|
(Не)признавањето на МПЦ |
Внеси реплика | страница <1 456 |
Автор | ||
Pravoslaven
Сениор Регистриран: 09.Февруари.2008 Статус: Офлајн Поени: 705 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Ќе ве замолам, бидејќи јас ја отворив оваа тема, за тие работи да дискутирате на друга тема, иако искрено мислам дека е невозможно да се зборува за учењата на Православната Црква (ако под тоа разбирате “Eastern Orthodoxy") бидејќи не постои едно заедничко учење на сите православни цркви, ниту пак постои согласност меѓу самите учители, епохи и региони внатре и во било која една регионална православна црква.
|
||
Православен значи правилно да ја славиш верата. А критериумот за правилност е Божјиот Збор - Светото Писмо !
|
||
Македон
Сениор Caesar Constantinus Регистриран: 20.Јули.2008 Локација: Macedonia Статус: Офлајн Поени: 9928 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
За резултатите, истото му го кажав и на Evangelos, нека судат модераторите. Повеќе не се занимавам со тоа. Јас еднаш кажав, твоето мислење мене ниту најмалку не ми смета, меѓутоа сепак некои работи се сосема евидентни, нема јас зошто посебно да ги анализирам. А во оеднос на пријателството, доволно е заемното почитување.
Моето размислување е дел од мојата личност, како што и твоето е дел од тебе, меѓутоа јас никаде не се осмелив да го класифицирам истото, бидејќи тоа не е моја работа, а истотака никаде не те класифицирав тебе како атеист-евангелист, баптист-христијанин или слично. Не сметам ни дека има потреба да го правам истото. Изменето од macedon_alex - 18.Април.2009 во 15:39 |
||
Pravoslaven
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Искрено, ми пречи што целава дискусија ја насочи за твоите лични проблеми и сфаќања (односно дали добро сме ги процениле, дали воопшто сме требале да ги проценуваме итн.) наместо тоа што е темата. Не знам дали ова е „тактика“ (се извинувам за наводниците ) или пак нешто ненамерно, но во секој случај ја уништува темата.
Се надевам дека со истото ќе се позанимаваат модераторите. |
||
Православен значи правилно да ја славиш верата. А критериумот за правилност е Божјиот Збор - Светото Писмо !
|
||
zidarski
Сениор Регистриран: 17.Декември.2007 Статус: Офлајн Поени: 4385 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Фино што си напраивте муабет, ајде назад на тема.
Православен и Евангелос - повторно се навраќаме на истата теза - се што не се вклопува во вашата изградена слика за Православието, според вас не е Православие. Не е проблемот ниту во Алексовиот, ниту во мојот поглед на Православието, а во вашиот. Поточно - во вашето неразбирање на истото. Православните цркви имаат единствено учење... и во Москва, и во Охрид, и во Пазарџик. Интересно е друго нешто... вашата опсесија со МПЦ и со нејзините проблеми. Човек ако ве чита тука, може да дојде до заклучок дека тоа што МПЦ го прави не е исправно. Но никаде нема да дојде до заклучок што е исправно. Има нешто многу битно во Библијата што ВООПШТО не сте го разбрале. А тоа е дека Исус укоруваше, но и поучуваше! Кажуваше што и како не треба, но секогаш кажуваше и како треба. Се биете во гради со познавањето на Библијата, а од неа селектирате само она што ви треба во моментов и ги заборавате сите останати работи. Да, таму се вели дека треба да се укори и вели дека дури и Исус се искарал кога видел глетка што не му се допаднала во Храмот... но истотака вели дека Исус проштевал, поучувал, помагал... Од вас такви зборови не сум чул. Не ми останува ништо друго освен да заклучам дека немате што да понудите на таа тема. Така што - поработете малку на себе, пред да се занимавате со другите. |
||
Do what is right, come what may...
|
||
Pravoslaven
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Модераторот нели треба да се држи до темата?
Тотално си оф топик. Не се занимавај со мене и ставовите на другите членови, бидејќи не е тоа тема. Ако сакаш отвори си таква тема, па ќе дискутираме. Овде имаме тема, и не прифаќам никакви инквизиторски обиди да бидам замолкнат. |
||
|
||
zidarski
Сениор Регистриран: 17.Декември.2007 Статус: Офлајн Поени: 4385 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Нема никаков обид да бидеш замолкнат... Напротив.
Тоа што го прашав е дел од темата, затоа што стои во нејзината основа (како и во основата на многу други дискусии тука на форумот). |
||
Do what is right, come what may...
|
||
Pravoslaven
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Основата на темата е (не)признавањето на МПЦ. Нема потреба да психоанализираш некого, да судиш за нечија (не)вера, ниту пак да ја насочуваш темата кон работи сосема небитни за (не)признавањето на МПЦ. Уште еднаш, оф топик си, би те замолил да не ми ја расипуваш темата. |
||
|
||
Messenger
Администратор Vo ovoj svet, no ne od ovoj svet Регистриран: 21.Април.2006 Статус: Офлајн Поени: 18208 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Kolku sto gledam Pravoslaven misli deka za nepriznavanjeto na MPC prvo kriva e MPC, a potoa i site Pravoslavni Hristijanski Crkvi.
Ne znam dali dobro razbrav, no takov vpechatok dobivam. |
||
Truth needs no laws to support it. Throughout history only lies and liars have resorted to the courts to enforce adherence to dogma.
|
||
Pravoslaven
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Добро поставена теза, иако не докрај се разбрани моите ставови. Сепак ова ме наведе подобро да ги срочам. 1. МПЦ е крива што воопшто бара признавање. Важно е признавањето од Господ, а не од „цркви“ кои и онака демонстрираат расистичко и нехристијанско однесување. Што ќе и е единство со такви? 2. МПЦ е виновна што заради етнофилетизам, популизам и политиканство, ги запоставува своите духовни обврски, што пак, го попречува нејзиното и онака не толку важно признавање. Изговорот дека и другите се етнофилетисти, е невалиден аргумент - ако другите се грешни, тоа не оправдува разуздан живот само заради тој факт. 3. Останатите „цркви“ се виновни по основ кој веќе го наведов: расизам - (иако не во расна смисла, туку во етничка, можеби има посоодветни термини, нацизам ли, фашизам ли, не сум сигурен). Ако тие стојат на патот на спасение на еден народ, само затоа што се нарекува македонски, тогаш тие копаат со Ѓаволот - бидејќи кој друг го попречува дејствувањето на Евангелието? Иако ниту тие, ниту никој друг не може да го спречи спасението на еден човек - што повторно не доведува до тезата дека признаањето е сосема излишно. |
||
|
||
blagorodna
Сениор Регистриран: 16.Декември.2007 Статус: Офлајн Поени: 568 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Требит да са признајт мпц и теа је црква ка свите останати српска, грчка, бугарска, руска и требит да је дел од праославните цркви.
|
||
Pravoslaven
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Да се каже дека МПЦ е иста како и другите „цркви“ е комплимент или навреда? Иста по нивниот фашистички и расистички однос кон другите народи? Иста по благословувањето на одредите на смртта во Босна, Косово, а ако затреба не се сомневам и во Македонија? Иста по скандалите на грчките владици вмешани во трговија со дрога, недвижности и останат криминал? Иста по духовноста со еден Амфилохије? Чудно е, пак ќе повторам, МПЦ со петни жили да се обидува да стапи во единство со вакви „христијани“. |
||
|
||
Karamazov
Сениор Регистриран: 20.Мај.2008 Статус: Офлајн Поени: 144 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
A, ako sudime po odnesuvanjeto na ev angelos, togas polovinata treba da napraime sunet |
||
tre, tri, tra
|
||
Внеси реплика | страница <1 456 |
Tweet
|
Скок до | Овластувања Вие не може да внесувате нови теми на форумот Вие не може да одговарате на теми на форумот Вие не може да ги бришете вашите пораки од форумот Вие не може да ги менувате вашите пораки од форумот Вие не може да креирате анкета на форумот Вие не може да гласате на форумот |