IDIVIDI forum Веб сајт
почетна страница почетна страница > АРХИВА > Вероисповед
  Активни теми Активни теми RSS - МОЛИТВИ
  најчести прашања најчести прашања  Пребарувај форум   Настани   Регистрирајте се Регистрирајте се  Влез Влез

МОЛИТВИ

Внеси реплика Внеси реплика страница  <1 45678 21>
Автор
Порака
аџија Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 25.Октомври.2006
Статус: Офлајн
Поени: 5474
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај аџија Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 13.Декември.2006 во 10:01
Колку често се молите во текот на денот?
Кон врв
begu Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 30.Август.2006
Локација: Macedonia
Поени: 763
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај begu Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 13.Декември.2006 во 10:09
Najmalku tri pati na den.
A denes se molam na gospoda pred se da im dade zdravje na bolnite deca a na nivnite roditeli da im ja olesni makata .... amin
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај аџија Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 13.Декември.2006 во 10:14
Убава молитва. Кога се молиш? Имаш одреден момент во денот, или по инспирација?
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај begu Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 13.Декември.2006 во 10:16
I toa i toa , sto znaci nautro zadolzitelno kako i prikvecer i navecer .
Se drugo, ke kazam nesto vo sebe za moment ili pak ako vidam , citam ili cujam nesto za loso pred se ili pak za ubavo .
Кон врв
belichka Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 30.Октомври.2006
Поени: 2023
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај belichka Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 13.Декември.2006 во 11:04
Jas mislam deka ova veke ne e bas za komentirawe, koj kolku si se moli toa si e licna rabota inaku koga bi gi iznesuvale se okolu molitvata toa ja gubi smislata i preminuva vo gordost, prevoznesuvawe, istaknuvawe...falewe...sto ne e vo soglasnost so pravoslavieto!
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај belichka Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 13.Декември.2006 во 11:04
A kako se moli? Dali molitvata izleguva od srceto? Moze i cel den da se molis i da ne postignes nisto..
ne e vo brojki? Tuku od kade izleguva molitvata  i so kolkava vera, ljubov nadez se kazuva. barem jas mislam taka

Изменето од belichka - 03.Јуни.2007 во 22:17
Blagosloven e Onoj Koj ide vo imeto Gospodovo
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај begu Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 13.Декември.2006 во 11:13
Mozebi i imas pravo.
Vo sustina molitvata vo sebe sodrzi i del na pokajuvanje stavanje sebesi na podredena polozba vo odnos na gospoda, pa zatoa vo taa smisla mislam deka ne bi trebalo da ima gordost ili falenje . Poveke bi trebalo da bide edna iskrena zelba sto nie ja posakuvame ama nemame bas nekakvo bitno vlijanie za nejzino ostvaruvanje .
Vo sekuj slucaj ja smetam za ubavo i korisno nesto .
Кон врв
orto Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 13.Октомври.2006
Поени: 916
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај orto Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 13.Декември.2006 во 11:15

Радуј се невесто неневесна

Света дево владичице
Нескверна Богородице

Радуј се градино на изобилие
На вечноста и на животот

Дево, мајко, господарке
Ти руно сеоросено

Радуј се дрво на животот
На бесмртност источнику

Возвелича на небесата
Од зраците поблескава

Тебе те молам царице
Тебе те сега призивам

Радост на хорој девствени
Од ангелите посилна

Тебе те смилостивувам
И радост барам владичице

Посветла од небесата
Од светлината почиста

Девојко кротка безгрешна
Сесветаја Владичице

Од сите небесни воинства
Владичице си посвета

Тебе храму духовен
Гораздо те преколнувам

Радуј се песно херувимска
Радуј се химно ангелска

Прифати ме, прифати ме
од душманот избави ме

Радуј се одо серафимска
И радост на архангелите

Покажи ме, покажи ме
На живот вечен наследник

Радуј се миру, веселие
И пристан на спасение

Света дево владичице
Нескверна Богородице

Свет чегору на славата
Цуту на нетлението

Изменето од orto - 13.Декември.2006 во 11:28
(kоран 10, 94)
(аллах рече моамеду) Ako сумљаш у oно што ти oбљављујемо, упитај oне (Жидове и Кршчане) koji Читају Kњигу (БИБЛИЈУ), прије тебе објављену
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај аџија Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 13.Декември.2006 во 11:18
Originally posted by Nela Bella Nela Bella напиша:

Jas mislam deka ova veke ne e bas za komentirawe, koj kolku si se moli toa si e licna rabota inaku koga bi gi iznesuvale se okolu molitvata toa ja gubi smislata i preminuva vo gordost, prevoznesuvawe, istaknuvawe...falewe...sto ne e vo soglasnost so pravoslavieto!

Ако некој се моли овде толку многу редовно и ревносно, да споделувањето со нас овде би значело фалење, го молам таквиот да не споделува...

За останатите, кои се свесни дека недоволно се молат и сакаат да научат од другите, нека повелат...
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај belichka Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 13.Декември.2006 во 11:23
Originally posted by аџија аџија напиша:

[QUOTE=
За останатите, кои се свесни дека недоволно се молат и сакаат да научат од другите, нека повелат...

Ova e veke druga rabota...ajde pocni ti adzija?

Изменето од Nela Bella - 13.Декември.2006 во 11:24
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај аџија Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 13.Декември.2006 во 11:31
Не би можел да го опишам тоа... Најчесто се молам наутро, понекогаш навечер едноставно од умор не сум доволно свесен да се потсетам... Се молам и секогаш пред јадење, како еден потсетник за сите Божји благослови што ги добивам не по сопствена заслуга... Молитвите ми се вообичаено кратки, а особено ми недостасува време кога ќе се посветам на пост и молитва. Кога сум го практикувал ова, сум ги доживувал најубавите духовни моменти...
Кон врв
orto Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 13.Октомври.2006
Поени: 916
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај orto Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 14.Декември.2006 во 23:09

Молитва кон св. Климент Охридски

Светителу, оче Клименте, рамноапостолен, пастиру добар на целиот словенски род! Ти, кој душата своја света ја положи за нас, овците свои, и во многу Божји патишта стадотот го упати, вселувајќи не’ на место спокојно и објаснувајќи ни го Светото Писмо со својот јазик, откако со вода спасителна со светотот Крштевање не’ воспита и по патеките на правдата не’ упати за да вршиме добри дела.

Преку тебе словенскиот род Бога Го позна, црквите со песни се украсија и празниците преку поуки се објаснија. Преку тебе свештениците според свештениот канон благочестиво да живеат се научија. Преку тебе монасите се поучуваат на подвижнички живот како светителите.

И, земен ангелу и човеку небесен, ти кој на Господа му ги приготвуваш избраните, кои копнеат за добри дела, тебе те молам и на тебе се надевам: пази го секогаш твоето наследство и отстрани ја лукавата ерес, која го разорува твоето стадо како истребувачка болест, што ги растерува и одвраќа овците од пасиштето твое, свети добар наш пастиру!

Запази не’ нас, неискусните твои воспитаници, особено сега кога е неволјата блиску и нема кој да ни помогне и кога непријателите сакаат војна, и мртвите тела на чедата твои за храна да им ги остават на птиците небесни. Мир на луѓето твои дарувај им, за да поживееме во секое благочестиеи празниците твои да ги почитуваме во секаква радост, прославувајчи Го во Светата Троица Единиот Бог, Отецот, и Синот, и Светиот Дух, сега и секогаш, и во сите векови.
Амин!
(kоран 10, 94)
(аллах рече моамеду) Ako сумљаш у oно што ти oбљављујемо, упитај oне (Жидове и Кршчане) koji Читају Kњигу (БИБЛИЈУ), прије тебе објављену
Кон врв
rice Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 14.Ноември.2006
Поени: 379
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај rice Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 15.Декември.2006 во 12:29
Originally posted by orto orto напиша:

Молитва кон св. Климент Охридски

Светителу, оче Клименте, рамноапостолен, пастиру добар на целиот словенски род! Ти, кој душата своја света ја положи за нас, овците свои, и во многу Божји патишта стадотот го упати, вселувајќи не’ на место спокојно и објаснувајќи ни го Светото Писмо со својот јазик, откако со вода спасителна со светотот Крштевање не’ воспита и по патеките на правдата не’ упати за да вршиме добри дела.

Преку тебе словенскиот род Бога Го позна, црквите со песни се украсија и празниците преку поуки се објаснија. Преку тебе свештениците според свештениот канон благочестиво да живеат се научија. Преку тебе монасите се поучуваат на подвижнички живот како светителите.

И, земен ангелу и човеку небесен, ти кој на Господа му ги приготвуваш избраните, кои копнеат за добри дела, тебе те молам и на тебе се надевам: пази го секогаш твоето наследство и отстрани ја лукавата ерес, која го разорува твоето стадо како истребувачка болест, што ги растерува и одвраќа овците од пасиштето твое, свети добар наш пастиру!

Запази не’ нас, неискусните твои воспитаници, особено сега кога е неволјата блиску и нема кој да ни помогне и кога непријателите сакаат војна, и мртвите тела на чедата твои за храна да им ги остават на птиците небесни. Мир на луѓето твои дарувај им, за да поживееме во секое благочестиеи празниците твои да ги почитуваме во секаква радост, прославувајчи Го во Светата Троица Единиот Бог, Отецот, и Синот, и Светиот Дух, сега и секогаш, и во сите векови.
Амин!

PRESVETI OCE KLIMENTE IZMOLI GO BOGA ZA NAS GRESNITE.
Кон врв
mali simo Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 22.Октомври.2006
Поени: 1132
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај mali simo Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 16.Декември.2006 во 13:18
Господе , Исусе Христе , сине Божји ,помилуј ме грешниот.

ХРИСТОС ВОСКРЕСНА ОД МРТВИТЕ СО СМРТА СМРТА ЈА ПОБЕДИ И НА ТИЕ ВО ГРОБОВИТЕ ЖИВОТ ИМ ДАРИ

Кон врв
 Внеси реплика Внеси реплика страница  <1 45678 21>
  Сподели тема   

Скок до Овластувања Кликни и види ги опциите

Forum Software by Web Wiz Forums® version 10.03
Copyright ©2001-2011 Web Wiz Ltd.

Страницата е генерирана за 0,234 секунди.