![]() |
|
СКОПЈЕ 2014 или ЛУНА ПАРК '14 |
Внеси реплика ![]() |
страница <1 5455565758 229> |
Автор | ||
chuchuliga ![]() Сениор ![]() ![]() Регистриран: 27.Мај.2006 Статус: Офлајн Поени: 893 |
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
|
Буги, мојот коментар беше на:
ова е шанса эа пат на Македонија кон останатите ЕУ држави со култура и архитектура.Знам дека луѓето немаат мерак эа својата татковина бидејки имаат поважни грижи но треба да се освестиме и да эастанеме на својата страна бидејки ваквите дела остануваат на следните генерации.
Мојот пост се однесува на темата Скопје 2014 (кој - бидејки е „РЕАЛЕН“ - за еден ден беше сменет во Скопје 2018). Сега, денес, тука, оваа година.
Не знам зошто и како воопшто дојде до тоа да помислиш дека некој пак сака комунизам, кога јас нешто такво не спомнав и не ми е на крај на памет тоа да и го посаквам на МК. Проблемот е што и по скоро 2 години Македонија се уште е црно-бела односно владее принциот на едноумие: или мислиш ко мене или си против мене.
Моето мислење е МОЕ, неполитично, независно и генерално не поддржувам политика. Зборувам (пишувам) како човек кој има свои ставови и размислувања, а не како поддржувач на некоја политичка опција. Почитувам мислења различни од моите, сакам и моите да бидат почитувани. Да се слуша она што го кажувам, а не да ми се лепат етикети, само поради тоа што размислувам можеби поинаку. Со своја глава. Тоа се вика демократија. А ние во МК сме се уште далеку од тоа. Ако навистина сакаме демократија, ќе треба да излеземе од таа црно-бела шема.
А инаку, кога веќе го спомна градењето фабрики - тоа ќе беше многу подобро, подомаќински и ќе е покажеше ВИСТИНСКА грижа за народот, ако се инвестира во фабрики, производсво и сл. и со тоа се отворат илјадници нови работни места за нашиот измачен народ. Изменето од chuchuliga - 01.Март.2010 во 12:03 |
||
Бројни мали луѓе, на бројни мали места, кои прават бројни мали чекори можат ликот на целата планетата Земја - да го сменат.
|
||
![]() |
||
chuchuliga ![]() Сениор ![]() ![]() Регистриран: 27.Мај.2006 Статус: Офлајн Поени: 893 |
|
Само за потсетување: Скопје имаше катастрофален земјотрес 1963 год. Колку што мене ми е познато, Скопје е на трусно подрачје и не е погодно за подземни тунели од било каков вид, од проста причина - опасно е. Идејата за метро не е нова, но ова е најважниот аргумент.
Можеби јапонците веќе имаа технологија како човек и со тоа да се справи, ама сигурно е многу скапо тоа да се спроведе. (Или и за тоа ќе се најдт пари, додека болните од рак со месеци чекаат на клиника да им дојдат реагенси (ако ги дочекаат).)
|
||
Бројни мали луѓе, на бројни мали места, кои прават бројни мали чекори можат ликот на целата планетата Земја - да го сменат.
|
||
![]() |
||
novace ![]() Сениор ![]() ![]() Регистриран: 06.Август.2007 Статус: Офлајн Поени: 3067 |
|
Најдоцна до 1 април годинава ќе започне доградбата, надградбата, адаптацијата и зајакнувањето на објектот на Собранието на Република Македонија, што треба да заврши најдоцна за две години до 2012. За оваа намена е предвидено да бидат потрошени околу 700 милиони денари или 11 милиони евра. Изведувач на работите е градежното претпријатие „Бетон“ АД Скопје, соопшти на средба со новинарите претседателот на Собранието Трајко ВељаноскиРаботите на Парламентот не се дел од проектот „Скопје 2014“, вели тој, бидејќи тие отпочнаа пред него. Одлуката за утврдување на потребата и постапката за изведување реконструкција, доградба и надградба, Собранието ја донесе на 30 ноември 2006 година. Најголем проблем, според спикерот Вељаноски, ќе биде тоа што додека се изведуваат градежните работи нормално ќе се одвива и функционирањето на Парламентот. За таа цел работите ќе се изведуваат по фази и по вертикали, така што вработените од канцелариите што се наоѓаат во предвидениот дел привремено ќе бидат иселени од нив. Со доградбата, надградбата, адаптацијата и зајакнувањето на објектот на Парламентот се предвидува изведување на нови 3.900 метри квадратни и адаптирање на 840 метри квадратни. Предвидената надградба ќе се изведе над петоаголниот габарит со површина од 2.140 метри квадратни и над Кристалната сала од 256 метри квадратни. Во овие вкупно 2.397 метри квадратни се предвидени 88 работни простории и шест сали за комисии од кои две се покриени со куполи со радиус од четири метри. Непосредно до салата „Борис Трајковски“ во внатрешниот двор на објектот, предвидена е доградба од пет нивоа со вкупна површина од 939 метри квадратни. Предвидени се 31 работна просторија и една повеќенаменска сала од 575 метри квадратни надоврзана на последното ниво на доградбата, физички поставена на самостојна носива челична конструкција над Парламентарната сала и покриена со купола со висина од 9,80 метри и дијаметар од 34 метри. Со адаптацијата во сутеренскиот дел се предвидува под салата „Борис Трајковски“ изведување на простор за активностите на Собранискиот канал со површина од 233 метри квадратни, девет простории, како и адаптирање на дел од подрумскиот простор од петоаголниот габарит во помошни простории со површина од 600 метри квадратни. Проектот за зајакнување на петоаголниот габарит на објектот на Собранието го изработи Институтот за земјотресно инженерство и инжинерска сеизмологија - ИЗИИС. ![]() |
||
Не сум доктор , ама стално сум опкружен со пациенти
|
||
![]() |
||
Генерал Митре ![]() Профил од член
Испрати лична порака
Најди пораки од член
Посети го сајтот на членот
Додај во листа на пријатели
Сениор ![]() ![]() бадајалџија Регистриран: 19.Ноември.2009 Локација: Macedonia Статус: Офлајн Поени: 646 |
|
Е ова е убав пост новаче..браво...
![]() |
||
![]() |
||
NRGMKD ![]() Сениор ![]() ![]() THE EXTERMINATOR Регистриран: 18.Ноември.2005 Статус: Офлајн Поени: 7512 |
|
Fakt e deka vo vakvo opstestvo drzavata nemoze da sozdava ili gradi fabriki, no zatoa moze da go finansira zdravstvoto, obrazovanieto, kulturata, socijalata. So ovoj proekt vladata pokazuva detski i nedozrean odnos vo pogled na svoeto rabotenje. Na prethodnite stranici ubavo imam objasneto sto se moze da se napravi so parite predvideni za ovoj proekt. Skopje 2014 e sepak nadvor od vozmoznoto bidejki nasata drzava e daleku od ekonomski stabilna, i so eden kup nereseni problemi, vo delot na lokalnata samouprava, zdravstvoto, obrazovanieto i socijalnata politika. Duri otkako ke se resat problemite na gragjanite opfateni so ovie granki, moze da se pristapi i da se zapocne so razmisluvanje za takov skap i ogromen proekt. So koj sekako ne se soglasuvam voopsto, bidejki spored mene nekoi gradbi ama voopsto ne se vo duhot na nasata istorija. |
||
The purpose of war is not to die for your country but to make the other bastard die for his !!! - General George S. Patton - Commander of the III US Army Corps.
|
||
![]() |
||
brza ![]() Сениор ![]() ![]() Регистриран: 06.Февруари.2006 Локација: vidiFOTOupotpis Статус: Офлајн Поени: 34534 |
|
"Само
за потсетување: Скопје имаше катастрофален земјотрес 1963 год. Колку што
мене ми е познато, Скопје е на трусно подрачје и не е погодно за
подземни тунели од било каков вид, од проста причина - опасно е. Идејата
за метро не е нова, но ова е најважниот аргумент.
..... ![]() a, ako bolnite nemaat neshto,...sigurno nema da imaat ,...i ako ne se napravi asalna infrastruktura vo gradot....a, ne fontani,spomenici ...lavovi ,...konji , magarinja,...crkvi ,..i slichni glupavosti ! Изменето од brza - 01.Март.2010 во 21:53 |
||
Patriotizmot e poslednoto skrivalishte na kriminalcite.-Albert Einstein
![]() |
||
![]() |
||
Polaris ![]() Сениор ![]() ![]() Регистриран: 04.Октомври.2007 Локација: Turkey Статус: Офлајн Поени: 1514 |
|
A crkvata koga ke se gradi
![]() |
||
Hayatta kimseye güvenme! çünkü beyaz gülün gölgesi bile siyahtır.
|
||
![]() |
||
Polar Bear ![]() Сениор ![]() ![]() Регистриран: 04.Декември.2007 Локација: Канада Статус: Офлајн Поени: 1152 |
|
Фалат само четири минариња и чешма пред влезот, за да можат парламентарците да си ги заплакнат нозете.
|
||
![]() |
||
![]() |
||
novace ![]() Сениор ![]() ![]() Регистриран: 06.Август.2007 Статус: Офлајн Поени: 3067 |
|
ЛИДЕРОТ НА ОПОЗИЦИЈА КОНТРА ПРОЕКТОТ ЗА ПЛОШТАДОТ
![]() Изменето од novace - 02.Март.2010 во 19:22 |
||
Не сум доктор , ама стално сум опкружен со пациенти
|
||
![]() |
||
brza ![]() Сениор ![]() ![]() Регистриран: 06.Февруари.2006 Локација: vidiFOTOupotpis Статус: Офлајн Поени: 34534 |
|
ako nekoj i dojde "do glava" na zemjava ,..toa e ovoj ..."liderot" na bez'rbetnicite!
|
||
![]() |
||
![]() |
||
zagor ![]() Сениор ![]() ![]() Уникатен песимист Регистриран: 27.Септември.2007 Локација: Congo Статус: Офлајн Поени: 12850 |
|
ke se pravi nova 3-d animacija se poradi brakava..poradi novite predlozi za spomenici na licnosti od vtorata po brojnost nacionalnost....
ubavo,taka i treba,ako gi socijalizirame vo site sveri ne bi bilo fer da bidat izostaveni i od plostadot...
i moj predlog.....pokraj site ovie licnosti koj se imaat deklarirano kako srbi ,bugari ,albanci i dr...zosto nema spomenik na Ataturk...zosto da nema na nekoj rom..pr.Bajram...zosto da nema na se pobrojnata populacija sto prosi po ulicive i na Kameniot Most...neka si imaat i tie svoe katce,svoe zborno mesto na plostadot...
|
||
...zagor e ziv,se drugo e laga.
|
||
![]() |
||
Braveheart88 ![]() Нов член ![]() Регистриран: 03.Март.2010 Статус: Офлајн Поени: 1 |
|
Iskreno kazano ne sum politicki opredelena licnost, ne navivam za nikogo no poddrzuvam realnost i umesnost. Proektov kolku e interesen tolku i ne e, interesen e za negovata ubavina i unikatnost, megjutoa koa ke se svrtime kon realnosta i iskreno ke pogledame na rabotite samite ke svatime deka so tie finansiski sredstva mozat mnogu raboti vo drzavava da se sredat pocnuvajki od ekonomijata vklucuvajki gi stopanskite granki zatoa sto skopje ne e makedonija. Svakam deka ubavinata na gradot moze da donese novi investicii poradi napredok vo turizmot megjutoa imame mnogu pogolemi problemi koi sto bi trebale prvenstveno da se resat pa potoa da se razmisluva na toj proekt. i samite gledate deka sekojdnevno imame nekoi poplavi, odroni, sobrakjajni poradi ostetuvanje na patot i sl. zosto prvo ne pocneme od problemite koi sto sekojdnevno ne okupiraat pa potoa da razmisluvame na nekoj golem proekt. Sekoj so svoeto mislenje,taka i jas so moeto :) pozz
|
||
![]() |
||
dras ![]() Сениор ![]() ![]() Регистриран: 10.Јануари.2007 Статус: Офлајн Поени: 858 |
|
Што значи „СКОПЈЕ 2014“ на двата брега на Вардар?.....Дали некоја групација гласачи од Газибаба е политичка цел на Валадеачкиот субјект во македонското политичко утре,......,во колку има предвремени избори!?... |
||
![]() |
||
|
shto ushte "diskutirate" ne znam !.
![]() ![]() |
||
![]() |
||
![]() |
Внеси реплика ![]() |
страница <1 5455565758 229> |
Tweet
|
Скок до | Овластувања ![]() Вие не може да внесувате нови теми на форумот Вие не може да одговарате на теми на форумот Вие не може да ги бришете вашите пораки од форумот Вие не може да ги менувате вашите пораки од форумот Вие не може да креирате анкета на форумот Вие не може да гласате на форумот |