IDIVIDI forum Веб сајт
почетна страница почетна страница > Стил на живот > Фотографија, камери и видео
  Активни теми Активни теми RSS - landscape photography
  најчести прашања најчести прашања  Пребарувај форум   Настани   Регистрирајте се Регистрирајте се  Влез Влез

landscape photography

Внеси реплика Внеси реплика страница  <1 45678 9>
Автор
Порака
branko_k Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 10.Јуни.2007
Статус: Офлајн
Поени: 682
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај branko_k Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 14.Октомври.2008 во 20:43
toa znaci deka ocenuvash mnogu povrshno i paushalno... 
Кон врв
Zoran K Кликни и види ги опциите
Модератор
Модератор
Лик (аватар)

Регистриран: 17.Април.2006
Поени: 3244
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Zoran K Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 14.Октомври.2008 во 20:46
Originally posted by branko_k branko_k напиша:

Originally posted by Zoran K Zoran K напиша:

Kako togash ocenuvash i na osnova na sto ocenuvash deka umetnikot ke oceni oti eden den mozhebi ke se gordee od nekoe svoe delo? Po osnov na koj kriterijum go ocenuvash toa i po koj osnov ke se ocenuva toa delo?

[
najcesto delata koi im se najdragi na umetnicite ostanuvaat ne tolku zabelezani vo istorijata... taka sto, argumentov ne drzi voda bash... ako te razbrav sto sakas da kazes

Ochigledno ne si me razbral.

Se raboti za procenuvanje i ocenuvanje na umetnosta. Taa postoela, postoi i ke si postoi, bez obzir kolku nie toa go negirame.

Inaku, kako se odbiraat dela za vo muzei, zoshto nekoi dela se kupuvaat i se kolektiraat, zoshto ima cena na delata, zoshto lugjeto se vosh*tuvaat od nekoi tvorbi, a drugi ne gi zabelezhuvaat i t.n.
Кон врв
Модератор
Модератор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Zoran K Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 14.Октомври.2008 во 20:48

toa znaci deka ocenuvash mnogu povrshno i paushalno... 

E pa, ako jas ne go ocenuvam prilozhenoto delo, togash sto da ocenuvam? Biografijata na umetnikot?

Daj kazhi, shto treba drugo da se ocenuva?
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај branko_k Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 14.Октомври.2008 во 20:51
jas drugo te prasav Zoran.среќа go vrtis muabetot. znaci, ne te prasav kako ocenuvas prilozenoto delo. te prasav:

. da, se soglasuvam, ama ne znam kako vo konkretniov primer go ocenivte talentot na covekot. imate videno drugi negovi fotografii, napraveni so slr, dslr, bla, bla... ???

inaku, vo ocenuvanjeto na delata zaboravas i eden drug faktor, mozebi najvazen: vremetoнамигнување

Изменето од branko_k - 14.Октомври.2008 во 20:52
Кон врв
m_p Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 25.Јуни.2008
Локација: Trinidad and Tobago
Поени: 107
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај m_p Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 14.Октомври.2008 во 20:56
Originally posted by Zoran K Zoran K напиша:

Inaku, kako se odbiraat dela za vo muzei, zoshto nekoi dela se kupuvaat i se kolektiraat, zoshto ima cena na delata, zoshto lugjeto se vosh*tuvaat od nekoi tvorbi, a drugi ne gi zabelezhuvaat i t.n.

Edni generacii ne ni gi zabelezuvaat vrvnite dela vo momentot na nivnoto prvo pretstavuvanje, 4esto se slu4uva posthuno i posle povekje vekovi nekoi dela da ja dostignat vistinskata "muzejska" slava...

Koj poto4no "ocenil" tie ili ovie ?!
Кон врв
Модератор
Модератор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Zoran K Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 14.Октомври.2008 во 21:03

jas drugo te prasav Zoran.среќа go vrtis muabetot. znaci, ne te prasav kako ocenuvas prilozenoto delo. te prasav:

. da, se soglasuvam, ama ne znam kako vo konkretniov
primer go ocenivte talentot na covekot. imate videno drugi negovi
fotografii, napraveni so slr, dslr, bla, bla... ???
inaku, vo ocenuvanjeto na delata zaboravas i eden drug faktor, mozebi najvazen: vremetoнамигнување

Jas tochno te razbrav i soodvetno ti odgovoriv: spored prilozhenite dela. Znachi spored onoa sto znaeme za nego, a ne spored toa sto ne znaeme, sto mozohebi imal napraveno ili sto mozhebi ke napravi. Gi ocenuvav kako fotograf spored prilozhenite fotografski dela, a ne spored negovite likovni dela, ako voopshto ima takvi, ili spored filozofiranjeto, pishuvanje istorijski romani ili talentot za ballroom dancing.

Chovekov ni e pretstaven kako fotograf i gi ocenuvam negovite fotografski dela isto kako sto gi ocenuvm na moite prijateli od ovoj forum, bez da navleguvam vo negoviot privaten zhivot i afinitetot za stolarstvo i umetnichka kontaplacija. Toa mozham da go zemam kako nekakov dodatok ili kako desert, no ako me ostavi bez glavnoto jadenje, jas kje si ostanam gladen.

Me razbirash, neli?

Изменето од Zoran K - 14.Октомври.2008 во 21:06
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај branko_k Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 14.Октомври.2008 во 21:11
pa zatoa i ti odgovoriv deka toa ocenuvanje e paushalno... imeno, ako pretpostavime deka prilozenite dela (koi, vo prilog na mojot argument, se izraboteni na mnooogu specificen nacin) se samo fragment od negovoto tvorestvo (a logicno e da pretpostavime zatoa sto covekot studiral fotografija, koi se sansite da ne fotografiral nikogas so konvencionalna fotografska tehnika?), togas logicno e da ne donesuvame sud okolu kolicinata na talent koj go poseduva... toa e kako da dzirnam jas samo edna, dve tvoi fotografii od tvoeto portfolio i vrz baza na niv da donesam zaklucok za toa kakov fotograf si... malku neseriozno, neli?
Кон врв
Модератор
Модератор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Zoran K Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 14.Октомври.2008 во 23:16
branko... kakva paushalnost, kakvi bakrachi prijatele, jas zboruvam za prezentiranoto, a ti zboruvash za neshto sto ne znaeme dali voopshto postoi. Jas go ocenuvam prikazhanoto, a ti muabetish za nekakvi drugi raboti... pa spored sto da go ocenuvame? Te prashav ubavo da mi kazhesh po koj kriterijum da go ocenuvame, ako ne spored negovite prikazhani fotografski dela. Ti toa go smetash za paushalnost, a ne e paushalnost da smetash nekogo a priori za umentik samo zatoa sto zavrshil shkolo?

Ako vidam fotografija, ja ocenuvam nea, a so toa i umeshnosta na onoj sto ja napravil. Ako neshto ne vidam, togash i da sakam ne mozham da ocenuvam.

I ako vidam deka carot oblekol nevidliva obleka ke viknam: CAROT E GOL!!! Ne se sramam, nitu se stesnuvam da go narecham goloto - golo.

Koga ke dojde novata obleka, ako voopshto dojde, togash ke se osvrnam i na nea.

A do togash ke velam onaka kako sto e - CAROT E GOL !

A za tebe iskrenosta vo ocenuvanjeto na deloto neka bide paushalnost.

P.S. Potroshivme premnogu vreme i prostor za nishto... veterot ke si ostane veter, a maglata magla. Ne menuva nishto kako nie ke gi narecheme.

Изменето од Zoran K - 14.Октомври.2008 во 23:21
Кон врв
Mire Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 15.Септември.2005
Поени: 1594
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Mire Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 14.Октомври.2008 во 23:42
Hmmm, izgleda arno rece Tegla da prejdeme na druga tema...

Imam prasanje za tebe Branko ... dali na ona sto go pravi covekov gledas kako na fotografski proces, ili sepak pomalku gledas na toa kako na nekakva, aj da ja narecam, alternativna umetnost?

Ako ja zememe umetnosta kako koristenje na sopstvenata vestina za da se predizvika reakcija na gledacot, ili ti kako drazba za gledacot... da pravime muabet za talent, ama ne fotografski (kolku i da e procesot fotografski vo osnova).

Dali ti mislis deka covekov ima talent?

Ne znam sto da kazam ... tipot kako povece uziva vo procesot, otkolku vo finalniot proizvod na istiot, no dali mozam jas, koj ne sum ucesnik na procesot da go spodelam toa uzivanje?

Mene me interesira samo "drazbata"!
Da se obideme da pomogneme i na onie, navidum izgubeni slucai. Za preporacana postapka    klikni TUKA
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај branko_k Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 15.Октомври.2008 во 00:06
ne znam dali ne sum dovolno jasen ili e nesto drugo. ke pojasnam uste ednas: bev isprovociran od lesnotijata so koja se pristapi kon klasificiranje i merenje na kolicinata na talentot ne kogo i da e, i se drzev do temata. na dvapati napomenav deka ne mi se dopagja ni mene krajniot rezultat na ona sto tipov go raboti. kazav deka mnogu go pochituvam negoviot trud i hrabrost da go pravi ona sto najverojatno go saka, i pritoa da bide izlozen na rizik da bide narekuvan sharlatan (parafraziram). ne izostanaa ni predrasudite, pa taka, covekot pravel gluposti i logichno bilo da pravi kontroverzni raboti samo zaradi toa sto bil amerikanec i vo amerika pravele takvi raboti. ok, da, ocekuvam da gi procitam ovie raboti, ama ne na forum vo koj chlenuvaat seriozni lugje i lugje koi pretendiraat kon fine art - sto znaci lugje koi ne se optovareni so predrasudi i koi ne davaat izjavi tuku taka. mozebi sum zgresil.

inaku, Mire, da ti odgovoram na prasanjeto. procesot e sigurno fotografski, so tendencija da bide alternativna umetnost. kolku taa tendencija se pretvora vo realizacija, ne bi mozel da kazam. toa se golemi printovi, nie gi gledame na minijaturna rezolucija i ni se gledaat prilicno losi. najverojatno e taka, no takvite dela ne se napraveni da se gledaat  na monitor...

vo edna diskusija ovde na forumov, vo koja bese spomenata edna fotografija na I.Spiroski koja bese postirana na flickr, me prasa dali bi komentiral na takva fotka ako bese od chlen koj sto ne go poznavam. togas ti odgovoriv deka sum komentiral na sekakvi fotografii. vistinata e deka najverojatno ne bi komentiral, zatoa sto spored mene, respektot i vnimanieto treba da se zasluzat. zatoa sto umetnosta se gleda i analizira i preku avtorot, negovata psihologija i misla... no onie koi ne se dokazale (ili koi jas ne gi poznavam), nema da gi sudam, tuku ke si dadam vreme za da proucam sto navistina imaat da kazat i dali voopsto imaat nesto da kazat. taa dimenzija nema nikogas da ja sogledam na prvo gledanje na fotografijata(ili deloto), bez da znam nesto i za avtorot... ako mi ja sfakjas analogijata...среќа

Изменето од branko_k - 15.Октомври.2008 во 00:07
Кон врв
Dogi Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 19.Април.2005
Поени: 3168
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Dogi Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 16.Октомври.2008 во 23:22
подлабоката идеја, која branko_k овде ја презентира, целосното согледување на животот на творецот, пред да се оценува делото е можеби во ред. ако творецот треба да го створи вашиот внук, а вие треба да му ја дадете раката на вашата ќерка.
посебното класифицирање на луѓе кои имаат заслужено респект и внимание и оние кои тоа го немаат заслужено е донекаде за поздравување, ако целиот свет се базира на едни и исти морални, социолошки, генерално општествени правила.
ама не е така, ќе се сложиме сите.
како да им објасниш на децата дека треба да ја сакаат музиката на Боб Марли, а да не ја засакаат марихуаната?
треба ли да се двои творештвото од творецот или ...???
субјективност или објективност.
значи ако го знам авторот, самиот ќе си замислувам дека всушност знам и што сакал да постигне и како го постигнал тоа. (предрасуда)
а ако не го знам, ќе треба да се помачам, па според некои усвоени стандарди, светски ли, лично мои ли, да го оценувам неговото дело.
тоа е разликата, помеѓу zoran_к и branko_к.
чудно и двајцата имаат _к во nick-oвите, а имаат некако скроз различни погледи на светот.

John Chiara

човекот кој секако предизвикува внимание, не заради тоа што е, туку секако заради тоа што го прави.
а тоа е она според кое треба да го оцениме неговиот труд, според делата кои ги створил со тој вложен труд, кој очигледно е огромен.
некој ќе забележи дека мојот став е поблиску до оној на зоран, отколку на бранко, но јас секако ќе дообјаснам, дека ги немам научено стандардите да оценам добра фотографија и во ова заостанувам многу далеку зад овие двајца добро потковани фотографи. но сепак сум за повеќе објективност, отколку за субјективност.
Јас сум мајстор!

Кликни овде за комуникација со мене (потоа кликнете во полето 'Edit nickname' и впишете го вашето име)
Кон врв
aboskovski Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 09.Октомври.2005
Поени: 336
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај aboskovski Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 17.Октомври.2008 во 19:50
Ne vidov (i ne procitav) se', no nakratko moeto skromno mislenje.

Covekot raboti keifski. Naumil nesto i si go turka, cekor po cekor.
Toa e za pozdravuvanje. Delata se takvi kakvi sto se, poentata ne e vo nivniot (ne)kvalitet.
Dokolku skate da pravite nalickani (a pazi, "kvalitetni") cvetni motivi kupete si DSLR-ce, ne vi treba mega-giga pinhole kamera vo prikolka.

I sto znaete vie za negoviot talent? Nisto!

Ke bese li podobar fotograf (umetnik?!? ) dokolku slikase ververicki i pticki vo parkot so cel da gi pusta po foto-sajtovi? кубење%20коса

I na kraj ona za "skoloto ne bilo bitno" drn, drn, drn.... izmislica!

Da, talentot e odlucuvacki, no e skoro bezvreden bez dodatno poliranje (citaj: "sistematsko/formalno nadgraduvanje/obrazovanie vo dadenata oblast")

ps
editirav eden del sto ne e relevanten, se odnesuvase na sosema druga tema

Изменето од aboskovski - 17.Октомври.2008 во 21:14
Кон врв
сашо Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 08.Декември.2006
Поени: 538
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај сашо Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 18.Октомври.2008 во 16:12
ubavo sroceno
objektiv pred aparat, subjektiv pozadi
Кон врв
Vojkan Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 02.Мај.2007
Локација: Macedonia
Поени: 387
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Vojkan Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 18.Октомври.2008 во 16:38
Си го тера филмот и ич не му е гајле на типов. Барем така изгледа.
Поздрав
Ernst Haas: "Leica, schmeica. The camera doesn't make a bit of difference. All of them can record what you are seeing. But, you have to SEE."
Кон врв
 Внеси реплика Внеси реплика страница  <1 45678 9>
  Сподели тема   

Скок до Овластувања Кликни и види ги опциите

Forum Software by Web Wiz Forums® version 10.03
Copyright ©2001-2011 Web Wiz Ltd.

Страницата е генерирана за 0,125 секунди.