IDIVIDI forum Веб сајт
почетна страница почетна страница > Стил на живот > Образование > Наука
  Активни теми Активни теми RSS - Допирни точки мегу религијата и физиката
  најчести прашања најчести прашања  Пребарувај форум   Настани   Регистрирајте се Регистрирајте се  Влез Влез

Допирни точки мегу религијата и физиката

Внеси реплика Внеси реплика страница  <1 45678 9>
Автор
Порака
Rita.MD Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 25.Јули.2009
Статус: Офлајн
Поени: 719
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Rita.MD Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 20.Септември.2009 во 15:11
Originally posted by Zlatnik Zlatnik напиша:

Повторно бог* го ставаш пред почетокот. Затоа јас намерно ги болдирав зборовите во претходниот пост, за да се нагласи нивното значење и да се посвети поголемо внимание на истите. Таму реков... :

... како тоа првично нешто настанало, од што настанало и во кој простор настанало? ...
... гледано од научен и теолошки аспект.Значи, ги поистоветувам „создателите“ т.е. правам споредба, праатом vs. бог. Ако за бог важи вашето „бог од секогаш постои“, зошто истото да не важи за праатомот?

Како нема докази?збунетост Цело време само за тоа зборувам(е). Реков, ширењето на вселената (Хабл) од која неминовно се наметнува заклучок дека ако сега се шири, значи некогаш била точка; Теоријата за потекло на видовите (Дарвин) и разните етапи на еволутивниот равој на живите суштества (пр. човекот), фосилните остатоци ... Е сега, сосема друга работа е дали овие докази се прифатени од страна на луѓе кои се „убедени“ дека сето ова е божјо дело. Нормално, тие во ниту еден случај нема да прифатат вакви теории (па во некои случаи не прифаќаат и законинамигнување) бидејќи со тоа ќе падне во вода тоа учење за кое тие се определиле и го прифатиле. За повторно да не бидам погрешно сфатен или интерпретиран, јасно е дека и овие научни аргументи (сеуште) не се научно докажани, односно потврдени (факт кој е најголем извор на напади од страна на теиститеголема%20насмевкаплазење), но нивната предност во однос на теолошките објаснувања се состои во тоа што логички, материјално, визуелно ... се многу поверодостојни, поиздржани отколку теистичките „аргументи“, кои всушност не се ни аргументи, бидејќи целиот „доказен материјал“ лежи во неколкуте стихови од библијата и др. „свети“ книги. Да, и вербата во нив како доказ. Ако веруваш ќе видиш (знаеш). А овие другиве секој може да ги види, почувствува, измери, замисли ... без ралика дали веруваш во нов или не. Едноставно тие постојат. Е сега, што денес неможе да се најде некоја врска меѓу некои етапи од развојот ... па што да се прави ... до „вчера“ не знаевме ниту дека постојат други континенти, ама ете, откривме!намигнување* -  [QUOTE=Rita.MD]... (

Па ти кажав: праатомот, материјата не може да постои отсекогаш. Не може да биде вечна бидејќи е контингентна појава: временска, ограничена и променлива.

И како таа точка, тој сингуларитет пукнал? Кој го предизвикал Биг Бенг?

Имаме создавање на времето, материјата и просторот, но не и на енергијата. Според креационизмот, Бог го создава светот преку Својот Збор! E=MC2! Конверзија на енергијата во материја! Нели е ова поверојатно?!

Проблемот со сингуларитетот е што научниците директно тргнуваат од материјата, па потоа знаејќи дека таа нема никава интелигенција заглавуваат!

Тоа што вселената се шири е голема главоболка за еволуцијата: покажува дека не постоела отсекогаш и ја лимитира нејзината старост. Доколку вселената се шири веќе 30 милијарди години би била многу проретчена и истрошена.

Не можеш да живееш во надеж дека ќе ископаат некоја алка во синџирот на еволуцијата. Освен тоа, термодинамичките закони, статистиките... докажуваат дека еволуцијата е невозможна!

Види, целиот универзум е подложен на закони и плански создаден. Тие закони не се поставиле самите. Мора да има Законодавец, Дизајнер, Создател! Те молам не ми кажувај дека порадо би верувал дека си случајност, отколку посебно создание, кое е создадено со љубов и совршен дизајн.

[Не реплицирав порано, оти бев под суспензија]
A religion that gives nothing, costs nothing, and suffers nothing, is worth nothing. - M. Luther
Кон врв
Zlatnik Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 23.Август.2005
Локација: Macedonia
Поени: 2605
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Zlatnik Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 23.Септември.2009 во 09:35
Пишував, пишував ...
Ај, еве уште два реда. Се надевам дека ќе бидам појасен.

За мене, почетно нешто е праатомот. Од него се настанало.
За тебе, почетно нешто е бог. Од него се настанало.

Е сега, ти велиш:
Originally posted by Rita.MD Rita.MD напиша:

... праатомот, материјата не може да постои отсекогаш...
И како таа точка, тој сингуларитет пукнал? Кој го предизвикал Биг Бенг?

Значи:
- праатомот неможе да постои од секогаш, а бог може, така?
- праатомот неможе сам да настане, а бог може, така?
- праатомот неможе сам да експлодира и од тоа да настане се, а бог може сам да почне да создава
- за праатомот може да се прашува од каде му е материјата, а за бог не може (или несмее?!не%20знам) да се праша од каде му е материјалот,
- за праатомот може да се праша каде, во кој простор тој се создал, а за бог неможе да се праша каде опстојувал пред да почне да прави, и во кој простор го сместил тоа што го направил и ...

... и ај сеА не пукни!намигнувањеголема%20насмевкаголемо%20гушкање
Неоттуѓиво е правото на секој поединец да живее во својата заблуда!
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Rita.MD Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 23.Септември.2009 во 23:09

Пишував, пишував ...Ај, еве уште два реда. Се надевам дека ќе бидам појасен.За мене, почетно нешто е праатомот. Од него се настанало. За тебе, почетно нешто е бог. Од него се настанало.Е сега, ти велиш:

... праатомот, материјата не може да постои отсекогаш...И како таа точка, тој сингуларитет пукнал? Кој го предизвикал Биг Бенг?
Значи:- праатомот неможе да постои од секогаш, а бог може, така?- праатомот неможе сам да настане, а бог може, така?- праатомот неможе сам да експлодира и од тоа да настане се, а бог може сам да почне да создава - за праатомот може да се прашува од каде му е материјата, а за бог не може (или несмее?!не%20знам) да се праша од каде му е материјалот, - за праатомот може да се праша каде, во кој простор тој се создал, а за бог неможе да се праша каде опстојувал пред да почне да прави, и во кој простор го сместил тоа што го направил и ...... и ај сеА не пукни!намигнувањеголема%20насмевкаголемо%20гушкање

Хахахааааа... мислиш ради тоа пукнал? Хммм... можно е да си на прагот на некое големо откритие. Може да година, две да добиеш Нобелова награда.

-Да.
-Бог постои отсекогаш, Тој е вечен Бог, без создател.
-Бог е сила, енегрија и е бесконечен и семоќен
-за ова, обрати Му се на Бога лично.

Се надевам дека се разбираме.
A religion that gives nothing, costs nothing, and suffers nothing, is worth nothing. - M. Luther
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Zlatnik Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 24.Септември.2009 во 10:48

...Се надевам дека се разбираме.

О јес, како да ноу!намигнување Зарем не е приметно?!голема%20насмевка
Сепак ... големо%20гушкањебакнеж

Р.Ѕ. Меси! Немој да си го биршел овој off topic!

Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Rita.MD Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 25.Септември.2009 во 13:05

...Се надевам дека се разбираме.
О јес, како да ноу!намигнување Зарем не е приметно?!голема%20насмевка
Сепак ... големо%20гушкањебакнежР.Ѕ. Меси! Немој да си го биршел овој off topic!

Само малку, скоро ич а?
Кон врв
anakin Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Unidentified Flying Object

Регистриран: 08.Август.2005
Локација: Machku Pichku
Поени: 18535
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај anakin Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 25.Септември.2009 во 13:08

toj ne nastanal, toj (BOG)odsekogas bil tamu nekadeплазење
SILATA NEKA E SO VAS a ako ne vi treba, neka, i taka ne e nekoj trosok, ja ima nasekade okolu nas.

Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Rita.MD Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 03.Октомври.2009 во 20:05
Originally posted by anakin anakin напиша:

- праатомот неможе сам да настане, а бог може, така?toj ne nastanal, toj (BOG)odsekogas bil tamu nekadeплазење

Гррр... се мајтапиш со мене?
Кон врв
brza Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 06.Февруари.2006
Локација: vidiFOTOupotpis
Поени: 34534
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај brza Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 04.Октомври.2009 во 18:15

toj ne nastanal, toj (BOG)odsekogas bil tamu nekadeплазење
  bratot газење%20од%20смеење...znae i da ...bocne....s vremena na vreme!смеење
Patriotizmot e poslednoto skrivalishte na kriminalcite.-Albert Einstein
Mokjta od sekogash privlekuvala lugje so nizok moral.-Albert Einstein
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Rita.MD Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 05.Октомври.2009 во 19:31
Originally posted by brza brza напиша:

- праатомот неможе сам да настане, а бог може, така?toj ne nastanal, toj (BOG)odsekogas bil tamu nekadeплазење
  bratot газење%20од%20смеење...znae i da ...bocne....s vremena na vreme!смеење

Ама и јас знам да подберам некого... from time to time. Кога ќе ме мавне синдромот.
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Zlatnik Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 14.Октомври.2009 во 10:31
Дали е ова физичка или „божја“ појавa?плазење
Во секој случај интересно. Нешто овакво (слично) имаше во Штип, пред едно15-20 години!не%20знам
Кон врв
brza Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 06.Февруари.2006
Локација: vidiFOTOupotpis
Поени: 34534
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај brza Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 14.Октомври.2009 во 10:41
religija i fizika?! изненадувањезбунетост....aha ...da!.....k'o magare i...........................muzika!
Patriotizmot e poslednoto skrivalishte na kriminalcite.-Albert Einstein
Mokjta od sekogash privlekuvala lugje so nizok moral.-Albert Einstein
Кон врв
bice Кликни и види ги опциите
Нов член
Нов член
Лик (аватар)

Регистриран: 21.Септември.2009
Поени: 14
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај bice Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 14.Октомври.2009 во 20:20
Za BOG religijata veli deka ne treba da go zamiluvame so odreden lik, BOG e nasekade okolu nas i vo nas,za fizikata i fizickite poimi covekot ima odredeni dostignuvanja .No kako sto BOG e nedostisen taka fizikata e nauka koja covekot go vodi napred, napred ... no daleku e od BOG i negovoto sozdavanje...
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Rita.MD Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 14.Октомври.2009 во 21:24

Дали е ова физичка или „божја“ појавa?плазењеВо секој случај интересно. Нешто овакво (слично) имаше во Штип, пред едно15-20 години!не%20знам

НЛО не е, само тоа со сигурност ти кажувам.

Физичките појави се и Божји.

Каде има закони, мора да има Законодавец, каде има созданија, мора да има и Создател, каде има последица, мора да има и причина. Кога ќе го сфатиш тоа? Појавите не настануваат сами од себе, т.е. не можат да бидат причина за сопственото постоење.

А дека некои (вонземјани) прелетале илјадници светлосни години за да не ѕиркаат од горе, не можам да поверувам.
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Zlatnik Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 15.Октомври.2009 во 01:38
Секако, ова е атмосферска појава и не е предизвикана од „вонземјани“!голема%20насмевка А некаде спомнав НЛО или вонземјани?изненадување
Но, ете, сепак сме слични во некои наши размислувања. намигнувањеголемо%20гушкање
Како што јас неможам да поверувам во постоењето на бог, така и ти неможеш да го „свариш“ постоењето на вонземјани! Јас ете верувам дека таму некаде „зад седумте мориња и седумте планини“ мора да има некој друг свет (помалку или повеќе развиен од овој на Земјава, а којзнае можеби е на исто цивилизациско, технолшко ... ниво како нашево?!не%20знам), бидејќи едноставно не е можно во толкав простор, во толку милијарди ѕвезди (и тоа само во нашата галаксија Млечниот пат), да нема друг живот освен на една ситна планета. Ако е така (дека бог го создал сето ова што го гледаме), тогаш која му е поентата, која е смислата на творењето живот на само една планета? И, која е поентата, која е смислата на Неговото правење милијарди галаксии со по милијарди, милијарди ѕвезди и на крајот на краиштата, која е смислата на континуираното уништување и создавање нови ѕвезди и нови галаксии?не%20знам
размислување

Р.Ѕ. Како и ти, и други верници со кои сум разговарал, не веруваат во постоење на друг жив свет надвор од Земјава. Но што ако се случи да „дојдат“ некои „мали зелени“(Ако веќе и не дошле?! Можеби токму тие се боговите кои сите цивилизации на земјава ги опишуваат и „веруваат“ во нив.) Во тој случај религијата ќе исчезне. Тоа неминовно ќе следи ако ни’ дојдат „гости“! Оти нели, во библијата тоа не го пишува, дека има други „луѓе“? Или и тогаш ќе се повикате на она познатото: „ Бог создал се видливо но и невидливо“!танцувањенамигнување

Изменето од Zlatnik - 15.Октомври.2009 во 01:45
Кон врв
 Внеси реплика Внеси реплика страница  <1 45678 9>
  Сподели тема   

Скок до Овластувања Кликни и види ги опциите

Forum Software by Web Wiz Forums® version 10.03
Copyright ©2001-2011 Web Wiz Ltd.

Страницата е генерирана за 1,297 секунди.