Испечати | Затвори го прозорот

Вонбрачен Sexappeal ?

Испечатено од: IDIVIDI forum
Категорија: Стил на живот
Име на форумот: Вероисповед
Опис на форумот: Право на личен избор
URL: http://forum.idividi.com.mk/forum_posts.asp?TID=22339
Датум на принтање: 13.Ноември.2024 во 16:13
Верзија на софтверот: Web Wiz Forums 10.03 - http://www.webwizforums.com

Тема: Вонбрачен Sexappeal ?
Постирано од: spiros
Наслов: Вонбрачен Sexappeal ?
Датум на внесување: 25.Април.2010 во 22:15
Дали - според вашето уверување - човекот треба (или нетреба) да култивира вонбрачен Sexappeal и зошто?

Поздрав

-------------
https://www.youtube.com/watch?v=IYjUGBIpD8I" rel="nofollow - Through the Blood of His Grace,
we are Forgiven and Free,
in Time & Eternity!
БОГ да го благослови Авраам, Исаaк, Израил ...!

Коментари:
Постирано од: maria_magdalena
Датум на внесување: 25.Април.2010 во 22:30
Јас се извинувам, брате спиросе, ама малку да појасниш што подразбираш под тоа вонбрачен сексапел? Флерт или што?

-------------
МИСЛИТЕ СЕ ОСЛОБОДЕНИ ОД ДАНОК.

Датум на внесување: 25.Април.2010 во 22:50
Нема никаква потреба да се извинуваш, љубезна сестричке!

Па, мислам на секој вид вонбрачен сексуален апел и тоа почнувајќи од главица ... па се’ до петица.

-------------
https://www.youtube.com/watch?v=IYjUGBIpD8I" rel="nofollow - Through the Blood of His Grace,
in Time & Eternity!

Постирано од: Templarius
Датум на внесување: 25.Април.2010 во 22:56
Originally posted by spiros spiros напиша:

Дали - според вашето уверување - човекот треба (или нетреба) да култивира вонбрачен Sexappeal и зошто?

Поздрав

A prvin da go kazesh tvoeto mislenje...   

-------------
Give me your secrets
Bring me a sign
Give me a reason
To walk the fire
See another dawn
Through our son's eyes
You give me a reason
To walk the fire.

Датум на внесување: 25.Април.2010 во 23:09
Види сега спиросе,
ако човек свесно го култивира тој секс-апел како што самиот наведуваш во прашањето, тогаш не е в ред зашто тоа подразбира дека тој/таа свесно заведуваат, флертуваат од причина што имаат таква потреба, било само за површно заведување заради можеби, подигање на самодовербата (поради ниска самодоверба), или пак како вовед за подлабока интимна релација.
Во тој случај, ова вонбрачно провоцирање, фркање со очи, нишање колкови, машки финти секако дека се противни на она што налага верата. Значи штом имаш намера да заведуваш а си во брак автоматски вршиш прељуба.

Од друга страна, некои луѓе се просто такви, без да прават ништо тие делуваат на околината т.е. спротивниот пол. Едноставно, магнетски се привлечни но не предизвикуваат намерно никого. Може и да не се свесни, просто опчинуваат, и сега?
Во тој случај мислам тие не прават ништо, нека се мислат оние на кои им доаѓаат грешни мисли за тие особи.

-------------

Постирано од: Messenger
Датум на внесување: 26.Април.2010 во 00:02
maria_magdalena, tochno taka.

Inaku, malu nastrana od toa, ama sepak vo kontekst na temata, vo angliskiot jazik ima dobar zbor za toa - presence. Isto taka, chesto pati se veli deka takov chovek ima harizma, "nekakva aura okolu nego/nea", "ima magija vo nego/nea".

Toa e energetskata vibracija na lichnosta shto se dolzhi na nejzinoto nivoto na svesta. Toa se reflektira so sigurnost, spokoj, samodoverba, ljubov, neposrednost... takvoto zrachenje e neodbeglivo i lesno zabelezhitelno.

Toa narodot go narekuva Bozhji dar (tokmu zatoa shto e nesekojdneven i izgleda bozhenstveno) , no jas bi rekol deka e kvalitet za koj se izboruva i se steknuva niz zhivotot.   

P.S. Da ne bidam pogreshno razbran, ova e razlichno od chisto estetska fizichka pojava (ubavinata) na chovekot/zhenata. Fizichkata ubavina e navistina Bozhji (priroden) dar i onoj koj e zdobien so nea nema mnogu golem udel vo seto toa, osven mozhebi do otkrivanjeto, odrzhuvanjeto i eventualnoto otkrivanje i spodeluvanje na taa ubavina na onie okolu nego.

-------------
Truth needs no laws to support it. Throughout history only lies and liars have resorted to the courts to enforce adherence to dogma.

Датум на внесување: 26.Април.2010 во 00:18
Nazad na temata...

... chovekot e Bozhja kreacija i ako Bog go/ja napravi fizichki prekrasno, togash toa treba da bide tokmu taka - PREKARSNO. Toa e bozhenstvenoto vo chovekot.

A kako shto velat srbite "shto je lepo i Bogu je milo".

Nema nishto losho vo chekovata ubavina, taa e bozhenstven kvalitet, pa taa nema zoshto da se skriva. Shtom Bog ja stvoril, togash taa zasluzhuva da se vidi. Ako ne bila vredna, togash Bog nemal nikogash da ja kreira.

Druga rabota e kako se koristi... no, zatoa imame dobar patokaz - ne pravi nikomu onoa shto ne sakash da ti pravat i tebe.

Mislam deka onie koi se bogodareni so osobena fizichka ubavina imaat blagoslov i dadena im e posebna odgovornost vo isto vreme. Od edna strana gi uzhivaat blagodetite na svojata fizichka manifestacija, no od druga strana treba da zhiveat so odgovornosta za nea.

-------------
Truth needs no laws to support it. Throughout history only lies and liars have resorted to the courts to enforce adherence to dogma.

Постирано од: gonzo
Датум на внесување: 26.Април.2010 во 00:27
A sto so predbracen 'sexappeal'...nekako mnogu mi e labava temava...a uvodot e cela recenica, pa ti odi sega i pogadjaj na sto mislel poetot...pa i uste vo veroispoved...cccc...

-------------
You have the right to remain silent. Anything you say will be misquoted, then used against you.

Датум на внесување: 01.Мај.2010 во 09:15
Originally posted by maria_magdalena maria_magdalena напиша:

Види сега спиросе,
ако човек свесно го култивира тој секс-апел како што самиот наведуваш во прашањето, тогаш не е в ред зашто тоа подразбира дека тој/таа свесно заведуваат, флертуваат од причина што имаат таква потреба, било само за површно заведување заради можеби, подигање на самодовербата (поради ниска самодоверба), или пак како вовед за подлабока интимна релација.
Во тој случај, ова вонбрачно провоцирање, фркање со очи, нишање колкови, машки финти секако дека се противни на она што налага верата. Значи штом имаш намера да заведуваш а си во брак автоматски вршиш прељуба.

Алал да тие, сестричке! Го потрефи клинецот баш на главата.    

... Од друга страна, некои луѓе се просто такви, без да прават ништо тие делуваат на околината т.е. спротивниот пол. Едноставно, магнетски се привлечни но не предизвикуваат намерно никого. Може и да не се свесни , просто опчинуваат, и сега?
Во тој случај мислам тие не прават ништо , нека се мислат оние на кои им доаѓаат грешни мисли за тие особи.

Што правиш? – Еве ништо неправам!     Ова е една вообичаена флоска ... не само во нашата малечка македонија.

Можно лие ништо да не правиме?
Ние дишиме ... се смееме, мрштиме, ... гледаме или мижиме ... ја носиме облеката или можеби не ... ... мислиме или пак се ослободуваме од мислите ... култивираме свестност или можеби не ... но јас мислам дека не е возможно ништо да не правиме!

Со твојата погорна изјава ...:

нека се мислат оние на кои им доаѓаат грешни мисли за тие особи.

... за жал (или на среќа) неможам потполно да се сложам, бидејќи кој е во БОЖЈАТА Љубов тој ја надминал (или се труди да ја надмине) строгата одделеност помеѓу мене и тебе и помеѓу нас и вас. А ако пак оддржува една одредена одделеност, тогаш - тој/таа - тоа го прави исклучиво поради Божјата животопријатана хармонија.

Еве еден пример: јас и ти се запознаваме реално во реалниот живот и делуваме едниот на другиот страшно привлечно. Како би требал да се однесува оној кој што страшно го привлекува другиот?

Како се однесувал Исус, Марија, Петар, ...?

Поздрав во братска љубов

п.с. Мислам дека на оние луѓе на кои им е дарена привлечност - исто како и на оние на кои им е дарена “свестност“ – време е да се разбудат ...!

Кому му е многу дадено, многу и ќе се бара од него; и кому му е доверено повеќе, повеќе ќе се бара од него. > Лука 12:48

-------------
in Time & Eternity!

Постирано од: Tor
Датум на внесување: 02.Мај.2010 во 12:06
Vo nekoja crkva vo italija, zenite malku porazgoleni vleguvale vo crkva pa nekoj svestenik napisal:"Nema potreba da se razgoluvate, Bog znae kako izgledate goli", apelirajki na toa da ne vleguvat so goli stomacinja ili malku poveke otvoreni dekoltea.I nekoja zena napisala ova:"Gospod neka gleda na drugo mesto". Sekako, svestenici i verski fanatici se tie na koi im preci sexipilot kaj zenite, ne e toa Gospod.

Датум на внесување: 02.Мај.2010 во 22:36
Vo nekoja crkva vo italija, zenite malku porazgoleni vleguvale vo crkva pa nekoj svestenik napisal:"Nema potreba da se razgoluvate, Bog znae kako izgledate goli", apelirajki na toa da ne vleguvat so goli stomacinja ili malku poveke otvoreni dekoltea.I nekoja zena napisala ova:"Gospod neka gleda na drugo mesto". Sekako, svestenici i verski fanatici se tie na koi im preci sexipilot kaj zenite, ne e toa Gospod.

NAPOMENA: Ova vazi za site tie koi se protiv sexualnosta na zenata...Koga vleguvam vo crkva uzivam da gledam lepotici nategnati vo tesni farmerki...Komu smeta toa, ne e nacisto so sebe!

Bog gi stvoril zenite takvi kakvi sto se, a tie se cudo!

Постирано од: connected
Датум на внесување: 02.Мај.2010 во 23:41
спирос сакајќи нешто арно да направи со темата, испадна дека е чисто шовинистичка (без навреда спирос големо%20гушкање)

-------------

Датум на внесување: 02.Мај.2010 во 23:42
п.с.
секој статус на „украсни елементи“ кој го поседува секоја личност немаат врска со одговорноста. љубовта како и Бог се безусловни

-------------

Датум на внесување: 03.Мај.2010 во 00:22
Жената е круната на БОЖЈАТА креација, која - за жал - фанатичните мрачни сили се' повеќе и повеќе се трудат да ја претворат во јавен сексуален објект, се' повеќе кроен и креиран според терекот на одредени изопачени еротски па дури и п***ографски “идоли“.

Жената е навистина за жалење! Од една страна фанатичните верски шовинисти која ја редуцираат на второкласно или помалу вредно битие, а од другастрана сексистичките фанатици на која им служи ...

http://blog.rebellen.info/wp-content/uploads/2008/05/madonna-hard-candy-cover.jpg

-------------
in Time & Eternity!

Постирано од: KINGDAVID
Датум на внесување: 03.Мај.2010 во 00:43

Auuuu brate spirose kakva slikaголема%20насмевка Za moment si pomisliv deka sum na drug podforumнамигнување

Segata nastrana, se razbira deka e ponizuvacko za bracniot partner da se flertuva so drugi .

Датум на внесување: 03.Мај.2010 во 02:26
spiros, ako si tolku ispolnet so bozjata ubavina, ostaj ni ja na nas ovaa animalnava-zeni bre sakame. Zgodni i sekakvi...So sexy oblini!!! Koj gi sozdal taka ubavi i sexy? Ja vikam Gospod !

Датум на внесување: 03.Мај.2010 во 02:32
Originally posted by Tor Tor напиша:

spiros, ako si tolku ispolnet so bozjata ubavina, ostaj ni ja na nas ovaa animalnava-zeni bre sakame. Zgodni i sekakvi...So sexy oblini!!! Koj gi sozdal taka ubavi i sexy? Ja vikam Gospod !

Vo pravo si deka zenite se ubavi i deka se sozdadeni takvi od Gospod да

P.S. A brat spiros ja trgnal slikata?изненадување

Датум на внесување: 03.Мај.2010 во 02:36
So vekovi verski fanatici -opsto zboram - ne ubeduvaat deka zenata e gavol, deka e sexot gresno nesto...21 vek sme veke...Romantika i vernost e nevozmozna...Prijatelstvo i sex ke stane primarno...I koja vernost;10 godini ke bides veren i op - eve ke prevaris bracekn drugar so oralen sex-samo za nekoja minuta, 2, 3 5...

Датум на внесување: 03.Мај.2010 во 02:44

So vekovi verski fanatici -opsto zboram - ne ubeduvaat deka zenata e gavol, deka e sexot gresno nesto...21 vek sme veke...Romantika i vernost e nevozmozna...Prijatelstvo i sex ke stane primarno...I koja vernost;10 godini ke bides veren i op - eve ke prevaris bracekn drugar so oralen sex-samo za nekoja minuta, 2, 3 5...

Zenata ne e gavol nitu pak sexot gresna rabota, no Bibliskata Zapoved e jasna : Ne pravi preljuba!

Zamisli Tor tvojata zena da te izneveruva, ubavo li ke ti bide?

Датум на внесување: 03.Мај.2010 во 02:48
Zamisluval jas ili ne - toa se slucuva!

Zosto da veruvam na zena i zosto bi ja osuduval...

Dovolno e oralno da izraboti nekogo minuta i gotova stvar!

Mora na zenite da im se dade sloboda...

Verski fanatici i sovisnisti so vekovi gi omalozuvat zenite...

Denes toa ide preku abortus - zenite ne svakaat da se zabremeneti od mazi, t.e, deka ne se vinovni sto abortirat i goltaat kontraceptivni piluli !

Датум на внесување: 03.Мај.2010 во 03:12

Zosto da veruvam na zena i zosto bi ja osuduval...

Dovolno e oralno da izraboti nekogo minuta i gotova stvar!

Mora na zenite da im se dade sloboda...

Verski fanatici i sovisnisti so vekovi gi omalozuvat zenite...

Denes toa ide preku abortus - zenite ne svakaat da se zabremeneti od mazi, t.e, deka ne se vinovni sto abortirat i goltaat kontraceptivni piluli !

Druga rabota e sto se slucuvaat takvi nesta...

Датум на внесување: 04.Мај.2010 во 22:45
Originally posted by KINGDAVID KINGDAVID напиша:

Zenata ne e gavol nitu pak sexot gresna rabota, no Bibliskata Zapoved e jasna : Ne pravi preljuba!

...

Се радуваш ли на тоа што ти се случува?

Дали твојот учител ошо така те (ве) научи, тоа духовно да те (ве) исполнува?

Знаете ли дека е можно ослободување од сексуалната зависнот и живеење во вистинска слобода?

Поздрав

-------------
in Time & Eternity!

Датум на внесување: 04.Мај.2010 во 22:49
oso vika: nema sopruga, nema majka itn - site se zeni!

'moja' sopruga ne mi pripaga mene...

ako mu se sluci preljuba, valjda imala potreba od toa...samo nek ne oie alkohol i nek ne se drogira...sex mi mene bas Ok!

spiros?

Ne zameri na moi stavovi; ne mislam nisto loso za tebe...
opsto zboram poveke...

osho ne mi e ucitel; a da bese ziv ke go lecev od dijabetes!

Датум на внесување: 05.Мај.2010 во 00:51

Originally posted by KINGDAVID KINGDAVID напиша:

...

Се радуваш ли на тоа што ти се случува?

Дали твојот учител ошо така те (ве) научи, тоа духовно да те (ве) исполнува?

Знаете ли дека е можно ослободување од сексуалната зависнот и живеење во вистинска слобода?

Поздрав

E ne sum znael deka imalo seksualna zavisnost???

-------------
Give me your secrets
Bring me a sign
Give me a reason
To walk the fire
See another dawn
Through our son's eyes
You give me a reason
To walk the fire.

Датум на внесување: 05.Мај.2010 во 00:53

oso vika: nema sopruga, nema majka itn - site se zeni!

'moja' sopruga ne mi pripaga mene...

ako mu se sluci preljuba, valjda imala potreba od toa...samo nek ne oie alkohol i nek ne se drogira...sex mi mene bas Ok!

spiros?

Ne zameri na moi stavovi; ne mislam nisto loso za tebe...
opsto zboram poveke...

osho ne mi e ucitel; a da bese ziv ke go lecev od dijabetes!

More more toj oso bil zaeban fraer samo ne mu valja toa so drogsts i alkoholot

-------------
Give me your secrets
Bring me a sign
Give me a reason
To walk the fire
See another dawn
Through our son's eyes
You give me a reason
To walk the fire.

Постирано од: Blagoj_s
Датум на внесување: 05.Мај.2010 во 19:41

Dragi moi, Bog sozdal mas ko i zensko za da ziveat vo bracna zaednica, vo zakonit brak. Toa e prirodno i ubavo. I samo vo takov, zakonit brak megu masko i zensko, seksot, kako del na sevkupnata ljubov sto ja vsadil Bog vo srceto na covekot, ima smisla i ubavina i e odobren i blagosloven od Boga.
Bog predvidel seksot da zazema dominantno mesto i da igra mnogu vazna uloga vo zivotot na bracnite drugari. Vistinskiot seks ne e nesto vulgarno i nisko sto go ponizuva i sto go degradira covekot. Naprotiv, toj go izdignuva, go oblagoroduva negoviot zivot. Ponizuvaat i degradiraat onie nastranosti sto gi opisavme.
So vistinskiot seks Bog mu go osmisluva zivotot na covekot, mu go pravi interesen, mu go garnira so ubavi, kopnez livi, prijatni i srekni i so dusa i srce ocekuvani i posakuvani migovi. Preku taa izvonredo ubava, od Boga dadena aktivnost, covekot se osoznava i se potvrduva sebesi kako licnost, kako covek; bracnite partneri stanuvaat “edno telo” (1. Mojseeva 2,24), imajki moznost vzaemno, megusebno da si se daruvaat i spodeluvaat.

Covekot e sozdaden so potreba da se spodeluva so drug, a brakot mu dava moznost taa potreba da ja zadovoli. Za vistinskata ubavina na bracnata zaednica i za brac nata ljubov kako stozer na brakot, da gi slusneme i ovie zborovi od Biblijata:
“Neka e blagosloven tvojot izvor, i raduvaj se so zenata na svojata mladost. Neka ti e kako mila srna i kako ljubezliva kosuta; neka te napojuvaat nejzinite gradi vo sekoe vreme, i nejzinata ljubov neka te vosh*tuva neprekratno” (Mudri izreki Solomonovi 5,18.19).
- Taa ljubov e prirodna, ubava i blagoslovena od Boga. No, kako i se drugo, i ovaa, tolku ubava bilka, znacajna i dominantna aktivnost vo zivotot na covekot, lugeto ja izopacile i ja unistile nejzinata sustina. “Zatoa Bog gi predade na sramni strasti: nivnite zeni go zamenija prirodnoto opstenje so neprirodno. Mazite, isto taka, go ostavija prirodnoto opstenje so zena i se raspalija so sladostrasnost eden kon drug, pravejki - mazi so mazi - sramni raboti, dobivajki zasluzena plata za svojata zabluda” (Rimjanite 1,26.27).
Strasna gletka za Bozjite oci! “Gospod od neboto go nabquduva coveckiot rod za da vidi ima li nekoj sto rasuduva i Boga sto go bara?
Site zastranija, site se izrodija, nema dobar, nema primeren - nitu eden edinstven... Lugeto stanaa razvratni, delata im se gnasni, nitu eden od niv dobro ne pravi!” (Psalm 14,1-3). Poradi ovie silni grevovi i bezzakonija isceznale celi narodi, pokolenija i civilizacii, a poradi istite grevovi i bezzakonija naskoro ke iscezne i denesnata noeva i sodomska civilizacija.
Prorostvoto kazuva deka “zemjata e one- cistena pod svoite ziteli, zasto go prestapija zakonot, ja izgazija odredbata, go narusija vecniot zavet”.
Na “zemjata tolku ke stezne nejzinoto bezzakonie, sto ke padne i veke ne ke stane” (Isaija 24,5.20).
Sekoja preljuba donesuva nesreka.

-------------
www.myspace.com/sblagoj

Датум на внесување: 05.Мај.2010 во 20:07
2. Никаден во Библијата не стои дека човекот може по својата волја да го менува брачниот другар.
Иако во тој случај тоа би останало однос помеѓу еден човек и една жена, сепак не би било во скалад со библиските темелни правила затоа што би бил временски ограничен. Дека токму во тоа се крие големото искушение, и тоа во сите времиња, покажува опомената запишана и во Стариот и во Новиот завет. Раскинување на брачната врска после претходното соединување Исус го осудува вака: И така што Бог соединил, човекот да не разделува! (Мат.19,6).

-------------
www.myspace.com/sblagoj

Датум на внесување: 05.Мај.2010 во 23:51
Menuvanje na partneri i lupanje na strana ama bash nisto nema so biblijata i verata toa e covecka potreba i socijalna devijacija samo zatoa sto opstestvoto taka e napraveno vo nekoi drugi opstestva toa moze da bide normalno - sto znaci toa e proizvod na coveckiot razum i Bog nema vrska so toa....

-------------
Give me your secrets
Bring me a sign
Give me a reason
To walk the fire
See another dawn
Through our son's eyes
You give me a reason
To walk the fire.

Датум на внесување: 06.Мај.2010 во 00:32
Originally posted by Blagoj_s Blagoj_s напиша:

2. Никаден во Библијата не стои дека човекот може по својата волја да го менува брачниот другар.

Iako vaka navedeno mene mi deluva premnogu grubo, nechovechki, protiv garantiranata slobodna volja i kontradiktorno so seto onoa shto go govori Isus za ljubov i milosrdie, dali mozhesh da navedesh primer kade pishuva deka chovek ne mozhe apsolutno po nikoja prichina da ne go smeni svojot brachen drugar? So drugi zborovi, dali mozhe da go smeni iako, na primer, toa ne bi bilo negova volja?

-------------

Датум на внесување: 06.Мај.2010 во 13:37
Не сакам ни на еден начин да побудам чувство дека Библијата за целата ова тема има само да каже вест на опомена или само забрана. Но ситуацијата навистина е спротивна.Нас се ни звучи понекогаш негативно само затоа што толку многу сме се оддалечиле од првобитната положба, од првобитната Божја волја.

Да имаш пријател или пријателка, а покасно да склопиш брак, сето тоа совршено одговара на Божјата волја. Длабоката заедница на душите и срцата на две личности, заедницата на човекот и жената, во Библијата е употребена како слика на највисока заедница која луѓето воопшто можат да ја постигнат, Заедницата со Бога. Момчето и невестата се симболи на Христа и неговата Црква. На оваа наша планета ниеден друг однос не е така високо оценет ниту почастен

Од ова заклучувам дека Бог токму овој однос сака да го стави под своја посебна заштита. А токму и овој однос сатаната сака да го изложи на посебни искушенија. Најдлабокото разочарување и највозвишената среќа се наоѓаат често многу близу една до друго.

Децата секогаш имаат прилика нешто да бараат од својот татко. Она што го добиваат не е плата. Тоа е дар. Ние исто така имаме право од Бога да бараме дар. Бог ќе ни го дарува вистинскиот другар. Меѓутоа, не смееме ние да поставуваме премногу барања.Секој може да има свои соништа и свои очекувања, но многу е подобро да внимаваме на Божјиот знак.

Библијата во врска со прашањата за пријателства и брак не е ни старомодна ни модерна. Таа содржи прастари правила за заедничкиот живот на мажот и жената кои се актуелни во сите времиња и прилагодени за секое време. Едно им е заедничко на сите тие правила: нивна цел е да не направат среќни луѓето и жените. Ние мораме да ги задоволиме сите потреби на својата суштина и ниедно подрачје од тоа не е исклучено: ни разумот, ни душата, ни телото. Да, и задоволувањето на телото мора да биде достигнато. Библијата за тоа зборува многу јасно и одредено. Под услов да го почитуваме првобитниот Божји ред, на тоа подрачје се однесуваат советите на надахнатиот мудрец: Затоа радувај се младичу, за време на својата младост, и веселисе во деновите на својата младост;оди по патиштата на своето срце и следиги желбите на своите очи; но знај дека Бог ќе ти суди за се тоа.(Проп. 11,9).
И како последно: можеби запазивте дека во целото оваа размислување не е спомнат еден збор: љубов. Но тоа е намерно изоставено, затоа што би можело да дојде до многу недоразбирања. Но сепак, на некој начин еден дел од тој поим секогаш беше присутен во целото излагање. кога изненадувачки ќе оцениме дека тој или таа преставуваат личност која ми одговара, тогаш едноставно кажуваме: „Јас те сакам!„ Но,и чувствуваме длабоко во срцето дека тој наш партнер ни е поклонет, дека тој или таа ние дар Божји. Чувствуваме воедно дека со тој дар не смееме лекомислено да постапуваме, и дека мораме да внимаваме да не го уништиме. Ние, едноставно мораме да се трудиме да бидеме достојни на тој Божји дар. Најверојатно ќе мораме да се менуваме како би можеле да си одговараме еден на друг. И тогаш се појасно и појасно ќе чувствуваме дека сме се впуштилево нешто големо, трајно, доживотно, дека пред нас се секогаш нови изненадувања, и дека еден на друг сме оружје за усовршување. И кога така би гледале на брачната заедница, тогаш нашата правобитна голема љубов нема да постане помала нити ќе олади под влијанието на приликите и околностите, туку од година во година ќе постанува се по интензивна и по јака. Проблеми ќе се појавуваат, но се ќе може да се реши кога Бог ќе ни всади во срцето межусобна љубов која Соломон вака ја опишува:Ставиме како знак на срце, како печат на твојата рака; зашто љубовта е силна како смртта, а љубомората е цврста како гроб. Нејзиниот жар е жар на огнот, нејзините пламења, Господови пламења. Големи води не можат да ја угаснат љубовта, ниту реките да ја потопат. Да го дава некој за љубовта сето богатство на својот дом, тој би навлекол презир врз себе.(Песна над Песните 8,6.7).

-------------
www.myspace.com/sblagoj

Датум на внесување: 06.Мај.2010 во 17:18
Blagodaram Blagoj na shirokiot i voopshten odgovor, no jas barav konkretni citatati kade se veli deka apsoluitno i po nikakva prichina, nitu spored svoja, nitu spored nekakva tugja volja, ne smee da se smeni brachniot partner.

Spored tvojata replika zakluchuvam deka takvo neshto ne postoi vo Biblijata.

Edinstveniot citat koj govori na nekoj nachin za postavenoto prashanje e sledniot:

Затоа радувај се младичу, за време на својата младост, и веселисе во деновите на својата младост;оди по патиштата на своето срце и следиги желбите на своите очи; но знај дека Бог ќе ти суди за се тоа.(Проп. 11,9)

Velish deka vo nego ne se spomnuva konkretno ljubov, no zatoa ne se spomnuvaat konkretno nitu edno drugo chuvstvo. Site tie potpolno jasno se opfateni so zborovite: "оди по патиштата на своето срце ".

I seto toa e mnogu ednostavno i jasno. Ne mozhat dve mladi srca da se najdat ako ne se sretnat, ne pochnat da se zapoznavaat, ne se druzhat i ne gi razmenuvaat svoite chuvstva. Duri i togash ne postoi garancija oti se eden za drug, deka mozhebi prvichnata atrakcija ne bila samo telesnata ubavina ili nesvesnoto prikrivanje na vistinskata sopstveni chovechki kvaliteti. Na krajot od krasihtata, mnogu dobro zaneme deka ljubovta mozhe da bide rasplamtena samo vo edno od dvete mladi srca, neli? Da se govori i da se tvrdi deka vistinskata ljubov doagja nekako ochebijna, jasna i konkretna so prviot pogled ili prviot progovoren zbor, iskustvoto ni kazhuva deka e potpolno idealiziranje na realnosta koja ne e reflekcija od sekojdnevniot praktichen zhivot. Ako beshe taka, togash site brakovi kje bea idealni ili Gospod Bog, vo Svojata Semokjnost i Premudrost, kje napraveshe toa da bide tokmu taka. No sekojdnevniot zhivot, od vek i vekovi, ni kazhuva neshto sosem drugo...

No, da go ostavime toa na strana bidejki temata ne e predbrachniot odnos na luigjeto.

Moeto prashanje e: shto ako brakot e sklopen pod umisla deka e pronajdena vistinskata ljubov, kako shto mnogu chesto se sluchuva vo zhivotot, a podocna se uvidi deka toa voopshto ne bilo taka? Shto ako se uvidi deka edniot ili dvata brachni sopruzhnici bile na nekoj nachin izmameni vo svoite ochekuvanja? Shto ako eden od niv po bilo koja prichina, sopstvena ili tugja volja, povekje ne mozhe da bide so svojot sopruzhnik?

Ednostavno kazhano, dali mozhesh da citirash (konkretno, bez nashiroko da komentirash) neshto od svetite pisanija kade konkretno se veli deka brachnite sopruzhnici apsolutno i pod nikakvi prichini ne smeat da go napushtat svojot brachen drugar?

-------------

Постирано од: Македон
Датум на внесување: 06.Мај.2010 во 17:30
Originally posted by Messenger Messenger напиша:

Blagodaram Blagoj na shirokiot i voopshten odgovor, no jas barav konkretni citatati kade se veli deka apsoluitno i po nikakva prichina, nitu spored svoja, nitu spored nekakva tugja volja, ne smee da se smeni brachniot partner.

Исус јасно кажал дека мажот не смее да ја напушти жената, освен поради прељуба.

Матеј, 19

И фарисеите Му пристапија, Го искушуваа и рекоа: „Дали смее човек да ја остави својата жена по секаква причина?”
4 А Тој одговори и рече: „Зар не сте читале дека Оној, Кој ги создаде во почеток, ги создаде машко и женско,
5 и рече: ‘Затоа мажот ќе ги остави таткото и мајката и ќе се прилепи до својата жена, и обата ќе бидат едно тело?’
6 Така што не се веќе двајца, туку едно тело. И така што Бог соединил, човекот да не разделува!”
7 И Му рекоа: „Зошто тогаш Мојсеј заповеда да и се даде разводно писмо на жената и да се остави?”
8 Им рече: „Заради вашето закоравено срце, Мојсеј ви дозволи да ги оставате вашите жени, но во почетокот не беше така.
9 Туку ви велам: „Кој ќе ја остави својата жена -освен за прељубодејство - и се ожени за друга, прави прељуба; и кој ќе се ожени со напуштена, прави прељуба

-------------

Датум на внесување: 06.Мај.2010 во 17:40
Tokmu toa e onoa shto sakam da go izvedam na videlina so prethodniot komentar.

Zoshto voopshto chovekot bi pravel preljuba (shto e po negova sopstvena slobodna volja), ako brakot mu e sovrshen i zhivee so sopruzhnikot kako edno telo? Zarem chovekot mora da ostane vo brak samo zatoa shto bil formalno skluchen so nekoj koj vo sushtina ne ja pretstavuva polovinata na toa "edno telo" ?

I tuka ne govoram za problemite so koi zaedno kje se soochat vo zhivotot, tuku govoram tokmu za nivnite lichni kvaliteti koi vleguvaat vo tkivoto na toa "edno telo".

-------------

Датум на внесување: 06.Мај.2010 во 18:40

Tokmu toa e onoa shto sakam da go izvedam na videlina so prethodniot komentar.

Zoshto voopshto chovekot bi pravel preljuba (shto e po negova sopstvena slobodna volja), ako brakot mu e sovrshen i zhivee so sopruzhnikot kako edno telo? Zarem chovekot mora da ostane vo brak samo zatoa shto bil formalno skluchen so nekoj koj vo sushtina ne ja pretstavuva polovinata na toa "edno telo" ?

I tuka ne govoram za problemite so koi zaedno kje se soochat vo zhivotot, tuku govoram tokmu za nivnite lichni kvaliteti koi vleguvaat vo tkivoto na toa "edno telo".

Jас на тоа ќе прашам: зошто доколку човекот не бил сигурен во својата љубов и квалитетите на брачниот другар, склучил брак?

Како и да го толкуваме она кое го кажал Исус, нашето толкување нема да го смени цитатот и јаснотијата која произлегува од истиот. Ако требала и некоја друга основа за прекин на бракот, Исус ќе ја наведел, ама во случајов, не ја навел.

-------------

Датум на внесување: 06.Мај.2010 во 19:09
фала Богу темава да тргне кон вистински правец, а не како на почетокот, во речиси чист шовинистички правец.
се согласувам со вас дечки, ниеден брак не е траен доколку во него не постои ЉУБОВ, а љубовта се знае што подразбира.
кога луѓето се исполнети со љубов, живеат со таа љубов, ја манифестираат насекаде околу себе. Тоа се чувствува, дури е и очигледно но за жал некогаш знае и да биде погрешно интерпретирано.
но како и да е, убаво е да сакаш и да бидеш сакан, особено да ја крунисаш таа љубов и да уживаш во сите бенифити, производи (особено нив) па дури и во „малите“ падови.

-------------

Датум на внесување: 06.Мај.2010 во 20:31

Господи се радувам што Ти го создаде законот за брак. Ти благодарам што на сите начини се откриваш себеси на светот преку оваа специјална врска. Се молам за Твој благослов и сила и радост за сите бракови секаде.
Амин

Уживај го животот со жената која ја љубиш во сите денови на својот суетен век што Бог ти го дава под сонцето. (Проповедник 9:9)

Пиј вода од Твојот извор и од онаа што извира од твојот кладенец. (Пословици 5:15)

Целта во бракот не е да мислите слично туку да мислите да мислите заедно. Robert C. Dodds

Мажот нека ја исполнува својата должност спрема жената а исто така и жената спрема мажот! (Коринтјаните 7:3)

Жените да им се покоруваат на своите мажи како на Господа зашто мажот е глава на жената како што е и Христос Глава на Црквата и Тој е Спасител на телото! (Ефесјаните 5:22-23)

Нека е благословен твојот извор и радувај се со жената на Својата младост. Нека ти е како мила срна и љубезна кошута, нека те напојуваат нејзините гради во секое време и нејзината љубов те восхитува непрекратно. Па зошто сине мој би се занесувал по туѓа жена и би ги прегрнувал градите на туѓинката? (Пословици 5:18-20)

Жени покорувајте им се на своите мажи, како што им прилега во Господа! Мажи љубете ги своите жени и не бидете груби кон нив. (Колосјаните 3:18-19)

Мажи љубете ги своите жени како што и Христос ја возљуби Црквата и Се предаде Сам Себеси за Неа. (Ефесјаните 5:25)

Така и мажите се должни да ги љубат своите жени како своите тела. Кој ја љуби својата жена се љуби себеси. (Ефесјаните 5:28)

Затоа човекот ќе ги остави татка си и мајка си и ќе се прилепи кон својата жена и двајцата ќе станат едно тело. (Ефесјаните 5:31)

-------------
www.myspace.com/sblagoj

Датум на внесување: 06.Мај.2010 во 20:48

По својата дефиниција бракот е завет на љубовта, кој подразбира одговорно донесување на животната одлука човекот да живее за својот сопатник, да за него се грижи и да му служи, да покаже спремност да за него ги жртвува сите оние карактерни недостатоци кои би можеле да бидат препрека на нивната заедничка среќа. Во формирањето на брачната одлука - заветот на љубовта, човекот природно се соочува со своите слабости на карактерот кои го одвраќаат од одлуката за брак.

Себичните мотиви на човечката природа од кои произлегуваат намерите да сопатникот емотивно и телесно се искористува, резултираат било од стравот на младите луѓе да влезат во брак,било од брзоплето , непромислено и неодговорно влегување во брак, без суштинска одлука за другата личност. Самото прогласување на врската со официјална брачна заедница, а без свеста за заемната одговорност и одлука да се живее за другата личност, нема ништо магично да направи и таквата врска да ја направи поквалитетна од онаа која нема формален назив- брак. Човекот треба да се победи себеси, својата себичност и телесност, инаку стравот од нивното осуетување, губитокот на подобра прилика, итн.,ќе го препречуваат човекот да донесе вистинска брачна одлука. Доколку не ја победи својата себичност и телесност, тој или нема да има храброст за брачна одлука, или брачната одлука ќе ја заснова на непобедената себичност и телесност .Истите тие слабости поради кои човекот почнал со врска , можат еден ден да станат причина за распад на таа врска, кога тие нема повеќе да бидат задоволувани, или кога ќе бидат усмерени за да се задоволи некоја друга личност.

Првото прашање во изборот за брачен сопатник не треба да биде- дали таа личност е таква што ќе можам да ја сакам, туку дали сум јас таков што ќе можам да ја сакам. Дали расчистив сам со својата себичност, телесност, гордост, суетна навредливост, желба за моќ и можеби со цинизмот? Се додека не го решиме суштинското прашање за својот дух, ние не сме спремни да објективно размислуваме за квалитетот на потенцијалниот брачен сопатник, бидејќи сме ограничени со тоа дали (брачниот сопатник) ни се допаѓа или не.

Причината зошто некого сакаме треба да биде во нашето срце, во љубовта со која ја сакаме, а не во самите вредности на таа личност, поради кои во тој случај ја сакаме. Дури кога ќе станеме способни да ја сакаме без разлика на нејзините вредности или недостатоци, тогаш треба да почнеме со анализа дали е таа онаа личност која ќе ни одговара во бракот т.е. дали еден на друг ќе си бидеме вистински пријатели, спремни и способни да еден не друг си помогнеме во животот.

Стравот од брак, кој е природен резултат за свеста за одговорноста на брачниот завет, може да не се преброди на зрел начин и да поради тоа формира кај човекот потреба да се откаже од одговорноста за избор на брачен другар. Недостатокот на вистинските темели на брачната одлука често се манифестира преку потребата на човекот да таа одговорност за одлуката ја предаде на некој или на нешто друго. (На пример, на тоа дали моментално ни се допаѓа личноста или не, итн.)

-------------
www.myspace.com/sblagoj

Датум на внесување: 06.Мај.2010 во 23:03
Hmmmm site nie pred da stapime vo brak so nash*te partneri/ki sme bile vo vrska so niv i poveceto od nas imale sex pred da stapat vo brak ... mislite deka toa e grev ???
Vo vremeto na komunizmot mnogu malku ludje se vencavale vo crkva pred boga, znaci deka skoro celi dve generacii se proizvod na vonbracni vrski i tie parovi se uste ziveaat vo vonbracni zaednici gledano od crkovna strana ???

I nie tuka zboruvame za vonbracen sexappeal...

-------------
Give me your secrets
Bring me a sign
Give me a reason
To walk the fire
See another dawn
Through our son's eyes
You give me a reason
To walk the fire.

Датум на внесување: 06.Мај.2010 во 23:05
Bisexualci i geyovi, stavas pod sexipil?

Датум на внесување: 06.Мај.2010 во 23:17
Originally posted by Templarius Templarius напиша:

Hmmmm site nie pred da stapime vo brak so nash*te partneri/ki sme bile vo vrska so niv i poveceto od nas imale sex pred da stapat vo brak ... mislite deka toa e grev ???

Vo vremeto na komunizmot mnogu malku ludje se vencavale vo crkva pred boga, znaci deka skoro celi dve generacii se proizvod na vonbracni vrski i tie parovi se uste ziveaat vo vonbracni zaednici gledano od crkovna strana ???

Во Писмото точно се предскажани настаните и деформациите кои ќе настанат кај луѓето во деновите ... !

-------------
in Time & Eternity!

Датум на внесување: 06.Мај.2010 во 23:21

]Во Писмото точно се предскажани настаните и деформациите кои ќе настанат кај луѓето во деновите ... !

Zarem ne postoele porano?

-------------

Датум на внесување: 06.Мај.2010 во 23:29

Во Писмото точно се предскажани настаните и деформациите кои ќе настанат кај луѓето во деновите ... !

Vo red ajde sega ti kazi mi koga ceremonijata vencavanje kako sto ja znaeme nie deneska vlegla vo primena???
Koj gi postavil nejzinite pravila ????

-------------
Give me your secrets
Bring me a sign
Give me a reason
To walk the fire
See another dawn
Through our son's eyes
You give me a reason
To walk the fire.

Датум на внесување: 06.Мај.2010 во 23:34

Деформации постоеле и порано, но не вака масовно и безсрамно како што е' (посебно) од глобалните војни па наваму!

Писмото се исполнува!

-------------
in Time & Eternity!

Датум на внесување: 06.Мај.2010 во 23:39
Originally posted by Македон Македон напиша:

Jас на тоа ќе прашам: зошто доколку човекот не бил сигурен во својата љубов и квалитетите на брачниот другар, склучил брак?

Како и да го толкуваме она кое го кажал Исус, нашето толкување нема да го смени цитатот и јаснотијата која произлегува од истиот. Ако требала и некоја друга основа за прекин на бракот, Исус ќе ја наведел, ама во случајов, не ја навел.

Makedon, postavuvash idalizirani pretpostavki, nebare ne go poznavash zhivotot.

Ne znam kolku imash zhivotno iskustvo i dali si zhenet, no kje ti predocham mnogu ednostaven zhivoten fakt: nikoj ne znae so sigurnost kakov e drugiot chovek, nitu pak kakva e negovata ljubov kon sebe. Ako sme navistina iskreni, kje si priznaeme deka najchesto duri nitu nie samite sebe ne se poznavame potpolno kakvi sme. Duri i ako po nekoja sluchajnost se znaeme vo eden moment od nashiot zhivot, nikogash ne ostanuvame isti takvi i postojano se menuvame.

Ako ne beshe taka togash site brakovi kje bea sovrsheni i nie kje imavme okolu nas s'e sade srekjni sopruzhnici. Od sopstvenite semejstva, od odnosot megju nash*te roditeli i rodnini, so sigurnost znaeme deka toa ne e taka.

Isusovite zborovi se na mesto za onie idealni brakovi za koi ti teoretski govorish, no za niv praktichno i nema potreba od takvi soveti.

Najgolemo zlo protiv chovekovata lichna sloboda, protiv negovoto bogodadeno pravo za traganje po sopstvenata srekja i zadovolstvo, protiv sozdavanjeto na semejstvo vo koe site chlenovi kje bidat srekjni, vkluchuvajki gi i decata koi kje bidat sozdadeni vo nego e da se dozvoli podjarmuvanje po sekoja cena pod brachniot dogovor.

Poznavam dovolen broj brakovi vo koi sopruzhnicite i nivnite cheda zhiveat kako vo pekol samo zatoa shto slepo ili bez vistinsko razbiranje sledat vakvi doktrini i moralni normi.

I na krajot kje te prasham za kazhanovo:

Dali so ova sakash da kazhes: pa koj mu e kriv shto skluchil takov brak - sega neka trpi bidejki taka pishuva vo Pismoto! ?

-------------

Датум на внесување: 06.Мај.2010 во 23:39

Деформации постоеле и порано, но не вака масовно и безсрамно како што е' (посебно) од глобалните војни па наваму!

Писмото се исполнува!

Nishto ne se ispolnuva samo coveshtvoto odi napred, se tece se se menuva, premnogu ludje ziveaat na planetava a nema mesto za site ...

Ce mi odgovrish li na moeto prethodno prasanje???

-------------
Give me your secrets
Bring me a sign
Give me a reason
To walk the fire
See another dawn
Through our son's eyes
You give me a reason
To walk the fire.

Датум на внесување: 06.Мај.2010 во 23:41

Vo red ajde sega ti kazi mi koga ceremonijata vencavanje kako sto ja znaeme nie deneska vlegla vo primena???

Бракот е дури многу поодамна од пред времето на Св.Ное !    

Nishto ne se ispolnuva ...

Многу мие жал што во моментов неможеш да ја увидиш реалноста, но денот доаѓа кога сите ќе ја увидат ВИСТИНАТА!

Дотогаш, ти посакувам секое добро!

-------------
in Time & Eternity!

Датум на внесување: 06.Мај.2010 во 23:45

Бракот е дури многу поодамна од пред времето на Св.Ное !    

I kava bila procedurata, od koj moment se smetalo deka dvaica se vo svet brak???

-------------
Give me your secrets
Bring me a sign
Give me a reason
To walk the fire
See another dawn
Through our son's eyes
You give me a reason
To walk the fire.

Датум на внесување: 06.Мај.2010 во 23:50

Navistina?

Mozhesh da go dokazhesh toa? Dali mozhesh da dokazhesh deka nekoi deneshni chovekovi "besramnni" pojavi bile pomasovni od porano?

-------------

Датум на внесување: 07.Мај.2010 во 00:00

I kava bila procedurata, od koj moment se smetalo deka dvaica se vo svet brak???

Џабе се церемонии, џабе се процедури, џабе се хормонални романси ... ако БОГ - Кој е надприродна ЉУБОВ - не е најважното во животот на мажот и жената!

Затоа и е пишано:
... само во Господа ! 1 Коринт. 7:39

Navistina?

Mozhesh da go dokazhesh toa? Dali mozhesh da dokazhesh deka nekoi deneshni chovekovi "besramnni" pojavi bile pomasovni od porano?

Еве, пред некоја недела главниот доктор (психолог) на дечјата (при универзитетската) клиника во цирих, ги повика родителите да ги приберат своите деца во врска со сексуалното воспитание, бидејќи неговите колеги (стручњаци) се повеќе се преоптоварени со деформации и случаи баш од таа страна !

Доволно?

http://www.20min.ch/news/schweiz/story/22050435

-------------
in Time & Eternity!

Датум на внесување: 07.Мај.2010 во 00:17
Spirose, jas te prashav : Dali mozhesh da dokazhesh deka nekoi deneshni chovekovi "besramnni" pojavi bile pomasovni od porano?

Ti mene mi davash nekakva opshta i nedefinirana informacija za psihijatarot od Cirishkata bolnica koja ima vrska so seksualniot zhivot na decata.

E, aferim na takovoto faktualiziranje i dokazhuvanje.

Dovolno, e dovolno... ne bi mozhel da chitam i drugi vakvi "argumentiranja".

-------------

Датум на внесување: 07.Мај.2010 во 00:24

Дедоми - во неговата младост - немал нити од далеку шанса да гледа такви перверзитети какви што јас сум ги гледал во мојата младост!

За мене ова е доволен доказ за погорната изјава! А за тебе?

-------------
in Time & Eternity!

Датум на внесување: 07.Мај.2010 во 00:28
E, argumentov so dedo ti e nesoborliv.

Kako shto rekov, dovolno mi e od takvi argumenti.

Priznavam.

-------------

Датум на внесување: 07.Мај.2010 во 00:36

Сакаш да кажеш - исто како на темата за екологија и Христијанска етика - дека некој факти се намерно фризирани од “некого“ ?

До кога ќе ги затвараме очите од реалноста и зошто?

Што треба уште да ни се случи, за да би се разбудиле?

-------------
in Time & Eternity!

Датум на внесување: 07.Мај.2010 во 00:55

Дедоми - во неговата младост - немал нити од далеку шанса да гледа такви перверзитети какви што јас сум ги гледал во мојата младост!

За мене ова е доволен доказ за погорната изјава! А за тебе?

Mozebi dedoti gi gledal ama vo druga forma, vo toa vreme mediumite ne bile na deneshno nivo protokot na informaciite bil spor a i svesnosta na covekot bila poniska zatvorena vo razni socijalni i religiozni dogmi...
Nesto sto togash se smetalo za perverzija deneska e normalna rabota ..

I zasto si gledal perverzii, sto te nateralo toa da go napravish ????

-------------
Give me your secrets
Bring me a sign
Give me a reason
To walk the fire
See another dawn
Through our son's eyes
You give me a reason
To walk the fire.

Датум на внесување: 07.Мај.2010 во 00:58

Сакаш да кажеш - исто како на темата за екологија и Христијанска етика - дека некој факти се намерно фризирани од “некого“ ?

Ama od sto da se razbudime sto e toa tolku losho do koga bre so tie vashi zaplashuvanja ... od sto toa se plash*te i drugite gi terate da se plashat, sto toa drugite go pravat a vie ne go pravite, vo sto ste toa vie tolku posebni i si zemate za pravo da osuduvate ???
Ajde odogovri da znam od sto da se plasham ama argumentiraj ubavo...

-------------
Give me your secrets
Bring me a sign
Give me a reason
To walk the fire
See another dawn
Through our son's eyes
You give me a reason
To walk the fire.

Постирано од: fileo
Датум на внесување: 07.Мај.2010 во 12:49
ako preljuba e grev, togas treba da se pazime da ne se vpustame vo situacija kade ke bideme iskusuvani, ako zgresime ke padneme vo osuda spored hristijanskata nauka.

ako nekoja hristijanka e ubava, togas treba da znae deka treba skromno da se oblekuva za da ne bide iskusuvan nekoj maz.

Pavle veli: " ako mojot brat se soblaznuva za toa sto jadam meso, togas nema da jadam meso za da ne se sobalazni mojot brat. taka i zenata ili mazot da imaat dobar odnos i oblekuvanje za da ne navedat na iskusenie nekogo. krajna cel e da ostane bratot vo spasenieto na Isus Hristos.
i Da ne posakuva seks, pred i nadvor od brak.
samo da se posaka e grev spored zborovite na Isus Hristos.

Датум на внесување: 07.Мај.2010 во 12:50
vo noviot zavet pisuva na mnogu mesta da se pazime od blud. ispitajte i ke vidite.

Датум на внесување: 07.Мај.2010 во 13:48

Site dosegasni sistemi na svetskiot moral definitivno padnaa vo voda i se pogazeni od porastot na pornografijata, prostitucijata i site oblici na perverzija (lezbejstvo, homoseksualnost, sodomija itn.).
Vo javnosta recisi malku se diga glas protiv toa, tuku so premolcano odobruvanje istoto go promoviraat i najgolemite filmski kompanii, svetskite spisanija, ucilistata i drugite masmediumi.

Denes recisi i da nema mladi koi veke od 12-13 godini nemale seksualni iskustva. Duri i vo vospitno obrazovnite institucii toa se prifaka kako normalna pojava.
Mnogu roditeli isto taka toa go prifakaat duri i so odobruvanje.
Megutoa, posledicite glavno se teski psihicki frustracii, vonbracna bremenost, prostitucaja, silexistvo, seksualno manijastvo, kako i golem procent na samoubistva.

Vo takviot sistem brakot se smeta za zastarena ustanova, a semejniot zivot za nadminat. Sekako, nekoj stoi zad seto toa.
Nasiot svet napravi krupni naucno vselenski i tehni- cki iscekori, no moralno napolno e degradiran.

-------------
www.myspace.com/sblagoj

Датум на внесување: 07.Мај.2010 во 14:37
Blagoj, site raboti shto gi nareduvash bile sosem normalni neshta vo minatoto i kako takvi bile ushte pozastapeni vo zhivotot na lugjeto. Potochno, tie bile nachinot na zhiveenje.

Zoshto se chudish deka mladite od 12-13 godishna vozrast imaat seksualni iskustva? Spored svojot priroden fizichki i psihichki razvoj normalno e taka da se odnesuvaat. Vo minatoto lugjeto bi se chudele ako mladi na tie godini nemaat takvi iskustva i ne se vekje omazheni i ozheneti. Tie bi se chudele na deneshnite generacii koi ushte do svoite triesettina godini nemaat oformano semejstva.

Spomnuvash prostitucija, lezbejstvo i homoseksualizam? Tie bile nachinot na normalnoto sekojdnevno zhiveenje vo minatoto. Zemi bilo koja istorijska kniga koja gi obrabotuva ovie pojavi i kje ti stane jasno za shto zboruvam.

Site tie neshta bile normalen nachin na zhiveenje i stanale nenormalni so pojavata i shirenjeto na Hristijanstvoto. Zatoa denes pomalu se zastapeni (vo procentualen odnos prema vkupniot broj na lugjeto) od bilo koga vo nashata istorija.

I psihichkite frustracii ne se dobivaat od realiziranje na prirodnite potrebi na lugjeto, tuku od nivnoto potiskanje, sokrivanje i nametnuvanje na somnezhi i grev.

-------------

Датум на внесување: 07.Мај.2010 во 15:12

Da isto bilo kako pred potopot, zatoa i dosol krajot.

Toa se znaci koi morame da gi prepoznaeme, znaci koi ni ukazuvaat na Hristovoto vtoro doaganmje.

-------------
www.myspace.com/sblagoj

Датум на внесување: 07.Мај.2010 во 17:11
ISTO I SO SODOM I GOMOR KOI NE POSTOJAT DO DEN DENES
ZARADI TAKVI RABOTI KAKO HOMOSEKSUALSTVO, PRELJUBA, BLUD, I POLOSI NESTA. SEGA TOA MESTO E IZVOR NA NAJCISTI SULFURNI TOPKI.

Датум на внесување: 07.Мај.2010 во 18:04

Komu mu e potreben vonbracen sexappeal? Za da si go zadovoli egoto?

Za da si igra so cuvstvata na drugite ili saka da napravi preljuba?

Bez razlika kolku i da se pravime moderni , za zal, flertot moze da donese do seksualni odnosi von brakot, a potoa tesko e da se izgradi doverba pomegju sopruznicite.

Toa e kako zabivanje na noz vo grb na svojot bracen partner i pretstavuva golemo potcenuvanje.

Kako sto rekol eden filozof, momentalniot poriv za zadovolstvo moze da stane dozivotna taga.

Датум на внесување: 07.Мај.2010 во 18:23
убаво кажа марија магдалена, „нека му ја мисли тој што има грешни мисли“.

-------------

Датум на внесување: 07.Мај.2010 во 18:46
Site komentirate za nekakov idalen brak vo koj se osuduva eden od sopruzhnicite shto "zaskital" nadvor od nego.

Nikoj ne diskutira za moreto realni brakovi koi se promasheni od sekakvi mozhni prichini. I nikoj vo diskusiive ne pomisluva deka vo idalniot brak nikomu ne mu pagjaat na um "greshni misli".

Vo brak koj postoi cvrsto vtemelen na vzaemna ljubov, respekt i doverba nikogash ne doagja do "greshni misli" i "greshni vonbrachni izleti".

Toa se sluchuva od sopruzhnici koi zhiveat vo brak vo koj ne postoi vistinska ljubov, respekt i doverba. Toa se sluchuva vo brakovi koi se samo formalni zaednici bazirani na nekakvi materijalno-opshtestveni interesi koi ne sodrzhat nishto bozhenstveno vo niv.

Dali tvrdite deka vo taka promashenite brakovi, vo koi sopruzhnicite zhiveat vo sekojdnevno izmachuvanje, lugjeto moraat po sekoja cena da ostanat zarobeni vo mizernata zaednica namesto da si ja pobaraat svojata ljubov i srekja so onoj koj navistina bi ja ispolnil Bozhjata zhelba za nash prijaten, ubav, ploden, srekjen i blagosloven zhivot ???

-------------

Датум на внесување: 07.Мај.2010 во 20:40

Dali tvrdite deka vo taka promashenite brakovi, vo koi sopruzhnicite zhiveat vo sekojdnevno izmachuvanje, lugjeto moraat po sekoja cena da ostanat zarobeni vo mizernata zaednica namesto da si ja pobaraat svojata ljubov i srekja so onoj koj navistina bi ja ispolnil Bozhjata zhelba za nash prijaten, ubav, ploden, srekjen i blagosloven zhivot ???

Nikako, brakot mora da bide prekinat, podobro razvod kako ludje nego li da ziveeat kako zivotni.
Sega nekoj ce kaze deka ako brakot bil od boga togash toa nemalo da se sluci, ne e tocno. Na brakot vlijaat mnogu faktorri koi so tek na godinite provedeni zaedno nanesuvat steta na prvobitnata ljubov i ne sekoj ima sila da se izbori so seto toa. A za brakovi koi se sklopeni od drugi pricini pak da ne zboruvame.
No ima edna interesna rabota vo minatoto znaeme deka bile prakticirani dogovorni brakovi, vo koi tatkoto na momceto i tatkoto na devojkta se dogovrale i tie funkcionirale dolgo vreme blagodarenie na dogmi i zaplashuvanja.

-------------
Give me your secrets
Bring me a sign
Give me a reason
To walk the fire
See another dawn
Through our son's eyes
You give me a reason
To walk the fire.

Датум на внесување: 07.Мај.2010 во 22:41

Se raspa|a jatkata na opstestvoto - semejstvoto

Vo kontekstot na prorostvata za poslednoto vreme gi priveduvame i slednite Hristovi zborovi: Se diga tatko protiv sin i sin protiv tatko, majka protiv kerka i kerka protiv majka, svekrva prtiv snaa i snaa protiv svekrva (Luka 12,53), sekoj sekomu mu e vinoven i se diga sekoj protiv sekogo...

Pukaat vencalnite prsteni i se raspaga brakot, taa najintimna covecka zaednica od Boga predvidena i dadena za dobro na covekot. Mladite vo brak stapuvaat so rajski pretstavi za bracniot zivot, so idila i sonista za raj na zemjata, so ogromni, optimisticki i kopnezlivi ocekuvanja za sreka so najvisoki dostreli, a brakot go napustaat jadosani, iznevereni, so cemer, so silen bes i vojna vo srceto. Se raspaga semejstvoto, jatkata na opstestvoto, se raspaga covec- kata zaednica, se raspa|a svetot.

Da gi slusneme ovie statisticki podatoci za razvod vo svetot. Rusija ima najgolema stapka na razvod - okolu 60 procenti od brakovite zavrsuvaat so razvod. Soedinetite Drazvi se na vtoro mesto so 51 procent na razvod, sto znaci poveke od edna polovina od brakovite vo Amerika propagaat. Svedska, Norvekka i Velika Britanija ne zaostanuvaat mnogu, so stapki na razvod od 48, 44 i 42 procenti.
Bolno vistinito, brakovite se vo nevolja. A koga brakot trpi, koj uste e pogoden? Sekako, decata! Samo vo Soedinetite Drzavi brojot na deca sto ziveat so eden roditel se zgolemil od 10 procenti vo 60-tite godini na minatiot vek na recisi 30 procenti vo 2000-tata.
Decata od dom so eden roditel imaat pove}e zdravstveni problemi, pogolema sklonost kon samoubistvo, kon emotivni i mentalni sostojbi i dva pati pove}e izgledi da razvijat psihijatriski narusuvanja i zavisnost od droga vo odnos na drugite deca.
Sekako, ako go imate Isusa, toa ne mora da bide taka.

-------------
www.myspace.com/sblagoj

Датум на внесување: 07.Мај.2010 во 23:41
Site ovdeka zboruvame za brakot no nikako ne mozeme da dojdeme do onaa tocka t.e koga se smeta deka brakot zapocnuva, vo koj moment nekoj moze da kaze o.k eve od ovoj moment nie sme vo svet brak, zasto togash samo moze da definirame sto e vonbracno, mnogumina nema da se slozat so mene no mislam deka ni fali bas toj moment i mislam deka vsushnost so vekovi celoto covestvo zivee vonbracno, koga nesto nema pocetok nemoze ni da ima kraj, a koga istoto nema ni kraj ni pocetok togash dali toa voopsto postoi ...
Dali po ceremonijata vo crkvata (ili bilo kade druge) ???

-------------
Give me your secrets
Bring me a sign
Give me a reason
To walk the fire
See another dawn
Through our son's eyes
You give me a reason
To walk the fire.

Датум на внесување: 08.Мај.2010 во 00:03

Ama od sto da se razbudime sto e toa tolku losho do koga bre so tie vashi zaplashuvanja ... od sto toa se plash*te i drugite gi terate da se plashat, sto toa drugite go pravat a vie ne go pravite, vo sto ste toa vie tolku posebni i si zemate za pravo da osuduvate ???

Од неверата, слепоста и невнимателноста кон БОЖЈАТА Мудрост, бидејќи таа е таа која не само што тогаш се обиде потполно да ја убие Нејзината Прачиста Инкарнација, туку и (посебно) денес опасно ги загрозува животите на нашите деца!

Сидата, војната, немирот, моралната декаденција, еколошките катастрофи, економските кризи, социјалните немири ... не се случајни, туку само сведоци на нашата духовна слепост за БОЖЈОТО Спасително Евангелие, кое што е (од БОГА) отелотворената Мудрост БОЖЈА во Исус Христос!

-------------
in Time & Eternity!

Датум на внесување: 08.Мај.2010 во 01:37

Site ovdeka zboruvame za brakot no nikako ne mozeme da dojdeme do onaa tocka t.e koga se smeta deka brakot zapocnuva, vo koj moment nekoj moze da kaze o.k eve od ovoj moment nie sme vo svet brak, zasto togash samo moze da definirame sto e vonbracno, mnogumina nema da se slozat so mene no mislam deka ni fali bas toj moment i mislam deka vsushnost so vekovi celoto covestvo zivee vonbracno, koga nesto nema pocetok nemoze ni da ima kraj, a koga istoto nema ni kraj ni pocetok togash dali toa voopsto postoi ...

Прашањето е доста комплексно, затоа што многу зависи од кој аспект се гледа на тоа прашање. Гледано од правен аспект, во македонското право бракот се смета за склучен кога брачните другари ќе се потпишат во матичната книга на венчаните. А граѓанскиот брак денес е услов за црковен брак. Порано, црковниот брак бил единствен начин за склучување брак, иако не секогаш и секаде. Пак ќе кажам, комплексно прашање е, па не може да се одговори едноставно.

-------------

Датум на внесување: 08.Мај.2010 во 09:18

Од неверата, слепоста и невнимателноста кон БОЖЈАТА Мудрост, бидејќи таа е таа која не само што тогаш се обиде потполно да ја убие Нејзината Прачиста Инкарнација, туку и (посебно) денес опасно ги загрозува животите на нашите деца!

Spiros pa zarem onoj za koj i ti velish deka e cista ljubov i deka svojot zivot go dal za nash*te grevovi, sakash da kazesh deka se ga ne kaznuva - kade e tuka logikata ????

Сидата, војната, немирот, моралната декаденција, еколошките катастрофи, економските кризи, социјалните немири ... не се случајни, туку само сведоци на нашата духовна слепост за БОЖЈОТО Спасително Евангелие, кое што е (од БОГА) отелотворената Мудрост БОЖЈА во Исус Христос!

Sidata - e bolest isto kako i rakot i tumorot itn...

Vojnta e normalna taa postoela i ce postoi - 6.5 milijardi ludje na planetava ti sto ocekuvas ...

Nemirot e del od sevkupnoto covecko dejstvuvanje i tamu kade sto ima nemir ima i mir.

Moralna dekadencija - po civi kriteriumi, tvoi, moi, ma daj te molam, coveckata svest se razviva i prifaca mnogu povece raboti od porano, ne mozesh da ja sprecish civilizacijata da odi napred ...

Ekoloshki katastrofi, ekonomski krizi, socijalni nemiri - normalno 6.5 milijardi ludje sto ocekuvash ...

-------------
Give me your secrets
Bring me a sign
Give me a reason
To walk the fire
See another dawn
Through our son's eyes
You give me a reason
To walk the fire.

Датум на внесување: 08.Мај.2010 во 09:19

Прашањето е доста комплексно, затоа што многу зависи од кој аспект се гледа на тоа прашање. Гледано од правен аспект, во македонското право бракот се смета за склучен кога брачните другари ќе се потпишат во матичната книга на венчаните. А граѓанскиот брак денес е услов за црковен брак. Порано, црковниот брак бил единствен начин за склучување брак, иако не секогаш и секаде. Пак ќе кажам, комплексно прашање е, па не може да се одговори едноставно.

Pa tokmu toa mi e i poentata brak e proizvod na coveckoto odnesuvanje i ne se znae tocno koga pocnuva nitu pak koga zavrsuva so toa ne moze da postoi "bracnost" ili vonbracnost...

-------------
Give me your secrets
Bring me a sign
Give me a reason
To walk the fire
See another dawn
Through our son's eyes
You give me a reason
To walk the fire.

Датум на внесување: 08.Мај.2010 во 11:23

Божјиот првобитен план за бракот бил, мажот и жената да живеат заедно во совршена хармонија. Пред да настапи гревот, Бог бил водач во домот. Во своето совршено опкружување, Адам и Ева доброволно се покориле на Бог како природен учесник во секојдневниот живот.

Многу луѓе погрешно го толкуваат извештајот за првиот брак во 1ва Мојсеева. Оние кои површно ја читаат 1ва Мојсеева или само слушаат што другите зборуваат, а не ги проучиле фактите, заклучуваат дека Бог го поставил Адам како водач во домот. Но, не било така во првобитниот план. Улогата на Ева како “соодветна на нему“ (1ва Мојсеева 2:18) не била помалку важна од улогата на Адам. Преземањето на различни улоги не значело инфериорност ни неспособност во тоа време, па не треба ниту денес.

Како резултат од гревот на мажот, жената и змијата кои учествувале во првата непослушност кон Бога изречено е проклетство. Мажот треба да работи со пот на своето лице (1ва Мојсеева 3:17-19), жената требала да пати при раѓањето на децата, а нејзиниот маж требало да владее над неа (16 стих). Змијата требала да се влече на својот стомак и еден ден да ја претрпи конечната смртна рана (стих 14, 15).

Бог ги створил мажот и жената за да се дополнуваат. Баш како што успешната компанија зависи од способноста на секој работник да исполни определена задача за да се произведе најдоброто што може, така е и бракот во меѓусебна зависност. Мажот и жената зависат еден од друг. Иако нивните одговорности и улоги се различни, сепак, тие се еднакви по важност бидејќи и двајцата се неопходни за добробит на здравото општество.

Библијата содржи неколку важни стихови кои го именуваат мажот како поглавар или водач на домот. Еден клучен стих се наоѓа во Ефесјаните 5: 23-25 “Зашто мажот е глава на жената, како што е и Христос Глава на Црквата,... Мажи, љубете ги своите жени, како што и Христос ја возљуби Црквата и Се предаде Сам Себеси за неа...“ Бидејќи многу малку мажи ќе бидат повикани да умрат за своите жени, што овие стихови всушност значат? Тие даваат духовен, побожен квалитет на улогата од мажот. Тие исто така нагласуваат дека мажите треба да им бидат на своите жени она што е Христос на Црквата.

Сеопфатното управување со домот паѓа на товар на мажот. Еве што буквално значи маж – машка глава во домот, оној кој управува или раководи со домаќинството. Мажот е заштитник на сите добра во домот.

-------------
www.myspace.com/sblagoj

Датум на внесување: 08.Мај.2010 во 14:50
Osven Templarius nikoj drug ne se izjasni po prashanjeto:

Dali tvrdite deka vo promashenite brakovi, vo koi sopruzhnicite zhiveat vo sekojdnevno izmachuvanje, lugjeto moraat po sekoja cena da ostanat zarobeni vo mizernata zaednica namesto da si ja pobaraat svojata ljubov i srekja so onoj koj navistina bi ja ispolnil Bozhjata zhelba za nash prijaten, ubav, ploden, srekjen i blagosloven zhivot ???

-------------

Датум на внесување: 08.Мај.2010 во 16:09
... во добри и во лоши денови ... се' додека смртта не' раздели ...!

Тоа е ЉУБОВ!   

-------------
in Time & Eternity!

Датум на внесување: 08.Мај.2010 во 19:26

Dali tvrdite deka vo promashenite brakovi, vo koi sopruzhnicite zhiveat vo sekojdnevno izmachuvanje, lugjeto moraat po sekoja cena da ostanat zarobeni vo mizernata zaednica namesto da si ja pobaraat svojata ljubov i srekja so onoj koj navistina bi ja ispolnil Bozhjata zhelba za nash prijaten, ubav, ploden, srekjen i blagosloven zhivot ???

ај јас да ти одговорам, затоа што се сметам за компетентна намигнување

но најпрво ти треба да дефинираш какво е тоа измачување?
ако е тоа некој брак во кој има неверство, насилство...тогаш тоа и не е брак, туку некаков затвор. нема причина поради која некој од сопружниците мора да го трпи тој ужас.
но ако бракот е заснован на љубов, разбирање, лојалност, сите можни проблеми се минливи и краткотрајни (ако воопшто дојде до нив).

и по дифолт, не е можно да се најде друг сопатник додека некој е веќе во брак, затоа што тоа автоматски подразбира неверство.

за клучна компонента која би оправдала прекин или развод на брак е неверството.
неверството е еден и единствен знак дека љубовта не постои

-------------

Датум на внесување: 08.Мај.2010 во 19:29
уште би додала, многу е тешко да веруваш на некој кој веќе има направено неверство, особено ако веќе напуштил таква врска. штом еднаш изневерел некој/а, многу е веројатно и наредниот партнер да биде изневерен. 

-------------

Датум на внесување: 08.Мај.2010 во 19:29

... во добри и во лоши денови ... се' додека смртта не' раздели ...!

Тоа е ЉУБОВ!   

да

-------------

Датум на внесување: 08.Мај.2010 во 19:36

Еве што вели Исус:
"Јас, пак, ви велам: ,Секој што се разведува од својата жена - освен ако таа извршила прељуба - ја наведува на прељуба; и секој што стапува во брак со разведена жена - извршува прељуба.-" (Матеј 5:32)

Што велам јас-да се направи обид да се спаси бракот, самиот брак е компромис. Мора да се даде шанса, особено ако има деца. Ако ептен не оди, претставува измачување, а има услови за развод (многу бракови особено кај нас денес опстојуваат поради економски причини, односно економска зависност на едниот сопружник) подобро е да се разведе. Никој не е должен да трпи некого, особено не денес.

-------------

Датум на внесување: 08.Мај.2010 во 19:41

Еве што вели Исус:
"Јас, пак, ви велам: ,Секој што се разведува од својата жена - освен ако таа извршила прељуба - ја наведува на прељуба; и секој што стапува во брак со разведена жена - извршува прељуба.-" (Матеј 5:32)

Што велам јас-да се направи обид да се спаси бракот, самиот брак е компромис. Мора да се даде шанса, особено ако има деца. Ако ептен не оди, претставува измачување, а има услови за развод (многу бракови особено кај нас денес опстојуваат поради економски причини, односно економска зависност на едниот сопружник) подобро е да се разведе. Никој не е должен да трпи некого, особено не денес.

п.с. намигнување

1.Јас сум Господ Бог твој, немој да имаш други Богови освен мене!
2.Не прави си идоли ни од она што е горе на небото, ниту од она што е долу на земјата, ниту од она схто е под водата во земјата!
3.Не изговарај го напразно името на Господ, Твој Бог!
4.Помни го седмиот ден во неделата. Шесте дена работи, а седмиот ден посвети му го на Господ, Твој Бог!
5.Почитувај ги своите родители!
6.Не убивај!
7.Не врши прељуба!
8.Не кради!
9.Не лажи!
10.Не посакувај нешто што е туѓо и не завидувај!

-------------

Датум на внесување: 08.Мај.2010 во 19:56
Така е конектед, ти ги болдираше заповедите кои се однесуват на прељубата-а ако разводот е дозволен само при прељуба, по дефолт, значи, во христијанството НЕМА РАЗВОД ОСВЕН ВО СЛУЧАЈ НА ПРЕЉУБА. Тоа е јасно како ден кажано, од страна на Исус лично.

Е сега, бидејќи Месинџер рече да дадеме свое мислење, затоа кон јасниот Библиски став, ставив и мое мислење и кажав дека е тоа мое мислење, односно како јас би постапила, што не значи дека секогаш моите постапки се библиски, чунки, јас сум човек грешен.
За мене добра причина за развод е измама на пример, брак со измамник, криминалец, алкохоличар...

-------------

Датум на внесување: 08.Мај.2010 во 20:12

Жената е круната на БОЖЈАТА креација, која - за жал - фанатичните мрачни сили се' повеќе и повеќе се трудат да ја претворат во јавен сексуален објект, се' повеќе кроен и креиран според терекот на одредени изопачени еротски па дури и п***ографски “идоли“.

Жената е навистина за жалење! Од една страна фанатичните верски шовинисти која ја редуцираат на второкласно или помалу вредно битие, а од другастрана сексистичките фанатици на која им служи ...

http://blog.rebellen.info/wp-content/uploads/2008/05/madonna-hard-candy-cover.jpg

Спирос, некои жени сами си се виновни за ова. Оние кои сами дозволиле својата привлечност да ја стват во служба на мрачни сили и да ја искомерцијализираат. Денес проситуцијата не е само улицата на црвените фенери или Универзитетската улица, туку нешто многу повеќе. Се зависи од амбициите и верата на девојката/жената. Се повеќе имаме млади девојки кои од мали градчиња и селца ќе дојдат во голем град и сакаат да станат дел од еден друг свет по било која цена. Не се двоумат дали ќе легнат со газдата на кафулето или бутикот во кој работат за ефтини пари-само за пар чизми и некој динар плус. На саем за автомобили покрај добра кола стои и згодна девојка. Тие се срам за женскиот род и никој не им е виновен што биваат искористени. Додека има овци-ќе има и вуна.

Те молам, немој да ги генерализираш работите.

Инаку, околу магнетизмот, фаталноста-не значи дека овие личности треба да го исползуваат тоа во сексуална смисла. Напротив, ако има во главата памет и ако го има Исус во срцето, својата харизма ќе ја искористи знаеш како?
Не да биде дел од некој видео спот ниту пак да “го легне“ шефот за да остане во град.
Туку-да привлече што повеќе луѓе околу себе, сведочејќи за Исус. големо%20гушкањеголемо%20гушкањеголемо%20гушкање

-------------

Датум на внесување: 08.Мај.2010 во 21:26
Moram da dodadam deka zenskata prostitucija ne e proizvod na mracni sili tuku na ekonomska situacija, i ne samo zeni se prostitutki, istoto vazi i za sponzorush*te ne samo zenite se sponzorushi ima i mashki...

-------------
Give me your secrets
Bring me a sign
Give me a reason
To walk the fire
See another dawn
Through our son's eyes
You give me a reason
To walk the fire.

Датум на внесување: 08.Мај.2010 во 21:50

Така е конектед, ти ги болдираше заповедите кои се однесуват на прељубата-а ако разводот е дозволен само при прељуба, по дефолт, значи, во христијанството НЕМА РАЗВОД ОСВЕН ВО СЛУЧАЈ НА ПРЕЉУБА. Тоа е јасно како ден кажано, од страна на Исус лично. Е сега, бидејќи Месинџер рече да дадеме свое мислење, затоа кон јасниот Библиски став, ставив и мое мислење и кажав дека е тоа мое мислење, односно како јас би постапила, што не значи дека секогаш моите постапки се библиски, чунки, јас сум човек грешен.За мене добра причина за развод е измама на пример, брак со измамник, криминалец, алкохоличар...

Tokmu toa mi beshe poentata na prashanjeto.

Spored tolku povtoruvanoto tolkuvanje na kazhanoto vo Biblijata izlaga deka razvod mozhe da se dobie samo vo sluchaj na preljuba, a vo site drugi sluchai zhenata i mazhot MORAAT da zhiveat zaedno iako ne se podnesuvaat, postojano se karaat, mazhot fizichki ja maltretira zhenata, a ova nego psiholoshki, se poijanat, na decata ne ima davaat nikakva normalna sredina za rastenje, opbrazuvanje i zhiveenje i t.n.

Spored seto onoa shto mozham da prochitam od onie koi se narekuivaat hristijani, site ovie raboti NE SE PRICHINA ZA RAZVOD, deka seto toa MORA DA SE TRPI bidejkjii navodno TOA bilo Bozhjata volja!

-------------

Датум на внесување: 08.Мај.2010 во 22:22
Повикувајќи го Христа да биде гостин во домот, мажите и жените ќе бидат способни да живеат заедно во поголемо спокојство и да бидат позадоволни едни со други. Молитвата на еден младоженец при стапување во брак прекрасно ја изразува таа мисла: За да можам да и се приближам нејзе, привлечи ме Ти при Себе; За да можам да ја запознаам, помогни ми да те запознаам Тебе; За да можам да ја сакам со совршена љубов од чисто срце, помогни ми да те сакам Тебе повеќе од се! Ништо да не се испречи меѓу мене и неа, но Ти биди постојано меѓу нас! Да бидеме постојано заедно, но никогаш да не се одделиме од Тебе!Амин!

Библијата нагласува дека родителите се одговорни своите деца да ги воспитаат така за тие да го познаат Господ и да ги разберат Неговите заповеди (Мој.6,5-9).

СТАПУВАЈЌИ ВО БРАЧЕН ЗАВЕТ, ХРИСТИЈАНИТЕ МУ ДАВААТ ЗАВЕТ НЕ САМО НА СВОЈОТ БРАЧЕН ДРУГАР, ТУКУ И НА БОГА. БОГ Е ЗАШТИТНИК НА БРАКОТ И НА СЕМЕЈСТВОТО.

На родителите им е заповедано децата да ги негуваат во науката и стравот господов (Ефесјаните 6,4).Учејќи ги да ги сакаат своите родители и да имаат доверба во нивната грижа, децата ќе научат да го сакаат Бога и да имаат доверба во Него како во свој небесен Татко.

На децата им е кажано да ги слушаат своите родители кои се бојат од Господа (Ефес.6,1) И да ги почитуваат (2.Мој. 20,12; Ефес. 6,23).

Кога и родителите и децата ќе му го отворат своето срце на влијанието на Светиот Дух, тогаш во домот ќе завладее хармонија, слога и љубов. Се поголема меѓусебна блискост на домашните и нивната поврзаност со Бога, ќе сведочат за силата на евангелската вест да го оствари единството за кое се молел Исус (Малахија 4,5,6; Јован 17,23).

-------------
www.myspace.com/sblagoj

Датум на внесување: 08.Мај.2010 во 23:04

Така е конектед, ти ги болдираше заповедите кои се однесуват на прељубата-а ако разводот е дозволен само при прељуба, по дефолт, значи, во христијанството НЕМА РАЗВОД ОСВЕН ВО СЛУЧАЈ НА ПРЕЉУБА. Тоа е јасно како ден кажано, од страна на Исус лично. Е сега, бидејќи Месинџер рече да дадеме свое мислење, затоа кон јасниот Библиски став, ставив и мое мислење и кажав дека е тоа мое мислење, односно како јас би постапила, што не значи дека секогаш моите постапки се библиски, чунки, јас сум човек грешен.За мене добра причина за развод е измама на пример, брак со измамник, криминалец, алкохоличар...

Tokmu toa mi beshe poentata na prashanjeto.

Spored tolku povtoruvanoto tolkuvanje na kazhanoto vo Biblijata izlaga deka razvod mozhe da se dobie samo vo sluchaj na preljuba, a vo site drugi sluchai zhenata i mazhot MORAAT da zhiveat zaedno iako ne se podnesuvaat, postojano se karaat, mazhot fizichki ja maltretira zhenata, a ova nego psiholoshki, se poijanat, na decata ne ima davaat nikakva normalna sredina za rastenje, opbrazuvanje i zhiveenje i t.n.

Spored seto onoa shto mozham da prochitam od onie koi se narekuivaat hristijani, site ovie raboti NE SE PRICHINA ZA RAZVOD, deka seto toa MORA DA SE TRPI bidejkjii navodno TOA bilo Bozhjata volja!

Ima milion primeri na brakovi vo koi eden ili dvaicata izvrshile preljuba i toa go znaat partnerite znaci nekako preminale preku toa, pa sepak tie brakovi opstojuvaat i se e ok.

Preljubata moze da e eden od faktorite za razvod no ne e i edinstven, ima brakovi vo koi nema ama bash nisto losho pa sepak ludjeto reshavaat da se razdelat, na primer nema romantika, znaci brakot funkcionira nema preljubi nasilstvo i sto znam jas se, ama ete nema romantika, nema hemija, i ludjeto reshavaat da se razdelat...

No ima i brakovi vo koi eden od partnerite e tiranin, koj vrshi sekakva tortura nad drugiot partner i tie brakovi za zal opstojuvaat... Ima ludje koi si gi mlatat zenite, i koga ce gi prashas zasto toa go rabotat (inaku toa se manijaci i shizofrenicari spored mene )nivnoto odnesuvanje go opravduvaat so citati od Biblija ili nekoa druga sveta kniga a zenite (guski nepismeni) koga ce gi prashash zashto go trpat toa tie se pravat golemi vernicki i istoto go objasnuvaat so verata...LUDA RABOTA SADIZAM I MAZOHIZAM NA KVADRAT VO OBLANDA NA RELIGIJATA

-------------
Give me your secrets
Bring me a sign
Give me a reason
To walk the fire
See another dawn
Through our son's eyes
You give me a reason
To walk the fire.

Датум на внесување: 08.Мај.2010 во 23:06
Blagoj_s , jas ti ja kazhuvam realnosta na zhivotot, site tuka ja znaeme koja e taa, ti ja znaesh isto taka... i uporno pishuvash nekakvi raboti koi za povekejto lugje se samo ubavi zhelbi i zborovi staveni na hartija koi definitivno inspiriraat, no realniot zhivot i chovekovata nesovrshenost rezultiraat najchesto so sosem sportivni rezultati.

Za filozofiranje, apologetiziranje i citiranje umni misli, site sme silni, no jas ti postavuvam konkretno prashanje za sekojdneven konkreten problem i ako imash konkreten odgovor od edna rechenica togash kazhi go, ako nemash, togash ne povtoruvaj isti traktati oti ne kazhuvash nishto povekje od onoa shto si rekol ushte prviot pat.

Dali tvrdish deka vo promashenite brakovi, vo koi sopruzhnicite zhiveat vo sekojdnevno izmachuvanje, fizichko i psiholoshko maltretiranje, organsko nepodnesuvanje i unishtuvanje na detstvoto i mladosta na decata, lugjeto moraat po sekoja cena da ostanat zarobeni vo mizernata zaednica namesto da si ja pobaraat svojata ljubov i srekja so onoj koj navistina bi ja ispolnil Bozhjata zhelba za nivniot prijaten, ubav, ploden, srekjen i blagosloven zhivot ???

-------------

Датум на внесување: 08.Мај.2010 во 23:09
Dali Adam i Eva bile vo brak ???

-------------
Give me your secrets
Bring me a sign
Give me a reason
To walk the fire
See another dawn
Through our son's eyes
You give me a reason
To walk the fire.

Датум на внесување: 09.Мај.2010 во 15:24

Uporno baras odgovor na ova prasanje.

Pred da se vleze vo brak treba da se vnimava mnogu.
Lesno e da se vleze vo brak ,no tesko e da se ostane.
Brakot ako e od ljubov togas ne bi trebalo da ima problemi, no satanata ne spie,se sto e dobro saka da unisti.
Ako zastranime od Boga togas doagaat teskotiite,i greskite se redat edna po druga, moze da dojde i do naj losoto.
Jas ne sakam na mladite da im se slucuvaat losi raboti, zato ke kazam uste ednas , pred da vlezat vo tie vodi --- mnogu da vnimavaat.

Zato ke dadam eden recept za da podgotvite sreken brak.

Potrebni sostojki;

1 solja ljubov
2 solja lojalnost
3 solja prostuvanje
1 solja prijatelstvo
2 lazica neznost
4 lazici vera
1 bure smea
5 lazici nadez

Nacin na podgotovka

Zemete ja ljubovta i lojalnosta i dobro izmesajtegi so verata. Pomesajte go toa so neznost, ljubeznosta i razbiranjeto. Dodadete prijatelstvo i nadez.Poprskajte go toa so nasmevkata.Ispecete go na sjajot od sonceto, a servirajte go odnovo vo cinii sekoj den.

-------------
www.myspace.com/sblagoj

Датум на внесување: 09.Мај.2010 во 15:44

Uporno baras odgovor na ova prasanje.

I uporno ne dobivam odgovor, no ne zatoa shto go nema, tuku zatoa shto toj vo temeli kje go pogodi teoloshkoto filigranstvo na gradenje kuli od karti.

Zatoa shto vistinata e ochebijna i nea ne i trebaat nikakvi zakoni, dogmi, sudovi i sudii za da bide dokazhana i odbraneta.

-------------

Датум на внесување: 09.Мај.2010 во 19:45

Potrebni sostojki;

1 solja ljubov
2 solja lojalnost
3 solja prostuvanje
1 solja prijatelstvo
2 lazica neznost
4 lazici vera
1 bure smea
5 lazici nadez

Nacin na podgotovka

Zemete ja ljubovta i lojalnosta i dobro izmesajtegi so verata. Pomesajte go toa so neznost, ljubeznosta i razbiranjeto. Dodadete prijatelstvo i nadez.Poprskajte go toa so nasmevkata.Ispecete go na sjajot od sonceto, a servirajte go odnovo vo cinii sekoj den.

Samo edna solja ljubov ???? Abe ajde sto e ovaa turlitava ???

-------------
Give me your secrets
Bring me a sign
Give me a reason
To walk the fire
See another dawn
Through our son's eyes
You give me a reason
To walk the fire.

Датум на внесување: 09.Мај.2010 во 20:17
Ako Ljubovta, brakot i brachnoto sopruzhnishtvo se pravea po recepti, kako ovoj posocheniov, togash site kje bea prvoklasni gotvachi i sekoj brak kje beshe idealen.

Ama sekogash bilo mnogu polesno da se konteplira okolu rabotite, otkollku da se soochi so realnosta i da se svitkaat rakavite. Nikoj ne saka da si gi izvalka racete i da si go urne egoto.

-------------

Датум на внесување: 09.Мај.2010 во 23:24

... Ima ludje koi si gi mlatat zenite, i koga ce gi prashas zasto toa go rabotat (inaku toa se manijaci i shizofrenicari spored mene )nivnoto odnesuvanje go opravduvaat so citati od Biblija ili nekoa druga sveta kniga a zenite (guski nepismeni) koga ce gi prashash zashto go trpat toa tie se pravat golemi vernicki i istoto go objasnuvaat so verata...LUDA RABOTA SADIZAM I MAZOHIZAM NA KVADRAT VO OBLANDA NA RELIGIJATA

Човек кој што вистински верува на ЕВАНГЕЛИЕТО и е исполнет со Светиот ДУХ, тој засигурно не ја “млати“ жената!

А што се работи за жените (што ти ги наречуваш гуски) кои поради верата поднесуваат удари од мажи (или други членови на фамилијата што се опседнати со нечист дух), тие за мене се една врста Светици кои одат по стапките Христови и херојски ги поднесуваат ударите на нечистивиот!

Гледај го филмот “Аватар“ со отворено срце ...!

Spiros pa zarem onoj za koj i ti velish deka e cista ljubov i deka svojot zivot go dal za nash*te grevovi, sakash da kazesh deka sega ne kaznuva - kade e tuka logikata ????

...

Слепоста, невниманието и пред се' неверата во БОГА и Неговата Прачиста Мудрост - Која ТОЈ смилувајќи се кон сите грешници ја отелотвори во Исус Христос - е коренот на самоказнувањето!

Живиот БОГ во Исуса Христа е СОВРШЕНА ЉУБОВ!   

-------------
in Time & Eternity!

Датум на внесување: 09.Мај.2010 во 23:26

[/QUOTE]

Samo edna solja ljubov ???? Abe ajde sto e ovaa turlitava ???[/QUOTE]

Da vo pravo si , bez ljubov se e turli tava.

-------------
www.myspace.com/sblagoj

Датум на внесување: 09.Мај.2010 во 23:52

... Ima ludje koi si gi mlatat zenite, i koga ce gi prashas zasto toa go rabotat (inaku toa se manijaci i shizofrenicari spored mene )nivnoto odnesuvanje go opravduvaat so citati od Biblija ili nekoa druga sveta kniga a zenite (guski nepismeni) koga ce gi prashash zashto go trpat toa tie se pravat golemi vernicki i istoto go objasnuvaat so verata...LUDA RABOTA SADIZAM I MAZOHIZAM NA KVADRAT VO OBLANDA NA RELIGIJATA

Човек кој што вистински верува на ЕВАНГЕЛИЕТО, засигурно не ја “млати“ жената!

А што се работи за жените (кои што ти ги наречуваш гуски) кои поради верата поднесуваат удари од мажи (или други членови на фамилијата кои се опседнати со нечист дух), тие за мене се една врста Светици кои одат по стапките Христови и херојски ги поднесуваат ударите на нечистивиот!

I taa treba toa do go trpi se dodeka ne ja raspnat ????

Гледај го филмот “Аватар“ со отворено срце и сигурно ќе добиеш одговор на повеќе прашања ...!

(Аватар е првиот филм кој го има гледано мојата ќерка заедно со нејзиното момче.)

Prashanjeto e koncizno i odgvorot bi trebalo da e takov ocekuvash da najdam mudrost vo nego, ne moze zasto nema vrska so toa sto prasuvam...
Dali Isus bil zenet - procitaj go Den Braun ...

Spiros pa zarem onoj za koj i ti velish deka e cista ljubov i deka svojot zivot go dal za nash*te grevovi, sakash da kazesh deka sega ne kaznuva - kade e tuka logikata ????

...

Слепоста, невниманието и пред се' неверата во БОГА и Неговата Прачиста Мудрост - Која ТОЈ смилувајќи се кон сите грешници ја отелотвори во Исус Христос - е коренот на самоказнувањето!

Живиот БОГ во Исуса Христа е СОВРШЕНА ЉУБОВ!   

Dali sakash da kazes deka ne kaznuva ???? Koncentriraj se na prashanjeto te molam'

-------------
Give me your secrets
Bring me a sign
Give me a reason
To walk the fire
See another dawn
Through our son's eyes
You give me a reason
To walk the fire.

Датум на внесување: 09.Мај.2010 во 23:54

Samo edna solja ljubov ???? Abe ajde sto e ovaa turlitava ???[/QUOTE]

Da vo pravo si , bez ljubov se e turli tava.[/QUOTE]

Messenger pogore ubavo kaza...

A ti matish sekakvi gluposti i vo more od toa stavas mnogu malku ljubov... E toa mozes da im go kazes na Mariovcite i na Itar Pejo koga srkale "Ribina Corba" vo ezeroto (se nadevam deka se secavash na taa prikazna)..

-------------
Give me your secrets
Bring me a sign
Give me a reason
To walk the fire
See another dawn
Through our son's eyes
You give me a reason
To walk the fire.

Датум на внесување: 10.Мај.2010 во 00:12
Inaku eve da ti kazam jas so mojata sopruga prv fil sto go imam gledano e Debbie does Dallas (si go gleadal ??), i kasetata ja zaboravivme vo videoto za potoa po greska da bide pustena pred eden kup rodnini od majka mi koja seta gorda pred toa izjavi deka sum gledal film so devojka mi HAAAAAAAAAAAHAAAAAAAAAAAAAAAAA Lele koj greshnik sum aaaaa ???

-------------
Give me your secrets
Bring me a sign
Give me a reason
To walk the fire
See another dawn
Through our son's eyes
You give me a reason
To walk the fire.

Датум на внесување: 10.Мај.2010 во 23:13

Нити треба, нити мора, но - за разлика од многу кои вистински и од срце не веруваат на Евангелието - таа смее !

Prashanjeto e koncizno i odgvorot bi trebalo da e takov ocekuvash da najdam mudrost vo nego, ne moze zasto nema vrska so toa sto prasuvam...

ВЕЧНИОТ создаде една жена за еден маж, за само еден маж да има жената, како што мажот има само една жена !

Мнозинството на денешните германци се народ со индо-германско потекло, а во нивниот јазик зборот за брак е Ehe и потекнува од старогерманскиот збор Еwa кој означува: Вечност, Право, Правда, Закон, ...!

Знаеш ли како и во Што се соединија двајцата главни личности во филмот Аватар?

Се сеќаваш ли како – со кое име - Го нарекуваа Тоа “нешто“ во Кое тие се соединија?

Се’ има врска – драг Темплариус - дури и кога (површно гледано) нема врска (!) ... но дали имаме уши и очи да Го слушнеме и видиме Она “нешто“ што со уши не се слуша и со очи не се гледа ... во Кое е се’ , од Кое е се’ , преку Кое е се’ и за Кое е се’!?

Dali sakash da kazes deka ne kaznuva ????

Koncentriraj se na prashanjeto te molam'

Никаде не велам дека нема казна, туку велам дека Тој Кој што е СОВРШЕНА ЉУБОВ нема потреба да не’ казнува, бидејќи нашето противење на Неговата СОВРШЕНА ВОЛЈА (Христос Исус) е доволно голема казна!

Поздрав и лека ноќ

-------------
in Time & Eternity!

Датум на внесување: 10.Мај.2010 во 23:30

Нити треба, нити мора, но - за разлика од многу кои вистински и од срце не веруваат на Евангелието - таа смее !

ВЕЧНИОТ создаде една жена за еден маж, за само еден маж да има жената, како што мажот има само една жена !

Мнозинството на денешните германци се народ со индо-германско потекло, а во нивниот јазик зборот за брак е Ehe и потекнува од старогерманскиот збор Еwa кој означува: Вечност, Право, Правда, Закон, ...!

Знаеш ли како и во Што се соединија двајцата главни личности во филмот Аватар?

Се сеќаваш ли како – со кое име - Го нарекуваа Тоа “нешто“ во Кое тие се соединија?

Се’ има врска – драг Темплариус - дури и кога (површно гледано) нема врска (!) ... но дали имаме уши и очи да Го слушнеме и видиме Она “нешто“ што со уши не се слуша и со очи не се гледа ... во Кое е се’ , од Кое е се’ , преку Кое е се’ и за Кое е се’!?

Dali sakash da kazes deka ne kaznuva ????

Koncentriraj se na prashanjeto te molam'

Никаде не велам дека нема казна, туку велам дека Тој Кој што е СОВРШЕНА ЉУБОВ нема потреба да не’ казнува, бидејќи нашето противење на Неговата СОВРШЕНА ВОЛЈА (Христос Исус) е доволно голема казна!

Поздрав и лека ноќ

Spiros ti kako Pravoslaven Hristijanin veruvash vo seto ovaa sto go velish ????

-------------
Give me your secrets
Bring me a sign
Give me a reason
To walk the fire
See another dawn
Through our son's eyes
You give me a reason
To walk the fire.

Датум на внесување: 10.Мај.2010 во 23:34

А кој тоа вели дека јас некогаш сум бил достоен да се наречам Православен или Христијанин?

-------------
in Time & Eternity!

Датум на внесување: 10.Мај.2010 во 23:44

А кој тоа вели дека јас некогаш сум бил достоен да се наречам Православен или Христијанин?

Prosti ako te navrediv....

Sekoj onoj koj veruva vo Pravoslavjeto i vo Boga dostoen e da se narece Pravoslaven Hristijanin, mislam deka e isto i so tebe ?????

-------------
Give me your secrets
Bring me a sign
Give me a reason
To walk the fire
See another dawn
Through our son's eyes
You give me a reason
To walk the fire.

Испечати | Затвори го прозорот

Forum Software by Web Wiz Forums® version 10.03 - http://www.webwizforums.com
Copyright ©2001-2011 Web Wiz Ltd. - http://www.webwiz.co.uk