IDIVIDI forum Веб сајт
почетна страница почетна страница > Здравје > Исхрана и кулинарство
  Активни теми Активни теми RSS - Занимливости околу исхраната
  најчести прашања најчести прашања  Пребарувај форум   Настани   Регистрирајте се Регистрирајте се  Влез Влез

Занимливости околу исхраната

 Внеси реплика Внеси реплика страница  <1 45678 20>
Автор
Порака
емил Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
зависник идивидовски

Регистриран: 11.Август.2009
Статус: Офлајн
Поени: 85186
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај емил Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 18.Декември.2010 во 15:11


ПРАЗ

109. Зошто е добро празот да се купува со коренчињата?
Како што коренчињата ни се показател за свежината на празот, така истовремено и ќе го забават неговото сушење.
110. Како да се  подготви едноставен прилог од праз?
Празот се чисти и мие, се сече на резнина и се динста на малку масло со додаток на лук и џумбир.
111. Како да се послужи праз подготвен на пареа?
Топлиот праз може да го послужите со сос на база на павлака, а изладен во комбинација со прелив за салата- винаигретте.
112. Кои зачински растенија одат со праз?
Жалфија, мајчина душичка, магдонос, босилек, коричка и сок од лимон.

КРОМИД

113. Кои се особините на кромидот и како да се употребат?
Најчесто се употребува кромид со жолтеникава боја. Црвениот кромид е со благ и ароматичен вкус и се користи за подготовка на сосови и чорби. Младиот кромид се конзумира свеж.
114. Како да се спречи солзењето на очите кога се сечка кромидот?
Кромидот нема да ве насолзи, ако по чистењето го ставите во вода.
115. Зошто кромидот е животен еликсир?
Кромидот е вистински ”животен елкисир” бидејќи содржи белковини, Б и Ц витамин, минерални материи, антибиотски материи и етерични масла, што благотворно делува на кардиоваскуларниот систем, го регулира варењето, помага кај настинки и има диуретско својство.
 

ГРАШОК

116. Колку зрна грашок се добива по чистењето?
Од 1 кгр. грашок во мешунки се добива околу 350 гр. исчистен грашок.
117. Како да се одбере и употреби грашокот?
Кога купувате млад грашок, внимавајте мешунките да се свежи и зелени. Исчистете го и употребете го истиот ден, бидејќи со стоење узрева, шеќерот се претвора во скроб и вкусот се менува.

Кон врв
емил Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
зависник идивидовски

Регистриран: 11.Август.2009
Статус: Офлајн
Поени: 85186
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај емил Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 26.Декември.2010 во 13:46

КРАСТАВИЦА

116. Што се прави кога краставицата е горчлива?

Ако краставицата е горчлива се чисти,сече на тркалца,се посолува и се остава да отстои.Потоа се цеди и се подготвува според рецептот.

117. Која е предноста на краставицата во исхраната?

Краставицата го забрзува извлекувањето на водата и разните токсини од организмот.

СПАНАЌ

118. Во каков сад треба да се стави варениот спанаќ?

Варениот и исцеден спанаќ препорачливо е да се стави во стаклен или порцелански сад,наместо во метален,за да се спречи оксидација.

119. Дали спанаќот губи од волуменот при варењето?

При варење спанаќот губи околу 8 пати од својот волумен во свежа состојба.

120. Што треба да се знае за спанаќот?

Спанаќот е богат со минерали и витамини,но помалку е познато дека содржи оксална киселина и нитрати кои неповолно влијаат на лица кои боледуваат од артритис,реума,камен во жолчка и бубрези,затоа ним спанаќот не им се препорачува.Делувањето на оксалната киселина може да се намали ако спанаќот го подготвуваме со млеко,сирење или јогурт.

121. Како да се подготви свеж спанаќ?

Спанаќот добро се чисти(се отстрануваат коренчињата и по потреба долниот дел од стебленцата),а потоа измијте го во повеќе води.Ставете го спанаќот во зовриена вода и причекајте водата повторно добро да зоврие.Потоа спанаќот се вади,се налева со студена вода.Кај овој метод,спанаќот останува свеж и зелен.

РЕПА

122. Како да се подготви кисела репа?

Киселата репа се вари во малку солена вода,а ако во неа варете свинско,тогаш не ја солите.Ако е многу кисела,пред варење може да ја измиете со вода.

123. Како да се подготви мешана салата со свежа репа?

Свежата репа со повеќе видови коренесет зеленчук се ренда и се зачинува по сопствен вкус(масло,оцет,лимон,ацето балсамико,сол).

124. Како наједноставно да се подготви варена репа?

Варена репа со листови или без нив се зачинува со путер,лимонов сок или со некој сос на база на путер.

125. Кога е најдобро да се користи репата?

Репата е најдобра во септември,октомври и ноември,но може да се употребува до мај.

Кон врв
Valerija Кликни и види ги опциите
Модератор
Модератор
Лик (аватар)

Регистриран: 07.Ноември.2005
Статус: Офлајн
Поени: 105588
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Valerija Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 26.Декември.2010 во 15:38
Најмалку три оброци со житарици за добро здравје

Секојдневно се препорачува внесување на три оброци со интегрални житарици во превенцијата против дијабетес тип 2  и коронарните болести.

Ретки се младите и адолесцентите кои ги следат овие препораки. Во истражуањето кое го покажа ова, биле вклучени 792 адолесценти и 1686 млади на возраст од 15 до 23 години.

Преку прашалници за зачестеноста на земање храна, авторите на студијата дошле до сознание дека младите внесуваат помалку од еден оброк житарици дневно.

Причината која влијае врз внесувањето интегрални житарици е нивната достапност во домот.

Јакиот човек има само една слаба страна-жената што ја сака!
Кон врв
Valerija Кликни и види ги опциите
Модератор
Модератор
Лик (аватар)

Регистриран: 07.Ноември.2005
Статус: Офлајн
Поени: 105588
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Valerija Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 26.Декември.2010 во 15:40
Пет причини зошто треба да се јадат јаболка

Освен што се вкусни, јаболката изненадувачки се важен извор на корисни состојки за нашиот организам. Тие го смалуваат холестеролот, влијаат на тежината и ја подобруваат интелигенцијата. Ова се само некои од последиците на редовното консумирање на ова секогаш достапно овошје.

Обезбедуваат подолго чувство на ситост

Имајќи во предвид дека е потребно подолго време за џвакање, овошниот шеќер од јаболкото бавно и постепено влегува во организмот и го одржува нивото на шеќер и инсулин стабилно. За разлика од јаболката, слатките влијаат на брзото зголемување на шеќерот во крвта и привремена ситост, но овие нивоа се подеднакво брзо се смалуваат, гладот се враќа, а калориите остануваат.

Но, јаболката даваат подолго чувство на ситост токму поради постепеното внесување на шеќер, а содржат минимален број на калории, па нивната важност во одржувањето на рамномерната тежина не е во прашање.

Ја подобрува работата на дишните патишта

Според неодамнешното британско истражување, децата чии мајки често консумираат јаболка во текот на бременоста имаат многу помали шанси за развој на астма, рак и други заболувања на дишните органи од деца чии мајки не јадат често јаболка.

Го намалуваат холестеролот

Благодарение на пектинот и полифенолот кои ги содржат, јаболката делуваат на намалувањето на нивото на холестерол и го спречуваат неговото насобирање во крвните жили. За уште подобри перформанси, не ја лупете кората на јаболкото, поради што таа е богата со истите состојки со кои е богат и средишниот дел.

Се борат против канцерот

Луѓето кои јадат едно јаболко дневно имаат дури 42 отсто помали шанси да заболат од рак. Италијанските научници докажаа дека некои состојки во јаболката спречуваат ширење на клетки зафатени со тумор. Овој процент сигурно не е за потсетување.

Не прават нас попаметни

Преку комбинацијата на одредени состојки од јаболката со ензимите во човечкото тело настанува невротрансмитерот ацетилколин, чија улога е пренос на импулси помеѓу нервните клетки. Едноставно речено, што повеќе јаболка изедеме, толку подобро ќе биде делувањето на ацетилколинот, што влијае на подобрување на помнењето, концентрацијата и учењето.

Јакиот човек има само една слаба страна-жената што ја сака!
Кон врв
Valerija Кликни и види ги опциите
Модератор
Модератор
Лик (аватар)

Регистриран: 07.Ноември.2005
Статус: Офлајн
Поени: 105588
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Valerija Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 27.Декември.2010 во 20:13
Пастрмката го чува срцето, а сардината нервите

Во периодот на пост, рибата е главна на менито на многу православни верници.

Освен што е вкусна, здрава и може да се подготви на многу различни начини, рибата лесно се вари. Богата е со витамини, минерали и аминокиселини.

Туна:

Богата е со минералот селен и витаминот А, кои играат важна улога во борбата против слободните радикали.

Ослиќ:

Има мала енергетска вредност и спаѓа во диететските намирници. 100 грама ослиќ содржи 80 % вода, 0,85 грама масти и 17,2 грама белковини. Богат е со витамините Б1 и Б2, калиум, калциу и фосфор. Позитивно влијае на коските и работата на мозокот.

Сардина:

Содржи магнезиум и триптофан, кој благотворно влијае на нервниот систем и го подобрува расположението. Богата е со протеини, омега 3 киселини и калиум.

Пастрмка:

Се препорачува за дијабетичарите и лицата со висок крвен притисок. Таа е нискокалорична и содржи малку натриум (40 мг во 100 грама) и штити од кардиоваскуларни тегоби.

Крап:

Спаѓа во помрсните риби. Богат е со белковини, омега 3 киселини, витамини А, Д и Е. Го чува мускулот на срцето и ги ублажува тегобите од болестите на крвните садови и псоријазата.

Зошто пивото е најздрав алкохолен пијалак?

Покрај тоа што се консумира ширум светот, здравите својства на пивото не се доволно познати, наведува најновото истражување.

Имено, овој пијалак е извор на витамини, влакна, минерали и антиоксиданси и има релативно ниска калорична вредност во споредба со другите алкохолни пијалаци.

Освен тоа, истражувањето укажува на тоа дека пивото, ако се консумира умерено е едно од најздравите алкохолни пијалаци.

Портпаролот на британското друштво The Beer Academy, кое го спроведе истражувањето објаснува: Пивото кое што е богато со влакна и антиоксиданси содржи и витамини кои вам можат да ви помогнат да одржите балансирана, здрава исхрана, а во него се наоѓаат и минерали како силициумот кој помага во намалување на ризикот од остеопороза.

Откриено е дека 10 отсто од испитаниците сметаат дека пивото содржи масти, а 13 отсто грешно веруваат дека пивото се прави од разни хемикалии наместо од јачмен и хмељ.

Истражувањето исто така ја проучуваше позитивната психолошката и социолошката корист на луѓето кои уживаат во својот омилен пијалак во пивниците и баровите.



Изменето од Valerija - 27.Декември.2010 во 20:14
Јакиот човек има само една слаба страна-жената што ја сака!
Кон врв
Valerija Кликни и види ги опциите
Модератор
Модератор
Лик (аватар)

Регистриран: 07.Ноември.2005
Статус: Офлајн
Поени: 105588
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Valerija Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 27.Декември.2010 во 20:18
Кроасани за здраво „добро утро“

Со многу малку маснотии, лиснати и лесни како воздух се кроасаните кои ги произведува снек-барот „Japonaise Bakery & Cafe“ на Hiroko Sakan. Оваа Јапонка, која е родена во американскиот град Бостон, советува дека најздрав појадок се кроасани.

Потребните количини на енергија кои му се потребни на организмот во текот на целиот ден ги дава токму квалитетно направен и испечен кроасан, вели Hiroko. Таа се специјализирала во оваа област на кулинарството, што нејзиниот снек-бар го посетуваат секое утре цела армија луѓе.

Според Hiroko кроасанот, кој е испечен до темно кафеава боја, а послужен со квалитетно француско кафе или чај е најдобриот појадок, кој може да се понуди на сопствениот организам.

Јакиот човек има само една слаба страна-жената што ја сака!
Кон врв
емил Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
зависник идивидовски

Регистриран: 11.Август.2009
Статус: Офлајн
Поени: 85186
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај емил Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 04.Јануари.2011 во 12:42

Зеленчукот ја чува линијата

Зеленчукот богат со растителни влакна помага да се заситите, но и да ја зачувате линијата - под услов да го подготвите на диетален начин, а тоа значи дека треба само да го обарите и да го прелиете со малку маслиново масло.

СПАНАЌОТ е рудник на антиоксиданси

Сто грама спанаќ содржат четири милиграми бета-каротин, што е и препорачаната дневна доза. Освен тоа, содржи уште четири антиоксиданси - витамините Ц и Е, селен и цинк, но и калиум и линолеинска киселина, неопходни за правилно функционирање на имунолошкиот систем. Спанаќот јадете го суров за да ги искористите сите антиоксиданси.

ТИКВИЧКИТЕ се диуретик

Богати со вода и калиум, тиквичките го поттикнуваат исфрлањето на токсините од организмот. Тие се важен извор на витаминот Б9, кој учествува во синтезата на белковините и железото. Исто така, тиквичките содржат и лесно растворливи растителни влакна и затоа лесно се варат, а, покрај тоа, и го забавуваат апсорбирањето на мастите. Не чувајте ги подолго од 48 часа во фрижидер, зашто потоа ги губат сите скапоцени состојки.

БРОКУЛИТЕ се извор на витамини

Брокулите содржат исто количество витамин Ц како и портокалите. Тие се извор на Е-витамин кој е антиоксиданс, сулфур кој штити од инфекции, калциум кој ги зацврстува коските, железо и калиум. Поради урамнотежената содржина на глициди и белковини, брокулите создаваат чувство на ситост. Варете ги на пареа за да го зачувате витаминот Ц и не држете ги долго во фрижидер.

Кон врв
емил Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
зависник идивидовски

Регистриран: 11.Август.2009
Статус: Офлајн
Поени: 85186
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај емил Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 05.Јануари.2011 во 06:47

Како да зготвите совршени тестенини?

 

Тестенините се особено популарни, не само затоа што се многу евтини, туку и затоа што се многу вкусни. Не бараат многу време за подготовка или пак големи готварски способности, а освен тоа – се приготвуваат на најразлични начини, што значи дека постои рецепт со тестенини за сечиј вкус.

Тестенините се популарни не само затоа што се многу евтини, туку и заради тоа што се многу вкусни

Но, пред да започнете со готвење на шпагети карбонара или болоњезе, потребно е да знаете како правилно се приготвуваат тестенините. Продолжете внимателно да читате, за да научите неколку практични совети и трикови за приготвување на совршените тестенини.

  1. Користете големо тенџере со многу вода. Честа грешка што луѓето ја прават кога варат тестенини е што ги ставаат во мало тенџере. Тестенините треба слободно да можат се движат во тенџерето, а и им е потребна многу вода. Ако тенџерето е премало или ако има малку вода во него, тогаш тестенините ќе се залепат една со друга и нема да се сварат подеднакво. За да сварите 500 грама тестенини, потребно е да ставите најмалку 4 литри вода. Водата побрзо ќе зоврие ако го покриете тенџерето со капак, но тргнете го капакот откако ќе ги ставите тестенините.
  2. Не ставајте масло во водата. Употребата на масло ќе го спречи спојувањето на тестенините и сосот. За да не дозволите тестенините да се залепат една со друга во текот на варењето, мешајте со дрвена лажица или виљушка.
  3. Ставете сол откако водата ќе зоврие. Не заборавајте да ставите сол кога варите тестенини. Солта значително го подобрува вкусот на тестенините. Најдобро е да ја ставите солта откако водата ќе зоврие, бидејќи подобро се раствора во жешка вода. Плус тоа, водата ќе зоврие побрзо, затоа што несолената вода има пониска точка на вриење.
  4. Ставете ги сите тестенини наеднаш во вода што силно врие. Ако ги додадете тестенините во вода што ја нема достигнато точката на вриење, тогаш скробот ќе започне да се раствора. Водата треба силно да врие за да ги спречи тестенините да се залепат една со друга.
  5. Не го покривајте тенџерето со капак. Регулирајте ја температурата за да не се создава многу пена и да не дојде до претекување, но не ставајте капак.
  6. Мешајте често. Откако ќе ги додадете тестенините во водата, мешајте со долга дрвена лажица или виљушка. Така тестенините нема да се залепат една со друга, ниту пак на дното на тенџерето.
  7. Имајте го во предвид времето за готвење што е препорачано на пакетчето, но не го земајте здраво за готово. Некои тестенини треба да се варат подолго, а други пократко, во зависност од формата и дебелината. Прочитајте на етикетата колку е препорачано да се варат тестенините што сте ги купиле, но тоа нека ви послужи само за да можете да се ориентирате. Најдобро ќе знаете дали тестенините се готови ако ги пробате.
  8. Тестенините се готови кога ќе бидат „al dente“. „Al dente“ е италијански израз за варени тестенини или ориз кои се малку цврсти, но не тврди или преварени. Кога ќе ги каснете тестенините, тие треба да бидат цврсти на средината (да ви создадат потреба да ги џвакате), но да немаат тврд центар (тврдиот центар е знак дека не се готови). Исто така, не треба да дозволите тестенините да бидат премногу меки или преварени.
  9. Исцедете ги по варењето. Веднаш откако ќе решите дека тестенините се готови, тргнете го тенџерето од оган и истурете ги во ѓерѓев или голема цедалка. Подигнете ја цедалката и протресете ја за да се ослободите од вишокот вода.
  10. Не ги мијте тестенините. Многу луѓе ги мијат тестенините по варењето. Но, тоа не треба да го правите, затоа што ќе го измиете и скробот што го има врз нив. Скробот е неопходен за сосот подобро да се соедини со тестенините. Исклучоци: Треба да ги измиете тестенините за лазања, за да можете полесно да ги одделите лентите една од друга без да ги раскинете. Исто така, измијте ги тестенините ако со нив правите ладна салата.

Дополнителни совети

  • Не ги кршете шпагетите. Ставете ги во садот така што долниот дел ќе биде потопен во водата, а од горниот – потпрен на работ на тенџерето. Шпагетите полека ќе омекнат и ќе пропаднат, без да се искршат.
  • Пригответе ги тестенините непосредно пред сервирање. Сепак, ако треба да ги приготвите тестенините предвреме, по готвењето измијте ги со ладна вода, исцедете ги, ставете во нив масло и промешајте. Маслото ќе спречи да се залепат. Можете да ги ставите во покриен сад во фрижидер. Оваа тактика е особено корисна ако ги приготвувате за гости. Сосот задолжително пригответе го непосредно пред сервирање.
  • Не варете во едно тенџере различни типови тестенини. На некои тестенини им е потребно повеќе време да се сварат, а на други помалку.
  • Ако ги преварите тестенините, прелијте ги со ладна вода. Ако сте ги вареле тестенините малку подолго од потребното и ако се меки, прелијте ги со ладна вода веднаш откако ќе ги тргнете од огнот. Така веднаш ќе го прекинете процесот на готвење. Овој трик нема да ви помогне ако тестенините се премногу меки
Кон врв
емил Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
зависник идивидовски

Регистриран: 11.Август.2009
Статус: Офлајн
Поени: 85186
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај емил Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 08.Јануари.2011 во 06:20

ШПАРГЛИ

128. Како се чистат шпаргли?

Шпарглите (бели и зелени) треба правилно да се исчистат. Најнапред се отсекува тврдиот крај, потоа околу 7 см. под врвот со нож малку се засечува и кожичката се влече кон крајот на шпарглата. Тврдите краеви може да се искористат за чорба.

129. Како се варат дивите шпаргли?

Шпарглите се варат во широк сад. Во зовриена вода ставете сол, по желба малку шеќер и парче путер. Варете ги на средна температура 15-20 минути.

ЗЕЛКА

130. Каде се користи црвената зелка?

Покрај бела и зелена, постои и црвена зелка. Најчесто се користи за салата и како прилог со разни печени јадења од месо.

131. Како да се задржи црвената боја на зелката?

Ако сакате црвената зелка да ја задржи својата атрактивна боја, варете ја во сад со капак или лонец под притисок, со додаток на вино или лимонов сок.

КОМПИР

132. Како да се направи палента од компири?

Компирите се варат во солена вода додека да се разварат, а потоа додајте пченкарно брашно и продолжете со варењето. Потоа масата распоредете ја на дрвена подлога, така што да биде со еднаква дебелина и изладете. Се сече на парчиња со цврст конец. Некогаш ова јадење било замена за леб.

133. Зошто е важно копирот што потенко да се лупи?

При лупењето треба да се тргне колку што е можно потенок слој од кората на компирот, бидејќи под кожичката се наоѓа најголемиот дел од витамин Ц.

134. Како при чистење на млад компир да се одбегнат дамките на прстите?

Ако младиот компир го стружите под млаз вода, ќе ви остави помалку дамки по рацете, а остатокот на дамки можете да го отстраните со лимонов сок.

135. Како да се чува исчистениот компир пред термичка обработка?

Ако прерано сте го излупиле или исекле компирот, нема да потемни ако го држите во студена вода се до моментот на употреба.

136. Зошто не е добро компирот да се подгрејува?

Подгревањето на компир се одбегнува поради концентрацијата на соланин што се наоѓа во него, бидејќи може да биде причина за акутно труење. Среќна околност е што количината на копир што може да содржи токсична доза на соланин (200 мг/кг телесна тежина), ја надминува големината на еден оброк. Препорачуваме во чорбите што ги варите за наредниот ден, компирот сварете го непосредно пред сервирањето.

137. Како да се зачини компирот?

Кај варење и печење компирот се зачинува пред термичката обработка, а кај пржењето на крај на термичката обработка.

138. За кои јадења се користи мазен компир, а за кои компир со рапава кора?

Кај подготовката на јадења најчесто разликуваме два вида компири: со мазна и рапава кора. Компирот со мазна кора се користи за салати, печења и пржење, а компирот со рапава кора користете ги за подготовка на теста од компир, кашички и пире.

139. Кога се пасира компирот?

Кога подготвувате пире од компири или некое тесто од компири, секогаш испасирајте го компирот додека е топол.

140. Зошто е добар компирот?

Поради малата содржина на натриум, одговара за исхрана на лица кои страдаат од висок крвен притисок, а им се препорачува и на дијабетичарите.

141. Како да се оплемени салатата од компири?

Салатата од компири ќе биде повкусна ако варениот и исечен компир, додека е уште топол, го зачините со масло, а делот од оцет заменете го со вино.

142. Како да се користи брашнестиот компир?

Брашнестите видови на компири што лесно се разваруваат, се користат за подготовка на пире и тесто од компири.

Кон врв
емил Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
зависник идивидовски

Регистриран: 11.Август.2009
Статус: Офлајн
Поени: 85186
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај емил Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 10.Јануари.2011 во 17:27

Чување на продукти

* Зачините држете ги на суво место и на провев и подалеку од другите продукти. Солта ќе остане сува, ненавлажнета ако во неа се додаде некое зрно ориз.
* Компирите мора така да се стават за да може од сите страни, па и одоздола да добиваат воздух. За тоа се добри дрвените гајби. Еднаш во месецот компирите мора да се прегледаат и расипаните да се фрлат. Р'тулците што се појавуваат на нив мора да се отстранат само пред варењето.
* Лебот и производите од брашно чувајте ги на овој начин: лебот, ако не го држите во дрвена кутија, чувајте го во земјен сад со исечената страна надолу. Притоа садот често плакнете го со топла вода. Сувите резанки, макароните и другите тестенини чувајте ги во платнени вреќички или оние од хартија. Вреќичките ставете ги да висат на суво и место со провев.
* Остатокот парчиња од сирење покријте ги со тенџере или уште подобро со стаклен ѕвон, а поголемите парчиња завиткајте ги во чиста крпа натопена во пиво и исцедена. Сувото сирење нема целосно да се исуши кога ќе го чувате меѓу сол.


Кон врв
емил Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
зависник идивидовски

Регистриран: 11.Август.2009
Статус: Офлајн
Поени: 85186
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај емил Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 26.Јануари.2011 во 08:35
Одберете што јадете


Сите ние имаме свои омилени јадења, но и јадења кои само еднаш сме ги пробале во животот и веќе никогаш не сме помислиле на нив. Но кога станува збор за тоа која храна треба да ја вклучиме во нашата диета, тогаш никогаш не се противиме. Добра вест е што многу од понудените намирници, најверојатно, се наоѓаат на вашата листа на омилени јадења.

1.Туна
Масните риби содржат омега 3 масни киселини кои помагаат да се намали нивото на холестерол во крвта, а го намалуваат и ризикот од срцеви заболувања. Истражувањето сугерира дека омега 3 масните киселини, исто така, играат улога во спречувањето на хипертензијата, артритисот, Алцхајмеровата болест, депресијата, синдромот суво око, како и ракот.

2. Јајца
Едно јајце во себе носи многу добрина. Јајцето научниците го категоризираат како функционална храна, односно храна која обезбедува здравствени придобивки надвор од своите прехранбени бенефиции.

3. Грав
Варен грав, тавче-гравче, црн грав... Јадењето многу грав може да го намали ризикот од срцеви заболувања и мозочен удар, а помага и во спречувањето на појавата на ракот, велат истражувачите. Ова главно се должи на фактот дека гравот е богат извор на антиоксиданси.

4. Какао
Какаото го намалува ризикот од заболување на срцето и од хипертензија. Иако научниците велат дека треба да направат уште испитувања, со цел да се открие целосно позитивното влијание на чоколадото врз здравјето на луѓето, тие препорачуваат секојдневно да јадеме по 10 грама квалитетно чоколадо.

5. Бразилски ореви
Бразилските ореви важат за совршен извор на протеини. Ова значи дека за разлика од останатите растенија кои имаат протеини, бразилските ореви ги содржат сите неопходни аминокиселини кои го поттикнуваат растот кај луѓето.

6. Лук
Лукот не е само одличен додаток во тестенините, туку тој нуди огромни здравствени придобивки поради својата антиоксидансна содржина. Истражувањето покажа дека лукот може да помогне да се спречи срцевата болест, хипертензијата и ракот, а може да ја подобри и функцијата на белите дробови.

7. Јогурт
Јогуртот не само што содржи калциум за коските, туку тој е одличен извор и на пробиотици. Пробиотиците се микробиотска храна, која прави баланс на бактериите во организмот, а го јакне и здравјето.

8. Цитрон
Сигурно знаете дека цитроните се фантастичен извор на витамин Ц, исто како и лимоните, портокалите и грејпфрутот. Овие плодови се богати со витамини и играат голема улога во спречувањето на појавата на ракот.

9. Банани
Истражувањето покажа дека бананите имаат висок процент на калиум. Одличен пример се како може да се намали ризикот од мозочен удар. Калиумот, исто така, игра важна улога во функционирањето на мускулите, срцето и нервите.

10. Малини
Малините се преполни со проантоцијаниди, кои го намалуваат ризикот од срцев удар, а го подобруваат и здравјето на уринарниот тракт. Новото истражување, исто така, покажа дека џусот од малини е добар против гастроинтестиналните вируси. Научниците препорачуваат да пиете 300 мл џус од малини секој ден, со цел да ги почувствувате бенефициите

Кон врв
емил Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
зависник идивидовски

Регистриран: 11.Август.2009
Статус: Офлајн
Поени: 85186
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај емил Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 04.Февруари.2011 во 13:30

Совети од кујната

* Колку поситно ќе го исечкате лукот или ќе го поминете низ преса, толку поголем број на ситни делови од лукот ќе дојдат во допир со воздухот, па и јачината на аромата која се создава ќе биде поголема. Ако сакате послаба арома, оставете ги чешнињата во лушпата или цели. Исто така и должината на варењето ја намалува аромата на лукот.
* Кога варите цвекло не е потребно дополнително да ја солите водата, зашто цвеклото содржи природно големо количество на натриум.
* Ако подготвувате јадење со замрзнат грашок, тогаш во јадењето додадете 15 минути пред да завршите со варењето.

Кон врв
bijonse1 Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
bella Madonna

Регистриран: 14.Јануари.2009
Локација: Macedonia
Статус: Офлајн
Поени: 16521
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај bijonse1 Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 09.Февруари.2011 во 18:50

Најскапите ресторани во светот...

http://globalgalore.files.wordpress.com/2010/02/aragawa.jpg

Најскап ресторант е Aragawa во Asia Tokyo  Japan... ако некој сака посебни ароми и вкусови  од другата страна на светот …менито почнува од 550 – 800 долари за особа  … на пример ако сакаме да пробаме специјалитеот на куќата говедска вешалица Кобе ќе не кошта 400 долари…ма што е тоа за мене мачии кашаљ…

http://www.worlds-luxury-guide.com/files/imagecache/preview_article/1_Aragawa_1_545x363.jpg http://tripcart.typepad.com/tripcart_the_blog/images/2007/04/23/masanyc.jpg http://lilomag.com/wordpress/wp-content/uploads/2009/09/Aragawa-Tokyo.jpg 


Masa се смета како втор најскап ресторан во светот и најскап во New York  САД… лоциран на девети кат во зградата Time Warner Center  посебно познато место на вљубениците на суши…менито се состои од 25 врсти разни специјалитети на морски плодови донесени дури од Токио на јапонскиот готвач Masayoshi Takayama …демек љубители на суши… бљак !!!

http://broadwayworld.com/columnpic/lasvegas_mgm_grand.jpg

почетно за една особа е 400 долари и тоа со однапред резервирање  и доколку ја откажеш резервацијата мора да платиш извесна сума провизија и тоа 150  долари…

http://3.bp.blogspot.com/_guC9_tHqpNc/TRi2VllH_wI/AAAAAAAANXg/VzGz8OOjXXA/s1600/ElBulli.jpg

На трета позиција се наоѓа францускиот ресторан Joel Robuchon ...локализиран во  MGM Grand , во градот кој никогаш не спие Las Vegas…како за пример цена на едно шише вино  како најефтино 100 долари  и менито започнува со 360 долари за една особа..

На четврто место е еден шпански ресторан од 1961 год .  El Bulli...кој пет пати  е номиниран за најдобар по избор и квалитет на јадење во светот од маестро   Ferran Adria кој ја направил таа трансформаци во интернационален локал…и една порција од разни деликатеси кошта 270 долари и пазите ваму предходно треба резервација ни повече ни помалку туку 12 месеци однапред…

http://kestrachern.net/wp-content/uploads/2009/03/the_french_laundry.jpg

 http://www.luxury-insider.com/regulars/reviews_and_commentary/el_bulli/images/pic-restaurant.jpghttp://mariosingh.com/wp-content/uploads/2009/12/ferran-adria-el-bulli.jpg http://resources.zagat.com/img/buzz/20091116_bob_thomaskeller_deborahjones_half.jpghttp://www.genussziele.com/wp-content/uploads/2011/01/Kaviar_Petrossian_Paris.jpg http://graphics8.nytimes.com/images/2007/08/13/timestopics/topics_thomaskeller_190.jpg

интересно менаџирање на самиот ресторан да во текот на годината е затворен 6 месеци кога целосно персоналот прави иновација на гурмански специјалитети за да привлечат што повеќе клиентела…

И конечно на петта позиција  се наоѓа ресторанот The French Laundry во Napa Valley – San Francisco  УСА….каде готвачот  Thomas Keller сервира еден специјалитет кавијар во крема (Oysters and Pearls)     



Изменето од bijonse1 - 09.Февруари.2011 во 19:03
Кон врв
емил Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
зависник идивидовски

Регистриран: 11.Август.2009
Статус: Офлајн
Поени: 85186
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај емил Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 09.Февруари.2011 во 21:32

Совети од кујната

* Меленото месо никогаш не купувајте го однапред подготвено, барајте пред вас да се меле, зашто во однапред подготвеното месо брзо се размножуваат бактерии, дури и кога се во фрижидер. Секој месар кој не сака да го изгуби угледот тоа го знае и нема да ви прави проблеми околу тоа.
* Месото за паприкаш ќе биде многу повкусно и посочно ако за време на динстањето му додадете малку сок од лимон и половина лажичка шеќер.
* Месото на скара никогаш не боцкајте го со виљушка, зашто низ настанатите отвори ќе истече сокот од печеното, а тоа е токму она што при печењето на скара е највкусно. Месото вртете го со лопатка за месо. Посолете го на крај, откако ќе биде печено.
* Месото кое кратко се пржи ќе биде повкусно ако се подготви на следниот начин: месото купете го еден ден порано. Секоја шницла намачкајте ја од едната и од другата страна со бибер и сенф и потопете ја во масло. Сите шницли ставете ги една врз друга и оставете ги во фрижидер да отстојат преку ноќта. Аромата на зачините ќе продре во месото, а маслото ќе го омекне. На овој начин може да се подготват говедски, свински и јунешки шницли, како и дивеч.
* Јаболката ќе останат бели при динстањето ако се потопат во малку вода во која е додадено сок од лимон и сол.
* Омлетот ќе биде воздушест и примамлив ако при матењето се кршат едно по едно јајце и се додава по една лажица павлака

Кон врв
 Внеси реплика Внеси реплика страница  <1 45678 20>
  Сподели тема   

Скок до Овластувања Кликни и види ги опциите

Forum Software by Web Wiz Forums® version 10.03
Copyright ©2001-2011 Web Wiz Ltd.

Страницата е генерирана за 0,188 секунди.