|
Колку Протестантите го разбираат Светото Писмо? |
Внеси реплика | страница <1 456 |
Автор | ||
Messenger
Администратор Vo ovoj svet, no ne od ovoj svet Регистриран: 21.Април.2006 Статус: Офлајн Поени: 18208 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Maran Ata, izvoren ima pravo so svojata zabeleshka, no i pokraj toa jas moram da ti dadam respekt i oddadam pochit shto go objavi ovoj ispoved bidjeki ti si prvata od hristijanite (pravoslavni i protestanti) sto go potvrduvaat onoa sto go velev odsekogash - Bog ne sozdava veri i religii, tuku toa go pravat lugjeto inspirirani od Nego.
So drugi zborovi toa e potencirano i vo navedeniot tekst: "Древната Црква учела дека Воплотениот Логос во потполност е човек - навистина, човек онолку колку што може да биде - но сепак без никаков грев. По Своето човештво, Воплотениот Логос е роден, растел и достигнал зрела возраст. Сфатив дека овој поглед на Воплотеното Слово Божјо на Логосот, Исус Христос, кој го имал раното христијанство паралелно со ранохристијанскиот поглед на пишаното Слово Божјо, на Библијата. Пишаното Слово Божјо не одразува само божествена мисла, туку и човечки придонес, исто така. Словото Божјо ни ја пренесува вистината за она што луѓето го пишувале, донесувајќи ни мисли, личности, па дури и ограничувања и слабости на писателите - секако, Боговдахновени луѓе. Тоа значи дека човечкиот елемент во Библијата не е толку преплавен за да се изгуби во океанот на Божества. Ми стана јасно дека, како што Христос се родил, растел и достигнал зрелост, така е и со пишаното Слово Божјо, со Библијата. Таа не паднала од небо, туку има човечко потекло, како и божествено. Апостолите не го пишувале Писмото како роботи или зомби, туку слободно соработувале со Божјата волја, преку вдахновението од Светиот Дух." Isto taka ti aplaudiram i na doblesta da posochish so ovoj tekst deka Noviot Zavet (vo toj respekt i Stariot Zavet) ne se nekakvi zapis ugravirani vo kamen i transportirani od Bozhenstvenite visochini do nas na zemjava, tuku se neshto sto se formiralo, evoluiralo i selektiralo so stotici godini i deka bile finalizirani vo formata sto ja znaeme duri vo tretiot i chetvrtiot vek, a nekoi neshta bile 'finalizirani" duri mnogu podocna i od toa. Fala Bogu sto ovie fundamentalni raboti poleka izlagaat na videlina pred nashive chlenovi, koi najchesto proektiraat sosem druga ideja za niv dodeka diskutirame na forumov. Изменето од Messenger - 27.Септември.2009 во 22:51 |
||
Truth needs no laws to support it. Throughout history only lies and liars have resorted to the courts to enforce adherence to dogma.
|
||
izvoren
Сениор Регистриран: 12.Октомври.2008 Статус: Офлајн Поени: 700 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Матерјалот што е во Библијата е завршен во првиот век, а не во трети четврти и понатаму. |
||
Исус и рече: „Нeли ти реков дека ќе ја видиш Божјата слава, ако веруваш?”
|
||
Maran Ata
Сениор Регистриран: 29.Август.2008 Статус: Офлајн Поени: 3669 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Messenger, текстов го поставив затоа што до него можат да се развијат доста дискусии. Имено, овој православен свештеник, кој потекнува од еврејска фамилија, бил протестант, и убаво го објаснува процесот како се освестува од тоа Сола Скриптура и како сфаќа дека Библијата, всушност, не е падната од небо, како што мислат протестантите.
Инаку, тоа што го имаш цитирано е она што јас цело време го зборувам. Канонот на Светото Писмо т.е. Новиот Завет не скокнал самиот во одредено време и на одредено место, туку тоа било процес (вековен) каде некои (Светите Отци) одредувале и дискутирале дали некое послание или евангелие треба да влезе во тој канон. Од познавањето на историјата на Светото Писмо и неговото канонизирање, произлегуваат неколку логични прашања: 1. Зарем не е можно Светите Отци да згрешиле? Зарем не е можно тие да имаат ставено Посланија кои не се веродостојни, кои не соодветствуваат на она Христијанство кое Го проповедал Христос? 2. Што правеле првите Христијани додека го немале канонот на Новиот Завет? Како се координирале во што веруваат? 3. Како е можно Црквата да опстојува без Нов Завет? Зарем книгата на Новиот Завет не е суштината на верата? Сола Скриптура? |
||
+ Љубовта покрива многу гревови +
|
||
Maran Ata
Сениор Регистриран: 29.Август.2008 Статус: Офлајн Поени: 3669 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
izvoren, мешаш некои работи. Материјалот од Новиот Завет бил НАПИШАН од апостолите во првиот век, но не бил СОБРАН на купче за сите верни да можат да го читаат се до 3-4 век, а дури и до 9-ти век некои работи кои денеска ги читаш не биле во Светото Писмо т.е. Новиот Завет. |
||
+ Љубовта покрива многу гревови +
|
||
izvoren
Сениор Регистриран: 12.Октомври.2008 Статус: Офлајн Поени: 700 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Види тој матерјал не бил сокриен туку бил наменет за раните христијани, адресиран до нивните цркви. А за тоа дека не бил собран на купче па верните неможеле да читаат, ништо посебно. Денеска е собран на купче преведен на македонски, И ??? Верните не читаат. |
||
Исус и рече: „Нeли ти реков дека ќе ја видиш Божјата слава, ако веруваш?”
|
||
Messenger
Администратор Vo ovoj svet, no ne od ovoj svet Регистриран: 21.Април.2006 Статус: Офлајн Поени: 18208 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Toj materijal ne bil sokren, tuku bil eden od mnogu drugi matrijali i site tie bile nameneti za ranite hristijani.
Potoa materijalite pochnale da se selektiraat, kombiniraat, doteruvaat, da im se dodavaat delovi, da im se odzemaat delovi, da im se prepishuvaat na lugje koi nikogash ne gi napishale, da se dopishuvaat delovi za da se podrzhat doktrinite koi vo momentot bile najpopurani vo odredeni mesta i krugovi na vernici i t.n. Od seto toa potoa e napraven izbor spored kriterijumite na duhovnite vodachi i toa e postaveno kako "edinstvenoto vistinsko Bogovdahnoveno chetivo" za site Hristijanski vernici. Taka sostaveniot i sobraniot materijal e proglasen za Bozhji zbor, originalen, nekorumpiran, verodostoen i dosleden do poslednata tochka. I ako s'e ushte ima nekoj sto veruva vo toa, togash da mu kazham deka jas mozham da mu go prodadam kameniot most vo Skopje za eftini pari. |
||
Truth needs no laws to support it. Throughout history only lies and liars have resorted to the courts to enforce adherence to dogma.
|
||
AlDra
Сениор Регистриран: 06.Јули.2008 Статус: Офлајн Поени: 823 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Мараната ти благодарам што ја постави оваа тема. Навистина дискутабилно е колку протестантите, ама оние што се вистински протестанти, го разбираат Словото Божјо. Јас под поимот протестанти ги разбирам оние луѓе кои се припадници на онаа организација која е насловена како Македонска Православна црква и која е регистрирана покрај другото и како друштво за производство на алкохол. Они се вистинските протестанти затоа што Му протестираат на Бога и не се задоволни со Неговото Слово па нашле за нужно да го дополнуваат. Појма немаат за што служи, си го користат за да им личи дома, го немаат ни отворено да го прочитаат а сепак се бунат против Словото и си додаваат свои размислувања кои како и сите човечки размислувања понекогаш се погрешни. Дефинитивно, протестантите не го разбираат Словото, ако го разбираа ќе беше многу поинаку. За жал не е така!
|
||
Вера, надеж, љубов
|
||
Rita.MD
Сениор Регистриран: 25.Јули.2009 Статус: Офлајн Поени: 719 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Меси, можеби тоа го правиш покултурно од останатите, ама постојано ја исмеваш и извртуваш верата на некои. Од Бог->Откровение->Вдахновение->Канонизација->Трансмисија->Преводи-Илуминација->Интерпретација->Апликација->до човекот |
||
A religion that gives nothing, costs nothing, and suffers nothing, is worth nothing. - M. Luther
|
||
MrAleksandar
Нов член Регистриран: 19.Ноември.2010 Статус: Офлајн Поени: 19 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Не ги прочитав сите коментари. Не не е ни Важно.
Тие луѓе кои достигнале високо совршенство мене лично не ме интересираат. Шо вика Павле: Не ме интересира ни човечка филозофија ни ништо само Христос и тоа Распнатиот. Толку многу им се воодушевувате на тие што достигнале некое си совршенство. Зошто мислите дека православна има најправилно учење. Или Католичка. Ја сум Пентакосталец и се радувам на тоа. Шо папата да не е поголем од мене, Зошто се што ке каже он мора да е така. Што правиме со стиховите " Првите ке бидат последни а последните први" ова не беше упатено до сите. Поздрав МрАлександар |
||
ИСУС ХРИСТОС ПРИНЦ НА МИРОТ. I'Love him
|
||
MrAleksandar
Нов член Регистриран: 19.Ноември.2010 Статус: Офлајн Поени: 19 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Ако не знаше Протестаните се појавуваат во времето на Мартин Лутер. И протестираат против некој Искривени учења на Свештениците. 16 Век. Пслам 97/7 7 Нека се засрамат сите што се поклонуваат пред слики и кои се фалат со идоли. За тоа ти прочитај малку па дели мислења. |
||
ИСУС ХРИСТОС ПРИНЦ НА МИРОТ. I'Love him
|
||
Внеси реплика | страница <1 456 |
Tweet
|
Скок до | Овластувања Вие не може да внесувате нови теми на форумот Вие не може да одговарате на теми на форумот Вие не може да ги бришете вашите пораки од форумот Вие не може да ги менувате вашите пораки од форумот Вие не може да креирате анкета на форумот Вие не може да гласате на форумот |