![]() |
|
Окупација од Бугарската војска 1941 |
Внеси реплика ![]() |
страница <1 5556575859 98> |
Автор | ||
Македон ![]() Сениор ![]() Caesar Constantinus Регистриран: 20.Јули.2008 Локација: Macedonia Статус: Офлајн Поени: 9928 |
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
|
Спореди го бројот на луѓе на сите ваши клипови со бројот на луѓето овде (кликни), па после дојди и говорете го тоа што го говорите. Еве и да прочиташ нешто повеќе http://books.google.com/books?id=fqUSGevFe5MC&pg=PA160&lpg=PA160&dq=Yugoslav+Macedonia+1941&source=bl&ots=-MdSirh8Od&sig=-i59MGN0n3i-z7tIqiiGqDWmvfc&hl=mk&ei=Gm-eSrnIItaPsAaC07WsAQ&sa=X&oi=book_result&ct=result&resnum=1#v=onepage&q=Yugoslav%20Macedonia%201941&f=false http://books.google.com/books?id=HjSsAAAAIAAJ&pg=PA122&lpg=PA122&dq=Bulgarian+ocupation+of+Macedonia+1941&source=bl&ots=wcCmA0ShMr&sig=E8MHV2MklUuxC6vVT4OjWwhu7-E&hl=mk&ei=Lt_ZSt68CcyG_AaE1cHVDA&sa=X&oi=book_result&ct=result&resnum=6&ved=0CBoQ6AEwBQ#v=onepage&q=&f=false Посебно посвети внимание на интервјуто со скопјанецот во втората книга, кој објаснува за дочекувањето на бугарската војска. ![]() П.С. Прелистај ја сета оваа тема, многу работи има пишувано за овој период, има и фотографски материјал, погледни го. Изменето од Македон - 29.Декември.2009 во 13:09 |
||
![]() |
||
leoglas75 ![]() Група ![]() ![]() Регистриран: 29.Декември.2009 Статус: Офлајн Поени: 80 |
|
http://www.youtube.com/watch?v=1QWFsrlJu6M&feature=related
|
||
![]() |
||
да бе ![]() Сениор ![]() ![]() О’ Дабштајн Регистриран: 10.Април.2009 Статус: Офлајн Поени: 5367 |
|
е пишан или се пишал ![]() |
||
![]() |
||
Platenik ![]() Сениор ![]() ![]() Регистриран: 29.Октомври.2008 Статус: Офлајн Поени: 3600 |
|
Само по оружје? Па,нели делеа и заедничка германска крв? |
||
Гроф Игнатиев: "Ви се обрнувам Вам (г-дин Бахмачев), дека ЈАС ЈА СОЗДАДОВ ВЕЛИКА БУГАРИЈА, ЗАРАДИ РУСКИТЕ ИНТЕРЕСИ на исток "- (М.Цемовиќ - " Маќедонски проблеми и Маќедонци", Београд, 1913 ,33.)“
|
||
![]() |
||
Zeksi71 ![]() Сениор ![]() Регистриран: 18.Ноември.2009 Статус: Офлајн Поени: 2391 |
|
za slikata svaka cast
|
||
![]() |
||
Boogie ![]() Профил од член
Испрати лична порака
Најди пораки од член
Посети го сајтот на членот
Додај во листа на пријатели
Модератор ![]() ![]() Слобода или Смрт Регистриран: 26.Октомври.2005 Статус: Офлајн Поени: 10652 |
|
![]() |
||
![]() |
||
Македон ![]() Сениор ![]() Caesar Constantinus Регистриран: 20.Јули.2008 Локација: Macedonia Статус: Офлајн Поени: 9928 |
|
Ќе прашам уште еднаш. А мислам дека и книга има со такви списоци. И не бил доброволец, а и не бил во министерството за одбрана, туку деновите по мобилизацијата бил во Скопје, потоа во Софија ( таму некаде, ен сум бил во Бугарија, не знам ни што ни каде имате, не знам ни дали бил во центар на Софија, дали во некои села ), до 1944 година. |
||
![]() |
||
Каснакоски ![]() Сениор ![]() Регистриран: 03.Април.2009 Статус: Офлајн Поени: 4758 |
|
Ајде прашај, само немој рекла-кажала да биде муабетот.
Што ќе прави доброволец во Софија? Доброволците обично се за тешките мисии. Во Софија во Министерството на војната како писар и јас ќе одам доброволец. |
||
![]() |
||
|
Во некои ваши архиви, воени изгледа, не знам точно, треба уште еднаш да прашам, во Софија инаку бил. |
||
![]() |
||
Каснакоски ![]() Сениор ![]() Регистриран: 03.Април.2009 Статус: Офлајн Поени: 4758 |
|
Јасно де, само не кажа каде е пишан како доброволец. |
||
![]() |
||
|
Мене искрено не треба никој да ми кажува, ти кажав еднаш дека на баба ми дедото е пишан како доброволец, а од дома го зедоа, ниту кажаа каде го однесоа ниту ништо, не го видоа 3 години, во Софија го однесоа. Пишан е како доброволец. Друг пример е "Охрана" во Егејска Македонија, која принудуваше селани да земаат оружје од истата и да бидат дел од неа ( во темата за Македонците од Егејска Македонија има повеќе за тоа ), а денес вашите власти знаеш што сметаат за "Охраната". |
||
![]() |
||
Boogie ![]() Профил од член
Испрати лична порака
Најди пораки од член
Посети го сајтот на членот
Додај во листа на пријатели
Модератор ![]() ![]() Слобода или Смрт Регистриран: 26.Октомври.2005 Статус: Офлајн Поени: 10652 |
|
СЕкаде имаш луѓе без образ - биле вработени во Српска Жандармерија па подоцна се вработиле во Бугарска полиција - тоа нема никакво значење за нас Македонците - Македонците излегле во борба против окупаторот и домашниот предавник,многу е јасно и гласно
![]() |
||
![]() |
||
|
Дај извор за тоа „Според вашите толкувања, регрутите од Македонија се запишани како доброволци“. Знаеш дека не разговарам од памет. Кој ти кажа дека сите ги сметаме за доброволци? |
||
![]() |
||
eptendosadno ![]() Сениор ![]() ![]() Регистриран: 07.Декември.2009 Статус: Офлајн Поени: 1185 |
|
Да , постоеле доброволци кои се пријавиле во војска , полиција . Некој од глад , некој затоа што ја сакал Бугарија , некој затоа што бил фашиста , но како и во бившата Југославија , мобилизацијата била уредена со закон и била обврзувачка . |
||
Дали говорот во Пиринска обогатен со бугаризми е македонски дијалект ?
|
||
![]() |
Внеси реплика ![]() |
страница <1 5556575859 98> |
Tweet
|
Скок до | Овластувања ![]() Вие не може да внесувате нови теми на форумот Вие не може да одговарате на теми на форумот Вие не може да ги бришете вашите пораки од форумот Вие не може да ги менувате вашите пораки од форумот Вие не може да креирате анкета на форумот Вие не може да гласате на форумот |