IDIVIDI forum Веб сајт
почетна страница почетна страница > Стил на живот > Филозофија и психологиjа
  Активни теми Активни теми RSS - Колку сме спремни да прифатиме нешто различно?
  најчести прашања најчести прашања  Пребарувај форум   Настани   Регистрирајте се Регистрирајте се  Влез Влез

Колку сме спремни да прифатиме нешто различно?

Внеси реплика Внеси реплика страница  <1 45678>
Автор
Порака
kejt-d-grejt Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 05.Ноември.2007
Статус: Офлајн
Поени: 6228
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај kejt-d-grejt Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 13.Август.2008 во 22:52
Kutrickite nie, kolku sme ponekogas dvolicni pred samite sebe.
Dodeka ja citame Pepelaska, se poistovetuvame so malata valkana naivka.
A vo vistinskiot zivot, aj kazete iskreno, go vrtime pogledot od takvite, ne ni postavuvajki go na dneven red prasanjeto za nejziniot karakter.
Nekako, taa bleda percepcija preletuva niz nasite misli, bez pravo da se zadrzi ni mig.
ja preminuvame ulicata i si svirkame...taa e od nekoja druga galaksija
се' што е убаво во животот е поезија. сето друго е проза
Кон врв
Zdravko81 Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 24.Февруари.2008
Поени: 1690
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Zdravko81 Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 13.Август.2008 во 23:47
Teshko prifakam promeni, no koga se mora - se mora. i nema beganje. kompromisi mora da se pravat i da se zaborava egoizmot ponekogash.
Луѓето имаат избор, но важно е да се држат до тој избор
Кон врв
moira Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
...The Goddess... Administrateur adjoint

Регистриран: 06.Јуни.2007
Поени: 26016
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај moira Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 14.Август.2008 во 02:31
Originally posted by kejt-d-grejt kejt-d-grejt напиша:

A vo vistinskiot zivot, aj kazete iskreno, go vrtime pogledot od takvite, ne ni postavuvajki go na dneven red prasanjeto za nejziniot karakter.
Nekako, taa bleda percepcija preletuva niz nasite misli, bez pravo da se zadrzi ni mig.

...за ова имаш од мене гооооооооооооооолема големо%20гушкање...конечно искреност...

Кон врв
mamamd Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Почесна конзулка

Регистриран: 02.Ноември.2007
Поени: 25679
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај mamamd Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 14.Август.2008 во 08:24

... bravo dejceголемо%20гушкање... i ne samo Pepelashka... ta i od kolku Oliveri Tfisti vrtime glava... a gi ima...na raskrsnici...na kameni i drugi  mostovi...ama nekako se nevidlivi... i sovesta se pere so frleni 5 deni... onaka na zaminuvanje...
Кон врв
gladius Кликни и види ги опциите
Нов член
Нов член
Лик (аватар)

Регистриран: 12.Август.2008
Локација: Faroe Islands
Поени: 23
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај gladius Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 14.Август.2008 во 15:04

konecno nekoj sto go sfatil zivotot onakov kakov sto navistina e....najgolem pozdrav
Кон врв
anakin Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Unidentified Flying Object

Регистриран: 08.Август.2005
Локација: Machku Pichku
Поени: 18535
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај anakin Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 14.Август.2008 во 18:31
ne prifakjam jas niso
takov sum jas
zatoa i koj me vrti
голема%20насмевка
SILATA NEKA E SO VAS a ako ne vi treba, neka, i taka ne e nekoj trosok, ja ima nasekade okolu nas.

Кон врв
zagor Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Уникатен песимист

Регистриран: 27.Септември.2007
Локација: Congo
Поени: 12850
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај zagor Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 14.Август.2008 во 23:15

...golem napredok,samo uste vistinski cekor i covestvoto ima idnina.
...zagor e ziv,se drugo e laga.
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај moira Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 23.Август.2008 во 17:48
...nekoj voopshto ne da ne e spremen da prifati neshto razlichno, tuku odi vo lov na veshterki, povikuva na progon, na linch...no i takvite gi razbiram, svoite nedostatoci, nezadovolstvoto od samite sebe, frustracii i maani mora nekade da gi proektiraat, no edno nesto treba da zapamtat: se se vraka...trkaloto se vrti...a stapot ima dva kraja...

...neka gazat so sitni chekori, i onaka od takvite coveshtvoto nema idnina...

Изменето од moira - 24.Август.2008 во 02:57
Кон врв
chuchuliga Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 27.Мај.2006
Поени: 893
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај chuchuliga Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 24.Август.2008 во 01:43
Јас најмногу сакам да јадам цреши.
Една другарка не сака цреши, сака лимони. Мене лимоните ми се кисели.
Јас обожавам торти. Дргарка ми мрази слатко. Многу сака месо. А јас можам и да живеам без месо, ако решам.
Маж ми многу сака разни сирења. Од оние мувлосаните. Јас не можам. Многу јак вкус ми имаат.

Со такви разлики немам проблем да живеам. Напротив. Ми го збогатуваат животот.
Не мора сите да се облекуваат како мене за да ги сакам.
не мора сите да се чешлаат како мене, за да ги сакам.
Не мора сите да мислат, постапуваат, се занимаваат, интересираат, ... бидат -- како мене, за да ги сакам.

Ја сакам разноликоста. Тоа го разубавува светот, тоа го обојува животот во многу различни бои, му дава многу различни димензии.

Не мора секогаш да се согласувам. Но, како што сакам да ме остават на мир на моето мислење или став, така ги оставам и јас.

Се додека можеме заедно еден до друг (не мора СО друг) да си живееме или соработуваме, немам проблем. (Тука подразбирам да има запазување на основни етички принципи).

За мене тоа е прифаќање на различноста. Зборот „толеранција“ во овој контекст не го сакам толку бидејки колку што мене  ми е познато, тој всушност значи “поднесување“. Значи нешто што ние не го сакаме, можеби имаме против, ама го трпиме, го поднесуваме, ќутејки. Но и тоа е понекогаш неопходно.

Прифаќање на различноста е основа на демократијата.
Кон врв
dark Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 28.Јуни.2008
Поени: 247
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај dark Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 25.Август.2008 во 11:36
kako prvo treba da se definira sto e razlicno zasto razlisnoto e relativna rabota taka da sega za sega so samoto raganje prifakame nesto razlicno od nas odnosno nasite roditeli prijateli rodnini okolinata koja ne opkruzuva
faster then light :D
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај moira Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 25.Август.2008 во 12:18
Originally posted by moira moira напиша:

Имено неверојатно голем број на луѓе се спремни секоја спротивност на самите нив, секоја различност да ја етикетираат како нешто што е  социјално, морално и општествено неприфатливо.

Дали при оваквото класифицирање на работите и луѓето се ориентираме  според општо прифатените општествени критериуми и критериумите на средината во која живееме, или пак тргнуваме од самите себе и другите ги судиме строго според некои наши сфакања и убедувања или пак припаѓаме на онаа категорија која е слободоумна  и која ги прифаќа различностите онакви какви што се и живее во мир со нив?

Зарем е толку тешко да се разбере и прифати дека постојат луѓе-индивидуи кои се поинакви од нас, а кои не мора поради тоа да се срамат или чувствуваат непријатно, да се повлекуваат во самотијата или пак да се правдаат пред нас?

...на ова се мисли...

Кон врв
alan ford Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Techno thief

Регистриран: 02.Март.2008
Поени: 10782
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај alan ford Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 25.Август.2008 во 12:45
moira,bejb go prochitav vovedot i se soglasuvam so site izneseni tezi koi ti se napisani vo vid na prasanja.Bi diskutiral na temava dokolku se razvie nekoja poseriozna diskusija,a za sega samo ke kazam deka za takvata nasa hipokrizija nema opravduvanje..Kako sto imas napisano..sekoj so svojot majmun na grb,ili krst..seedno,a pricinata kako "balkansi mentalitet protkaen so Makedonski folklor" za mene e neprifatliva.Koga edno opstestvo tranzitira...tranzitita vo site pori na opstestvoto,vo site negovi aspekti a ne samo delumno.Site se lupame u gradi koga se zboruva za EU,no istata taa EU ima i nekoi "pravila na odnesuvanje" koi nas bas i ne ni se "dragi"...
I vrag može citirati Sveto pismo za svoje potrebe.
Кон врв
dream girl Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 25.Август.2008
Поени: 105
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај dream girl Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 25.Август.2008 во 16:41
"Morality, like art, means drawing a line someplace" - Oscar Wilde
Za temava sakam da kazam deka sekoj si ja odreduva svojata "linija" i protoa si gi snosi posledicite (bilo da se pozitivni ili negativni)
Se soglasuvam potpolno so 'Borjan' za promenite koi logichno bi rebalo da sleduvaat, no sepak sme mala, mnogu mala zemja, i sum skeptik deka nekogash ke se smeni nashiot balkanski mentalitet, iako bi sakala da ne sum vo pravo... pozz

CONFIDENCE IS WHAT MAKES A GIRL SEXY!
Кон врв
chuchuliga Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 27.Мај.2006
Поени: 893
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај chuchuliga Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 26.Август.2008 во 12:22
Менталитетот на македонците дефинитивно се менува, верувај. Има огромна разлика од пред 10 години, луѓето се многу поотворени по openminded. Гледано од страна на некој кој не живее таму но има многу контакти , поочигледно е.
Секоја нова генерација си носи нови погледи и сфаќања. Тоа е природен закон, кој нема зошто нас македонците да не одбегне.

Но е факт дека ние македонците многу брзо ги судиме (што велат - лепиме етикети) луѓето околу нас: овој чини, овој не чини. Овој е глуп, овој е луд, оваа не знае да се облече, оваа е дебела, ваква - онаква...еднаш мислење за некого (прашање колку е базирано на објективна основа)- секогаш мислење за него. Па се делиме на наши и ваши (политички, верски, спортски, географски, маалски...)..а не сфаќаме дека сме и во тоа сите исти, само на различни полиња, или во различни бои.

А чим сме научени така лесно и паушално да ги судиме другите (различните од нас, или оние за кои веруваме дека се различни) без да застанеме и да се обидеме да ги разбереме, значи дека сме такви и кон самите себе. Бидејки човекот секогаш поаѓа од себе.
Но, многу од нас ја немаат таа храброст да бидат доследни кон себе си свесно и отворено (во судењето), па таа свест ја потиснуваат и создаваат конфликтни внатрешни состојби и ситуации. Од нив се влегува во една екстремна емоционалност која може да го заслепи човека и ете ти многу проблеми и недоразбирања. Како и што се случува кај нас во МК (и на балканот воопшто - не сме многу поразлични).

Кон врв
 Внеси реплика Внеси реплика страница  <1 45678>
  Сподели тема   

Скок до Овластувања Кликни и види ги опциите

Forum Software by Web Wiz Forums® version 10.03
Copyright ©2001-2011 Web Wiz Ltd.

Страницата е генерирана за 0,352 секунди.