![]() |
|
Колку сме спремни да прифатиме нешто различно? |
Внеси реплика ![]() |
страница <1 45678> |
Автор | |
kejt-d-grejt ![]() Сениор ![]() ![]() Регистриран: 05.Ноември.2007 Статус: Офлајн Поени: 6228 |
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Kutrickite nie, kolku sme ponekogas dvolicni pred samite sebe.
Dodeka ja citame Pepelaska, se poistovetuvame so malata valkana naivka.
A vo vistinskiot zivot, aj kazete iskreno, go vrtime pogledot od takvite, ne ni postavuvajki go na dneven red prasanjeto za nejziniot karakter.
Nekako, taa bleda percepcija preletuva niz nasite misli, bez pravo da se zadrzi ni mig.
ja preminuvame ulicata i si svirkame...taa e od nekoja druga galaksija
|
|
се' што е убаво во животот е поезија. сето друго е проза
|
|
![]() |
|
Zdravko81 ![]() Сениор ![]() ![]() Регистриран: 24.Февруари.2008 Статус: Офлајн Поени: 1690 |
Teshko prifakam promeni, no koga se mora - se mora. i nema beganje. kompromisi mora da se pravat i da se zaborava egoizmot ponekogash.
|
|
Луѓето имаат избор, но важно е да се држат до тој избор
|
|
![]() |
|
moira ![]() Сениор ![]() ![]() ...The Goddess... Administrateur adjoint Регистриран: 06.Јуни.2007 Статус: Офлајн Поени: 26016 |
...за ова имаш од мене гооооооооооооооолема ![]() |
|
![]() |
|
mamamd ![]() Сениор ![]() ![]() Почесна конзулка Регистриран: 02.Ноември.2007 Статус: Офлајн Поени: 25679 |
... bravo dejce ![]() |
|
![]() |
|
gladius ![]() Нов член ![]() ![]() Регистриран: 12.Август.2008 Локација: Faroe Islands Статус: Офлајн Поени: 23 |
konecno nekoj sto go sfatil zivotot onakov kakov sto navistina e....najgolem pozdrav |
|
![]() |
|
anakin ![]() Сениор ![]() ![]() Unidentified Flying Object Регистриран: 08.Август.2005 Локација: Machku Pichku Статус: Офлајн Поени: 18535 |
ne prifakjam jas niso
takov sum jas zatoa i koj me vrti ![]() |
|
SILATA NEKA E SO VAS a ako ne vi treba, neka, i taka ne e nekoj trosok, ja ima nasekade okolu nas.
|
|
![]() |
|
zagor ![]() Сениор ![]() ![]() Уникатен песимист Регистриран: 27.Септември.2007 Локација: Congo Статус: Офлајн Поени: 12850 |
...golem napredok,samo uste vistinski cekor i covestvoto ima idnina. |
|
...zagor e ziv,se drugo e laga.
|
|
![]() |
|
moira ![]() Сениор ![]() ![]() ...The Goddess... Administrateur adjoint Регистриран: 06.Јуни.2007 Статус: Офлајн Поени: 26016 |
...nekoj voopshto ne da ne e spremen da prifati neshto razlichno, tuku odi vo lov na veshterki, povikuva na progon, na linch...no i takvite gi razbiram, svoite nedostatoci, nezadovolstvoto od samite sebe, frustracii i maani mora nekade da gi proektiraat, no edno nesto treba da zapamtat: se se vraka...trkaloto se vrti...a stapot ima dva kraja...
...neka gazat so sitni chekori, i onaka od takvite coveshtvoto nema idnina... Изменето од moira - 24.Август.2008 во 02:57 |
|
![]() |
|
chuchuliga ![]() Сениор ![]() ![]() Регистриран: 27.Мај.2006 Статус: Офлајн Поени: 893 |
Јас најмногу сакам да јадам цреши.
Една другарка не сака цреши, сака лимони. Мене лимоните ми се кисели.
Јас обожавам торти. Дргарка ми мрази слатко. Многу сака месо. А јас можам и да живеам без месо, ако решам.
Маж ми многу сака разни сирења. Од оние мувлосаните. Јас не можам. Многу јак вкус ми имаат.
Со такви разлики немам проблем да живеам. Напротив. Ми го збогатуваат животот.
Не мора сите да се облекуваат како мене за да ги сакам.
не мора сите да се чешлаат како мене, за да ги сакам.
Не мора сите да мислат, постапуваат, се занимаваат, интересираат, ... бидат -- како мене, за да ги сакам.
Ја сакам разноликоста. Тоа го разубавува светот, тоа го обојува животот во многу различни бои, му дава многу различни димензии.
Не мора секогаш да се согласувам. Но, како што сакам да ме остават на мир на моето мислење или став, така ги оставам и јас.
Се додека можеме заедно еден до друг (не мора СО друг) да си живееме или соработуваме, немам проблем. (Тука подразбирам да има запазување на основни етички принципи).
За мене тоа е прифаќање на различноста. Зборот „толеранција“ во овој контекст не го сакам толку бидејки колку што мене ми е познато, тој всушност значи “поднесување“. Значи нешто што ние не го сакаме, можеби имаме против, ама го трпиме, го поднесуваме, ќутејки. Но и тоа е понекогаш неопходно.
Прифаќање на различноста е основа на демократијата.
|
|
![]() |
|
dark ![]() Сениор ![]() Регистриран: 28.Јуни.2008 Статус: Офлајн Поени: 247 |
kako prvo treba da se definira sto e razlicno zasto razlisnoto e relativna rabota taka da sega za sega so samoto raganje prifakame nesto razlicno od nas odnosno nasite roditeli prijateli rodnini okolinata koja ne opkruzuva
|
|
faster then light :D
|
|
![]() |
|
...на ова се мисли... |
|
![]() |
|
alan ford ![]() Профил од член
Испрати лична порака
Најди пораки од член
Посети го сајтот на членот
Додај во листа на пријатели
Сениор ![]() ![]() Techno thief Регистриран: 02.Март.2008 Статус: Офлајн Поени: 10782 |
moira,bejb go prochitav vovedot i se soglasuvam so site izneseni tezi koi ti se napisani vo vid na prasanja.Bi diskutiral na temava dokolku se razvie nekoja poseriozna diskusija,a za sega samo ke kazam deka za takvata nasa hipokrizija nema opravduvanje..Kako sto imas napisano..sekoj so svojot majmun na grb,ili krst..seedno,a pricinata kako "balkansi mentalitet protkaen so Makedonski folklor" za mene e neprifatliva.Koga edno opstestvo tranzitira...tranzitita vo site pori na opstestvoto,vo site negovi aspekti a ne samo delumno.Site se lupame u gradi koga se zboruva za EU,no istata taa EU ima i nekoi "pravila na odnesuvanje" koi nas bas i ne ni se "dragi"...
|
|
I vrag može citirati Sveto pismo za svoje potrebe.
|
|
![]() |
|
dream girl ![]() Сениор ![]() ![]() Регистриран: 25.Август.2008 Статус: Офлајн Поени: 105 |
"Morality, like art, means drawing a line someplace" - Oscar Wilde
Za temava sakam da kazam deka sekoj si ja odreduva svojata "linija" i protoa si gi snosi posledicite (bilo da se pozitivni ili negativni) Se soglasuvam potpolno so 'Borjan' za promenite koi logichno bi rebalo da sleduvaat, no sepak sme mala, mnogu mala zemja, i sum skeptik deka nekogash ke se smeni nashiot balkanski mentalitet, iako bi sakala da ne sum vo pravo... pozz ![]() ![]() |
|
CONFIDENCE IS WHAT MAKES A GIRL SEXY!
|
|
![]() |
|
chuchuliga ![]() Сениор ![]() ![]() Регистриран: 27.Мај.2006 Статус: Офлајн Поени: 893 |
Менталитетот на македонците дефинитивно се менува, верувај. Има огромна разлика од пред 10 години, луѓето се многу поотворени по openminded. Гледано од страна на некој кој не живее таму но има многу контакти , поочигледно е.
Секоја нова генерација си носи нови погледи и сфаќања. Тоа е природен закон, кој нема зошто нас македонците да не одбегне.
Но е факт дека ние македонците многу брзо ги судиме (што велат - лепиме етикети) луѓето околу нас: овој чини, овој не чини. Овој е глуп, овој е луд, оваа не знае да се облече, оваа е дебела, ваква - онаква...еднаш мислење за некого (прашање колку е базирано на објективна основа)- секогаш мислење за него. Па се делиме на наши и ваши (политички, верски, спортски, географски, маалски...)..а не сфаќаме дека сме и во тоа сите исти, само на различни полиња, или во различни бои.
А чим сме научени така лесно и паушално да ги судиме другите (различните од нас, или оние за кои веруваме дека се различни) без да застанеме и да се обидеме да ги разбереме, значи дека сме такви и кон самите себе. Бидејки човекот секогаш поаѓа од себе.
Но, многу од нас ја немаат таа храброст да бидат доследни кон себе си свесно и отворено (во судењето), па таа свест ја потиснуваат и создаваат конфликтни внатрешни состојби и ситуации. Од нив се влегува во една екстремна емоционалност која може да го заслепи човека и ете ти многу проблеми и недоразбирања. Како и што се случува кај нас во МК (и на балканот воопшто - не сме многу поразлични).
|
|
![]() |
Внеси реплика ![]() |
страница <1 45678> |
Tweet
|
Скок до | Овластувања ![]() Вие не може да внесувате нови теми на форумот Вие не може да одговарате на теми на форумот Вие не може да ги бришете вашите пораки од форумот Вие не може да ги менувате вашите пораки од форумот Вие не може да креирате анкета на форумот Вие не може да гласате на форумот |