IDIVIDI forum Веб сајт
почетна страница почетна страница > Стил на живот > Вероисповед
  Активни теми Активни теми RSS - Зар сите Религии не водат кон Господ.
  најчести прашања најчести прашања  Пребарувај форум   Настани   Регистрирајте се Регистрирајте се  Влез Влез

Зар сите Религии не водат кон Господ.

Внеси реплика Внеси реплика страница  <1 45678 14>
Автор
Порака
Rita.MD Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 25.Јули.2009
Статус: Офлајн
Поени: 719
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Rita.MD Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 07.Септември.2009 во 23:24
Originally posted by DDarko DDarko напиша:

Go imate li gledano toj klipot " pato "... http://www.youtube.com/watch?v=Wvz30NGNjGs&feature=relatedVaka se zbunuvaat i mnogu od nas koga ke ne prasat koj e vistinskiot pat do Gospod.Isus e Patot preku verata Pravoslavna...

Е кај пишува дека мора да си православен?
A religion that gives nothing, costs nothing, and suffers nothing, is worth nothing. - M. Luther
Кон врв
EvAngelos Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Doulos Evangelos

Регистриран: 28.Февруари.2007
Поени: 9913
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај EvAngelos Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 08.Септември.2009 во 00:13
Originally posted by Rita.MD Rita.MD напиша:

Isus e Patot preku verata Pravoslavna...

Некој може да рече: Исус е Патот преку верата муслиманска. И едното и другото се апсурдни, затоа што на Исус не му треба никаква дополнителна вера за Неговиот Пат. Христовото учење е патот кој води до Ветената Земја, а сите други дополнителни алтернативни човечки патишта водат низ широката врата долж широкиот пат кон бездната. Тоа е Христовото учење, добро или лошо, му се допаѓало тоа некому или не.
Посветен на изворното христијанство проповедано од Христос и апостолите.
Кон врв
DDarko Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Миротворец

Регистриран: 14.Мај.2009
Поени: 4356
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај DDarko Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 08.Септември.2009 во 17:38
Pisuva vo knigi, zitija, koj vie nikogas ne ste gi poglednale za zal...тага A premnogu od niv ne sum poglednal i jas! (isto taka za pogolema zal)тага
Кон врв
blagorodna Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 16.Декември.2007
Поени: 568
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај blagorodna Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 08.Септември.2009 во 18:30
nekoi voda direkno u pekol zavisi sea u kogo vervate
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Rita.MD Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 08.Септември.2009 во 22:13

Pisuva vo knigi, zitija, koj vie nikogas ne ste gi poglednale za zal...тага A premnogu od niv ne sum poglednal i jas! (isto taka za pogolema zal)тага

А книгите и житијата се побитни од Библијата нормално.

Од каде знаеш дека зборат за твоето православие. Тоа е широк поим знаеш? Сите можат да речат дека нивната вера е правата и верувањата дека им се исправни.
А што се однесува на твојов потпис... тешко дека е така. Имате флеки мораш да признаеш, да бидеме реални...
A religion that gives nothing, costs nothing, and suffers nothing, is worth nothing. - M. Luther
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Миротворец

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај DDarko Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 08.Септември.2009 во 22:21

Од каде знаеш дека зборат за твоето православие. Тоа е широк поим знаеш? Сите можат да речат дека нивната вера е правата и верувањата дека им се исправни.
А што се однесува на твојов потпис... тешко дека е така. Имате флеки мораш да признаеш, да бидеме реални...

Od kade znaesh deka Slovoto zboruva za tvojata vera...
Pravoslavjeto ima fleki?
- Ajde te molam ne me teraj da gi kazuvam vasite fleki...!
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Rita.MD Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 08.Септември.2009 во 22:30

Od kade znaesh deka Slovoto zboruva za tvojata vera...Pravoslavjeto ima fleki? - Ajde te molam ne me teraj da gi kazuvam vasite fleki...!

Словото зборува за Христијанската вера на која јас и припаѓам. Го следам само она што е заповедано таму и не ми требаат никакви житија и светци.
Како може да биде права таа вера во очите на Бог, кога ги величате Богородица и Св.Овој и Св.Оној? Кога други записи ги цените како поважни од Неговиот Збор? Мислиш дека кога ќе запалиш свеќа Тој е радосен? Тикви! Бескрвна жртва за нашите гревови... Исус се даде Себеси, ја пролеа Својата крв за нас за никогаш веќе да нема други приноси за грев. Дај биди малку самокритичен и објективен.
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Миротворец

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај DDarko Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 09.Септември.2009 во 15:04

Od kade znaesh deka Slovoto zboruva za tvojata vera...Pravoslavjeto ima fleki? - Ajde te molam ne me teraj da gi kazuvam vasite fleki...!

Словото зборува за Христијанската вера на која јас и припаѓам. Го следам само она што е заповедано таму и не ми требаат никакви житија и светци.
Како може да биде права таа вера во очите на Бог, кога ги величате Богородица и Св.Овој и Св.Оној? Кога други записи ги цените како поважни од Неговиот Збор? Мислиш дека кога ќе запалиш свеќа Тој е радосен? Тикви! Бескрвна жртва за нашите гревови... Исус се даде Себеси, ја пролеа Својата крв за нас за никогаш веќе да нема други приноси за грев. Дај биди малку самокритичен и објективен.

Znaci kaj nas Pravoslavnite na prvo mesto e Gospod Isus Hristos, zatoa sme i Hristijani, no Svetiite se tie koj se molat i Presveta Bogorodica na Gospod za nas greshnite...
A toa shto sekoj den slavime po nekoj Svetec, takov e kalendarot i na prvo mesto go slavime Gospod Isus Hristos, no kako shto rekov, Svetcite se molat za nas greshnicite!
Ne odgovoriv nesto bas naj naj malku sum ne jasen, no imav naporen den na skolo, pa ne sum fokusiran na ona shto go pisuvam!
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Rita.MD Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 09.Септември.2009 во 19:53

Znaci kaj nas Pravoslavnite na prvo mesto e Gospod Isus Hristos, zatoa sme i Hristijani, no Svetiite se tie koj se molat i Presveta Bogorodica na Gospod za nas greshnite...A toa shto sekoj den slavime po nekoj Svetec, takov e kalendarot i na prvo mesto go slavime Gospod Isus Hristos, no kako shto rekov, Svetcite se molat za nas greshnicite!Ne odgovoriv nesto bas naj naj malku sum ne jasen, no imav naporen den na skolo, pa ne sum fokusiran na ona shto go pisuvam!

Наведи ми Библиски стих, еден единствен каде што пишува дека светците и Богородица се молат за нас? Ако има таков идам во православие!

"Во оној ден нема да Ме прашате за ништо. Вистина, вистина ви велам: што и да молите од Мојот Татко, во Мое име, ќе ви даде." Јован 6:23

Зашто не вика молете му се на Св. Димитрија (пример) или Дева Марија за да ми пренесе?

И зашто немате црква со Неговото Име во Македонија? Само Св. Пантелејмон, Св. Јован, Св. Наум, Св. Никола... Мислам дека во Русија е единствената: Црква на Исус Христос Спасителот. Ви текна да ја именувате по Него.

Календарот? Пих!

Читај ги добро стиховиве-се однесуваат за вашите светци, житија и преданија, календари, за некои заповеди од попови и традиции:

Марко: 7:8 "Вие ја оставате Божјата заповед, а го држите човечкото предание.
7:9 Вие добро ја укинувате - продолжи Тој - Божјата заповед, за да го држите вашето предание!"

1 Коринќаните: 11:2 "Ве пофалувам дека ме помните за си и дека ги држите преданијата како што ви ги предадов. 15:2 Преку кое и се спасувате, ако го држите цврсто како што ви го проповедав, освен ако не сте поверувале напразно."

Изменето од Rita.MD - 09.Септември.2009 во 19:54
Кон врв
izvoren Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор

Регистриран: 12.Октомври.2008
Поени: 700
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај izvoren Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 09.Септември.2009 во 22:29

toa shto sekoj den slavime po nekoj Svetec, takov e kalendarot i na prvo mesto go slavime Gospod Isus Hristos, no kako shto rekov, Svetcite se molat za nas greshnicite!

Во православниот календар што го составиле некој великодостојници од 365 дена во годината за Господ Исус Христос посветиле 4-5 дена.Христос не е на прво место во календарчето православно.

Секоја национална православна црква има поинаков календар, што покажува дека не е баш така соборна како што ја преставувате.

Македонската и србската форсираат куќни слави ( каде што слава се оддава само на таканаречените светци, во ниеден случај на Господ) додека останатите немаат таква пракса итн.

А за светците дека се молат за православните. За жал нема никаква основа ниту пак некаква логика.
Исус и рече: „Нeли ти реков дека ќе ја видиш Божјата слава, ако веруваш?”
Кон врв
EvAngelos Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Doulos Evangelos

Регистриран: 28.Февруари.2007
Поени: 9913
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај EvAngelos Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 09.Септември.2009 во 23:33
Originally posted by izvoren izvoren напиша:

Во православниот календар што го составиле некој великодостојници од 365 дена во годината за Господ Исус Христос посветиле 4-5 дена.Христос не е на прво место во календарчето православно.

А дали си слушнал за православен храм посветен на Исус Христос во Македонија? Замисли, МПЦ вели дека има околу 2000 храмови во државава, а ниту еден од нив не е посветен на Исус Христос среќа
Во Руската православна црква на пример, во Москва има една (само една среќа) црква посветена на Исус Христос (Храм Христа Спасителя). Во Бугарија и Грција не знам дали има. Интересно зарем не?

Originally posted by izvoren izvoren напиша:

Секоја национална православна црква има поинаков календар, што покажува дека не е баш така соборна како што ја преставувате.

Точно така. Во Македонија не се слави српскиот светец Свети Сава, додека пак во Србија не се слави свети Спасо Радовишки среќа
Посветен на изворното христијанство проповедано од Христос и апостолите.
Кон врв
izvoren Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор

Регистриран: 12.Октомври.2008
Поени: 700
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај izvoren Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 09.Септември.2009 во 23:52
    Дури и секој народ си има прогласено свои национални светители.

И како може да биде таа една црква.
Исус и рече: „Нeли ти реков дека ќе ја видиш Божјата слава, ако веруваш?”
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Миротворец

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај DDarko Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 10.Септември.2009 во 06:42

Znaci kaj nas Pravoslavnite na prvo mesto e Gospod Isus Hristos, zatoa sme i Hristijani, no Svetiite se tie koj se molat i Presveta Bogorodica na Gospod za nas greshnite...A toa shto sekoj den slavime po nekoj Svetec, takov e kalendarot i na prvo mesto go slavime Gospod Isus Hristos, no kako shto rekov, Svetcite se molat za nas greshnicite!Ne odgovoriv nesto bas naj naj malku sum ne jasen, no imav naporen den na skolo, pa ne sum fokusiran na ona shto go pisuvam!

Наведи ми Библиски стих, еден единствен каде што пишува дека светците и Богородица се молат за нас? Ако има таков идам во православие!

"Во оној ден нема да Ме прашате за ништо. Вистина, вистина ви велам: што и да молите од Мојот Татко, во Мое име, ќе ви даде." Јован 6:23

Зашто не вика молете му се на Св. Димитрија (пример) или Дева Марија за да ми пренесе?

И зашто немате црква со Неговото Име во Македонија? Само Св. Пантелејмон, Св. Јован, Св. Наум, Св. Никола... Мислам дека во Русија е единствената: Црква на Исус Христос Спасителот. Ви текна да ја именувате по Него.

Календарот? Пих!

Читај ги добро стиховиве-се однесуваат за вашите светци, житија и преданија, календари, за некои заповеди од попови и традиции:

Марко: 7:8 "Вие ја оставате Божјата заповед, а го држите човечкото предание.
7:9 Вие добро ја укинувате - продолжи Тој - Божјата заповед, за да го држите вашето предание!"

1 Коринќаните: 11:2 "Ве пофалувам дека ме помните за си и дека ги држите преданијата како што ви ги предадов. 15:2 Преку кое и се спасувате, ако го држите цврсто како што ви го проповедав, освен ако не сте поверувале напразно."

Haha, eve uste edno mesanje na stavovite na protestantite...
EvAngelos se slozuvase so mene koga rekov deka mrtvite, Svetcite, Presveta Bogorodica mozat da se molat za nas gresnite, razgovorot inaku se uste go cuvam...!среќа
A vo Slovoto toa ne go pisuva, no ti velam, vistina e...
Pa i ne pisuva se vo Slovoto, ima navistina mnogu raboti koj mislam deka treba da gi ima, a gi nema!
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Rita.MD Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 10.Септември.2009 во 11:14

Haha, eve uste edno mesanje na stavovite na protestantite...EvAngelos se slozuvase so mene koga rekov deka mrtvite, Svetcite, Presveta Bogorodica mozat da se molat za nas gresnite, razgovorot inaku se uste go cuvam...!среќаA vo Slovoto toa ne go pisuva, no ti velam, vistina e...Pa i ne pisuva se vo Slovoto, ima navistina mnogu raboti koj mislam deka treba da gi ima, a gi nema!

Тоа никој не го знае, иако сите имаме свои мислења. Сепак, тоа не значи дека ние пак треба да им се молиме на нив. Нашите молитви исклучиво треба да бидат упатени кон Господ.
Од каде знаеш дека е вистина ако не е во Библијата? ТИ МИСЛИШ? Wow... кое его. Хаха... за жал Бог не те прашува тебе или било кој. Очигледно е зашто си православен: можеш да си додаваш и да си одземаш работи. Крај краева, за повеќето кои се декларираат како ортодоксни, тоа е само традиција, а не нешто во срцето.
Кон врв
 Внеси реплика Внеси реплика страница  <1 45678 14>
  Сподели тема   

Скок до Овластувања Кликни и види ги опциите

Forum Software by Web Wiz Forums® version 10.03
Copyright ©2001-2011 Web Wiz Ltd.

Страницата е генерирана за 0,453 секунди.