(Не)признавањето на МПЦ
Испечатено од: IDIVIDI forum
Категорија: АРХИВА
Име на форумот: Вероисповед
Опис на форумот: право на избор
URL: http://forum.idividi.com.mk/forum_posts.asp?TID=18719
Датум на принтање: 16.Февруари.2025 во 16:42 Верзија на софтверот: Web Wiz Forums 10.03 - http://www.webwizforums.com
Тема: (Не)признавањето на МПЦ
Постирано од: Pravoslaven
Наслов: (Не)признавањето на МПЦ
Датум на внесување: 15.Април.2009 во 17:28
Денес прочитав дека и Пимен смета дека спорот со непризнавањето е политички проблем.
Неодамна, истото го имаше напишано и Опитен од овој форум:
Спорот помеѓу МПЦ и СПЦ е чисто политички и намерите и арбитрите во него се добро познати и јасни.
|
Дали ова значи дека МПЦ ќе се преименува во Северно Македонска Православна Црква СМПЦ или во МПЦ (Скопје) ако проблемот од политичка природа биде решен на таков политички начин? И што не се преименува уште сега во БЈРМПЦ (FYROMPC) па да си нема проблем со признавањето? Многу се чудни овие изјави на Пимен, ако е политички проблемот, нека го решаваат политичарите, ако е црковен, црквата, а не како што рече и Теута во Македонија политичарите да изигруваат црква, а црквата власт.
Бог да чува аматерска држава и аматерски попови.
------------- Православен значи правилно да ја славиш верата. А критериумот за правилност е Божјиот Збор - Светото Писмо !
|
Коментари:
Постирано од: Македон
Датум на внесување: 15.Април.2009 во 17:43
Pravoslaven напиша:
Денес прочитав дека и Пимен смета дека спорот со непризнавањето е политички проблем.Неодамна, истото го имаше напишано и Опитен од овој форум:
Спорот помеѓу <span>МПЦ</span> и СПЦ е чисто политички и намерите и арбитрите во него се добро познати и јасни.
| Дали ова значи дека МПЦ ќе се преименува во Северно Македонска Православна Црква СМПЦ или во МПЦ (Скопје) ако проблемот од политичка природа биде решен на таков политички начин? Многу се чудни овие изјави на Пимен, ако е политички проблемот, нека го решаваат политичарите, ако е црковен, црквата, а не како што рече и Теута во Македонија политичарите да изигруваат црква, а црквата власт.Бог да чува аматерска држава и аматерски попови.
|
Прво никој не те тера да веруваш во "тие попови" , како што ти ги нарекуваш, а за преименувањето на МПЦ не знам од кога почна другите деноминации да ги загрижува, кога ти и другите кои сте дел од други деноминации, не сте нејзини припадници и нема зошто да се загрижуавате. Истото важи и за Теута Арифи, која патем нема морално право работи поврзани со македонскиот идентитет.
Второ, негацијата на МПЦ е дел од негацијата на се она што е македонско. Не ми е јасно како некои се уште не го сфаќаат тоа.
-------------
|
Датум на внесување: 15.Април.2009 во 17:49
macedon_alex напиша:
Второ, негацијата на МПЦ е дел од негацијата на се она што е македонско. Не ми е јасно како некои се уште не го сфаќаат тоа.
|
Каква глупост. Значи пред МПЦ немало ништо македонско?
И без и пред и по МПЦ ќе си остане македонско, не се лажете со некои лажги за во среден век.
------------- Православен значи правилно да ја славиш верата. А критериумот за правилност е Божјиот Збор - Светото Писмо !
|
Датум на внесување: 15.Април.2009 во 17:58
Pravoslaven напиша:
macedon_alex напиша:
| Каква глупост. Значи пред МПЦ немало ништо македонско?И без и пред и по МПЦ ќе си остане македонско, не се лажете со некои лажги за во среден век. |
Негацијата на македонското во проблемот со МПЦ е забранување на правото МПЦ да се нарекува "Македонска", исто како што Грција забранува да се користи и македонска нација, македонски јазик и слично, па постојано настојува да се смени националниот идентитет. Инаку никој не рече дека пред МПЦ немало ништо македонско, не ми ги извртувај зборовите!
-------------
|
Постирано од: Messenger
Датум на внесување: 15.Април.2009 во 18:18
macedon_alex напиша:
Негацијата на македонското во проблемот со МПЦ е забранување на правото МПЦ да се нарекува "Македонска", исто како што Грција забранува да се користи и македонска нација, македонски јазик и слично, па постојано настојува да се смени националниот идентитет. Инаку никој не рече дека пред МПЦ немало ништо македонско, не ми ги извртувај зборовите! |
Se slozhuvam!
------------- Truth needs no laws to support it. Throughout history only lies and liars have resorted to the courts to enforce adherence to dogma.
|
Датум на внесување: 15.Април.2009 во 21:59
Да, секако дека вклучено е и тоа, но не е само тоа. Инаку зошто не се признава црногорската црква? Или украинската? И тие да немаат проблем со името?
Но така е кога поповите станаа политичари. За жал, сега си го кркаат плодот од една нехристијанска, да не кажам еретичка замисла дека црквата е етничка.
|
Датум на внесување: 15.Април.2009 во 22:52
Pravoslaven напиша:
Да, секако дека вклучено е и тоа, но не е само тоа. Инаку зошто не се признава црногорската црква? Или украинската? И тие да немаат проблем со името?Но така е кога поповите станаа политичари. За жал, сега си го кркаат плодот од една нехристијанска, да не кажам еретичка замисла дека црквата е етничка.
|
За цргногорската и украинската не би можел да ти одговорам бидејќи не сум запознаен доволно со проблемите нивни и не би било во ред да ширам дезинформации и да кажувам невистини. Затоа оставам некој подобро запознаен со нивниот проблем да ти објасни.
Црквата не е етничка, туку Црквата административно е поделена на Цркви чии граници се совпаѓаат со територијалните граници на државите, што е сосем нормално, бидејќи само некој кој е дел од овде знае кои се потребите за паствата тука, со кои проблеми се соочуваат и сл. А сосем нормално е истотака комуникацијата и службите во Црквата да бидат на мајчин јазик. Значи тоа е сосем нормална потреба за подобро функционирање на Црквата, а не поради етнофилетизам.
-------------
|
Датум на внесување: 15.Април.2009 во 23:01
Избришан ми е сосема логичен пост.
Кој уште верува во вакво перење на мозокот???
|
Постирано од: zidarski
Датум на внесување: 15.Април.2009 во 23:25
Немам проблем со идејата на постот, но напиши го малку поадекватно...
------------- Do what is right, come what may...
|
Датум на внесување: 15.Април.2009 во 23:43
Pravoslaven напиша:
|
Зошто перење на мозокот? Апсолутно логичен е текстот... црквата е административно поделена, заради практичноста на работењето и заради употребата на соодветниот јазик.
Дури и католичката црква, која е во рамки на една хиерархиска структура, сепак е поделена на бискупии, кои се во рамки на државните граници на соодветните земји.
Повеќето од протестантските деноминации немаат таква хиерархиска структура, туку се секоја црква сама за себе (или во некоја форма на здружување, но не на меѓусебно зависна хиерархија), па затоа кај нив ова воопшто не претставува проблем.
|
Постирано од: Pentakostalec
Датум на внесување: 15.Април.2009 во 23:52
Moze sega sum nadvor od temata ali mn vreme se prasuvam edno KOJA E SPC da ja priznae MPC??? Vazno e BOG da ne priznae ne,ne,nemozam da svatam koj kje objasne?:D
------------- Одете мегу сите народи и создавајте од нив мој ученици крштевајки ги во името на Таткото, Синот и Светиот Дух
|
Датум на внесување: 16.Април.2009 во 00:26
zidarski напиша:
Немам проблем со идејата на постот, но напиши го малку поадекватно... | реков мижи да ти баам. После тоа реков дека ова е перење на мозок. Што е поадекватно кога ќе се соочиме со таква тешка глупост и лага? Како треба да се обрати човек? Зар некој уште верува во тие приказни дека ова не било етнофилетизам, него што ти јас знам, државотворни ингеренции, бла бла бла?Погледнете ги сите соседни држави и нивните „цркви“ со каква омраза и национализам се задоени? Својата не можете да ја проценети, затоа што сте во неа вложени. Немате неутрален поглед.И после ќе ми каже оној makarios, дека требале Епископите назначени да се почитуваат. Кои бре Епископи шо паметувате? Амфилохије и нему сличните? Како поинаку да го кажам ова, навистина зидарски помогни ми, освен вие нормални ли сте?
Od Messenger editirano e imeto na makarios. Sledniot pat za vakvi imenuvanja nema da se editira, tuku komentarite kje se brishat.
|
Датум на внесување: 16.Април.2009 во 00:27
zidarski напиша:
Pravoslaven напиша:
|
Зошто перење на мозокот? Апсолутно логичен е текстот... црквата е административно поделена, заради практичноста на работењето и заради употребата на соодветниот јазик.
Дури и католичката црква, која е во рамки на една хиерархиска структура, сепак е поделена на бискупии, кои се во рамки на државните граници на соодветните земји.
Повеќето од протестантските деноминации немаат таква хиерархиска структура, туку се секоја црква сама за себе (или во некоја форма на здружување, но не на меѓусебно зависна хиерархија), па затоа кај нив ова воопшто не претставува проблем. |
Практичната поделба не е воопшто проблем. тоа е од техничка природа.
Но кај вас тоа е веќе од духовна природа. Не верувам дека имате аргументи да го негирате тоа.
|
Датум на внесување: 16.Април.2009 во 01:06
Pravoslaven напиша:
Практичната поделба не е воопшто проблем. тоа е од техничка природа.Но кај вас тоа е веќе од духовна природа. Не верувам дека имате аргументи да го негирате тоа. |
Каква духовна природа? Те молам објасни малку.
-------------
|
Датум на внесување: 16.Април.2009 во 01:11
Па поделбата веќе не е само од техничка природа, туку од духовна природа. Поделените „цркви“ не поделиле територија и народ, туку сега застапуваат различни интереси, завлегуваат во меѓусебни конфликти, анатемисувања, подметнувања, политики и исто така и во различни вероисповедања. Поделените „цркви“ толку се ставени во служба на националистичките каузи, што духовноста на сите им страда и нормално е да се јави антагонизам меѓу нив. Затоа и не се одржал ниеден Вселенски Собор на „православните“ цркви повеќе од 1000 години. Не можат да се договорат ни кој ќе биде домаќин и претседавач, а камоли за посуштински работи. Затоа ваквиот преќутен договор е секој да си тера по свое и да не се мешаат во туѓото. Така, поделбата е веќе доста суштинска, а не само техничка.
|
Датум на внесување: 16.Април.2009 во 01:28
Pravoslaven напиша:
Па поделбата веќе не е само од техничка природа, туку од духовна природа. Поделените „цркви“ не поделиле територија и народ, туку сега застапуваат различни интереси, завлегуваат во меѓусебни конфликти, анатемисувања, подметнувања, политики и исто така и во различни вероисповедања. Поделените „цркви“ толку се ставени во служба на националистичките каузи, што духовноста на сите им страда и нормално е да се јави антагонизам меѓу нив. Затоа и не се одржал ниеден Вселенски Собор на „православните“ цркви повеќе од 1000 години. Не можат да се договорат ни кој ќе биде домаќин и претседавач, а камоли за посуштински работи. Затоа ваквиот преќутен договор е секој да си тера по свое и да не се мешаат во туѓото. Така, поделбата е веќе доста суштинска, а не само техничка.
|
Поделените Цркви точно е дека некогаш и потпаѓаат под влијание на разни политички групации, меѓутоа нема поделба во однос на учењето, догмите итн., туку во административно-правните работи.
А Вселенски Православен Собор мислам дека набрзо и ќе се одржи, дури и мислам дека е договорено за што да се зборува.
Од друга страна, ќе те замолам барем кога зборуваш со мене да не пишуваш православни во наводници, Цркви во наводници, бидејќи јас никаде не сум те нарекол "Православен", ниту пак во наводници сум ставал нешто поврзано со тебе и твојот верски идентитет.
-------------
|
Датум на внесување: 16.Април.2009 во 01:31
macedon_alex напиша:
Од друга страна, ќе те замолам барем кога зборуваш со мене да не пишуваш православни во наводници, Цркви во наводници, бидејќи јас никаде не сум те нарекол "Православен", ниту пак во наводници сум ставал нешто поврзано со тебе и твојот верски идентитет. |
Ја прифаќам забелешката. Е вака се гради пријателство и меѓусебна почит.
Браво! ![големо%20гушкање](smileys_novi/6.gif)
|
Датум на внесување: 16.Април.2009 во 01:43
Pravoslaven напиша:
macedon_alex напиша:
Од друга страна, ќе те замолам барем кога зборуваш со мене да не пишуваш православни во наводници, Цркви во наводници, бидејќи јас никаде не сум те нарекол "Православен", ниту пак во наводници сум ставал нешто поврзано со тебе и твојот верски идентитет. | Ја прифаќам забелешката. Е вака се гради пријателство и меѓусебна почит.Браво! ![големо%20гушкање](smileys_novi/6.gif) |
Добро е штом се разбравме.
Поздрав и до тебе!
-------------
|
Датум на внесување: 16.Април.2009 во 06:23
Pravoslaven напиша:
|
Не гледам во што се состои "суштинската" разлика и поделба...?
Јас, како Православен Христијанин од Македонија, сум присуствувал на Богослужби во Бугарија, Србија, Грција, дури и во Канада, во цркви кои не се под покровителство на МПЦ. Сум се причестувал, сум бил дел од таа заедница која во тој момент се посветила на Бога. Во 90% од случаите, и свештеникот и луѓе околу мене знаеле дека сум од Македонија, дека сум крстен од свештеник на МПЦ, и тоа никогаш не било проблем, ниту предмет на дискусија.
Туку... да те прашам нешто... Ако некој дојде сега во твојата црква и рече дека од денес тој ќе проповеда, дали ќе дозволите тој да го замени сегашниот проповедник, без да го познавате, без да има причина да го замени...? Сериозно прашувам...
|
Датум на внесување: 16.Април.2009 во 09:45
Така е, јас реков, меѓусебната различност е спогодбено решена со преќутен договор, вие не ни се мешајте, ние нема да ви се мешаме.
Погледни ја, само како пример, мисионерската дејност на „православните“ цркви. Во споредба со сите други деноминации, таа е најтапа. Односно, во голем дел може да се каже дека е нула. Зошто? затоа што постои суштинска поделба. Веќе никој не се смета за надлежен да „прави Христови ученици“ од соседните територии, народи и држави. Каква голема срамота е, на пример, МПЦ да нема ниту една книга издадено на албански јазик, на ромски, на турски. Ова не е само проблем на МПЦ, да се разбереме.
Така, тие стануваат робови на својата етничка група, задоени повеќе во бизнис и политика, отколку духовна служба. Затоа реков, поделбата е веќе суштинска, бидејќи политичките активности на секоја земја се засебни, па така и црквите кои со неа се бават, се однесуваат спротивно на интересите на другите соседни „цркви“.
Иронијата е во тоа, што денес, наводно, МПЦ го брани македонскиот идентитет. Да те прашам, од кого го брани? Од Османлиите? Од турците? НЕ! Туку од соседните „православни“ цркви. Значи, да не лицемериме за некакво си единство, кога всушност тука постои еден длабок расцеп, раскол, на длабока меѓусебна борба и нетрпеливост.
|
Датум на внесување: 17.Април.2009 во 07:54
Не знам од каде ти е таа информација за мисионерството...
Православната црква има многу активно мисионерство во Северна Америка, во Африка и во Азија.
Тоа за расцепот е твое видување... јас ти кажав лично искуство, нешто што ти реално, не можеш да го знаеш и да го почувствуваш самиот (во однос на Православната Црква).
|
Датум на внесување: 17.Април.2009 во 10:28
И повеќе од добро сум запознаен со состојбите во Северна Америка. Мислам дека ти не си добро запознаен со другите деноминации, за да дадеш некоја споредба. Ако тебе тоа ти личи на одлична мисонерска дејност, што да ти кажам - очигледно си заблуден.
Но сепак добро е што не ја спомнуваш наводната „мисионерска“ дејност на својата матична територија. Не ли е тоа срам, да немаме никаква мисионерска дејност на пример, насочена кон Албанците во Македонија? Со други зборови, МПЦ радо ги праќа „шиптарите“ (како што видовме дека МПЦ им се обраќа од собирот на плоштад) во пеколот.
Етнофилетизмот е тој кој ја спречува секоја мисионерска дејност, освен таму каде што расите и културите се толку измешани, што веќе нема никаква основа да се биде етнофилетист на едно скромно малцинство.
|
Постирано од: Опитен
Датум на внесување: 17.Април.2009 во 16:22
Pravoslaven напиша:
И повеќе од добро сум запознаен со состојбите во Северна Америка. Мислам дека ти не си добро запознаен со другите деноминации, за да дадеш некоја споредба. Ако тебе тоа ти личи на одлична мисонерска дејност, што да ти кажам - очигледно си заблуден.Но сепак добро е што не ја спомнуваш наводната „мисионерска“ дејност на својата матична територија. Не ли е тоа срам, да немаме никаква мисионерска дејност на пример, насочена кон Албанците во Македонија? Со други зборови, МПЦ радо ги праќа „шиптарите“ (како што видовме дека МПЦ им се обраќа од собирот на плоштад) во пеколот.Етнофилетизмот е тој кој ја спречува секоја мисионерска дејност, освен таму каде што расите и културите се толку измешани, што веќе нема никаква основа да се биде етнофилетист на едно скромно малцинство.
|
Од каде пак ти си сигурен во тоа што го тврдеш?
------------- Господи Исусе Христе помилуј не
|
Датум на внесување: 17.Април.2009 во 18:21
Еден аргумент на којшто не се осмели никој да одговори, е прашањето:
ОД КОГО МПЦ ГО БРАНИ МАКЕДОНСКИОТ ИДЕНТИТЕТ?
ОД КОГО Е НАПАДНАТ ИСТИОТ?
|
Датум на внесување: 17.Април.2009 во 18:49
МПЦ на плоштадот не извикуваше ништо против никого. Да не се враќаме непотребно на таа тема.
Мисионерство има. Тоа што не е нападно и агресивно како што е она на некои протестантски деноминации, кои одат до крајности кои се вулгарни, тоа е сосема друга работа.
Одбраната на македонскиот идентитет е нешто што било наметнато низ вековите, а не прашање на избор. За жал, денес, сеуште се наметнува истото нешто... Од кого? Пред се од македонците кои се противат на истиот.
|
Датум на внесување: 17.Април.2009 во 18:58
Ќе чекам друг да одговори чесно.
Очигледно е дека не сакаш да одговориш вистински, бидејќи одговорот не ти одговара на твојот измислен светоглед.
|
Постирано од: KINGDAVID
Датум на внесување: 17.Април.2009 во 19:07
Pentakostalec напиша:
Moze sega sum nadvor od temata ali mn vreme se prasuvam edno KOJA E SPC da ja priznae MPC??? Vazno e BOG da ne priznae ne,ne,nemozam da svatam koj kje objasne?:D |
Bravo decko, odlicno razmisluvas. Bog e toj sto priznava,jas ne znam zosto se postavuva ovaa prasanje koga edinstvena pricina zosto MPC ne e priznaena e zaradi imeto -"Makedonska".
Toa e politicki problem kako sto rece brat Opiten, i toa go potegna Grckata Pravoslavna Crkva , koja e mnogu mokna vo Pravoslavniot svet, a Srpskata Pravoslavna Crkva e samo instrument vo racete na politikata na Grcija kon Makedonija.
Eve, da se prekrsti MPC vo Ohridska Arhiepiskopija, vednas ke dobie priznavanje kako samostojna crkva.(kako sto napravi Jovan Vraniskovski, na kogo ne mu e vazno ni nacija, ni mislenjeto na svojot narod, tuku ljubovta kon Grcija i Vizantija).
Znaci, problemot e navidum vo kanonite, a inaku se raboti za cist politicki problem .
|
Датум на внесување: 17.Април.2009 во 19:21
Ако непризнавањето на МПЦ е политички проблем, тогаш се поставува прашањето:
СО ШТО СЕ ЗАНИМАВА МПЦ? СО ВЕРА ИЛИ СО ПОЛИТИКА?
|
Датум на внесување: 17.Април.2009 во 19:23
Pravoslaven напиша:
Еден аргумент на којшто не се осмели никој да одговори, е прашањето:ОД КОГО МПЦ ГО БРАНИ МАКЕДОНСКИОТ ИДЕНТИТЕТ? ОД КОГО Е НАПАДНАТ ИСТИОТ?
|
Od GRCIJA , brate pravoslaven. Smel covek sum, neli
|
Датум на внесување: 17.Април.2009 во 19:37
МПЦ нема ингеренции да го брани идентитетот од Грција (државата). За тоа ингеренција има државата (РМ).
МПЦ го брани нападниот идентитет од другите „православни“ цркви, имено ГПЦ и СПЦ, (со помош од БПЦ и од други 5-6 грчко-ориентираниПЦ) кои и го негираат нејзиното право да се вика така, и на народот кој членува во МПЦ да се нарекува така.
Значи, наводно обединетата „православна црква“, внатрешно меѓу себе толку е разединета, што едни напаѓаат, негираат, омаловажуваат, а други тоа го спречуваат (и го прават кон другата страна).
Не знам кој луд уште верува во единството на „православните цркви“.
|
Датум на внесување: 17.Април.2009 во 19:40
Politikata se mesa vo Pravoslavieto, toa e problemot.
Za zal, toa e golem problem za edinstvoto na Pravoslavieto.
|
Датум на внесување: 17.Април.2009 во 19:50
Ми се допаѓа што си реален.
Црното мора да биде црно и белото бело. Неединството треба така и да се претстави, а не да се залажуваат „верниците“. Бидејќи се додека се залажуваат, не можат ни да го поправат тоа неединство.
Браво за смелоста! ![голема%20насмевка](smileys_novi/4.gif)
|
Постирано од: Marko sk
Датум на внесување: 17.Април.2009 во 22:12
Ne e na odmet da se prochita malku povekje zashto gledam kako da ne se bash najasni rabotive, odi na tema : http://forum.idividi.com.mk/forum_posts.asp?TID=17680 - http://forum.idividi.com.mk/forum_posts.asp?TID=17680
a isto i ovdeka:
http://forum.idividi.com.mk/forum_posts.asp?TID=17206 - http://forum.idividi.com.mk/forum_posts.asp?TID=17206
|
Постирано од: EvAngelos
Датум на внесување: 18.Април.2009 во 00:45
Pravoslaven напиша:
Ако непризнавањето на МПЦ е политички проблем, тогаш се поставува прашањето:
СО ШТО СЕ ЗАНИМАВА МПЦ? СО ВЕРА ИЛИ СО ПОЛИТИКА?
|
Со политика.
------------- Посветен на изворното христијанство проповедано од Христос и апостолите.
|
Датум на внесување: 18.Април.2009 во 01:13
Pravoslaven напиша:
Ќе чекам друг да одговори чесно.Очигледно е дека не сакаш да одговориш вистински, бидејќи одговорот не ти одговара на твојот измислен светоглед.
|
Валидни одговори се само оние кои ти одговараат на тебе?!
Јас ти го изнесов сопственото мислење и стојам зад тоа - и денес, и утре, и по десет години. Можам на долго и на широко ако треба да го образложам, но мислам дека нема потреба тоа да се прави во овој подфорум.
Да, факт е дека има разијдувања по однос на одредени прашања во Православниот свет, но истотака факт е дека има единство за многу работи.
Дадов пример, од лично искуство - сум присуствувал на црковни служби во различни држави, и никогаш никому не му сметал фактот што сум бил Македонец и член на МПЦ. За мене, тоа е битно и тоа е единството кое ми треба и кое ме засега.
Прашањето е - зошто тебе те засега тоа прашање? Дали преку тоа што ќе покажеш колку е "лоша" МПЦ, ќе докажеш дека твојот начин на исповедање на верата е исправен?! Напротив - само докажуваш дека немаш со што друго да ја поткрепиш сопствената вера (се разбира - ова е мое видување)...
|
Датум на внесување: 18.Април.2009 во 01:41
zidarski, не знам зошто неколкупати се пофали дека си се причестил во други православни цркви, небаре тоа е доказ за нивното единство во духот. Задутре е Велигден и ќе имаш прилика да видиш како масовно луѓето ќе се причестуваат. Меѓу нив слободно можат да се причестат и атеисти, и муслимани, и будисти, и секој што ќе посака да го направи тоа (било да е тоа од религиозни мотиви или пак од забава).
МПЦ, а и другите православни цркви, воопшто не ги интересира кој ќе апне од лепчето натопено во вино. Нив ги интересира колку свеќи ќе се продадат тој ден, колку артикли ќе се продадат од нивните тезги и сл. (се разбира - ова е мое видување)...
Ти како православен верник можеш слободно да дојдеш и да се причестиш во евангелска црква. Ти гарантирам дека никој нема да те попречи во тоа. Но тоа воопшто не е аргумент дека овие две верски заедници (МПЦ и ЕЦ) имаат некакво си духовно единство.
МПЦ ќе покаже духовно единство со ГПЦ кога, на пример, двата нивни архиепископи ќе се состанат и заедно братски ќе се помолат за поскоро и успешно решавање на политичките проблеми меѓу овие две земји.
Сега ќе ти дадам еден многу добар пример за духовно единство меѓу две цркви. Пред неколку години, група верници од некоја црква од Јужна Кореја и група верници од некоја друга црква од Северна Кореја се сретнале на границата на овие две завојувани земји, се помолиле заедно за мир на овие две земји и одржале заедничка причест со тоа што си подавале леб преку ѕидот кој бил поставен на тамошната граница. Ова не го прочитав на некој медиум, туку ми го кажаа мои браќа и сестри (по вера) кои пред 2 години беа во Јужна Кореја и истото го дознале од христијани кои биле таму и кои се причестиле од лебот кој им бил даден од нивните браќа од завојуваната земја.
Ете тоа е пријателе духовно единство, кога две држави војуваат меѓу себе, христијаните од едната и другата држава да се соберат на заедничка молитва за мир, а не да се анатемисуваат, оцрнуваат, политички прогонуваат и сл. како што тоа го прават "обиденетите во духот" МПЦ и ГПЦ.
------------- Посветен на изворното христијанство проповедано од Христос и апостолите.
|
Датум на внесување: 18.Април.2009 во 01:53
Marko sk напиша:
Ne e na odmet da se prochita malku povekje zashto gledam kako da ne se bash najasni rabotive, odi na tema : http://forum.idividi.com.mk/forum_posts.asp?TID=17680 - http://forum.idividi.com.mk/forum_posts.asp?TID=17680
a isto i ovdeka:
http://forum.idividi.com.mk/forum_posts.asp?TID=17206 - http://forum.idividi.com.mk/forum_posts.asp?TID=17206 |
Kako sto veli Marko, sme diskutirale na ovaa tema porano i skoro site se slozivme deka e toa politicki problem, a ne crkoven. Mislam deka toa moze da se vidi , posebno od vtoriot link sto ni go posoci Marko, kade sto i temata bese zaklucena od stranata na moderatorite...bas so takva konstatacija.
|
Датум на внесување: 18.Април.2009 во 02:27
EvAngelos напиша:
Pravoslaven напиша:
Ако непризнавањето на МПЦ е политички проблем, тогаш се поставува прашањето:СО ШТО СЕ ЗАНИМАВА МПЦ? СО ВЕРА ИЛИ СО ПОЛИТИКА? |
Со политика. |
Kako prvo,tocno e deka i MPC ponekogas se zanimava so politika, no ne tolku kako SPC I GPC. Tie dve crkvi ja mesaat verata so politikata, gi blagoslovuvaa tenkovite i puskite (Grckite svestenici toa go pravea koga NATO trupite od Grcija preku Makedonija vlegoa vo Kosovo 1999 godina, a Srpskite za vreme na vojnata vo poranesna SFRJ).
Ni Katolickite svestenici ne bea na Hristijansko nivo,koga gi blagoslovuvaa oruzjata na Hrvatite za vreme na vojnata .
Kako vtoro, sum imal prilika da slusnam mnogu propovedi vo grcki i srpski Pravoslavni crkvi koi licea na politicki govori, otkolku na propovedi.
Politikata treba da bide nastrana od Crkvata.Izraelcite sakaa ISUS da go napravat car i da dignat bunt protiv Rimjanite,no Bozjiot Sin odbi da se vmesa vo politika.
Site treba da go sledime primerot na nasiot Gospod ISUS HRISTOS. AMIN!
|
Датум на внесување: 18.Април.2009 во 07:14
EvAngelos напиша:
zidarski, не знам зошто неколкупати се пофали дека си се причестил во други православни цркви, небаре тоа е доказ за нивното единство во духот. Задутре е Велигден и ќе имаш прилика да видиш како масовно луѓето ќе се причестуваат. Меѓу нив слободно можат да се причестат и атеисти, и муслимани, и будисти, и секој што ќе посака да го направи тоа (било да е тоа од религиозни мотиви или пак од забава).
МПЦ, а и другите православни цркви, воопшто не ги интересира кој ќе апне од лепчето натопено во вино. Нив ги интересира колку свеќи ќе се продадат тој ден, колку артикли ќе се продадат од нивните тезги и сл. (се разбира - ова е мое видување)...
Ти како православен верник можеш слободно да дојдеш и да се причестиш во евангелска црква. Ти гарантирам дека никој нема да те попречи во тоа. Но тоа воопшто не е аргумент дека овие две верски заедници (МПЦ и ЕЦ) имаат некакво си духовно единство.
МПЦ ќе покаже духовно единство со ГПЦ кога, на пример, двата нивни архиепископи ќе се состанат и заедно братски ќе се помолат за поскоро и успешно решавање на политичките проблеми меѓу овие две земји.
Сега ќе ти дадам еден многу добар пример за духовно единство меѓу две цркви. Пред неколку години, група верници од некоја црква од Јужна Кореја и група верници од некоја друга црква од Северна Кореја се сретнале на границата на овие две завојувани земји, се помолиле заедно за мир на овие две земји и одржале заедничка причест со тоа што си подавале леб преку ѕидот кој бил поставен на тамошната граница. Ова не го прочитав на некој медиум, туку ми го кажаа мои браќа и сестри (по вера) кои пред 2 години беа во Јужна Кореја и истото го дознале од христијани кои биле таму и кои се причестиле од лебот кој им бил даден од нивните браќа од завојуваната земја.
Ете тоа е пријателе духовно единство, кога две држави војуваат меѓу себе, христијаните од едната и другата држава да се соберат на заедничка молитва за мир, а не да се анатемисуваат, оцрнуваат, политички прогонуваат и сл. како што тоа го прават "обиденетите во духот" МПЦ и ГПЦ. |
E токму тоа што го опишуваш Евангелосе е политика, исто како што е политика оцрнувањето на другата црква. Тоа е она што не разделува - и за тоа и самиот многупати сум зборувал.
А присуствувањето на верник кој е член на една црква, за време на служба на друга црква и причестување во истата (нешто што за мене не е формален чин, туку свет), тоа е вера. Можноста да седнам и да поразговарам со Бугарски свештеник (додека живеев во Софија, или со Руски свештеник тука во Торонто), кога си имам мака и да добијам совет од него и тој да се помоли за мене... тоа е верата...
А во верата - Православниот свет е обединет. Во такви ситуации, какви што опишав, вистински Православен свештеник нема да одбие никого, ниту да му пререче затоа што членува на друга црква или дури и на друга вера...
|
Датум на внесување: 18.Април.2009 во 09:11
zidarski напиша:
Pravoslaven напиша:
Ќе чекам друг да одговори чесно.Очигледно е дека не сакаш да одговориш вистински, бидејќи одговорот не ти одговара на твојот измислен светоглед.
|
Јас ти го изнесов сопственото мислење и стојам зад тоа - и денес, и утре, и по десет години. Можам на долго и на широко ако треба да го образложам, но мислам дека нема потреба тоа да се прави во овој подфорум.
|
За чесен одговор го сметам вистинскиот одговор, а не лицемерниот и лажниот.
Кога врвни владици и теолози признаваат дека има неединство, некој форумџија да тврди спротивно го сметам за тажен обид на лажирање на вистината.
А тоа што ти си земал причест и си примил совет во БПЦ, апсолутно не е никаков доказ. Појди и кај Оџа, појди и кај Јех. Сведоци ако сакаш, никој нема да одбие човек да се довери за своите проблеми.
И конечно, на прашањето зошто има потреба јас или било кој друг христијанин да се занимава со ова прашање. Едноставно, за да излезе вистината на виделина, бидејќи голема христијанска доблест е вистинољубивоста. Потребно му е на нашиот народ освестување дека МПЦ не работи за неговите духовни интереси, туку за своите лични интереси. Потребно му е пресведочување дека науката на МПЦ застранила од вистинското христијанство.
Задача на секој христијанин е да го обезличува гревовното, за да можат луѓето да го засакаат светото.
|
Датум на внесување: 18.Април.2009 во 12:05
Pravoslaven напиша:
zidarski напиша:
Pravoslaven напиша:
|
| За чесен одговор го сметам вистинскиот одговор, а не лицемерниот и лажниот.Кога врвни владици и теолози признаваат дека има неединство, некој форумџија да тврди спротивно го сметам за тажен обид на лажирање на вистината.А тоа што ти си земал причест и си примил совет во БПЦ, апсолутно не е никаков доказ. Појди и кај Оџа, појди и кај Јех. Сведоци ако сакаш, никој нема да одбие човек да се довери за своите проблеми.И конечно, на прашањето зошто има потреба јас или било кој друг христијанин да се занимава со ова прашање. Едноставно, за да излезе вистината на виделина, бидејќи голема христијанска доблест е вистинољубивоста. Потребно му е на нашиот народ освестување дека МПЦ не работи за неговите духовни интереси, туку за своите лични интереси. Потребно му е пресведочување дека науката на МПЦ застранила од вистинското христијанство.Задача на секој христијанин е да го обезличува гревовното, за да можат луѓето да го засакаат светото. |
Pravoslaven, не значи дека ако некој од МПЦ е грешен, сите свештенослужители и верници се грешни. Имаше пред некое време на форумов една убава статија излезена за тоа како некоја од евангелските Цркви собира донации од верници од други земји, преку тоа што вика дека во Македонија секој не може да се запише во основно училиште поради некои тешки тестови, а знаеме сите дека во Македонија такво нешто нема. Парите според таа Црква требало да бидат наменети за таквите деца. Сега што да кажеме? Дека таа Црква е грешна?! Дека верниците се грешни?! Дека СИТЕ свештеници се грешни?!
-------------
|
Датум на внесување: 18.Април.2009 во 12:09
Не сум ја видел таа статија, и не знам за таков случај. Ако е вистинит, во секој случај треба најостро да се осуди.
Јас никаде не реков дека сите (без исклучок) се за никаде. Иако, христијанството тврди дека сите се грешни без исклучок, вклучувајќи ги тука не само свештениците на МПЦ, туку на сите религии и деноминации.
Но, тоа што е проблем не е нивната грешност, туку како што реков, застранувањето од правата наука. МПЦ се занимава со политика, а не со вера. За жал, тоа е реалноста.
|
Датум на внесување: 18.Април.2009 во 12:17
Pravoslaven напиша:
Не сум ја видел таа статија, и не знам за таков случај. Ако е вистинит, во секој случај треба најостро да се осуди.Јас никаде не реков дека сите (без исклучок) се за никаде. Иако, христијанството тврди дека сите се грешни без исклучок, вклучувајќи ги тука не само свештениците на МПЦ, туку на сите религии и деноминации.Но, тоа што е проблем не е нивната грешност, туку како што реков, застранувањето од правата наука. МПЦ се занимава со политика, а не со вера. За жал, тоа е реалноста.
|
Да е само тој случај арно ќе е. Има и други ( и по весници ги имаше, па по судови итн.), меѓутоа тоа не ми дава право мене да покажувам со прст на тие Цркви, на тие верници, бидејќи прво треба да си ја гледам сопствената грешност, второ треба да работам на истата, трето треба да си се занимавам со својата Црква.
МПЦ се занимава со политика затоа што ја принудија да се занимава. Зошто бараат МПЦ да го смени името и да не се нарекува "Македонска"?! Доколку не е тоа , никој нема да има проблем со МПЦ, ниту МПЦ со другите.
-------------
|
Датум на внесување: 18.Април.2009 во 12:33
Апсолутно зборуваме за баби и за жаби. Чистотата на верската наука, и достојноста на нејзините вероучители, се две различни теми. Не е спорно дека какол има меѓу сите деноминации и религии.
Но како и на секоја нива, каколот може да го има како 1 од 100, или како 99 од 100 стебленца. Квалитативната разлика е голема.
МПЦ никој не ја принудува да се занимава со политика, освен властољубието кое тлее во срцата на нејзините челници. Да не им е ставен нож под грло случајно?
Никаде Исус не ја нарече својата црква Еврејска, ниту пак Лука својата црква Грчка, ниту пак Лидија црквата во својот дом Македонска. Целата Земја е Божја и секој дел од Неговата Црква е Божја Црква.
Значи ако некој си заглавил во кал, заради отстапување од чистотата на верата, заради етнофилетизам итн., нема никакво право да бара другите да ја вадат од таа кал.
А и уште едно важно прашање ми се поставува:
ЗОШТО МПЦ ТОЛКУ САКА ДА БИДЕ ВО ЕДИНСТВО СО НАЦИСТИЧКИТЕ „ЦРКВИ“ ОД НАШЕТО СОСЕДСТВО?
|
Постирано од: dejanpp
Датум на внесување: 18.Април.2009 во 12:41
KAKO MOZE MPC NEKOJ DA JA PRIZNAE KOGA SAMATA SE NEGIRA I TOA NA MNOGU JAVEN NACIN SO TOA STO LAKOMEJCI PO PARITE I SLAVATA SVESTENICITE IM SE POTCINUVAAT NA KAPITALISTITE I POLITICARITE VELEJCI DEKA TOA E BOZJA VOLJA DA GI SLUSAAT NIV ZA STO ZA VOZVRAT DOBIVAAT GOLEMI DONACII ZANEMARUVAJCIJA EDNA OD TESKITE BOZJI ZAPOVEDI A TOA E - NE IM SE POKLONUVAJ NA LAZNI BOGOVI OSVEN NA TVOJOT BOG- PA TAKA NASIVE GRESNO VOSPITANI SVESTENICI SI ZSEMAAT ZA PRAVO DA IM SE POKLONUVAAT KAKO NA BOGOVI NA LICA KOI SE MNOGU DALEKU OD BOGA.
|
Датум на внесување: 18.Април.2009 во 12:48
Pravoslaven напиша:
Апсолутно зборуваме за баби и за жаби. Чистотата на верската наука, и достојноста на нејзините вероучители, се две различни теми. Не е спорно дека какол има меѓу сите деноминации и религии.Но како и на секоја нива, каколот може да го има како 1 од 100, или како 99 од 100 стебленца. Квалитативната разлика е голема.МПЦ никој не ја принудува да се занимава со политика, освен властољубието кое тлее во срцата на нејзините челници. Да не им е ставен нож под грло случајно? |
Секој верник бара од МПЦ да не дозволува да биде да не потпаѓа под притисок за својот идентитет. Да те потсетам дека народот излезе на улиците кога настана проблемот со Јован Вранишковски токму поради тоа што тој, меѓу другото, се откажа и од идентитетот.
Pravoslaven напиша:
Никаде Исус не ја нарече својата црква Еврејска, ниту пак Лука својата црква Грчка, ниту пак Лидија црквата во својот дом Македонска. Целата Земја е Божја и секој дел од Неговата Црква е Божја Црква.Значи ако некој си заглавил во кал, заради отстапување од чистотата на верата, заради етнофилетизам итн., нема никакво право да бара другите да ја вадат од таа кал. |
Црквите не се наречени Македонска, Бугарска, Грчка поради етнофилетизам, туку поради тоа што територијата на која делуваат се поклопува со државна територија. Инаку да те потсетам дека некогаш се користат и древните имиња како што се: Охридска Архиепископија, Атинска Архиепископија, Московска Патријашрија итн.
Всушност МПЦ даде предлог во православниот христијански свет да се употребуваат официјално САМО овие имиња, додека другите да останат за внатрешна употреба, меѓутоа тој не беше прифатен од останатите.
Pravoslaven напиша:
А и уште едно важно прашање ми се поставува:ЗОШТО МПЦ ТОЛКУ САКА ДА БИДЕ ВО ЕДИНСТВО СО НАЦИСТИЧКИТЕ „ЦРКВИ“ ОД НАШЕТО СОСЕДСТВО?
|
И Господ Исус им проповедаше на Евреите, од кои некои беа националистички настроени, други про-римски, трети беа елинизирани итн. Не ги делеше. Така и ние треба да бидеме со сите заедно, бидејќи независно кој каков е, сепак секогаш има место за промена, на подобро се разбира.
-------------
|
Постирано од: dejanpp
Датум на внесување: 18.Април.2009 во 12:48
MPC JA PRETSTAVUVAAT SVESTENICITE A NE DZIDOVITE VO HRAMOVITE PA TAKA NEPRIZNAVAJNE NA MPC PRETSTAVUVA NEPRIZNAVAJNE NA NASITE UNISTUVACI NA MPC A TOA SE SVESTENICITE PA TAKA KUSIOT KE GI ISKUSUVA SE DODEKA NE SE SMENAT VO PRAVI SVESTENICI { PREKU POKAJANIE } SO NEPRIZNAVAJNE NA MPC
|
Датум на внесување: 18.Април.2009 во 12:56
dejanpp напиша:
MPC JA PRETSTAVUVAAT SVESTENICITE A NE DZIDOVITE VO HRAMOVITE PA TAKA NEPRIZNAVAJNE NA MPC PRETSTAVUVA NEPRIZNAVAJNE NA NASITE UNISTUVACI NA MPC A TOA SE SVESTENICITE PA TAKA KUSIOT KE GI ISKUSUVA SE DODEKA NE SE SMENAT VO PRAVI SVESTENICI { PREKU POKAJANIE } SO NEPRIZNAVAJNE NA MPC |
Од ова произлегува дека треба да ја уништиме МПЦ или јас погрешно разбрав?!
-------------
|
Датум на внесување: 18.Април.2009 во 12:58
macedon_alex напиша:
Секој верник бара од МПЦ да не дозволува да биде да не потпаѓа под притисок за својот идентитет. |
Wow каков аргумент! Да се запраша човек, кој овде води, а кој е воден. Кој е пастирот, а кој овцата.
За мало потсетување, „верниците“ бараа од Мојсеј златно теле. Од Исус востание. Од Петар жртвеник.
Ако една црква се води од тоа што бара народот (тоа патем се нарекува популизам) а не од тоа што бара Господ од народот, тогаш навистина таквата црква треба да се погребе. Бидејќи „Бог“ станува нивен слуга, наместо тие Негови. Тоа веќе не е „Бог“, туку нивна измислица.
Но потполно те разбирам како размислуваш. Твоето мислење е класично „атеистичко-православно“ размислување. Со други зборови, световно размислување, кое се кити со православието само како декор, без да се прифатат христијанските учења и идеали. За жал, ова размислување е општо прифатено и во највисоките кругови на МПЦ, така да точно си припаѓаш таму каде што си.
|
Датум на внесување: 18.Април.2009 во 13:09
Не е ни чудно зошто кратенката МПЦ не го содржи зборот "Христијанска", но затоа пак го содржи зборот "Македонска". Ова кажува многу за ткн. "црква" дали таа му служи на Христос, или пак на националноста и етнофилетизмот како што Pravoslaven неколку пати забележа.
|
Датум на внесување: 18.Април.2009 во 13:10
Pravoslaven напиша:
Wow каков аргумент! Да се запраша човек, кој овде води, а кој е воден. Кој е пастирот, а кој овцата.За мало потсетување, „верниците“ бараа од Мојсеј златно теле. Од Исус востание. Од Петар жртвеник.Ако една црква се води од тоа што бара народот (тоа патем се нарекува популизам) а не од тоа што бара Господ од народот, тогаш навистина таквата црква треба да се погребе. |
Повторно ќе ти кажам, гледај си го трнот во своето око пред да го гледаш во она на МПЦ. Не знам зошто те засега тебе толку тоа што МПЦ го прави.
Народот не бара од МПЦ да смени нешто во нејзините догми, учења, да воведе нови учење, да донесе други "богови" и сл. Ги мешаш работите. Народот сепак бара МПЦ да не подлегне на притисоци. Дали утре ако некој бара нешто да се смени во вашата верска заедница ќе се согласите веднаш?! Не би рекол дека е така.
Бидејќи „Бог“ станува нивен слуга, наместо тие Негови. Тоа веќе не е „Бог“, туку нивна измислица.Но потполно те разбирам како размислуваш. Твоето мислење е класично „атеистичко-православно“ размислување. Со други зборови, световно размислување, кое се кити со православието само како декор, без да се прифатат христијанските учења и идеали. За жал, ова размислување е општо прифатено и во највисоките кругови на МПЦ, така да точно си припаѓаш таму каде што си.[/QUOTE]
МПЦ никаде не се поставила над Бог. А за тоа дали ме разбираш мене- не би се согласил дека ме разбираш. А за тоа дека сум атеист, не знам од каде таков заклучок. Ама ако немаш аргументи и ако ти е поинтересно да се занимаваш со мене и мојата личноси и размислување, па дури и таму каде припаѓам за кои ти сметаш дека ги знаеш ( а не е така ) слободно занимавај се.
-------------
|
Датум на внесување: 18.Април.2009 во 13:13
EvAngelos напиша:
Не е ни чудно зошто кратенката МПЦ не го содржи зборот "Христијанска", но затоа пак го содржи зборот "Македонска". Ова кажува многу за ткн. "црква" дали таа му служи на Христос, или пак на националноста и етнофилетизмот како што Pravoslaven неколку пати забележа. |
Го содржи зборот ПРАВОСЛАВНА. Тоа значи ПРАВОСЛАВНА ХРИСТИЈАНСКА.
А за тоа ткн "Црква" како што ја нарекуваш, немој после да се жалиш ако некој те нарекува баптист или нешто друго.
Со каква мера мериш- со таква ќе ти мерат.
-------------
|
Датум на внесување: 18.Април.2009 во 13:15
macedon_alex, лесно ќе докажам дека не си христијанин, туку дека, како што вели Pravoslaven, се китиш со православието како декор без да ги прифатиш Христијанските учења и идеали. Тоа ќе го направам со едно просто и едноставно библиско прашање на кое сметам дека ти погрешно ќе одговориш ![среќа](http://www.forum.idividi.com.mk/smileys_novi/1.gif)
Во кој дел од Библијата припаѓа книгата на пророкот Илија? Во Стариот или во Новиот Завет?
Човек што паушално ја отворил Библијата веднаш ќе одговори на ова прашање. Да видиме колку време ќе ти треба тебе ![намигнување](http://www.forum.idividi.com.mk/smileys_novi/3.gif)
|
Датум на внесување: 18.Април.2009 во 13:16
EvAngelos напиша:
macedon_alex, лесно ќе докажам дека не си христијанин, туку дека, како што вели Pravoslaven, се китиш со православието како декор без да ги прифатиш Христијанските учења и идеали. Тоа ќе го направам со едно просто и едноставно библиско прашање на кое сметам дека ти погрешно ќе одговориш ![среќа](http://www.forum.idividi.com.mk/smileys_novi/1.gif)
Во кој дел од Библијата припаѓа книгата на пророкот Илија? Во Стариот или во Новиот Завет?
Човек што паушално ја отворил Библијата веднаш ќе одговори на ова прашање. Да видиме колку време ќе ти треба тебе ![намигнување](http://www.forum.idividi.com.mk/smileys_novi/3.gif) |
Нема таква книга!
-------------
|
Датум на внесување: 18.Април.2009 во 13:17
macedon_alex напиша:
Повторно ќе ти кажам, гледај си го трнот во своето око пред да го гледаш во она на МПЦ. Не знам зошто те засега тебе толку тоа што МПЦ го прави.
|
Ова е еден од најупорно тупите „аргументи“ што ги слушам постојано.
А со што треба да се занимавам? Со жетвата во Зимбавме? ![голема%20насмевка](smileys_novi/4.gif)
Да не заборавиме, Исус се „занимаваше“ најмногу со фарисеите, садукеите и со „великодостојниците“ на своето време. Не затоа што им се придружуваше, ниту пак затоа што веруваше дека нешто кај нив може да се промени (успехот беше незначителен, само со поединци кои не успеаја да ги реформираат овие деноминации, туку со излегување од нив), туку за да го поучи народот на вистината.
Кога некој се претставува (лажно) како предвесник на Бог и на Евангелието, секој (вистински) Божји слуга и те како мора да се занимава со таквите.
|
Датум на внесување: 18.Април.2009 во 13:22
EvAngelos напиша:
Не е ни чудно зошто кратенката МПЦ не го содржи зборот "Христијанска", но затоа пак го содржи зборот "Македонска". Ова кажува многу за ткн. "црква" дали таа му служи на Христос, или пак на националноста и етнофилетизмот како што Pravoslaven неколку пати забележа. |
Да беше проблемот во менување на зборот „христијанска“, мислам дека мнооооогу брзо ќе се решеше признавањето.
Ама пошто требало да се менува „македонска“ е тоа веќе ни за жива глава.
|
Датум на внесување: 18.Април.2009 во 13:35
Pravoslaven напиша:
EvAngelos напиша:
Да беше проблемот во менување на зборот „христијанска“, мислам дека мнооооогу брзо ќе се решеше признавањето.
Ама пошто требало да се менува „македонска“ е тоа веќе ни за жива глава.
|
Затоа реков дека таа ткн. "црква" не му служи на Христос, туку на националноста и етнофилетизмот.
МПЦ не го велича Бог, туку македонштината. Пред само неколку месеци секретарот на Скопската епархија на МПЦ даде добри оценки за ткн. "македонска молитва" каде што, меѓу другите небулози, се велеше и дека македонскиот народ е зачетник на белата раса, дека македонците датираат уште од Неолитот, дека Македонија се простира до Токио, дека Св. Никола бил македонец итн.
Македонија, македонскиот, македонците, македонец... јас никаде не гледам тука христијанин? ![среќа](http://www.forum.idividi.com.mk/smileys_novi/1.gif)
|
Датум на внесување: 18.Април.2009 во 13:45
Pravoslaven напиша:
Ова е еден од најупорно тупите „аргументи“ што ги слушам постојано.А со што треба да се занимавам? Со жетвата во Зимбавме? Да не заборавиме, Исус се „занимаваше“ најмногу со фарисеите, садукеите и со „великодостојниците“ на своето време. Не затоа што им се придружуваше, ниту пак затоа што веруваше дека нешто кај нив може да се промени (успехот беше незначителен, само со поединци кои не успеаја да ги реформираат овие деноминации, туку со излегување од нив), туку за да го поучи народот на вистината.Кога некој се претставува (лажно) како предвесник на Бог и на Евангелието, секој (вистински) Божји слуга и те како мора да се занимава со таквите. |
Ако според тебе сум лажен Божји слуга, слободно продолжи си да си веруваш во тоа, како што и претходно реков, немам јас проблем со тоа ти да се занимаваш со мојата личност.
А дека и великодостојниците и свештениците треба да се поучат, никогаш не го спорам тоа. Секој човек греши, секој треба да биде поучен.
-------------
|
Датум на внесување: 18.Април.2009 во 13:47
EvAngelos напиша:
Pravoslaven напиша:
EvAngelos напиша:
Не е ни чудно зошто кратенката МПЦ не го содржи зборот "Христијанска", но затоа пак го содржи зборот "Македонска". Ова кажува многу за ткн. "црква" дали таа му служи на Христос, или пак на националноста и етнофилетизмот како што Pravoslaven неколку пати забележа. | Да беше проблемот во менување на зборот „христијанска“, мислам дека мнооооогу брзо ќе се решеше признавањето.Ама пошто требало да се менува „македонска“ е тоа веќе ни за жива глава. |
Затоа реков дека таа ткн. "црква" не му служи на Христос, туку на националноста и етнофилетизмот.
МПЦ не го велича Бог, туку македонштината. Пред само неколку месеци секретарот на Скопската епархија на МПЦ даде добри оценки за ткн. "македонска молитва" каде што, меѓу другите небулози, се велеше и дека македонскиот народ е зачетник на белата раса, дека македонците датираат уште од Неолитот, дека Македонија се простира до Токио, дека Св. Никола бил македонец итн.
Македонија, македонскиот, македонците, македонец... јас никаде не гледам тука христијанин? ![среќа](http://www.forum.idividi.com.mk/smileys_novi/1.gif) |
Пред само неколку месеци јас застанав против таа молитва и ја осудив истата на повеќе подфоруми, прво затоа што според моето мислење таа е нехристијанска, втори затоа што нема историски вистини.
А приватни мислења не коментирам. Слободно секој нека си мисли дека тоа нешто е добро или лошо. Се додека тоа не е дел од учењето на мојата верска заедница, а е само мислење, нема проблем со мене, бидејќи секој си има право на слободно мислење.
-------------
|
Датум на внесување: 18.Април.2009 во 13:49
Pravoslaven напиша:
EvAngelos напиша:
Не е ни чудно зошто кратенката МПЦ не го содржи зборот "Христијанска", но затоа пак го содржи зборот "Македонска". Ова кажува многу за ткн. "црква" дали таа му служи на Христос, или пак на националноста и етнофилетизмот како што Pravoslaven неколку пати забележа. | Да беше проблемот во менување на зборот „христијанска“, мислам дека мнооооогу брзо ќе се решеше признавањето.Ама пошто требало да се менува „македонска“ е тоа веќе ни за жива глава. |
Повторно ќе кажам, слободно верувај си во ова што го пишуваш.
П.С. Договорот за како шти ти го нарече "градење пријателство" меѓу мене и тебе мислам дека е прекршен и со тоа ништовен, бидејќи ти повторно си продолжи со тие наводници и "цркви" и сл.
Немој да се жалиш на некоректен однос ако и јас почнам да пишувам во наводници.
Ако толку те интересира за мене, бидејќи се занимаваш гледам со мене, еве јас имам и Грци пријатели, па Срби, Бугари, Копти, Арапи-Муслимани, Арапи-Христијани, со кои немам проблеми, а најмалку имам проблеми за зборот "Христијани".
-------------
|
Датум на внесување: 18.Април.2009 во 14:04
macedon_alex, не знам каде се наоѓаш ти навреден во тековната дискусија. Тука никој не збори за твојата вера и твојата верска заедница. Тука збориме за православието, поточно за МПЦ. ![среќа](http://www.forum.idividi.com.mk/smileys_novi/1.gif)
|
Датум на внесување: 18.Април.2009 во 14:16
EvAngelos напиша:
macedon_alex, не знам каде се наоѓаш ти навреден во тековната дискусија. Тука никој не збори за твојата вера и твојата верска заедница. Тука збориме за православието, поточно за МПЦ. ![среќа](http://www.forum.idividi.com.mk/smileys_novi/1.gif) |
Јас искрено веќе да ти кажам не се и наоѓам толку навреден бидејќи навикнав некои овде да ме нарекуваат атеист кој се кити со Православието, да докажуваат дека не сум Христијанин, дека сум националист, дека имам атеистички погледи маскирани во Православие и сл.
Погледни една страна поназад и види дали има некое прашање кое се однесува на мене и мојот "атеистичко-православен" поглед на светот.
A еве јас да се искажам за мојата верска заеднициа, односно дека тоа е Македонската Православна Црква, а мојата вера Православното Христијанство, или како што ти го нарекуваш Православието. Да не испадне дека и неповикан потоа коментирам на темава.
П.С. Ако сметаш дека треба да продолжиш со прашањата до мене, слободно, меѓутоа не на темава. Ќе се потрудам да ти одговорам, во согласност со моите знаења и можности.
-------------
|
Датум на внесување: 18.Април.2009 во 14:44
macedon_alex, ќе ти кажам нешто слично што му го имам кажано и на zidarski. Има голема разлика меѓу она како ти си го замислуваш православието и она што навистина тоа е. Има голема разлика меѓу твојата замислена "МПЦ" и онаа реална "МПЦ". Сите овие работи ти беа добро укажани од членот Pravoslaven (јас сум навистина импресиониран од него).
И мене ми е жал што вистината е таква и што твојата замисла, според мене, не се поклопува со реалноста. Ти овде се стави како некој адвокат на МПЦ и затоа не можеш објективно да ги увидиш работите. Но верувам дека еден ден и тоа ќе биде.
|
Датум на внесување: 18.Април.2009 во 15:07
macedon_alex напиша:
Pravoslaven напиша:
EvAngelos напиша:
Повторно ќе кажам, слободно верувај си во ова што го пишуваш. |
Не се сеќавам дека побарав дозвола од тебе за да продолжам да верувам во тоа во што сум убеден.
П.С. Договорот за како шти ти го нарече "градење пријателство" меѓу мене и тебе мислам дека е прекршен и со тоа ништовен, бидејќи ти повторно си продолжи со тие наводници и "цркви" и сл.
Немој да се жалиш на некоректен однос ако и јас почнам да пишувам во наводници.
|
Значи ли тоа дека отсега наводници не треба воопшто да се користат? ![голема%20насмевка](smileys_novi/4.gif)
Ако си бараш р’чка, ќе си најдеш. Овие наводници, јасно е дека не служеа за истакнување на двојбениот карактер на зборот, туку за истакнување на некој термин - за што впрочем (меѓу другото) и служат наводниците.
Ако ти пречи може и без размаци да пишуваме, самовоиметонапријателството. ![големо%20гушкање](smileys_novi/6.gif)
Ако толку те интересира за мене, бидејќи се занимаваш гледам со мене, еве јас имам и Грци пријатели, па Срби, Бугари, Копти, Арапи-Муслимани, Арапи-Христијани, со кои немам проблеми, а најмалку имам проблеми за зборот "Христијани". |
Пак зборуваме за баби и жаби. Што ако имаш ти пријатели и марсовци. Ти (колку и да сакаш да бидеш) не си тема на муабетов. Јас можам да имам пријатели и од народи и од религии со кои не се сложувам. Тоа е впрочем човечност.
Јас воопшто не зборувам за тоа што тебе ти смета, или не ти смета, туку чисто правам анализа на тоа што и е важно на МПЦ - а тоа очигледно во овој момент не и верата, ниту христијанството, туку некои политики, национализам и лични интереси. Тоа е мојата перспектива, која сум ја формирал врз база на илјадници примери, контакти, медиумски пишувања, изјави, колумни итн. За да се промени моето мислење, треба да се побие целиот склоп на околности којшто ја формира ваквата поразителна слика за МПЦ. Тоа е доста тешко, да не речам невозможно, во светло на јасните докази!
Сепак не е сосема невозможно.
|
Датум на внесување: 18.Април.2009 во 15:10
EvAngelos напиша:
macedon_alex, ќе ти кажам нешто слично што му го имам кажано и на zidarski. Има голема разлика меѓу она како ти си го замислуваш православието и она што навистина тоа е. Има голема разлика меѓу твојата замислена "МПЦ" и онаа реална "МПЦ". Сите овие работи ти беа добро укажани од членот Pravoslaven (јас сум навистина импресиониран од него).
И мене ми е жал што вистината е таква и што твојата замисла, според мене, не се поклопува со реалноста. Ти овде се стави како некој адвокат на МПЦ и затоа не можеш објективно да ги увидиш работите. Но верувам дека еден ден и тоа ќе биде. |
Evangelos, јас на пример Православното Христијанство кога го практикувам, ме интересираат догмите и учењата на истото, не ме интересира кој со што се занимава, или дали овој свештеник тоа прави, а оној нешто друго. Мислам дека затоа има Еден што ќе суди на сите, а за криминални дела и слично си има и судови. На крајот на краиштата има многу работи кои не се такви како што изгледаат некогаш, па дури и јас грешам. А јас се сметам за следбеник на Православното Христијанство, па како таков и треба да работам за своето спасение, а ако можам и за подобрување на мојата верска заедница, која е Македонската Православна Црква.
Членот Православен не ми укажа многу на МПЦ, меѓутоа затоа ми укажа дека сум атеист, дека сум закитен со Православието, дека треба да припаѓам таму каде што припаѓам и сл. Нешто слично и ти ми укажа. Како што реков, слободно ако мисли некој да се занимава со мене, нека го прави тоа, па дури и спремен сум да одговорам на некои прашања за мене,ако толку некого го интересира како што и тебе ти одговорив, само не на оваа тема.
Јас овде не се ставив како адвокат на МПЦ, туку како една против-тежа на некои работи, кои навистина треба да бидат погледнати и од другата страна, а за кои сметам дека и сум во право. Јас отворено си кажав дека никој не е свет, па и во МПЦ има добро и лошо. Јас не сметам дека сите свештенослужители и членови на МПЦ се безгрешни, а ист е случајот и со другите верски заедници.
-------------
|
Датум на внесување: 18.Април.2009 во 15:18
Pravoslaven напиша:
Не се сеќавам дека побарав дозвола од тебе за да продолжам да верувам во тоа во што сум убеден. |
Никој не рече дека бараше.
Pravoslaven напиша:
Значи ли тоа дека отсега наводници не треба воопшто да се користат? Ако си бараш р’чка, ќе си најдеш. Овие наводници, јасно е дека не служеа за истакнување на двојбениот карактер на зборот, туку за истакнување на некој термин - за што впрочем (меѓу другото) и служат наводниците.Ако ти пречи може и без размаци да пишуваме, самовоиметонапријателството. ![големо%20гушкање](smileys_novi/6.gif) |
Меѓу другото, сега за сега многу добро го разбирам твојот стил на комуницирање , јасно ми е за што го користиш тој термин. Нема потреба да објаснуваш.
За пријателството мислам дека јас и ти разјаснивме. Тоа што го напишав во претходниот пост е јасно зар не?
Pravoslaven напиша:
Пак зборуваме за баби и жаби. Што ако имаш ти пријатели и марсовци. Ти (колку и да сакаш да бидеш) не си тема на муабетов. Јас можам да имам пријатели и од народи и од религии со кои не се сложувам. Тоа е впрочем човечност.Јас воопшто не зборувам за тоа што тебе ти смета, или не ти смета, туку чисто правам анализа на тоа што и е важно на МПЦ - а тоа очигледно во овој момент не и верата, ниту христијанството, туку некои политики, национализам и лични интереси. Тоа е мојата перспектива, која сум ја формирал врз база на илјадници примери, контакти, медиумски пишувања, изјави, колумни итн. За да се промени моето мислење, треба да се побие целиот склоп на околности којшто ја формира ваквата поразителна слика за МПЦ. Тоа е доста тешко, да не речам невозможно, во светло на јасните докази!Сепак не е сосема невозможно. |
Никој нема намера да ти ја менува твојата перспектива, или слика за МПЦ која ти си ја создал за истата.
А за мене дали зборуваше или не, сврти една страна поназад и види дали има нешто што се однесува на мене или не, независно од тоа дека јас НЕ САКАМ да сум тема на муабетот. Сепак за тоа оставам модераторите да се погрижат.
-------------
|
Датум на внесување: 18.Април.2009 во 15:20
macedon_alex напиша:
Evangelos, јас на пример Православното Христијанство кога го практикувам, ме интересираат догмите и учењата на истото, не ме интересира кој со што се занимава, или дали овој свештеник тоа прави, а оној нешто друго. Мислам дека затоа има Еден што ќе суди на сите, а за криминални дела и слично си има и судови. На крајот на краиштата има многу работи кои не се такви како што изгледаат некогаш, па дури и јас грешам. А јас се сметам за следбеник на Православното Христијанство, па како таков и треба да работам за своето спасение, а ако можам и за подобрување на мојата верска заедница, која е Македонската Православна Црква.
|
Уште еден од упорно тупите аргументи кои се протнуваат на овој форум како некоја расипана плоча.
Наизглед ова е доблесен аргумент - иако секој човек (а ги имало повеќе на овој форум) кој го кажува ова очигледно зрачи со горделивост заради величината на својата наводна широградост, да се изградува себеси, без замерки за другите.
Но пропаста на ваквиот аргумент, е што тој ги крши двете најголемите заповеди, кои гласат (накратко) „љуби го Бог“ и „љуби го својот ближен“.
Никој, кој го гледа својот ближен како ита кон провалија, нема да остане настрана, без да ја спречи неговата погибел. Никој, кој го сака својот народ, нема да стои настрана, кога истиот е нападнат од темните духовни сили, кои сакаат да го задржат во ропството на ситните световни интереси и себичности. Никој, кој вистински го љуби Бога, не може преќутно да дозволува Неговото име да се валка, Неговата црква да се обесчестува и Неговата Искупителна Жртва да се злоупотребува.
Но некои и понатаму не убедуваат дека е подобро да не се љуби ближниот свој, да не се љуби Бог, и да не се љуби Светоста на христијанското учење, во името на новата толеранција.
Нека им биде според верата - наше е да опоменуваме и укоруваме, па кој има уши нека чуе.
|
Датум на внесување: 18.Април.2009 во 15:23
macedon_alex напиша:
Evangelos, јас на пример Православното Христијанство кога го практикувам, ме интересираат догмите и учењата на истото, не ме интересира кој со што се занимава, или дали овој свештеник тоа прави, а оној нешто друго. |
Ова ме потсеќа на еден дел од колумната на Пимен кај што вели (парафразирам): Не не гледајте вие нас што ујдурми правиме и какви џипови возиме, туку слушајте го она што го проповедаме ![среќа](http://www.forum.idividi.com.mk/smileys_novi/1.gif)
Секој родител знае дека децата не учат од зборовите, туку од делата, од личниот пример.
Оваа тема е за (не)признавањето на МПЦ, а не за нејзините догми и учења. Тоа е исто така добра тема на која има многу да се каже и однапред ти велам дека, доколку се отвори таа тема, ти нема да се сложиш со многу догми и учења на православната вера кои можеби досега и не си ги чул.
|
Датум на внесување: 18.Април.2009 во 15:29
macedon_alex напиша:
Меѓу другото, сега за сега многу добро го разбирам твојот стил на комуницирање , јасно ми е за што го користиш тој термин. Нема потреба да објаснуваш.
За пријателството мислам дека јас и ти разјаснивме. Тоа што го напишав во претходниот пост е јасно зар не?
|
Пред да си толку сигурен во себеси, не би било лошо да се вратиш назад и да прочиташ „што“ и „кој“ рекол, пред да донесуваш избрзани заклучоци. Јави се со резултатите! ![црвенеење](smileys_novi/9.gif)
Јас останувам, не само со тебе, туку и со сите луѓе, отворен да градам пријателство врз база на меѓусемно почитување. Меѓусебно почитување, исто така, значи и почитување на туѓото мислење. За ова не правам компромиси со никого.
Кој не сака да прифати отворено пријателство, не мора тоа да го стори. Нема да ми се расипе денот заради тоа. Јас и понатаму ќе чекам, за поголема мудрост и љубов да се роди кај тие луѓе, и во иднина да го променат своето мислење.
macedon_alex напиша:
А за мене дали зборуваше или не, сврти една страна поназад и види дали има нешто што се однесува на мене или не, независно од тоа дека јас НЕ САКАМ да сум тема на муабетот. Сепак за тоа оставам модераторите да се погрижат.
|
Уште еднаш ќе повторам, не е лошо да се вратиш назад и да утврдиш уште еднаш „кој“ и „што“ зборувал за тебе.
За да ти помогнам, ќе те потсетам дека јас воопшто не зборував за тебе - зборував за типот (категоријата) на размислување кое ти го демонстрираш на овој форум (кое јас го сврстав во групата на атеистичко-православен светоглед). Јас воопшто не сум повикан да давам проценка на твојата личност, врз база на 2-3 разменети разговори во нереалниот (виртуелен) свет.
|
Датум на внесување: 18.Април.2009 во 15:29
EvAngelos напиша:
macedon_alex напиша:
Evangelos, јас на пример Православното Христијанство кога го практикувам, ме интересираат догмите и учењата на истото, не ме интересира кој со што се занимава, или дали овој свештеник тоа прави, а оној нешто друго. |
Ова ме потсеќа на еден дел од колумната на Пимен кај што вели (парафразирам): Не не гледајте вие нас што ујдурми правиме и какви џипови возиме, туку слушајте го она што го проповедаме ![среќа](http://www.forum.idividi.com.mk/smileys_novi/1.gif)
Секој родител знае дека децата не учат од зборовите, туку од делата, од личниот пример.
Оваа тема е за (не)признавањето на МПЦ, а не за нејзините догми и учења. Тоа е исто така добра тема на која има многу да се каже и однапред ти велам дека, доколку се отвори таа тема, ти нема да се сложиш со многу догми и учења на православната вера кои можеби досега и не си ги чул.
|
Јас поаѓам од идејата дека секој треба да работи на себе и своето спасение, па потоа да гледа на другите, а не само да покажува со прст кој што прави и како прави. Така вели и Исус во Библијата.
Во однос на тоа што нема да се сложам со учењата на Православното Христијанство, не можам однапред да кажам ( сега за сега за тие работи што ги знам јас, се сложувам со нив ), меѓутоа ако се отвори, ако можам и ќе учествувам, или во најмала рака, ќе ја следам темата.
-------------
|
Датум на внесување: 18.Април.2009 во 15:35
Ќе ве замолам, бидејќи јас ја отворив оваа тема, за тие работи да дискутирате на друга тема, иако искрено мислам дека е невозможно да се зборува за учењата на Православната Црква (ако под тоа разбирате “Eastern Orthodoxy") бидејќи не постои едно заедничко учење на сите православни цркви, ниту пак постои согласност меѓу самите учители, епохи и региони внатре и во било која една регионална православна црква.
|
Датум на внесување: 18.Април.2009 во 15:38
Pravoslaven напиша:
Пред да си толку сигурен во себеси, не би било лошо да се вратиш назад и да прочиташ „што“ и „кој“ рекол, пред да донесуваш избрзани заклучоци. Јави се со резултатите! Јас останувам, не само со тебе, туку и со сите луѓе, отворен да градам пријателство врз база на меѓусемно почитување. Меѓусебно почитување, исто така, значи и почитување на туѓото мислење. За ова не правам компромиси со никого.Кој не сака да прифати отворено пријателство, не мора тоа да го стори. Нема да ми се расипе денот заради тоа. Јас и понатаму ќе чекам, за поголема мудрост и љубов да се роди кај тие луѓе, и во иднина да го променат своето мислење. |
За резултатите, истото му го кажав и на Evangelos, нека судат модераторите. Повеќе не се занимавам со тоа.
Јас еднаш кажав, твоето мислење мене ниту најмалку не ми смета, меѓутоа сепак некои работи се сосема евидентни, нема јас зошто посебно да ги анализирам.
А во оеднос на пријателството, доволно е заемното почитување.
Pravoslaven напиша:
Уште еднаш ќе повторам, не е лошо да се вратиш назад и да утврдиш уште еднаш „кој“ и „што“ зборувал за тебе.За да ти помогнам, ќе те потсетам дека јас воопшто не зборував за тебе - зборував за типот (категоријата) на размислување кое ти го демонстрираш на овој форум (кое јас го сврстав во групата на атеистичко-православен светоглед). Јас воопшто не сум повикан да давам проценка на твојата личност, врз база на 2-3 разменети разговори во нереалниот (виртуелен) свет. |
Моето размислување е дел од мојата личност, како што и твоето е дел од тебе, меѓутоа јас никаде не се осмелив да го класифицирам истото, бидејќи тоа не е моја работа, а истотака никаде не те класифицирав тебе како атеист-евангелист, баптист-христијанин или слично. Не сметам ни дека има потреба да го правам истото.
-------------
|
Датум на внесување: 18.Април.2009 во 15:47
Искрено, ми пречи што целава дискусија ја насочи за твоите лични проблеми и сфаќања (односно дали добро сме ги процениле, дали воопшто сме требале да ги проценуваме итн.) наместо тоа што е темата. Не знам дали ова е „тактика“ (се извинувам за наводниците ) или пак нешто ненамерно, но во секој случај ја уништува темата.
Се надевам дека со истото ќе се позанимаваат модераторите.
|
Датум на внесување: 18.Април.2009 во 19:56
Фино што си напраивте муабет, ајде назад на тема.
Православен и Евангелос - повторно се навраќаме на истата теза - се што не се вклопува во вашата изградена слика за Православието, според вас не е Православие.
Не е проблемот ниту во Алексовиот, ниту во мојот поглед на Православието, а во вашиот. Поточно - во вашето неразбирање на истото.
Православните цркви имаат единствено учење... и во Москва, и во Охрид, и во Пазарџик.
Интересно е друго нешто... вашата опсесија со МПЦ и со нејзините проблеми. Човек ако ве чита тука, може да дојде до заклучок дека тоа што МПЦ го прави не е исправно. Но никаде нема да дојде до заклучок што е исправно.
Има нешто многу битно во Библијата што ВООПШТО не сте го разбрале. А тоа е дека Исус укоруваше, но и поучуваше! Кажуваше што и како не треба, но секогаш кажуваше и како треба.
Се биете во гради со познавањето на Библијата, а од неа селектирате само она што ви треба во моментов и ги заборавате сите останати работи. Да, таму се вели дека треба да се укори и вели дека дури и Исус се искарал кога видел глетка што не му се допаднала во Храмот... но истотака вели дека Исус проштевал, поучувал, помагал...
Од вас такви зборови не сум чул. Не ми останува ништо друго освен да заклучам дека немате што да понудите на таа тема.
Така што - поработете малку на себе, пред да се занимавате со другите.
|
Датум на внесување: 18.Април.2009 во 20:07
Модераторот нели треба да се држи до темата?
Тотално си оф топик. Не се занимавај со мене и ставовите на другите членови, бидејќи не е тоа тема. Ако сакаш отвори си таква тема, па ќе дискутираме. Овде имаме тема, и не прифаќам никакви инквизиторски обиди да бидам замолкнат.
|
Датум на внесување: 18.Април.2009 во 20:59
Нема никаков обид да бидеш замолкнат... Напротив.
Тоа што го прашав е дел од темата, затоа што стои во нејзината основа (како и во основата на многу други дискусии тука на форумот).
|
Датум на внесување: 18.Април.2009 во 21:19
zidarski напиша:
Тоа што го прашав е дел од темата, затоа што стои во нејзината основа (како и во основата на многу други дискусии тука на форумот). |
Основата на темата е (не)признавањето на МПЦ.
Нема потреба да психоанализираш некого, да судиш за нечија (не)вера, ниту пак да ја насочуваш темата кон работи сосема небитни за (не)признавањето на МПЦ.
Уште еднаш, оф топик си, би те замолил да не ми ја расипуваш темата.
|
Постирано од: Messenger
Датум на внесување: 18.Април.2009 во 22:15
Kolku sto gledam Pravoslaven misli deka za nepriznavanjeto na MPC prvo kriva e MPC, a potoa i site Pravoslavni Hristijanski Crkvi.
Ne znam dali dobro razbrav, no takov vpechatok dobivam.
------------- Truth needs no laws to support it. Throughout history only lies and liars have resorted to the courts to enforce adherence to dogma.
|
Датум на внесување: 19.Април.2009 во 01:01
Messenger напиша:
Kolku sto gledam Pravoslaven misli deka za nepriznavanjeto na MPC prvo kriva e MPC, a potoa i site Pravoslavni Hristijanski Crkvi.
Ne znam dali dobro razbrav, no takov vpechatok dobivam. |
Добро поставена теза, иако не докрај се разбрани моите ставови. Сепак ова ме наведе подобро да ги срочам.
1. МПЦ е крива што воопшто бара признавање. Важно е признавањето од Господ, а не од „цркви“ кои и онака демонстрираат расистичко и нехристијанско однесување. Што ќе и е единство со такви?
2. МПЦ е виновна што заради етнофилетизам, популизам и политиканство, ги запоставува своите духовни обврски, што пак, го попречува нејзиното и онака не толку важно признавање. Изговорот дека и другите се етнофилетисти, е невалиден аргумент - ако другите се грешни, тоа не оправдува разуздан живот само заради тој факт.
3. Останатите „цркви“ се виновни по основ кој веќе го наведов: расизам - (иако не во расна смисла, туку во етничка, можеби има посоодветни термини, нацизам ли, фашизам ли, не сум сигурен). Ако тие стојат на патот на спасение на еден народ, само затоа што се нарекува македонски, тогаш тие копаат со Ѓаволот - бидејќи кој друг го попречува дејствувањето на Евангелието? Иако ниту тие, ниту никој друг не може да го спречи спасението на еден човек - што повторно не доведува до тезата дека признаањето е сосема излишно.
|
Постирано од: blagorodna
Датум на внесување: 19.Април.2009 во 16:14
Требит да са признајт мпц и теа је црква ка свите останати српска, грчка, бугарска, руска и требит да је дел од праославните цркви.
|
Датум на внесување: 22.Април.2009 во 09:52
blagorodna напиша:
Требит да са признајт мпц и теа је црква ка свите останати српска, грчка, бугарска, руска и требит да је дел од праославните цркви. |
Да се каже дека МПЦ е иста како и другите „цркви“ е комплимент или навреда?
Иста по нивниот фашистички и расистички однос кон другите народи? Иста по благословувањето на одредите на смртта во Босна, Косово, а ако затреба не се сомневам и во Македонија? Иста по скандалите на грчките владици вмешани во трговија со дрога, недвижности и останат криминал? Иста по духовноста со еден Амфилохије?
Чудно е, пак ќе повторам, МПЦ со петни жили да се обидува да стапи во единство со вакви „христијани“.
|
Постирано од: Karamazov
Датум на внесување: 22.Април.2009 во 22:39
EvAngelos напиша:
macedon_alex напиша:
|
A, ako sudime po odnesuvanjeto na ev angelos, togas polovinata treba da napraime sunet
------------- tre, tri, tra
|
|