|
Поуки од Светите Отци |
Внеси реплика | страница <1 45678 32> |
Автор | |
Sunny
Сениор Fantasy girl Регистриран: 01.Октомври.2008 Статус: Офлајн Поени: 19874 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Необразованите и глупавите мислат дека поуките и советите се – смешни, и не сакаат да им се покоруваат, затоа што тие се огледало на нивната глупост.
(Преп. Антониј Велики) , |
|
Пријателите се како ѕвездите. Не ги гледаш секогаш, но знаеш дека се тука некаде!
|
|
Sunny
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Православна вера наша,
таа е богатство наше, таа е слава, таа е род, таа е венец, таа е пофалба. Нема да се откажеме љубено Православие, нема да те предадеме Веро од Отците нам предадена, нема да отстапиме од тебе мајко на побожноста. Во тебе сме родени и во тебе живееме, во тебе и ќе се упокоиме, а ако времето побара и илјада пати за тебе ќе умреме." Јосиф Вријениј учител на св. Марко Ефески ученик на св. Григориј Палама |
|
Пријателите се како ѕвездите. Не ги гледаш секогаш, но знаеш дека се тука некаде!
|
|
Sunny
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
„Подобро би ти било да дадеш јазикот да ти го отсечат, отколку да молчиш кога се обидуваат вистинската вера да ја извалкаат“
св. Теодор Студит |
|
|
|
izvoren
Сениор Регистриран: 12.Октомври.2008 Статус: Офлајн Поени: 700 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Mnogu dobro kazano. |
|
maria_magdalena
Сениор trouble seeker Регистриран: 25.Октомври.2007 Статус: Офлајн Поени: 8706 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
“Ако ти самиот се фалиш, сите ќе почнат да те презираат.
А ако самиот не се фалиш-Бог и сите други ќе те пофалат. Ако за себе молчиш, Бог ќе проговори за тебе. Ако пак самиот се возвишуваш, Бог за тебе ќе премолчи и ќе те отфрли“ Св. Димитриј |
|
МИСЛИТЕ СЕ ОСЛОБОДЕНИ ОД ДАНОК.
|
|
belichka
Сениор Регистриран: 30.Октомври.2006 Статус: Офлајн Поени: 2023 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Duhoviti pouki
Govorese eden Starec:"Ako na brakjata i na svinjite im dadete se sto kje posakaat, kje imate dobri svinji i loshi brakja" |
|
Blagosloven e Onoj Koj ide vo imeto Gospodovo
|
|
belichka
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Eden pocetnik velel: -Denes site taka pravat! Mu odgovori ucitelot: -Maanite koga kje preminat vo moda stanuvaat kreposti |
|
|
|
belichka
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Na nekoj drug koj sto mu se zalel postojano na avva Makarij mu rekol: -Ako si nesrekjen, pomisli na zirafa so vospaleno grlo ili na stonogalka so pluskavici. |
|
|
|
belichka
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Go poseti ednas eden monah avva Ilija i mu rece: Poznavam eden covek kojsto ima dobro mislenje za sebe....
"Da" mu odgovori starecot, "No koga nekoj ima dobro mislenje za samio sebe toa najcesto e edinstveno dobro mislenje |
|
|
|
belichka
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
koga ednash brakjata go zamolile avva Pimen da zboruva za molitvata rekol:
Onoj sto ne se moli nemoze da zboruva za molitvata, a onoj sto se moli nema potreba da zboruva za nea Za zenite nekoj dobro rekol:" Najdobriot ukras na zenatae molcenjeto...bidejki e retko Ednas po pat go zaprashale eden pustinozitel od Nitriskata oustina:Avvo dali si srekjen" Starecot odgovoril pominuvajki ne sum imal vreme da razmisluvam za toa...? Avva Titoj slushajki gi bogoslovite od Aleksandrija rekol: Da gi zadolzese Bog bogoslovite da gi napisat desette Bozji zapoved, kje gi imavme iljada... |
|
|
|
belichka
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Sv.Siluan Atonski:
"Sekoja dusha otkako , ednash ke Go poznae Boga vo Svetiot Duh, a potoa ke ja izgubi blagodatta gi prezivuva stradanjata na Adam" Изменето од belichka - 17.Октомври.2008 во 01:30 |
|
|
|
Maran Ata
Сениор Регистриран: 29.Август.2008 Статус: Офлајн Поени: 3669 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Onoj koj ne si gi gleda sopstvenite grevovi, stanuva sudija na tugite
otec M. |
|
+ Љубовта покрива многу гревови +
|
|
Опитен
Сениор Регистриран: 20.Септември.2008 Статус: Офлајн Поени: 699 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
„Душата не може да има мир ако не се моли за непријателите. Душата што научи да се моли од благодатта Божја, ја љуби и ја сожалува сета твар, а особено човекот, заради кого Господ пострада на Крстот, со болка во душата заради сите нас.
Ве молам, проверете сами. Ако некој ве нажалува, или ве бесчести, или ви одзема нешто, или ја прогонува Црквата, тогаш молете Му се на Господа, велејќи: “Господи, сите ние сме Твое создание. Помилуј ги слугите Твои и обрати ги кон покајание”, и тогаш во душата ќе имаш благодат. Најнапред принуди го своето срце да ги љуби непријателите. И Господ гледајќи ја твојата добра желба, ќе ти помага во сè, и ќе се научиш преку опит. А оној што мисли лошо за непријателите, ја нема љубовта Божја, и не Го познава Бога.“ (свети Силуан Атонски) |
|
Господи Исусе Христе помилуј не
|
|
evangelist
Сениор Bože ne znam šta mi je, pale m Регистриран: 16.Октомври.2008 Статус: Офлајн Поени: 201 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
http://vizantia.info/docs/146.htm
интересен куср по ПАТРОЛОГИЈА... На руски ама нема везе. |
|
Внеси реплика | страница <1 45678 32> |
Tweet
|
Скок до | Овластувања Вие не може да внесувате нови теми на форумот Вие не може да одговарате на теми на форумот Вие не може да ги бришете вашите пораки од форумот Вие не може да ги менувате вашите пораки од форумот Вие не може да креирате анкета на форумот Вие не може да гласате на форумот |