|
Правила за Велигденски Пост |
Внеси реплика | страница <1 45678 14> |
Автор | |
apce
Сениор Регистриран: 18.Октомври.2007 Локација: Malaysia Статус: Офлајн Поени: 2717 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
odsekogas mi bilo jasno sto sakase dedomi da mi kaze a vie samo mi go potvrduvate toa
site vie bez razlika dali ste risjani ili muslimani dzabe vi e sekoj telesen post ako imate rasipani dusi i iskreno se nadevam deka gospod ke vi prosti a ako vi prosti toa sigurno nema da bide za toa sto ne ste jadele
kon boga
|
|
apce
|
|
zidarski
Сениор Регистриран: 17.Декември.2007 Статус: Офлајн Поени: 4385 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Fala EvAngelos!
Apce - vo pravo si! |
|
mudzahid
Профил од член
Испрати лична порака
Најди пораки од член
Посети го сајтот на членот
Додај во листа на пријатели
Сениор Регистриран: 15.Декември.2007 Статус: Офлајн Поени: 818 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
A kako treba da postat vistinskite hristijani ostana enigma, bidejki evangelos e uporen i ne saka da kaze,
ili neznae!? ili se strami!? ili ke vidime tuka nesto islamsko |
|
И НЕ СЛЕДИ ГО ОНА ШТО НЕ ГО ЗНАЕШ.
И ИЗБЕГНУВАЈ ТЕ ГОВОР ЛАЖЕН. |
|
maria_magdalena
Сениор trouble seeker Регистриран: 25.Октомври.2007 Статус: Офлајн Поени: 8706 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Така е апче...токму Исусовите зборови ги цитирал твојот дедо околу постот, а кои некои членови со својот однос кон истите само ги потврдија. |
|
МИСЛИТЕ СЕ ОСЛОБОДЕНИ ОД ДАНОК.
|
|
zidarski
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Ne znam dali ima nekakvo upatstvo za postot vo Biblijata, kje pochekam toa Ev da kazhe... A zoshto treba da ima? Dali treba verata nasha da bide po upatstvo za upotreba? Dali ne treba da imame sloboda sami da ja izrazuvame nashata vera i predanost kon Boga, vo ramkite na religijata koja ja sledime, no sepak, so dovolna sloboda za da izbereme sopstveni nachini na posvetenost? Kako inaku Bog kje gi izbere megju nas pravednite, ako site pravime edno isto...? Ne sporam so nikogo, no mnogu pati ne se soglasuvam i so hristijani koi velat "vaka treba i nikako poinaku"... |
|
maria_magdalena
Сениор trouble seeker Регистриран: 25.Октомври.2007 Статус: Офлајн Поени: 8706 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Од “Премин“ Постот е востановен од Бога со заповедта дадена на првите луѓе во земниот рај - да не јадат од дрвото за познавање на доброто и злото (1. Мој. 2,17). Преку неа Бог сакал уште на самиот почеток да ги научи луѓето на послушност и воздржување.
Во Стариот Завет имаме многу примери за пост: светиот пророк Мојсеј Боговидец постел 40 дена и 40 ноќи (2. Мој. 34, 28) за да се подготви да ги прими Десетте Божји заповеди; светиот пророк Илија со строг пост, духовна чистота и голема ревност за Господа се удостои да ја види Божјата слава (3. Цар. 16, 4-13), а, пак, светиот Јован Крстител е познат како најголем и најстрог испосник. Воопшто, сите праведници постот го запазувале во помала или поголема мерка. Самиот Господ Исус Христос се подготвил за сеопшто служење и за искупителниот подвиг преку 40-дневен пост (Матеј 4, 2). Во проповедта на планината Он ги учел своите последователи каков треба да биде вистинскиот пост: "Кога постите, не бидете жалосни како лицемерите; зашто тие си ги прават лицата мрачни, за да се покажат пред луѓето дека постат. Вистина ви велам, оти тие ја добиле веќе својата награда. А ти, кога постиш, помажи ја главата своја и измиј го лицето свое, па да се покажеш дека постиш не пред луѓето, туку пред твојот Отец, Кој е во тајност; и твојот Отец, Кој гледа тајно, ќе те награди јавно" (Матеј 6,16-18).
Оние кои поверувале во Христа започнале да постат уште во времето на
апостолите. Првите христијани постеле строго, често и продолжително, за
да се подготват подобро за богоугодни подвизи. Во првите векови
христијаните постеле не во определено време, туку кога сакале и колку
сакале.
Суштината на христијанскиот пост не е умртвување на телото, како што
погрешно се мисли, туку умртвување на гревот во нас, зашто гревот
предизвикува пропаѓање и смрт. Закрепнувајќи ја волјата, постот му дава
можност на духот да владее со телото. Преподобен Гаврил Светогорец, епископ Велички |
|
МИСЛИТЕ СЕ ОСЛОБОДЕНИ ОД ДАНОК.
|
|
mudzahid
Профил од член
Испрати лична порака
Најди пораки од член
Сениор Регистриран: 15.Декември.2007 Статус: Офлајн Поени: 818 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
zidarski koga se raboti, za verski propis, toga nema slobodna volja, togas mora da ima granici, inaku ne bi se znaelo sto e ispravno a sto ne, i sekoj bi pravel po svoe. Znaci ako tuka ima sloboda, togas nekoj ke posti so toa sto ne ke mrsi, drug samo voda ke pie, tret se ke jade osven posno.... mislam deka ova ne e logicno
Bog ke gi izbere onie koi negoviot propis najdobro ke go izvrsat, onaka kako sto treba A prasanjeto bese, kako treba? |
|
И НЕ СЛЕДИ ГО ОНА ШТО НЕ ГО ЗНАЕШ.
И ИЗБЕГНУВАЈ ТЕ ГОВОР ЛАЖЕН. |
|
zidarski
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Ne mudzahid - ama ova ti go kazhuvam spored moe lichno mislenje - Bog kje gi izbere onie koi iskreno toa go pravat. Poiskreno mi e chovek da mrsi, otkolku da posti, a da go pravi "zatoa shto taka treba", bez da ima duhovno prechistuvanje pri toa.
Tuka e i edna ogromna razlika megju islamot i hristijanstvoto koja postojano ja istaknuvam - vie samite barate detalno upatstvo za toa kako treba da se postapuva (kako shto e vprochem i k*ranot napishan), dodeka nie veruvame vo slobodnata volja koja e dadena na sekoj chovek i deka vo zavisnost od toa kako ja primenuvame taa slobodna volja kje bideme nagradeni i kazneti. Imame soodvetni pravila, no se mnogu pomalku i se mnogu poopshti, za razlika od kaj vas. Ne go kazhuvam ova so losho ili "ova e podobro, ona ne", tuku samo istaknuvam razlika. Ottamu poteknuvaat i sushtinskite razliki koi gi imame vo razbiranjeto na verata na drugiot - zatoa shto nie trgame od pojdovna tochka na taa sloboda, vie trgate od pojdovna tochka na tie pravila i ochekuvame vo nash*te sopstveni ramki da ja razbereme tugjata vera... Zatoa forumov e interesno mesto - mozhe mnogu da se nauchi tokmu za toa kako e razmisluvanjeto na drugite i da se obideme da go razbereme. |
|
Messenger
Администратор Vo ovoj svet, no ne od ovoj svet Регистриран: 21.Април.2006 Статус: Офлајн Поени: 18208 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Tochno taka, verskata dogma e donesena za da im se naredi na lugjeto koi nemaat svest. Tochnoto sledenje na zakoni i propisi ne go pravi nikoj posvesen za nishto. Za takvite lugje vazhni se delata. Svesni lugje go sledat Bog so srce i LJUBOV i tie ne pravat bilo sto. Tie se svesni za toa sto e ispravno, a shto ne e ispravno. Za ovie lugje ne se vazhni delata, tuku SVESTA koja stoi pozadi delata (drug pat ke zboruvam poshiroko za ova). Bog saka svesni lugje, zatoa ni daril slobodna volja. Изменето од Messenger - 07.Март.2008 во 17:48 |
|
Truth needs no laws to support it. Throughout history only lies and liars have resorted to the courts to enforce adherence to dogma.
|
|
alekso_2000
Профил од член
Испрати лична порака
Најди пораки од член
Сениор Регистриран: 03.Март.2008 Локација: Macedonia Статус: Офлајн Поени: 523 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
ako moze da mi pojasnis od kade se proizlezeni ovie pravila
|
|
car's freack
|
|
Messenger
Администратор Vo ovoj svet, no ne od ovoj svet Регистриран: 21.Април.2006 Статус: Офлајн Поени: 18208 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Zarem e vazhno toa ?
Dali ke veruvash vo onoa sto go prochita ako ti recham deka e izlezeno od Isusovata usta ? Dali ke veruvash ako e izlezeno od ustata na nekoj monah ? Dali ke veruvash vo toa ako ti recham deka ovie zborovi se od mene ? Dali ke veruvash ako gi razbirash i si kazhesh deka toa e samoevidentna vistina ? Zoshto ochekuvash nechija potvrda nadvor od tebe, zoshto barash potpora od nekakov avtoritet za da si veruvash sebe si? Zoshto ne mu se obratish direktno na Boga i da go prashash dali ovie zborovi se tochni? Изменето од Messenger - 07.Март.2008 во 18:30 |
|
Truth needs no laws to support it. Throughout history only lies and liars have resorted to the courts to enforce adherence to dogma.
|
|
alekso_2000
Профил од член
Испрати лична порака
Најди пораки од член
Сениор Регистриран: 03.Март.2008 Локација: Macedonia Статус: Офлајн Поени: 523 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
A STO AKO POCITUVAJKI GI OVIE PRAVILA SE OGRESHAM KON BOGA??? |
|
car's freack
|
|
ewewew
Група Регистриран: 16.Март.2007 Статус: Офлајн Поени: 40 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Covekot koj zivee vo ovoj svet soocen so mnogu greski i pregresenija soocen so nemoralni i neeticki postapki koi se viorat niz ovoj svet mnogu tesko moze da izleze sam na kraj so svojata duhovna sostojba. Zosto e taka , ne smeeme da gi zaboravime nitu strastite koi se nametnuvaat nitu bludot, nitu pomislite, zatoa mislam deka mnogu vazno e da primame soveti od poedini lugje koi se odrekle od ovoj svet kako bi go pridobiledrugiot svet koj e vecen a ne prolazen kako ovoj. Taka veli Ava Justin : Kakva korist ako go pridobies celiot svet a ja izgubis dusata svoja. plus ne smeeme da zaboravime deka ne sekoj covek ima dar od Boga da gi razresuva grevovite ili da gi vrzuva, zosto taka veli i Hristos: se sto ke otpustite na ovoj svet otpusteno ke bide i na neboto a se sto ke vrzete na ovoj svet vrzano ke bide i na neboto. No da ne se dvoumume, pokajanieto bez ispoved ne e dovolno isto kako ispovedta bez pokajanie. Do utre PROSTETE MI SITE. |
|
EvAngelos
Профил од член
Испрати лична порака
Најди пораки од член
Сениор Doulos Evangelos Регистриран: 28.Февруари.2007 Статус: Офлајн Поени: 9913 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Ава Јустин го вели тоа или Исус Христос?
"Зашто, каква полза ќе има човек ако го придобие целиот свет, а на својата душа и напакости?" (Исус во Матеј 16:26) |
|
Посветен на изворното христијанство проповедано од Христос и апостолите.
|
|
Внеси реплика | страница <1 45678 14> |
Tweet
|
Скок до | Овластувања Вие не може да внесувате нови теми на форумот Вие не може да одговарате на теми на форумот Вие не може да ги бришете вашите пораки од форумот Вие не може да ги менувате вашите пораки од форумот Вие не може да креирате анкета на форумот Вие не може да гласате на форумот |