|
Грижа кон родителите |
Внеси реплика | страница <1 4567> |
Автор | ||
maria_magdalena
Сениор trouble seeker Регистриран: 25.Октомври.2007 Статус: Офлајн Поени: 8706 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Кој рече дека го заслужуваат тоа? Но токму твојот исламски брат вака рече погоре “Epa sega maria,Vashive.t.e.Polnite domovi so Starci/Starici..Pokazuvaaat Kolku samo Plod imate,Ama bash ic!!A stom nemat Plod znaci nemate i Vera!!! “ Јас не се согласувам со тоа. И кога би била модератор-би суспендирала некого за ваква изјава. Кој сега лаже и кој кажува гачки овдека? |
||
МИСЛИТЕ СЕ ОСЛОБОДЕНИ ОД ДАНОК.
|
||
trebo.r.a
Сениор Регистриран: 24.Јануари.2008 Статус: Офлајн Поени: 356 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
sega neznam za shto pishuvash mariamagdalena.dali za starski domovi ili za medicinski centri ???
|
||
trebo.r.a
Сениор Регистриран: 24.Јануари.2008 Статус: Офлајн Поени: 356 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
shto se lutish maria dali vistinata tolku te boli.
|
||
maria_magdalena
Сениор trouble seeker Регистриран: 25.Октомври.2007 Статус: Офлајн Поени: 8706 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Која тоа вистина ме боли? Од кого? Ваква “Epa sega maria,Vashive.t.e.Polnite domovi so Starci/Starici..Pokazuvaaat Kolku samo Plod imate,Ama bash ic!!A stom nemat Plod znaci nemate i Vera!!! “ Грешка си. |
||
|
||
Halid ibn Velid
Сениор Регистриран: 10.Јануари.2008 Статус: Офлајн Поени: 1145 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
G,Greska,Vie ste Greshka,Vistinta te bolet, A za toa so si pishala Istorijata za Starskite domovi poteknuvala od "Islamskiot svet"..Xexexe..!! No nie sega zboruvame za Vo Mkd,i Domovite se Prepolni so Stari Luge,Nemuslimani!! P.s.Izvini ako se navredi!! P.s.2.Ke me banirashe ako bese Moderator a,a Zosto ?? P.s.3.Ova ti beshe za toa sto ne nareche Muhamedanci!! Pa posle ni se Izvini!! Pa eve i jas sega ti Klepnav,pa ti se Izviniv!! Ce go sledam tvojot Primer!! Изменето од Halid ibn Velid - 10.Април.2008 во 12:45 |
||
Хасан ел-Басри рекол:О Човече,ти си само збир на Денови,кога денот ќе замине и дел од твоето тело заминуват!!
|
||
maria_magdalena
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
И овде како и на другата тема ќе го повторам мојот апел до тебе
Те замолив од пред некој ден да не ми се обраќаш и да не ме цитираш. Се надевам дека како добар муслиман отсега па натаму ќе го почитуваш тоа. |
||
|
||
mudzahid
Профил од член
Испрати лична порака
Најди пораки од член
Посети го сајтот на членот
Додај во листа на пријатели
Сениор Регистриран: 15.Декември.2007 Статус: Офлајн Поени: 818 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Мариа мислам дека секој има право да реплицира, а ако те навредува тука се модераторите нека реагираат ако мислат така. |
||
И НЕ СЛЕДИ ГО ОНА ШТО НЕ ГО ЗНАЕШ.
И ИЗБЕГНУВАЈ ТЕ ГОВОР ЛАЖЕН. |
||
Halid ibn Velid
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
A jas,pak istoto i Ovde ke ti go kazam!!! Deka se slozuvam da ne ve citiram i da ne vi reliciram,No zapomni,ke povtoram isto!! Ako vidam od vasha Strana Apsurdi i Potcenuvanje na Islamot I Muslimanite,Gorenavedenovo koe sum go kazal NEMA DA VAZI!!! T..eEkspresna replika ke imash,i toa licno od mene!! Изменето од Halid ibn Velid - 10.Април.2008 во 14:13 |
||
Хасан ел-Басри рекол:О Човече,ти си само збир на Денови,кога денот ќе замине и дел од твоето тело заминуват!!
|
||
Messenger
Администратор Vo ovoj svet, no ne od ovoj svet Регистриран: 21.Април.2006 Статус: Офлајн Поени: 18208 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Grizha za roditeli znachi grizha za roditeli.
Toa podrazbira da se napravi se sto e potrebno vo dadenata situacija za da se zgrizhi roditelot. Vreminjata se menuvaat, potrebite i uslovite na zhiveenje isto taka. Porano, so generacii lugjeto zhiveele vo edna kukja ili, kako arapskite nomadi, se dvizhele so shatorite kade sto imale uslovi za zhiveenje. Zgrizhuvanjeto za roditelite vo tie vreminja znachelo nivno chuvanje vo kukjata (koja vprochem im pripagjala na roditelite, a ne na decata) ili nosenje so sebe vo nomadskoto patuvanje. Denes uslovite se sosem podrugi. Decata zhiveat so roditelite dodeka ne sozdadat svoe semejstvo i se oddeluvaat vo druga kukja, pa duri i vo drug grad ili drzhava. Isto taka, denes i mazhot i zhenata moraat da rabotat za da sozdadat nekakvi pristojni uslovi za zhivot na semejstvoto i da im ovozmozhat podobri uslovi za uchenje i start vo zhivotot na svoite deca. Edna vakva nova situacija na egzistencija ne ja otfrla opcijata na zgrizhuvanje na roditelite po stariot terk, no isto taka otvara i novi opcii koi porano ednostavno ne postoele. Denes postojat specijalizirani mesta za lugje vo godini i so specijalni potrebi, kade im se ovomozhuva neprekanata 24 chasovna asistencija od sekakov vid, vkluchuvajki medicinski sestri, redovni poseti na lekar i terapeuti, a istovremeno tamu se postojano vo drushto so lugje od svojata vozrast, tokmu onie so koi ja delele svojata mladost i so koi imaat slichni iskustva i temi za muabeti. Ne znam dali nekoj od vas imale shansa da posetat nekoe takvo mesto, no jas sum videl nekolku i mozham da vi kazham deka tie izgledaat kako hoteli so site ekstra udobstva koi mozhat zhivotot da vi go napravat ispolnet i interesen I bez da izlezete nadvor od niv. So ova ne velam deka toa denes e edinstveniot i najdobriot nachin na zgrizhuvanje na roditelite, no sakam da posocham deka e edna nova povolna opcija koja se pochesto bidnuva podobra od onaa starata. Rabotata e sto lugjeto, slepo pratejki ja tradicijata i pishaniot zbor, ne se obiduvaat da gi razberat neshtata sto gi nudi novoto vreme. Bi zakluchil so onoa sto postojano gi povtoruvam, a toa e ne gi gledajte zborovite i ne sudite po niv, tuku razberete go motivot, idejata i odnesuvajte se spored toa. Mudrosta ne e vo bojata na otpechatenite bukvi i zborovi, tuku vo svesta sto stoi pozadi niv. I koga kje se razbere taa, togash prestanuvaat raspraviite okolu zborovite Ili okolu nivnoto bukvalno sledenje, tuku se zhivee spored osoznaenoto i spored najdobrite uslovi i mozhnosti vo segashniot moment. Treba da bideme srekni oti denes postojat razni opcii i deka ni se dava shansa da odbereme onoa sto najmnogu ke odgovara za zgrizhuvanjeto na nash*te roditeli. Sekoja opcija e dobra za odredena situacija ili odredeno ubeduvanje i koristenjeto na bilo koja od niv kako argument za dokazhuvanje na nechija pogolema vrednost, ljubov ili religioznost navistina e neshto deplasirno. Изменето од Messenger - 10.Април.2008 во 18:52 |
||
Truth needs no laws to support it. Throughout history only lies and liars have resorted to the courts to enforce adherence to dogma.
|
||
Omer El Faruk
Сениор Регистриран: 31.Декември.2007 Статус: Офлајн Поени: 997 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
ГРИЖА КОН РОДИТЕЛИТЕ
Сведоци сме дека и кај нас под влијание на Запад се случува се поголемо разбивање и раслојување на семејството кое што доведува до отуѓеност и осаменост на постарите личности.Ним во тие поодминати години најпотребно им е дружењето во кругот на семејната атмосфера,врз сето наше внимание и разбирање. Родителите голем дел од животот им го посветуваат на своите деца за да им го обезбедат се она што им е потребно за живот.Тие ги одгојуваат,хранат,школуваат,бдеат над нив додека не ги извадат на селамет.Секако дека станува збор за одговорни родители кон своите деца. И тие секако заслужуваат да им се посвети должното внимание кога ќе ја дочекаат староста. Тоа внимание од нас го бара Аллах џ.ш.: “И Господарот твој нареди:”Само Него да го обожавате,а на родителите добро да им правите.Ако еден од нив или двајцата кај тебе доживеат старост,не вели им ни 'уф'.Не обраќај им се со висок глас и зборувај им благородни зборови.И пред нив спушти ги крилјата на потчинетоста и милоста, и речи :”Господару мој,смилувај им се онака како што тие ми се смилуваа кога бев малечок!” (Ел-Исра:23-24) Од Мухаммед а.с. се пренесуваат голем број на хадиси кои ги изрекол за должностите и вниманието кон родителите: “На Аллах џ.ш. најмили дела му се клањањето намаз во негово време и добродетелство кон родителите”. “Аллаховото задоволство е врз задоволството на родителите,и Аллаховата лутина е врз лутината на родителите”. “Правете им задоволство на вашите родители па и вашите деца ќе ви прават вам”. “Кој му е покорен на Аллах џ.ш. и на родителите ќе биде во Џеннетот на највисок степен”. “Три дови без сомнение ќе бидат примени:довата на родителот со која го проколнува своето дете,довата на оштетениот и довата на мусафирот-патникот”. Еден човек кој што направил голем грев го прашал Мухаммеда а.с.,како да се ослободи од тој грев.Мухаммед а.с. го прашал дали има жива мајка.Му одговорил дека нема.Мухаммед а.с. го прашал дали има жива сестра од мајка му,(теза-тетка).Му одговорил дека има. “Прави и добро”,-му рекол Мухаммед а.с. Шекспир рекол дека неблагодарноста на детето е поопасна од змијскиот заб. Мухаммед а.с. рекол: “Ако посака,Аллах џ.ш. сите казни може да ги одложи до Судниот ден,освен непослушноста кон родителите.Казната за овој грев Аллах џ.ш. ја убрзува уште на овој свет,пред смртта на грешникот”. Муаз ибн Џебел го пренесува преданието во кое што стои дека Мухаммед а.с. ја забранал непослушноста кон родителите па макар и да го исклучат од наследство.Луѓето кои што им биле непослушни на своите родители на овој свет нема да го вкусат џеннетскиот мирис. Аллах џ.ш. во к*р,анот ни порачува: “И на човекот Ние му одредивме да се однесува добро кон родителите свои.Мајката го носеше,слабеејќи од ден во ден,и го доеше две години :”Биди благодарен,и Мене и на родителите твои.Мене сите ќе ми се вратат !”( Лукман:14) “А ако родителите се трудат да те наговорат да Ми припишуваш здруженик за што,всушност,не знаеш ништо,немој да им бидеш послушен,но примерно однесувај се кон нив на овој свет.И следи го патот на оној кој Мене ми е послушен.Потоа враќањето ваше до Мене води,па ќе ве известам за она што го работевте.” ( Лукман:15) Човекот е должен да ги почитува своите родители и да им прави добро,бидејќи тие го изведоа на виделина.Му ја дале сета неопходна помош и внимание додека бил беспомошен.Потоа го школувале и му ja дале,во рамките на своите можности ,неопходната попатнина за живот. Исламот бара од човекот да им биде покорен и послушен на своите родители до една одредена граница.Таа граница на покорност и послушност исчезнува во оној момент кога родителите сакаат да го одведат во заблуда,на Аллах џ.ш. да му припишеме нешто што не Му доликува.Аллах џ.ш. ни сугерира тогаш да не ги слушаме,но великодушно да се однесуваме кон нив. А великодушно да се однесуваш кон родителот значи да не го оставаш кога е стар и изнемоштен и да не го препушташ на времето кое што нема респект кон никој.Местото на нашите родители е покрај нас,за да можеме да им ја понудеме раката на помошта,да им упатеме утешителен збор,а не во некој старечки дом далеку од оние кои што потекнале од нив.Детето е дел од родителот.Родителот никогаш не го заборава и секогаш е во состојба да му прости.А ние,ми се чини,што повеќе напредуваме во науката,техниката и другите области,го губиме она вистинско чувство према вредностите кои што верата ни ги налага,а за кои нашите предци и те како воделе рачун.Тие биле на понизок степен на образованост од нас,во денешниот смисол на зборот.Помалку знаеле,но, тоа што го знаеле далеку повеќе го применувале. Колку ние ќе бидеме внимателни кон нашите родители,толку можеме да очекуваме нашите деца да бидат внимателни кон нас. Изменето од Omer El Faruk - 26.Април.2008 во 15:39 |
||
maria_magdalena
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Многу убав пост Омер.
Особено овој дел посебно ми се допаѓа: “А великодушно да се однесуваш кон родителот значи да не го оставаш кога е стар и изнемоштен и да не го препушташ на времето кое што нема респект кон никој.Местото на нашите родители е покрај нас,за да можеме да им ја понудеме раката на помошта,да им упатеме утешителен збор,а не во некој старечки дом далеку од оние кои што потекнале од нив.Детето е дел од родителот.Родителот никогаш не го заборава и секогаш е во состојба да му прости.А ние,ми се чини,што повеќе напредуваме во науката,техниката и другите области,го губиме она вистинско чувство према вредностите кои што верата ни ги налага,а за кои нашите предци и те како воделе рачун.Тие биле на понизок степен на образованост од нас,во денешниот смисол на зборот.Помалку знаеле,но, тоа што го знаеле далеку повеќе го применувале. Колку ние ќе бидеме внимателни кон нашите родители,толку можеме да очекуваме нашите деца да бидат внимателни кон нас. “ |
||
|
||
Omer El Faruk
Сениор Регистриран: 31.Декември.2007 Статус: Офлајн Поени: 997 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Ти благодарам.Инаку постот го позајмив од брат ми ефендија,кој за жал сеуште не е одбаниран.
Изменето од Omer El Faruk - 26.Април.2008 во 15:49 |
||
zidarski
Сениор Регистриран: 17.Декември.2007 Статус: Офлајн Поени: 4385 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Одбаниран е ефендијата, сигурно! Проверувам сега зошто не може да се логира...
|
||
Halid ibn Velid
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
P.s.Omer,fala sto me Potseti!! Ne sum zaboravil,no 2-3 dena ne bev na forum pa sega prenesuvam!!,Sellam za Muslimanite od Efendija!! A Pozdrav za Drugite!! Vcera bev kaj efendija,mnogu dobro si pominavme so bratot!! Изменето од Halid ibn Velid - 26.Април.2008 во 17:18 |
||
|
||
Внеси реплика | страница <1 4567> |
Tweet
|
Скок до | Овластувања Вие не може да внесувате нови теми на форумот Вие не може да одговарате на теми на форумот Вие не може да ги бришете вашите пораки од форумот Вие не може да ги менувате вашите пораки од форумот Вие не може да креирате анкета на форумот Вие не може да гласате на форумот |