|
Допирни точки мегу религијата и физиката |
Внеси реплика | страница <1 45678 9> |
Автор | ||
Rita.MD
Сениор Регистриран: 25.Јули.2009 Статус: Офлајн Поени: 719 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Па ти кажав: праатомот, материјата не може да постои отсекогаш. Не може да биде вечна бидејќи е контингентна појава: временска, ограничена и променлива. И како таа точка, тој сингуларитет пукнал? Кој го предизвикал Биг Бенг? Имаме создавање на времето, материјата и просторот, но не и на енергијата. Според креационизмот, Бог го создава светот преку Својот Збор! E=MC2! Конверзија на енергијата во материја! Нели е ова поверојатно?! Проблемот со сингуларитетот е што научниците директно тргнуваат од материјата, па потоа знаејќи дека таа нема никава интелигенција заглавуваат! Тоа што вселената се шири е голема главоболка за еволуцијата: покажува дека не постоела отсекогаш и ја лимитира нејзината старост. Доколку вселената се шири веќе 30 милијарди години би била многу проретчена и истрошена. Не можеш да живееш во надеж дека ќе ископаат некоја алка во синџирот на еволуцијата. Освен тоа, термодинамичките закони, статистиките... докажуваат дека еволуцијата е невозможна! Види, целиот универзум е подложен на закони и плански создаден. Тие закони не се поставиле самите. Мора да има Законодавец, Дизајнер, Создател! Те молам не ми кажувај дека порадо би верувал дека си случајност, отколку посебно создание, кое е создадено со љубов и совршен дизајн. [Не реплицирав порано, оти бев под суспензија] |
||
A religion that gives nothing, costs nothing, and suffers nothing, is worth nothing. - M. Luther
|
||
Zlatnik
Сениор Регистриран: 23.Август.2005 Локација: Macedonia Статус: Офлајн Поени: 2605 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Пишував, пишував ...
Ај, еве уште два реда. Се надевам дека ќе бидам појасен. За мене, почетно нешто е праатомот. Од него се настанало. За тебе, почетно нешто е бог. Од него се настанало. Е сега, ти велиш:
Значи: - праатомот неможе да постои од секогаш, а бог може, така? - праатомот неможе сам да настане, а бог може, така? - праатомот неможе сам да експлодира и од тоа да настане се, а бог може сам да почне да создава - за праатомот може да се прашува од каде му е материјата, а за бог не може (или несмее?!) да се праша од каде му е материјалот, - за праатомот може да се праша каде, во кој простор тој се создал, а за бог неможе да се праша каде опстојувал пред да почне да прави, и во кој простор го сместил тоа што го направил и ... ... и ај сеА не пукни! |
||
Неоттуѓиво е правото на секој поединец да живее во својата заблуда!
|
||
Rita.MD
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Хахахааааа... мислиш ради тоа пукнал? Хммм... можно е да си на прагот на некое големо откритие. Може да година, две да добиеш Нобелова награда. -Да. -Бог постои отсекогаш, Тој е вечен Бог, без создател. -Бог е сила, енегрија и е бесконечен и семоќен -за ова, обрати Му се на Бога лично. Се надевам дека се разбираме. |
||
A religion that gives nothing, costs nothing, and suffers nothing, is worth nothing. - M. Luther
|
||
Zlatnik
Сениор Регистриран: 23.Август.2005 Локација: Macedonia Статус: Офлајн Поени: 2605 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
О јес, како да ноу! Зарем не е приметно?! Сепак ... Р.Ѕ. Меси! Немој да си го биршел овој off topic! |
||
|
||
Rita.MD
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Само малку, скоро ич а? |
||
|
||
anakin
Сениор Unidentified Flying Object Регистриран: 08.Август.2005 Локација: Machku Pichku Статус: Офлајн Поени: 18535 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
- праатомот неможе сам да настане, а бог може, така?
toj ne nastanal, toj (BOG)odsekogas bil tamu nekade |
||
SILATA NEKA E SO VAS a ako ne vi treba, neka, i taka ne e nekoj trosok, ja ima nasekade okolu nas.
|
||
Rita.MD
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Гррр... се мајтапиш со мене? |
||
|
||
brza
Сениор Регистриран: 06.Февруари.2006 Локација: vidiFOTOupotpis Статус: Офлајн Поени: 34534 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
|
||
Patriotizmot e poslednoto skrivalishte na kriminalcite.-Albert Einstein
Mokjta od sekogash privlekuvala lugje so nizok moral.-Albert Einstein |
||
Rita.MD
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Ама и јас знам да подберам некого... from time to time. Кога ќе ме мавне синдромот. |
||
|
||
Zlatnik
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Дали е ова физичка или „божја“ појавa?
Во секој случај интересно. Нешто овакво (слично) имаше во Штип, пред едно15-20 години! |
||
|
||
brza
Сениор Регистриран: 06.Февруари.2006 Локација: vidiFOTOupotpis Статус: Офлајн Поени: 34534 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
religija i fizika?! ....aha ...da!.....k'o magare i...........................muzika!
|
||
Patriotizmot e poslednoto skrivalishte na kriminalcite.-Albert Einstein
Mokjta od sekogash privlekuvala lugje so nizok moral.-Albert Einstein |
||
bice
Нов член Регистриран: 21.Септември.2009 Статус: Офлајн Поени: 14 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Za BOG religijata veli deka ne treba da go zamiluvame so odreden lik, BOG e nasekade okolu nas i vo nas,za fizikata i fizickite poimi covekot ima odredeni dostignuvanja .No kako sto BOG e nedostisen taka fizikata e nauka koja covekot go vodi napred, napred ... no daleku e od BOG i negovoto sozdavanje...
|
||
Rita.MD
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
НЛО не е, само тоа со сигурност ти кажувам. Физичките појави се и Божји. Каде има закони, мора да има Законодавец, каде има созданија, мора да има и Создател, каде има последица, мора да има и причина. Кога ќе го сфатиш тоа? Појавите не настануваат сами од себе, т.е. не можат да бидат причина за сопственото постоење. А дека некои (вонземјани) прелетале илјадници светлосни години за да не ѕиркаат од горе, не можам да поверувам. |
||
|
||
Zlatnik
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Секако, ова е атмосферска појава и не е предизвикана од „вонземјани“! А некаде спомнав НЛО или вонземјани?
Но, ете, сепак сме слични во некои наши размислувања. Како што јас неможам да поверувам во постоењето на бог, така и ти неможеш да го „свариш“ постоењето на вонземјани! Јас ете верувам дека таму некаде „зад седумте мориња и седумте планини“ мора да има некој друг свет (помалку или повеќе развиен од овој на Земјава, а којзнае можеби е на исто цивилизациско, технолшко ... ниво како нашево?!), бидејќи едноставно не е можно во толкав простор, во толку милијарди ѕвезди (и тоа само во нашата галаксија Млечниот пат), да нема друг живот освен на една ситна планета. Ако е така (дека бог го создал сето ова што го гледаме), тогаш која му е поентата, која е смислата на творењето живот на само една планета? И, која е поентата, која е смислата на Неговото правење милијарди галаксии со по милијарди, милијарди ѕвезди и на крајот на краиштата, која е смислата на континуираното уништување и создавање нови ѕвезди и нови галаксии? Р.Ѕ. Како и ти, и други верници со кои сум разговарал, не веруваат во постоење на друг жив свет надвор од Земјава. Но што ако се случи да „дојдат“ некои „мали зелени“(Ако веќе и не дошле?! Можеби токму тие се боговите кои сите цивилизации на земјава ги опишуваат и „веруваат“ во нив.) Во тој случај религијата ќе исчезне. Тоа неминовно ќе следи ако ни’ дојдат „гости“! Оти нели, во библијата тоа не го пишува, дека има други „луѓе“? Или и тогаш ќе се повикате на она познатото: „ Бог создал се видливо но и невидливо“! Изменето од Zlatnik - 15.Октомври.2009 во 01:45 |
||
|
||
Внеси реплика | страница <1 45678 9> |
Tweet
|
Скок до | Овластувања Вие не може да внесувате нови теми на форумот Вие не може да одговарате на теми на форумот Вие не може да ги бришете вашите пораки од форумот Вие не може да ги менувате вашите пораки од форумот Вие не може да креирате анкета на форумот Вие не може да гласате на форумот |