Испечати | Затвори го прозорот

МОЛИТВИ

Испечатено од: IDIVIDI forum
Категорија: АРХИВА
Име на форумот: Вероисповед
Опис на форумот: право на избор
URL: http://forum.idividi.com.mk/forum_posts.asp?TID=1995
Датум на принтање: 26.Ноември.2024 во 00:59
Верзија на софтверот: Web Wiz Forums 10.03 - http://www.webwizforums.com

Тема: МОЛИТВИ
Постирано од: universe
Наслов: МОЛИТВИ
Датум на внесување: 03.Ноември.2005 во 12:36

Дали освен „оче наш“ знаеш некоја друга молитва? Ако знаеш кажи ќе биде интересно да се прочита.

Дали ти се случило да си се помолил/а за нешто и да ти биде услишена молбата? Ти се остварила молбата/желбата за тоа што си побарал/а во молитва? Ти се случило нешто такво необично?

Се молиш само кога имаш мака, тешкотија, проблем, или почесто? Дали молитвата ти прави мир на душата?

Коментари:
Постирано од: Nightmare
Датум на внесување: 03.Ноември.2005 во 17:58
Mnogu retko mi se ispolnuvaat zelbite koga se molam.Ne zanam zosto ama imam vpecatok deka na Gospod ne mu e bas mnogu gajle za mene.I pokraj toa,
molitvata sekogas mi dava mir na dusata i spokoj.

-------------
Belive in who you are,not in what they telling you that you are

Постирано од: sard
Датум на внесување: 06.Ноември.2005 во 19:26

Да јас знам уште некоја молитва, но не колку што би сакал да знам. А си имам и свои молитви „стандандизирано“. Значи со оние зборови кои ја поттикнуваат верата во мене.

Овде некако не ми се постира молитва. Не сум сигурен дали би било правилно.

Во молитвата за се*е немам желби освен да ми се простат гревовите. Ако некое прашање ми е многу важно може само ќе речам „Господи погледни на тој и тој мој проблем“. А за другите луѓе се молам за разни нешта и многу често чувствувам кога молитвата ми е услишена, а кога не.

Секогаш ме смирува. И во животна опасност и во очај и разочарување и во безнадежност, секогаш.

Во последно време најмногу се молам кога одам пешки сам од едно до друго место. Се молам и кога ми е тешко и кога ми е добро, ме поттикнува на молитва кога ќе слушнам дека некој починал, а кога некоја инспирација ќе ми ги исполни градите молитвата сама ми доаѓа. Фала му на Бога оддамна не сум имал тешкотија и одамна не сум имал потреба за молитва во мака. Не се молам кога сметам дека сум згрешил нешто и кога ми е срам да се молам.

Каков е твојот однос universe?

Постирано од: Pravoslavie
Датум на внесување: 07.Ноември.2005 во 08:45
ГОСПОДИ, ИСУСЕ ХРИСТЕ, СИНЕ БОЖЈИ, ПОМИЛУВАЈ МЕ МЕНЕ ГРЕШНИОТ

-------------
Да погледнеме околу нас, таму има МНОГУ СТРАДАЛНИЦИ. Да им помогнеме!
Оди на подфорумот http://forum.idividi.com.mk/forum_topics.asp?FID=100 - Хуманост на дело
Запамети, ЉУБОВТА ДЕЛОТВОРИ!!

Постирано од: SimeonNT
Датум на внесување: 07.Ноември.2005 во 10:37
Mnogu retko mi se ispolnuvaat zelbite koga se molam.Ne zanam zosto ama imam vpecatok deka na Gospod ne mu e bas mnogu gajle za mene.I pokraj toa,
molitvata sekogas mi dava mir na dusata i spokoj.

Постирано од: SimeonNT
Датум на внесување: 07.Ноември.2005 во 10:48

Nightmare

Navistina, mnogu cesto izgleda kako na Bog da ne mu e gajle za nas... ama samo taka izgleda. Pred se, zrtvata sto ja napravi na Krstot za site nas e eden neverojaten poteg. Bog, da stane covek, da bide macen i da umre zaradi nasite grevovi. Toj go zede naseto breme, nasata smrt... i se razbira voskresna pobeduvajki go seto toa. Mislam deka od ova pogolem dokaz deka misli na nas i se grizi za nas - nema.

Megjutoa sepak se slozuvam deka seto toa nekako izgleda kako minato, nesto sto stanalo pred mnogu godini. Zatoa predlagam aktiven hristijanski zivot vo zaednica - Crkva, kade sto na realen nacin hristijaninot moze da ja iskusi Bozjata ljubovl.

A sto se odnesuva do zelbite... ke se slozis deka ne se site zelbi ok... Mnogu pati sme posakuvale ama podocna sme zaklucile deka bile bezveza. Bog ne mora da odgovori na site zelbi, no odgovara na iskrenite molitvi za PODOBAR ZIVOT. Pod toa mislam na ZIVOT VO POLNOTA kako sto ni e veteno od svetite Evangelisti.

Molitvata sto ja predlaga "Pravoslavie" ГОСПОДИ, ИСУСЕ ХРИСТЕ, СИНЕ БОЖЈИ, ПОМИЛУВАЈ МЕ МЕНЕ ГРЕШНИОТ  e prekrasen nacin da se fokusirame na ona sto e potrebno, nuzno, neophodno i vistinsko - ZIVOT VO DUHOT - VO EDISTVO SO BOG NASIOT TVOREC. A pri Nego ili vo Nego edisntveno mozeme da ja pronajdeme polnotata na zivotot.

Uzivajte.

Постирано од: монте кристо
Датум на внесување: 10.Ноември.2005 во 09:14
Koja e crkvata da kazi koja molitva treba da ja znaeme napamet , molitvata treba da bide od srce kazana, iskreno . Da mislis na boga koga ja kazuvas

-------------
во овие години што следат , ќе видиме дали европа и христијанството ќе се спасат . И ТИ !!! можеш да помогнеш . ОД НАС СИТЕ ЗАВИСИ .

Постирано од: la fille
Датум на внесување: 11.Декември.2005 во 16:19
molitvata e licen odnos megu mene i Bog, i na toj nacin mozam se da mu kazam na Gospod i znam deka Toj ke me islusa i ke mi gi uslisi molitvite

Постирано од: natalija
Датум на внесување: 20.Март.2006 во 12:53
Ова утро, кога Господ ја отвори вратата од рајот, ме виде и ме праша:
“ Дете мое, која е твојата најголема желба денес? “.
Му одговорив: „ Господе мој, чувај ја особата која ова го чита, неговата фамилија и неговите пријатели. Они тоа го заслужуваат и јас многу ги сакам“.
Божјата љубов е како океан, го гледаш почетокот, али не и крајот.
Ангелите постојат, но понекогаш, бидејки немаат криља, ги викаме ПРИЈАТЕЛИ.
Чувај не нас, грешните дари ни љубов, храброст и сила да истраеме на овој свет.

-------------

Датум на внесување: 20.Март.2006 во 13:07
Господи чувај и благослови ја личноста која низ текстот погоре те замоли од зла да не сочуваш сите нас.

-------------
„Треба да се биде достоен на љубовта за да се биде љубен“ - Goethe
www.pravoslavna.mk

Датум на внесување: 20.Март.2006 во 15:45
Ти благодарам на благословот сард .. Нека твоите патеки на животот вечно ги грее сонце

-------------

Датум на внесување: 20.Март.2006 во 23:42
Фала, ти посакувам Нате да живееш во мир и блискост со Бога бидејќи нема ништо подобро и поубаво.

-------------
„Треба да се биде достоен на љубовта за да се биде љубен“ - Goethe
www.pravoslavna.mk

Постирано од: krale
Датум на внесување: 21.Март.2006 во 00:48
Еве една покајничка молитва што мене нешто посебно ми значи:

Семоќен Боже, наш не*есен Татко,

згрешив против Те*е и против Твоите деца, преку мисли, преку зборови и преку дела, заради невнимателност, заради слабост, и заради намерна грешност. Искрено жалам и се каам за сите мои гревови. Заради името на твојот Син Исус Христос, кој умре за нас, прости ми сè што е зад мене и благоволи да можеме да ти служам со возобновен живот, за слава на Твоето име. Амин.

Датум на внесување: 31.Март.2006 во 12:57
осподе Боже мој, кој не мисли на те*е, Ти го оставаш и се криеш од него. Ти се обраќа ли некој и Те повикува - Ти се одѕиваш три пати; кој тргне кон Те*е со тивки и несигурни чекори - Ти со итање му поаѓаш во пресрет. Господи научи не, Ти се молиме, научи не на таква љубов, уште на земјата да го видиме почетокот на Твоето вечно царство.
http://www.preminportal.com.mk/modules.php?name=Content&pa=showpage&pid=158 - † Епископ Велички Гаврил Светогорец

-------------
Оди на подфорумот http://forum.idividi.com.mk/forum_topics.asp?FID=100 - Хуманост на дело

Датум на внесување: 31.Март.2006 во 13:30
„Човек треба да биде достоен на љубовта за да биде љубен“ J.W. Goethe
Ова е превземено од потписот на сард за мене најомилен..

Ти благодарам што ми дари толкава љубов во срцето да ја имам за целиот свет, да љубам бесконечно. Ти благодарам за големото срце кое ми го рдари сиоте да ги збере внатре уживајки во мојата позитива.. Ти благодарам што ме створи ти што ме гледаше и во утробата на мајка ми кога бев.. Ти благодарам што ме благослови да бидам една мегу ретките чеда твои кои понизно ја примаат твојата љубов која во срце ми гори..
Ти се поклонувам и молам те*е Боже мој, да ме чуваш од злото, да ме пазиш од секоја упатена мисла, Јас понизното чедо твое..

-------------

Постирано од: Miralem
Датум на внесување: 31.Март.2006 во 15:48

Se' svoi zborovi.

Gospode cuvaj me. Gospode nahrani me. Gospode vardi me od zlo. Gospode...............

Dali nekade vo Biblijata pisuva kako da se molime na Boga ?? Da ne dojde istoto prasanje. Bog e na sekade i sekade covek moze da mu se pomoli. Ne e bitno dali oral ili kopal,bil necist so zemja (za onie koi zemjata necista ja napravija,ako Voda nema,Abdest se zema so zemja). Moze znaci covek na sekade da mu se pomoli na Boga. No dali nekade Bog vo biblijata ostavil kako da mu se pomolite. Stanuva zbor za DOLZNOST prema BOGA. Nekade vo Qur'anot procitav deka nekoj Ovcar,na Musa a.s mu rekol: Koga bi go videl Allah dz.s bi go miluval,bi go neguval,bi go ceslal,pa zel edno jagne i pocnal na nego da pokazuva kako bi go Miluval i Stvoritelot. Musa a.s go skaral i mu rekol: "Bog ne e toa pa taka so nego da postapis" A Bog go skaral na Musa a.s i mu rekol: Koga robot mi bese naj blisku,ti mi go oddaleci. (Za onie koi se fakjaat za poedini zborovi).

Ovcarot znae kolkava ljubov ima prema ovcite i jagninjata. Toj go poznava,odgleduva,se grizi za niv... Toj svojata ljubov prema Stvoritelot sakal da ja pokaze ljubovta sto TOJ JA IMAL,onakva kakva sto toj poznaval.

Nie sekogas vo sekoe vreme go spomnuvame Boga i barame od Nego zastita,molitvi kakvi sto vo site postovi stavivte. Za toa nemame nekoi dolznosti toa sekogas i sekade go pravime. Klanjame i koga sme na pat,vo avtobus,kibla nemozes da mu znaes,no za se imame upatstvo. Ona sto sme DOLZNI toa ni naredil Allah da go pravime. I ne go pravi toa prav Musliman zatoa sto mu e NAREDENO i deka e PRIMORAN. Praviot vernik toa so SETO ZADOVOLSTVO go pravi.

Rabija El-devija rekla: Ne baram Dzennet od Tebe Gospodaru moj za sebe,da bi uzivala vo nego,tuku da ti go vidam "liceto".

-------------
Alija ra je rekao:Znanje je bolje od imetka.Znanje te cuva a ti cuvas imetak. Znanje je sudija,a bogatstvu se sudi,umrli su oni koji su gomilali bogadstvo,a ostali su oni koji su sakupljali znanje.

Датум на внесување: 31.Март.2006 во 16:11

Евангелие според Матеј, глава 6

5 “И кога се молите, не постапувајте како лицемерите кои сакаат да се молат, стоејќи по синагогите и на аглите од улиците, за да ги видат луѓето. Вистина ви велам, само тоа им е наградата. 6 А ти, кога се молиш, влези си во својата соба, и откако ќе ја затвориш вратата, помоли Му се на твојот Татко Кој е во тајност, а твојот Татко Кој го гледа тоа што е тајно, ќе те награди. 7 А кога се молите, не повторувајте празни зборови како другите народи, бидејќи мислат дека молитвата ќе им биде сослушана и исполнета, заради многуте зборови. 8 И така, не бидете како нив, зашто вашиот Татко знае што ви е потребно уште пред да Му се помолите.

9 Туку молете се вака: Татко наш, Кој си на не*есата, нека се свети Твоето име;

10 Нека дојде Твоето царство, нека биде Твојата волја на земјата,така како што е на небото;

11 нашиот насушен леб, дај ни го денес;

12 и прости ни ги нашите долгови, како што ние им ги простивме на нашите должници;

13 и не воведувај не' во искушение, но избави не' од лукавиот. Зашто Твое е царството, и силата, и славата, во век и веков. Амин!

14 Зашто, ако вие им ги простите на луѓето нивните престапи, вашиот не*есен Татко ќе ви ги прости и вам. 15 Ако вие не им ги простувате на луѓето нивните престапи, ни вашиот Татко нема да ви ги прости вашите.“

----

Евангелие според Лука, глава 11:

1 А кога се молеше на едно место и кога престана, еден од Неговите ученици Му рече: „Господи, научи не' да се молиме, како што и Јован ги научи своите ученици!“

2 А Тој им рече: „Кога се молите, изговарајте: “Татко, нека биде свето Твоето име! Нека дојде Твоето Царство!

3 Нашиот насушен леб, давај ни го секој ден!

4 Прости ни ги нашите гревови, зашто и ние самите му ги проштаваме на секој должник! И не воведувај не' во искушение!“

5 И им рече: „Ако некој од вас има пријател и појде кај него на полноќ, и му рече: ‚Пријателе, дај ми на заем три леба, 6 зашто ми дојде пријател од пат, а немам што да ставам пред него‘, 7 а оној однатре му одговори: ‚Не додевај ми, вратата е веќе затворена, а децата ми се со мене в постела, не можам да станам да ти дадам‘, 8 ви велам, ако и не би станал да му даде затоа што му е пријател, ќе стане заради неговото настојување и ќе му даде колку што му треба.

9 А Јас ви велам: ‚Молете и ќе ви биде дадено! Барајте и ќе најдете! Чукајте, и ќе ви биде отворено! 10 Зашто секој кој моли, прима; и кој бара, наоѓа; а на оној кој чука, ќе му биде отворено.

11 И кој е оној татко меѓу вас, што ќе му даде на својот син камен, ако побара леб? Или, ако побара риба, да му даде место риба, змија? 12 Или ако побара јајце да му даде скорпија? 13 И така, ако вие кои сте зли, можете да им давате добри дарови на своите деца, колку повеќе не*есниот Татко ќе им го даде Светиот Дух на оние кои Го молат?‘

-----

има нешто нејасно, Miralem?

-------------

Датум на внесување: 31.Март.2006 во 19:30

Pravoslavie,ti blagodara. No,izgleda tebe ne ti bese jasno ona sto sakav da prasam.

Gledaj.

Na kogo ke mu bidat dadeni ove cetiri raboti,dadeno mu e dobro i na idniot svet: Srce koe mu e blagodarno na Allah dz.s,Jazik koj na Allah zikir 9molitva) mu pravi,Telo koe e trpelivo na iskusenija;sopruga koja nema da go izneveri svojot maz,tuku ja cuva svojata cest i negoviot imot. (Tebari)

Kaj Allah dz.s na Sudniot den,naj dobri ke bidat onie koi naj mnogu Zikr pravat. (Ahmed)

Od zborovite "la ilahe illallah" nema podobro delo.nitu pak izgovaranjeto na tie zborovi zad sebe grev ke ostavi. (Ibn Ma'dze)

Pravenje zikr kaj Allah dz.s e povredno od delenje sadaka (Muslim)

Zikrot e lek za srceto (Dejlemi)

Jas sum so mojot rob kade i da me spomne i se' dodeka ustata so jazikot ja drzi (Ahmed)

Higienata e golem del od Imanot.Zborot "elhamdulillah"go polni namazot. Zborot "Subhanallah welhamdulillah" go potpolnuva prostorot pomegju nebesata i zemjata. Milostinata e jasen dokaz.Strpelivosta e sjaj. Qur'anot e jak argument za tebe ili protiv tebe. Sekoj covek raboti i se trudi za nesto.No nekoj ke se otkupi sebesi i svojata dusa,pa ke ja oslobodi,a nekoj ke ja prodade i ke ja upropasti. (Muslim)

Ebu Musa prenesuva: "Patuvavme zaedno so Allahoviot pratenik.Po pat nekoi pocnaa na glas da ucat Tekbir. Muhammed a.s gi opomena i im naredi vo sebe da ucat.Im rece:-A zarem mislite deka se obrakjate na gluv i otsuten ? Vie se obrakjate na Onoj koj e blisku i Koj se' slusa.

Poslusnosta kon Allah navistina e ednostavna,no nema nikoj da uspee vo preteruvanje na toa,a toa da ne go sovlada. So toa bidete umereni,pravilni i vo nisto ne preteruvajte ! Raduvajte se na radosni vesti i barajte pomos so poslusnost na Allah molejki go nautro,navecer i na krajot od Nokta.(Buhari,Nasia)

Sejtanot nastojuva da zavladee so srceto na Covekot. No srceto negovo koga ke pocne so Zikrullah,sejtanot se vrakja razocaran.  (Nesia)

Ovoj svet e prokolnat. Prokolnato e se' sto e na nego,osven Zikrot Allahov i poslusnosta Nemu,pa ucenite i ucenicite. (Tirmizi)...........

Delovi za kakvi sto nema kraj. Sto e Zikr ??? Zikr e spomnuvanje na Allah dz.s,vo sekoe vreme i na sekoe mesto. Ova Allah ne ni go ZADOLZIL. Kolku ke baras od Allah dz.s tolku ke imas. Znaci,sega,koga ne e vreme od Namaz,Allah me nema zadolzeno da velam Subhanallah (Prosti mi Gospode) za toa ako sum ti gresil preku den. Ili Elhamdulillah (Ti blagodaram Gospode) sto si mi dal denes toa sto sum imal. Za toa sami sme svesni deka treba da se zablagodaruvame. Allah ke gi nagradi tie sto se zablagodaruvaat i oprost baraat. No NAMAZ. Zadolzitelno nesto. NAMAZOT E BORDZ.  Pratenikot Muhammed a.s preporacuva,da covek,koga obavuva namaz ubavo mirisa,primerno da izgleda,no ako ne e vo moznost,nemora,no NAMAZ mora da OBAVI. I Toa onaka kako sto ALLAH naredil.

Ti zboruvas za "Zikr".  Prasav za PROPISI. Dali ima PROPISI. Sekako deka koga mu se molis na Allah treba toa cisto da go pravis,bez licemerie,so cist duh.... Eden dobar vernik i posle namaz,dodeka raboti,pravi Zikr ili odvojuva vreme za toa. Iako ne e ZADOLZEN. No PROPISITE se OBAVEZNI. Toa ni e BORDZ koj treba da go VRAKJAME.

Ako zemam da ti pisam Zbirka na Dovi,od slicen tip na ona sto go navede,togas mozam da go preplavam Forumot. Oti nam Pratenikot ni ostavil,za da se zastitime od Sejtanot,sto treba od Allah da pobarame,duri i koga pred ogledalo zastanuvame,koga jademe,koga pieme,koga legnuvame,koga stanuvame,koga cevlite gi oblekuvame,za SE'.

Se nadevam deka sum Jasen.

Vo Sekoj slucaj ti blagodaram.  

-------------
Alija ra je rekao:Znanje je bolje od imetka.Znanje te cuva a ti cuvas imetak. Znanje je sudija,a bogatstvu se sudi,umrli su oni koji su gomilali bogadstvo,a ostali su oni koji su sakupljali znanje.

Датум на внесување: 31.Март.2006 во 19:51
Јасен си Миралем. Тоа што те*е не ти е јасно е дека се давиш во правила во кои нема суштина. Не ти, туку исламот. Како што реков веќе милион пати, смешно, тратично дури е да се омаловажува толку Господ за да се смета дека нему треба да му се вртиме оваму или онаму, да му се клатиме вака или така за тој да биде задоволен. ГОСПОД Е ГОСПОД бре Миралем. Господ! Еден и единствен. Свет, семоќен, над се. Поседува се. Знаеш ли што сме ние за Господ? Мравки. Какви мравки, и тие се повеќе, ако ја земеме нивната важност за човек. ТОлку сме му ние суштински важни и потребни на Господ. Нула. Да не е Неговата љубов. Ако љубовта, што бара? Љубов меѓу маж и жена на пример. Мажот ќе и нареди на жената да му кажува дека го сака и тоа да стои на овој или оној начин, да се врти наваму или натаму и тоа ќе го направи среќен ако навистина ја сака? Глупост! Ако навистина ја љуби, единствено нешто што ќе бара, единствено нешто што ќе сака ќе биде искрено да го љуби и таа. А штом искрено го љуби, самата ќе наоѓа начини да му искаже колку љуби. Самата. Е тоа е разликата меѓу нас и вас. Вие сте задавени во правила кои мислите дека на Бог му се важни. Но тој за таквите не дава ни пет пари. Ние пак, имаме се разбира прописи, но МНОГУ МНОГУ МНОГУ МНОГУ поважна е искрената љубов бидејќи таа самата пронаоѓа начини како да му се молиме, како да го прославуваме, како да му се потчиниме.

Гледаш колку е повозвижено христијанството? Гледаш зошто учењата на Коранот не само што се примитивни, туку го омаловажуваат бог? На Бог вашите тврдења му се смешни, бидејќи тој бара искрено покајание и дух, а не закони до гуша без никаква суштина. Џабе, џабе ти се сите правила да би ме удавила во Коранот. Тие не му требаат на Господ. Тој има се, зарем вашите смешни клањања ќе го направат среќен? Еј, што правите од Господ Миралеме? Какво омаловажување му правите. Какво понижување. Господ е Господ, а не човек. Разберете го тоа.

Датум на внесување: 31.Март.2006 во 21:00

Krale,se vrti na moeto. Hristijanstvoto e znaci,vera bez pravila,vera vo koja moze sekoj kako sto saka da si pravi. Ne e bitno vremeto,ne se bitni dokazite,ne e bitno kako ke se molis,ne e bitno kako ke postis,ne e bitno vo kolku Isus bil raspnat,ne e bitno kade bil raspnat,ne e bitno sto nikoj ne go videl Isus i ne bil prisuten do kraj,nikoj nisto sto ne znae.... Nisto bitno ne e.

Drugo. Begas od temava. Gospod e Gospod. Znam,no vo drug post ke mi napises "Gospod e covek" kako sto go imas napisano do sega. Gospod e bogocovek. Znam,nie sme kapka vo moreto. Ne mi gi kazuvaj tie raboti. Zboruvame za molenjeto... ne letaj so pametot ziti se. Drzi se za temava. Otvori nova "sto e Gospod" ke prajme za toa tamu muabet.

-------------

Датум на внесување: 31.Март.2006 во 23:53
Ти повторно избегнуваш да одговориш на тоа што јас го кажав. Не дали има правила или не. И еден родител има правила за својот син. Но тоа што е многу многу многу повозвишено е синот да го љуби и почитува таткото. А знаеш што: син кој го почитува и сака татка си (иако ги има) не му се потребни правила бидејќи самиот сака да му задоволи. Така и вистинскиот верник - тој е одвнатре препороден да му задоволува на Бог. Правилата се тука, но тие се само за оние кои се уште не научиле потполно како да ја извршуваат Божјата волја. Не си прави во христијанството секој како што сака и верува во се што сака, туку се учиме сите на искрена љубов кон Отецот. Кога таа љубов ќе стане совршена, ќе правиме се како што Тој сака. Дури е вчудоневидувачки како не разбираш колку повозвишен е овој концепт.

Ех Миралем Миралем, се вртиш во круг. Постојано со истите обвинувања: исус не е бог, итн., а не можеш да согледаш ни грам колку сте изгубени во тие правила без суштина во исламот. Глупав го правите алах. Зарем тој со клатења се задоволува? Зарем таткото го учи синот да се врти наваму или натаму, или да зборува вака-или-така? Не, тој посакува синот да го почитува. Го омаловажувате Господ, го правите помал и еден човечки татко. ТОа е проблемот. Се молите кон Бога како тој да е некој деспот, диктатор, а не Отец кој не љуби и кој копнее за нашата љубов кон Него. Страшно е колку го срамотите Бог со ваквите правила. Многу го ограничувате, премногу малечок го правите. Него не му требаат вашите вртења наваму или клатења натаму, бидејќи ТОЈ ИМА СЕ!!! Разбери го тоа. ИМА СЕ! Се што сака е возвраќање на љубовта која ни ја дава. А љубовта е таква, иако очигледно не си ја искусил, што САМАТА САКА ДА ПРАВИ ДОБРО КОН ОНОЈ КОГО ГО САКА.

Нека е прославен Нашиот Господ Исус Христос што не возљуби, не избра, не искупи и ќе не прослави. Нему слава и почит, за век и веков. Амин.

Датум на внесување: 25.Април.2006 во 14:46
Свети Симеон Нови Богослов

ХИМНИ
LVI

„
Господи, дај ми разум, Господи, дај ми знаење,
Господи, поучи ме заповеди да Ти вршам!
Иако ко човек згрешив, знаеш, па и појќе од човек,
но Ти, Боже мој, по Твојта својствена милост
ме помилува ништиот, мене сиракот в'светот,
и го стори, Владико, она што сал Ти го знаеш.
Од татко и браќа, од роднини и пријатели,
од родната ми земја, од домот мој родителски,
како од мрачниот Египет, ко од адот длабок
(вака Ти ми наложи мене, на бедниот Твој раб,
да мислам и говорам разумно за тие нешта),
ме оддели, Благоутробни, и ме прифати,
та штом ме фати со страшната Ти рака,
ме поведе кај оној за кој благоволи да ми биде отец
на земјата, ме фрли при нозе му и прегратки.
А тој, пак, ме приведе кон Твојот Отец, Христе мој,
но и кон Те*е низ Духот, о Троице, Боже мој.
Така јас, плачејќи ко блудниот син, Ти припаднав,
о Слово, како што Сам знаеш, оти ме поучи,
и не ме обездостои син Твој да ме наречеш.
О недостојна ми уста и погани ми усни,
о слова на скуден јазик немоќен да Те слави,
да Ти благодари, да искаже Твојте добрини,
кои ги стори во мене сиракот и странецот,
туѓинецот на земјата. Та Твои се странците
на светот, а се Твое и на Твојте, очи не го гледаат,
јазик не го збори, светот не го збира.
И токму затоа, Владико, нас не мрази светот,
не гони, злослови, ни завидува, беснее и
не убива, во сево ова попаѓа против нас,
а ние, смирените Ти раби, ко што повела,
во немоќта сме силни, во скудноста сме богати,
в'секоја скрб се радуваме, бивајќи вон светот.
Ние, Владико, с'Те*е сме, а свет тело ни држи.
Ама се мами тој слепец, имајќи сал едно грне,
кое и не ќе го добие, зашто ко што вети,
при последната труба и тоа ќе е духовно,
па тогаш само своите зла ќе ги задобие,
сосе истомисленици и слепи светољупци“.

-------------

Постирано од: elizabeta
Датум на внесување: 29.Септември.2006 во 20:27
блог со молитви

http://www.molitva.blogspot.com - http://www.molitva.blogspot.com

-------------
http://imageshack.us">

Постирано од: oblachinja
Датум на внесување: 27.Ноември.2006 во 00:13
JAS NAJCESTO SE MOLAM SO ZBOROVITE,,ZNAM DEKA SUM GRESNA NO  TI SE MOLAM POMOGNIMI ILI ZASTITI ME ILI POMOGNI VO OZDRAVUVANJETO ILI...........ZATOA SHTO TI SI MOJOT EDINSTVEN BOG I TI IM PROSTUVASH NA GRESHNTE

-------------

Постирано од: аџија
Датум на внесување: 27.Ноември.2006 во 07:49
Прекрасно белег...

-------------

Постирано од: belichka
Датум на внесување: 27.Ноември.2006 во 12:25

Gospodi, Gospodi pogledni od neboto i vidi, poseti i spasi go ova lozje ssto go nasadi Tvojata desnica....
najnajnajmolitveno ja imam slusnato od Negovoto Visokopreosvestenstvo mitropolit Bregalnicki sega mislam povardarski dedo Agatangel...

Постирано од: mali simo
Датум на внесување: 27.Ноември.2006 во 12:29
Gospodi Isuse Hriste , sine bozji , pomiluj me mene gresniot

-------------
ХРИСТОС ВОСКРЕСНА ОД МРТВИТЕ СО СМРТА СМРТА ЈА ПОБЕДИ И НА ТИЕ ВО ГРОБОВИТЕ ЖИВОТ ИМ ДАРИ

Датум на внесување: 27.Ноември.2006 во 12:36
dostojno e , navistina blazena da te narekuvame tebe Bogorodice , sekogas blazena i se besprekorna i majka na nasiot Bog. Pocesna od Heruvimite i nesporedlivo poslavna od Serafimite, Tebe sto Boga Logosot netleno go rodi vaistina Bogorodice , nie te velicame

-------------
ХРИСТОС ВОСКРЕСНА ОД МРТВИТЕ СО СМРТА СМРТА ЈА ПОБЕДИ И НА ТИЕ ВО ГРОБОВИТЕ ЖИВОТ ИМ ДАРИ

Датум на внесување: 28.Ноември.2006 во 01:13

Dostojno i pravedno e da Ti peat, da Te blagoslovuvaat, da Te falat, da Ti blagodarat, da Ti se poklonuvaat na sekoe mesto od Tvoeto vladeewe. Zasto Ti si Bog neiskazliv, nespoznatliv, nevidliv, nedostizen, Koj sekogas postois Ti i Tvojot Edinoroden Sin i Tvojot Svet Duh.Ti od nebitie vo bitie si ne privel, i nas padnatite pak si Ne podignal, i ne Si prestanal da pravis sE  dodeka ne si nE voznel na neboto i si ni go daruval Tvoeto idno carstvo. Za seto ova ti blagodarime Tebe i na Tvojot Edinoroden Sin i na Svetiot Duh, za site znajni i neznajni, javeni i nejaveni dobrodetelstva sto ni se napraveni. Ti blagodarime za ovaa sluzba , koja si blagovolil od nasite race da ja primis, iako pred Tebe stojat ilijadnici arhangeli i desetici iljadi angeli, heruvimi i serafimi, sestokrili i mnoguoki koj se vozvisuvaat raskrileno.

Датум на внесување: 28.Ноември.2006 во 01:23

Слава Тебе, показавшему нам свет!

http://liturgy.ru/php/salt2.php?alt=vs44 - Слава в вышних Богу, и на земли мир, в человецех благоволение.
Хвалим Тя, благословим Тя, кланяемтися, славословим Тя, благодарим Тя великия ради славы Твоея.
Господи, Царю Небесный, Боже, Отче Вседержителю, Господи Сыне Единородный, Иисусе Христе, и Святый Душе. Господи Боже, Агнче Божий, Сыне Отечь, вземляй грехи мира, помилуй нас.
Вземляй грехи мира, приими молитву нашу. Седяй одесную Отца, помилуй нас. Яко Ты еси Един Свят; Ты еси Един Господь, Иисус Христос, в славу Бога Отца, аминь.
На всяк день благословлю Тя и восхвалю имя Твое во веки, и в век века. Сподоби, Господи, в день сей без греха сохранитися нам!
Благословен еси, Господи Боже отец наших, и хвально и прославлено имя Твое во веки, аминь.
Буди, Господи, милость Твоя на нас, якоже уповахом на Тя.
Благословен еси, Господи, научи мя оправданием Твоим (трижды).
Господи! прибежище был еси нам в род и род. Аз рех: Господи! помилуй мя, исцели душу мою, яко согреших Тебе.
Господи! к Тебе прибегох: научи мя творити волю Твою, яко Ты еси Бог мой, яко у Тебе источник живота, во свете Твоем узрим свет. Пробави милость Твою ведущим Тя!
Святый Боже, Святый Крепкий, Святый Безсмертный, помилуй нас! (трижды).
Слава Отцу и Сыну и Святому Духу, и ныне и присно и во веки веков, аминь.
Святый Безсмертный, помилуй нас. Святый Боже, Святый Крепкий, Святый Безсмертный, помилуй нас!

Ova najnajnajnaj...naj dobro glasovno go pee Blagoj od, crkvata ,,Sv.Arhangel Mihail,,Avtokomanda, pozdravce do nego
prekrasen glas...sigurno ne e na forum ama znam deka nekoj ke mu prenese:)))

Постирано од: orto
Датум на внесување: 28.Ноември.2006 во 07:27

Спаси ,Господи,људи Твоја, и благослови достојание Твоје, победи всем православним христијаном нашим , на сопротивнија даруја, и Твое сохрањаја крестом Твоим житељство.

-------------
(kоран 10, 94)
(аллах рече моамеду) Ako сумљаш у oно што ти oбљављујемо, упитај oне (Жидове и Кршчане) koji Читају Kњигу (БИБЛИЈУ), прије тебе објављену

Датум на внесување: 28.Ноември.2006 во 08:21

СВЕТО БОГОЈАВЛЕНИЈЕ

Во Јордење крештајустусја Тебе ,Господи ,Троическоје јависја поклонение,Родитељев бо глас свидетелствоваше Тебе,возљубенаго Тја Сина именуја,и Дух во видје Голубине,исвествоваше словесе утвержденије.Јавлејсја,Христе Боже и мир просвештеј, Слава Тебје

Кога во Јордан се кршеваше , Господи , се потврди поклонувањето на Светата Троица.Гласот на Оца сведочеше за Тебе и те нарече свој сакан Син и Духот во вид на Гулаб , ја потврди вистината на Тоа сведоштво , Се  јави , Христе  Боже , и го просветли светот , слава ТИ.

-------------
(kоран 10, 94)
(аллах рече моамеду) Ako сумљаш у oно што ти oбљављујемо, упитај oне (Жидове и Кршчане) koji Читају Kњигу (БИБЛИЈУ), прије тебе објављену

Датум на внесување: 28.Ноември.2006 во 12:53
                   mojata nadez e OTECOT,

moe zasolniste SINOT,

moja zastita e SVETIOT DUH,

TROICA SVETA, SLAVA TI.

-------------

Датум на внесување: 02.Декември.2006 во 14:26

GOSPODI ISUSE HRISTE , SINE BOZJI , POMILUJ ME MENE GRESNIOT

-------------

Датум на внесување: 02.Декември.2006 во 14:37

СНАГА МОЛИТВЕ

Добитник Нобелове награде, проф. др. медицине Алексис Карел, назива молитву најмоћнијим обликом енергије. По њему, то је снага једнако стварна као и сила теже. Након њега је чувени амерички научник др. Х. Ј. Стовел, у једном чудесном открићу, измерио моћ молитве.

"Био сам цинични атеиста... Једног сам дана радио у великој патолошкој лабораторији једне клинике. Бавио сам се задатком како да измерим таласну дужину и јачину зрачења људског мозга.

Хтели смо истраживати шта се догађа у људском мозгу кад човек прелази из живота у смрт. Изабрали смо једну жену која је боловала од смртоносног рака мозга. Жена је била духовно, психички потпуно нормална. Гледајући уопштено, управо је изненађујућа била њена животна ведрина, при њеном безнадежном телесном стању. Знали смо да је на умору. И она је то знала. Такође смо знали да се ради о жени која је живела са вером у свог Спаситеља Христа.

Непосредно пре њене смрти, сместили смо у њену собу високо осетљив апарат за снимање. Тај апарат требало је да нам покаже шта се одиграва у њеном мозгу у последњим минутима. При томе смо још на кревет сместили мали микрофон да би смо могли чути шта говори, уколико уопште још буде могла дати какав знак живота.

За то време сместили смо се у собу до њезине. Било нас је петоро трезвених научника. Међу нама ја сам био најтрезвенији и најтврђи. Пуни исчекивања и унутрашње напетости, стајали смо испод својих инструмената. Казаљка је стајала на нули и могла је показивати све до 500 ступњева у позитивном вредновању на десно и 500 ступњева у негативном вредновању на лево. Пре неког времена, помоћу истог апарата, мерили смо емисију једне радио станице чији је програм био одашиљан у етар јачином од 50 кЊ. Радило се о поруци која је морала бити пренесена око читаве кугле земаљске. Тим мерењем установили смо вредност од девет степени позитивног мерења.

Учинило нам се да је болесници дошао последњи тренутак. Одједном смо зачули како је почела молити и славити Бога. Молила је Бога да опрости свима људима који су јој у животу учинили неправду. Тад је изразила своју чврсту веру у Бога речима: "Знам да си Ти једини поверљив извор снаге за сва Твоја створења и то ћеш остати". Захваљивала Му је за снагу којом ју је носио читав њезин живот, као и за сигурност што сме бити Његово власништво. Сведочила Му је да њена љубав према Њему упркос свој патњи, није постала мања. У тренутку кад је говорила о опроштају својих грехова кроз Исусову жртву, из њених речи одјекивала је неописива срећа. Коначно, захватила ју је радост при помисли да ће ускоро смети гледати свога Искупитеља.

Потресени стајали смо пред својим апаратом. Већ смо и заборавили да смо заправо хтели истраживати. Погледали смо се и при том се нисмо стидели својих суза. Толико сам био захваћен тиме што сам чуо, да сам морао плакати, како од свог детињства нисам чинио.

Изненада, док је жена још молила, чули смо на свом инструменту неки тон који је туцкао. Кад смо погледали, видели смо да је сказаљка показивала 500 ступњева позитивно и непрестано ударала на границу апарата.

Наше су мисли сустизале једна другу. Техничком мерењем сад смо по први пут открили невероватну стварност: мозак умируће жене, која је била молитвом сједињена с Богом, развио је снагу која је била 55 пута јача од снаге зрачења оне светске радио станице!

У том тренутку почео се рушити мој атеистички поглед на свет. Стајао сам пред лицем свезнајућег Бога. Потпуно ми је смешном постала моја невера. Тако сам постао сретан Христов слебденик...".

Из књиге "Помоћ из оностраности - шта може молитва", Rhom Verlag, Bietigheim

-------------

Постирано од: aladin
Датум на внесување: 02.Декември.2006 во 22:33
odlicen tekst brate --   !Big%20smile

-------------

Датум на внесување: 03.Декември.2006 во 10:25
Колку лесно ви станува да почитувате католици и протестанти, ако не знаете дека не се православни... LOL

-------------

Постирано од: rice
Датум на внесување: 03.Декември.2006 во 11:58
Ovde Adzijo stanuva zbor za molitva  voopsto ne e ni tema niti pak mesto da pisuvame dali nekoj e katolik ili protestant ili pravoslaven.
Se molat i budistite pa ne se vo tvoite nabroeni a se mnogu po revnosni od vas, ne gi branam no ti sam sakas da gi kategoriziras lugjeto koi se molat.
Tekstot po gore e postaven za nevernite , kako dokaz deka molitvata ne samo citanje tekst .

Ako sakas da me iprovociras za nesto tuka ne e mesto Clap 
----sovet---- otvori druga podtema pa tamu ke si posloboden

-------------

Датум на внесување: 03.Декември.2006 во 12:38
Све нешто вие сте испровоцирани... Оти не можете да се китите со ваши научници? Кај ви се вашите докази? Вашите теолози кои ќе објаснат? Или изумреа во средниот век? Тука е „провокацијата“... Многу сте јаки на зборови кога треба нешто да се оцрни, ама кога ќе ви одговара, го ставате демек излегло од вашата утроба... Пииихххх

А ако бараш провокации, еве ти уште една: „Зошто по вашите изветвени литургии Молитвата  е претворена во само читање на текст?, а не на молитвата од срцата и душите на верните како што била отсекогаш?“

Па сеа ти пиши ако има што да кажеш...Wink

-------------

Датум на внесување: 03.Декември.2006 во 12:55
Originally posted by аџија аџија напиша:

„Зошто по вашите изветвени литургии Молитвата  е претворена во само читање на текст?, а не на молитвата од срцата и душите на верните како што била отсекогаш?“

Па сеа ти пиши ако има што да кажеш...Wink
Adzija, Si bil vo Lesnovo?

Датум на внесување: 03.Декември.2006 во 13:00
Не сум бил? Зошто треба да одам толку далеку ќе ми објасниш? Smile

-------------

Датум на внесување: 03.Декември.2006 во 13:29

Pa da si bil, nema da go pisuvase toa sto go napisa..

I nemozat site luge da bidat isti vo verata, koj poveke koj pomalku na sekoj spored verata... 

Датум на внесување: 03.Декември.2006 во 13:44
Ајде појасни што тоа сум пропуштил, и ако стварно нешто сум пропуштил зошто тоа го нема во Соборниот храм или во секоја друга црква, туку само во Лесново?

-------------

Датум на внесување: 03.Декември.2006 во 14:38

Voopsto se znae deka liturgijata vo manastirite e potivka i blagoprijatana, poradi mirot koj go ima, dodeka vo gradskite crkvi site luge neznajat kako pravino se odnesuva  vo crkva...
Pravoslavnata duhovnost e vo custvuvaweto na blagodata Bozja, koga srceto ke ti zatreperi od radost, i se ispolnuvas so mir.....a toa go nema vo druga crkva......

Датум на внесување: 03.Декември.2006 во 14:47
Па зошто никој не ги учи „граѓаните“ како треба да се „однесуваат“ во црква?

-------------

Датум на внесување: 03.Декември.2006 во 15:14
Na covek da mu zemes mozes ama da mu dades nemozes, se nadevam deka se soglasuvas so mene...

A kolku lugeto sakaat da naucat koga nashiot vladika Agatangen uste shto veke covekot ne napravi im objanuva izdavaa nekoi knishki kako da se odnesuvame vo Bozjite hramovi, post, pricest, ispoved...propovedi...troicnik...i mnogu drugi raboti ama ima luge od koi poveketo ne se zamaraat da naucat nesto, i na crkva odat samo da gi vidi narod kolku se tie pobozni...zalno ama vistinito...

Датум на внесување: 03.Декември.2006 во 15:40
Секоја чест на Агатангел, ама МПЦ има 3000 луѓе на платен список? Кај се тие да ги праша човек да направат нешто?

Иначе се согласувам со тебе во принцип...

-------------

Датум на внесување: 03.Декември.2006 во 20:32
Jas kako obicen vernik se soglasuvam i baram crkvata da ne dopusta da se vleguva nedolicno oblecen,taa za nikakvi pari da ne vencava na posti,nikako da ne prima k*rban...i narodot saka neke ke pocne da pocituva i da gi uci pravilata

-------------

Постирано од: orthodox
Датум на внесување: 03.Декември.2006 во 20:47

Секоја чест на Агатангел, ама МПЦ има 3000 луѓе на платен список? Кај се тие да ги праша човек да направат нешто?

Иначе се согласувам со тебе во принцип...
od kade ovie info, prijatele.mnogu golema brojka za platen spisok.
nekoj sto ne znae vo kolku bedni uslovi opstojuva MPC ke ti poveruva!
ako veke nesto tvrdish, potkrepi go, bilo kako , pa makar i so charshiski muabet!

-------------
Се за Христос, Христос ни за што!

Датум на внесување: 04.Декември.2006 во 10:14
Originally posted by orthodox orthodox напиша:

nekoj sto ne znae vo kolku bedni uslovi opstojuva MPC ke ti poveruva!

Бедни? Уф, бре, од бедотија се исушија поповиве и владиците...

Иначе ја повлекувам претходната изјава, која ја дадов паушално. МПЦ има околу 500 вработени. Сепак доволно голема бројка. МРТ нема толку...

-------------

Датум на внесување: 04.Декември.2006 во 10:37
Темата е Молитва !

-------------

Датум на внесување: 04.Декември.2006 во 12:47
Zosto be Adzio so vakov karakter pisuvas ako ti se pisiva za molitva pisuvaj ako ne neznam odiWink
vo sekoja podtema sakas da se napravis pameten ama nekako ne ti odi LOLLOLLOLLOLLOLLOLLOLLOL

e sega so da ti praam koga si rasipuvac na "zabavi"

-------------

Датум на внесување: 04.Декември.2006 во 13:30
Зар се моите пораки поголем проблем од пропаста на нашиот народ во рацете на коруптивното православно свештенство? Малце перспектива мали...

Big%20smileBig%20smileBig%20smile
Big%20smile

П.С. Православие, коментарите се поврзани со темата... Јас прашав зошто молитвата е претворена во бездушно и механичко читање, наместо според Библискиот модел, и зошто никој од МПЦ не ги учи луѓето како треба да се молат...

А сега ќе прашам уште и зошто се молат на светци, кога Св. Писмо учи молитва единствено до Отецот?

-------------

Датум на внесување: 04.Декември.2006 во 13:36
Темата е Молитва ! Секој следен пост, коментар, кој е надвор од темата ќе биде избришан, како и претходните кои не се во контекст на темата

-------------

Датум на внесување: 04.Декември.2006 во 13:38

Зар се моите пораки поголем проблем од пропаста на нашиот народ во рацете на коруптивното православно свештенство? Малце перспектива мали...

Big%20smileBig%20smileBig%20smile
Big%20smile

П.С. Православие, коментарите се поврзани со темата... Јас прашав зошто молитвата е претворена во бездушно и механичко читање, наместо според Библискиот модел, и зошто никој од МПЦ не ги учи луѓето како треба да се молат...

А сега ќе прашам уште и зошто се молат на светци, кога Св. Писмо учи молитва единствено до Отецот?

-------------

Датум на внесување: 04.Декември.2006 во 13:54
Прво од каде знаеш дека читаат бездушно и механички ? Господ ги познава срцата, ги познава душите и Тој знае дали е тоа механичко или е длабоко и вистинско Молење.

Што подразбираш кога велиш ’Библиски Модел’ ? Дали знаеш дека Ние, Православните Христијани ги практикуваме двете Молитви кои Нашиот Господ Исус Христос ни ги предложи ? Тоа се Господовата Молитва (Отче Наш...) и Боже, имај милост кон мене грешниот. Дали подразбираше нешто друго ?

Си чул за поимот духовник? Си присуствувал некогаш на Света Литургија ? Ако не, тогаш затоа не знаеш дека има некој во МПЦ кој ги учи луѓето како да се молат.

Светците се наши браќа по Вера и со нив заедно ја сочинуваме Светата Христова Црква. Во неа се и живите Верници и оние Верници кои се упокоиле. Во Црквата сите се молиме едни за други и за самите себе. Немаме потреба да се молиме за Светците, но светците се молат за нас. Кога ние им се обраќаме, ние не им се поклонуваме како на Бога, не им се молиме како на Бога. Тие не ни се посредници нам луѓето со Бога. Тие се Личности кои се молат за нас и ние ги почитуваме како наши застапници (не посредници) пред Бога. Тие не се личности кои го размилостивуваат Бога, бидејќи Тој Е Единствениот Милостив, Единствениот Добар

Се надевам дека одговоров е доволен

-------------

Датум на внесување: 04.Декември.2006 во 14:23
Доволен е православие... предоволен. Јас тоа го знам и го ценам кај оние кои тие зборови „прочитани механички“ ги молат од душата. Ама зошто механика, кога Господ бара молитви од срцето, а не шаблон молитви?

За светците, убаво објасни. Нема потреба од посредници. Нема потреба ни од застапници, бидејќи Св. Писмо вели Христос седи од десната страна на Отецот и се застапува за нас. Или мислите дека светиите имаат поголема сила од Христа? Зарем не е ова понижување на службата која Христос ја имаше, со цел да ни го отвори патот до Отецот? Нелогичности многу, одговори малку...

-------------

Датум на внесување: 04.Декември.2006 во 14:31

Доволен е православие... предоволен. Јас тоа го знам и го ценам кај оние кои тие зборови „прочитани механички“ ги молат од душата. Ама зошто механика, кога Господ бара молитви од срцето, а не шаблон молитви?
Кој те принудил да се молиш со ’шаблон’ молитви ? Има некои нешта кои секој од нас ЗА СЕБЕ ги бара. Сечие срце различно се обраќа на Бога. НИКОЈ НИКОГАШ НИТУ МОЖЕ НИТУ СМЕЕ ДА ТИ ЗАБРАНИ ДА СЕ МОЛИШ СЛОБОДНО. Но, кога е Црквата (Заедницата) Собрана Заедно, тогаш сите се молат Заеднички со Иста - Општа Молитва, односно се молат за она што им е подеднакво потребно на сите !

За светците, убаво објасни. Нема потреба од посредници. Нема потреба ни од застапници, бидејќи Св. Писмо вели Христос седи од десната страна на Отецот и се застапува за нас. Или мислите дека светиите имаат поголема сила од Христа? Зарем не е ова понижување на службата која Христос ја имаше, со цел да ни го отвори патот до Отецот? Нелогичности многу, одговори малку...
Светиите НЕМААТ во НИКОЈ ПОГЛЕД поголема сила од Христа, значи нема понижување...

-------------

Датум на внесување: 04.Декември.2006 во 14:46
Понижување е Православие, оној кој ја раскина завесата која ја одвојуваше Свјатаја Свјатих од обичниот верник, да биде повторно заборавен во полза на локални јунаци по теркот на националната ослободителна војна и остала партизанска ескадрила... Зарем тие заслужуваат повеќе молитви? Зарем тие заслужуваат повеќе чест од крват и прекршеното тело на нашиот Господ?

Учете го народот да му се моли Нему, а не на нашите браќа и сестри, бидејќи тие како и нас, се немоќни...

-------------

Датум на внесување: 04.Декември.2006 во 14:54
Знае народот КОЈ Е БОГ, а ккој е Светец

-------------

Датум на внесување: 04.Декември.2006 во 14:55
Big%20smile Сериозен си?

-------------

Датум на внесување: 04.Декември.2006 во 14:56
Не се смеј!

-------------

Датум на внесување: 04.Декември.2006 во 15:10
Да не сакаш да плачам... Вие стварно некад ме изненадувате... Ко на марс да живеете, немате врска со реалноста...

-------------

Датум на внесување: 04.Декември.2006 во 15:20

Да не сакаш да плачам... Вие стварно некад ме изненадувате... Ко на марс да живеете, немате врска со реалноста...
Оние кои доаѓаат на Света Литургија и Активно Учествуваат во Неа и оние кои доаѓаат на Веронаука и оние кои  се активни Членови на Светата Православна Црква знаат КОЈ ТРЕБА ДА СЕ ОБОЖУВА и кој треба да се ПОЧИТУВА.

Ти благодарам на убавите зборови. Господ да ти даде се’ најубаво ! Без суета, без ирнија, најдлабоко и од срце !
Христијанинот не одговара со зло на оние кои му упатуваат нељубовни и студени зборови

-------------

Датум на внесување: 04.Декември.2006 во 15:46
Повели и другпат...

Иронијата да е поголема, на литургија доаѓаат 1% од православните „верници“. Од нив, веронаука посетувале, цирка од око 10%... Од нив, активни членови се цирка 50%, значи остануваме со 0.05% од православните верници со знаењето кое ти му го припиша на „народот“...

Е ова е болната реалност Православие што се правите сите дека не ја гледате. Погледнете ја во очи, подобро ќе ви биде и вам и нам.

Катастрофално, ако мене ме прашаш...

-------------

Датум на внесување: 04.Декември.2006 во 15:53
Еве ти една анегдота од реалниот живот, со мојот комшија:

Јас- Ти христијанин си?
Тој- Не. Православен.
Јас- А веруваш во Исус Христос?
Тој- Ма каков Исус Христос (псовка за ИХ), јас сум православен...

Па сега смеј се ти, ако ти е до смеење...

-------------

Датум на внесување: 04.Декември.2006 во 16:50

Повели и другпат...

Иронијата да е поголема, на литургија доаѓаат 1% од православните „верници“. Од нив, веронаука посетувале, цирка од око 10%... Од нив, активни членови се цирка 50%, значи остануваме со 0.05% од православните верници со знаењето кое ти му го припиша на „народот“...

Е ова е болната реалност Православие што се правите сите дека не ја гледате. Погледнете ја во очи, подобро ќе ви биде и вам и нам.

Kolku i da ne boli ova e vistinata i mene mi e zal poradi ovaCryama eve sard neka objavi ili pravoslavie kade ima organizirano veronauka vo Skopje za decata na primer....

-------------

Датум на внесување: 04.Декември.2006 во 17:06
Originally posted by beleg beleg напиша:

Повели и другпат...

Kolku i da ne boli ova e vistinata i mene mi e zal poradi ovaCryama eve sard neka objavi ili pravoslavie kade ima organizirano veronauka vo Skopje za decata na primer....

Во Света Петка Црниче
Вторник

-------------

Датум на внесување: 04.Декември.2006 во 17:10
Темата е Молитва.
Прашања на “Прашања“

-------------

Датум на внесување: 08.Декември.2006 во 12:51

старец Јосиф Исихаст

Бог Којшто пребива на небесата и Којшто е Господ на сè, Којшто нам ни дава здив и живот, и сè, и Којшто без престан се грижи за нашето спасение, Он во вашите свети души да го испрати Духот на утешението, да го просветли вашиот ум како што се просветлија учениците на нашиот Спасител; светлината на неговиот божествен блесок да го озари целиот духовен, умносоздаден човек; да го разгори целото ваше срце со божествениот ерос како кај Клеопа, и бивајќи известено да затрепери, сфаќајќи го зачнувањето на новиот Адам; на крајот, да се распадне стариот човек со сите негови старсти; и, така во секој момент непрестано да течат солзи како извор од којшто истекува блажина. Амин.

Денес, чедо мое, го примив твоето писмо. Ги видов таму напишаните работи, и ти давам одговор на она за што ми пишуваш.

Начинот на умносрдечната молитва (ноер…) е таков каков што ти кажува преподобната старица. Кружната молитва којашто се одвива во срцето никогаш не се плаши од прелест. Друг начин или начини содржат бојазност затоа што лесно им се приближува фантазијата и прелеста навлегува во умот.

Колку е страшна прелеста на умот! И, тешко е воочлива!

Да ви напишам нешто малку за неа, да ја познавате. Бидејќи бев многу смел во тие нешта и влегов во сите молитви. Пробав сè. Затоа што кога благодатта ќе му се приближи на човека, тогаш умот - таа безочна грабливка како што го нарекува светиот авва Исак - бара да продре насекаде, да проба сè. Почнува од создавањето на Адам и стигнува во длабочини и височини, и ако Бог не му става пречки тој никогаш нема да се врати.

Значи, овој начин на умносрдечната молитва е начин на пракса којшто го употребуваме за умот да го задржиме во срцето. И, кога благодатта ќе се умножи, таа го зграпчува умот во богосозерцание, срцето гори од божествен ерос и целиот човек пламти од љубов. Тогаш умот се наоѓа совршено соединет со Бога. Се пресуштествува и се топи како што восокот се топи кога ќе се приближи до оган, или, како што железото се обликува во огнот. И, не се променува природата на железото, но додека е во огнот, тоа е едно со него. Кога, пак, вжештувањето престанува, тоа повторно ја добива својата природна цврстина.

Тоа се нарекува богосозерцание (теорија). Во умот царува тишината, и целото тело се смирува. Тогаш, молештиот се моли со сопствени зборови и молитви и се искачува во богосозерцание без да се затвора умот во срцето.

Затоа што умносрдечната молитва и е - за благодатта да дојде.

Кога има благодат, умот не се расејува. А, кога умот стои тогаш ги ползува сите видови на молитвата; пробува сè.

Следствено, и начинот што го користат оние за коишто ми кажа не е прелест, но лесно се врти во прелест; затоа што нивниот ум не е прост, се нема очистено и прима фантазии наместо богосозерцанија.

На пример: постои еден извор од којшто блика чиста вода којашто се влева во морето. Наеднаш почнува бура, се излева морето и со морската вода се заматува нашиот мал извор. Ела сега ти, колку и да си умен, да ја исчистиш, да ја одделиш водата на изворот од морската вода. Истото се случува и со умот.

Внимавај на она што допрва ќе го кажам.

Демоните се духови. Следствено, сродни се и слични на нашиот дух, т. е. на умот. Умот којшто е хранител на душата го носи во срцето секој облик на умно движење и поимање; срцето, пак, тоа го прецедува и го предава на разумот. Умот, значи, се прелажува според примерот на изворот. Со други зборови, на крадечки начин нечистиот дух го заматува умот, и, вообичаено тој тоа го предава на срцето. Ако срцето не е чисто, помрачено го предава и на разумот, па се затемнува и зацрнува душата. Од тогаш наместо богосозерцанија, постојано прима фантазии. На овој начин излегле сите прелести и биднале сите ереси.

Кога, пак, човекот ќе се засити од благодатта, секогаш е внимателен и никогаш не се преосмелува, нема доверба во себеси, но го има присутен и стравот до крајот на животот, та тогаш кога лукавиот ќе се приближи гледа дека се случува нешто ненормално и не во ред. И тогаш, умот, срцето, разумот и сета сила на душата Го бараат Оној Којшто е моќен да спаси. Го бараат Оној Којшто се од небитие приведе во битие, и Којшто се испитува. Он може да раздели вода од вода. И, кога топло и со изобилие солзи Го призиваш, тогаш се покажува прелеста; и, го учиш начинот да бегаш од прелеста. Откако многупати ќе ги вкусиш овие работи, постануваш "опитен" човек. Бескрајно Го славиш и Му благодариш на Бога Којшто го отвора умот за да ги познаеме замките и техниките на лукавиот, и да бегаме од нив.

Вистина ви зборувам дека навлегував во сите прибежишта на непријателот и борејќи се тврдо, излегував со благодатта Божја. И сега, ако има некој болен можам, со благодатта Божја, да го избавам од немоќта на помислите и од болеста на прелеста. Доволно е само да ме послуша. Оној којшто се заплеткал во прелест ако послуша друг, за лукавиот постои опасност да изгуби, а овој да се избави од прелеста; затоа тој (лукавиот) го советува, го убедува веќе да не верува на никого, никогаш да не е послушен на друг, но од сега натаму да ги прима само своите помисли, да верува само во своето расудување.

Во тој несмирен начин на мислење се гнезди оној голем егоизам, луциферската гордост на еретиците и на сите опрелестени коишто не сакаат да се вратат.

Значи, нашиот Христос Којшто Е вистинската Светлина, Он да ги просветли и да ги управува чекорите на секој што сака да пријде кон Него.

Вие, пак, ако ја љубите умносрдечната молитва радосно тагувајте и плачете барајќи го Иисуса. Он ќе се открие во огнената љубов којашто ќе ги согори сите страсти. Ќе бидете како некој којшто е многу вљубен и којшто само што ќе се сети на личноста што ја љуби веднаш му затреперува срцето и му течат солзи од очите. Таков божествен ерос и оган на љубовта треба да гори во срцето. Штом ќе слушне или каже - Господи Иисусе Христе мој, слатка љубов!, или - Моја слатка Мајко, Пресвета Дево!, веднаш да течат солзи.

Сите светии сотворија многу пофални песни на нашата Пресвета. Јас, пак, бедниот, не најдов поубава и поблага пофалба, но да ја именувам и во секој момент да ѝ повикувам - Мајко моја! Слатка моја Мајчичке! Во твоите раце нека дојде мојата исходечка душа и од нив да Му биде предадена на нашиот Создател, Единородниот Твој Син. Ништо друго не посакуваме слатка наша Мајчичке - само во време на распламтување на божествениот ерос, во таа горешта љубов да ја предадеме душата; кога гори нашата душа и запира нашиот ум, кога во тивкото ветре дише благоухан здив и кога е покриена под облак; каде што чувствата престануваат да постојат и царува Воскопнеаниот, Еросот, Љубовта, Животот, секогаш благиот Иисус!

Затоа, чеда на Небесниот Отец и наследници на Неговото Царство, итајте, брзајте, плачете, радувајте се и излевајте солзи на љубов. Нурнете го својот ум во Оној Којшто Го погружи Своето тело во земја, за нас да нè спаси. Благиот Иисус слезе за ние да се воздигнеме. Умре и воскресна за нас да нè воскресне. Радувајте се и воскликнете затоа што се удостоивме да бидеме Негови чеда, да се насладуваме со Неговите вечни блага и уште од овде да се поздравуваме во Неговата бескрајна љубоB

-------------

Датум на внесување: 13.Декември.2006 во 10:01
Колку често се молите во текот на денот?

-------------

Постирано од: begu
Датум на внесување: 13.Декември.2006 во 10:09
Najmalku tri pati na den.
A denes se molam na gospoda pred se da im dade zdravje na bolnite deca a na nivnite roditeli da im ja olesni makata .... amin

Датум на внесување: 13.Декември.2006 во 10:14
Убава молитва. Кога се молиш? Имаш одреден момент во денот, или по инспирација?

-------------

Датум на внесување: 13.Декември.2006 во 10:16
I toa i toa , sto znaci nautro zadolzitelno kako i prikvecer i navecer .
Se drugo, ke kazam nesto vo sebe za moment ili pak ako vidam , citam ili cujam nesto za loso pred se ili pak za ubavo .

Датум на внесување: 13.Декември.2006 во 11:04
Jas mislam deka ova veke ne e bas za komentirawe, koj kolku si se moli toa si e licna rabota inaku koga bi gi iznesuvale se okolu molitvata toa ja gubi smislata i preminuva vo gordost, prevoznesuvawe, istaknuvawe...falewe...sto ne e vo soglasnost so pravoslavieto!

Датум на внесување: 13.Декември.2006 во 11:04
A kako se moli? Dali molitvata izleguva od srceto? Moze i cel den da se molis i da ne postignes nisto..
ne e vo brojki? Tuku od kade izleguva molitvata  i so kolkava vera, ljubov nadez se kazuva. barem jas mislam taka

-------------
Blagosloven e Onoj Koj ide vo imeto Gospodovo

Датум на внесување: 13.Декември.2006 во 11:13
Mozebi i imas pravo.
Vo sustina molitvata vo sebe sodrzi i del na pokajuvanje stavanje sebesi na podredena polozba vo odnos na gospoda, pa zatoa vo taa smisla mislam deka ne bi trebalo da ima gordost ili falenje . Poveke bi trebalo da bide edna iskrena zelba sto nie ja posakuvame ama nemame bas nekakvo bitno vlijanie za nejzino ostvaruvanje .
Vo sekuj slucaj ja smetam za ubavo i korisno nesto .

Датум на внесување: 13.Декември.2006 во 11:15

Радуј се невесто неневесна

Света дево владичице
Нескверна Богородице

Радуј се градино на изобилие
На вечноста и на животот

Дево, мајко, господарке
Ти руно сеоросено

Радуј се дрво на животот
На бесмртност источнику

Возвелича на небесата
Од зраците поблескава

Тебе те молам царице
Тебе те сега призивам

Радост на хорој девствени
Од ангелите посилна

Тебе те смилостивувам
И радост барам владичице

Посветла од небесата
Од светлината почиста

Девојко кротка безгрешна
Сесветаја Владичице

Од сите небесни воинства
Владичице си посвета

Тебе храму духовен
Гораздо те преколнувам

Радуј се песно херувимска
Радуј се химно ангелска

Прифати ме, прифати ме
од душманот избави ме

Радуј се одо серафимска
И радост на архангелите

Покажи ме, покажи ме
На живот вечен наследник

Радуј се миру, веселие
И пристан на спасение

Света дево владичице
Нескверна Богородице

Свет чегору на славата
Цуту на нетлението

-------------
(kоран 10, 94)

Датум на внесување: 13.Декември.2006 во 11:18
Originally posted by Nela Bella Nela Bella напиша:

Jas mislam deka ova veke ne e bas za komentirawe, koj kolku si se moli toa si e licna rabota inaku koga bi gi iznesuvale se okolu molitvata toa ja gubi smislata i preminuva vo gordost, prevoznesuvawe, istaknuvawe...falewe...sto ne e vo soglasnost so pravoslavieto!

Ако некој се моли овде толку многу редовно и ревносно, да споделувањето со нас овде би значело фалење, го молам таквиот да не споделува...

За останатите, кои се свесни дека недоволно се молат и сакаат да научат од другите, нека повелат...

-------------

Датум на внесување: 13.Декември.2006 во 11:23

[QUOTE=
За останатите, кои се свесни дека недоволно се молат и сакаат да научат од другите, нека повелат...

Ova e veke druga rabota...ajde pocni ti adzija?

Датум на внесување: 13.Декември.2006 во 11:31
Не би можел да го опишам тоа... Најчесто се молам наутро, понекогаш навечер едноставно од умор не сум доволно свесен да се потсетам... Се молам и секогаш пред јадење, како еден потсетник за сите Божји благослови што ги добивам не по сопствена заслуга... Молитвите ми се вообичаено кратки, а особено ми недостасува време кога ќе се посветам на пост и молитва. Кога сум го практикувал ова, сум ги доживувал најубавите духовни моменти...

-------------

Датум на внесување: 14.Декември.2006 во 23:09

Молитва кон св. Климент Охридски

Светителу, оче Клименте, рамноапостолен, пастиру добар на целиот словенски род! Ти, кој душата своја света ја положи за нас, овците свои, и во многу Божји патишта стадотот го упати, вселувајќи не’ на место спокојно и објаснувајќи ни го Светото Писмо со својот јазик, откако со вода спасителна со светотот Крштевање не’ воспита и по патеките на правдата не’ упати за да вршиме добри дела.

http://photos1.blogger.com/x/blogger/2594/2920/1600/645560/sv.%20Kliment.jpg">
Преку тебе словенскиот род Бога Го позна, црквите со песни се украсија и празниците преку поуки се објаснија. Преку тебе свештениците според свештениот канон благочестиво да живеат се научија. Преку тебе монасите се поучуваат на подвижнички живот како светителите.

И, земен ангелу и човеку небесен, ти кој на Господа му ги приготвуваш избраните, кои копнеат за добри дела, тебе те молам и на тебе се надевам: пази го секогаш твоето наследство и отстрани ја лукавата ерес, која го разорува твоето стадо како истребувачка болест, што ги растерува и одвраќа овците од пасиштето твое, свети добар наш пастиру!

Запази не’ нас, неискусните твои воспитаници, особено сега кога е неволјата блиску и нема кој да ни помогне и кога непријателите сакаат војна, и мртвите тела на чедата твои за храна да им ги остават на птиците небесни. Мир на луѓето твои дарувај им, за да поживееме во секое благочестиеи празниците твои да ги почитуваме во секаква радост, прославувајчи Го во Светата Троица Единиот Бог, Отецот, и Синот, и Светиот Дух, сега и секогаш, и во сите векови.
Амин!

-------------
(kоран 10, 94)

Постирано од: rice
Датум на внесување: 15.Декември.2006 во 12:29
Originally posted by orto orto напиша:

Молитва кон св. Климент Охридски

Светителу, оче Клименте, рамноапостолен, пастиру добар на целиот словенски род! Ти, кој душата своја света ја положи за нас, овците свои, и во многу Божји патишта стадотот го упати, вселувајќи не’ на место спокојно и објаснувајќи ни го Светото Писмо со својот јазик, откако со вода спасителна со светотот Крштевање не’ воспита и по патеките на правдата не’ упати за да вршиме добри дела.

http://photos1.blogger.com/x/blogger/2594/2920/1600/645560/sv.%20Kliment.jpg">
Преку тебе словенскиот род Бога Го позна, црквите со песни се украсија и празниците преку поуки се објаснија. Преку тебе свештениците според свештениот канон благочестиво да живеат се научија. Преку тебе монасите се поучуваат на подвижнички живот како светителите.

И, земен ангелу и човеку небесен, ти кој на Господа му ги приготвуваш избраните, кои копнеат за добри дела, тебе те молам и на тебе се надевам: пази го секогаш твоето наследство и отстрани ја лукавата ерес, која го разорува твоето стадо како истребувачка болест, што ги растерува и одвраќа овците од пасиштето твое, свети добар наш пастиру!

Запази не’ нас, неискусните твои воспитаници, особено сега кога е неволјата блиску и нема кој да ни помогне и кога непријателите сакаат војна, и мртвите тела на чедата твои за храна да им ги остават на птиците небесни. Мир на луѓето твои дарувај им, за да поживееме во секое благочестиеи празниците твои да ги почитуваме во секаква радост, прославувајчи Го во Светата Троица Единиот Бог, Отецот, и Синот, и Светиот Дух, сега и секогаш, и во сите векови.
Амин!

PRESVETI OCE KLIMENTE IZMOLI GO BOGA ZA NAS GRESNITE.

-------------

Датум на внесување: 16.Декември.2006 во 13:18
Господе , Исусе Христе , сине Божји ,помилуј ме грешниот.

-------------

Датум на внесување: 18.Декември.2006 во 00:53

Молитва за нашите непријатели

Господи Исусе Христе, Ти им прости на Твоите непријатели, зашто не знаеја што прават. Ти се молам од се’ срце, биди милостив кон оние што ме мразат, што ме навредуваат, хулат и клеветат. Ти ја испитуваш длабочината на човечкото срце и знаеш дека сум немоќен и грешен. Поткрепи ме да го очистам моето срце, да ги умножам делата на љубовта кон моите блиски и да не ги огорчувам со ништо.

По Твојата голема милост прости им на моите непријатели; вразуми ги, просвети ги со Твојата вистина за да не се ожесточуваат против мене и да не бидат казнети поради мене. Добро ми е кога сум во Твојата рака. Ти се молам, не дозволувај да ме победи злото, не дозволувај да загине ниту еден од моите непријатели, но сите да се обрнеме кон Тебе, кон Твојот мир и да бидеме Твои верни чеда, зашто Ти си единствен Благословен во вечни векови.
Амин!

-------------
(kоран 10, 94)

Датум на внесување: 18.Декември.2006 во 11:16
Прекрасна молитва орто...

-------------

Постирано од: RIS RES
Датум на внесување: 18.Декември.2006 во 13:00

Господи Исусе Христе, Ти им прости на Твоите непријатели, зашто не знаеја што прават. Ти се молам од се’ срце, биди милостив кон оние што ме мразат, што ме навредуваат, хулат и клеветат. Ти ја испитуваш длабочината на човечкото срце и знаеш дека сум немоќен и грешен. Поткрепи ме да го очистам моето срце, да ги умножам делата на љубовта кон моите блиски и да не ги огорчувам со ништо.

По Твојата голема милост прости им на моите непријатели; вразуми ги, просвети ги со Твојата вистина за да не се ожесточуваат против мене и да не бидат казнети поради мене. Добро ми е кога сум во Твојата рака. Ти се молам, не дозволувај да ме победи злото, не дозволувај да загине ниту еден од моите непријатели, но сите да се обрнеме кон Тебе, кон Твојот мир и да бидеме Твои верни чеда, зашто Ти си единствен Благословен во вечни векови.
Амин!

Православен човек се моли и за непријателите!
Тука е големината на православните христијани.
ВЕРА НАДЕЖ И ЉУБОВ

-------------
pogrizise da mu se dopadnes na onoj koj sto se grizi za tebe

Датум на внесување: 18.Декември.2006 во 15:05
Originally posted by RIS RES RIS RES напиша:

Амин!

ВЕРА НАДЕЖ И ЉУБОВ

Истрајте браќа во искушенијата.

Господ никогаш не оставил душата што се надева на Него да се потопи во искушенијата и да стаса до безизлез.
Добротолубие
.

-------------

Датум на внесување: 18.Декември.2006 во 15:51

Прекрасна молитва орто...
Благодарам Аџија

-------------
(kоран 10, 94)

Датум на внесување: 19.Декември.2006 во 13:13
Originally posted by mali simo mali simo напиша:

-------------

Датум на внесување: 20.Декември.2006 во 23:36

Originally posted by RIS RES RIS RES напиша:

Амин!

ВЕРА НАДЕЖ И ЉУБОВ

Истрајте браќа во искушенијата.

Господ никогаш не оставил душата што се надева на Него да се потопи во искушенијата и да стаса до безизлез.
Добротолубие
.
NEKA CITAAT POMRACENITE SO OMRAZA!!!

-------------

Датум на внесување: 21.Декември.2006 во 19:25

АМИН

-------------

Датум на внесување: 24.Декември.2006 во 21:22

.يا رب يسوع المسيح ابن اللّه الحيّ إرحمني أنا الخاطئ

-------------

Датум на внесување: 24.Декември.2006 во 23:37
Originally posted by aladin aladin напиша:

Ова со арапскиов ти е закон.сега сите ќе можат да разберат

-------------
(kоран 10, 94)

Датум на внесување: 25.Декември.2006 во 16:03
znaes kako e nekoi mnogu se privrzaa za arapskiot, pa morame taka da im propovedame!

-------------

Датум на внесување: 25.Декември.2006 во 18:00
Originally posted by aladin aladin напиша:

АМИН 

-------------

Датум на внесување: 27.Декември.2006 во 13:42

АМИН

-------------

Датум на внесување: 27.Декември.2006 во 20:09

АМИН

-------------

Датум на внесување: 28.Декември.2006 во 00:20

Veciot Bog sleguvaa i vo utrobata na Deva se vseluva
Svet, Svet, Svet si i Postois Gospodi
..............

Raduvaj se Presveta Vladicice......

-------------
Blagosloven e Onoj Koj ide vo imeto Gospodovo

Датум на внесување: 28.Декември.2006 во 11:04
Ete, se molam site tie sto na forum za veroispovest pisuvaat, barem edno da svataat deka gospod e eden za site i ako vo nego veruvaat togas i taka da se odnesuvaat so pocit kon toa sto gospod go stvoril .

Испечати | Затвори го прозорот

Forum Software by Web Wiz Forums® version 10.03 - http://www.webwizforums.com
Copyright ©2001-2011 Web Wiz Ltd. - http://www.webwiz.co.uk