Испечати | Затвори го прозорот

Колку сме спремни да прифатиме нешто различно?

Испечатено од: IDIVIDI forum
Категорија: Стил на живот
Име на форумот: Филозофија и психологиjа
Опис на форумот: „Разно“ ама на повисоко ниво
URL: http://forum.idividi.com.mk/forum_posts.asp?TID=14763
Датум на принтање: 09.Февруари.2025 во 21:54
Верзија на софтверот: Web Wiz Forums 10.03 - http://www.webwizforums.com

Тема: Колку сме спремни да прифатиме нешто различно?
Постирано од: moira
Наслов: Колку сме спремни да прифатиме нешто различно?
Датум на внесување: 31.Јули.2008 во 01:55

Размислувајки околу некои збиднувања дојдов на идеја дека може да се постави овој проблем и како тема за дискусија на подфорумов.

Имено неверојатно голем број на луѓе се спремни секоја спротивност на самите нив, секоја различност да ја етикетираат како нешто што е  социјално, морално и општествено неприфатливо.

Дали при оваквото класифицирање на работите и луѓето се ориентираме  според општо прифатените општествени критериуми и критериумите на средината во која живееме, или пак тргнуваме од самите себе и другите ги судиме строго според некои наши сфакања и убедувања или пак припаѓаме на онаа категорија која е слободоумна  и која ги прифаќа различностите онакви какви што се и живее во мир со нив?

Зарем е толку тешко да се разбере и прифати дека постојат луѓе-индивидуи кои се поинакви од нас, а кои не мора поради тоа да се срамат или чувствуваат непријатно, да се повлекуваат во самотијата или пак да се правдаат пред нас?

На крајот од краиштата сите сме луѓе!

Ме интересира од каде доаѓа оној порив на осуда или како тоа некој си зема за право да ги прозива и осудува оние кои по нешто, дали се работи за сфакање, однесување или пак за начин на размислување и убедување се разликуваат од нив?

Од каде си земаат за право да мислат дека они се подобри личности само поради тоа што се побројни или пак затоа што се раководат според некои лични убедувања?

Зарем е потребно етикетирање и класификација на оние кои се различни од нас?

Научете да живеете со различностите и ослободете се од предрасудите и стегите околу вас!

На крајот од краиштата секој својот крст го носи...така...?

-------------
...have you already tried, the brand new fragrance..."The Desirable"...by "sweet poison" Moira...

Коментари:
Постирано од: mrzla
Датум на внесување: 31.Јули.2008 во 02:24
АКО НЕКОЈА ЛИЧНОСТ ИМА СВОИ ОСОБИНИ КОИ НЕ СЕ ПРИЛАГОДУВААТ НА ТВОЈОТ КАРАКТЕР,МИСЛАМ ДЕКА ТРЕБА МАЛКУ ДА СЕ НАВИКНЕМЕ      НА ТОА,АКО СИ ПОСТОЈАНО СО НЕКОЈА ЛИЧНОСТ(во било која смисла, на работа,блиска роднина......)ЗА ДА ИМАШ УБАВ КОНТАКТ ЕДНОСТАВНО ТРЕБА ДА ЈА ПРИФАТИШ КАКВА ШТО Е САМО БЕЗ МНОГУ ДИСКУСИИ НА ДЛАБОКИ ТЕМИ...ОТИ НЕКОИ ЦВРСТО СИ СТОЈАТ НА НИВНОТО.......НЕ ИМ СЕ ДОКАЖУВА

Датум на внесување: 31.Јули.2008 во 02:30

Кога велиш не им се докажува, што тоа сакаш да докажеш?

Дека ТИ си во право, односно дека ТАА/ТОЈ греши?

Значи повторно не ја прифакаш различноста!

-------------
...have you already tried, the brand new fragrance..."The Desirable"...by "sweet poison" Moira...

Постирано од: mrzla
Датум на внесување: 31.Јули.2008 во 02:52
ЈА ПРИФАКАМ ЗАТОА ВИКАМ ТРЕБА ДА СЕ ПРИЛАГОДИШ НА НЕКОИ ЛИЧНОСТИ.......ГО КАЖУВАМ СВОЕТО МИСЛЕЊЕ ЗА БИЛО ШТО.......НО НА НИКОГО НЕСАКАМ ДА МУ ГО НАМЕТНАМ ТОА....УБАВО Е КОГА ЌЕ ПОДЕЛИШ РАЗЛИЧНИ РАСМИСЛУВАЊА........АМА КОГА НЕКОЈ СЕ ЛУТИ АКО НЕ Е НА НЕГОВОТО И ТОА ПРЕМИНУВА НА НЕПРИЈАТЕН РАЗГОВОР,ТАА ЛИЧНОСТ ЌЕ ЈА ПРИФАТАМ НО ЌЕ ЈА СТАВАМ ВО ПОДАЛЕЧНИТЕ

Постирано од: Astra
Датум на внесување: 31.Јули.2008 во 08:45
стварно добра тема.
потешко оди новото и поралзичното, но на крај се прилагодувам

-------------
What you see,hear and feel is not always true.

Постирано од: fragola
Датум на внесување: 31.Јули.2008 во 10:50
Razlichnite gi osuduvaat i otfrlaat onie koi nemaat dovolno hrabrost i samodoverba da kazat poinakvo mislenje od drugite.Na niv postojano im e potrebna poddrshka od sredinata,a takvoto otfrlanje na nekoj porazlichen,ushte povekje im ja zgolemuva sigurnosta cuvstvoto na pripadnost kon zaednicata.

-------------
I get enough exercise...just pushing my luck.

Постирано од: mamamd
Датум на внесување: 31.Јули.2008 во 11:51
...prifakanjeto na "razlicnosta" poveke ili pomalku zavisi  od toa za kakvaa razlicnost stanuva zbor... a razlicnosti postojat... segde okolu nas ...nekoi gi zabelezuvame ..nekoi ne...nekoi se del od nasheto sekojdnevie i ni se "normalni"... nekoi gi prifakame ama samo teoretski... a za nekoi imamme dilemi...
... polova razlicnost...
...verska razlicnost...
... obrazovni razliki...
... razliki po struka..
... razlika po doba...
...razliki po ubeduvanje...
...socijalno- statusni razlicnosti...

Постирано од: zbunet
Датум на внесување: 31.Јули.2008 во 12:01
Edinstveno nesto sto mozat da razberat osuduvacite e borba t.e. vozvrakanje na udarot. Cekanje na razbiranje od sadisti potkrepeni so okolinata koja funcionira na istiot nacin e nevozmozno. Sekoja borba bara zrtvi i prasanjeto kolku se spremni da se zrtvuvaat za mesto pod sonce ili ke se zadovolat so vegetiranje vo senka

Постирано од: IQ
Датум на внесување: 31.Јули.2008 во 13:36
ne sakam lugje so zatvoreni umovi i zastareni sfakjanja.obichno takvite imaat najmnogu predrasudi kon site lugje koi na bilo koj nachin se poinakvi od niv i gi osuduvaat za nekakvo odnesuvanje ili nachin na oblekuvanje samo zatoa shto ne se kako site drugi tuku se poinakvi, svoi...

jas se trudam ne gi osuduvam lugjeto okolu mene, se obeduvam da gi razberam...sekoj si ima svoi sopstveni pravila i principi i si zivee spored niv, shto ne znachi deka treba da im gi nametnuva na drugite...eden chovek ke se naluti za neshto shto nekoj go kazal, na drug voopshto nema da mu bide gajle za istata rabota...znachi site sme razlichni i treba da se PRIFAKJAME onakvi kakvi shto sme...

-------------
http://imageshack.us">
[URL=http://g.imageshack.us/g.php?h=521&i=00001awbzx1.jpg][IMG]http://img521.imageshack.us/img521/

Датум на внесување: 31.Јули.2008 во 14:09
Se soglasuvam so IQ

-------------

Постирано од: којсумјас
Датум на внесување: 31.Јули.2008 во 14:10
Ako site ja prifakame razlicnosta na drugite,
pa kakva i da e ...

dali togas site ne stanuvame isti...збунетостзбунетост
збунетост

Датум на внесување: 31.Јули.2008 во 14:12
ne. razlicnosta i prifakjanjetoe e vo smisla na razbiranje i neosuduvanje(zavisno za sto se raboti), znaci da se nema predrasudi itn(generaliziram). Toa ne znaci deka so prifakjenjeto na razlicniosta site stanuvame isti. Kje bideme isti samo od aspekt na toa deka sme soglasni razlicnista da ja prifakjame site.No od apsket na toa kakvisme kao lugje ili pojavni oblici, ne. taka barem jas mislam.

-------------

Датум на внесување: 31.Јули.2008 во 14:16
Originally posted by Astra Astra напиша:

ne

zosto ne...????

Pa site ke staneme isti....onoj moment koga site ke prifatime deka site se razlicni...
Nema togas kogo da osuduvame deka ne gi prifaka razlicnostite...
So samoto svoe postoenje toj toa i go napravil...

A ustvari.... Pa ne li e i sega taka...!!!???збунетостзбунетост

Постирано од: Lilija7
Датум на внесување: 31.Јули.2008 во 14:34
напротив, ако некој прифатиме таков каков што е не значи дека треба да бидеме како него....убавината е во различноста...

-------------
ЧОВЕЧКИОТ МОЗОК Е КАКО ПАДОБРАН, ТРЕБА ДА БИДЕ ОТВОРЕН ЗА ДА МОЖЕ ДА ФУНКЦИОНИРА.

Датум на внесување: 31.Јули.2008 во 15:39
Ubavo go objasni ova Lilija7.
Kje probam ija so banalen primer.
Da recemw ja sum vegeterijanec a ti si jades i meso.
Jas go pocituvam tvojot izbor na hrana, a ti go pocituvas mojot. Toa ne znaci deka ja kje stanam kako tebe(ke jadam meso) ili ti kako mene vegetarijanec.

-------------

Датум на внесување: 31.Јули.2008 во 16:00
Sakam da sum razlichna,makar i da ne me prifakja okolinata,povazno e ako jas sebesi se prifakjam kako takva i ako mi e udobno vo sopstvenata koza.Sekoe covecko sushtestvo e unikatno i naprotiv treba da ja istakne svojata edinstvenost i originalnost namesto da se vtopuva vo tolpata...

-------------

Датум на внесување: 01.Август.2008 во 07:42
Nikoj nikogo ne pocituva koga stanuva zbor za ubeduvanja t.e. samo ako im se slicni togas doaga do t.n. megusebno razbiranje

Постирано од: maria_magdalena
Датум на внесување: 01.Август.2008 во 09:38
Различноста можам да ја толерирам-само доколку не ми ги наметнува своите убедувања .

-------------
МИСЛИТЕ СЕ ОСЛОБОДЕНИ ОД ДАНОК.

Постирано од: Delfin
Датум на внесување: 01.Август.2008 во 10:16
Да , прифаќањето на различностите е тесно поврзано со поимот Толеранција . Кога се работи за меѓучовечки односи, генерално и тука важи принципот дека обично ве толерираат онолку колку што и сами сте толерантни .

Постирано од: Lilija7
Датум на внесување: 01.Август.2008 во 10:32
е па затоа зборуваме за прифаќање на различноста....ако некој ми наметнува свои убедувања, значи не ме прифатил....и обратно...тага

-------------
ЧОВЕЧКИОТ МОЗОК Е КАКО ПАДОБРАН, ТРЕБА ДА БИДЕ ОТВОРЕН ЗА ДА МОЖЕ ДА ФУНКЦИОНИРА.

Постирано од: fiks
Датум на внесување: 01.Август.2008 во 10:48
...milijardi luge,milijardi karakteri a sledstveno i razlicnosti....ne mozeme site da gi prifatime iako mozebi bi sakale da se sluci toa...delfin ubavo ja spomna tolerancijata,i mislam deka taa e klucot kon toa tezneenje da se prifati ona shto e razlicno megu dve individui ili grupa na individui....

-------------
Само шлаг пена ќе бидеме.
Ни воздух,ни оган,ни вода,туку шлаг пена,
само шлаг пена ќе бидеме и можеби
неколку жолти ракии.

Датум на внесување: 01.Август.2008 во 13:37
Originally posted by Delfin Delfin напиша:

Да , прифаќањето на различностите е тесно поврзано со поимот Толеранција . Кога се работи за меѓучовечки односи, генерално и тука важи принципот дека обично ве толерираат онолку колку што и сами сте толерантни .

... poveke bi se soglasila so ona Marija shto kaza... se tolerira... se dodeka ne si licno zasegnat...
... banalen primer... alkoholicar i antialkoholicar... koja tolerancija ke mu pravi eden antialkoholicar... na eden agresiven alkoholicar...
... agresivec... i miroljubiv covek... agresivecot maltretira se zivo i divo...miroljubiviot sigurno nema da go tolerira toa... a ako se zamesha... ja preminuva granicata na tolerancija...
...postojat razlicnosti koi teshko se prifakaat...
...pedofilstvoto...radikalizmot... verskiot i nacionalniot fanatizam... razlicnosti koi ne mozam nikogash da ja prifatam...

Постирано од: big kiss
Датум на внесување: 03.Август.2008 во 03:50
Впрочем, не треба да им се замери на неспецијалистите, ако дури и во неодамнешниот научен труд посветен на наведеното движење, се зборува за „празнотија на безмислието“. Но, откритието на психофизиолозите од Петерсбург овозможува преку рационален пристап да се разбере подобро молитвената метода на заволшските старци. Така, преподобниот Нил Сорски говорел дека спасението се состои во тоа „умот да се чува во срцето, ослободувајќи се од сите помисли“. А пет века подоцна, Валериј Слезин со помош на современи инструменти разјаснил дека при читањето молитви се појавува сознание коешто „како да доаѓа надвор од мозокот“. Не сучајно Нил Сорски, за разлика од многумина подвижници, студено се однесувал спрема истоштувачкото испосништво, измачувањето на телото и спрема други аскетски подвизи – тој врз основа на своето сопствено искуство знаел дека за соединување со Бога не е потребно да се подложува на испитување човечката природа.

Датум на внесување: 03.Август.2008 во 08:45
Pa sekogas sum spremen da prifatam razlicno od mene t.e. sekojdnevno toa i go pravam, posebno vo nokite, a od sto sum tolku humanista bi sakal so sto poveke sprotivni na mojot pol i ama ic ne mi smeta

Датум на внесување: 03.Август.2008 во 15:55
Zarem ne se razlicnostite tie koi ja pottiknuvaat inovacijata i doveduvaat do razvoj...razlicnostite se dvizenje,evolucija...koga bi ja prifakjale samo identicnosta bi stagnirale na edno nivo.

-------------

Датум на внесување: 03.Август.2008 во 16:09
Znam kako ke go izbegnema zagaduvanjeto i spasime svetot. Teleportaciski porti sto ke transportiraat luge i stoka od sekakov vid. Kako na Star Trek, ama bolje napraeno, se pominva kako niz vrata. Arno ama koga im ponudiv oni mi se nasmeeja zosto koj sum jas da go unistam celokupniot transport na zemjinata topka, ostavam luge bez rabota i biznisot so naftata.  Da ne se falam mnogu so mojot pronajdok oti ke me skinat dur sum trepnal. - A za vojskata ne ve interesira ? Pak se iznasmeeja velejki koj sum jas da gi sopram vojnite na svetot koga tolku ubavo se zarabotuva i gine stoka.
Si zaminav doma i ja postaviv portata megu dvete sobi i voopsto ne se razlikuva od obicna vrata, samo mal elektricitet na koj veke ne reagirame...

Датум на внесување: 03.Август.2008 во 16:21
Tochno,tie koi se zadovolni od momentalnata sostojba ne bi sakale nisto da promenat,naprotiv se borat da ja zgasnat sekoja nova idea koja moze da im ja promeni segasnosta vo koja uzivaat.Sekoj nov pronajdok naiduval na protivnici,nedoverba i krvava borba za da opstane i da se izbori za svoeto mesto vo svetot.

-------------

Датум на внесување: 03.Август.2008 во 17:38
Pa mislam deka golema uloga imaat i dimenziite vo toa prifakanje, dali se banja, kolku mu e dozvolen minus itn. itn.

Постирано од: seka
Датум на внесување: 06.Август.2008 во 09:48
Sekoja osoba e nesto posebno, site sme razlicni, barem jas toa taka go gledam i go imam svateno. Dali nekoj e golem, mal, slab, debel, dali nekoj e bogat ili siromav, dali nekoj isto misli kako mene, dali isto custvuva, dali e homoseksualec, kakva boja na koza ima, kakov jazik zboruva itn. od nikogas ne me interesiralo, i od nikogas ne sum gi "etiketirala"! sekogas ostavam razumot sam da odluci, ako ne e na moe nivo ili ako ne se sloguva so site misli ne znaci deka taa osoba ke ja "etiketiram" .... Sekoja osoba e spezialna i edinstvena na svoj nacin, od sekogas sum go akceptirala i respektirala toa

Постирано од: butel2
Датум на внесување: 06.Август.2008 во 09:54
bi se nadogradila na Mammamd , nekoi razliki mozes da gi prifatis i da gi pocituvas iako ti licno ne bi gi napravil , no nekoi se ednostavno neprifatlivi i za osuda .

Mozem sosema mirno da razgovaram so onie koi ne mi se istomislenici, za zal golem broj od niv ne mozat , a mene licno i ne mi e interesna diskusija so nekoj sto vo se ke se slozi so mene.

Najveke od se me nervira koga ke slusnam - praviot covek, ili makedonec ....

Датум на внесување: 06.Август.2008 во 10:51
... ednolicnost=monotonija...

Датум на внесување: 06.Август.2008 во 11:09
Originally posted by seka seka напиша:

Sekoja osoba e nesto posebno, site sme razlicni, barem jas toa taka go gledam i go imam svateno. Dali nekoj e golem, mal, slab, debel, dali nekoj e bogat ili siromav, dali nekoj isto misli kako mene, dali isto custvuva, dali e homoseksualec, kakva boja na koza ima, kakov jazik zboruva itn. od nikogas ne me interesiralo, i od nikogas ne sum gi "etiketirala"! sekogas ostavam razumot sam da odluci, ako ne e na moe nivo ili ako ne se sloguva so site misli ne znaci deka taa osoba ke ja "etiketiram" .... Sekoja osoba e spezialna i edinstvena na svoj nacin, od sekogas sum go akceptirala i respektirala toa

Токму така , токму за ова напишав реченица две погоре .

Датум на внесување: 06.Август.2008 во 11:51

... se dodeka e vklucen razumot...razlicnostite se prifatlivi... odnosno nekade i srceto koga e vkluceno... ama onamu kaj shto zatail razumot... kade shto razlicnosta upropastila necj zivot... e toa e neprifatlivo...

Датум на внесување: 06.Август.2008 во 12:10
Originally posted by mamamd mamamd напиша:

... se dodeka e vklucen razumot...razlicnostite se prifatlivi... odnosno nekade i srceto koga e vkluceno... ama onamu kaj shto zatail razumot... kade shto razlicnosta upropastila necj zivot... e toa e neprifatlivo...

Секако ДА. Темата за прифакање или не на различностите е доста широка и може да се разгледува од повеке аспекти . И секако дека Толеранцијата е индивидуална категорија  при која секој поаѓа од сопствените принципи при доживувањето на нештата .

Датум на внесување: 07.Август.2008 во 10:54
Воопшто не е прашање дали и коку сме спремни да прифатиме нешто различно....
Така сие и така ќе биде... Природа...
Е на пример ако сите жени личат на Миника Белучи... или Селма Хаек....
Сите мажи ќе бидат пресреќни...

Ама ако сите личат на Карла дел Понте...
Ај сега...што педери ќе изникнат тогаш... еехеее...

Постирано од: ПодВодно
Датум на внесување: 08.Август.2008 во 21:24
многу сакам да запознавам луѓе различни од мене, и тогаш најголем предизвик ми е да ги откријам допирните точки. како кога свират два различни инструмента, навидум различни ноти, а заедно создаваат прекрасна хармонија.   

Датум на внесување: 09.Август.2008 во 08:08
... cudno e shto i megu kategoriite razlicnosti ima razliki...
... sinoka me iznenadija reakciite na mazite...
...sedejki na kafe... eden gostin-maz se karashe so devojceto koe posluzuvashe...ama na nekolku pati... te bavna bila... te neznaela da sluzi...  gi slusham...mazite komentiraat... aman shto maz- zena... cepidlaka... kafgadzija... ovoj bre ne e maz...zena e... samo zenite vaka se karaat...
da se smeesh...ama i da placesh... dobro navistina nie zenite sme po kavgadziki...ama zoshto kutrite mazi da ne smeat da se potkaraat... zoshto vednash gi narekuvaat zeni...i zoshto mazite ne gi prifakaat kafgadziite od svojata mashka kategorija....

Датум на внесување: 09.Август.2008 во 11:53

taa rabota sto mazite ne prifakjaat kavgadzii vo maska kategorija vlece koreni od prvobitnoto opstestvo. tie bile lovci i morale da deluvaat kooperativno inaku ke ostanele bez ulov. zenite "doma" gi odgleduvale i "vospituvale" decata ili "berele kapini" so "komsivkite". e koga imalo malku kapini se karale, a za toa vreme, kapinite ne mozele da izbegaat.

podocna, koga mazite se karale imalo vojna, a koga zenite ze karale - zagoruval rucekot.

denes, ... e denes koga sme "ramnopravni" se se izmesa ... na vremeto imalo razlika crno ili belo, sega imas razliki, razliki... kolku i da prifakjas, pak ke ostanat edno cudo neprifatlivi raboti.

ete, toa e mojata "nedovrsena antropoloska teorija"      

Датум на внесување: 10.Август.2008 во 09:14
Pa toa moze da mu dojde neso kao nekoj so jaka limuzina i ti reces : - Mame da mu e*am lopovsko, da se utepa nekade i do deseto koleno air da ne vidi. U stvari toa e neprifakanje na razlicnosti i tie sto se poinakvi od nas sakaat da ziveat, so deka ima mnogu poise pari od nas i on saka da se druzi, pa dajte ne bidete takvi, ukral, golemo cudo, nema drug pat taka da pravi i gotovo

Датум на внесување: 10.Август.2008 во 09:36
... e tuka moj Zbunet...Alberto Moravia... si greshka... toa ne e razlicnost... toa e nemok... nishto ne im mozeme... samo mozeme ...ko shto rece ti ...da gi kolneme.. da gi pcueme...do stoto koleno i nanazad...da ni bide polesno na dushata...
... za niv TOLERANCIJATA ke ja nasocime vo pravec na mislata- Gospod da im plati... голема%20насмевка...

Датум на внесување: 10.Август.2008 во 09:52
Ama dusice milo i na niv im e tesko, se izlazale i sea im e krivo, a sovesta gi pece i zatoa nemilosrdno se gorat na Havajsko sonce, a toa bilo najstetno. Ziveat osameni vo ogromni kuki kako na fimovite sto im vlagaat lopovi i ne znaat kade oti ne znaat kolku sobi imaat.Sto ne vleze lopov kaj mene, odma ke go najdam, a baska sto nema sto da zeme смеење

Датум на внесување: 10.Август.2008 во 10:05
... ama jas milion pati se povtoriv.... Zbunetiot ne e tolku zbunet... zatoa trk...na pishuvanje... raspustot ne znaci...deka treba da se zaboravi da se cita i pishuva....голема%20насмевкаголемо%20гушкање...

Датум на внесување: 10.Август.2008 во 10:10
Imam nekoi decista mi disat u vrat i skrisum pisuvam.Zamisli me otkrijat deka sum zbunet i si vlezat na forum da me zaebavaat...brrr ! grozno !...baska ke raskazat na site..

Датум на внесување: 10.Август.2008 во 10:35
...turi moderator...da te zashtiti...da gi banira...ama pazi... ne mu davaj "golema plata"... da ne te banira i tebeгазење%20од%20смеење....vo konteks na temata... oti ova odi javno...ne e na LP... da se vidi deka postojat razlicnosti... nekoj so afinitet za pishuvanje...nekoj so afinitet za citanje...a nekoj so afinitet za "citanje vo vrat"... realno...postojat golemi razlicnosti... e sega dilemata e...kolku nie sme spremni da gi prifatime....

Постирано од: anakin
Датум на внесување: 10.Август.2008 во 10:38
sekoj si prifakja kolku so mu cini
i kolku mu e potrebno
so ima tuca cudno
koga e covecki

-------------
SILATA NEKA E SO VAS a ako ne vi treba, neka, i taka ne e nekoj trosok, ja ima nasekade okolu nas.

Датум на внесување: 10.Август.2008 во 10:47
Originally posted by anakin anakin напиша:

sekoj si prifakja kolku so mu cini
i kolku mu e potrebno
so ima tuca cudno
koga e covecki

... nema...

Датум на внесување: 10.Август.2008 во 10:49
толеранцијата е добра работа, но човек што е спремен да прифати се, заличува на салфетка-тоалетка
некој со тебе ќе си брише солзи, некој мрсна муцка, некој задник, ... е па, не е сеедно

Датум на внесување: 10.Август.2008 во 10:54
Originally posted by filmadzijka filmadzijka напиша:

толеранцијата е добра работа, но човек што е спремен да прифати се, заличува на салфетка-тоалетка
некој со тебе ќе си брише солзи, некој мрсна муцка, некој задник, ... е па, не е сеедно

... razlicnostite ne zanacat prifakanje na razlicnostite...tolerancijata ne znaci dozvola... se dodeka ne si licno pogoden... tolerirash... e posle zavrshuva tolerancijata i pocnuva... i mi konja za trku imamo... i junaka za bitku...

Постирано од: bluebell
Датум на внесување: 10.Август.2008 во 11:59
Eve neshto shto mi se vide zgodno za ovaa tema vo kontekst na vash*te diskusii:  "Koga celoto choveshtvo(samo bez eden chovek), bi imalo isto mislenje, ne bi imalo povekje prava da go zamolchi toj eden chovek, otkolku shto toj bi imal prava da gi zamolhi site"

A za tolerancijata, sekako do odredeno nivo! Ne mozhesh da tolerirash se i seshto pogotovo( kako shto kazha mamamd), ako si lichno zasegnat!лутина

-------------
always look on the bright side of the life!

Датум на внесување: 10.Август.2008 во 13:39
Samo da ne naletam na nekoja ista kako mene...ke go dovede vo prasanje moeto poteklo...i kako ke ja prifatam,kako...

-------------

Датум на внесување: 10.Август.2008 во 17:32
So sekoja ne mi e ist seksot, e da, toa sum go primetil  збунетост...a so poveketo duri ni seks nemam

Датум на внесување: 11.Август.2008 во 08:34
...fizickite razlicnosti nekoi luge gi prifakaat...nekoi ne...nekoi se robovi na ubavinata...nekoi na pametta...koja za zal ne se gleda...no se cuvstvuva...  nekoi luge primat davaat na karakternite osobenosti... licno ne mozam da prifatam...iako mnogu cesto se trudam... luge  cij mentalniot sklop nalikuva na devizata-Jas taka sakam... odnosno... egocentrici koi svesno ja minuvaat crvenata linija... pokazuvaat deka momentalno imaat mok...iako znaat deka ne ja zasluzile... ja zloupotrebuvaat svojata momentalna mok...sobiraat okolu sebe luge so ist "kvalitet"... ili poltronski mentalen sklop... pa zaedno se misirat...gazat se pred sebe... ushte po mizerni mi se ...istite tie koi...koga ke tresnata na pleki... i koga na vidikot ke se pojavi druga licnost...kopija nivna... pocnuvaat da ofkaat...da kritikuvaat kako ne e fer... gledajki gi ja od  strana taa mizerija... cesto se prashuvam do kade odi coveckata glupost...  e gluposta... ne onaa dadena od gospod...tuku  onaa -Elajte videjte me...m`cete i trpete me... ama ic ne mozam da ja prifatam...iako vazam za tolerantna osoba...

Датум на внесување: 11.Август.2008 во 08:37
Rodi se covek, skot umri

Постирано од: zagor
Датум на внесување: 11.Август.2008 во 08:52

...se sto e porazlicno od mene i moeto razmisluvanje go prifakam bezrezervno..ama samo na zbor!

-------------
...zagor e ziv,se drugo e laga.

Датум на внесување: 11.Август.2008 во 09:07
Ako go povtori povekepati negoviot stav koj ne se sovpaga so mojot, pocnuvame so spominjanje majki i sajki

Датум на внесување: 11.Август.2008 во 10:05
Dali mojot bojler fatil bigor stom posle volku napisani mislenja seuste ne mozam da sfatam zosto prifakjane na razlicnost i tolerancija se gleda kako edno isto

-------------

Постирано од: bond....james b
Датум на внесување: 11.Август.2008 во 10:24
kakov bojler?! збунетост намигнување

-------------
You live only ONCE!

Датум на внесување: 11.Август.2008 во 10:29
Uste ne cul za topla voda

-------------

Постирано од: bond....james b
Датум на внесување: 11.Август.2008 во 10:56
ne mi ni treba,

ama ,tebe vazno,
bojlerceto ,
ti raboti!намигнување

-------------
You live only ONCE!

Датум на внесување: 11.Август.2008 во 12:22
Originally posted by fragola fragola напиша:

Dali mojot bojler fatil bigor stom posle volku napisani mislenja seuste ne mozam da sfatam zosto prifakjane na razlicnost i tolerancija se gleda kako edno isto

... za nekoi razlicnosti...ako nema tolerancija...nema prifakanje... tolerancijata e vo funkcija na razbiranjeto...shto bi rekle...tolerancijata i sluguva na razlicnosta...голема%20насмевка...

Датум на внесување: 11.Август.2008 во 13:06
Mozebi gresam no jas poinaku go razbrav toa...spored mene za tolerancija stanuva zbor koga se prasuvame dali mozeme da go prifatime vlijanieto koe nekoj go vrsi so svoeto odnesuvanje,dali vrz nas ili nekoja druga licnost seedno...Razlicnostite koi si postojat kako poinakvi mislenja,stavovi,stil itn...bez razlika dali ni se dopagjaat ne bi trebalo da gi osuduvame i etiketirame ili ismejuvame,tuku ednostavno da gi prifatime...

-------------

Датум на внесување: 11.Август.2008 во 13:43
Originally posted by fragola fragola напиша:

Mozebi gresam no jas poinaku go razbrav toa...spored mene za tolerancija stanuva zbor koga se prasuvame dali mozeme da go prifatime vlijanieto koe nekoj go vrsi so svoeto odnesuvanje,dali vrz nas ili nekoja druga licnost seedno...Razlicnostite koi si postojat kako poinakvi mislenja,stavovi,stil itn...bez razlika dali ni se dopagjaat ne bi trebalo da gi osuduvame i etiketirame ili ismejuvame,tuku ednostavno da gi prifatime...

...апсолутно си во право...сепак бојлерот одлично ти работи... ...кога говориме за прифакање на различности, се мисли на она што го кажуваш...а толеранција е сосема нешто друго...и тука повторно добро ја дефинираш толеранцијата...

-------------

Датум на внесување: 11.Август.2008 во 13:47

Научете да живеете со различностите и ослободете се од предрасудите и стегите околу вас!
--------------------------------------------------------------------
....fragola... pojdovno mi beshe ova...prethodno kazav deka  razlicnosta e vo mnogu segmenti od zivotot...i od razlicni pojdovni tocki i se dvizi vo razlicni relacii...
... cesto gi slushame izjavi koi proizleguvaat od razlicnosti:
... vozrasni...aman od ovie fosilive kaj da mrdnesh od niv se sopnuvash... shto ne si sedat doma na ovie godini...
...polovi- abe zena za shofer li e....vidi cel soobrakaj go blokira..
... semejni-... svekrva...rod li e... ma ne mozam da ja smislam...
.... i da ne dolzam... razlicni od nas...i izjavuvacite...i onie za koi izjavuvaat... ako nema tolerancija..nema ni prifakanje na razlicnostite... i tokmu ova poslednoto ...se dodeka ne se oslobodime od stegite i predrasudite...nasekade okolu nas...nema da naucime da ziveeme...

Датум на внесување: 11.Август.2008 во 13:53
Originally posted by mamamd mamamd напиша:

Зарем е потребно етикетирање и класификација на оние кои се различни од нас?Научете да живеете со различностите и ослободете се од предрасудите и стегите околу вас!--------------------------------------------------------------------....fragola... pojdovno mi beshe ova...prethodno kazav deka  razlicnosta e vo mnogu segmenti od zivotot...i od razlicni pojdovni tocki i se dvizi vo razlicni relacii... ... cesto gi slushame izjavi koi proizleguvaat od razlicnosti:... vozrasni...aman od ovie fosilive kaj da mrdnesh od niv se sopnuvash... shto ne si sedat doma na ovie godini......polovi- abe zena za shofer li e....vidi cel soobrakaj go blokira..... semejni-... svekrva...rod li e... ma ne mozam da ja smislam....... i da ne dolzam... razlicni od nas...i izjavuvacite...i onie za koi izjavuvaat... ako nema tolerancija..nema ni prifakanje na razlicnostite... i tokmu ova poslednoto ...se dodeka ne se oslobodime od stegite i predrasudite...nasekade okolu nas...nema da naucime da ziveeme...

Tocno e mamamd toa sto go kazuvas za predrasudite...jas samo poinaku ja razbiram temava...No toa ne znaci deka ne prifakjam razlicni mislenja...

-------------

Датум на внесување: 11.Август.2008 во 13:57
Originally posted by moira moira напиша:

...апсолутно си во право...сепак бојлерот одлично ти работи... ...кога говориме за прифакање на различности, се мисли на она што го кажуваш...а толеранција е сосема нешто друго...и тука повторно добро ја дефинираш толеранцијата...

Edna gushka i za istomislenikot

-------------

Датум на внесување: 11.Август.2008 во 23:23
Да појасниме околу прифаќањето на нешто различно и толеранцијата...состојби, термини, како сакате наречете ги, кои очигледно се мешаат...

Да прифатиш нешто различно од себе или од начинот како ги перцепираш нештата, означува дека немаш ништо против оној кој е различен од тебе, неговиот начин на размислување, стил на живеење и поимање на нештата, и притоа да не го осудуваш, исмејуваш него или неговите ставови и размисли без разлика дали ти се допаѓале или не, туку, како што кажав да научиш да живееш со нив  и да се ослободиш од предрасудите!

Толеранцијата пак претставува состојба која означува колку и дали воопшто ке ни смета влијанието на оние кои се различни од нас!

Еве еден прост пример...ги прифакам геј-индивидуите, не ги осудувам, и не ги исмејувам...но искрено не толерирам кога говорат за својата маргинализираност во нашето општество или пак нема да толерирам и да дозволам да ме убедат дека геј-двојка, може нормално и здраво да одгледува дете, кое патем е посвоено...

...или пак...немам ништо против другите религии, ги респектирам и воопшто не ги потценувам, но не толерирам кога сум загрозена од нив или пак кога ме убедуваат дека нивната религија е онаа вистинската...

Мислам дека сега ке ни биде појасно што се подразбира под прифакање на разлишности а што под толеранција...

Инаку кога говориме за прифакање на различности се мисли и на оној понеискрениот дел од нас, осудата која тешко вака јавно ја признаваме, затоашто нели, сите сме хепи и прекрасни, опен мајнд личности, а секако повеќето сме склони кон неа, и знаеме мошне лесно да дадеме квалификација, секако негативна, а притоа и да не знаеме зошто го правиме тоа...што е тоа што е неприфатливо за нас и зошто...?...но сепак лепиме етикети и ги распоредуваме во фиоките, а притоа никогаш не сме го преиспитале сопствениот став...случајно ние да не грешиме, да не сме во заблуда...но ова можеби спаѓа во сосема друга тема за обсервација...објективност...

Но како и да поентата ми беше да бидеме искрени и да поразговараме што е тоа што можеме да прифатиме, а што не и секако да образложиме зошто...и пред се да бидеме искрени барем за момент...затоа што овака, читајки ги сите коментари...сме отворени и спремни за прифаќање на она што се различно од нас...но делата говорат нешто сосема друго...

-------------

Датум на внесување: 12.Август.2008 во 09:17
Kao na primer : - Aj da gi ubieme bogatite i da im zeeme se sto imaat. Pa ne se krivi tie sto se bogati.

Датум на внесување: 12.Август.2008 во 09:47
...na svtot bezgreshni luge nema...  ima luge koi mozat da si poglednat vnatre vo sebe i da ja vidat vistinata... i da ne se stramat da kazat koga zgreshile, koga se vo pravo.
...No, na  svetot postojat  i luge koi nikogash ne priznavaat vina...greshnost...sekogash drugite se krivi... i od drugite baraat da priznat  krivica koja ja nema...takvite luge za sebe mislat deka sekogash se vo pravo...deka vistina e samo nivnata vistina...
...postojat  luge koi ne gi prifakaat razlicnite od sebe... no i ne komentiraat za toa...ostavat sekoj da si go vrvi svojot pat...
...drugi pak... ne gi prifakaat razlicnostite...i se trudat od petni zili da gi unishtat...da ne postojat... tie sekogash deluvaat vo grupa... sami nemaat hrabrost niti sila... sekogash pravat hajka... zad niv sekogash ostanuvaat povredeni zrtvi...krvavi tragi... tie nikogash ne se soocile so realnosta... i mnogu pati ...mnogu podocna isplivuva na povrshina deka tie ...borejki se protiv "razlicnite od sebe" ustvari se borele protiv svoeto skrieno "drugo lice" rezultatite od "rabotata"na  ovaa kategorija gi gledame cesto na TV kako destruktivni sili na razni sobiri...paradi...

Постирано од: gladius
Датум на внесување: 12.Август.2008 во 13:45
Потполно се согласувам со тебе, иако не може баш да се каже дека секогаш оние, кои не ги прифаќаат различните од себе, всушност го прават тоа поради тоа што РАЗЛИКАТА која што ја гледаат во другите е нивното скриено лице. Да речеме дека едноставно тие се чуствуваат загрозени(како што веќе напомена). Но што е со оние кои животот ги изневерил, оние кои следејќи ги сите тие разлики и прифаќајќи ги, изгубиле нешто важно. Да земеме еден пример, поддршка на абортус... Човекот кој ја поддржуваа оваа работа може многу лесно да се најде во состојба на расправија со луѓе кои многу полесно ќе успеат да го наметнат мислењето кај јавноста, при што овој кој е спротивно од нивниот став ќе биде осуден, при што ќе претставува (ако може така да се изразам) “НАКАЗА“ во општеството. Е тогаш, овој човек ќе прекине да ги прифаќа останатите разлики(кои нели претставуваат да речеме ПРЕЧКА или НЕПРАВИЛНОСТ во едно општество) за да тој повторно не биде посочуван како негов предавник. ТОгаш почнува да се јавува зголемената желба за противење на таканаречените НЕМОРЛАНИ вредности... Сепак мислам дека си потполно во право иако мислев дека моево мислење потполно ќе го заокружи и надополни твоето гледање на работите.

Постирано од: RUSHKA
Датум на внесување: 12.Август.2008 во 23:01
Различното не го прифаќам но не го осудувам се додека лично не ме засегне.Ако го почувствувам како атак на мојата личност ( ако доаѓа од човек) подобро да бега од менеголема%20насмевка

-------------
4ISTA SOVEST=MIREN SON

Постирано од: kejt-d-grejt
Датум на внесување: 13.Август.2008 во 22:52
Kutrickite nie, kolku sme ponekogas dvolicni pred samite sebe.
Dodeka ja citame Pepelaska, se poistovetuvame so malata valkana naivka.
A vo vistinskiot zivot, aj kazete iskreno, go vrtime pogledot od takvite, ne ni postavuvajki go na dneven red prasanjeto za nejziniot karakter.
Nekako, taa bleda percepcija preletuva niz nasite misli, bez pravo da se zadrzi ni mig.
ja preminuvame ulicata i si svirkame...taa e od nekoja druga galaksija

-------------
се' што е убаво во животот е поезија. сето друго е проза

Постирано од: Zdravko81
Датум на внесување: 13.Август.2008 во 23:47
Teshko prifakam promeni, no koga se mora - se mora. i nema beganje. kompromisi mora da se pravat i da se zaborava egoizmot ponekogash.

-------------
Луѓето имаат избор, но важно е да се држат до тој избор

Датум на внесување: 14.Август.2008 во 02:31
Originally posted by kejt-d-grejt kejt-d-grejt напиша:

A vo vistinskiot zivot, aj kazete iskreno, go vrtime pogledot od takvite, ne ni postavuvajki go na dneven red prasanjeto za nejziniot karakter.
Nekako, taa bleda percepcija preletuva niz nasite misli, bez pravo da se zadrzi ni mig.

...за ова имаш од мене гооооооооооооооолема големо%20гушкање...конечно искреност...

-------------

Датум на внесување: 14.Август.2008 во 08:24

... bravo dejceголемо%20гушкање... i ne samo Pepelashka... ta i od kolku Oliveri Tfisti vrtime glava... a gi ima...na raskrsnici...na kameni i drugi  mostovi...ama nekako se nevidlivi... i sovesta se pere so frleni 5 deni... onaka na zaminuvanje...

Постирано од: gladius
Датум на внесување: 14.Август.2008 во 15:04

konecno nekoj sto go sfatil zivotot onakov kakov sto navistina e....najgolem pozdrav

Постирано од: anakin
Датум на внесување: 14.Август.2008 во 18:31
ne prifakjam jas niso
takov sum jas
zatoa i koj me vrti
голема%20насмевка

-------------
SILATA NEKA E SO VAS a ako ne vi treba, neka, i taka ne e nekoj trosok, ja ima nasekade okolu nas.

Постирано од: zagor
Датум на внесување: 14.Август.2008 во 23:15

...golem napredok,samo uste vistinski cekor i covestvoto ima idnina.

-------------
...zagor e ziv,se drugo e laga.

Датум на внесување: 23.Август.2008 во 17:48
...nekoj voopshto ne da ne e spremen da prifati neshto razlichno, tuku odi vo lov na veshterki, povikuva na progon, na linch...no i takvite gi razbiram, svoite nedostatoci, nezadovolstvoto od samite sebe, frustracii i maani mora nekade da gi proektiraat, no edno nesto treba da zapamtat: se se vraka...trkaloto se vrti...a stapot ima dva kraja...

...neka gazat so sitni chekori, i onaka od takvite coveshtvoto nema idnina...

-------------

Постирано од: chuchuliga
Датум на внесување: 24.Август.2008 во 01:43
Јас најмногу сакам да јадам цреши.
Една другарка не сака цреши, сака лимони. Мене лимоните ми се кисели.
Јас обожавам торти. Дргарка ми мрази слатко. Многу сака месо. А јас можам и да живеам без месо, ако решам.
Маж ми многу сака разни сирења. Од оние мувлосаните. Јас не можам. Многу јак вкус ми имаат.

Со такви разлики немам проблем да живеам. Напротив. Ми го збогатуваат животот.
Не мора сите да се облекуваат како мене за да ги сакам.
не мора сите да се чешлаат како мене, за да ги сакам.
Не мора сите да мислат, постапуваат, се занимаваат, интересираат, ... бидат -- како мене, за да ги сакам.

Ја сакам разноликоста. Тоа го разубавува светот, тоа го обојува животот во многу различни бои, му дава многу различни димензии.

Не мора секогаш да се согласувам. Но, како што сакам да ме остават на мир на моето мислење или став, така ги оставам и јас.

Се додека можеме заедно еден до друг (не мора СО друг) да си живееме или соработуваме, немам проблем. (Тука подразбирам да има запазување на основни етички принципи).

За мене тоа е прифаќање на различноста. Зборот „толеранција“ во овој контекст не го сакам толку бидејки колку што мене  ми е познато, тој всушност значи “поднесување“. Значи нешто што ние не го сакаме, можеби имаме против, ама го трпиме, го поднесуваме, ќутејки. Но и тоа е понекогаш неопходно.

Прифаќање на различноста е основа на демократијата.

Постирано од: dark
Датум на внесување: 25.Август.2008 во 11:36
kako prvo treba da se definira sto e razlicno zasto razlisnoto e relativna rabota taka da sega za sega so samoto raganje prifakame nesto razlicno od nas odnosno nasite roditeli prijateli rodnini okolinata koja ne opkruzuva

-------------
faster then light :D

Датум на внесување: 25.Август.2008 во 12:18

Имено неверојатно голем број на луѓе се спремни секоја спротивност на самите нив, секоја различност да ја етикетираат како нешто што е  социјално, морално и општествено неприфатливо.

Дали при оваквото класифицирање на работите и луѓето се ориентираме  според општо прифатените општествени критериуми и критериумите на средината во која живееме, или пак тргнуваме од самите себе и другите ги судиме строго според некои наши сфакања и убедувања или пак припаѓаме на онаа категорија која е слободоумна  и која ги прифаќа различностите онакви какви што се и живее во мир со нив?

Зарем е толку тешко да се разбере и прифати дека постојат луѓе-индивидуи кои се поинакви од нас, а кои не мора поради тоа да се срамат или чувствуваат непријатно, да се повлекуваат во самотијата или пак да се правдаат пред нас?

...на ова се мисли...

-------------

Постирано од: alan ford
Датум на внесување: 25.Август.2008 во 12:45
moira,bejb go prochitav vovedot i se soglasuvam so site izneseni tezi koi ti se napisani vo vid na prasanja.Bi diskutiral na temava dokolku se razvie nekoja poseriozna diskusija,a za sega samo ke kazam deka za takvata nasa hipokrizija nema opravduvanje..Kako sto imas napisano..sekoj so svojot majmun na grb,ili krst..seedno,a pricinata kako "balkansi mentalitet protkaen so Makedonski folklor" za mene e neprifatliva.Koga edno opstestvo tranzitira...tranzitita vo site pori na opstestvoto,vo site negovi aspekti a ne samo delumno.Site se lupame u gradi koga se zboruva za EU,no istata taa EU ima i nekoi "pravila na odnesuvanje" koi nas bas i ne ni se "dragi"...

-------------
I vrag može citirati Sveto pismo za svoje potrebe.

Постирано од: dream girl
Датум на внесување: 25.Август.2008 во 16:41
"Morality, like art, means drawing a line someplace" - Oscar Wilde
Za temava sakam da kazam deka sekoj si ja odreduva svojata "linija" i protoa si gi snosi posledicite (bilo da se pozitivni ili negativni)
Se soglasuvam potpolno so 'Borjan' za promenite koi logichno bi rebalo da sleduvaat, no sepak sme mala, mnogu mala zemja, i sum skeptik deka nekogash ke se smeni nashiot balkanski mentalitet, iako bi sakala da ne sum vo pravo... pozz

-------------
CONFIDENCE IS WHAT MAKES A GIRL SEXY!

Постирано од: chuchuliga
Датум на внесување: 26.Август.2008 во 12:22
Менталитетот на македонците дефинитивно се менува, верувај. Има огромна разлика од пред 10 години, луѓето се многу поотворени по openminded. Гледано од страна на некој кој не живее таму но има многу контакти , поочигледно е.
Секоја нова генерација си носи нови погледи и сфаќања. Тоа е природен закон, кој нема зошто нас македонците да не одбегне.

Но е факт дека ние македонците многу брзо ги судиме (што велат - лепиме етикети) луѓето околу нас: овој чини, овој не чини. Овој е глуп, овој е луд, оваа не знае да се облече, оваа е дебела, ваква - онаква...еднаш мислење за некого (прашање колку е базирано на објективна основа)- секогаш мислење за него. Па се делиме на наши и ваши (политички, верски, спортски, географски, маалски...)..а не сфаќаме дека сме и во тоа сите исти, само на различни полиња, или во различни бои.

А чим сме научени така лесно и паушално да ги судиме другите (различните од нас, или оние за кои веруваме дека се различни) без да застанеме и да се обидеме да ги разбереме, значи дека сме такви и кон самите себе. Бидејки човекот секогаш поаѓа од себе.
Но, многу од нас ја немаат таа храброст да бидат доследни кон себе си свесно и отворено (во судењето), па таа свест ја потиснуваат и создаваат конфликтни внатрешни состојби и ситуации. Од нив се влегува во една екстремна емоционалност која може да го заслепи човека и ете ти многу проблеми и недоразбирања. Како и што се случува кај нас во МК (и на балканот воопшто - не сме многу поразлични).

Постирано од: becenevem
Датум на внесување: 03.Март.2009 во 19:23
lugjeto ama ic ne se raspolozeni da promenat bilo sto vo svojot zivot

Постирано од: Lithium
Датум на внесување: 30.Март.2009 во 20:45
Мене од едно исто многу брзо ми станува досадно
јас сум за промени

-------------
You think you are perfect? Well, try walking on water...

Постирано од: *moon*
Датум на внесување: 01.Април.2009 во 01:17
...sekogas za se koga ke dojde na glava,
covek e pojak od kamen no vo isto vreme i pokrevok od fidanka

-------------
Ако го победиш моментот ти си најсилниот човек на светот

Постирано од: ANITA11
Датум на внесување: 01.Април.2009 во 10:50
jas ne sum spremna da prifatam promeni_promenite tesko gi podnesuvam i ne se prilagoduvam taka da sum za ...ednostavnost bez promeni

Постирано од: nelson
Датум на внесување: 01.Април.2009 во 10:54
mislam deka tesko gi prifakame...bile dobri ili losi!

-------------
Zeleo bih da te, vezanih ociju, prepoznajem u hiljadama.Ala bih se napipao!

Постирано од: Анастеа
Датум на внесување: 01.Април.2009 во 14:35

Размислувајки околу некои збиднувања дојдов на идеја дека може да се постави овој проблем и како тема за дискусија на подфорумов.
На крајот од краиштата сите сме луѓе!
Ме интересира од каде доаѓа оној порив на осуда или како тоа некој си зема за право да ги прозива и осудува оние кои по нешто, дали се работи за сфакање, однесување или пак за начин на размислување и убедување се разликуваат од нив?
Од каде си земаат за право да мислат дека они се подобри личности само поради тоа што се побројни или пак затоа што се раководат според некои лични убедувања?
На крајот од краиштата секој својот крст го носи...така...?

Темава не е дали сте за промени или не.
Еве го воведниот пост, прочитајте го и ве молам дискусијата да ја продолжите во тој контекст.

-------------
http://www.youtube.com/watch?v=QCQTr8ZYdhg&feature=related" rel="nofollow - Прав сме и ќе бидеме.
Ни воздух, ни оган, ни вода, туку земја,
само земја ќе бидеме и можеби
неколку жолти цветови.

Постирано од: Glenn
Датум на внесување: 01.Април.2009 во 14:50
Неможеш круто да го живееш животот, мора да прифаќаш промени и различности и ти лично да се менуваш, да се прилагодуваш инаку се осудуваш на затвореност, статичност и изолација.
Немам јас такви проблеми, прилично сум флексибилна и земам многу работи во обзир.
Немам проблем со новитети,со различни нации, култури, храна, менталитети.
Се трудам да гледам „подалеку„ зашто нашиот суд е само наш и не секогаш ја отсликува реалноста.

-------------
Beauty fades, dumb is forever

Постирано од: Delicia
Датум на внесување: 01.Април.2009 во 16:55
....мразам предрасуди,и никогаш не си зимам за право да ги осудувам другите ,без разлика за што да се работи и имам обичај ,за да ја разберам" различната страна",за миг да се ставам на нејзино место........самиот живот ми докажа дека разликите може само да ме збогатат со нови искуства....

-------------
...It just takes a second to realize how wrong you are, about... everything...

Постирано од: pagane
Датум на внесување: 08.Септември.2009 во 14:39
не прифакjам ништо...си знам jас...

Постирано од: antimedio
Датум на внесување: 08.Септември.2009 во 14:47
...Да прифаќаме различности значи да еволуираме или да се менуваме...Тоа е интелигенцијата,односно изразот на еластичноста во перцепцијата!!!
Македонецот баш и нее многу познат по таква еластичност туку повеќе по робството кон традиционалните вредности,манири и навики...

-------------
САМО ВО МАКЕДОНИЈА ПРОСЕЧНОСТА Е ДОБЛЕСТ

Постирано од: antimedio
Датум на внесување: 08.Септември.2009 во 14:52
Originally posted by GlenKlouz GlenKlouz напиша:

Неможеш круто да го живееш животот, мора да прифаќаш промени и различности и ти лично да се менуваш, да се прилагодуваш инаку се осудуваш на затвореност, статичност и изолација.
Немам јас такви проблеми, прилично сум флексибилна и земам многу работи во обзир.
Немам проблем со новитети,со различни нации, култури, храна, менталитети.
Се трудам да гледам „подалеку„ зашто нашиот суд е само наш и не секогаш ја отсликува реалноста.

БРАВО ЗА ПОСТОТ!!!
МИСЛАМ ДЕКА ОВА Е ПРАВАТА ПОЕНТА НА ЕДЕН СОВРЕМЕН ЕМАНЦИПИРАН И КУЛТУРЕН ЧОВЕК!!!

-------------
САМО ВО МАКЕДОНИЈА ПРОСЕЧНОСТА Е ДОБЛЕСТ

Постирано од: ANITA11
Датум на внесување: 08.Септември.2009 во 21:32
JAS licno teshko gi podnesuvam

Датум на внесување: 08.Септември.2009 во 23:13
Narcisoidnost - samozaljubenost - vo svojot pol - homoseksualizam - neprifakanje na heteroseksualnosta ( znaci pol razlicen od nasiot ). Osuda na se sto e razlicno od nas.

-------------
http://jazbunet.blogspot.com/" rel="nofollow - http://jazbunet.blogspot.com/

Постирано од: klementina
Датум на внесување: 11.Септември.2009 во 16:18
Апсолутно не е точно дека ако ги прифаќаме различностите кај другите, сите стануваме исти.Се работи за најобично разбирање на фактот дека сите сме различни.Веројатно постојат многу различни причини кои доведуваат до тоа луѓето да осудуваат...дали се работи за чист егоизам? дали за типични конзервативни и конвенционални размислувања? или пак е само една непромисленост односно неспособност да се разбере реалноста???...би рекла дека станува збор за КАРАКТЕРИ.не можам да им судам на тие таквите ,но не сакам да се во моја близина.

Датум на внесување: 02.Октомври.2009 во 17:08
Sekoe zapoznavanje e sredba so razlicno, prasanjeto e koj komu ke se nametne.

-------------
http://jazbunet.blogspot.com/" rel="nofollow - http://jazbunet.blogspot.com/

Постирано од: ekszi88
Датум на внесување: 04.Септември.2011 во 17:07
Некогаш или често пати (не сум сигурна) сум премногу плашлива и тоа не ми е баш некоја особина со која се гордеам.

Испечати | Затвори го прозорот

Forum Software by Web Wiz Forums® version 10.03 - http://www.webwizforums.com
Copyright ©2001-2011 Web Wiz Ltd. - http://www.webwiz.co.uk