IDIVIDI forum Веб сајт
почетна страница почетна страница > Македонија и Свет > Политика и вести
  Активни теми Активни теми RSS - Агресивен влез на турбофолкот во Македонија
  најчести прашања најчести прашања  Пребарувај форум   Настани   Регистрирајте се Регистрирајте се  Влез Влез

Агресивен влез на турбофолкот во Македонија

Внеси реплика Внеси реплика страница  <1 4567>
Автор
Порака
zabegan Кликни и види ги опциите
Модератор
Модератор
Лик (аватар)
Другарот на Мона Лиза

Регистриран: 06.Април.2007
Статус: Офлајн
Поени: 9774
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај zabegan Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 31.Октомври.2009 во 01:10
младината ако е глупа да не зае што е добра музика, а што шунд, тогаш не е крива политиката
размисли пред да напишеш глупост
Кон врв
Glenn Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Тата-Мата

Регистриран: 14.Јануари.2008
Поени: 3166
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Glenn Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 31.Октомври.2009 во 04:46
Originally posted by zabegan zabegan напиша:

младината ако е глупа да не зае што е добра музика, а што шунд, тогаш не е крива политиката

А-ха, тоа ми е муабетот и на мене. Наголемо се зборува за широка контрола на масите која по сите статискитики и сознанија има масовно високо образовани граѓани, кој под некое непишано правило би требало да имаат мозок да размислуваат и да прават разлика, нали овај?!
Барем во Македонија секој втор ако не и секој веќе учи факултет а бројката на постдиплмци, д-ри на науки, магистри никогаш не била повисока, што значи дека не се толку малоумни ни младите а ни старите, демек им се сервира па тие мораат да прифаќаат.
Не знам зошто не сфаќаат некои дека во основа голем дел од Балканците се палат на такви звуци и на тој специфичен ритам.
Никој ништо не мора да прифаќа, оти според мене музичката определба е ствар на вкус а ако си дозволиш да те понесе струјата и некои третокласни тетки и сељачишта со дебели вратови у Версаче да ти бидат идоли тогаш значи те влече тоа и е дел од тебе.
На сила никој не може да ти отвара очи, освен ако не сакаш сам да видиш.

Изменето од GlenKlouz - 31.Октомври.2009 во 04:47
Beauty fades, dumb is forever
Кон врв
Popi Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 06.Април.2009
Поени: 1664
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Popi Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 31.Октомври.2009 во 05:20
Originally posted by mamamd mamamd напиша:

Politickiot vlija na ekonomskiot a ekonomskiot na kulturniot aspekt i taka nie se vrtime vo krug. Ako politikata ne ja partizira (ili unistuva ekonomijta) ke imame vraboteni mladi koi sami ke si gi selektiraat ili izbiraat kulturnite vrednosti pa turbo lokot nema da ima tolkava agresija. A i turbofolk divite nema da im bidat idol na mladite.изненадување

Problemot e vo toa shto ne se raboti samo za partizacija, tuku i za nadvoreshna politika na nechii zemji nasproti nashata. A tochno toa beshe i celtta na Kultuzin so otvoranje na ovaa tema, simbolichno pod toa ime, kako bi se slushnalo mislenjeto na lugjeto za da se uvidi dali i voopshto tie go chuvstvuvaat kako takov toj "fenomen" ili pak nekoj slichen na nego. намигнување

Voopshto vo politikata postojat poveke sferi, i ne e samo edna, taka da so samiot toj fakt mozhe da se zakluchi deka POLITIKATA E ZASTAPENA VO SEKOJA SFERA OD OPSHTESTVOTO, VKLUCHUVAJKI JA I OVAA! голема%20насмевка

Sekoj ima razlichno viduvanje na rabotite i ubavo e koga ke si gi kazhe, a ne site isto taka vo isto vreme, mozhat da gi uochat i razgledaat site mozhnosti koi proizleguvaat od nekoe prashanje. голема%20насмевка  Taka da so samoto diskutiranje okolku istoto, se razgleduvaat poveke gledishta shto otvaraat pogolemi horizonti na percepiranje koi vo isto vreme nekomu mozhebi ke mu posluzhat kako primer ili pomosh vo razbiranjeto na celosnata situacija, dokolku saka da ja razbere a nemozhel vo celost, zatoa shto postojano bil PRIGUSHUVAN koga ke nachnel nekoe poopshto razmisluvanje.  Znachi sepak na temata...megutoa so mrdnuvanje malku podaleku od sopstveniot nos. голема%20насмевка

Diskusiite pred se se BASH toa - razgleduvanje na site mozhnosti okolu i vo vrska so temata, bez navleguvanje i vrtenje na temite vo lichno prepukuvanje, navredi ili devalvacija na nechie mislenje, dokolku se trudi da pridonese na temata.  Sekoj predmet na rasprava ili predavanje (eve i od obrazoven apsekt, ke recham kako primer) e vo koorelacija so nekoj drug predmet, megutoa sepak tie se posebni za sebe - taka da ako gi upotrebuvame korelativnite sodrzhini a se zadrzhime na posebniot "predmet" ili sodrzhina, toa ke znachi deka SE DRZHIME I DISKUTIRAME NA TEMATA ili deka toj predmet sme go izuchile. голема%20насмевка

Dokolku se sveduvaat rabotite samo vo edna nasoka, toa znachi deka ne sme gi iscrpile SITE mozhnosti a so toa ne sme go "polozhile/nauchile predmetot". голема%20насмевка  Svesnoto zapiranje na razvojot na duskusiite pak ne prestavuva nishto drugo tuku ushte eden nametnat turbo-folk, so cel vo najmala raka izbegnuvanje na sekakvi diskucii i stavanje na uzda shto nekoj postojano ke ja zategnuva - svesno od sopstven kejf ili so politichka cel ili pak ednostavno od nemanje sopstvena volja, koja po sekoja cena saka da ja nametne i na drugite. намигнување

Изменето од Popi - 02.Ноември.2009 во 05:04
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Popi Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 31.Октомври.2009 во 05:32
Originally posted by GlenKlouz GlenKlouz напиша:

И мислам дека не и местото тука, но да беше во подфорум Музика никој немаше да ги филозофира аспектите на Турбо-фолкот или немаше да добие на тежина.

Pa bash i zatoa e postavena tuka Glen, za da se "filozofira" i dobie na tezhina. големо%20гушкање

A ako tamu (podforum muzika) se prejdeshe na "filozofiranje" ke bevme predupredeni deka sme off-topik i deka toa ne e politka. голема%20насмевка

Изменето од Анастеа - 02.Ноември.2009 во 15:25
Кон врв
mamamd Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Почесна конзулка

Регистриран: 02.Ноември.2007
Поени: 25679
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај mamamd Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 31.Октомври.2009 во 07:15
Originally posted by zabegan zabegan напиша:

Кога една држава ке вложува во  културата, кога во образовните институции ке се даде доволен простор на културата и естетиката, кога образованите лугје ке го најдат своето место во општеството, кога ке се организираат концерти од секаков вид ( а не само турбофолк), кога ке има повеке кино сали, театри, многу кога ???? тогаш нема да има влијание на младите.
Искрено мислам дека младите ( а богами и бајаги старинамигнување) и немаат некој избор бидејки она што порано беше на еден начин изолирано и беше за одредена категорија сега станува масовност.
И пред 30тина години некој слушаше народна музика (некој кафанска од типот Чаше ломим руке ми крваве)  некој класична, а некој бога ми и Бора Чорба кој беше затворан, репресиран.
Мислам дека некако намерно се вовлекува младината  во пороци. Впрочем турбо фолкот не е само наша мака- тоа е на цел Балкан и не се турбопеачите само од Србија, ги има од сите земји. Кого ќе слушаат младите очигледно одбираат големите босови.
Кон врв
chuchuliga Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 27.Мај.2006
Поени: 893
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај chuchuliga Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 31.Октомври.2009 во 09:42

А-ха, тоа ми е муабетот и на мене. Наголемо се зборува за широка контрола на масите која по сите статискитики и сознанија има масовно високо образовани граѓани, кој под некое непишано правило би требало да имаат мозок да размислуваат и да прават разлика, нали овај?!
Барем во Македонија секој втор ако не и секој веќе учи факултет а бројката на постдиплмци, д-ри на науки, магистри никогаш не била повисока, што значи дека не се толку малоумни ни младите а ни старите, демек им се сервира па тие мораат да прифаќаат.

Toa e еден од основните проблеми во МК што и тоа изгуби вредност кај нас: со раширувањето на корупцијата СЕКОЈ ама баш СЕКОЈ  може со пари (се разбира) да се запише на факултет, кој стигне отвори „Универзитет“ или приватни колеџи на кои кој стигне е професор, магистар, доктор. Како што во некоја понормална земја е нормално да има 200 000 секретарки така кај нас има доктори на науки, професори и сл. Сите тие титули веќе дефинитивно ја изгубија својата вредност, бидејки со пуста пара (а нула критериум - чест на исклучоците!) се се постигнува, но и девалвира.

Не знам зошто не сфаќаат некои дека во основа голем дел од Балканците се палат на такви звуци и на тој специфичен ритам.

Секое ставање на традиционалната македонска (но и српска, босанска, бугарска, романска, ромска) народна музика на исто рамниште со шундот турбофолк, попфолк од најдолен вид од типот на Цеца Ражњатовиќ (Србија), Ратка Пиратка (Бугарија) или .... (Кажете некој македонец?) е показател дека не си доволно упатена во музиката од регионот од кој доаѓаш. Затоа ѕирни ги текстовите од почеток на темава кадешто малку навлегуваме во разликите на вредноста и квалитетот на различните музички правци во народната музика.

Бидејки ако дискутираме на тема, треба да знаеме за што зборуваме, да сме малку упатени во тоасреќа.

Никој ништо не мора да прифаќа, оти според мене музичката определба е ствар на вкус а ако си дозволиш да те понесе струјата и некои третокласни тетки и сељачишта со дебели вратови у Версаче да ти бидат идоли тогаш значи те влече тоа и е дел од тебе.
На сила никој не може да ти отвара очи, освен ако не сакаш сам да видиш.

Да, до некаде се сложувам. Но не треба да се заборави дека ЗВУКОТ, а со тоа и музиката се едни од најмоќните пропагандни средства. Замисли, си се договорила да се најдеш со другарка ти во некоја убава кафана на кеј во Скопје, и си седите, си муабетит и почнуваат некакви евтини „попфолк“ (тоа е сега актуелно, нели)песни. Одма ќе рипнеш и ќе си заминеш? Или во такси? Јас им кажувам да сменат станица или да го угасат радиото. Но, млади деца на 17, 18, па и 20 години ја немаат за жал таа сила. Познавам фамилија на прекрасни,многу култивирани луѓе чиишто деца во адолесцентска возраст се палат на турбофолк. Не можам да ви опишам колку е тоа апсурдно, неверојатно, но, тоа го прави средината во која се движат - а тоа се кафаните на „Скопската шема“, а не затуцани биртии по селата.
Проблемот е во тоа што го кажав претходно и јас и Култузин и Златник: босовите со златата на вратот од селските биртии, со валкана пара дојдоа во центарот на градот и тие ја диктираат културата, додека сите останати се маргинализирани. Порано, во 90тите кога во Србија цутеше шундот, во Скопје имаше одлични живи свирки - рок, поп, џез, (класичната музика била отсекогаш малку поизолирана), имало ресторани со традоционална музика на кавал, гитара или класични инструменти....
Сега има (за среќа!!) се уште одличен Џез фестивал на кој може било кој во светот да ни позавидува. Но, за разлика од 90тите, сега е обратно:  дефинитивно владее турбофолкот, додека само во некои „изроди“ кафанчиња има по некоја добра свирка или се пушта нешто поквалитетно, интересно.

Изменето од Анастеа - 02.Ноември.2009 во 15:28
Бројни мали луѓе, на бројни мали места, кои прават бројни мали чекори можат ликот на целата планетата Земја - да го сменат.
Кон врв
Zlatnik Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 23.Август.2005
Локација: Macedonia
Поени: 2605
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Zlatnik Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 31.Октомври.2009 во 11:11
Originally posted by МАРШАЛ МАРШАЛ напиша:

кравата нема право на избор ..... за разлика од човекот .... а кога ќе натераш некого да не го слуша турбо фолкот туку класика , тогаш пиши голема%20насмевка ...... знаеш , сепак проблемот е до народот ........ од сариески и васка преку алпина ,орце и кисми да премине на Хајдн , штраус , бах или лист е нешто што се граничи со научна фантастика ........ 90% од народот и не знае воопшто кои се тие ........ и пази споредба ...... да слушаат класика за да се зголеми продуктивноста .......газење%20од%20смеење

Зошто кај нас многумина одат од крајност во крајност?
Во некоја друга тема спомнавме за (пре)младите политичари (25-35 години) кои ја водат државава. Одговор на ова беше нешто во стилот: па зарем сенилни старци со над 60 години е подобро да ја водат?“ Како во државава да нема луѓе од 35 до 60 години?!
Еве, и овде пак е истиот случај. Се дава можност за избор меѓу турбо-фолк и класична музика! Зарем само тие две музички опции постојат? Која е целта на ваквиот начин на наметнување на одредени сопствени видувања, размислувања за одредени состојби ... незнам. Сигурно не е без некоја одредена цел, но за тоа во некоја друга прилика!

Златник многу фаќаш за ситно понекогаш, ама моја грешка што не си ги срочувам речениците како треба, па давам повод некој да си мисли дека сум контрадикторна во изјавите...

Нема проблем, некогаш подобро е ако треба да се дообјасни или два пати да се напише за да се разјасни, отколку некој погрешно да протолкува, разбере и прифати како такво!големо%20гушкање

А темава е овде, бидејќи се разгледува турбо-фолкот од политичкиот аспект. Некои мислам веќе на ова и одговорија, па ај да не замАрам и јас!голема%20насмевка

Изменето од Анастеа - 02.Ноември.2009 во 15:28
Неоттуѓиво е правото на секој поединец да живее во својата заблуда!
Кон врв
емил Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
зависник идивидовски

Регистриран: 11.Август.2009
Поени: 85186
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај емил Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 31.Октомври.2009 во 11:16

Некоj ке постира ли малце слики за теа што не живиме во Скопje,да видиме како изгледаат теа билборвови што рекламираат турбофолкот?

Изменето од емил - 31.Октомври.2009 во 11:16
Кон врв
МАРШАЛ Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
ГРОБАР ДО ГРОБА

Регистриран: 06.Февруари.2007
Поени: 44396
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај МАРШАЛ Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 31.Октомври.2009 во 11:19
турбо фолкот не би имал никаков влез доколку не постои публика за него ......... секој слуша она што му се допаѓа .......... а на оној кому не му се допаѓа , не мора да слуша ... нека ги избрише од својот ТВ меморираните Пинк , балканика и кои уште други програми и на своите дома нека им каже дека нема турбо фолк и тачка .......... а не тука да мрчи дека тоа било вака , така , онака ....... ма едноставно нека каже дека е против турбо фолкот зошто е музика од други земји , претежно србија и босна и на јазик кој тој  го  мрази како и севкупниот тој народ отколку тука да држи предавања за штетното влијание на турбо фолкот и не знам што бла%20бла
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Popi Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 31.Октомври.2009 во 12:34

Ima mnogu drugi pesni od istite zemji shto ni se posochuvaat deka "gi mrazime" shto i den denes gi slushame i obozhavame a i od ponovo vreme isto taka se naogja po nekoj hit (zboruvam za razlichni zhanrovi), shto nemozhe a da ne ostane nezabelezhan.  Isto ili slichno e i obratnoto, taka da treba li nie sega da recheme deka ne mrazat, zatoa shto NE SLUSHAAT MAKEDONSKI PESNI NON-STOP?? збунетост голема%20насмевка

Shto se odnesuva za drugoto, mislam deka chuchuliga  (големо%20гушкање za chuchuliga) MNOGU ubavo objasni i megudrugoto napisha;

"Јас им кажувам да сменат станица или да го угасат радиото. Но, млади деца на 17, 18, па и 20 години ја немаат за жал таа сила."

Megutoa kako shto veke rekovme predhodno, tugjite mislenja treba da se pochituvaat a ne da se omalovazhuvaat po SEKOJA cena.  намигнување
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Popi Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 31.Октомври.2009 во 12:42
Ushte eden "turbo-folk" - kaj nash*te sosedi;

Истрага за новата игра на улиците на Софија изненадување

Софија, 29 октомври (МИА) - Бугарското обвинителство покрена истрага за новата „игра“ на улици во Софија во која учесниците-возачи, и пркосат на смртта со брз премин на црвено светло на семафор, поради облог во висина од 5.000 евра.

Од обвинителството соопштија дека играта „руски друмски рулет“ подразбира возачот да мине на црвено светло на семафор на прометна раскрсница, а да не се судри со други возила или да удри пешаци. изненадување

Набљудувачи исто така учествуваат во коцкањето со типување на резултат од „рулетот“ за кој добиваат СМС пораки за местото на одржување.

Во јуни во Софија две лица загинаа откако мотоциклист удри во набљудувачи на таа игра.

Znachi sepak i PAK se raboti za bosovi, koi forsiraat UNISHTUVANJE na ovoj ili onoj nachin! тага

Изменето од Popi - 31.Октомври.2009 во 12:42
Кон врв
Glenn Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Тата-Мата

Регистриран: 14.Јануари.2008
Поени: 3166
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Glenn Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 31.Октомври.2009 во 13:20
Originally posted by chuchuliga chuchuliga напиша:

[QUOTE=GlenKlouz]

Секое ставање на традиционалната македонска (но и српска, босанска, бугарска, романска, ромска) народна музика на исто рамниште со шундот турбофолк, попфолк од најдолен вид од типот на Цеца Ражњатовиќ (Србија), Ратка Пиратка (Бугарија) или .... (Кажете некој македонец?) е показател дека не си доволно упатена во музиката од регионот од кој доаѓаш. Затоа ѕирни ги текстовите од почеток на темава кадешто малку навлегуваме во разликите на вредноста и квалитетот на различните музички правци во народната музика.

Бидејки ако дискутираме на тема, треба да знаеме за што зборуваме, да сме малку упатени во тоасреќа.
(нема потреба од смешкање после ваква реченица)

Добро Чучулига каде ти читаш дека јас во ист кош сум го напикала шундот со изворната фолк музика, за да подоцна ме категоризираш како Недоволно упатена. Велам, Читај Поголемиот дел ги инспирира и понесува специфичниот ритам на турбото а не дека ги издигнав на исто рамниште.
Јас сум многу добро упатена  а тоа што не разглобувам километарски постови да пишувам историја на музика не кажува ништо за мојата музичка писменост.
 Темата ја следев од самиот почеток и немам намера да се навраќам да се до-едуцирам од вашите постови, за работи коишто самата многу добро ги знам.

Проблемот е во тоа што го кажав претходно и јас и Култузин и Златник.

И бидејќи чувствувам дека на темава веќе се стигнало до сржта на проблемот со турбо-фолкот , упорно се вртиме во круг на некакво си докажување на тие таквите како мене што „не можат да сфатат во што е проблемот„.
Немам јас проблем, не сум растела, образувала и излегувала во турбо-фолкашко опкружување.
Вашата тема ги обработува луѓето погодени од шунд-културата на кои се разбира и не им е гајле што неистомислениците негодуваат.

Изменето од Анастеа - 02.Ноември.2009 во 15:44
Beauty fades, dumb is forever
Кон врв
емил Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
зависник идивидовски

Регистриран: 11.Август.2009
Поени: 85186
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај емил Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 31.Октомври.2009 во 13:23
Зошто ли jac  дека сум од Софиja  незнам за таква новина?Дали е тоа се пропаганда на Македонскиот "турбо-фолк"?

Изменето од емил - 31.Октомври.2009 во 13:31
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Popi Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 31.Октомври.2009 во 13:33
Originally posted by емил емил напиша:

Зашто ли jac  дека сум од Софиja  незнам за таква новина?Дали е тоа се пропаганда на Македонскиот "турбо-фолк"?

Sigurno deka ne e Emil, dosega nemalo vakvi ili slichni "propagandi", taka da mozhesh da proverish vo sekoj sluchaj.  Isto taka imashe neshto slichno pred izvesen period, za shto potvrdija nekoi chlenovi tuka deka postoi a toa beshe za bandi koi se prepravaat vo policajci, kradat i napagjaat nevini lugje. Taa vest beshe duri i kazhana so vosh*tuvanje, taka da i vakvo neshto voopshto ne bi go svatila kako "propaganda".  голема%20насмевка
Кон врв
 Внеси реплика Внеси реплика страница  <1 4567>
  Сподели тема   

Скок до Овластувања Кликни и види ги опциите

Forum Software by Web Wiz Forums® version 10.03
Copyright ©2001-2011 Web Wiz Ltd.

Страницата е генерирана за 0,188 секунди.