната на БОЖЈАТА креација, која - за жал - фанатичните мрачни сили се' повеќе и повеќе се трудат да ја претворат во јавен сексуален објект, се' повеќе кроен и креиран според терекот на одредени изопачени еротски па дури и п***ографски “идоли“.

Жената е навистина за жалење! Од една страна фанатичните верски шовинисти која ја редуцираат на второкласно или помалу вредно битие, а од другастрана сексистичките фанатици на која им служи ...

http://blog.rebellen.info/wp-content/uploads/2008/05/madonna-hard-candy-cover.jpg

Спирос, некои жени сами си се виновни за ова. Оние кои сами дозволиле својата привлечност да ја стват во служба на мрачни сили и да ја искомерцијализираат. Денес проситуцијата не е само улицата на црвените фенери или Универзитетската улица, туку нешто многу повеќе. Се зависи од амбициите и верата на девојката/жената. Се повеќе имаме млади девојки кои од мали градчиња и селца ќе дојдат во голем град и сакаат да станат дел од еден друг свет по било која цена. Не се двоумат дали ќе легнат со газдата на кафулето или бутикот во кој работат за ефтини пари-само за пар чизми и некој динар плус. На саем за автомобили покрај добра кола стои и згодна девојка. Тие се срам за женскиот род и никој не им е виновен што биваат искористени. Додека има овци-ќе има и вуна.

Те молам, немој да ги генерализираш работите.

Инаку, околу магнетизмот, фаталноста-не значи дека овие личности треба да го исползуваат тоа во сексуална смисла. Напротив, ако има во главата памет и ако го има Исус во срцето, својата харизма ќе ја искористи знаеш како?
Не да биде дел од некој видео спот ниту пак да “го легне“ шефот за да остане во град.
Туку-да привлече што повеќе луѓе околу себе, сведочејќи за Исус. големо%20гушкањеголемо%20гушкањеголемо%20гушкање

Изменето од maria_magdalena - 08.Мај.2010 во 20:13
Кон врв
Templarius Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 12.Февруари.2008
Локација: Macedonia
Поени: 2754
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Templarius Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 08.Мај.2010 во 21:26
Moram da dodadam deka zenskata prostitucija ne e proizvod na mracni sili tuku na ekonomska situacija, i ne samo zeni se prostitutki, istoto vazi i za sponzorush*te ne samo zenite se sponzorushi ima i mashki...

Give me your secrets
Bring me a sign
Give me a reason
To walk the fire
See another dawn
Through our son's eyes
You give me a reason
To walk the fire.
Кон врв
Messenger Кликни и види ги опциите
Администратор
Администратор

Vo ovoj svet, no ne od ovoj svet

Регистриран: 21.Април.2006
Поени: 18208
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Messenger Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 08.Мај.2010 во 21:50
Originally posted by maria_magdalena maria_magdalena напиша:

Така е конектед, ти ги болдираше заповедите кои се однесуват на прељубата-а ако разводот е дозволен само при прељуба, по дефолт, значи, во христијанството НЕМА РАЗВОД ОСВЕН ВО СЛУЧАЈ НА ПРЕЉУБА. Тоа е јасно како ден кажано, од страна на Исус лично. Е сега, бидејќи Месинџер рече да дадеме свое мислење, затоа кон јасниот Библиски став, ставив и мое мислење и кажав дека е тоа мое мислење, односно како јас би постапила, што не значи дека секогаш моите постапки се библиски, чунки, јас сум човек грешен.За мене добра причина за развод е измама на пример, брак со измамник, криминалец, алкохоличар...

Tokmu toa mi beshe poentata na prashanjeto.

Spored tolku povtoruvanoto tolkuvanje na kazhanoto vo Biblijata izlaga deka razvod mozhe da se dobie samo vo sluchaj na preljuba, a vo site drugi sluchai zhenata i mazhot MORAAT da zhiveat zaedno iako ne se podnesuvaat, postojano se karaat, mazhot fizichki ja maltretira zhenata, a ova nego psiholoshki, se poijanat, na decata ne ima davaat nikakva normalna sredina za rastenje, opbrazuvanje i zhiveenje i t.n.

Spored seto onoa shto mozham da prochitam od onie koi se narekuivaat hristijani, site ovie raboti NE SE PRICHINA ZA RAZVOD, deka seto toa MORA DA SE TRPI bidejkjii navodno TOA bilo Bozhjata volja!

Truth needs no laws to support it. Throughout history only lies and liars have resorted to the courts to enforce adherence to dogma.
Кон врв
Blagoj_s Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор

Регистриран: 28.Август.2009
Поени: 3057
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Blagoj_s Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 08.Мај.2010 во 22:22
Повикувајќи го Христа да биде гостин во домот, мажите и жените ќе бидат способни да живеат заедно во поголемо спокојство и да бидат позадоволни едни со други. Молитвата на еден младоженец при стапување во брак прекрасно ја изразува таа мисла: За да можам да и се приближам нејзе, привлечи ме Ти при Себе; За да можам да ја запознаам, помогни ми да те запознаам Тебе; За да можам да ја сакам со совршена љубов од чисто срце, помогни ми да те сакам Тебе повеќе од се! Ништо да не се испречи меѓу мене и неа, но Ти биди постојано меѓу нас! Да бидеме постојано заедно, но никогаш да не се одделиме од Тебе!Амин!

Библијата нагласува дека родителите се одговорни своите деца да ги воспитаат така за тие да го познаат Господ и да ги разберат Неговите заповеди (Мој.6,5-9).

СТАПУВАЈЌИ ВО БРАЧЕН ЗАВЕТ, ХРИСТИЈАНИТЕ МУ ДАВААТ ЗАВЕТ НЕ САМО НА СВОЈОТ БРАЧЕН ДРУГАР, ТУКУ И НА БОГА. БОГ Е ЗАШТИТНИК НА БРАКОТ И НА СЕМЕЈСТВОТО.

На родителите им е заповедано децата да ги негуваат во науката и стравот господов (Ефесјаните 6,4).Учејќи ги да ги сакаат своите родители и да имаат доверба во нивната грижа, децата ќе научат да го сакаат Бога и да имаат доверба во Него како во свој небесен Татко.

На децата им е кажано да ги слушаат своите родители кои се бојат од Господа (Ефес.6,1) И да ги почитуваат (2.Мој. 20,12; Ефес. 6,23).

Кога и родителите и децата ќе му го отворат своето срце на влијанието на Светиот Дух, тогаш во домот ќе завладее хармонија, слога и љубов. Се поголема меѓусебна блискост на домашните и нивната поврзаност со Бога, ќе сведочат за силата на евангелската вест да го оствари единството за кое се молел Исус (Малахија 4,5,6; Јован 17,23).

Изменето од Blagoj_s - 08.Мај.2010 во 22:24
www.myspace.com/sblagoj
Кон врв
 Внеси реплика Внеси реплика страница  <1 45678 14>
  Сподели тема   

Скок до Овластувања Кликни и види ги опциите

Forum Software by Web Wiz Forums® version 10.03
Copyright ©2001-2011 Web Wiz Ltd.

Страницата е генерирана за 0,125 секунди.